Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2016 14:14
enynka13

XXX.XXX.248.112

Nevíte prosím co je excitace?

9.9.2016 14:30
Terven

XXX.XXX.110.147

enynka13 napsal(a):
To jsem četla, ale moc tomu nerozumím

No, asi je nějaký důvod, proč se na to ptáte zrovna v psí diskuzi smajlík Tak nám to napište v souvislostech, třeba někdo bude moudřejší

9.9.2016 14:49
sufle

XXX.XXX.49.81

Je to v podstatě vybuzení, povýšení na vyšší energetický stav, hladinu...
Záleží v jaké souvislosti vás to zajímá. Také moc nechápu na psí diskuzi.

9.9.2016 14:57
enynka13

XXX.XXX.248.112

Musela jsem nechat uspat fenku a dostala pouze jednu injekci do žíly. Zjištovala jsem na netu zda je možné provést eutanázii pouze jednou injekcí a jistá veterinářka mi odpověděla, že je možné smíchat narkotikum s uspávací injekcí a velmi pomalu aplikovat do žíly, ale je tam vyšší riziko excitace. Tak se ptám co to je?

9.9.2016 15:11
sufle

XXX.XXX.49.81

Bodlinka je myslím veterinářka, tak třeba vám to osvětlí přesněji.

Ale v tomto případě je to myslím určité podráždění CNS provázené např. křečemi, zvracením...

Fenky je mi líto.

9.9.2016 15:59
fikovnice

XXX.XXX.30.49

enynka13 napsal(a):
Musela jsem nechat uspat fenku a dostala pouze jednu injekci do žíly. Zjištovala jsem na netu zda je možné provést eutanázii pouze jednou injekcí a jistá veterinářka mi odpověděla, že je možné smíchat narkotikum s uspávací injekcí a velmi pomalu aplikovat do žíly, ale je tam vyšší riziko excitace. Tak se ptám co to je?

Slovo excitace, i v tomto kontextu, znamená vybuzení, vydráždění. Používá se např. v souvislosti s některými léky - podle zkušeností by měly tlumit a uspávat, ale mohou někdy navodit tzv. paradoxní reakci - takže místo, aby člověk (zvíře) bylo utlumené, sedované, spavé, tak je naopak vybuzené, vydrážděné, může křečovat, dokonce může začít pobíhat či skákat (třeba u koček). Stran určitých humánních léků je toto typické třeba pro dětský věk nebo geriatrické pacienty.
A ano, při aplikaci pouze jedné injekce při eutanázii je riziko paradoxní reakce vyšší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2016 16:29

Přesně jak říká Fíkovnice. Zvířátka můžou škubat nohama, klapat zubama nebo i nahlas plakat. Sice už o ničem neví, ale při utrácení v přítomnosti majitele se toto jaksi blbě vysvětluje a ještě hůř opravu chápe, takže je to velice, velice nežádoucí.

paradoxně pro klienta nejhezčí smrt je, když se použijí látky na bázi kurare. Je to sice zakázané, ale... no, to se zvířátko ani nehne a vypadá, že hned spí. Akorát se teda přitom udusí.

9.9.2016 17:14
sufle

XXX.XXX.49.81

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přesně jak říká Fíkovnice. Zvířátka můžou škubat nohama, klapat zubama nebo i nahlas plakat. Sice už o ničem neví, ale při utrácení v přítomnosti majitele se toto jaksi blbě vysvětluje a ještě hůř opravu chápe, takže je to velice, velice nežádoucí.

paradoxně pro klienta nejhezčí smrt je, když se použijí látky na bázi kurare. Je to sice zakázané, ale... no, to se zvířátko ani nehne a vypadá, že hned spí. Akorát se teda přitom udusí.

Vím, že je to věčné internetové téma, ale proč se nepoužívá standardně nejdříve narkóza a pak prostě přidat, až se srdce zastaví.
Jsem laik, ale přijde mi to z laického pohledu nejhumánější.

9.9.2016 17:59
Arni

XXX.XXX.111.238

sufle napsal(a):
Vím, že je to věčné internetové téma, ale proč se nepoužívá standardně nejdříve narkóza a pak prostě přidat, až se srdce zastaví.

Myslel jsem že to je standartní postup. U nás to tak probíhalo.

9.9.2016 18:11

sufle napsal(a):

Není žádný "standardní" postup. preparátů je spoustu. lze prostě taky použít rovnou narkotika používaná do žíly a prostě jich dát rovnou hodně.

nebo je možné si zvíře nejdřív sjet něčím do zadku a pak teprve aplikovat cokoliv do žíly.

nebo je možné zvíře uspat do svalu a pak mu dát "tu poslední" přímo do srdce.

a ve výsledku je to stejné, ono všechny ty látky jsou v podstatě narkotika, až na to, že některé jsou příliš nebezpečné, než aby se jimi dalo spolehlivě uspávat s cílem, aby se pacient ještě probudil. akorát teda pokud se srdce zastaví dřív, než je mozek úplně k.o. vede to k různému lapání po dechu, nebo některé z nich mohou udělat právě ty excitace, v jiných krabičkách jsou narkotika právě v kombinaci s látkami uvolňující svaly, takže jeden by neměl úplně riskovat, že ty zaberou dřív než drogy a tak.

9.9.2016 18:11
enynka13

XXX.XXX.248.112

To se mi nechce věřit, jakmile začala s aplikacíinjekce, začala i naříkat, bylo to hrozné

9.9.2016 18:41

enynka13 napsal(a):
To se mi nechce věřit, jakmile začala s aplikacíinjekce, začala i naříkat, bylo to hrozné

Ale tak mohlo to prostě štípat, některé z těch látek bývají dráždivé.

9.9.2016 19:06
fikovnice

XXX.XXX.30.49

"paradoxně pro klienta nejhezčí smrt je, když se použijí látky na bázi kurare. Je to sice zakázané, ale... no, to se zvířátko ani nehne a vypadá, že hned spí. Akorát se teda přitom udusí."

A tady já zase připojuji naprostý souhlas s "Bodlinkou". Myslím, že se jedná o jednu z nejhorších smrtí. A myslím, že mám právo to tvrdit. Prodělala jsem celkem dost operací. U jedné to přepískli s myorelaxanciemi (kurareformní látky), celková anestetika již přestala fungovat, já byla naprosto bdělá, ale neschopná se nejen nadechnout, ale nemohla jsem prostě ABSOLUTNĚ NIC. Nemůžete mrknout, nemůžete pootevřít pusu, nemůžete ani o milimetr pohnout ničím, nic nic nic. A v té šílené hrůze se dusíte, protože máte ochrnuté dýchací svaly. Nikdy nezapomenu, jak ten můj anesteziolog mě prodejchával ambuvakem a jak on sám byl fakt nervní - jak úplně funěl (žádnej tlusťoch, nýbrž sportovec), dokonce si pamatuji i co říkal.
Hrozná, strašná, nepopsatelně děsivá smrt, ale pro přihlížející a neznalé "hezká" smrt. Majitel zvířete, které by bylo takto usmrceno nabyde pocitu, že zvíře umřelo v klidu a pokojně.

9.9.2016 19:10
fikovnice

XXX.XXX.30.49

"Je to sice zakázané, ale... no, to se zvířátko ani nehne a vypadá, že hned spí. Akorát se teda přitom udusí."

V souvislosti s mým výše vloženým příspěvkem mě děsí, že naznačujete, že by se snad někde mohlo dít usmrcení jen pomocí myorelaxancií. To snad opravdu ne, doufám, že se mýlím, když z Vašeho příspěvku to naznačení trochu cítím...(?).

9.9.2016 20:25

Mno... všechny ty případy, kdy veterinář jen píchnul injekci do zadku a nepotřeboval nic jiného, žádná žíla, žádné srdce.

a pak použití T61 bez předchozího uspání zvířete jiným způsobem. T61 v sobě má myorelaxační složku a silné narkotikum. v ideálním případě zabírá oboje naráz, ale při nízkém krevním tlaku a podobně se může stát, že myorelaxanc už působí, ale narkotikum do mozku ještě nedojelo.

9.9.2016 21:08

Není to hezké téma, ale přidám svou laickou zkušennost. Za mě : Když je potřeba psa uspat, tak pozvat spolehlivého, známého, dlouhodobě zvíře ošetřujícího vet. domů.
A pak nejvhodnější způsob uspání nejdříve uspat injekcí do svalu a pak ta poslední injekce přímo do srdce. Ale to psa uspával veterinář, který ho "porodil", okupíroval mu ocásek, absolvovali jsme u něj všechna očkování za 15 let a sem tam nějaké to léčení. Musím napsat, že já jsem za svůj život tak dobrého humánního lékaře neměla.

9.9.2016 21:10
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

enynka13 napsal(a):

Změňte veterináře, je to prase, stejně jako ti, kteří chtějí utrácet myorelaxancii (kurare).

9.9.2016 23:06

Taky laicky...
Myslim, ze zvire by melo umirat co nejvic "prirozene" a v klidu za dozoru jeho vet..
Idealne, kdyz si samo rekne, ze je cas (coz je vlatne ten "vymodleny" konec...).
Dle meho tedy 1. ztrata vedomi (v naruci a kruhu tech co ma rad a doma) 2. mozek konci, zastava srdce...
Vse bez bolesti. To ze se pak pohne sval, je fuk.

Ale bohuzel to same bych chtela i pro lidi co mam rada (i pro sebe) :(.

10.9.2016 13:51
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Mno... všechny ty případy, kdy veterinář jen píchnul injekci do zadku a nepotřeboval nic jiného, žádná žíla, žádné srdce.

a pak použití T61 bez předchozího uspání zvířete jiným způsobem. T61 v sobě má myorelaxační složku a silné narkotikum. v ideálním případě zabírá oboje naráz, ale při nízkém krevním tlaku a podobně se může stát, že myorelaxanc už působí, ale narkotikum do mozku ještě nedojelo.

Vím, že T61 obsahuje myorelaxans. Před týdnem a něco jsem musela nechat uspat toho kocourka s FeLV (jak jsem se s Vámi někdy na začátku prázdnin radila). Tlak měl stopro nízký, podle příznaků se při druhé atace nemoci dostal do snad ještě horší anémie než při té první, udělal 3 kroky a musel si lehnout. Před podáním T61 do žíly (nějak intuitivně jsem den předtím nezrušila kanylu, ač už jsem se k tomu chystala), paní dr. píchla do svalu dokonce dvě injekce. Pak řekla, že počkáme - teď nevím - bylo to pro mě šíleně emočně vypjaté - buď 5 nebo 10min a během nich zkoušela rohovkový reflex. Mně připadlo, že kocourek pořád ještě mrkal, ale...snad už přece jen spal. Protože po těch dvou i.m. injekcích už mi ležel v náručí bezvládně, hadrovitě. Tak se budu snažit vypudit myšlenky, že by se snad udusil. U něj to tak nebylo...

10.9.2016 13:54

fikovnice napsal(a):
Vím, že T61 obsahuje myorelaxans. Před týdnem a něco jsem musela nechat uspat toho kocourka s FeLV (jak jsem se s Vámi někdy na začátku prázdnin radila). Tlak měl stopro nízký, podle příznaků se při druhé atace nemoci dostal do snad ještě horší anémie než při té první, udělal 3 kroky a musel si lehnout. Před podáním T61 do žíly (nějak intuitivně jsem den předtím nezrušila kanylu, ač už jsem se k tomu chystala), paní dr. píchla do svalu dokonce dvě injekce. Pak řekla, že počkáme - teď nevím - bylo to pro mě šíleně emočně vypjaté - buď 5 nebo 10min a během nich zkoušela rohovkový reflex. Mně připadlo, že kocourek pořád ještě mrkal, ale...snad už přece jen spal. Protože po těch dvou i.m. injekcích už mi ležel v náručí bezvládně, hadrovitě. Tak se budu snažit vypudit myšlenky, že by se snad udusil. U něj to tak nebylo...

Ne, pokud je zvířátko uspané, tak nic necítí. rohovkový reflex nemusí úplně vyhasnout, trochu mrkají vždycky, pokud nejsou úplně v děsně hluboké narkóze, nebo pokud už není po nich.

10.9.2016 13:57
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Ne, pokud je zvířátko uspané, tak nic necítí. rohovkový reflex nemusí úplně vyhasnout, trochu mrkají vždycky, pokud nejsou úplně v děsně hluboké narkóze, nebo pokud už není po nich.

Uf, uklidnila jste mě, děkuji!
Vím, že kocourek vydechl a vydal hlasitý vzdech, ale to mě nijak netrápilo a netrápí. Dr. řekla ohleduplně vůči mně, že je to loučení se s tímto světem. Jsem ráda, že jsem minulou středu to rozhodnutí udělala. A jsem i ráda, že aplikace látky šla do žíly. Vím, že je to celkem jedno, po premedikaci, jestli se dá T61 do žíly nebo do srdce, ale pro majitele zvířete je tak nějak akceptovatelnější to podání do žíly.

10.9.2016 13:58
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Možná jsem byla trošičičku nahlodaná tím mrkáním kocourka. Tento reflex mu opravdu nevymizel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík