Málo aktivní pes - border kolie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.8.2016 16:41
Maam

XXX.XXX.253.94

Ahojte, mám málo aktivního psa. Je sice plemenem border kolie, ale jak chvilku běhá hned si musí lehnout. Zkusili jsme změnu granulí a teď krmíme Britem Light. Tyto granule jsou na zhubnutí a pes nám o 2 kila zhubl, ale pořád je málo aktivní. Nevíte jak zlepšit jeho fizičku? Předem děkuji za odpověď ;-).

2.8.2016 16:53
janaa

XXX.XXX.153.189

Pokud má pes málo energie, tím, že mu jí ještě uberete v potravě, aktivity nedosáhnete. Nota bene, Brit nejsou moc kvalitní granule, když tak dávejte Brit care. A on je obézní, má velkou nadváhu? Jak je starý, má zdravotí vyšetření? Chce se hýbat a přesto nemůže nebo ho prostě aktivní pohb nezajímá a je nucen? Trochu málo informací k nějaké radě...

3.8.2016 15:14
Maam

XXX.XXX.253.94

Má nadváhu 3 kg. Je starý 3 a půl roku. Jinak je v pořádku a musíme ho nutit aby něco dělal. Když se pustí z boudy a hned s ním jdu na procházku tak stejně se mu nechce běhat a po půl hodinové procházce je vyřízený.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2016 09:04

I velmi starý a líný pes zvládne 1/2 hodinovou procházku. Jak víte, že je v pořádku? Co dělal ty 3 roky?
Jestli nebyl u veterináře, tak aspoň vyšetření moči, krve - taková únava není normální ( ledviny ? srdce ? ).
Jestli je zdravý a jen úplně bez kondice ( jestli 3 roky více méně ležel ), budete muset pomalu přidávat, motivovat ho, aby ho procházka bavila.

4.8.2016 10:45
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

O líné a tlusté bordeře jsem snad v životě neslyšela A je to vůbec borderkolie? Je s PP? Každopádně bych mu nechala udělat veškeré rozbory, jak krve, tak moči. Normální to není.

4.8.2016 11:42

I kdyby to byl pes borderkolii jenom podobný - tak to není normální u žádného 3,5 letého zdravého psa. A 3 kila nadváhy by, při této velikosti psa, také neměla hrát roli.

4.8.2016 14:38
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Orionka - Co dělal ty 3 roky? - nečetla jsem pozorně, už vím...hnil v kotci viz. Když se pustí z boudy...

4.8.2016 15:34

Atrofované ( říká se tomu tak ?) svalstvo na nohách a vlastně všude - to se mu asi moc běhat nechce. Ale snad by se ještě mohl dostat do kondice - není tak starý. Ale pomalu, postupně ?
Plavat ?

4.8.2016 15:36

lesnížínka napsal(a):
Orionka - Co dělal ty 3 roky? - nečetla jsem pozorně, už vím...hnil v kotci viz. Když se pustí z boudy...

Zabít ! ( Ne psa - majitele ). Borderku v boudě ( na řetěze ? ).
Na co ji musel mít ?
Netýká se zadavatelky - ta se mu snaží pomoct !

4.8.2016 15:47

Tu je něco podobného. Tři roky u boudy, jen vždy 300m na vodítku a zpět. A když se pustil na louce s mojí Meginou, běhal jak splašený. Měl by jít k vet. I bez páníčka snad. Ten je divný.

7.2.2017 09:04
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Mám podobný problém. Máme pejska BOC 7 měsíců (spíše je menší 15 kg - není papírový - tatínek papírový, maminka čistokrevná, ale bez PP - tohle prosím neřešte - jen pro info!). Je děsně mazlivý. Když jdeme ven, tak se kouká jako že fakt? jo?, no tak já teda jdu, no. Venku ihned pookřeje a je aktivní, běhá, kamarádí se s pejskama, lítá za talířem, přijde na přivolání, miluje start z odložení... (ujde klidně i 10 - 15 km o víkendech, jinak denně tak cca 4-5 km). Poslední dobou začíná hodně čuchat (srny, divočáky...) to je pak poslušnost horší. Je moc šikovnej, umí už spoustu povelů (sedni, lehni, k noze, pac, ke mně, válej sudy, zavři šuplík, ...) Když chce, tak chodí i pěkně na vodítku a netahá. Jakmile ale přijdeme domů, tak si lehne a odpočívá (to je samozřejmě v pořádku). Když se probudí, tak si s ním chceme hrát nebo něco dělat, učit další povely...a do toho se mu už zas tak moc nechce. Za chvíli si opět lehne a kouká a odmítá spolupracovat. Jednou (někdy dvakrát) týdně chodíme na cvičák (pozitivní motivace), Tam pracuje celkem v pohodě. Přes den je někdy dopoledne (cca do 14.00 hod.) buď sám nebo je doma manžel, ale ten říká, že skoro celé dopoledne pospává, jen se přemísťuje. Krmíme granulemi Ontario, dostává Echinaceu, Alavis na klouby, občas zeleninu, tvaroh s piškotama, banánem nebo vajíčkem...a také nějaké pamlsky. Vylučování má v pořádku. Myslíte si, že ho (v jeho věku) přetěžujeme nebo, že dostává málo energie ve žrádle? Nebo je to pubertou, či ročním obdobím (I my už bychom rádi trochu sluníčka). Děkuji za názory a rady.

7.2.2017 09:08

Kocovka, a co se ti nezdá normální?

7.2.2017 09:15
Kocovka

XXX.XXX.64.181

No, že jakmile je doma, tak nechce nic dělat (poslední dobou). A když tak bez energie a nálady. Bojím se jestli ho nepřetěžujeme nebo jestli bychom neměli dodávat nějaké doplňky jídla.

7.2.2017 09:16
Kocovka

XXX.XXX.64.181

To by jste ho museli vidět...je jako když mu "nadloube"...

7.2.2017 09:35

Kocovka napsal(a):
Mám podobný problém. Máme pejska BOC 7 měsíců (spíše je menší 15 kg - není papírový - tatínek papírový, maminka čistokrevná, ale bez PP - tohle prosím neřešte - jen pro info!). Je děsně mazlivý. Když jdeme ven, tak se kouká jako že fakt? jo?, no tak já teda jdu, no. Venku ihned pookřeje a je aktivní, běhá, kamarádí se s pejskama, lítá za talířem, přijde na přivolání, miluje start z odložení... (ujde klidně i 10 - 15 km o víkendech, jinak denně tak cca 4-5 km). Poslední dobou začíná hodně čuchat (srny, divočáky...) to je pak poslušnost horší. Je moc šikovnej, umí už spoustu povelů (sedni, lehni, k noze, pac, ke mně, válej sudy, zavři šuplík, ...) Když chce, tak chodí i pěkně na vodítku a netahá. Jakmile ale přijdeme domů, tak si lehne a odpočívá (to je samozřejmě v pořádku). Když se probudí, tak si s ním chceme hrát nebo něco dělat, učit další povely...a do toho se mu už zas tak moc nechce. Za chvíli si opět lehne a kouká a odmítá spolupracovat. Jednou (někdy dvakrát) týdně chodíme na cvičák (pozitivní motivace), Tam pracuje celkem v pohodě. Přes den je někdy dopoledne (cca do 14.00 hod.) buď sám nebo je doma manžel, ale ten říká, že skoro celé dopoledne pospává, jen se přemísťuje. Krmíme granulemi Ontario, dostává Echinaceu, Alavis na klouby, občas zeleninu, tvaroh s piškotama, banánem nebo vajíčkem...a také nějaké pamlsky. Vylučování má v pořádku. Myslíte si, že ho (v jeho věku) přetěžujeme nebo, že dostává málo energie ve žrádle? Nebo je to pubertou, či ročním obdobím (I my už bychom rádi trochu sluníčka). Děkuji za názory a rady.

Mimo to všechno byste mohli změnit granule, Ontario nejsou kvalitní. A přidávejte místo tvarohu maso (svalovinu, vnitřnosti a kosti), alespoň 3x týdně.

7.2.2017 09:40

To se tak těžko...každý má nějaký temperament...
Dle popisu bych řekla, že ho možná až přetěžujete.
Otázka, jak s ním cvičíte, třeba nechce cvičit, protože mu to není příjemné, protože vám třeba moc nerozumí (se stává u vyznavačů shapingu). Třeba cvičíte zbytečně dlouho.
Spánek dopoledne (až do odpoledne) je ten hlavní, takže se není čemu divit, že dopoledne prospí (je prostě normální - ten pes).

7.2.2017 09:43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To se tak těžko...každý má nějaký temperament...
Dle popisu bych řekla, že ho možná až přetěžujete.
Otázka, jak s ním cvičíte, třeba nechce cvičit, protože mu to není příjemné, protože vám třeba moc nerozumí (se stává u vyznavačů shapingu). Třeba cvičíte zbytečně dlouho.
Spánek dopoledne (až do odpoledne) je ten hlavní, takže se není čemu divit, že dopoledne prospí (je prostě normální - ten pes).

Spánek dopoledne je normální u normálních psů, ne u bocky nebo jiného ovčáka.

7.2.2017 09:52

I u normálních ovčáků ano.

7.2.2017 09:56
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Maso jsme mu zkoušeli dávat, ale ať po vařeném, nebo syrovém měl průjem. I granule jsme kvůli průjmu měnili. Začali jsme u Akany, pak jsme přešli na Brit Care a nakonec jsme u Ontaria. To mu jinak sedí. Pěkné pevné.

RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

lesnížínka napsal(a):
O líné a tlusté bordeře jsem snad v životě neslyšela A je to vůbec borderkolie? Je s PP? Každopádně bych mu nechala udělat veškeré rozbory, jak krve, tak moči. Normální to není.

O líné a tlusté bordeře jsem snad v životě neslyšela

Zrovna jsem to chtěla napsat smajlík smajlík

Možná ale taky záleží právě na tom dosavadním životním stylu. Vlohy jsou jedna věc, ale jednání se psem asi věc druhá. Když se naučí pes lehávat, tak po třech letech z něho asi šampion nebude.
Naše AUO je ale teď ke 2 rokům taky už klidnější. Obvykle letí jako chrt, ale pak lehne na bříško a třeba půl minuty leží, pak se zase rozběhne a zase lehne... asi se šetří. smajlík A jo, já přiznávám, že i přibrala. smajlík

I u normálních ovčáků ano.

No, každá z nás asi popisuje jiný temperament u psa, a navíc u štěněte. Nezažila jsem štěně ovčáka, ať už NO, AUO nebo jiných, který by byl bez ochoty ke spolupráci v jakoukoliv denní nebo noční dobu.

7.2.2017 09:58
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Spánek dopoledne je normální u normálních psů, ne u bocky nebo jiného ovčáka.

To nevím, rájko, ale my jsme přes den v práci a pochybuji, že by naše AUO zatím byla neustále ve střehu.
Pokud jsme o víkendech (pochopitelně) vzhůru od rána, odpoledne už naše koza polehává a vypadá, jako by ji obtěžovalo, že nejdeme spát. Prostě je o víkendech daleko víc unavená, než v týdnu. Takže evidentně v týdnu dopoledne prospí. Ochotná ke spolupráci je, ale mívá tak červené oči, že se jí někdy až musíme zasmát. Doslova ocení, pokud lehneme k TV. To zaleze pod postel a slastně chrupe.

7.2.2017 09:58

Kocovka napsal(a):
Maso jsme mu zkoušeli dávat, ale ať po vařeném, nebo syrovém měl průjem. I granule jsme kvůli průjmu měnili. Začali jsme u Akany, pak jsme přešli na Brit Care a nakonec jsme u Ontaria. To mu jinak sedí. Pěkné pevné.

Zkuste mu dát syrové, třeba ho lépe stráví, celé křídlo.

7.2.2017 10:00
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Kocovka napsal(a):

U nás to proběhlo stejně. Jednu dobu už jsem z těch průjmů byla nešťastná. Ale spravily to kosti. Jedna kůstka denně a dobrý. My krmíme Carnilove.

7.2.2017 10:01

RomčaJelča napsal(a):
To nevím, rájko, ale my jsme přes den v práci a pochybuji, že by naše AUO zatím byla neustále ve střehu.
Pokud jsme o víkendech (pochopitelně) vzhůru od rána, odpoledne už naše koza polehává a vypadá, jako by ji obtěžovalo, že nejdeme spát. Prostě je o víkendech daleko víc unavená, než v týdnu. Takže evidentně v týdnu dopoledne prospí. Ochotná ke spolupráci je, ale mívá tak červené oči, že se jí někdy až musíme zasmát. Doslova ocení, pokud lehneme k TV. To zaleze pod postel a slastně chrupe.

Ale zadavatelka píše, že pes není sám, je s ním manžel, takže štěně nemá důvod spát a být jako "mouchy snězte si mě".

7.2.2017 10:04
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Spánek je určitě normální. Pes si musí odpočinout. S tím souhlasím. Ale třeba dnes ráno jsme přišli v 6.00 hod. z procházky (asi 3/4 hod. - většinou hraní, troška povelů - cca 2 km), přišel a lehl si a odpočíval. Nic moc energie. Holka s ním pak vždy ještě chvíli cvičí, než odejde do školy. Jen mi nejde na rozum ta "lenost" a nechuť pracovat doma. Možná je to opravdu tím, že někdy nechápe. Ale snažíme se to dělat, tak jak to děláme i na cvičáku.

7.2.2017 10:06
Kocovka

XXX.XXX.64.181

RomčaJelča - Tak to je úplně přesný...na ty oči jsem zapomněla. To má ten náš taky.

7.2.2017 10:07
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Kocovka napsal(a):
Spánek je určitě normální. Pes si musí odpočinout. S tím souhlasím. Ale třeba dnes ráno jsme přišli v 6.00 hod. z procházky (asi 3/4 hod. - většinou hraní, troška povelů - cca 2 km), přišel a lehl si a odpočíval. Nic moc energie. Holka s ním pak vždy ještě chvíli cvičí, než odejde do školy. Jen mi nejde na rozum ta "lenost" a nechuť pracovat doma. Možná je to opravdu tím, že někdy nechápe. Ale snažíme se to dělat, tak jak to děláme i na cvičáku.

A kolik lidí v domácnosti se psem něco dělá nebo se mu nějak věnuje ?

7.2.2017 10:29

"Ale třeba dnes ráno jsme přišli v 6.00 hod. z procházky (asi 3/4 hod. - většinou hraní, troška povelů - cca 2 km), přišel a lehl si a odpočíval. Nic moc energie. Holka s ním pak vždy ještě chvíli cvičí, než odejde do školy."
nemůžu si pomoci, ale proč s ním cvičí, když před chvilkou docvičil?
Jako jasně, jsou štěňata, která spí 10 minut a hodinu řádí, ale i ta normální, která jsou aktivní (dejme tomu) půl hodiny a pak déle spí.
A jestli cvičíte tak, že nechápe, tak se nediv, že se tomu vyhýbá...
Na tom cvičáku vás to učí jak?

7.2.2017 10:36
ivulka2

XXX.XXX.155.174

"Ale třeba dnes ráno jsme přišli v 6.00 hod. z procházky (asi 3/4 hod. - většinou hraní, troška povelů - cca 2 km), přišel a lehl si a odpočíval. Nic moc energie. Holka s ním pak vždy ještě chvíli cvičí, než odejde do školy."
nemůžu si pomoci, ale proč s ním cvičí, když před chvilkou docvičil?
Jako jasně, jsou štěňata, která spí 10 minut a hodinu řádí, ale i ta normální, která jsou aktivní (dejme tomu) půl hodiny a pak déle spí.
A jestli cvičíte tak, že nechápe, tak se nediv, že se tomu vyhýbá...
Na tom cvičáku vás to učí jak?

Na cvičáku je to učí možná dobře ale jak známe každej si to přebere po svém a pokud to se štěnětem doma pak zkouší celá rodina tak pro štěně už to není radost a zábava ale řehole a té se snaží vyhnout.
Pro zadavatelku zkuste si doma vést pár dní deník do kterého každý člen domácnosti napíše co se psem dělal (opravdu uplně vše ).

7.2.2017 10:46
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Jak jako? Prostě přes klikr a každý krok, vedoucí ke konečnému výsledku, který požadujeme klikat a odměňovat. Necvičíme s ním půl hodiny, to fakt ne. Vždycky po chvilce ukončuji cvik a řádíme. Pak zase chvilku něco jiného a řádíme - to ho baví, ale také ne dlouho. Ale to cvičení ho fakt nebaví. Když už se mu nechce přemýšlet, tak nabízí všechno ostatní co už umí...třeba se něco chytne... Trochu ochotněji dělá jen to co už umí. Ale také ne zrovna s obrovským nadšením. Nakonec si lehne a kouká na mě jako sůva...na to mi řekli na cvičáku že mám vydržet a v tichosti a bez nápovědy čekat. Tak čekám...a on usne...

7.2.2017 10:52
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Kocovka napsal(a):
Jak jako? Prostě přes klikr a každý krok, vedoucí ke konečnému výsledku, který požadujeme klikat a odměňovat. Necvičíme s ním půl hodiny, to fakt ne. Vždycky po chvilce ukončuji cvik a řádíme. Pak zase chvilku něco jiného a řádíme - to ho baví, ale také ne dlouho. Ale to cvičení ho fakt nebaví. Když už se mu nechce přemýšlet, tak nabízí všechno ostatní co už umí...třeba se něco chytne... Trochu ochotněji dělá jen to co už umí. Ale také ne zrovna s obrovským nadšením. Nakonec si lehne a kouká na mě jako sůva...na to mi řekli na cvičáku že mám vydržet a v tichosti a bez nápovědy čekat. Tak čekám...a on usne...

Ok takže jinak budete ve škole na hodině matematiky kde do vás budou hustit těžke rovnice u kterých budete myslet tak že se vám bude kouřit z hlavy jinak nedostanete dobré známky (pes jídlo) pak 5 minut přestávka a opět hodina fyziky a na konci hodiny hned test z nové látky co jste probraly...a zase 5 minut pauza a znova hodina angličtiny..pohoda ne a do toho vám ještě zařadím hodinu tělocviku kde budete běhat několikrát po sobě 1500 m na čas a pokud si pak lehnete a budete na mě koukat tak si řeknu že jste líná.

7.2.2017 10:53
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Ivulka 2 - s tím deníčkem to není špatný nápad. Ale dá se říci, že vysloveně cvičíme jen já s dcerou. Syn a manžel s ním spíše blbnou. Možná je z nás už trošku vedle. Žádný den totiž není stejný. Ale to naopak říkali, že je dobře. Jednou je dopoledne doma sám třeba dva dny, pak tři dny s manželem, pak třeba celý týden není sám, pak je doma sám jen dvě hoďky...pořád někdo odchází, přichází. Ven s ním chodíme někdy všichni, někdy dva, někdy, tři někdy jeden (jsme 4). Prostě aktivní rodina - furt se něco děje.

7.2.2017 10:53

ivulka2 napsal(a):
Ok takže jinak budete ve škole na hodině matematiky kde do vás budou hustit těžke rovnice u kterých budete myslet tak že se vám bude kouřit z hlavy jinak nedostanete dobré známky (pes jídlo) pak 5 minut přestávka a opět hodina fyziky a na konci hodiny hned test z nové látky co jste probraly...a zase 5 minut pauza a znova hodina angličtiny..pohoda ne a do toho vám ještě zařadím hodinu tělocviku kde budete běhat několikrát po sobě 1500 m na čas a pokud si pak lehnete a budete na mě koukat tak si řeknu že jste líná.

Se špatným stylem výcviku souhlasím, ale s tím tělákem ne.

7.2.2017 10:55
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Třeba ho to prostě nebaví.. toho cvičení má teda hodně, co jsem tak dočetla za den + několik kilometrů v nohách.. Přijde mi to zbytečně moc, ne že by se psi měli válet na gauči, ale spíš, aby mohl dělat i věci, co chce sám, s vámi, běhat po lese, dělat blbosti, vymýšlet srandy (psi mají super smysl pro humor) a ne jen cvičit, cvičit..Taky je možné, že tam máte něco přišmrnclého, které není tak touživé po výcviku.a nebo jste ho už unudili, má se přestat v tom nejlepším a nepřepálit to

7.2.2017 10:56

Andrýsek3 napsal(a):
Třeba ho to prostě nebaví.. toho cvičení má teda hodně, co jsem tak dočetla za den + několik kilometrů v nohách.. Přijde mi to zbytečně moc, ne že by se psi měli válet na gauči, ale spíš, aby mohl dělat i věci, co chce sám, s vámi, běhat po lese, dělat blbosti, vymýšlet srandy (psi mají super smysl pro humor) a ne jen cvičit, cvičit..Taky je možné, že tam máte něco přišmrnclého, které není tak touživé po výcviku.a nebo jste ho už unudili, má se přestat v tom nejlepším a nepřepálit to

Jj, možná bude příčina přesně v tom, že není čistý.

7.2.2017 11:00
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Ivulka 2 - Proto jsem vznesla dotaz...jestli ho nepřetěžujeme...ale tolik toho od něj opravdu nechceme - si myslím. Přes den většinu času prospí. Dobře: denně cvičí cca 1/2 hodiny (ne v kuse) nové věci. Cca 1/2 hod. opakování starých. Zbytek dne když není venku spí a nebo si hrajeme. Venku je denně cca 3 - 4 hodiny (o víkendu někdy i celý den, ale ne pokaždé). Pokud má cvičák, tak už doma necvičíme.

7.2.2017 11:01
asurwic

XXX.XXX.36.3

Kocovka napsal(a):

Co popisujete je rezignace a nejistota v konkrétní situaci. Mě se to před nedávnem stalo, když mi při cvičení pes shodil hrnec a ten s hrozným řinčením spadl - asi týden uvnitř prostě nefungoval. Důvodem ale může být cokoliv. Zrovna u BOC se setkávám často s tím, že pes preferuje dynamické povely (frisbee, agility, rychlé obíhání...) před statickými (triky) a ví, že doma ho čekají jen ty v klidu a nebo že si při těch oblíbených rychlých může ublížit kvůli malému prostoru. Další možností, ke které bych se já přikláněla, je, že Vás cvičí více a každý dává povely o trošku jinak (byť Vám se to nezdá) a na psa kladete moc velké nároky - v 7mi měsících štěně potřebuje především motivovat a získávat jistotu ve správném chování.

7.2.2017 11:26
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Moc děkuji za vaše názory, všech a oceňuji, že jste se všichni drželi tématu a snažili se něco vymyslet. Všichni co jsme zatím potkali říkali, že BOC je třeba zaměstnávat hlavně hlavou, že se běháním neutahá. Z mé zkušenosti a Vašich příspěvků zatím zjišťuji, že zaměstnáním hlavou se dá naopak BOC spíše "ublížit". Vždy když je venku, tak je naprosto v pohodě (až na to neustálé čuchání), blbne, běhá, řádí, chce neustále něco dělat, je s ním psina. Zkusíme tedy ještě více spíše hraní a blbnutí a cvičení omezíme a necháme spíše na cvičák. Domluvíme se na přesných pravidlech cvičení. Raději nebudeme chvíli učit nic nového, ale utvrzovat ho právně v tom správném chování, které již umí.

7.2.2017 11:37
asurwic

XXX.XXX.36.3

Kocovka napsal(a):
Moc děkuji za vaše názory, všech a oceňuji, že jste se všichni drželi tématu a snažili se něco vymyslet. Všichni co jsme zatím potkali říkali, že BOC je třeba zaměstnávat hlavně hlavou, že se běháním neutahá. Z mé zkušenosti a Vašich příspěvků zatím zjišťuji, že zaměstnáním hlavou se dá naopak BOC spíše "ublížit". Vždy když je venku, tak je naprosto v pohodě (až na to neustálé čuchání), blbne, běhá, řádí, chce neustále něco dělat, je s ním psina. Zkusíme tedy ještě více spíše hraní a blbnutí a cvičení omezíme a necháme spíše na cvičák. Domluvíme se na přesných pravidlech cvičení. Raději nebudeme chvíli učit nic nového, ale utvrzovat ho právně v tom správném chování, které již umí.

Zaměstnávat hlavou určitě, ale různorodý pohyb je prostě základ. Když si vezmete původní využití BOC, tak sice také poslouchá povely a nebo sama vymýšlí, jak stádo nejlépe vést, ale to jen proto, aby na něj mohla číhat a nahánět ho = aby mohla fyzicky makat. Pokud motivací není činnost a akce sama o sobě (třeba cvičení na procházkách), tak s dlouhodobým podáváním pamlsků / hraček doma moc neuspějete. To může bavit tak NO nebo retrívra.

7.2.2017 11:38
Lacik

XXX.XXX.229.11

Dobrý den,

jestli chápu dobře, tak cvičíte přes klikr, ale pouze zachytávání, je to tak? Někteří trenéři si myslí, že shaping = postupné zachytávání. To je bohužel chyba, která vede k chování psa, které popisujete.

Touto metodou totiž často přetěžujete soustavu psa, ale jelikož je to na psa příliš, tak se tomu začne vyhýbat, proto ta neochota.

Důvod proč doma je to horší je pravděpodobně ten, že doma jsou ty nároky vyšší.

Další důvod je, že psa přetěžujete. Operantní podminování je velmi náročné a pes vydrží na place, kord když je začátečník, tak 3 minuty.

+ k tomu cvičení ny vyčištění hlavy - aktvní nebo pasivní uvolnění a tréninky prokládat jinou aktivitou. Například lítáním v lese, to je ideální ;).

7.2.2017 11:55
Kocovka

XXX.XXX.64.181

Ještě jednou moc děkuji za vaše názory. Abych pravdu řekla, původně jsme si štěňátko vezli domů jako budoucího parťáka při našich aktivitách. Chtěli jsme, aby hlavně dobře poslouchal na přivolání, netahal na vodítku (pokud na něm bude) - nejlépe aby mohl chodit všude bez vodítka (to samozřejmě zatím nejde), aby doma nic neničil... prostě aby to byl parťák se kterým budeme prožívat spoustu radosti. Když jsme ale zjistili, že je opravdu velice chytrý a učenlivý, tak nám přišlo škoda zahodit takový potenciál a začali jsme číst a hledat cvičák, kde by tento potenciál mohl rozšiřovat. Časem pak začít i s nějakým sportem či obediencí. Asi jsme to ale uchopili moc zprudka. Uklidníme to.

7.2.2017 12:04
Lacik

XXX.XXX.229.11

Kocovka napsal(a):
Ještě jednou moc děkuji za vaše názory. Abych pravdu řekla, původně jsme si štěňátko vezli domů jako budoucího parťáka při našich aktivitách. Chtěli jsme, aby hlavně dobře poslouchal na přivolání, netahal na vodítku (pokud na něm bude) - nejlépe aby mohl chodit všude bez vodítka (to samozřejmě zatím nejde), aby doma nic neničil... prostě aby to byl parťák se kterým budeme prožívat spoustu radosti. Když jsme ale zjistili, že je opravdu velice chytrý a učenlivý, tak nám přišlo škoda zahodit takový potenciál a začali jsme číst a hledat cvičák, kde by tento potenciál mohl rozšiřovat. Časem pak začít i s nějakým sportem či obediencí. Asi jsme to ale uchopili moc zprudka. Uklidníme to.

Takové jednoduché pravidlo, vždy končete v nejlepším! Když například dojde k pokroku (průlom), tak Jackpot a konec tréninku. Toto jsou věci, které si pes zapamatuje a příští trénink Vám sám do cviku doslova vletí :)

Ale chápu, jak je lidské, chtít víc a víc ;).

7.2.2017 12:10
Kocovka

XXX.XXX.64.181

S tím Jackpotem jsme to děláme... a končit se snažíme také v nejlepším..

7.2.2017 12:14

Souhlas s lacikem (edit - reakce na 1. příspěvek lacíka)
bych se zamyslela nad způsobem tréninku

nedávno byl kdesi rozhovor s dogdancingovou mistryní čehosi, a v něm mimo jiné zaznělo právě to, že majitelé své bordery velmi často v prvním roce života přepálí, přetrénují, moc tlačí na pilu, právě proto, že jim to tak jde (včetně způsobu tréninku). A psi vyhoří...
První rok se buduje vztah, hraje si (samozřejmě, že se pes nenechá vyrůstat jak to dřevo v lese).
Teď bych se zaměřila na tu funkční poslušnost - chůze na prověšeném vodítku, přivolání,...

Co se týká denního režimu - obecně jsme živočichové ritualisté, konzervativci, nějaký pravidelný režim je žádoucí, u té zvěře daleko více. Takhle neví (ani hlava, ani tělo) kdy co bude, pořádně si neodpočine a pořádně se nepřipraví na aktivitu, to taky nevidím jako nejšťastnější...

7.2.2017 12:16
Lacik

XXX.XXX.229.11

Kocovka napsal(a):
S tím Jackpotem jsme to děláme... a končit se snažíme také v nejlepším..

Ok :)

to, co motivuje psa cvičit a respektive proč se těší a má radost do cvičení je úspěch. Čím více úspěchu během tréninku pes zažije, tím více se bude těšit. Čím více neúspěchů a frustrace, tím bude otrávenejší a bude se cvičení vyhýbat.

Ty nároky (kritéria) musíte stavět vždy tak, aby byl pes úspěšný, aby měl reálnou šanci na úspěch. A další věc je odměňování. A na to Vám také odpoví pes, když psa odměníte správně (tedy v jeho očích dostatečně), tak se Vám sám vrátí opět do cviku, či nabídne znovu aktivitu. Pokud ne, odměnili jste málo anebo je frustrovaný, unavený, přetížený atd.

8.2.2017 08:27
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Ale zadavatelka píše, že pes není sám, je s ním manžel, takže štěně nemá důvod spát a být jako "mouchy snězte si mě".

Zakladatelka zadala další téma - podle tamního popisu si myslím, že je to úplně normální pes.

8.2.2017 08:29

RomčaJelča napsal(a):
Zakladatelka zadala další téma - podle tamního popisu si myslím, že je to úplně normální pes.

Všimla jsem si. Podle tamního popisu je štěně buď přetažené a nebo obyčejný pes a ne BOC a navíc nevhodně krmený.

8.2.2017 08:33

Se jenom vrátím k tomuto :

"Ale to cvičení ho fakt nebaví. Když už se mu nechce přemýšlet, tak nabízí všechno ostatní co už umí...třeba se něco chytne...
Trochu ochotněji dělá jen to co už umí. Ale také ne zrovna s obrovským nadšením. Nakonec si lehne a kouká na mě jako sůva...na to mi řekli na cvičáku že mám vydržet a v tichosti a bez nápovědy čekat. Tak čekám...a on usne... "

to právě není to pravé ořechové (pro každého psa) - pes neví=nejistota=stres=rezignace=celé špatně!...a důsledek se už dostavil

A právě proto preferuji (respektive to je naprostý základ!) si nejdřív tu teorii nastudovat z literatury (a proto neustále doporučuji knihy F. Šusty, kde je vše velmi hezky a srozumitelně podáno) + znalost vlastního psa, nechť mi někdo na cvičáku nemůže nabulíkovat nějakou blbinu...

8.2.2017 08:34
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Kocovka napsal(a):
RomčaJelča - Tak to je úplně přesný...na ty oči jsem zapomněla. To má ten náš taky.

Fakt ho nechte víc odpočívat. Nic není protivnějšího, než přeaktivní lidi. :- ) smajlík Všechno zase tomu psovi řídit nemůžete, je to živý tvor se svým vlastní režimem. Vy ho naopak musíte právě víc pozorovat, co on chce a potřebuje, ne že vy jste akční rodina a psa zdecimujete smajlík smajlík. Nepleťte si živočicha s pracovním nářadím v posilovně. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík