Malé plemeno k drůbeži na hlídání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

29.7.2016 16:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.5

Hezký den, tak trochu se stydím za svůj hloupý dotaz, ale třeba mi dáte tip a já se nebudu muset tolik trápit hledáním na netu v tolika plemenech. Mám dva psy typu bull, ti se na ohlídání drůbeže před potkany a kunou moc nehodí, protože si v klidu dají ke svačině slepici kterou by jinak měli hlídat tak hledám malého psa, velikostí krysařík, pinč, jack russel... Který má v krvi třeba tak jako pastevci hlídání svého stáda a likvidaci nepřítele. Pes by byl venku i v zimě buď by měl boudu přímo v kurníku, nebo venku u dvířek kurníku. Díky za odpověď.

Neregistrovaný uživatel

29.7.2016 16:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Plemena, která mají v sobě ostrostrost na škodnou Vám bez dozoru zruší i tu drůbež - jsou to akční psi, kteří se nebudou jen procházet po výběhu, a čekat na potkana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2016 16:20

Knírač?

Neregistrovaný uživatel

29.7.2016 16:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Plemena, která mají v sobě ostrostrost na škodnou Vám bez dozoru zruší i tu drůbež - jsou to akční psi, kteří se nebudou jen procházet po výběhu, a čekat na potkana.

No právě já vím a tak neexistuje nějaký mini pastevec?

29.7.2016 16:34
vejin

XXX.XXX.12.250

No, spíše zabezpečit kurník, tak aby se tam kuna nedostala a potkany by mohli vylovit bullové nebo si pořídit kočku.

Neregistrovaný uživatel

29.7.2016 16:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.5

vejin napsal(a):
No, spíše zabezpečit kurník, tak aby se tam kuna nedostala a potkany by mohli vylovit bullové nebo si pořídit kočku.

Bullové ulovili i kočku jo manžel sehnal automatické otevírání dveří, ale já se furt tak nějak radši spoléhám na psi než technologie.

29.7.2016 16:39

Nebo špic.

29.7.2016 17:04
Šarina

XXX.XXX.231.146

A jak zabezpečíte, aby si vaši bullové nedali ke svačině toho malého hlídače slepic?

Neregistrovaný uživatel

29.7.2016 17:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Šarina napsal(a):
A jak zabezpečíte, aby si vaši bullové nedali ke svačině toho malého hlídače slepic?

Správná otázka

Neregistrovaný uživatel

29.7.2016 17:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.5

Šarina napsal(a):

Žádnému psovi zatím neublížili. Brácha má jorkšíra a v pohodě, dokonce i když venku potkáme třeba čivavu tak bez problémů, za těch devět let co je mám ani jednou nevyjeli po psovi.

grey wolf

29.7.2016 17:25
grey wolf

XXX.XXX.58.251

Vlčí špic, na slepice si zvykne, potkany spolehlivě zlikviduje.

29.7.2016 17:28
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Šarina napsal(a):

Taky mne to napadlo. Naši špicové tedy nějak škodnou nikdy nelovili, ale co jsme před tím měli teriéry, takové různé křížence Dášenky - tak ti ano, ti lovili škodnou jako diví...a slepic si nevšímali.

29.7.2016 18:34
Aliens_II

XXX.XXX.7.96

Udělat budník a pořiďte si morčata. Jejich pískot a kníkot zaručeně odežene potkany i kuny.

29.7.2016 18:47
dadu

XXX.XXX.137.189

To není pravda - morčata ve chlévě mám - a bohužel i potkani od sousedů tam rádi chodí navštěvovat slípky a zkoumat, co mají dobrého... smajlík

29.7.2016 18:51
Aliens_II

XXX.XXX.7.96

dadu napsal(a):
To není pravda - morčata ve chlévě mám - a bohužel i potkani od sousedů tam rádi chodí navštěvovat slípky a zkoumat, co mají dobrého... smajlík

Není možné. Desítky let a u nás ani jeden šmejd. A měli jsme i pašíky. A soused měl vedle potkanů jak sviň. Ale kupodivu hodne kníkali, vždy.

29.7.2016 19:36
Sam 90210

XXX.XXX.148.57

U nás byli potkani i s morčaty, baštili z jedné misky, pak taky ti šťuři baštili mláďata těch morčat, pomohlo jedině vytrávit a po celý rok mít jed nachystaný v těch jejich skrýších.

29.7.2016 19:51
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Sam 90210 napsal(a):
U nás byli potkani i s morčaty, baštili z jedné misky, pak taky ti šťuři baštili mláďata těch morčat, pomohlo jedině vytrávit a po celý rok mít jed nachystaný v těch jejich skrýších.

Ty vado. OK. Svůj návrh tedy s omluvou odvolávam.

29.7.2016 20:22
bhk

XXX.XXX.210.16

Napadl mě Pumi nebo Puli - ovšem netvrdím, že je do vašich podmínek vhodný, neb žádného osobně neznám.

29.7.2016 20:49
conie

XXX.XXX.206.202

Hezký den, tak trochu se stydím za svůj hloupý dotaz, ale třeba mi dáte tip a já se nebudu muset tolik trápit hledáním na netu v tolika plemenech. Mám dva psy typu bull, ti se na ohlídání drůbeže před potkany a kunou moc nehodí, protože si v klidu dají ke svačině slepici kterou by jinak měli hlídat tak hledám malého psa, velikostí krysařík, pinč, jack russel... Který má v krvi třeba tak jako pastevci hlídání svého stáda a likvidaci nepřítele. Pes by byl venku i v zimě buď by měl boudu přímo v kurníku, nebo venku u dvířek kurníku. Díky za odpověď.

Celoročně venku - tedy "chlupáč". Pokud štěně od mala přivyknete na slepice, neměl by to být takový problém, ale určitě bych nevolila zase tu nejmenší velikost. Čím menší pes, tím snáze prochladne a není vhodný být stále venku. Myslím, že ten špic střední nebo vlčí by byl dobrá volba, jinak ostrost na potkany a škodnou mají hlavně lovečtí psi a tam by zase byl trochu problém v té drůbeži . Pinč by to zvládl, ale vzhledem ke krátkosrstosti a absenci podsady určitě nemůže být celoročně venku.

29.7.2016 21:18
koňadra

XXX.XXX.128.31

Aliens_II napsal(a):
Není možné. Desítky let a u nás ani jeden šmejd. A měli jsme i pašíky. A soused měl vedle potkanů jak sviň. Ale kupodivu hodne kníkali, vždy.

Dovoluji si říct, že se vsadím, že jste určitě potkany měli. Jenže asi nebyli nijak přemnoženi, a proto jste je prostě neviděli. Potkan žije skrytým životem, většinou v noci, ale pokud už je vidět, tak je populace přemnožená, nemají moc co žrát, a proto vylézají i za dne, aby hledali potravu. Pokud má potkany soused, není možné, aby jste je neměli vy.
Mám s potkany bohaté zkušenosti z bývalého bydliště. I když jsme potkany trávili, téměř ihned je nahradila další parta - od sousedů, nebo bůh ví odkud. S potkany jsme dost zásadně zatočili až tehdy, kdy obec udělala plošnou deratizaci. Jinak nyní mám doma fotopast a přesně monitoruji v noci, jestli se nějaký potkan neobjeví - občas se kupodivu zatoulá, i když nevím od kud, když nejbližší sousedy máme daleko, ale díky fotopasti vím, že se nějaký objeví dřív než bych to zjistila fakticky, takže s nimi ihned skoncuji - jak jinak, než jedem, i když mám plný barák psů, kteří by s nimi rádi zatočili také. Ale - jak jsem napsala - potkani přesně vědí, kam se psi prostě nedostanou.

Jinak pro zadavatele: k drůbeži na potkany bych doporučila toho špice, ale jed je jistější. Pes se všude nedostane a potkani dokáží koexistovat i se psy. Těch pár neopatrných (mladých), které nějaký pes uloví, neznamená vůbec nic v potkaní populaci.

A morče, jako odpuzovač potkanů, je totální hloupost a pověra - vím z vl. zkušenosti.

29.7.2016 21:32
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

koňadra napsal(a):
Dovoluji si říct, že se vsadím, že jste určitě potkany měli. Jenže asi nebyli nijak přemnoženi, a proto jste je prostě neviděli. Potkan žije skrytým životem, většinou v noci, ale pokud už je vidět, tak je populace přemnožená, nemají moc co žrát, a proto vylézají i za dne, aby hledali potravu. Pokud má potkany soused, není možné, aby jste je neměli vy.
Mám s potkany bohaté zkušenosti z bývalého bydliště. I když jsme potkany trávili, téměř ihned je nahradila další parta - od sousedů, nebo bůh ví odkud. S potkany jsme dost zásadně zatočili až tehdy, kdy obec udělala plošnou deratizaci. Jinak nyní mám doma fotopast a přesně monitoruji v noci, jestli se nějaký potkan neobjeví - občas se kupodivu zatoulá, i když nevím od kud, když nejbližší sousedy máme daleko, ale díky fotopasti vím, že se nějaký objeví dřív než bych to zjistila fakticky, takže s nimi ihned skoncuji - jak jinak, než jedem, i když mám plný barák psů, kteří by s nimi rádi zatočili také. Ale - jak jsem napsala - potkani přesně vědí, kam se psi prostě nedostanou.

Jinak pro zadavatele: k drůbeži na potkany bych doporučila toho špice, ale jed je jistější. Pes se všude nedostane a potkani dokáží koexistovat i se psy. Těch pár neopatrných (mladých), které nějaký pes uloví, neznamená vůbec nic v potkaní populaci.

A morče, jako odpuzovač potkanů, je totální hloupost a pověra - vím z vl. zkušenosti.

No možná asi ano. Ale měli jsme zvednuté podlahy, takže u nás klid teda mít nemohli, desítky králíků a u nich morčata, slepice, pašíky, kozy a morky a krocany a fakt nikde nic. A to byla leta letoucí. Ale u souseda jsme je viděli i za dne, šmejdy hnusné.

30.7.2016 10:05
awake

XXX.XXX.115.226

Mám králíky na zahradě a měla jsem každou chvilku okousané králíkárny (to dělala spíš asi kuna). Pořídila jsem kočku a malého špice a na zahradě jsem od nich nacházela ožrané potkany . Od té doby mám klid. Náš špic žádným zvířatům neublíží, ale jak se objevila díra do země hned u ní ležel a vyhrabával potkany. Slepice mi pomáhá i nahánět. Mám slepice puštěné a na noc je nezavírám. Jenže jsme na okraji města a ne na samotě.

Jinak myslím že i ten rasl by mohl být dobrý. Knírače to bylo původní "poslání" - stájový pinč.

To "automatické otevírání dveří" Jak zajistíte aby byli v kurníku všechny slepice? Co když tam s nimi vleze i škodá a dveře se za nimi sami zavřou?

Neregistrovaný uživatel

30.7.2016 10:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

awake napsal(a):
Mám králíky na zahradě a měla jsem každou chvilku okousané králíkárny (to dělala spíš asi kuna). Pořídila jsem kočku a malého špice a na zahradě jsem od nich nacházela ožrané potkany . Od té doby mám klid. Náš špic žádným zvířatům neublíží, ale jak se objevila díra do země hned u ní ležel a vyhrabával potkany. Slepice mi pomáhá i nahánět. Mám slepice puštěné a na noc je nezavírám. Jenže jsme na okraji města a ne na samotě.

Jinak myslím že i ten rasl by mohl být dobrý. Knírače to bylo původní "poslání" - stájový pinč.

To "automatické otevírání dveří" Jak zajistíte aby byli v kurníku všechny slepice? Co když tam s nimi vleze i škodá a dveře se za nimi sami zavřou?

