Moc se omlouvám, vím, bylo to 1000x tady, na něco jsem i koukala, ale nic mi nenapadá.
Takže, byla jsem u přátel, ptali se mi, jakého psa bych jim doporučila. Bydlí na venkově, mají hafo zvířat, včetně dvou psů. Ale - fena je již stařenka, navíc vážně nemocná. Když jí brali z útulku, tak měla podle odhadu útulku okolo pěti, veteinář ale určil aspoň + 2 roky, oni ji mají asi 8 let. Další je labrador, nalezenec, kterého zachránili před zastřelením, taky už starší pán. Chtějí mít stav dvou psů, fenka může odejít každým dnem. Péči má, ale její nemoc už není na uzdravení.
Chtějí psa, klidnějšího, aby s ním mohli chodit na procházku a mohli ho vést i děti (labík nechce nikam chodit, po 100m táhne domů). Zároveň mají 3 malé děti, ty jsou poučené, jak se ke zvířatům chovat.
Zkušenosti mají, ale stejně mi překvapili dotazem, který pes se nemusí cvičit. Operovali předchozím psem, který se vše naučil sám, ale to už je 15 let, tehdy jsem tam se svou fenou, kterou jsem měla dobře ovladatelnou, trávila každou cvíli a pes hodně odkoukal a něco se i učil, ne že ne.
Takže to shrnu: pes vhodný k dětem, nekonfliktní, vhodný na dvůr, možnost zateplené boudy, samozřejmě.
Psa z útulku již nechtějí, na mojí odpověď, ať si nic nepořizují, koukali divně a řekli, že psa potřebují. Křížence taky ne, chtějí psa, aby věděli, co z něj vyroste, kvůli dětem.
Máte někdo nápad? Děkujin Jarka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Německý špic

amiš
napsal(a):
Vidíte, tolik zde preferovaní špiclíci a mně nenapadli. Ale nejsou moc akční? Přiznám se, znám jen dva trpasličí a to byla torpéda k neutahání. Vlčí by mohl být klidnější.
Buď vlčí, ale i střední jsou v míru akční

koně
napsal(a):
A co zase labrador?
Labrador není vhodný do boudy na dvůr a cvičit se musí. To že původní labík táhne po sto metrech domů je tím že je starý, bůhví co zažil když ho dostali a bůhví jestli je to vůbec labrador. Když si koupí mladého labradora, udělá jim bez výcviku z dvorku paseku. A malé děti ho rozhodně samy vodit nebudou, budou za ním jezdit po břiše.
napsal(a):
Labrador není vhodný do boudy na dvůr a cvičit se musí. To že původní labík táhne po sto metrech domů je tím že je starý, bůhví co zažil když ho dostali a bůhví jestli je to vůbec labrador. Když si koupí mladého labradora, udělá jim bez výcviku z dvorku paseku. A malé děti ho rozhodně samy vodit nebudou, budou za ním jezdit po břiše.
Tak nějak cvičit se musí každý pes.
Zrovna tak jakékoli štěně hned samy nebudou vodit ven malé děti.
A že by zdravý mladý labrador nemohl být v zateplené boudě?Měla jsem dojem, že má hustou srst s podsadou a původně byl někde v zimě vlhku pořád, ne?

koně
napsal(a):
A že by zdravý mladý labrador nemohl být v zateplené boudě?Měla jsem dojem, že má hustou srst s podsadou a původně byl někde v zimě vlhku pořád, ne?
Fyzicky to zvládne bez problému, ale psychicky ne. Potřebuje stálý kontakt s rodinou, je velmi velmi společenský a trpí když má být sám v izolaci na dvoře. Potřebuje hodně pohybu - ne chození po dvorku a potřebuje hodně zaměstnání. Obzvlášť mladý pes. Určitě zvládne malé dítě líp malého psa než pubertálního labradora což je vyloženě torpédo.

Co dlouhosrstá kolie?
Děkuji všem za příspěvky. Berňák a dlouhosrstá kolie mi napadli také. Znala jsem několik berňáků, byli skvělí a vyhovovali by podmínkám, ale bojím se doporučovat plemeno s tolika nemocemi. A nevím, zda by byli ochotni hledat a pátrat po chovatelích, kde je nejmenší riziko. U kolie nevím, jak náročná je srst. Měl ji strejda a byl z ní nadšen, ale už není ani jeden.
Tkusím jim to navrhnout, včetně špice. Českého strakatého psa neznám, ale taky jsem o něm slyšela chválu. Labradora myslím ne, máme doma labradorku a hovawartku a labrador mi přijde docela svéráz, dobrák, to určitě, ale určitě důslednou výchovu potřebuje. Ten jejich je chudák vyhozený z baráku, když se majitelé odstěhovali a psa nechali toulat. Na telefonický dotaz co s ním, pak majitelka řekla, že sežene někoho, kdo ho zastřelí, nebo ať ho nechají uspat, že jim to proplatí. Tak si ho nechali, vyhublého, ale hrozně vděčného. Ty lidi byli strašní snobi, vše museli mít značkové, takže předpokládám, že pes bude s papíry. Nakopat jim víte co .
Jinak, je to malá dědina a mají všichni tam problém s potkany. Napadl mi nějaký menší teriér, ale ten asi potřebuje hodně zaměstnat, jinak bude problém.
Děkuji ještě jednou a pokud vás ještě něco napadne, budu ráda. Jarka.

koně
napsal(a):
Labrador v boudě strašně trpí psychicky i když fyzicky zimu zvládá velice dobře. Ale jsou to vyloženě psi vyšlechtění pro spolupráci z lidmi, nesnáší samotu. Potřebují kontakt s člověkem a zaměstnání, jinak se nudí, demolují a zlobí. Jinak dobře vycvičit labradora opravdu není tak jednoduché jak si lidi myslí. jsou sice přátelští a snášenliví, ale taky velice temperamentní a umínění, takže když se na něco zaměří, hned tak s tím nepřestanou a někdy je to oříšek i pro zkušené .
napsal(a):
Labrador v boudě strašně trpí psychicky i když fyzicky zimu zvládá velice dobře. Ale jsou to vyloženě psi vyšlechtění pro spolupráci z lidmi, nesnáší samotu. Potřebují kontakt s člověkem a zaměstnání, jinak se nudí, demolují a zlobí. Jinak dobře vycvičit labradora opravdu není tak jednoduché jak si lidi myslí. jsou sice přátelští a snášenliví, ale taky velice temperamentní a umínění, takže když se na něco zaměří, hned tak s tím nepřestanou a někdy je to oříšek i pro zkušené .
To známe
rapotacka11
napsal(a):
- mi přijde docela svéráz, dobrák, to určitě,
ale určitě důslednou výchovu potřebuje.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Nebudete tomu věřit, ale výchovu potřebuje skutečně každej pes.
A proč se v tom vůbec angažujete ?
Nebudete tomu věřit, ale já tuto moudrost vím a troufám si tvrdit, že moje fenky jsou vychované.
Nicméně, angažuji se v tom proto, že se jedná o mé letité přátele, byť nyní bydlící na druhém konci republiky (skoro). A doby mého mládí, když jsem se místo učebnice biflovala atlas psů jsou dávno pryč a od té doby se i lecos změnilo, tedy co se týče plemen. A už nemám přehled,
co je na psím trhu(jestli se to tak dá říci), ani moc času to študovat. Ale nerada bych, aby přátelé udělai botu a pořídili si psa podle podivných statistik, kde třeba vyčetli, že úplně nejlepší pes k malým dětem je borderka.
Vím, že se pes u nich bude mít dobře, ale taky vím, že s 3 malými dětmi,4 koňmi + ještě něco navíc, je vybrat správně poměrně těžké, zvláště když pes sice bude milován a kamarád, ale není to priorita domu.
Takže se ptám na diskuzi, právě proto, abych popřípadné typy mohla prostudovat a posléze je prokonzultovat. Jarka.

Psa z utulku!
Ne stene - takze vi od zacatku co to je zac.
Submisivni neagresivni fenu, bych volila.
Zvyklou na ledasco..., za boudu i deti bude jiste "pres jidlo" vic nez vdecna.
Tohle u "papiraku" stejne neosetrite predem...

U psa z útulku nevíš od začátku, co je zač, na to přijdeš až po nějaké době. U štěněte máš možnost si jej formovat v plném možném rozsahu.
napsal(a):
Psa z utulku!
Ne stene - takze vi od zacatku co to je zac.
Submisivni neagresivni fenu, bych volila.
Zvyklou na ledasco..., za boudu i deti bude jiste "pres jidlo" vic nez vdecna.
Tohle u "papiraku" stejne neosetrite predem...
Jenže oni psa z útulku nechtějí, taky jsem jim nabízela tuto variantu. Právě že nyní mají starou fenku, kterou si kdysi z útulku vzali. je hodná, všechno, to, že je nyní těžce nemocná není vina útulku, ale stáří a smůly, jenže, měla svoje návyky, které ze začátku dělaly problémy, takže chtějí jít do psa s PP, u kterého by mohly předpokládat povahu danou standartem. Tak to vidí a jsem ráda, že se chtějí aspoň poradit, viz výše jakýsi canc na internetu, mimochodem, druhým vhodným psem pro děti byl irský setr, proto pojali podezření, že nemá valný smysl se řídit takovými doporučeními a zeptali se mi na názor.
amiš
napsal(a):
Jenže oni psa z útulku nechtějí, taky jsem jim nabízela tuto variantu. Právě že nyní mají starou fenku, kterou si kdysi z útulku vzali. je hodná, všechno, to, že je nyní těžce nemocná není vina útulku, ale stáří a smůly, jenže, měla svoje návyky, které ze začátku dělaly problémy, takže chtějí jít do psa s PP, u kterého by mohly předpokládat povahu danou standartem. Tak to vidí a jsem ráda, že se chtějí aspoň poradit, viz výše jakýsi canc na internetu, mimochodem, druhým vhodným psem pro děti byl irský setr, proto pojali podezření, že nemá valný smysl se řídit takovými doporučeními a zeptali se mi na názor.
A co třeba chodský pes? Pár jich znám a přijde mi jako dost univerzální plemeno