aaaaaaa

XXX.XXX.10.195
Zdravím, nedávno jsem si u našeho dospívajícího psa (husky) všimla takového neduhu. Nejprve jsem si říkala, že je to další ze "špatných stránek" huskounské povahy, ale co jsem se tak bavila s ostatními majiteli, žádný jiný to nedělá. Jde o to, že náš husky loví jiné psy - zejména psy malých plemen. Ke stejně velkým a větším jako je on se chová úplně normálně, zajímají ho, hraje si s nimi, nesnaží se být dominantní (ve vztahu s dalším psem v domácnosti je zcela podřízený), nevyvolává konflikty. Ale jakmile je ten druhý pes malý, tak po něm chňape, jako kdyby to byl třeba králík. Začalo to, když jsme byli na návštěvě u známých, kteří mají malého teriéra - psi se už trochu znali, tak jsme toho našeho na zahradě automaticky pustili na volno. Jenže v tu chvíli nastal problém - jakmile náš husky zahlédl běžícího teriéra, zapnul "lovecký režim" a hnal se za ním. Rozhodně to nevypadalo, že si chce hrát. Teriér před ním začal úplně vyděšeně prchat a na poslední chvíli vklouzl pod postel. Husky se ho snažil za každou cenu získat, přesně stejným způsobem, jako třeba myš zalezlou mezi dřevem na zimu. Od té doby takhle reaguje na každého malého psa. Ti se ho pochopitelně bojí, a o to víc on se je snaží, někdy až úplně hystericky, ulovit. Pochopitelně se mu to snažím zakazovat, nevyhledávat kontakt s takovými psy. Ale stejně by mě zajímalo, jak je tohle možné. Myslela jsem, že pozná po čuchu, že to malé je taky pes, a že pes psa lovit nebude. Nevíte, jak to tedy je?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moji psi (a to nemaj lovecký pud, zajíc ani srna s nimi nehnou) začali tohle dělat cca v osmi měsících, ale jen pokud byli oni dva a cizí pes jeden, hra se zvrhla na to, že můj pes toho cizího hnal a fena mu nadbíhala a dělali to u všech psů bez ohledu na velikost, pokud jsem je odvolala a pak zase pustila tak to dopadlo stejně, takže pokud jsem viděla, že si to cizí pes užívá a baví se, tak jsem je nechala, alespoň po nějakou omezenou dobu, pokud jsem měla byť i malinký pocit, že z toho není nadšenej, tak jsem svoje pesany vypouštěla pohrát na střídačku...když bylo cizích psů více než jeden, tak to bylo v pohodě, zřejmě nebyli přesila, tak toto nepraktikovali...
aaaaaaa
napsal(a):
Zdravím, nedávno jsem si u našeho dospívajícího psa (husky) všimla takového neduhu. Nejprve jsem si říkala, že je to další ze "špatných stránek" huskounské povahy, ale co jsem se tak bavila s ostatními majiteli, žádný jiný to nedělá. Jde o to, že náš husky loví jiné psy - zejména psy malých plemen. Ke stejně velkým a větším jako je on se chová úplně normálně, zajímají ho, hraje si s nimi, nesnaží se být dominantní (ve vztahu s dalším psem v domácnosti je zcela podřízený), nevyvolává konflikty. Ale jakmile je ten druhý pes malý, tak po něm chňape, jako kdyby to byl třeba králík. Začalo to, když jsme byli na návštěvě u známých, kteří mají malého teriéra - psi se už trochu znali, tak jsme toho našeho na zahradě automaticky pustili na volno. Jenže v tu chvíli nastal problém - jakmile náš husky zahlédl běžícího teriéra, zapnul "lovecký režim" a hnal se za ním. Rozhodně to nevypadalo, že si chce hrát. Teriér před ním začal úplně vyděšeně prchat a na poslední chvíli vklouzl pod postel. Husky se ho snažil za každou cenu získat, přesně stejným způsobem, jako třeba myš zalezlou mezi dřevem na zimu. Od té doby takhle reaguje na každého malého psa. Ti se ho pochopitelně bojí, a o to víc on se je snaží, někdy až úplně hystericky, ulovit. Pochopitelně se mu to snažím zakazovat, nevyhledávat kontakt s takovými psy. Ale stejně by mě zajímalo, jak je tohle možné. Myslela jsem, že pozná po čuchu, že to malé je taky pes, a že pes psa lovit nebude. Nevíte, jak to tedy je?
On samozřejmě ví, že je to pes, není blbý. Ale je to lovec a lov je pro něj prostě obrovská vášeň a vzrušení. Nemyslím si, že budete schopni toto haskouna odnaučit.
Takže, jak píší výše, psa hodně zaměstnat (jsou to neskuteční vytrvalci s obrovskou potřebou pohybu, ale to určitě víte) a hlavně zabránit mu v lovení, než dojde k nějakému průšvihu.
A stýkal se s malýma pejsama odmala, nebo jste s tím začali až teď? Můj pes je lovec také, ale nedovedu si ani představit, že by, lovil" psa. Když vidí v dáli něco málého šmejdit tak vyrazí, ale ve chvíli, kdy pozná, že je to pes, byť velikosti krysy Vasilisy okamžitě toho nechá sám, bez mého okřikování. Po té, co mu malý jezevčík prokousnul čumec, se jim teď spíš vyhýbá Nejvíc se bojí právě mimijorka Mikiho
Když jsem četla váš příspěvek o lovení, vrtěla jsem hlavou.
Ovšem jen do chvíle, než přišel manžel se psem z procházky a sdělil mi, že náš pes chtěl sežrat slepici, NO (mimochodem ten na něj každý den ječí spoza plotu) a jako zákusek čivavu. Paní ji stihla zvednout.
Slepice uletěla a NO se bránil.
Probudil se v něm lovec!
On to je pes z útulku a myslím, že než se tam dostal, živil se lovem.
Myši tedy umí chytat perfektně.
Když jsme ho přivezli, byl takový "mouchy snězte si mě" a nedělal vůbec nic. Postupně se osměluje a projevuje takový, jaký je.
Nemůžu říct, že zrovna tohle se mi líbí.
Poznam jedneho polovnika. Predtym, než sa začal venovať ozajstnym polovnickym psom mal Belgickeho ovčiaka, ktoty bez problemov dobehol a chytil zajaca. Takže so sebou na polovačky nenosil ani pušku, iba svojho psa. (Neriešil to ako problem, ale skôr ako vyhodu).
Teraz chova anglickych pointrov...
aaaaaaa
napsal(a):
Vitaj v chrťom svete
Vlkodavka "loví" malých psov bežne a väčšina chrtov to robí tiež a ešte viac ako vlkodav. S chrtmi je problém, že sú ešte k tomu dosť rýchle na to aby svoju "obeť" aj uštvali, nedajboh ak sú v presile. Do istej miery sa to dá eliminovať, ale v podstate s malými psami ju na voľno nepúšťam a hlavne nie na veľkom otvorenom priestranstve. V lese je to v pohode, lebo menší pes jej kľučkuje pomedzi stromy, no na poli by ho ľahko uhnala. Dokonca ho nemusí ani zakúsnuť, stačí že na malého psa skočí a môže mu vážne ublížiť. Snažím sa jej preto vyberať iba rovnocenných partnerov, buď iného chrta, alebo aspoň väčších psov, ktorí sa loviť nenechajú. Husky je tiež pomerne veľký pes a zrejme sa budete musieť zmieriť s tým, že sa nezahrá úplne s každým.
katkaa1 napsal(a): "Vlkodavka "loví" malých psov bežne."
Katko, lov malých psů není pro vlkodava standardní chování. Běžně to nedělali moji a ani další, které jsem znala (kdysi jsem se věnovala IW a také whippetům). Vlkodav je naopak pověstný svou tolerancí vůči menším plemenům.
Štvaní jiných psů není "v pohodě" nikdy - ani v lese, ani když je "kořistí" větší pes. Tenhle nežádoucí návyk obvykle vzniká v okamžiku, kdy se pes v rámci běžné honičky nechá příliš strhnout loveckou vášní a majitel nerozpozná, že se hra změnila v adrenalinovou štvanici. Brzy se z toho stane závislost (podobně jako např. pronásledování aut nebo cyklistů), která se jen těžko odstraňuje.
Takže hlídat, hlídat, hlídat! A jakmile zpozorujete co i jen nejmenší náznak, že se honička zvrhává v lov, psici odchyťte, nechte jí zklidnit a až pak jí můžete zase pustit. Zkrátka cílem je být rychlejší a nedopustit, aby adrenalin vystoupal tak vysoko, že pes už nevidí - neslyší.
balisek
napsal(a):
Katko, lov malých psů není pro vlkodava standardní chování. Běžně to nedělali moji a ani další, které jsem znala (kdysi jsem se věnovala IW a také whippetům). Vlkodav je naopak pověstný svou tolerancí vůči menším plemenům.
Štvaní jiných psů není "v pohodě" nikdy - ani v lese, ani když je "kořistí" větší pes. Tenhle nežádoucí návyk obvykle vzniká v okamžiku, kdy se pes v rámci běžné honičky nechá příliš strhnout loveckou vášní a majitel nerozpozná, že se hra změnila v adrenalinovou štvanici. Brzy se z toho stane závislost (podobně jako např. pronásledování aut nebo cyklistů), která se jen těžko odstraňuje.
Takže hlídat, hlídat, hlídat! A jakmile zpozorujete co i jen nejmenší náznak, že se honička zvrhává v lov, psici odchyťte, nechte jí zklidnit a až pak jí můžete zase pustit. Zkrátka cílem je být rychlejší a nedopustit, aby adrenalin vystoupal tak vysoko, že pes už nevidí - neslyší.
naprosto souhlasím
Mám adoptovanou lurcherku. Když k nám přišla bylo jí něco málo přes rok a samozřejmě měla tendence nahánět malé psy. Celkem jsme to odstranili, ale jak píše balisek, je schopná si s nimi bez problémů hrát, ale když je více psů a jeden submisivnější, tak se stane, že ten lovec zvítězí. Okamžitě chytám a pouštím zase po nějaké době.
Pokud je s malým psem sama a ne ve smečce, nikdy ho neloví.
Je to hodně o důslednosti, prostě psa nikdy nenechat štvát jiné psy a v podstatě žádnou zvěř.
katkaa1
napsal(a):
Vitaj v chrťom svete
Vlkodavka "loví" malých psov bežne a väčšina chrtov to robí tiež a ešte viac ako vlkodav. S chrtmi je problém, že sú ešte k tomu dosť rýchle na to aby svoju "obeť" aj uštvali, nedajboh ak sú v presile. Do istej miery sa to dá eliminovať, ale v podstate s malými psami ju na voľno nepúšťam a hlavne nie na veľkom otvorenom priestranstve. V lese je to v pohode, lebo menší pes jej kľučkuje pomedzi stromy, no na poli by ho ľahko uhnala. Dokonca ho nemusí ani zakúsnuť, stačí že na malého psa skočí a môže mu vážne ublížiť. Snažím sa jej preto vyberať iba rovnocenných partnerov, buď iného chrta, alebo aspoň väčších psov, ktorí sa loviť nenechajú. Husky je tiež pomerne veľký pes a zrejme sa budete musieť zmieriť s tým, že sa nezahrá úplne s každým.
Co to plácáte? Mám chrtího lovce, kdy skutečně lovila, než někomu utekla. Odkdy chrti loví psy? To je zas blábol. Maximálně k nim vystřelí a "jdou" po nich, ale v zájmu hry. Že jejich způsob hraní je poněkud netradiční, to je prostě fakt, ale nejde toho psa zabít! Sám jsem měl na začátku strach, že když k nim letí, že je chce ulovit, ale nikdy to tak není a nebude. Moc dobře ví, že to je pes.
A pokud je skutečně pes zvyklý i na malé plemena, ví, jak si nimi hrát a je tu vždy majitel, který by to mě ukorigovat, tak to není žádný problém! Takto si má fena dokáže hrát i s yorkšíry a čivavami a není s tím problém. Jde jen o to, aby ten pes byl hodně v kontaktu s ostatními psy a naučil se chovat. Nic víc!
balisek
napsal(a):
Přesně!
Poslední dva odstavce by si měl každý majitel těchto psů "a to nejen chrtů", zapsat do hlavy a vždy se jimi řídit. Přesně takto to funguje. A to jsem před 3/4 rokem věděl kulové a toto jsem se naučil sám.