U nás kuna chodí na lov po desáté večer, v tu dobu jsou slepice dávno minimálně hodinu v kurníku. Prvně jsem zkoušela nechat otevřenou branku ke slepicim do výběhu a kurníku a nechat venku svoje psi. Ta flekatá dělala maximum pro to aby se dostala na slepice a potom k sousedům přes plot na králíky a ta černá se brutálně přežrala kuřinců... Manžel má doma takové ty brýle na noční vidění takže jsem krásně viděla po tmě co ty naše dvě hvězdy tam dělají až se flekaté podařilo packou oddělat západku u dveří kurníku tak jsem je zavolala a šli dom. A slepice jsem šla zavřít. Skrze ty dvířka a zavírání, ještě se mi osobně nestalo aby mi šla kuna na slepice za dne. Nebo za šera, ale vždy až za tmy a jen když je všude klid.

30.7.2016 11:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak na potkany je prostě nejlepší duo pes a kočka. Všechen dorost vychytá kočka, s velkýma si poradí šikovný pes. I strejda má takovu fenu, nějaký mix knírače. Ta když někde ucítí potkana, je schopná se přizabít, aby se k němu dostala. Posledně na sebe svalila v kůlně vyskládané dřevo...

30.7.2016 12:23
lev

XXX.XXX.253.186

Kunu chytí málokterý pes a potkana, pokud má možnost se někde prosmýknout, tak taky ne. Kočka je nechytá, je to na ní moc velký. Jedině jed.

30.7.2016 12:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lev napsal(a):
Kunu chytí málokterý pes a potkana, pokud má možnost se někde prosmýknout, tak taky ne. Kočka je nechytá, je to na ní moc velký. Jedině jed.

Kočka je chytá. Nevím, jestli úplně ty největší exempláře, ale chytá. Naše stará micka si jednou takový boj odnesla prokouslou tváří(chuděrka) kdy jí to hnisalo dlouho, nakonec jí tam zůstala velká prohlubeň a takový jokerovský úsměv Ale udolala ho a vítězoslavně přinesla. Byl to normální velký potkan. Bohužel trávení potkanů na vesnici, kde se po půdách potuluje plno sousedovic koček je nebezpečné a určitě bych to nedoporučovala. Neotrávíte jen nějaké potulné kočky, ale třeba i sousedovic mazlíka, který se jen vypravil na lov. I my jsme tak o naši micku nakonec přišli Sousedce umřela maminka a aby se tam(když tam už nikdo nebydlel, jen tam měla slepice) neplehnili potkani, dala tam otravu. Micka asi nějakého z nich chytila, či snědla tu návnadu

30.7.2016 12:50
Sam 90210

XXX.XXX.148.57

lesnížínka napsal(a):
Kočka je chytá. Nevím, jestli úplně ty největší exempláře, ale chytá. Naše stará micka si jednou takový boj odnesla prokouslou tváří(chuděrka) kdy jí to hnisalo dlouho, nakonec jí tam zůstala velká prohlubeň a takový jokerovský úsměv Ale udolala ho a vítězoslavně přinesla. Byl to normální velký potkan. Bohužel trávení potkanů na vesnici, kde se po půdách potuluje plno sousedovic koček je nebezpečné a určitě bych to nedoporučovala. Neotrávíte jen nějaké potulné kočky, ale třeba i sousedovic mazlíka, který se jen vypravil na lov. I my jsme tak o naši micku nakonec přišli Sousedce umřela maminka a aby se tam(když tam už nikdo nebydlel, jen tam měla slepice) neplehnili potkani, dala tam otravu. Micka asi nějakého z nich chytila, či snědla tu návnadu

Já teda nevim, mě sežral pes otrávenou myš a i kočka chytla, ale vůbec nic jim nebylo a že by se pustili do návnady se mi taky nestalo, dávám ty granule do sklenic se šrotem, zrním a vším co ty potvory žerou k jejich norám a zatím všechno v pohodě.

30.7.2016 12:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Sam 90210 napsal(a):
Já teda nevim, mě sežral pes otrávenou myš a i kočka chytla, ale vůbec nic jim nebylo a že by se pustili do návnady se mi taky nestalo, dávám ty granule do sklenic se šrotem, zrním a vším co ty potvory žerou k jejich norám a zatím všechno v pohodě.

Naši psi by taky tu návnadu nesežrali, neb nejsou nijak pažraví, ale kočky, co se živí většinou stylem: co kdo dá, bohužel asi jo.

30.7.2016 13:09
burunduk

XXX.XXX.124.17

Mini pastevec

To je dobrý).

30.7.2016 15:28

Ak sa nemýlim tak najmenší pastiersky pes je kraššký ovčiak, ale aj ten je približne veľkosti NO. Keby som hľadal malého psa na tento účel, tak určite špica.

31.7.2016 08:12
apbtbreeder

XXX.XXX.77.46

bhk napsal(a):
Napadl mě Pumi nebo Puli - ovšem netvrdím, že je do vašich podmínek vhodný, neb žádného osobně neznám.

Úžasná rada. Sice.nevim o čem mluvim, ale musím neco veledůležitě napsat :-D.

31.7.2016 22:25
bhk

XXX.XXX.210.245

apbtbreeder napsal(a):
Úžasná rada. Sice.nevim o čem mluvim, ale musím neco veledůležitě napsat :-D.

Dobře jste mě pobavila..
Veledůležitě - dotaz zněl "existují mini pastevci?" - odpověd - ano např Puli nebo Pumi..
A že existují - s tím nic nenaděláte moje milá..
Sice to "mini" není myšleno ve smyslu york, ale určitě jsou to v porovnání psů pasteveckých ve smyslu jak to každý chápe "mini" pastevci.. Velikostí - ne povahou.Proto ten můj dodatek, že žádného osobně neznám...

Takže - veledůležitá - ještě něco?

31.7.2016 22:43

Old Danish Pointer alias kuřecí pes. Ale v ČR smolík. ;).

1.8.2016 13:41
lavacca

XXX.XXX.164.49

grey wolf napsal(a):
Vlčí špic, na slepice si zvykne, potkany spolehlivě zlikviduje.

Velký souhlas! Naše vlčí špicka jednu noc zakousla i tu kunu. Další 2 tehdy zakousla přes noc kavkazačka se samojedem. Pak už byl klid...

Jinak my máme momentálně u drůbeže na hlídání kříženku 25 kg z útulku - odmala k drůbeži chodila pod dohledem na návštěvy a cca od roka je tam vždy na noc a neztratilo se ani pírko. A potkani? Ty vyhrábává a s nadšením loví (jednou jsme spolu zlikvidovali hnízdo a 4 dospěláky, kteří bydleli v kompostu).

Plus kočky likvidují potkaní mladé a myši a 2x už donesli i malou lasičku.

Takže velký souhlas s tím, že nejlepší je kombinace pes + kočka.

PS: Co se týče potkanů - jednu dobu se nám prohrabávali do voliéry k andulkám (i 2 zabili) a pořídila jsem 2 morčecí kluky a zakrslého králíka, kteří běhali po celé voliéře a byl klid. Už to potkani nikdy nezkusili tam lézt

26.8.2016 09:07
jozef.komisak

XXX.XXX.99.183

Attila, túto dilemu som mal pred 3 rokmi. Nakoniec som sa rozhodol pre jack russel teriéra na krátkych nohách s dlhšou srsťou.

Nemal som žiadny problém s kunami, atď.

Záhradu mám za garážami, po ktorých predtým behali kuny. Záhrada je blízko lesa cca 200m.

Nemal som žiadné problémy s kunami, resp. líškami.

Akurát, keď som skúšal chovať zdrobnelé milferky, tak moja Moly ich behom 4 mesiacov všetkých 6 zadusila.

Teraz chovám leghornky, resp Issa brown, týmto sliepkam Moly neublíži, lebo sú väčšie a vedia sa brániť. Zobnú moju fenku napr. do hlavy.

Kurin je za pletivom, Moly behá okolo zvonku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík