Dobrý večer,
máme 3 letou fenku labradora, která má již po druhé falešnou březost.Náš veterinář nám doporučil kastraci nebo nechat nakrýt.Já pro kastraci moc nejsem.Našla jsem víc negativních zkušeností než pozitivních.Na cvičáku, kam již rok chodíme, nám doporučili rozhodně nakrýt, ale jak tak pročítám web, tak jsou na to různé odpovědi.Někdy to pomohlo, někdy ne.Nechci být za množitelku, ale porod mi přijde pro fenu přirozený.Kastrace ne.
Tak k otázce..
Co je podle vás pro fenu lepší.Porod nebo kastrace?Skutečně může porod pomoct?Co nese míň zdravotních rizik?
Děkuji za odpovědi..
Peta01
napsal(a):
Dobrý večer,
máme 3 letou fenku labradora, která má již po druhé falešnou březost.Náš veterinář nám doporučil kastraci nebo nechat nakrýt.Já pro kastraci moc nejsem.Našla jsem víc negativních zkušeností než pozitivních.Na cvičáku, kam již rok chodíme, nám doporučili rozhodně nakrýt, ale jak tak pročítám web, tak jsou na to různé odpovědi.Někdy to pomohlo, někdy ne.Nechci být za množitelku, ale porod mi přijde pro fenu přirozený.Kastrace ne.
Tak k otázce..
Co je podle vás pro fenu lepší.Porod nebo kastrace?Skutečně může porod pomoct?Co nese míň zdravotních rizik?
Děkuji za odpovědi..
Nakrytí není záruka, že přestane fenka na falešnou březost trpět. Může mít falešky i po štěňatech.
Peta01
napsal(a):
Dobrý večer,
Tak k otázce..
Děkuji za odpovědi..
No rozhodně nechte před případným krytím u tohoto plemene udělat DKK a DLK - na obě věci tato a podobná těžká plemena dost trpí, a pokud bude vysoký stupeň DKK nebo DLK, tak rozhodně nekrýt. A opravdu jedno krytí nemůže zaručit, že falešky určitě přestanou.
Peta01
napsal(a):
Dobrý večer,
Tak k otázce..
Děkuji za odpovědi..
Ubrat na kaloriích v jídle, přidat práci, ubrat na teplotě v prostředí, kde je fenka chována. Sebrat hračky a neumožnit stlaní pelechů.
Pomáhají dobře namíchané bachovky, které můžete dostat tady www.umarkety.cz.
Nemusíte ani nakrýt ani kastrovat. Kastrace s sebou opravdu nese závažná rizika a množit pejsky není dobrý nápad.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem fenu s faleškama, nakrytí nepřicházelo v úvahu, byla bez PP a ani jsme nechtěli odchovat vrh štěňat a dodones lituju, že jsme jí vykastrovat nenechali...už jen to, že, jak píše Scylla, je žádoucí feně rapidně snížit komfort, krmný dávky, musíte přidat na práci...nevím jak to tedy psychicky snášela fena, moc se na to netvářila, ale já to teda nesla hodně špatně, co se týče psů, tak jsem pěkná cíťa...
Navíc my jsme několikrát řešili i zánět mléčné žlázy...no fakt prima...no vysloveně jsme si to "užívali", myslím jak my, tak fena...
Vzhledem k tomu, že máme i špatné zkušenosti s dvěma fenami v rodině, co se zdravotních problémů týče, u jedné feny to skončilo fatálně, druhá fena operace, po které se díky svému pokročilému věku špatně zotavovala, tak já mám kastrovanou fenu z preventivních důvodů a i další psí holka tento zákrok podstoupí, u mě převažují pozitiva nad negativy, ale každá kastrace riziko přináší, takže tohle si každý za sebe musí rozhodnout sám...
Peta01
napsal(a):
Dobrý večer,
Tak k otázce..
Děkuji za odpovědi..
A to ji budete nakrývat každé hárání? Protože jen tak, by to dávalo smysl...
Ono záleží na tom, jakou falešku má. Jestli to opravdu prožívá, nalévá se, potom je ta kastrace rozumná. Není optimální, ale vyváží ta rizika, která mohou při silných faleškách přijít. Naše madam dva měsíce po hárání se silně šetří, protože těhotný holky si musí dávat pozor. Taky dobře žere, až moc dobře. Po dvou měsících v noci najde gumovou hvězdici, chvíli ji žmoulá a pak nám ji hodí do postele, abychom se postarali. Tím pro ni celá faleška končí.