If82

XXX.XXX.17.149
Dobrý den všem.
Mám dotaz, třeba má někdo zkušenost. Prosím o odpovědi, ne soudy. Máme doma štěně labradora (aktuálně 5 měsíců), Chovaný na zahradě s volným přístupem do domu. Před 3 týdny jsme na procházce úplně náhodou našli v křoví u boční cesty krčící se štěňátko. Malé rasy moc nepoznám. Pejsek byl vystrašený, přišel mi malý, ale dobře živený a hlavně čistý (a to je většinově bílý). Kolem nikdo. Štěně jsem sbalila, odvezla na veterinu. Dr.říkal čivava určitě bez PP, bez čipu, ale nezablešená, bylo o ni staráno. Ani červíky pak neměla. Bylo mi líto dát takové mimino do útulku. Vzala jsem pejska domů, do útulku dala jen info o nálezu a kontakt na sebe. U nás i v okolních obcích (ikdyž nemyslím že by takový prcek ušel x km sám) vyvěsila letáky i s fotkou.
Je to 3 týdny, nikdo se neozval a mě dochází, že pejsek asi nebyl zaběhlý, ale spíš strategicky odložený na vycházkové místo. Máme ho doma 3 týdny máme jej rádi a příčí se mi dávat psa do útulku. S labradorem se snáší dobře (zatím), ale nenechávám je spolu na volno. Nepřijde mi to vzhledem k rozdílu velikosti a také divokosti štěňat zatím rozumné.
Ale do budoucna. Má někdo zkušenost jak probíhá a funguje soužití čivavy a labradora?
Budu moc ráda za jakoukoliv odpověď (k otázce ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Štěňata labradorů bývají telátka, která neznají míru, mohl by jí ublížit. V dospělosti by to mělo být ok, ale zatím holt hlídat.
If82

XXX.XXX.17.149
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Štěňata labradorů bývají telátka, která neznají míru, mohl by jí ublížit. V dospělosti by to mělo být ok, ale zatím holt hlídat.
To hlídání mi nevadí, už jsem si zvykla Jen jsem se bála, že budu muset nalezenečka poslat někam dál do světa. Je neuvěřitelně hodný, vděčný a učenlivý. A to jsem byla čivaví antifanda.
Takže děkuji. Moc jste mě potěšila.
Ještě dodám, že on se to naučí být opatrný, mám 1,5roku starého labíka, taky telátko, bláznivé a jelikož se hodně od mala lidé báli. Aby malým neublížil, tak své malé moc nepouštěli a já hodně korigovala. Teď není problém (ani před půl rokem nebyl) pustit tohle aktivní 30kg zvíře s malinkou 2kg jorkšírkou, běhání vedle sebe, když běží na moc na ní, tak ona se někam uhne, překulí. A v pohodě.
Oddělovat jen, když jsou sami, jinak pod dozorem nechávat co nejvíce spolu, aby se naučili určit si správnou míru, při vzájemném kontaktu a mírným hlasem labíse usměrňovat. Já měla dva psy štěnda velkých ras, zároveň se dvěma koťaty britek. Byli spolu od mala v zahradě a po nocích tedy i bez dozoru. Jediný problém nastal, když šli psi do puberty a berňák se snažil obskočit kocoura(to je trdlo dobrácké, kočka byla rapl, na tu si netroufnul) takže mu dohryzal krk, jak si ho chtěl přidržet a málem mu přerazil záda(či nejspíš úplně ) protože od té doby kocour chodí nahrbeně(už 8let).
Mám zkušenost soužití zlatého retrívra a jorkšírky a bylo to bez problémů. Retrívr vážil cca 35 kg, jorkšírka 1,5 kg. U nás byl ale rozdíl v tom, že když přišla jorkšírka, tak retrívr už byl dvouletý. Sice pořád divoký, ale už ne takové to tele. A byl na jiného jorka zvyklý od známých. Když jsme dovezli jorkšírku tak nevím kolik přesně vážila, ale bylo to pár gramů a už od té chvíle jsme je nechávali spolu volně. Ale on retrívr byl na tohle vnímavý, vždycky si k ní lehnul a byl opatrný. Jak rostla tak se spolu nějak naučili hrát si, většinou tak, že retrívr ležel a ona lítala kolem něho. Jak stárnuli tak už si moc nehráli, ale klidně jsem je mohla nechat i bez dozoru - dělala jsem to minimálně, ale věřila jsem jim, že se nic nestane.
Moc všem děkuji za rady. Čivavák má 1,5kg starý je cca 13 týdnů, odhadem. Bude tedy větší kousek. Snažím se je dávat pospolu jak jen to jde. Ale nejsem doma úplně celý den, takže jsou i dělení, každý zvlášť. Garp se rychle rozdovádí, takže někdy musíme oba i s manželem rychle zasahovat. Labradoři jsou přátelské telátka, proto jsem se bála co bude do budoucna. Jsem ráda za rady k mé otázce
čekala jsem hysterické výlevy chovatelů čivav...
Ještě jednou moc děkuji všem, kteří si našli čas a poradili
Velcí psi si zvyknou být na malé opatrní, u nás funguje soužití obříků s trpaslíky již kolik let bezproblémově, když je "šarvátka", tak mezi mrňaty. Dohlédněte ale na klid u jídla, každý svoji misku, každý své krmící místo a navzájem zákaz otravování.
conie
napsal(a):
Velcí psi si zvyknou být na malé opatrní, u nás funguje soužití obříků s trpaslíky již kolik let bezproblémově, když je "šarvátka", tak mezi mrňaty. Dohlédněte ale na klid u jídla, každý svoji misku, každý své krmící místo a navzájem zákaz otravování.
Děkuji. Mají misky na opačné straně kuchyně a zatím jedí každý zvlášť - myslím v jiný čas. Oba jsou totiž strašně nenažraní a to vím, že by mohl být problém.
betynynecka

XXX.XXX.108.100
Dobry den ja mam civavy ale pritel mne opousti a proto kdyz budu sama v baracku premyslim o vetsim hlidacim psovi ale bojim se aby civavam neublizil muzete poradit ktereho a klidne i z utulku vubec nevadi jen aby se snesly neubllzily si dekuji