Nezlepsitelna panika a strach

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Achjo

4.8.2016 19:09
Achjo

XXX.XXX.168.38

Dobry den a ahoj. Potrebuju poradit se svym problemem.
Mam 9-mesicni stene, mam ho u sebe mesic a pul a predtim zil pouze u chovatele. To byli hodni lide, ale jelikoz jim fena porodila "omylem" a to rovnou 8 stenat, nemeli na ne cas a prostory. Takze do 8 mesicu zil s ostatnimi sourozenci zavreny v jednom tmavsim pokoji, kdyz si nasli cas pousteli je co nejcasteji na zahradu. Neucili stenata nic.
Pejsek je to muj prvni. Je sikovny, povely se uci ta jednicku a proste fajn. Je to krizenec.
Ma ale velky problem a s tim nikdo nepocital, a to je strach. Boji se lidi a psu, podezrelych veci a vseho noveho vetsinou, ale hlavne tech lidi. Coz znamena ze jit nekam na prochazku je problem, bud nekam kde opravdu nikdo nic neni (lesy a louky) nebo jdu kamkoliv, mam ho na voditku, ale tahne, boji se, panikari.
Vzhledem k jeho minulosti a v jakem veku jsem ho prevzala, tak na nej nespecham a v klidu ho vsim provadim. Po dnesku jsem ale uz trochu spatna toho, prptoze ac je zde zlepseni, tak co se tyce tohoto strachu, tak se za tu dobu nezlepsil ani o chlup. Dnesni prochazka mezi lidma vypadala jako ta prvni. Pokud se boji, ani neposloucha, jinak uz povel Ke mne ovlada.
Prosim o radu, jak mohu postupovat, aby vychova byla efektivni a aby se zbavil hysterie.
Pomohl by mi cvicak, co se tyce strachu?
Dekuji moc za jakoukoliv radu ci zkusenost, jsem uz "mirne" zoufala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2016 19:14

Achjo napsal(a):
Mam 9-mesicni stene, mam ho u sebe mesic a pul a predtim zil pouze u chovatele. To byli hodni lide, ale jelikoz jim fena porodila "omylem" a to rovnou 8 stenat, nemeli na ne cas a prostory. Takze do 8 mesicu zil s ostatnimi sourozenci zavreny v jednom tmavsim pokoji, kdyz si nasli cas pousteli je co nejcasteji na zahradu. Neucili stenata nic.
Pejsek je to muj prvni. Je sikovny, povely se uci ta jednicku a proste fajn. Je to krizenec.
Ma ale velky problem a s tim nikdo nepocital, a to je strach. Boji se lidi a psu, podezrelych veci a vseho noveho vetsinou, ale hlavne tech lidi. Coz znamena ze jit nekam na prochazku je problem, bud nekam kde opravdu nikdo nic neni (lesy a louky) nebo jdu kamkoliv, mam ho na voditku, ale tahne, boji se, panikari.
Vzhledem k jeho minulosti a v jakem veku jsem ho prevzala, tak na nej nespecham a v klidu ho vsim provadim. Po dnesku jsem ale uz trochu spatna toho, prptoze ac je zde zlepseni, tak co se tyce tohoto strachu, tak se za tu dobu nezlepsil ani o chlup. Dnesni prochazka mezi lidma vypadala jako ta prvni. Pokud se boji, ani neposloucha, jinak uz povel Ke mne ovlada.
Prosim o radu, jak mohu postupovat, aby vychova byla efektivni a aby se zbavil hysterie.

Měsíc a půl je krátká doba. Možná by pomohl klidný psí kamarád ?

4.8.2016 19:25

Achjo napsal(a):

Asi v první chvíli musíte počítat s tím, že "normální" ten pes nikdy nebude.

a měsíc a půl je krátká doba na dohnání osm měsíců neprobíhající socializace. ono to socializační okno už máte uzavřené a máte psa, se kterým musíte začít od začátku, akorát spoje v mozku, které to měly umožnit, už jsou hotové a předrátovat to bude běh na dlouhou, velmi dlouhou trať.

4.8.2016 19:33
Sam 90210

XXX.XXX.148.57

Měsíc a půl je moc brzo, chce to čas. Možná nechodit mezi davy lidí, ale co třeba ho vzít ven na klidné místo kde to zná třeba jen s kamarádkou a jejim psem ?

4.8.2016 19:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.166

Tipla bych, že bude fungovat s jiným psem.
Já bych do toho nešla.

4.8.2016 19:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi v první chvíli musíte počítat s tím, že "normální" ten pes nikdy nebude.

a měsíc a půl je krátká doba na dohnání osm měsíců neprobíhající socializace. ono to socializační okno už máte uzavřené a máte psa, se kterým musíte začít od začátku, akorát spoje v mozku, které to měly umožnit, už jsou hotové a předrátovat to bude běh na dlouhou, velmi dlouhou trať.

Určitě to nebude jednoduché a bude to dlouhodobé. Ale zase, když se dají "předrátovat" psi dospělí, týraní ?

4.8.2016 19:50

rapotacka11 napsal(a):
Tipla bych, že bude fungovat s jiným psem.
Já bych do toho nešla.

A co teď s pejskem ?

4.8.2016 19:51

Určitě to nebude jednoduché a bude to dlouhodobé. Ale zase, když se dají "předrátovat" psi dospělí, týraní ?

Ono je rozdíl mezi psem, který je vtištěný na lidi a pak až je třeba týraný, a mezi psem, který období vtiskávání prožil v temném pokoji. plus samozřejmě vrozené nastavení zvířat je různé a vrozené. někteří jsou bojaví i když týraní nebyli a s nima je nejhorší pořízení. když se tohle zkombinuje s týráním, no nazdar.

4.8.2016 19:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.166

A co teď s pejskem ?

No nic.
Vydržet.
Mám známé s takovým psem. Funguje
jen se psem - jakž takž.
Mají tedy dva...

4.8.2016 19:53

Cvičák by mohl pomoci v tom, že by tam viděl, jak fungují beze strachu ostatní psi.
Ale velmi opatrně vybírat, nesmí to být cvičák, kde se na psy řve a pod.( i takové stále jsou ). Spíš kurz ? Když napíšete odkud jste, třeba vám někdo vhodnou partu poradí.
Rozhodně to nezkoušejte "lámat přes koleno", násilím strach neodstraníte.

4.8.2016 20:06
scylla

XXX.XXX.150.32

rapotacka11 napsal(a):
No nic.
Vydržet.
Mám známé s takovým psem. Funguje
jen se psem - jakž takž.
Mají tedy dva...

Když se povede navázat psa na vás, máte vyhráno. Pak se o vás bude opírat a seznámí se s vaší pomocí postupně s čímkoli, co mu dobře představíte. Pak to netrvá nijak extrémně dlouho ani s nesocializovaným psem ani s týraným psem, pak to lze řešit v řádu několika měsíců. Klíčový je dobrý vztak k vám, pes vám musí věřit a vy si jeho důvěru musíte opravdu zasloužit.

4.8.2016 20:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.166

Když myslíte .

Tohle jsem zkopírovala a tak je to i u známých:

jsou lekavi bojacni schovavacni s pocitem podrizenosti.. a ze prace jako privolani atd je s nimi obtizna, a ze ve vetsine pripadech stejne hrozi zkratove jednani, utek, atd..

Achjo

4.8.2016 20:26
Achjo

XXX.XXX.168.38

Psi kamarady ma, chodim se znamymi casto ven na prochazky a pokud jsme tam jenom my, je uplne v pohode, se psy beha, steka, radi.
Jsem z Prahy 5, ale pohybuji se s nim u koni na kraji Prahy.

4.8.2016 21:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

scylla napsal(a):
Když se povede navázat psa na vás, máte vyhráno. Pak se o vás bude opírat a seznámí se s vaší pomocí postupně s čímkoli, co mu dobře představíte. Pak to netrvá nijak extrémně dlouho ani s nesocializovaným psem ani s týraným psem, pak to lze řešit v řádu několika měsíců. Klíčový je dobrý vztak k vám, pes vám musí věřit a vy si jeho důvěru musíte opravdu zasloužit.

Měla jsem úplně stejný problém s fenkou Choďáka.
Brala jsem ji jako neprodaného pejska z CHS v sedmi měsících.
Chovatelka měla více psů a naše Bety byla s nimi více, než s lidmi. Bála se dětí a starých lidí.
Neznala je. Ale měla jsem štěstí, že se upnula na mě.Nikdy se ode mě nevzdálila tak, aby mě neviděla.
Trvalo cca 3 roky, než se uklidnila.
Žádná zvířátka jí problém nedělala, kamarádila se i s myšmi, pásla ovečky a prasátka,
ale až do konce života nechtěla mít s neznámými lidmi nic společného a nikdy to nebyl pejsek na mazlení.
Předpokládám, že nesocializovaní pejsci na tom budou podobně.
Lidi nezná, tak s nimi pomalu a opatrně. Pejsky zná, tak najít kamaráda, který by mu ukázal vlastním příkladem, že lidí se nemusí bát.
S tím taháním jsem to vyřešila tak, že jsem vodítko měla sice připlé v obojku, ale jak mi fena začala tahat, dala jsem jí ho v předu přes hrudník. vodorovně, konce vodítka v ruce. Takže od obojku do ruky, z ruky přes plece zase zpět do ruky, zkusila jsem to nakreslit na fotku.
Jako když kůň tahá a opírá se o postroj plecemi.
Pes jde pěkně zabrzdit a nedusí se na obojku.

4.8.2016 23:36

Chovatel by v prvni rade zaslouzil za usi. "Omylem"? A nema cas se venovat? Uhmg.

Nicmene Vas obdivuji a fandim Vam - zvlast pokud je to Vas prvni...
Vzit si takoveho pejska je opravdu zavazek a prace na par let.
Co je to za rasu?

4.8.2016 23:41

...resp. krizenec, ale ceho asi tak...?

5.8.2016 06:00
scylla

XXX.XXX.150.32

rapotacka11 napsal(a):
Když myslíte .

Tohle jsem zkopírovala a tak je to i u známých:

jsou lekavi bojacni schovavacni s pocitem podrizenosti.. a ze prace jako privolani atd je s nimi obtizna, a ze ve vetsine pripadech stejne hrozi zkratove jednani, utek, atd..

Napsala jsem ze zkušenosti. Nejhorší bázlivka se bál i chodit, jen ležel, choulil se a třásl se, od štěněte byl s jiným psem v kotci, pes ho šikanoval, nikdy nevidělat nebe a trávu. Vzala jsem si ho v jedho 2,5 letech a po 9 měsících jsem ho umístila do rodiny jako sice submisivního psa, ale se zvládnutým přivoláním, chůzí na vodítku a chováním v běžném provozu. Ostatní bázlivci nebyli takový oříšek jako tento kříženec, tam to šlo rychleji.

5.8.2016 09:16

Přimlouvám se za pejska, aby si ho zadavatelka nechala a nenechala se odradit.
Dva měsíce jsou krátká doba, ale možná jeho zvykání půjde rychleji, než čekáme.
Kdyby měl "putovat o dům dál", byla by to pro něj krutá rána.

5.8.2016 10:02
inusanka

XXX.XXX.98.58

Poslední fenečku jsem si brala v jejích pomalu osmi měsících, bude jí sedm let a dodnes se leká všeho, všude máme nějaké bubáky. Důležité je vtisknutí, jakmile mi začala důvěřovat, pracovalo se nám mnohem lépe. Chce to čas, navíc je pejsek momentálně v pubertě a to často i dobře socializovaný puberťák dokazuje divy udatenství.

6.8.2016 00:24

Chovatel by v prvni rade zaslouzil za usi. "Omylem"? A nema cas se venovat? Uhmg.

Nicmene Vas obdivuji a fandim Vam - zvlast pokud je to Vas prvni...
Vzit si takoveho pejska je opravdu zavazek a prace na par let.
Co je to za rasu?

...ptam se proto, ze jsem s pejskem prosla podobnym stavem.

Pejsek z utulku - cca 2-3 roky stary (v tomto mate "stesti"...mate mladsiho :).
Take to byl muj prvni "problemovy".
Bal se vseho.
Sirena zachranaru, mobil, televize, hadka u sousedu, otevreni lahve s perlivou vodou, sprcha, bourka, igelitovy pytlik... Vazne - snad vseho.

Zmakli jsme to -...casem...

Nicmene "taha do ted". Presne jak pisete - ve meste, kde je spousta lidi, psu, "vzrusa" atd. (v lese ne - pochoduje na volno u nohy a je uplne v klidu).
Ve meste nam tedy pomaha "Canny Collar výcvikový obojek".
Urcite to zkuste.

Nicmene pejska mate mladeho a kratce..., jiste se casem nauci pochodovat u nohy i bez nej...
Drzim palce.

6.8.2016 07:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Donucovací prostředek na bázlivku není dobrý nápad. Když ho budete brát do města dostatečně často a dobře ho podpoříte, nebude se tam nervovat, pod vaším správným vedením si zvykne a bude v pohodě.

7.8.2016 22:04

scylla napsal(a):
Donucovací prostředek na bázlivku není dobrý nápad. Když ho budete brát do města dostatečně často a dobře ho podpoříte, nebude se tam nervovat, pod vaším správným vedením si zvykne a bude v pohodě.

Prosim pekne o vysvetleni,
co je podle Vas na "Canny Collaru" (pripadne "Halti ohlavce") spatne?

8.8.2016 06:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Prosim pekne o vysvetleni,
co je podle Vas na "Canny Collaru" (pripadne "Halti ohlavce") spatne?

To, že ho dáte na bázlivého psa, který se nervuje díky tomu, do jakého prostředí ho vezmete a z nervů tahá na vodítku. Vy si to uhlečíte těmito pomůckami, které psovi způsobují nepohodlí a podporují jeho stres. Na bázlivku bych donucovací prostředek nikdy nedala, tam se musí pracovat s vodítkem jako takovým.

Občas si pomůžu haltinou u psa, který je těžší než já, ale na dvou vodítkách - jedno na halti a jedno na obojku, ale jak říkám, na bázlivku to opravdu nepatří, je to vysloveně kontraproduktivní.

8.8.2016 08:05

scylla napsal(a):
To, že ho dáte na bázlivého psa, který se nervuje díky tomu, do jakého prostředí ho vezmete a z nervů tahá na vodítku. Vy si to uhlečíte těmito pomůckami, které psovi způsobují nepohodlí a podporují jeho stres. Na bázlivku bych donucovací prostředek nikdy nedala, tam se musí pracovat s vodítkem jako takovým.

Občas si pomůžu haltinou u psa, který je těžší než já, ale na dvou vodítkách - jedno na halti a jedno na obojku, ale jak říkám, na bázlivku to opravdu nepatří, je to vysloveně kontraproduktivní.

Nepoužívám halti ohlávku, z donucovacích prostředků znám vlastně jen řetízkový stahovám ( nepoužíván, chodíme na pevném širokém obojku ). Ale asi je halti stejný nesmysl ( na psu ve stresu ), jako přidusit psa v afektu na stahováku. Jen to nevypadá tak drasticky.

8.8.2016 09:11
Barbora2

XXX.XXX.241.203

Já mám takovou fenku a pomohlo mi jediné. Hodně si ji navázat sama na sebe a koukat se líp, než ona. Takže jakmile jsem viděla psa nebo lidi. Mluvila jsem na ni, měla ji u sebe a pomalu seznamovala, když chtěla. Ona teda i přes strach chtěla. A že šílela - velký kloubouk, kufr, černé oblečení, moc reflexní oblečení, kolo, dítě, všechno byl důvod k amoku. Tak jsem na ni mluvila, mluvila a mluvila, odměňovala pamlsky a teď mi chodí na volno a volám si ji, jakmile vidím psy. Lidi už zvládá. Klidně jsem k ní dřepla, drbala a probraly jsme to spolu. Je fakt, že když čivavě říkám, že nesmí žrát pejsky, autobusy, děti. Působí to poněkud komicky.

8.8.2016 19:10

scylla napsal(a):

...nechi tady kazit vlakno..."Nezlepsitelna panika". Muj pes uz se davno neboji - to jsme zmakli.
Dovolim si tedy zalozit novou diskuzi... "Na voditku taha". Budu rada, kdyz se tam presunete.
Predem diky.

9.8.2016 07:07
scylla

XXX.XXX.150.32

...nechi tady kazit vlakno..."Nezlepsitelna panika". Muj pes uz se davno neboji - to jsme zmakli.
Dovolim si tedy zalozit novou diskuzi... "Na voditku taha". Budu rada, kdyz se tam presunete.
Predem diky.

Důvod tahání?

Přidejte reakci

Přidat smajlík