Klidný hlídací pes, potlačený lovecký pud

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mariej

2.10.2016 01:16
mariej

XXX.XXX.120.116

Zdravím,
uvažuji do budoucna o nějakém vhodném psím plemeni; náš pes už je starý a bohužel to tedy vypadá, že už tady zřejmě dlouho nebude... Je to malý knírač, máme ho samozřejmě rádi, ale na můj vkus je zbytečně ostrý, dnes bych již do takového psa nešla, proto přemýšlím o něčem jiném.

Naprosto primární je, aby neměl lovecké sklony (nejlépe vůbec nebo téměř vůbec) - mám spousty drůbeže (některé kusy jsou i poměrně cenné). Měl by být spíš menší (ale ne příliš malý) až středně velký. Délka srsti též zhruba střední - každopádně, aby mohl být celoročně venku v boudě nebo ve stodole. Důležitá je pro mě také klidná povaha a aby to nebyl vyloženě závislák; též by měl být dobrý hlídač, ale zase ne takový, co každou návštěvu bude ohrožovat roztrháním. K dispozici by měl poměrně velký a členitý hospodářský dvůr + občasné vycházky (pokud ovšem bude klidný a netoulavý, můžeme ho brát i každodenně na pole, kde pracujeme). Jinak se mi hodně líbí velký špic, ale zdá se, že takový pes je téměř nesehnatelný. Každopádně plemena tohoto typu by mi vzhledově vyhovovala (špičatý nos, postavené uši a zatočený ocas :) ), ale také hodně záleží na povaze. Existuje nějaký pes, který by tyto nároky splňoval?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2016 02:27

Kromě velkého i vlčí špic.

mariej

2.10.2016 02:37
mariej

XXX.XXX.120.116

A ještě nějaké jiné plemeno - podobné - je? Jinak upřesním, že pes by měl být klidný i proto, že si ho pravidelně budeme brát do kuchyně, kde trávíme odpočinek. Neměl by skákat na stůl apod., jak už to dělal kokršpaněl, kterého jsme měli už před více lety. :).

2.10.2016 07:03
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

RINTINTIN.

2.10.2016 07:42

mariej napsal(a):
A ještě nějaké jiné plemeno - podobné - je? Jinak upřesním, že pes by měl být klidný i proto, že si ho pravidelně budeme brát do kuchyně, kde trávíme odpočinek. Neměl by skákat na stůl apod., jak už to dělal kokršpaněl, kterého jsme měli už před více lety. :).

To že se pes v kuchyni bude chovat klidně a nebude skákat na stůl je výchovou ne plemenem

2.10.2016 07:43
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Nebo Komisař Rex.

2.10.2016 08:55
kacule

XXX.XXX.142.23

My máme s podobnými požadavky šeltii, pokud se smíříte s tím, že je uštěkanější.

mariej

2.10.2016 13:17
mariej

XXX.XXX.120.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To že se pes v kuchyni bude chovat klidně a nebude skákat na stůl je výchovou ne plemenem

Možná jsem se vyjádřila špatně. Jistě, že to je výchovou, ovšem někteří psi jsou prostě divočejší a k podobným věcem mají zjevně větší sklony - takže i ta výchova ta je v tomto ohledu pracnější. Zrovna onen zmíněný kokršpaněl byl vychovávaný a celkem se i podle toho řídil - ovšem měl sklony se rozdovádět i při celkem nepatrných podnětech. Prostě ten temperament o sobě dával znát a třeba by i šel ukojit - možná při nějakém pravidelném sportu - ale na to my jaksi nemáme čas. Na poli nám často utíkal na velké vzdálenosti, jen jsme se otočili, takže jsme ho tam bez vodítka přestali brát. Nebylo to zkrátka plemeno pro nás.
Celkově jsem tím myslela, že chci klidného psa, se kterým nebudou výraznější problémy při výchově (i když nejsme žádní kynologové).

2.10.2016 13:20
conie

XXX.XXX.206.202

mariej napsal(a):

Tak toto je vyloženě výchovou, u každého psa bude platit, že jak si vychováte a vycvičíte, takového budete mít. Jen u některých plemen to lehce, u některých to dá mnohem víc práce.

mariej

2.10.2016 13:22
mariej

XXX.XXX.120.116

rapotacka11 napsal(a):
?
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2842178/labrador-krizenec/.

O labradorovi jsem také uvažovala, ale ten sousedův nám bohužel chodí na slepice. Myslím, že k tomu mají o něco větší sklony, než by se u nás hodilo. Navíc otázka shánění psa je zatím předběžná. :)

Klidně bych si vzala i křížence (vlastně je mám ve větší oblibě než čistokrevné), ale musela bych mít záruku, že to nebude poděs a lovec. :D Což mi asi nikdo nedá.

2.10.2016 13:23
conie

XXX.XXX.206.202

mariej napsal(a):
Možná jsem se vyjádřila špatně. Jistě, že to je výchovou, ovšem někteří psi jsou prostě divočejší a k podobným věcem mají zjevně větší sklony - takže i ta výchova ta je v tomto ohledu pracnější. Zrovna onen zmíněný kokršpaněl byl vychovávaný a celkem se i podle toho řídil - ovšem měl sklony se rozdovádět i při celkem nepatrných podnětech. Prostě ten temperament o sobě dával znát a třeba by i šel ukojit - možná při nějakém pravidelném sportu - ale na to my jaksi nemáme čas. Na poli nám často utíkal na velké vzdálenosti, jen jsme se otočili, takže jsme ho tam bez vodítka přestali brát. Nebylo to zkrátka plemeno pro nás.
Celkově jsem tím myslela, že chci klidného psa, se kterým nebudou výraznější problémy při výchově (i když nejsme žádní kynologové).

Tak chcete klidného psa, bezúdržbového, samovychovatelného, bez loveckého pudu a aby hlídal? Znám hodně plemen a mám plno zkušeností, ale takového psa prostě nenajdete. Zkuste si nejdříve ujasnit, co skutečně od psa očekáváte, ale taky co mu můžete nabídnout.

mariej

2.10.2016 13:25
mariej

XXX.XXX.120.116

conie napsal(a):
Tak toto je vyloženě výchovou, u každého psa bude platit, že jak si vychováte a vycvičíte, takového budete mít. Jen u některých plemen to lehce, u některých to dá mnohem víc práce.

Právě že to dá víc práce. A ten velký psí temperament musíte každopádně někde vybít, k čemuž my nemáme možnosti. :).

2.10.2016 13:27
conie

XXX.XXX.206.202

mariej napsal(a):
Právě že to dá víc práce. A ten velký psí temperament musíte každopádně někde vybít, k čemuž my nemáme možnosti. :).

Pak si pořiďte domů psa společenského plemene, bude váš kamarád, ale hlídat moc nebude. Anebo potom určitě všchny požadavky splní pořádný plyšák z Ikey .

mariej

2.10.2016 13:27
mariej

XXX.XXX.120.116

conie napsal(a):
Tak chcete klidného psa, bezúdržbového, samovychovatelného, bez loveckého pudu a aby hlídal? Znám hodně plemen a mám plno zkušeností, ale takového psa prostě nenajdete. Zkuste si nejdříve ujasnit, co skutečně od psa očekáváte, ale taky co mu můžete nabídnout.

Já myslím, že by tomu zhruba odpovídal německý špic. Strýc ho svého času měl a byl to naprosto perfektní pes se všemi těmito vlastnostmi. Škoda, že jich je tak málo, ale možná se po nějakém poohlédnu, až přijde pravý čas.
Nabídnout mu můžu to, že bude mít opravdu velký výběh a bude s rodinou trávit téměř 100% času.

mariej

2.10.2016 14:02
mariej

XXX.XXX.120.116

Jinak by šel i šel jezevčík - toho jsme už měli a byl to dobrý pes, drůbež nezakusoval ani nelítal. Možná to skončí právě u něho. Prostě jsem chtěla vědět, zda jsou ještě nějaké podobné možnosti, to je vše.

2.10.2016 14:06
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

mariej napsal(a):
O labradorovi jsem také uvažovala, ale ten sousedův nám bohužel chodí na slepice. Myslím, že k tomu mají o něco větší sklony, než by se u nás hodilo. Navíc otázka shánění psa je zatím předběžná. :)

Klidně bych si vzala i křížence (vlastně je mám ve větší oblibě než čistokrevné), ale musela bych mít záruku, že to nebude poděs a lovec. :D Což mi asi nikdo nedá.

Tento pes má základy výcviku.
Konkrétně na prodávající jsem slyšela jen dobré.
Pomáhá psům.
Vždyť tam má telefon.
Řekne pravdu.
Znáte to : líná huba, holý neštěstí.

Labradorku jsem měla, kočky, slepice volně=všude, králíčka
ve výběhu.
Velmi lehce se s tím psem dá domluvit.
Nemusela jsem nic opakovat. Stačilo 1x vysvětlit .
Měla jsem dokonalýho NO, (ty stále preferuji)
ale ta labradůra se učila rychleji - nikdy žádný problém.

2.10.2016 14:07
conie

XXX.XXX.206.202

mariej napsal(a):
Jinak by šel i šel jezevčík - toho jsme už měli a byl to dobrý pes, drůbež nezakusoval ani nelítal. Možná to skončí právě u něho. Prostě jsem chtěla vědět, zda jsou ještě nějaké podobné možnosti, to je vše.

Ani ten špic ani jezevčík se nerodí vychovaní. A jezevčík je plemeno lovecké, drůbež se mu bude určitě líbit! Vše se dá naučit, ale je s tím práce a stojí to čas. Pokud ho nechcete psovi věnovat, tak si raději nepořizujte. Nějak mi stále uniká, proč vlastně psa chcete?

2.10.2016 14:11

conie napsal(a):
Ani ten špic ani jezevčík se nerodí vychovaní. A jezevčík je plemeno lovecké, drůbež se mu bude určitě líbit! Vše se dá naučit, ale je s tím práce a stojí to čas. Pokud ho nechcete psovi věnovat, tak si raději nepořizujte. Nějak mi stále uniká, proč vlastně psa chcete?

Ale tak, do hospodářství pes patří, je s ním nějak veseleji.
Možná by byl nejlepší dospělý vychovaný pes, kterého někdo musí opustit. Bylo by pomoženo oběma stranám.

2.10.2016 14:14
conie

XXX.XXX.206.202

Ale tak, do hospodářství pes patří, je s ním nějak veseleji.
Možná by byl nejlepší dospělý vychovaný pes, kterého někdo musí opustit. Bylo by pomoženo oběma stranám.

Ano se psem - se psy - je určitě veselo, ale člověk taky musí chtít pro ně něco udělat a ne předem vědět, že na výchovu nebudu mít čas. Ten dospělý pes, možná, ale muselo by se vyzkoušet, jak reaguje na tu drůbež, děti atd.

mariej

2.10.2016 14:27
mariej

XXX.XXX.120.116

conie napsal(a):

Pozor, já jsem nepsala, že psa nebudeme vychovávat. :D Ale jde o to, že s ním určitě nikdo nebude chodit na cvičák a nikdo nemá čas ani síly na to, aby s ním chodil denně hodinu běhat. Psa jsme měli vždycky a prostě se nám osvědčila klidná plemena, nebo klidní voříšci (ale tam je to sázka do loterie). Ovšem mám dojem, ze v poslední době se čím dál víc chovají "lítací" psi, což nám absolutně nevyhovuje.

mariej

2.10.2016 14:29
mariej

XXX.XXX.120.116

rapotacka11 napsal(a):
Tento pes má základy výcviku.
Konkrétně na prodávající jsem slyšela jen dobré.
Pomáhá psům.
Vždyť tam má telefon.
Řekne pravdu.
Znáte to : líná huba, holý neštěstí.

Labradorku jsem měla, kočky, slepice volně=všude, králíčka
ve výběhu.
Velmi lehce se s tím psem dá domluvit.
Nemusela jsem nic opakovat. Stačilo 1x vysvětlit .
Měla jsem dokonalýho NO, (ty stále preferuji)
ale ta labradůra se učila rychleji - nikdy žádný problém.

Labrador také není špatný, ale já psa sháním předběžně, ne že bych ho hned teď chtěla koupit. :) Prostě ten náš tu nebude věčně, už je poměrně starý a je to na něm poznat, takže přemýšlím, co bude potom.

2.10.2016 14:34

conie napsal(a):
Ano se psem - se psy - je určitě veselo, ale člověk taky musí chtít pro ně něco udělat a ne předem vědět, že na výchovu nebudu mít čas. Ten dospělý pes, možná, ale muselo by se vyzkoušet, jak reaguje na tu drůbež, děti atd.

Jestli zadavatelka nemyslela spíš "jednoduchou" výchovu, je přeci pravda, že nějaký pes se defakto všechno důležité (co může, co nesmí) naučí za pochodu, prostě jen tím jak funguje v rodině, nějakýho psa ani nemusíte učit přivolání, protože si vás hlídá a je nejšťastnější, když ho k sobě páník přivolá, ani by ho nenapadlo utéct, nějaký pes nepotřebuje extra zaměstnání, úplně mu stačí, když rodině "asistuje" při běžných denních činnostech...a může při tom být ten nejšťastnější na světě, protože je prostě s rodinou...

Tohle je určitě o plemeni, ale obávám se, že i v rámci jednoho plemeno to striktně nemusí platit pro každého jedince...

2.10.2016 14:38

mariej napsal(a):
Labrador také není špatný, ale já psa sháním předběžně, ne že bych ho hned teď chtěla koupit. :) Prostě ten náš tu nebude věčně, už je poměrně starý a je to na něm poznat, takže přemýšlím, co bude potom.

Labrador je ale velmi temperamentní a akční plemeno, rozhodně mu nebude stačit jen dvorek a občasná procházka. Minimálně prvních 7-8 let. Když si ho vychováte a věnujete mu hodně času, hodně pohybu (ne dvorek) a i nějaké zaměstnání hlavy tak je z něj naprosto skvělý pes. Myslím že labík ale není pes pro vás (nemyslím zle). Mimo to je velmi kontaktní a je přímo závislák, radši by byl v domě s vámi.

mariej

2.10.2016 14:38
mariej

XXX.XXX.120.116

Jestli zadavatelka nemyslela spíš "jednoduchou" výchovu, je přeci pravda, že nějaký pes se defakto všechno důležité (co může, co nesmí) naučí za pochodu, prostě jen tím jak funguje v rodině, nějakýho psa ani nemusíte učit přivolání, protože si vás hlídá a je nejšťastnější, když ho k sobě páník přivolá, ani by ho nenapadlo utéct, nějaký pes nepotřebuje extra zaměstnání, úplně mu stačí, když rodině "asistuje" při běžných denních činnostech...a může při tom být ten nejšťastnější na světě, protože je prostě s rodinou...

Tohle je určitě o plemeni, ale obávám se, že i v rámci jednoho plemeno to striktně nemusí platit pro každého jedince...

Přesně tak, myslela jsem výchovu, kterou v pohodě a ke své spokojenosti zvládne i člověk, který není zrovna kynolog, a zároveň neztratí všechny nervy, která má. Štěňatům a mladým psům jsme se vždy věnovali hodně, včetně her a výcviku, ale nejsme žádní odborníci, takže náročný pes by u nás neprošel.

mariej

2.10.2016 14:42
mariej

XXX.XXX.120.116

Labrador je ale velmi temperamentní a akční plemeno, rozhodně mu nebude stačit jen dvorek a občasná procházka. Minimálně prvních 7-8 let. Když si ho vychováte a věnujete mu hodně času, hodně pohybu (ne dvorek) a i nějaké zaměstnání hlavy tak je z něj naprosto skvělý pes. Myslím že labík ale není pes pro vás (nemyslím zle). Mimo to je velmi kontaktní a je přímo závislák, radši by byl v domě s vámi.

No právě, on je dost chytrý, což se mi líbí - ale, jak říkám, ten sousedův má zálibu v našich slepičkách :) + je poměrně velký a zřejmě také, jak píšete, má určité pohybové nároky (to sama nemohu posoudit). Závislák také není ideální. Nemusí k nám být úplně lhostejný :), ale závisláka raději ne.

2.10.2016 14:46

mariej napsal(a):
No právě, on je dost chytrý, což se mi líbí - ale, jak říkám, ten sousedův má zálibu v našich slepičkách :) + je poměrně velký a zřejmě také, jak píšete, má určité pohybové nároky (to sama nemohu posoudit). Závislák také není ideální. Nemusí k nám být úplně lhostejný :), ale závisláka raději ne.

Pokud máte zájem o štěně velkého bílého špice jsou štěńata v CH.S. Alba Fortuna Moravia.

2.10.2016 14:48

mariej napsal(a):

Píšu to protože labradora doma mám. Pro mě ten nejlepší pes, jeho povaha je přesně jakou jsem chtěla. Včetně toho že je závislák. Ale podle vašeho popisu si myslím že potřebujete úplně jiné plemeno. No můj by byl se slepicema kamarád, ale to záleží na spoustě faktorech - výchova, povaha konkrétního jedince, jaké má zaměstnání, jestli je čistokrevný nebo může mít v sobě částečně i povahu jiného plemene atd.

Ano je hodně chytrý a právě proto potřebuje hodně zaměstnání. Jinak by trpěl a případně si vymýšlel zábavu sám.

2.10.2016 15:02
manbea

XXX.XXX.18.54

Já myslím, že střední špic by úplně naplnil vaše požadavky. Náš úplně první pes byl kříženec čistokrevného špice, tehdy mnoho knih o výchově psa nebylo a tak jsme ho jako psovstvím nepolíbení majitelé vychovávali tak nějak intuitivně. Byl z něj skvělý pejsek, dobře ovladatelný, bez loveckých pudů, přestože žil ve městě, o prázdninách se vždy bez problémů začlenil do života na venkovském dvoře, opečovával káčátka, koťata, nikdy nikomu neublížil. Byl takový celkově skromný na zacházení, nevybavuji si ani žádný psí nešvar, který někdy majitele jiných pejsků trápil. Dobře hlídal, ale pouze hlasem, do opravdového kousnutí měl daleko. Díky němu jsem poznala více majitelů špiců a shodli jsme se, že povahu mají podobnou. V útulku takového pejska určitě seženete, ale jestli se bojíte, uvažujte o čistokrevném špiclíkovi.

2.10.2016 15:10

Požadavku by teoreticky odpovídal hovawart klidného temperamentu, teda asi až na velikost.

2.10.2016 17:23
knedlyk

XXX.XXX.155.2

Mě ještě napadá dlouhosrstá kolie.

mariej

2.10.2016 18:51
mariej

XXX.XXX.120.116

Díky všem za odpovědi; zřejmě se opravdu poohlédneme po špicovi, až to bude aktuální.

3.10.2016 10:09

A neviem si predstaviť labradora ako strážneho psa.

3.10.2016 10:26
paulí&majk

XXX.XXX.22.21

knedlyk napsal(a):
Mě ještě napadá dlouhosrstá kolie.

Kolie mě taky napadla a nebo ještě Český strakatý pes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík