Pes pro alergika (ne na psa)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jana19999

2.10.2016 22:21
jana19999

XXX.XXX.48.25

Dítě (7 let)-ve třech letech v testech slabá alergie na psa, v pěti již ne, v sedmi také ne. Ale zato přetrvává alergie na kočky. Alergolog spíše nedoporučí psa domů, obecně nejsou alergikům doporučována doma zvířata, bez ohledu na typ alergie.

Přemýšlíme o koupi psa.
Jedna varianta je pes ubytovaný na zahradě, bez přístupu do domu.
Druhá varianta je nějaké nelínavé plemeno.
Z těch mne zatím napadl/zaujal:portugalský vodní pes a Irish soft coated teriér.

Máte nějaké zkušenosti? A´t už s těmito plemeny nebo s alergiky a psy?
Děkuji. Jana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2016 22:58

jana19999 napsal(a):
Dítě (7 let)-ve třech letech v testech slabá alergie na psa, v pěti již ne, v sedmi také ne. Ale zato přetrvává alergie na kočky. Alergolog spíše nedoporučí psa domů, obecně nejsou alergikům doporučována doma zvířata, bez ohledu na typ alergie.

Přemýšlíme o koupi psa.
Z těch mne zatím napadl/zaujal:portugalský vodní pes a Irish soft coated teriér.

Děkuji. Jana.

No, nezapomeňte, že problémem nejsou jen chlupy, ale všelijaký bordel (prach) a pyly, které pes přinese na kožichu z venku. takže takový pes musí být nejen nelínající, ale taky dostatečně malý a skladný, aby vás bavilo ho často koupat a aby pak neschnul zbytek dne.

obě vaše vybraná plemena jsou imho pro tento účel už moc velká.

obě jsou taky hodně aktivní.

3.10.2016 08:23
asurwic

XXX.XXX.36.3

jana19999 napsal(a):

Přemýšlíme o koupi psa.

Děkuji. Jana.

Asi není dobré kupovat psa podle druhu srsti, ale podle toho, jestli se k Vám celkově hodí. Jediné, co jste zatím psala je, že chcete nelínavého, ale ani slovo o tom, co Vy nabídnete jemu. Když už, tak bych volila nějaké společenské plemeno - mnoho z nich také nepouští chlupy a rozhodně bude vhodnější k malému dítěti.

Jinak za mě bych koupi psa vůbec nedoporučovala. Víte, že může nastat problém a stejně to riskujete? Přijde mi to jako nezodpovědnost a rozmar "já chci pejska". Akorát pak skončí chudáček jako další inzerát "daruji půlročního psa, důvod: alergie".

3.10.2016 08:51
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

jana19999 napsal(a):

Přemýšlíme o koupi psa.

Děkuji. Jana.

Jsem nezodpovedny alergik astmatik . Od te doby, co mam psy a dokonce s nimi spím v ložnici, mam jen mirnou polynozu.
. Psy mam tri udrzbove-viz můj profil.2x havansky psik- nelinave plemeno,1x tibetsky teriér. Neříkám to jako návod, ale me psi vyléčili, skoro.
. Chce to zajit s dítětem primo k chovateli, nechat ho se pomuchlat at se vidi, jak reaguje.

3.10.2016 09:05

Lexaurin napsal(a):
Jsem nezodpovedny alergik astmatik . Od te doby, co mam psy a dokonce s nimi spím v ložnici, mam jen mirnou polynozu.
. Psy mam tri udrzbove-viz můj profil.2x havansky psik- nelinave plemeno,1x tibetsky teriér. Neříkám to jako návod, ale me psi vyléčili, skoro.
. Chce to zajit s dítětem primo k chovateli, nechat ho se pomuchlat at se vidi, jak reaguje.

S tím můžu jen souhlasit.
Oba mí synové, jedna snacha a dvě vnoučata jsou alergici. Za 30 let prošlo naším životem několik psů.
Ani jeden alergii nezpůsoboval - nezvyšoval, nezhoršoval. Jsou alergičtí na jiné alergeny. Ale když kdysi dětská lékařka slyšela, že uvažuji o koupi psa pro syna, její zděšená poznámka byla : Vy chcete do domácnosti psa ? Uvědomujete si, že máte alergika ? Bydleli jsme v té době v paneláku.
Zas na druhou stranu, syn vzal do auta, ve kterém psi jezdili i když jen semtam, stopařku a málem se mu tam udusila.
Tak to chce opravdu vyzkoušet. Navštěvovat známé se psy, chovatele se štěňaty, nechat dítě pomuchlovat psy na procházce... atp.

3.10.2016 09:06
Andrýsek3

XXX.XXX.34.214

Zdravím, od mala alergik, později silný alergik a astmatik, nikdy jsem těm práškům apod. Tolik nedávala, ale v nejhorším mi vždy pomohli. Kontakt se psem, nebo kočkou hned skončil pálením očí, "pčikáním", nikdy jsem se nějak nedusila nebo tak, ale nic příjemného, trvalo to dlouho a i po setkání s hypoalergenním labradoodlem, naprosto stejné reakce. Psa mám rok, že začátku jsem byla prášky každý den, pak občas vynechávala, pak už vůbec, teď prášky neberu hodně dlouho, na srst svého psa jsem si zvykla, spí s námi v posteli a je to línací labrador. Občas jsem měla problém s jinými psy, prostě voněli jinak. Na kočky to samé. Teď i na jiné psy jsem v pohodě, mám doma teď kotě a vůbec žádné reakce. Občas se alergie trochu objeví (to už musí být jó "smradlavý" pes) ale mírná, nebo si vezmu prášek a je pryč. Tělo si zvykne.

3.10.2016 09:10
Andrýsek3

XXX.XXX.34.214

Kdybych já se mazlila se štěňaty nebo se psem na procházce před pořízením psa, tak jdu domů opuchlá jak meloun. Zvykla jsem si až při každodenním kontaktu a cca a za měsíc.

jana19999

3.10.2016 11:09
jana19999

XXX.XXX.107.155

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, nezapomeňte, že problémem nejsou jen chlupy, ale všelijaký bordel (prach) a pyly, které pes přinese na kožichu z venku. takže takový pes musí být nejen nelínající, ale taky dostatečně malý a skladný, aby vás bavilo ho často koupat a aby pak neschnul zbytek dne.

obě vaše vybraná plemena jsou imho pro tento účel už moc velká.

obě jsou taky hodně aktivní.

Děkuji, to je validní připomínka ty pyly.

Malý psi se mi nelíbí, takže zřejmě se budu muset vrátit k té myšlence ubytování pejska venku.

jana19999

3.10.2016 11:12
jana19999

XXX.XXX.107.155

asurwic napsal(a):
Asi není dobré kupovat psa podle druhu srsti, ale podle toho, jestli se k Vám celkově hodí. Jediné, co jste zatím psala je, že chcete nelínavého, ale ani slovo o tom, co Vy nabídnete jemu. Když už, tak bych volila nějaké společenské plemeno - mnoho z nich také nepouští chlupy a rozhodně bude vhodnější k malému dítěti.

Jinak za mě bych koupi psa vůbec nedoporučovala. Víte, že může nastat problém a stejně to riskujete? Přijde mi to jako nezodpovědnost a rozmar "já chci pejska". Akorát pak skončí chudáček jako další inzerát "daruji půlročního psa, důvod: alergie".

Chceme určitě psa aktivního, sami jsme aktivní. Takže agility, obedience a další věci chceme rozhodně dělat, času na psa je hodně.

Společenské plemeno ve smyslu malé plemeno do bytu určitě nechceme. Nechci psa jako hračku pro děti.

Risk s alergií je vždy, ale tím, že pes bude venku se hodně zmenší, ostatně dítě na psa alergické není.
Podle odpovědi jedné alergoložky, která mi právě dorazila, by schvalovala psa venku, ideálně se pak převlíknout dříve než se vejde úplně dovnitř-ve verandě.

3.10.2016 11:34

Můj syn alergik (prach, kočky,...) - vyloženě reakce na 1 kočku z počtu blíže nespecifikovaného, na psa (HW, tedy velký a fest chlupatý) v panelákovém bytě reakce 0.

3.10.2016 18:40
plumosus

XXX.XXX.99.35

Já jsem astmatik/alergik od 4 let. Převážně silnější reakce na pyly, traviny a posekanou trávu, mírně také na roztoče. Psi mi nedělají nejmenší problém, mám je doma a stále jsme v kontaktu. Kamarádka alergik přímo na psi, když k nám příjde na náštěvu už musí vzít prášek. I ona měla psa doma, bohužel už umřel. Říkala že takovou alergickou reakci jako má teď nikdy neměla. Odvykla si. Pro mě jsou reaktivní hodně morčata, koňské stáje a papouščí prach. Papouchy chovám, ale ten pudr z peří mi nedělá dobře, ale ve venkovních voliérách se to ztratí. Morčata mi vadí, když mě poškrábou na ruce, opuchne mi to, jako díteti mi nikdy nevadili, až posledních pár let. Se psi nemám žádné příznaky alergie. Prášky beru minimálně, jen z jara a sprej na astma jsem nepoužila už pěkně dlouho. Celkově kdyby bylo na doktorech, nikdy bych nesměla mít nic a přesto jsem prolezla zahradnickou školu a v domácnosti se nám vystřídala spousta zvířatek smajlík Určitě zkuste reakce na psa, nebo udělat rovnou test s alergenem.

7.10.2016 17:21
karo2702

XXX.XXX.172.116

Má matka byla vždy silný alergik na kočky, ale po roce, co jsme si kočku pořídily je vše ok. Kočku máme už 5 let a mamka je vyléčená

9.10.2016 00:41

Nevybírejte psa podle srsti, ale podle toho, co konkrétně jemu vadí, vyzkoušejte si jeho reakce dřív než se pro konkrétní plemeno rozhodnete. Nelínající pes není žádná záruka menší alergické reakce. Mě naopak třeba naháč a pudl vadí hodně. Basenji málo, ale pitbull, který má podobnou srst dost. Jorkšír jediný mi nikdy nevadil. Jsem alergik - astmatik, a psi my vždy vadili hodně, ke konci i tak, že někdo v polovině přednášky přišel do posluchárny a já se po půl minutě začala dusit tak, že jsem musela odejít. A při odchodu jsem si všimla že ten pozdní příchozí měl u sebe NO - typ srsti který mi vadí snad nejvíc. Pak jsem zjistila, že jsem silně alergická na lepek (z krve) a ostatní alergie se na bezlepkové dietě výrazně zlepšily, teď mám psy tři a jednoho v dodčasce. Vydržela jsem i tři měsíce bydlení s labradorkou, kterou jsem jako štěně nemohla mít doma ani půl dne. I když uznávám, že pořád musím brát na astma léky.

Taky nemusí být pravda, že si na alergen zvyknete, nespoléhejte na to. Někdy naopak po čase začne být reakce silnější. Já si třeba vždy nosila bodlinaté myši domů na zhruba dva měsíce, po té už mi začínaly vadit a musely jít na čas pryč. To samé se psy - astma se po pár týdnech stalo neúnosné a musela jsem začít brát léky. Naopak ta "klasická" reakce jako otoky a rýma u mě po čase zmizí, ale vždy když se mi zlepší astma tak se vrací, takže pokud mám takovou reakci na moje psy, tak je to paradoxně známka zlepšení zdravotního stavu.

Pokud chcete mít psa venku, bute to určitě pro alergika lepší, ale nemusí to být nutné. Mít psa venku a speciální "psí" oblečení, to už je extrém. Ne že bych to někdy neprovozovala, včetně rukavic a masky na obličej. Dřív jsem na sport nosila kontaktní čočky, a nemohla jsem si je nasadit, pokud jsem 12 hodin (plus mínus) předtím manipulovala holýma rukama se zvířaty. Takže den kdy byl trénink jsem psy hladila jen v rukavicích.

Určitě nedovolte psovi chodit do pokoje kde alergik spí. Čistička vzduchu taky dělá svoje. Kamarád ji má v ložnici, a když mu někdy hlídáme dům, tak zatímco v obýváku se dusím, protože má kočku, tak v ložnici spím s kočkou v posteli, a pohoda. Také co nejmíň lapačů prachu které se nedají lehce omýt nebo vyprat - především celoplošné koberce a čalouněný nábytek. Je lepší omyvatelná podlaha a kusové koberce. Na sedačku potah, nebo takovou, která má omyvatelnou konstrukci a vypratelné polštáře. Ale zas pokud nemáte nikde žádný koberec, deku, tak se prach nemá kde zachytit a lehce se zvíří, takže lehce vypratelné lapače prachu jsou důležitou výbavou bytu alergika. Vodní lux s hepa filtrem také mohu doporučit. A spíš vytírat a luxovat než zametat. Prach utírat mokrým hadrem, nikdy ne prachovkou. Povlečení a "lapače prachu" by se měly prát často, jednou za 14 dní až měsíc určitě.
Co bych taky řekla - není vždy pro alergika nejlepší psa často koupat, někdy je ten výsledek naopak horší (z mojí zkušenosti zatím skoro vždy horší). Spíš každý den přejet mokrým hadrem, a vyčesávat jedině venku a ještě lépe nealergikem. Také pokud necháváte alergika uklízet, je vhodné aby měl ochranné pomůcky - rukavice, masku, dlouhý rukáv. U sedmiletého to zatím tolik nehrozí, ale do budoucna je to dobrý zvyk - prostě omezit styk s alergenem jen na to nezbytně nutné jako hry se psem a procházky s ním apod.

Tak, teď jsem vám tu vykreslila ten nejhorší scénář, kdy je alergik opravdu alergický na dané zvíře. Držím palce při výběru a ať není na psa alergický vůbec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík