Cat cat
napsal(a):
Vykašlete se na nějaké gramáže a tabulky. Dejte psovi tolik krmení, dle jeho velikosti a plemene. A pak podle jeho výživného stavu, kondice buď přidejte nebo uberte.
Každý organismus je individuální, takže tabulky berte pouze jako orientační.
To je zásada každého krmení. Měl jsem známého, ten dal psovi NO 2 krajíčky suchého chleba a pak syrový kravský mulec.Když dal něčeho ví, pes byl tlustý.
jahodapavel
napsal(a):
To je zásada každého krmení. Měl jsem známého, ten dal psovi NO 2 krajíčky suchého chleba a pak syrový kravský mulec.Když dal něčeho ví, pes byl tlustý.
Já to spíš myslela tak jestli pes vařeného masa sežere ve výsledku pak víc než toho syroveho protože po jeho uvaření se hmotnost zmenší :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jahodapavel
napsal(a):
Dovoluji si upozornit na jeden ze základních fyzikálních zákonů, zmenší se objem, ale ne hmotnost.
Většinou se vyvaří i voda, takže i celková hmotnost jde dolů.
já nic nevážím, ani sobě ani psovi. krmím od oka, ale asi okoměrnou metodou dávám víc toho vařeného, podvědomě. Taky vařené je hůř stravitelné, má míň vitamínů, takže teoreticky by ho možná měl mít o něco víc.
napsal(a):
Většinou se vyvaří i voda, takže i celková hmotnost jde dolů.
já nic nevážím, ani sobě ani psovi. krmím od oka, ale asi okoměrnou metodou dávám víc toho vařeného, podvědomě. Taky vařené je hůř stravitelné, má míň vitamínů, takže teoreticky by ho možná měl mít o něco víc.
To s tou stravilelností není tak jisté. Vsadil jsem se s jednou biochemičkou, že sYrové maso je stravitelnější, ale prohrál jsem.
Var narušuje vazby mezi AMK a tím ulehčuje trávení. Stejně tak je to i s některými vitamíny, které jsou po povaření účinnější. Předpokládám, že maso nevaříte v autoklávu.

jahodapavel
napsal(a):
To s tou stravilelností není tak jisté. Vsadil jsem se s jednou biochemičkou, že sYrové maso je stravitelnější, ale prohrál jsem.
Var narušuje vazby mezi AMK a tím ulehčuje trávení. Stejně tak je to i s některými vitamíny, které jsou po povaření účinnější. Předpokládám, že maso nevaříte v autoklávu.
Teoreticky, ale prakticky to tak být nemusí. To že var bílkovinu denaturuje není záruka lepší stravitelnosti. Může to být i naopak. A zrovna u masa mám vyzkoušené, že ta stravitelnost varem spíš utrpí.
napsal(a):
Teoreticky, ale prakticky to tak být nemusí. To že var bílkovinu denaturuje není záruka lepší stravitelnosti. Může to být i naopak. A zrovna u masa mám vyzkoušené, že ta stravitelnost varem spíš utrpí.
A jak poznáte, že utrpí? Podle chuti, podle barvy?

jahodapavel
napsal(a):
A jak poznáte, že utrpí? Podle chuti, podle barvy?
Podle stravitelnosti - při potížích s trávením způsobuje vařené maso problémy (zvracení, průjem, bolesti břicha), zatímco syrové nebo sušené je stráveno bez negativních účinků. Vyzkoušené na hovězím mase, rybách a mořských plodech, u psů i na kuřecím mase. Pokud není nějaký problém s trávením, tak ta stravitelnost asi takovou roli nehraje, ale při problémech to pak znát je.
napsal(a):
Podle stravitelnosti - při potížích s trávením způsobuje vařené maso problémy (zvracení, průjem, bolesti břicha), zatímco syrové nebo sušené je stráveno bez negativních účinků. Vyzkoušené na hovězím mase, rybách a mořských plodech, u psů i na kuřecím mase. Pokud není nějaký problém s trávením, tak ta stravitelnost asi takovou roli nehraje, ale při problémech to pak znát je.
Nesmysl, proč potom všichní doporučují vařené maso s rýží jako dietu ? Krmím vařeným masem asi 30let, pokud psi dostanou po vařeném průjem, je to proto, že bylo moc tučné. U syrového je to mnohem častější. Navíc hrozí nakažení parazity, bakteriemi.
jahodapavel
napsal(a):
Nesmysl, proč potom všichní doporučují vařené maso s rýží jako dietu ? Krmím vařeným masem asi 30let, pokud psi dostanou po vařeném průjem, je to proto, že bylo moc tučné. U syrového je to mnohem častější. Navíc hrozí nakažení parazity, bakteriemi.
Vařením se ničí některé enzymy, které právě ve střevech usnadňují vstřebávání živin - to jsem někde četla. Proto je asi syrové maso stravitelnější. Co se např. nějakých bakterií týče, tak to neřeším vůbec. Můj pes léta syrové nežral, musel mít alespoň trochu ovařené. Teď už ho sní, ale na 50% si ho nechá ležet na slunci do večera a pak ho teprve sní(mezitím ho pos..ou masařky a ožerou vosy) a muž se směje, že když ne vařené, tak si ho alespoň vysušil
lesnížínka
napsal(a):
Vařením se ničí některé enzymy, které právě ve střevech usnadňují vstřebávání živin - to jsem někde četla. Proto je asi syrové maso stravitelnější. Co se např. nějakých bakterií týče, tak to neřeším vůbec. Můj pes léta syrové nežral, musel mít alespoň trochu ovařené. Teď už ho sní, ale na 50% si ho nechá ležet na slunci do večera a pak ho teprve sní(mezitím ho pos..ou masařky a ožerou vosy) a muž se směje, že když ne vařené, tak si ho alespoň vysušil
Ale ty enzymy jsou součástí trávícich šťav.

Neexistuje studie, která by jednoznačně říkala: "Vařené jídlo je stravitelnější než syrové."
V kuchyni asi nevyrábíme hydrolyzovaný protein. Ten stravitelnější je.
Již "vaření" na 40°C zničí téměř 10% proteinů z kuřete. Takže vařeného by pes měl dostat více. Aby měl dost.
Ale narazila jsem na tohle..
Hmotnost střev velkých psů je pouze 3 procenta tělesné hmotnosti oproti 7 procentům u menších plemen.
Velcí psi potřebují lépe stravitelné bílkoviny.
Píší na petmd.com
Jestli pes nedokáže dobře strávit syrové maso, pak asi není z vlka.
Vážně hodím kilo krávy do vody, vařím, vařím, a vytáhnu kilo krávy ?
Si přeji 20 let a furt nic
napsal(a):
Neexistuje studie, která by jednoznačně říkala: "Vařené jídlo je stravitelnější než syrové."
V kuchyni asi nevyrábíme hydrolyzovaný protein. Ten stravitelnější je.
Již "vaření" na 40°C zničí téměř 10% proteinů z kuřete. Takže vařeného by pes měl dostat více. Aby měl dost.
Ale narazila jsem na tohle..
Hmotnost střev velkých psů je pouze 3 procenta tělesné hmotnosti oproti 7 procentům u menších plemen.
Velcí psi potřebují lépe stravitelné bílkoviny.
Píší na petmd.com
Jestli pes nedokáže dobře strávit syrové maso, pak asi není z vlka.
Vážně hodím kilo krávy do vody, vařím, vařím, a vytáhnu kilo krávy ?
Si přeji 20 let a furt nic
Tělesná teplota kuřete je 39,8-40,3 C TAŽE SI KUŘE SAMO ZNIČÍ10% PROTEINŮ? S tejně tak neexistuje studie, opačná. jisté ovšem je, že blbost je nevyléčitelná. Doporučoval bych dodělat si střední školu.

Jahoda: Studie náhodou existuje, vím o dvou.
Zničí se trochu bílkovin, vitaminy skup. B, fosfor, draslík,.. a jak říká tapina - selen.
Jsou docela důležité věci.
Pořád se hlásá "přirozená potrava vlků" a pak se vaří.

napsal(a):
No je pravda, že vet - výživářka doporučila při průjmu pamlskovat (nutné) sušeným masem.

Prostě z té teploty chcípne ? Některé věci nevydrží ani do bodu varu. Draslík zůstane ve vývaru.
Draselné ionty..rozpustné ve vodě.
http://cs.medlicker.com/1071-tepelna-uprava-jidel-a-ziviny
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19650196.
nevím jak

XXX.XXX.73.11
Můj pes má dostávat 1/2 kg syrového masa na den. Když půl kg masa uvařím, váží méně. Mám tedy dávat 1/2 kg masa váženého před vařením, nebo odvážit 1/2 kg masa po uvaření? On ten rozdíl je někdy velký.

lesnížínka
napsal(a):
Nevím a určitě bych na gramech nebazírovala. Navíc, pokud uvařím, dostává pes komplet vývar, takže co ubylo v mase, je ve vývaru.
Když jsem dělala poprvé v životě svíčkovou, tak jsem málem omdlela z toho, na jaký prd se mi ten drahý kus masa smrsknul.
Pokud něco vařím s plánem, že pes dostane podíl, tak před solením odeberu s masem i odpovídající část vývaru a zredukuji. Ani ne tak kvůli představě zachování živin, ale aby o nic nepřišel.

nevím jak
napsal(a):
Můj pes má dostávat 1/2 kg syrového masa na den. Když půl kg masa uvařím, váží méně. Mám tedy dávat 1/2 kg masa váženého před vařením, nebo odvážit 1/2 kg masa po uvaření? On ten rozdíl je někdy velký.
Půl kila po uvaření.

nevím jak
napsal(a):
Řešíš gramáž masa, které servíruješ psu do misky...pokud teda máš potřebu tu gramáž řešit