Vařená strava-kolik dávat psovi oproti syrové.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.9.2016 14:42
amebu

XXX.XXX.44.133

Když psa krmím syrovým masem a sežere cca 600-700 gramů masa na den tak když mu začnu dávat vařené bude to tech 600 gramů vařeného nebo 600 gramů ještě před tím než začnu vařit ? Přijde mi že toho v té misce má pak nějak málo když tu stejnou porci nedám syrovou ale vařenou :D.

17.9.2016 16:42
Cat cat

XXX.XXX.37.72

Vykašlete se na nějaké gramáže a tabulky. Dejte psovi tolik krmení, dle jeho velikosti a plemene. A pak podle jeho výživného stavu, kondice buď přidejte nebo uberte.
Každý organismus je individuální, takže tabulky berte pouze jako orientační.

17.9.2016 20:30
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Cat cat napsal(a):
Vykašlete se na nějaké gramáže a tabulky. Dejte psovi tolik krmení, dle jeho velikosti a plemene. A pak podle jeho výživného stavu, kondice buď přidejte nebo uberte.
Každý organismus je individuální, takže tabulky berte pouze jako orientační.

To je zásada každého krmení. Měl jsem známého, ten dal psovi NO 2 krajíčky suchého chleba a pak syrový kravský mulec.Když dal něčeho ví, pes byl tlustý.

17.9.2016 20:45
amebu

XXX.XXX.44.133

jahodapavel napsal(a):
To je zásada každého krmení. Měl jsem známého, ten dal psovi NO 2 krajíčky suchého chleba a pak syrový kravský mulec.Když dal něčeho ví, pes byl tlustý.

Já to spíš myslela tak jestli pes vařeného masa sežere ve výsledku pak víc než toho syroveho protože po jeho uvaření se hmotnost zmenší :D.

17.9.2016 20:51
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

amebu napsal(a):
Já to spíš myslela tak jestli pes vařeného masa sežere ve výsledku pak víc než toho syroveho protože po jeho uvaření se hmotnost zmenší :D.

Dovoluji si upozornit na jeden ze základních fyzikálních zákonů, zmenší se objem, ale ne hmotnost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.9.2016 21:05

jahodapavel napsal(a):
Dovoluji si upozornit na jeden ze základních fyzikálních zákonů, zmenší se objem, ale ne hmotnost.

Většinou se vyvaří i voda, takže i celková hmotnost jde dolů.

já nic nevážím, ani sobě ani psovi. krmím od oka, ale asi okoměrnou metodou dávám víc toho vařeného, podvědomě. Taky vařené je hůř stravitelné, má míň vitamínů, takže teoreticky by ho možná měl mít o něco víc.

17.9.2016 21:23
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Většinou se vyvaří i voda, takže i celková hmotnost jde dolů.

já nic nevážím, ani sobě ani psovi. krmím od oka, ale asi okoměrnou metodou dávám víc toho vařeného, podvědomě. Taky vařené je hůř stravitelné, má míň vitamínů, takže teoreticky by ho možná měl mít o něco víc.

To s tou stravilelností není tak jisté. Vsadil jsem se s jednou biochemičkou, že sYrové maso je stravitelnější, ale prohrál jsem.
Var narušuje vazby mezi AMK a tím ulehčuje trávení. Stejně tak je to i s některými vitamíny, které jsou po povaření účinnější. Předpokládám, že maso nevaříte v autoklávu.

17.9.2016 21:46

jahodapavel napsal(a):
To s tou stravilelností není tak jisté. Vsadil jsem se s jednou biochemičkou, že sYrové maso je stravitelnější, ale prohrál jsem.
Var narušuje vazby mezi AMK a tím ulehčuje trávení. Stejně tak je to i s některými vitamíny, které jsou po povaření účinnější. Předpokládám, že maso nevaříte v autoklávu.

Teoreticky, ale prakticky to tak být nemusí. To že var bílkovinu denaturuje není záruka lepší stravitelnosti. Může to být i naopak. A zrovna u masa mám vyzkoušené, že ta stravitelnost varem spíš utrpí.

17.9.2016 21:50
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Teoreticky, ale prakticky to tak být nemusí. To že var bílkovinu denaturuje není záruka lepší stravitelnosti. Může to být i naopak. A zrovna u masa mám vyzkoušené, že ta stravitelnost varem spíš utrpí.

A jak poznáte, že utrpí? Podle chuti, podle barvy?

17.9.2016 22:18

jahodapavel napsal(a):
A jak poznáte, že utrpí? Podle chuti, podle barvy?

Podle stravitelnosti - při potížích s trávením způsobuje vařené maso problémy (zvracení, průjem, bolesti břicha), zatímco syrové nebo sušené je stráveno bez negativních účinků. Vyzkoušené na hovězím mase, rybách a mořských plodech, u psů i na kuřecím mase. Pokud není nějaký problém s trávením, tak ta stravitelnost asi takovou roli nehraje, ale při problémech to pak znát je.

17.9.2016 22:38
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Podle stravitelnosti - při potížích s trávením způsobuje vařené maso problémy (zvracení, průjem, bolesti břicha), zatímco syrové nebo sušené je stráveno bez negativních účinků. Vyzkoušené na hovězím mase, rybách a mořských plodech, u psů i na kuřecím mase. Pokud není nějaký problém s trávením, tak ta stravitelnost asi takovou roli nehraje, ale při problémech to pak znát je.

Nesmysl, proč potom všichní doporučují vařené maso s rýží jako dietu ? Krmím vařeným masem asi 30let, pokud psi dostanou po vařeném průjem, je to proto, že bylo moc tučné. U syrového je to mnohem častější. Navíc hrozí nakažení parazity, bakteriemi.

17.9.2016 23:41
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

jahodapavel napsal(a):
Nesmysl, proč potom všichní doporučují vařené maso s rýží jako dietu ? Krmím vařeným masem asi 30let, pokud psi dostanou po vařeném průjem, je to proto, že bylo moc tučné. U syrového je to mnohem častější. Navíc hrozí nakažení parazity, bakteriemi.

Vařením se ničí některé enzymy, které právě ve střevech usnadňují vstřebávání živin - to jsem někde četla. Proto je asi syrové maso stravitelnější. Co se např. nějakých bakterií týče, tak to neřeším vůbec. Můj pes léta syrové nežral, musel mít alespoň trochu ovařené. Teď už ho sní, ale na 50% si ho nechá ležet na slunci do večera a pak ho teprve sní(mezitím ho pos..ou masařky a ožerou vosy) a muž se směje, že když ne vařené, tak si ho alespoň vysušil

18.9.2016 09:04
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

lesnížínka napsal(a):
Vařením se ničí některé enzymy, které právě ve střevech usnadňují vstřebávání živin - to jsem někde četla. Proto je asi syrové maso stravitelnější. Co se např. nějakých bakterií týče, tak to neřeším vůbec. Můj pes léta syrové nežral, musel mít alespoň trochu ovařené. Teď už ho sní, ale na 50% si ho nechá ležet na slunci do večera a pak ho teprve sní(mezitím ho pos..ou masařky a ožerou vosy) a muž se směje, že když ne vařené, tak si ho alespoň vysušil

Ale ty enzymy jsou součástí trávícich šťav.

18.9.2016 12:24

Neexistuje studie, která by jednoznačně říkala: "Vařené jídlo je stravitelnější než syrové."

V kuchyni asi nevyrábíme hydrolyzovaný protein. Ten stravitelnější je.

Již "vaření" na 40°C zničí téměř 10% proteinů z kuřete. Takže vařeného by pes měl dostat více. Aby měl dost.

Ale narazila jsem na tohle..
Hmotnost střev velkých psů je pouze 3 procenta tělesné hmotnosti oproti 7 procentům u menších plemen.
Velcí psi potřebují lépe stravitelné bílkoviny.
Píší na petmd.com

Jestli pes nedokáže dobře strávit syrové maso, pak asi není z vlka.

Vážně hodím kilo krávy do vody, vařím, vařím, a vytáhnu kilo krávy ?
Si přeji 20 let a furt nic smajlík

18.9.2016 13:20
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Neexistuje studie, která by jednoznačně říkala: "Vařené jídlo je stravitelnější než syrové."

V kuchyni asi nevyrábíme hydrolyzovaný protein. Ten stravitelnější je.

Již "vaření" na 40°C zničí téměř 10% proteinů z kuřete. Takže vařeného by pes měl dostat více. Aby měl dost.

Ale narazila jsem na tohle..
Hmotnost střev velkých psů je pouze 3 procenta tělesné hmotnosti oproti 7 procentům u menších plemen.
Velcí psi potřebují lépe stravitelné bílkoviny.
Píší na petmd.com

Jestli pes nedokáže dobře strávit syrové maso, pak asi není z vlka.

Vážně hodím kilo krávy do vody, vařím, vařím, a vytáhnu kilo krávy ?
Si přeji 20 let a furt nic smajlík

Tělesná teplota kuřete je 39,8-40,3 C TAŽE SI KUŘE SAMO ZNIČÍ10% PROTEINŮ? S tejně tak neexistuje studie, opačná. jisté ovšem je, že blbost je nevyléčitelná. Doporučoval bych dodělat si střední školu.

18.9.2016 14:02
tapina

XXX.XXX.238.233

Selen má rozdílnou biodostupnost v syrové stravě a vařené stravě, v průmyslové stravě rozhodně nejde jen o to, jestli je tam ve formě chelátu.

Jedna z mnoha věcí, které hovoří pro syrovou stravu bez větších úprav (nemletou).

18.9.2016 14:13
tapina

XXX.XXX.238.233

jahodapavel napsal(a):

Prosím Vás, co je to za fyzikální zákon? Zákon zachování hmoty? No to snad ne. Prosím napište který. Dostanete medaili.

Fyzika pro studenty gastronomie smajlík

18.9.2016 14:18

Jahoda: Studie náhodou existuje, vím o dvou.

Zničí se trochu bílkovin, vitaminy skup. B, fosfor, draslík,.. a jak říká tapina - selen.
Jsou docela důležité věci.
Pořád se hlásá "přirozená potrava vlků" a pak se vaří.

18.9.2016 15:11
rs0107

XXX.XXX.66.16

Zajímalo by mne, jak se vařením zničí třeba ten draslík ?

18.9.2016 15:16

No je pravda, že vet - výživářka doporučila při průjmu pamlskovat (nutné) sušeným masem.

18.9.2016 15:21

Prostě z té teploty chcípne ? Některé věci nevydrží ani do bodu varu. Draslík zůstane ve vývaru.
Draselné ionty..rozpustné ve vodě.
http://cs.medlicker.com/1071-tepelna-uprava-jidel-a-ziviny
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19650196.

18.9.2016 17:39
tapina

XXX.XXX.143.112

rs0107 napsal(a):
Zajímalo by mne, jak se vařením zničí třeba ten draslík ?

Draslík přejde do vývaru. Proto, když chci vařené maso, zeleninu, voda do které ho hodím je vroucí a odolná. Maso se vaří krátce. Když chci vývar - do studené vody.

Papiňák nebo parní hrnec vaří šetrněji.

18.9.2016 17:47
tapina

XXX.XXX.143.112

tapina napsal(a):
Draslík přejde do vývaru. Proto, když chci vařené maso, zeleninu, voda do které ho hodím je vroucí a odolná. Maso se vaří krátce. Když chci vývar - do studené vody.

Papiňák nebo parní hrnec vaří šetrněji.

* Osolená, omlouvám se za překlep.

nevím jak

16.1.2017 15:15
nevím jak

XXX.XXX.73.11

Můj pes má dostávat 1/2 kg syrového masa na den. Když půl kg masa uvařím, váží méně. Mám tedy dávat 1/2 kg masa váženého před vařením, nebo odvážit 1/2 kg masa po uvaření? On ten rozdíl je někdy velký.

16.1.2017 17:44
Pepan.

XXX.XXX.73.11

Tak to by mě taky zajímalo, nikdo neví?

16.1.2017 18:17
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Pepan. napsal(a):
Tak to by mě taky zajímalo, nikdo neví?

Nevím a určitě bych na gramech nebazírovala. Navíc, pokud uvařím, dostává pes komplet vývar, takže co ubylo v mase, je ve vývaru.

16.1.2017 23:03

lesnížínka napsal(a):
Nevím a určitě bych na gramech nebazírovala. Navíc, pokud uvařím, dostává pes komplet vývar, takže co ubylo v mase, je ve vývaru.

Když jsem dělala poprvé v životě svíčkovou, tak jsem málem omdlela z toho, na jaký prd se mi ten drahý kus masa smrsknul.

Pokud něco vařím s plánem, že pes dostane podíl, tak před solením odeberu s masem i odpovídající část vývaru a zredukuji. Ani ne tak kvůli představě zachování živin, ale aby o nic nepřišel.

17.1.2017 07:55

nevím jak napsal(a):
Můj pes má dostávat 1/2 kg syrového masa na den. Když půl kg masa uvařím, váží méně. Mám tedy dávat 1/2 kg masa váženého před vařením, nebo odvážit 1/2 kg masa po uvaření? On ten rozdíl je někdy velký.

Půl kila po uvaření.

17.1.2017 09:11

nevím jak napsal(a):

Řešíš gramáž masa, které servíruješ psu do misky...pokud teda máš potřebu tu gramáž řešit

Přidejte reakci

Přidat smajlík