Pětiměsíční štěndo čivavy startuje po vnučkách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Štěndo

4.10.2016 10:46
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Prosím o radu, máme pětiměsíční štěndo čivavy od jeho osmi týdnů a i když jsou vnučky šikovné a mají vztah ke zvířátkům smajlík tak ty naše holky to štěndo fakt nemusí, vrčí a i už je kousl kvůli tomu, že mu vnučka podala jeho hračku a nebo kvůli jídlu a psím pamlskám, které mu chtějí podat a on pořád a pořád vrčí, hrozně vrčí a štěká! Hlídá si tu svojí hromadu plyšáků, co mu holky daly. smajlík Pokud byl menší, tak to s ním šlo, holky se tady střídaly o letních prázdninách a mazlil se s nimi, měly ho v posteli, pak tu delší dobu nebyly, skončily prázdniny a teď už je bere jako vetřelce, hlídá si mě a žádná z holek se ke mě nesmí přiblížit. smajlík Je to tak i venku mimo jeho teritorium, pokud ho některá z vnuček vede na vodítku a nevšímá si ho je to v pohodě, ale když jí vodítko upadlo na zem a ona ho chtěla zvednout vystartoval po ní a kousl jí do prstu. Holky se ho už bojí. smajlík Není třeba už v pubertě, zvedá nožičku někdy i doma, no a mě miluje, obšťastňuje plyšáky. smajlík Máme ještě pětiletého pejska tibeťánka a dvě kočičky s těmi je to jde. smajlík Je nám to všem moc líto, pejsky máme celý život a dožívali se u nás až 16-ti let, měli jsme takový menší útulek i pět pejsků, ale čivavu nikdy. Je z rodiny, kde byli už dospělí kluci a je pravda, že byl hrozně bojácný, jiný než jeho bráška.
Jinak je šikovný a učenlivý, i když ze začátku spal v posteli, tak spí sám v pelíšku..-) Budu moc vděčná za každou vaší radu.

4.10.2016 10:54
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Asi bych domluvila dětem, ať si ho nevšímají.
Jemu, ani malou agresi netolerovat !
(já mám andílka).

Štěndo

4.10.2016 11:09
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Jo jo to tak dělám, ale pětiletá vnučka si třeba maluje u stolečku a vůbec si ho nevšímá a jenom se pohne, on jí sleduje takovým žárlivým pohledem, ona že mi ukáže co namalovala a ten uličník po ní vystartuje. smajlík Upadne jí pastelka a on zase po ní startuje, není to ve hře, je to ve zlém, i když je vylítaný na zahradě.. smajlík Vezmu ho a zvýším na něho hlas, že to nesmí nééé a dám ho do jeho pelíšku, který má v kuchyni a nemluvíme s ním. smajlík V obýváku mu nikdo nesmí z vnuček sednout na jeho gauč, tam se spolu válíme u telky a on ho před vnučkami najdenou začal hlídat. smajlík Řěším to tak, že když přijdou vnučky, tak už není s námi, ale vidí na nás, chvíli hejká dělá hejkala a potom už jenom pípá, až si nakonec zaleze do pelíšku a spí.

Štěndo

4.10.2016 11:12
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Jo jo to tak dělám, ale pětiletá vnučka si třeba maluje u stolečku a vůbec si ho nevšímá a jenom se pohne, on jí sleduje takovým žárlivým pohledem, ona že mi ukáže co namalovala a ten uličník po ní vystartuje. smajlík Upadne jí pastelka a on zase po ní startuje, není to ve hře, je to ve zlém, i když je vylítaný na zahradě.. smajlík Vezmu ho a zvýším na něho hlas, že to nesmí nééé a dám ho do jeho pelíšku, který má v kuchyni a nemluvíme s ním. smajlík V obýváku mu nikdo nesmí z vnuček sednout na jeho gauč, tam se spolu válíme u telky a on ho před vnučkami najdenou začal hlídat. smajlík Řěším to tak, že když přijdou vnučky, tak už není s námi, ale vidí na nás, chvíli hejká dělá hejkala a potom už jenom pípá, až si nakonec zaleze do pelíšku a spí.

4.10.2016 11:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Oddělení - dobré řešení.
To hlídání na gauči taky netolerovat.
Znala jsem rodinu, kde čivik vládl všem.

Tady je na videu kousek o čivavách o štěňátkách.
Asi ve 3/4 pořadu.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/216562220400022/.

Štěndo

4.10.2016 11:36
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Děkuji smajlík nic jiného nedělám, než že sleduji všechny možné pořady o výchově, i je stahuji z Ulož to a koukáme na ně s vnučkami. smajlík

4.10.2016 12:30
apbtbreeder

XXX.XXX.77.46

Ona že mi ukáže co namalovala a ten uličník po ní vystartu

To uz by mel pan doktor ve strikacce T61. Ulicnik jeden.

Štěndo

4.10.2016 12:46
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Máme čtyři vnučky od pěti do třinácti let a ta pětiletá je místní je tu často, tak každý víkend v sobotu odpolende, teď po letních prázdninách, já fakt nevím co se stalo, že tak najednou, jako by na ní žárli a bojuje s ní o mojí přízeň. smajlík Pořídila jsem si ho hlavně kvůli vnučkám a mám strach, že už se to vůči nim nezmění to jeho chování, nevím asi je rozmazlený, to bylo pořád, aby ho holky nezašláply a nebo ho nechtěně nebouchly do hlavičky atd.., je fakt že jsem s ním zacházela jako s dalším miminkem, páníček říká jako z vnoučkem. smajlík Chová se jako puberťák. smajlík

4.10.2016 12:50
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Jsou to kouzelní pejskové, je tak snadné je zkazit...

4.10.2016 12:52
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Štěndo napsal(a):
Máme čtyři vnučky od pěti do třinácti let a ta pětiletá je místní je tu často, tak každý víkend v sobotu odpolende, teď po letních prázdninách, já fakt nevím co se stalo, že tak najednou, jako by na ní žárli a bojuje s ní o mojí přízeň. smajlík Pořídila jsem si ho hlavně kvůli vnučkám a mám strach, že už se to vůči nim nezmění to jeho chování, nevím asi je rozmazlený, to bylo pořád, aby ho holky nezašláply a nebo ho nechtěně nebouchly do hlavičky atd.., je fakt že jsem s ním zacházela jako s dalším miminkem, páníček říká jako z vnoučkem. smajlík Chová se jako puberťák. smajlík

No odpověděla jste si sama, je rozmazlena. Problem malinkatych roztomilych civav, ke kterým se člověk chova hyperprotektivne a ne jako ke psovi.Nema určené mantinely, tak vam přerůstá pres hlavu. Kupte si knihu:"To je moje!" a učte psa co dělat ma a, za úspěchy odměňujte. Nastolte mu rezim.

Štěndo

4.10.2016 13:02
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Děkuji, mantineli už jsem mu nastavila a říkám mu, že já jsem tu velký šéf a že on je malý šéfík. smajlík Majestátně si mě vede i na vodítku, takový prcek, ještě že to není vlčák smajlík a má slíbený cvičák. smajlík

4.10.2016 13:09
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Štěndo napsal(a):
Děkuji, mantineli už jsem mu nastavila a říkám mu, že já jsem tu velký šéf a že on je malý šéfík. smajlík Majestátně si mě vede i na vodítku, takový prcek, ještě že to není vlčák smajlík a má slíbený cvičák. smajlík

Rikani je k ničemu, pokud se tak nechováte. A když píšete"ze si vas vede", mam pocit, ze vám to dokonce lichotí. Změnit se musíte vy a pak to půjde se psem.

Štěndo

4.10.2016 13:11
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Máte pravdu, ale je to jako s dětmi smajlík

Štěndo

4.10.2016 13:16
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Měli jsme pře léty
fenečku, která byla vyhozená a nikdo se o ní nehlásil, dožila se vysokého věku, byla moc hodná, taková pouliční směs a ta si nás také vodila na vodítku. smajlík

Štěndo

4.10.2016 13:40
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Kniha už je objednaná a moc děkuji za rady.

4.10.2016 15:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mám známou, která má dvě čivavy, psa a fenku. Něco tak nevychovaného jsem sand v životě neviděla. Kdyby byl takový můj velký pes, bylo by, vzbouření na vsi", ale když je to takový uřvaný prcek, nad vším se mávne rukou. Přijdu na návštěvu a panička má co dělat, aby mi neohryzávali kotníky. Mít to doma, tak to přerazím. Psy miluju, ale tohle se snad ani nedalo nazvat psem, byla jsem fakt znechucená z toho, co jim toleruje. Jak píšou holky, jasné mantinely. Vystartuje na vnučku a maže bez pardonů na místo. Nemá nárok se dalšího dění zůčastnit. Sedneme si na gauč a zavolám i psíka. Holky mu dají pamlsky, když je hodný. Při náznaku nevole, okamžitě odkázat na místo, atd.

Stendo

4.10.2016 16:39
Stendo

XXX.XXX.49.145

Presne to delam. Venku se take snazi mit nad vnuckou nadvladu, treba na jahudkach, ktere si hlida a ceka frontu na ty nejcervenejsi, opravdu pisi o civave, jak se k nim priblizi vnucka dela, jako vztekly parchantik. Popadnu ho, mrska se jako had a ohani se i po me a sup s nim domu na mistecko a to uz vi, co zase provedl a ani nepipne! smajlík Prisla zima a bude po jahudkach, mame ty stale plodici a to nase stendo Filipek je porad projizdi cumakem. smajlík Ja mu dam, ze mi bude kousat vnucky!

4.10.2016 17:05
sufle

XXX.XXX.161.21

Stendo napsal(a):
Presne to delam. Venku se take snazi mit nad vnuckou nadvladu, treba na jahudkach, ktere si hlida a ceka frontu na ty nejcervenejsi, opravdu pisi o civave, jak se k nim priblizi vnucka dela, jako vztekly parchantik. Popadnu ho, mrska se jako had a ohani se i po me a sup s nim domu na mistecko a to uz vi, co zase provedl a ani nepipne! smajlík Prisla zima a bude po jahudkach, mame ty stale plodici a to nase stendo Filipek je porad projizdi cumakem. smajlík Ja mu dam, ze mi bude kousat vnucky!

Ono s těmi mini psíky je to trochu problém. Pokud máte malé děti tak holt člověk musí být opatrnější. Máme v rodině maltézačku (2,5kg) a máme také celkem 5 dětí do 8mi let. Když si neteř fenku pořídila děcka měla okolo 4let. No a to prostě hodně hlídáte, stále berete na ruku, na sedačku apod. Je tam opravdu krůček k rozmazlování. No a pokud se sejde ještě trochu "problémová" povaha, jako je to podle mě v případě vašeho psíka, dopadá to tak jak ve vašem případě.
Neteř je na svoji fenku sice také hodně opatrná, ale na druhou stranu fenka nikdy nechodila na plínku, nikdy se nenosila v tašce, pohybuje se naprosto suveréně mezi koňmi, velkými psy i lidmi. A je fakt, že ona strašně miluje děti.
Jinak, jak píší výše, pejskovi absolutně netolerovat jakékoliv projevy jeho majetnického chování a útoků na vnučku.
Přeji hodně štěstí.

4.10.2016 17:51
scylla

XXX.XXX.150.32

Stendo napsal(a):

Berete to za naprosto špatný konec. Necháte ho nevhodně se chovat a pak ho trestáte, navíc ještě nesrozumitelně. On má iniciativu, on si udělá to, co chce a vy na to reagujete ex - post, on vyhrál a dál si bude dělat, co chce. Začněte s ovladatelností, poslušností na první povel. Bez křiku, bez násilí, ale s naprostým klidem a důsledností. Jistěte si ho neustále připnutým vodítkem a nevhodné chování mu prostě neumožňujte. Nesmí se mu povést. Pokud si vás hlídá a hlídá si věci, chtělo by to mu ukázat, že to není jeho, ale vaše. Zatím u vás jednoznačně vede pes. Tím nemyslím rodinu nebo nadvládu, ale vede na body.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.10.2016 17:57

Stendo napsal(a):

Nechápu, proč ho věčně taháte v náručí? On neumí chodit?

4.10.2016 18:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Co čekáte za rady tady?

Vaše příspěvky mi připadají, že se chcete spíš ostatním sdělit, jakého to máte "uličníka", ale řešit to nechcete.
Trošku ve stylu - ten náš pacholek zase roztřískal sousedovi okno (a z tónu je cítit ta hrdost, jakého máme kluka).

4.10.2016 19:03

Fiona.Praha napsal(a):
Co čekáte za rady tady?

Vaše příspěvky mi připadají, že se chcete spíš ostatním sdělit, jakého to máte "uličníka", ale řešit to nechcete.
Trošku ve stylu - ten náš pacholek zase roztřískal sousedovi okno (a z tónu je cítit ta hrdost, jakého máme kluka).

Přesně.

4.10.2016 19:46
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Fiona.Praha napsal(a):
Co čekáte za rady tady?

Jo, mam uplne stejny pocit, citim tam tu hrdost, jaka je mala civava velky borec, vyrovna se srdnatosti NO! hm, tak presne tyto pocity jsou cesta do pekel. Ale kdo chce kam...

4.10.2016 20:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Lexaurin napsal(a):
Jo, mam uplne stejny pocit, citim tam tu hrdost, jaka je mala civava velky borec, vyrovna se srdnatosti NO! hm, tak presne tyto pocity jsou cesta do pekel. Ale kdo chce kam...

Nejdřív jsem si myslela, že jsem podezíravá a zas mne tady roznesou na "kopytech", že mám za vlastní názor a nejsem dost sluníčková. Ale při zmínce o tom, kdo koho vodí na vodítku a jahodách (trestem bude, že bude po jahůdkách), jsem nevydržela.

Já osobně bych se styděla za to, že mám cca 3kg psa a "dovolila jsem", aby kousl manžela, dítě nebo vnouče. Psy miluji, ale pořád jsou to "jen" psi. Mám je jako parťáky a nechci být neustále ve střehu, jestli náhodou někoho nekousne.
To, že mne čivavák tak "miluje", že je neustále v nervu, jestli se ke mně někdo nepřiblíží, bych si taky vysvětlovala jinak.

"Já mu dám, že mi bude kousat vnučky"
Co mu zadavatelka dá? Pusu mezi uši? Mňamku na gauč k televizi, aby neotravoval?

Stendo

4.10.2016 20:25
Stendo

XXX.XXX.49.145

Netaham ho vecne v naruci, jenom kdyz na vnucku vyjel jsem ho vzala a rekla mu, ze to nesmi, chodi pesky, ani tasku nema!

4.10.2016 20:29
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Fiona.Praha napsal(a):
Nejdřív jsem si myslela, že jsem podezíravá a zas mne tady roznesou na "kopytech", že mám za vlastní názor a nejsem dost sluníčková. Ale při zmínce o tom, kdo koho vodí na vodítku a jahodách (trestem bude, že bude po jahůdkách), jsem nevydržela.

Já osobně bych se styděla za to, že mám cca 3kg psa a "dovolila jsem", aby kousl manžela, dítě nebo vnouče. Psy miluji, ale pořád jsou to "jen" psi. Mám je jako parťáky a nechci být neustále ve střehu, jestli náhodou někoho nekousne.
To, že mne čivavák tak "miluje", že je neustále v nervu, jestli se ke mně někdo nepřiblíží, bych si taky vysvětlovala jinak.

"Já mu dám, že mi bude kousat vnučky"
Co mu zadavatelka dá? Pusu mezi uši? Mňamku na gauč k televizi, aby neotravoval?

Jo jo, nejmladsi"dite" v rodine. Ostatni maji smulu, uz nejsou tak roztomile.

Stendo

4.10.2016 20:36
Stendo

XXX.XXX.49.145

Pokud na vnucky vrci a utoci poslu ho na mistecko. smajlík

4.10.2016 20:40
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Stendo napsal(a):
Pokud na vnucky vrci a utoci poslu ho na mistecko. smajlík

A on jde sam ano?

4.10.2016 20:41
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Prestala bych sislat, pitvorit sr a mluvit zdrobnele. Je to pes.

4.10.2016 20:43

Lexaurin napsal(a):
Prestala bych sislat, pitvorit sr a mluvit zdrobnele. Je to pes.

4.10.2016 20:45

Stendo napsal(a):
Netaham ho vecne v naruci, jenom kdyz na vnucku vyjel jsem ho vzala a rekla mu, ze to nesmi, chodi pesky, ani tasku nema!

A Vy nevíte, jak se máte zachovat, když už tu situaci nezvládnete a pes po někom vystartuje?

4.10.2016 20:45
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Zadavatelka evidentne nema jasno v tom, co sama potrebuje, jestli rozmazlovat "mimino" nebo vychovavat psa. Mam zato, ze vitezi to prvni.

4.10.2016 20:47

Stendo napsal(a):

A navíc, Vy si naivně myslíte, že ten pes ví, co to znamená, když mu řeknete, že to nesmí dělat?

Stendo

4.10.2016 20:51
Stendo

XXX.XXX.49.145

Nemusite me tady urazet! Zachranila jsem v zivote mnoho zvirat psu, kocek, papousku atd... Loni jsem se ujala rodinou vyhozene kousave fretky a laskavym pristupem mam z ni mazlicka!

4.10.2016 20:53
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Stendo napsal(a):
Nemusite me tady urazet! Zachranila jsem v zivote mnoho zvirat psu, kocek, papousku atd... Loni jsem se ujala rodinou vyhozene kousave fretky a laskavym pristupem mam z ni mazlicka!

No vidite, tak si nejspis dokazete poradit sama...

4.10.2016 20:55

Stendo napsal(a):

Já jsem na Vás zatím ani nezvýšila hlas, můžete mi odpovědět na moje dvě otázky adresované Vám?

4.10.2016 21:06
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Stendo napsal(a):

Kdo Vás tady uráží? A čím?

Jakou čekáte radu?
Rozmazlujte dál, snad ho to přejde? Snad to vnučkám přestane vadit? Snad to tomu rošťákovi Filípkovi dojde, že se chová ošklivě a nechá toho?

4.10.2016 21:14
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Stendo napsal(a):

Neurážejte se ,
ony houby vědí... .
Vy si ho uhlídáte, no a co, trošilinku
je rozmazlujem, na to je máme.
Já ho dostala vycepovanýho, taky povoluju...
Naštěstí není agresorek, poslouchá na slovo, sluníčko moje .
Vy ho taky srovnáte, klacka malýho .
Přeji Vám s ním jen radosti.

4.10.2016 21:15
conie

XXX.XXX.206.202

Čivava je pes jako kterýkoliv jiný. Naše čivinky - první úžasná fenka, výborná máma, druhá, její dcera, si vyběhala v agility SA3, zkoušky ZOP na 100 bodů, třetí s PP - ZOP, zkoušky canisterapeutického psa, prostě - jaký si to uděláš, takový to máš! Čivava je normální pes, jako každý jiný. Potřebuje výchovu i výcvik, stanovit jasné hranice. I když je pes nesmírně roztomilý, pokud mu nedáte, co potřebuje, bude se snažit šéfovat všem okolo. A na to nakonec doplatí. Čivky jsou velmi citlivé, poznají, co jim dovolíte, co NE. Upřímně - máme čivavky již 18 let, nikdy jsme nemuseli řešit "agresivitu" či podobné problémy. ČIVAVA JE NORMÁLNÍ PES!

4.10.2016 21:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Lexaurin napsal(a):
No vidite, tak si nejspis dokazete poradit sama...

Já o tom nepochybuji.

A hezky se to čte.
Je to poezie s čívou.
Jen pište jak se daří krotit puberťáčka.

Jiné příspěvky mě doslova... zvíře skoro dodělává
a ona se ptá tady, než aby jednala...

4.10.2016 22:17
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

rapotacka11 napsal(a):
Já o tom nepochybuji.

A hezky se to čte.
Je to poezie s čívou.
Jen pište jak se daří krotit puberťáčka.

Jiné příspěvky mě doslova... zvíře skoro dodělává
a ona se ptá tady, než aby jednala...

Nerozumim-ktere jine zadavatelciny prispevky mate namysli?

4.10.2016 22:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Mám na mysli jiné příspěvky, jiných zadavatelek.

Třeba poslední:
Dobry den.Sucka mi porodila mrtve steniatko a len jedno.Nechce zrat ani pit.
Poradte mi prosim co robit.

4.10.2016 22:32
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

rapotacka11 napsal(a):
Mám na mysli jiné příspěvky, jiných zadavatelek.

Třeba poslední:
Dobry den.Sucka mi porodila mrtve steniatko a len jedno.Nechce zrat ani pit.
Poradte mi prosim co robit.

Tak to ano, no, ne kazdy ma dar

Neregistrovaný uživatel

4.10.2016 23:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Najděte pro čivavu jiný dobrý domov. U Vás je "týraná" polidšťováním.
A ty děti si to nezaslouží! To musí být fakt bomba navštívit babičku, sehnout se pro pastelku a schytat útok. Pro psy uděláte víc, když vaše vnučky vychováte k lásce ke zvířatům. Takto spíš je od nich odradíte.

5.10.2016 00:48
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Najděte pro čivavu jiný dobrý domov. U Vás je "týraná" polidšťováním.
A ty děti si to nezaslouží! To musí být fakt bomba navštívit babičku, sehnout se pro pastelku a schytat útok. Pro psy uděláte víc, když vaše vnučky vychováte k lásce ke zvířatům. Takto spíš je od nich odradíte.

Dobrý nápad, ale jsem si prakticky jistá, že se nesetká s odezvou...

5.10.2016 06:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Stendo napsal(a):

Řekla jste mu, že to nesmí? Neměla jste mu to umožnit. Zkuste pochopit fakt, že vy jste ten, kdo je za jeho chování odpověný a vy ho máte učit, co má dělat, ne co nesmí dělat.

5.10.2016 09:21
balisek

XXX.XXX.131.211

Pravděpodobně si ani neuvědomujete, že s čivavím prevítem jednáte jako s rozmazlovaným dítětem. Všimněte si, že když jde o něj, mluvíte téměř výhradně v zdrobnělinách: nožička, hlavička, pelíšek, místečko, jahůdky, šéfík, Filípek...

Psisko Vám už teď - v 5 měsících, přerostlo přes hlavu. Značkuje byt, vede Vás při vycházkách, šikanuje vnoučata, rozhoduje kdo si kde může sednout, kdo a kdy bude jíst... Pokud rychle a rázně nezakročíte, brzy Vám udělá ze života naprosté peklo. Benevolentně laskavý přístup může fungovat u deprivovaného zvířete se strachovou agresí - ne však u rozmazleného fracka s přerostlým egem a nulovou disciplínou.

Začněte tím nejjednodušším: přestaňte používat zdrobněliny! Už jen tím, že psa oslovíte místo medově tahavého "Filííípků" rázným "Filipe", změní se Vaše intonace i tón hlasu. Bude působit rozhodněji a autoritativněji.

Převezměte vládu nad zdroji. Agresivně si bráníš hračky? Zabavují se! Uzurpuješ si gauč? Mazej dolů! Jednou zavrčíš na vnoučata? Okamžitě jsi vyloučen ze společnosti! Moje jídlo je jen moje. Ty z něj nedostaneš nic, takže žádné žebrání! A tak dále...

Vše je jen a pouze o nastavení hranic a důslednosti. Na pravidlech se musí shodnout celá rodina a všichni je musí bez výjimky dodržovat. Žádné úlevy neexistují!

Válení se na gauči nahraďte cvičením, zaměstnejte tlapky i hlavu. Trénujte základní poslušnost, učte pejska různé triky, dejte se třeba na nějaký zábavný psí sport (určitě by to bavilo i Vaše vnučky).

Nezoufejte, nejste v tom sama - malého psa je tuze snadné rozmazlit smajlík. Člověk lehce zapomene, že v tom malém tělíčku "bydlí" normální pes. Zkrátka si pořád představujte, že Váš mazánek neváží 2 kila, ale čtyřicet smajlík.

5.10.2016 10:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Tak já bych takovouto formu buzerace zrovna nedoporučila.

5.10.2016 10:58

Balisek -

5.10.2016 11:10
balisek

XXX.XXX.131.211

Scyllo, nezlobte se, nastavit psovi hranice a dát mu najevo nesouhlas s jistými druhy chování NENÍ buzerace.

Jak jsem psala výše - ano, deprivanti mohou vyžadovat pouze pozitivní přístup a s takovými pravděpodobně máte zejména co do činění Vy. Avšak normální sebevědomý pes, kterému se pouze nedostalo řádné výchovy, je něco trochu jiného.

Nejsem zastánce bezdůvodné "buzerace" se stylu, že pes nesmí první do dveří, nesmí sedět výš než já, budu ho povalovat na záda, nesmyslně mu brát žrádlo a podobných hloupostí. Druhým extrémem je však výhradně pozitivní výchova, kde na psa pomalu nesmím zvýšit hlas.

5.10.2016 11:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Balisek -
Pravděpodobně si ani neuvědomujete, že s čivavím prevítem jednáte jako s rozmazlovaným dítětem. Všimněte si, že když jde o něj, mluvíte téměř výhradně v zdrobnělinách: nožička, hlavička, pelíšek, místečko, jahůdky, šéfík, Filípek.. - ono to tak možná vypadá, ale o tom to není. Mluvím se psy naprosto stejně, ale poslouchat musí. U berňuchy byla poslušnost 100%, u samíka jsem nezvládnula odbourat jen tu loveckou vášeň, tedy zadaří se, ale je to tak 50/50. Panička šišlá a šišlá, ale jakmile řeknu něco normálním hlasem, pes je okamžitě v pozoru, protože ví, že tohle je už vážné

5.10.2016 11:49

"nastavit psovi hranice a dát mu najevo nesouhlas s jistými druhy chování NENÍ buzerace."
buzerace není nastavení pravidel, a že to má zadavatel udělat scylla jasně píše, buzerací je způsob provedení...a při čtení tvého příspěvku bylo slovo "buzerace" to první, co mě napadlo...

5.10.2016 11:54
balisek

XXX.XXX.131.211

Lesní žínko, ne že já bych na Damiána nešišlala, klidně jsem šišlala i na své 70 kg vlkodavy smajlík. Ale přesně jak píšete - stačí zvýšit hlas a pes moc dobře ví, že je něco špatně.

5.10.2016 12:02
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

balisek napsal(a):
Lesní žínko, ne že já bych na Damiána nešišlala, klidně jsem šišlala i na své 70 kg vlkodavy smajlík. Ale přesně jak píšete - stačí zvýšit hlas a pes moc dobře ví, že je něco špatně.

Ano a až teď čtu ten váš první příspěvek a naprosto souhlasím s tím, co jste tam vypsala.

5.10.2016 12:17
balisek

XXX.XXX.131.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"nastavit psovi hranice a dát mu najevo nesouhlas s jistými druhy chování NENÍ buzerace."
buzerace není nastavení pravidel, a že to má zadavatel udělat scylla jasně píše, buzerací je způsob provedení...a při čtení tvého příspěvku bylo slovo "buzerace" to první, co mě napadlo...

Asi zbytečně slovíčkaříme. Já osobně na NE, DOST či DOLŮ nic špatného nevidím.

Představa, že budu vždy o tři kroky napřed a pes nikdy nedostane příležitost k nevhodnému chování je jednak nereálná, jednak svým způsobem kontraproduktivní. Stejně jako dítě, tak i pes se musí naučit, jaké chování je žádoucí a jaké naopak nežádoucí.

Ať hodí kamenem, kdo nikdy na svého psa ani nezvýšil hlas.

PS: O způsobu provedení jsem vůbec nic nepsala.

5.10.2016 12:34

"Asi zbytečně slovíčkaříme. Já osobně na NE, DOST či DOLŮ nic špatného nevidím."
ne, to není slovíčkaření. NE, DOST i DOLU nejsou ani špatné, ani dobré, jsou to jenom slova. Dobrý nebo špatný je způsob, jak význam těchto slov člověk psu vysvětlí :
"Dolů" můžu naučit psa tak, že ho z toho gauče či odkud s řevem skopnu...nebo tak, že ho na vodítku/či bez za nějakým motivátorem dolů odvedu a odměním...nebo/a ho ten povel naučím v neutrálním prostředí, třeba půjdu kolem kmene, pejsek vyskočí, v okamžiku kdy bude seskakovat mu řeknu povel "dolů"+odměna a pořád dokola dokola.
Vidíš v tom rozdíl?
Nenastavuji psu hranice a meze řevem a mlácením, ale učením toho, co dělat má - alfa a omega

"Představa, že budu vždy o tři kroky napřed a pes nikdy nedostane příležitost k nevhodnému chování je jednak nereálná, jednak svým způsobem kontraproduktivní"
řešila jsem dva velké dospělé(dospívajícího) samce přesně a jenom tak - vedením jsem nedovolila situaci, která by vedla agresora k útoku. Velice rychle se oba psi naučili takové situace řešit sami.

"Stejně jako dítě, tak i pes se musí naučit, jaké chování je žádoucí a jaké naopak nežádoucí."

to kapku popíráš četné etology i praxi.
Nicméně platí věta z mého oblíbeného "Testu mrtvého muže" :
Nějaké chování se dá získat jedině přes odměny (tresty tako ovlivňují chování, ale tak, že ho potlačují, není možné jen skrze tresty chování získat). A přesně to čivava potřebuje - ukázat, jak se má v dané situaci chovat.

A - tady většina zaujímá postoj "co si to ten pes dovoluje" apod...neboli on zlobí...co to jako je, zlobí ?!...ten pes se chová tak, jak mu velí jeho psí rozum a k čemu ho vede život v té jeho lidsko psí smečce. A pes, který se chová tak, jak se chová, je prostě labil a na takového psa jít "rázně"- pomocí trestů- zavání ještě větším průserem.

5.10.2016 13:00
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

"Asi zbytečně slovíčkaříme. Já osobně na NE, DOST či DOLŮ nic špatného nevidím."
ne, to není slovíčkaření. NE, DOST i DOLU nejsou ani špatné, ani dobré, jsou to jenom slova. Dobrý nebo špatný je způsob, jak význam těchto slov člověk psu vysvětlí :
"Dolů" můžu naučit psa tak, že ho z toho gauče či odkud s řevem skopnu...nebo tak, že ho na vodítku/či bez za nějakým motivátorem dolů odvedu a odměním...nebo/a ho ten povel naučím v neutrálním prostředí, třeba půjdu kolem kmene, pejsek vyskočí, v okamžiku kdy bude seskakovat mu řeknu povel "dolů"+odměna a pořád dokola dokola.
Vidíš v tom rozdíl?
Nenastavuji psu hranice a meze řevem a mlácením, ale učením toho, co dělat má - alfa a omega

"Představa, že budu vždy o tři kroky napřed a pes nikdy nedostane příležitost k nevhodnému chování je jednak nereálná, jednak svým způsobem kontraproduktivní"
řešila jsem dva velké dospělé(dospívajícího) samce přesně a jenom tak - vedením jsem nedovolila situaci, která by vedla agresora k útoku. Velice rychle se oba psi naučili takové situace řešit sami.

"Stejně jako dítě, tak i pes se musí naučit, jaké chování je žádoucí a jaké naopak nežádoucí."

Nějaké chování se dá získat jedině přes odměny (tresty tako ovlivňují chování, ale tak, že ho potlačují, není možné jen skrze tresty chování získat). A přesně to čivava potřebuje - ukázat, jak se má v dané situaci chovat.

A - tady většina zaujímá postoj "co si to ten pes dovoluje" apod...neboli on zlobí...co to jako je, zlobí ?!...ten pes se chová tak, jak mu velí jeho psí rozum a k čemu ho vede život v té jeho lidsko psí smečce. A pes, který se chová tak, jak se chová, je prostě labil a na takového psa jít "rázně"- pomocí trestů- zavání ještě větším průserem.

Tak a ted ma zadavatelka, která už sama tape, v hlavě guláš...balisek to napsal jasne a vystizne.

5.10.2016 13:11

A co ti na tom není jasné? Proč guláš?
Ano, balisek to napsala jasně - buzeračně...

5.10.2016 13:22
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

A co ti na tom není jasné? Proč guláš?
Ano, balisek to napsala jasně - buzeračně...

Mne je jasné vsechno , obavam se o zadavatelku, která bud nevi, nebo nechce vedet...

5.10.2016 13:23
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Pro zadavatelku mi tam chybí ta rada "jak na to".

5.10.2016 13:31

Lexaurin napsal(a):
Pro zadavatelku mi tam chybí ta rada "jak na to".

Je a dokonce opakovaně, buď jako princip nebo zcela konkrétní příklad.

5.10.2016 15:24

balisek napsal(a):
Pravděpodobně si ani neuvědomujete, že s čivavím prevítem jednáte jako s rozmazlovaným dítětem. Všimněte si, že když jde o něj, mluvíte téměř výhradně v zdrobnělinách: nožička, hlavička, pelíšek, místečko, jahůdky, šéfík, Filípek...

Psisko Vám už teď - v 5 měsících, přerostlo přes hlavu. Značkuje byt, vede Vás při vycházkách, šikanuje vnoučata, rozhoduje kdo si kde může sednout, kdo a kdy bude jíst... Pokud rychle a rázně nezakročíte, brzy Vám udělá ze života naprosté peklo. Benevolentně laskavý přístup může fungovat u deprivovaného zvířete se strachovou agresí - ne však u rozmazleného fracka s přerostlým egem a nulovou disciplínou.

Začněte tím nejjednodušším: přestaňte používat zdrobněliny! Už jen tím, že psa oslovíte místo medově tahavého "Filííípků" rázným "Filipe", změní se Vaše intonace i tón hlasu. Bude působit rozhodněji a autoritativněji.

Převezměte vládu nad zdroji. Agresivně si bráníš hračky? Zabavují se! Uzurpuješ si gauč? Mazej dolů! Jednou zavrčíš na vnoučata? Okamžitě jsi vyloučen ze společnosti! Moje jídlo je jen moje. Ty z něj nedostaneš nic, takže žádné žebrání! A tak dále...

Vše je jen a pouze o nastavení hranic a důslednosti. Na pravidlech se musí shodnout celá rodina a všichni je musí bez výjimky dodržovat. Žádné úlevy neexistují!

Válení se na gauči nahraďte cvičením, zaměstnejte tlapky i hlavu. Trénujte základní poslušnost, učte pejska různé triky, dejte se třeba na nějaký zábavný psí sport (určitě by to bavilo i Vaše vnučky).

Nezoufejte, nejste v tom sama - malého psa je tuze snadné rozmazlit smajlík. Člověk lehce zapomene, že v tom malém tělíčku "bydlí" normální pes. Zkrátka si pořád představujte, že Váš mazánek neváží 2 kila, ale čtyřicet smajlík.

Moji psi jsou rozmazlení až na půdu, zdrobnělinky používám běžně, ale přesně viz příspěvek výše, pokud se mi něco nelíbí, tak změním intonaci hlasu (já použiju hlubší a ani ne moc nahlas) a pesani hned vědí, že TO myslí panička naprosto vážně a že tady končí veškerá diskuze a sranda (stačí na ně houknout HEJ, CO DĚLÁTE? a hned vědí, že se maj zklidnit)...vzhledem k tomu, že moje děti vyrůstaly s našimi "velkými" psy, tak NEEXISTUJE, aby na děti psi útočili, samozřejmě to fungovalo i obráceně, děti měly striktně nastavená pravidla, jak se chovat k psům, jsou k tomu vedeni od malička.
Kdyby zadavatelka neměla malou čivavindu, ale měla pětiměsíční štěně vážící např. přes 30 kilo, kde už hrozí reálné nebezpečí, že by vnučkám mohl pes ublížit, tak by asi taky byla, co se výchovy týče ráznější...

jolyha

5.10.2016 15:27
jolyha

XXX.XXX.229.101

Je a dokonce opakovaně, buď jako princip nebo zcela konkrétní příklad.

Neumím si představit třeba to, jak má zadavatelka předem psovi zabránit aby nevyjel po vnučce, když se sehne pro spadlou pastelku. Má vnučka předem volat "babí, spadla mi pastelka, musím si ji sebrat" - aby babička měla možnost předem zareagovat? Protože pokud má babička zrovna na starost dvě vnučky a k tomu ještě předpokládám zároveň nějaké vaření, domácí práce atd., jak to tak babičky mívají, nemůže mít toho psa na očích nonstop. Leda že by ho připoutala k sobě na krátké vodítko, ale i tak z něj oči spustí. Neumím si představit jak při péči o dvě malé děti stíhám nonstop koukat na psa. To by zas asi nedopadly dobře ty děti. Takže mně tam ten názorný příklad jak na to, aby zasahla dříve než pes vyjede, taky schází.

5.10.2016 15:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Ale, vždyť zadavatelka nakonec píše, že odděluje.
Nebojte, ona to zvládne .
Není to rotvík...

5.10.2016 15:39
Lexaurin

XXX.XXX.190.104

Mam dojem, ze zadavatelka už to tu vzdala neb neustala kritiku svých " výchovných" metod...

5.10.2016 15:41
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

jolyha napsal(a):
Neumím si představit třeba to, jak má zadavatelka předem psovi zabránit aby nevyjel po vnučce, když se sehne pro spadlou pastelku. Má vnučka předem volat "babí, spadla mi pastelka, musím si ji sebrat" - aby babička měla možnost předem zareagovat? Protože pokud má babička zrovna na starost dvě vnučky a k tomu ještě předpokládám zároveň nějaké vaření, domácí práce atd., jak to tak babičky mívají, nemůže mít toho psa na očích nonstop. Leda že by ho připoutala k sobě na krátké vodítko, ale i tak z něj oči spustí. Neumím si představit jak při péči o dvě malé děti stíhám nonstop koukat na psa. To by zas asi nedopadly dobře ty děti. Takže mně tam ten názorný příklad jak na to, aby zasahla dříve než pes vyjede, taky schází.

V případě, že babička nemůže mít oči na psu, musí být pes od dětí oddělen, aby k takovým situacím, které nemá pod kontrolou, nedocházelo.

5.10.2016 15:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Lexaurin napsal(a):
Mam dojem, ze zadavatelka už to tu vzdala neb neustala kritiku svých " výchovných" metod...

To by byla škoda .
Hezky píše.

5.10.2016 16:02
balisek

XXX.XXX.131.211

To hmn_: Prosím, nevkládejte mi slova do úst a nečtěte mezi řádky! Nepsala jsem nic o řvaní nebo dokonce o používání fyzických trestů. Mluvím jen a pouze o tom, že je nutné nastavit jisté mantinely a pravidla, toť vše!

Pes si dovoluje to, co mu dovolili lidé! Já ani nikdo jiný neradí "jít na něj rázně - pomocí trestů". Radíme pouze přehodnotit svůj přístup a nechovat se k němu přehnaně ochranitelsky a s "opičí" láskou.

5.10.2016 16:47

"To hmn_: Prosím, nevkládejte mi slova do úst a nečtěte mezi řádky! Nepsala jsem nic o řvaní nebo dokonce o používání fyzických trestů."
Já ti to někde vkládám do úst? No to snad ne, chce to líp číst...

"Mluvím jen a pouze o tom, že je nutné nastavit jisté mantinely a pravidla, toť vše!"
asi se zacyklíme...a já píšu o tom, že je podstatné, JAK to učiníme.

5.10.2016 18:22
scylla

XXX.XXX.150.32

Mně právě taky.

5.10.2016 18:26
scylla

XXX.XXX.150.32

jolyha napsal(a):

To je základ a bez toho to nejde. Proto má být pes jištěný permanentním vodítkem a jeho chování předvídat a nedovolit mu, aby ho provedl. Snad není hloupá a ví, v jakých situacích pes startuje, tak tomu chování může předcházet a zamezit mu. Proto jsem psala o ovladatelnosti, učení poslušnosti na první povel. Když pes sedí, nemůže vyjet po vnučce. Když ho to napadne, vodítko mu to nedovolí a místo toho dostane povel, za který může být chválen, ne trestán za to, že vyjel. Ten trest má totiž dvě roviny - buď bude natolik důrazný, aby psa vyděsil natolik, že už to neudělá - ze strachu z trestu, ne z pochopení, že je to blbost a vyjíždět nemusí, což je celé na nic. Nebo ten trest není dostatečný a pak je zbytečný, protože pes si stejně udělá svoje. Je lepší ho naučit správnému chování.

5.10.2016 18:45

Hmn, scylla
schválně jsem si ten příspěvek od Balíška přečetla znova, a o kopání, řvaní, trestech a vůbec způsobu provedení tam není ani zmínka. To si tam dosazujete vy. A že je třeba takovému psovi nastavit jasné mantinely, na tom se shodneme všichni.

5.10.2016 19:31

Hmn, scylla
schválně jsem si ten příspěvek od Balíška přečetla znova, a o kopání, řvaní, trestech a vůbec způsobu provedení tam není ani zmínka. To si tam dosazujete vy. A že je třeba takovému psovi nastavit jasné mantinely, na tom se shodneme všichni.

Balisek napsala :

"Psisko Vám už teď - v 5 měsících, přerostlo přes hlavu. Značkuje byt, vede Vás při vycházkách, šikanuje vnoučata, rozhoduje kdo si kde může sednout, kdo a kdy bude jíst... Pokud rychle a rázně nezakročíte, brzy Vám udělá ze života naprosté peklo. Benevolentně laskavý přístup může fungovat u deprivovaného zvířete se strachovou agresí - ne však u rozmazleného fracka s přerostlým egem a nulovou disciplínou."

1) můžu citovat i další z onoho příspěvku, ale myslím, že tohle zcela postačí jako ilustrace přístupu a pohledu přispěvatele "balisek"

2) fakt někde vkládám někomu do úst "kopání, řvaní, trestech"...?! Lidi, naučte se číst, prosím...

3) "způsobu provedení tam není ani zmínka"...tak přesně tohle je ten problém ruku v ruce jdoucí s bodem 1)...
tak se teda dopustím další citace :.."Převezměte vládu nad zdroji. Agresivně si bráníš hračky? Zabavují se! Uzurpuješ si gauč? Mazej dolů! Jednou zavrčíš na vnoučata? Okamžitě jsi vyloučen ze společnosti! Moje jídlo je jen moje. Ty z něj nedostaneš nic, takže žádné žebrání! A tak dále..."
...tohle fakt někdo čtete jako výzvu k VÝUCE správného chování? No to snad ne...

5.10.2016 19:49
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Balisek napsala :

"Psisko Vám už teď - v 5 měsících, přerostlo přes hlavu. Značkuje byt, vede Vás při vycházkách, šikanuje vnoučata, rozhoduje kdo si kde může sednout, kdo a kdy bude jíst... Pokud rychle a rázně nezakročíte, brzy Vám udělá ze života naprosté peklo. Benevolentně laskavý přístup může fungovat u deprivovaného zvířete se strachovou agresí - ne však u rozmazleného fracka s přerostlým egem a nulovou disciplínou."

1) můžu citovat i další z onoho příspěvku, ale myslím, že tohle zcela postačí jako ilustrace přístupu a pohledu přispěvatele "balisek"

2) fakt někde vkládám někomu do úst "kopání, řvaní, trestech"...?! Lidi, naučte se číst, prosím...

3) "způsobu provedení tam není ani zmínka"...tak přesně tohle je ten problém ruku v ruce jdoucí s bodem 1)...
tak se teda dopustím další citace :.."Převezměte vládu nad zdroji. Agresivně si bráníš hračky? Zabavují se! Uzurpuješ si gauč? Mazej dolů! Jednou zavrčíš na vnoučata? Okamžitě jsi vyloučen ze společnosti! Moje jídlo je jen moje. Ty z něj nedostaneš nic, takže žádné žebrání! A tak dále..."
...tohle fakt někdo čtete jako výzvu k VÝUCE správného chování? No to snad ne...

Jak tedy vychovat rozmazleného nevychovaného kousavého 5timěsíčního čivaváka?

Prosím o rady rovnou s příklady, abych (možná abychom všichni) nemusela/i číst mezi řádky a dedukovat.

5.10.2016 20:39

Add1) ne, pořád tam nevidím nic jiného o přístupu, než nastavit rozmazlenému psu mantinely a jejich respektování vyžadovat.

add 2) NE, DOST i DOLU nejsou ani špatné, ani dobré, jsou to jenom slova. Dobrý nebo špatný je způsob, jak význam těchto slov člověk psu vysvětlí :
"Dolů" můžu naučit psa tak, že ho z toho gauče či odkud s řevem skopnu...nebo tak, že ho na vodítku/či bez za nějakým motivátorem dolů odvedu a odměním
...

add 3) viz bod 1) to samé. Říct psovi ne není trest a psa to nestresuje. Je to normální forma komunikace. Možná to bylo napsáno příliš bez obalu a nesluníčkově, ale pořád na tom není nic špatně.
Tak to doplňte podle svého:
Agresivně si bráníš hračky?...Uzurpuješ si gauč?... Jednou zavrčíš na vnoučata?...

6.10.2016 03:16
scylla

XXX.XXX.150.32

Hmn, scylla

Tak s ho přečtěte ještě jednou a zjistíte, že o kopání a řvaní nepíšu ani slovo, to si tam dosazujete vy.

6.10.2016 03:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Add1) ne, pořád tam nevidím nic jiného o přístupu, než nastavit rozmazlenému psu mantinely a jejich respektování vyžadovat.

add 2) NE, DOST i DOLU nejsou ani špatné, ani dobré, jsou to jenom slova. Dobrý nebo špatný je způsob, jak význam těchto slov člověk psu vysvětlí :
"Dolů" můžu naučit psa tak, že ho z toho gauče či odkud s řevem skopnu...nebo tak, že ho na vodítku/či bez za nějakým motivátorem dolů odvedu a odměním
...

add 3) viz bod 1) to samé. Říct psovi ne není trest a psa to nestresuje. Je to normální forma komunikace. Možná to bylo napsáno příliš bez obalu a nesluníčkově, ale pořád na tom není nic špatně.
Tak to doplňte podle svého:
Agresivně si bráníš hračky?...Uzurpuješ si gauč?... Jednou zavrčíš na vnoučata?...

Ten pes - štěně je v permanentním stresu, podle popisu zadavatelky je zralý pomalu na prášky. Chová se nevhodně, protože neví, jak se má chovat jinak, nikdo ho to nenaučil. Navíc mu nevhodné chování mockrát prošlo a získal s ním to, co chtěl - když tak házíte termíny tzv. pozitivní motivace, tak asi víte, že se jeho chování posíllo, když ne rovnou zafixovalo. Takže to chce restart - klidně a vlídně, srozumitelně a důsledně. Znovu opakuji, že to nechce buzeraci a zákazové povely a tresty. ale vedení, učení, od samého začátku - provozní ovladatelnost, co nejvíc pochval, znemožnění nevhodného chování, spoustu pohybu a procházek, kde ho mohou za dohledu dospělých vodit na vodítku i vnučky, mohou si ho zavolat a za příchod ho odměnit, mohou si naučit si spolu hrát a tak dále. Není to 5 letý narostlý pes, je to pětiměsíční štěně.

6.10.2016 13:53
fikovnice

XXX.XXX.30.49

balisek napsal(a):

Já myslím, že paní - podle toho, co jsem stihla přečíst - si z "pejsánka" udělala buď další dítě nebo další vnouče. Senioři to tak občas dělají. I náš pes má své hlavní sídlo smajlík u seniorů, je tam bezbřeze milován, ale jsem šťastná za to, že se na něj nešišlá, že se oslovuje jeho jménem a ve výsledku je šťastný pes i celá rodina!

6.10.2016 13:59
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Vidíš v tom rozdíl?

"(tresty tako ovlivňují chování, ale tak, že ho potlačují, není možné jen skrze tresty chování získat)."

Nechci se hádat - jen říká Vám něco tzv. test potrestaného pití (aplikovaný u hlodavců)? Možná teď slovíčkařím já, ale myslím, že i skrze tresty lze chování získat. Jinak já jsem ovšem proti trestům, na druhou stranu - myslím, že to psala "Balisek" - i já už x-krát zvedla hlas na našeho psa. Takže nejdu jen tou moderní cestou pozitivky.

6.10.2016 14:02
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Lexaurin napsal(a):
Mne je jasné vsechno , obavam se o zadavatelku, která bud nevi, nebo nechce vedet...

Jako hlavní problém vnímám to, že pokud se na zadavatelku jakkoli stupidního dotazu snese jen a jen kritika a nadávky, tak sem už nevkročí. To považuji na iFAUNĚ za krajně kontraproduktivní. Někdo si sem přijde pro radu a dostane zprda jak malý harant. A to neříkám, že s paní souhlasím, jen mi přijde škoda, že se tu x lidí snaží pomoci radami, ale paní se zde - podle mě - už neobjeví. Ráda se budu mýlit.

6.10.2016 14:04
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rapotacka11 napsal(a):
To by byla škoda .
Hezky píše.

7.10.2016 07:05

"Jak tedy vychovat rozmazleného nevychovaného kousavého 5timěsíčního čivaváka?"
Fiono, sice mě nebaví pořád dokola a dokola opakovat to stejné, co už padlo, ale že jsi to ty :

učením toho, co MÁ dělat
scylla to v 03:23 popisuje hezky a rozvedeně

"Prosím o rady rovnou s příklady, abych (možná abychom všichni) nemusela/i číst mezi řádky a dedukovat. "
proč bys musela dedukovat, jasně jsem to napsala v příkladu s "dolů z gauče" (5.10 ve 12:34) - navádění + zachycení

"Říct psovi ne není trest a psa to nestresuje"
chingis, jak tohle můžeš takhle obecně napsat?!
A jsem zase na začátku - NE je jenom slůvko, dvě písmenka, záleží na tom JAK to řekneš a JAK a zda vůbec význam tohoto slůvka psu vysvětlíš! NE můžu říct milým tónem a pes z toho bude happy, slovem NE můžu vyřvat psu díru do hlavy a on se bude ještě týden klepat někde pod gaučem - co myslíš, nebude to trest? A aby to pro psa byl trest, tak to ani nemusím řvát, ale stačí, když tím psa prostě a jednoduše zmatu a on nebude vědět, která bije.
A za PRVÉ : co je pro psa trest určuje pes sám!

7.10.2016 07:45
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Fiono, sice mě nebaví pořád dokola a dokola opakovat to stejné, co už padlo, ale že jsi to ty :

učením toho, co MÁ dělat

"Prosím o rady rovnou s příklady, abych (možná abychom všichni) nemusela/i číst mezi řádky a dedukovat. "
proč bys musela dedukovat, jasně jsem to napsala v příkladu s "dolů z gauče" (5.10 ve 12:34) - navádění + zachycení

A jsem zase na začátku - NE je jenom slůvko, dvě písmenka, záleží na tom JAK to řekneš a JAK a zda vůbec význam tohoto slůvka psu vysvětlíš! NE můžu říct milým tónem a pes z toho bude happy, slovem NE můžu vyřvat psu díru do hlavy a on se bude ještě týden klepat někde pod gaučem - co myslíš, nebude to trest? A aby to pro psa byl trest, tak to ani nemusím řvát, ale stačí, když tím psa prostě a jednoduše zmatu a on nebude vědět, která bije.

Takže zase jenom kydy o ničem.
Už jsem se lekla, že by snad zadavatelka měla jasný návod, jak čivaváka vychovat.
Ono je jednodušší dělat "chytrého/chytrou" než skutečně poradit.

Zadavatelka už se pravděpodobně nevrátí a mne tyhle rady typu - už jsem to říkala, psala, nebudu to opakovat, přečti si, najdi si..., nezajímají.
Své psy mám vychované a své další si vychovám ho podle svého bez ifauny a místních "chytrolínů".

7.10.2016 08:15
Šarina

XXX.XXX.231.146

Balisku, souhlasím s vámi, někdy je stručné jasné napsání nejlepší.

Ony ty teoretické rady (navádění+zachycení plus já nevím co...) ono se to pěkně čte, ale jaksi jako nadstavba. Za 10 let, co za 10... za 5 let tu budou zase úplně jiné teorie a budou se používat úplně jiná slova a určitě ještě daleko sofistikovanější návody... jako nadstavba a rozšíření obzorů je to fajn, ale pro začátečníka, kterého nechce na gauč pustit 5timěsíční rozmazlená čivava, je to k ničemu. Ten porozumí daleko spíše baliskovi.

Cestu, jak docílit kýženého, no, tu už si musí najít každý sám a nenajde ji na krátné anonymní diskuzi zde. Ono je taky třeba zapojit mozek. Už jenom z tohoto základního úkonu vyplyne, že nejlepší je se obrátit na někoho ve svém okolí, kdo má zkušenosti, zná (pozná) dotyčného i jeho psa.

7.10.2016 12:13
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

učením toho, co MÁ dělat

Pomoooooc , Jednoduchý člověk to potřebuje jednoduše. Tedy jasně, stručně, výstižně.

7.10.2016 13:10

"Takže zase jenom kydy o ničem.

Už jsem se lekla, že by snad zadavatelka měla jasný návod, jak čivaváka vychovat."

můžeš mi milá Fiono ty napsat - zcela jasný o konkrétní návod -
jak má zadavatelka psa vychovat
? Já už to jasněji a stručněji fakt neumím, výchova je fakt obecný pojem...prosím tedy zdejší všeznalkyně, nechť mi napíšou KONKRÉTNÍ návod, který celý proces výchovy pojme. Děkuji!.

"Ony ty teoretické rady (navádění+zachycení plus já nevím co...) "
opětovně odkazuji na svůj příspěvek ze dne 5.10,12:34, kde jsem to napsala zcela konkrétně a návodně, mimochodem to je ten nejkonkrétnější návod ze všech, krok po kroku! Nemůžu za to, že jste líní nebo neschopní si text přečíst a pochopit...

7.10.2016 14:11
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Ten pes - štěně je v permanentním stresu, podle popisu zadavatelky je zralý pomalu na prášky. Chová se nevhodně, protože neví, jak se má chovat jinak, nikdo ho to nenaučil. Navíc mu nevhodné chování mockrát prošlo a získal s ním to, co chtěl - když tak házíte termíny tzv. pozitivní motivace, tak asi víte, že se jeho chování posíllo, když ne rovnou zafixovalo. Takže to chce restart - klidně a vlídně, srozumitelně a důsledně. Znovu opakuji, že to nechce buzeraci a zákazové povely a tresty. ale vedení, učení, od samého začátku - provozní ovladatelnost, co nejvíc pochval, znemožnění nevhodného chování, spoustu pohybu a procházek, kde ho mohou za dohledu dospělých vodit na vodítku i vnučky, mohou si ho zavolat a za příchod ho odměnit, mohou si naučit si spolu hrát a tak dále. Není to 5 letý narostlý pes, je to pětiměsíční štěně.

Scyllo ráda čtu vaše příspěvky, jste umělkyně v tom, jak mnoha větami popsat NIC. Když si přečtu, co jste napsala, tak vůbec nevím, jak z toho člověk, co neví nic o psech, ale jednoho nevychovaného má, pochopí, co KONKRÉTNĚ má dělat?
Třeba co je to "znemožnění nevhodného chování"? Jak konkrétně?
Ano, restart to chce - důsledně a trpělivě psu dávat srozumitelné povely a vždy trvat na jejich splnění.
Já se směji všem těm novodobým metodám - navádění, zachycení, klikry, přesměrování...a tunám pamlsků. Já jsem si zatím vystačila se čtyřmi slovy - hodný, nesmíš, ne a fuj.

Všichni píší, ať se psu ukáže, co má dělat místo toho, co dělat nemá. Tak tohle jsem nějak nepochopila dodnes. Např. nechci, aby mě pes probíhal pod nohama, když chci jít ven, chci, aby zůstal na zahradě. Mně je úplně jedno, jestli vydrží ležet na pelechu, stát, sedět, kousat kost... hlavně nechci, aby proběhl. Takže řeknu "NE" (to používám v případech, kdy někdy nějakou činnost nechci a jindy chci) a zabráním mu těmi dveřmi projít - třeba tím, že ho nohou odstrčím. Po pár opakováních stačí říct NE, když se chystám vyjít ven a pes se ani nenamáhá se k té brance přiblížit. Proč bych mu měla ukazovat, že má dělat něco jiného? Sedni, lehni... vždyť mě je to jedno, co jiného si bude dělat. Když chci, aby šel se mnou, řeknu "jdeme".
Podobně, když nechci, aby pes skákal na křeslo, sedačku apod. Trošku rozdíl je v tom, že nechci mít psa na sedačce nikdy. Tady je základ ho NIKDY na to místo nedat - ani jako roztomilé malinkaté štěňátko. To mnoho lidí nedokáže - tomu odolat. Ale to je základ. Jak štěně roste, začne mít snahy se na gauč vydrápat samo od sebe, jednoduše řeknu rázně nesmíš a prostě ho dám dolů - třeba 10x, pokud tam 10x poleze - až opravdu zůstane na zemi. Co bude na té zemi dělat, je mě zase jedno. Zkusí to třeba druhý den, pátý den.. ale jednou to zkoušet přestane. Naši psi si na sedačku nelehnou ani když nejsme doma - prostě to neznají, tak je to ani nenapadne.
A tak je to se vším - vymezit psu mantinely a důsledně a vždy trvat na jejich dodržení, a to od všech členů rodiny! Pokud si někdo z nich řekne, "ale dnes si můžeš na ten gauč výjimečně sednout", tak to je konec. Pes nechápe výjimky.
V případě, že nějakou činnost pes nemá dělat nikdy, používám slovo "nesmíš", případně "fuj" (většinou, když se chystá sežrat něco fujtablového). Za každou správnou činnost je samozřejmě "hodný". Pokud se vše používá DŮSLEDNĚ a dostatečně dlouho, funguje to perfektně. A troufám si tvrdit, že tato slova fungují ještě daleko dřív než všelijaké opičky s přesměrováním a odměňováním každého psího pohybu.

Pro zadavatelku: mám pocit, že radu ani nechce či nepotřebuje. Jí to rozmazlené psí děcko vlastně vyhovuje, někdy mám pocit, že je na to ještě hrdá.

jolyha

7.10.2016 14:17
jolyha

XXX.XXX.229.101

Už jsem se lekla, že by snad zadavatelka měla jasný návod, jak čivaváka vychovat."

? Já už to jasněji a stručněji fakt neumím, výchova je fakt obecný pojem...prosím tedy zdejší všeznalkyně, nechť mi napíšou KONKRÉTNÍ návod, který celý proces výchovy pojme. Děkuji!.

opětovně odkazuji na svůj příspěvek ze dne 5.10,12:34, kde jsem to napsala zcela konkrétně a návodně, mimochodem to je ten nejkonkrétnější návod ze všech, krok po kroku! Nemůžu za to, že jste líní nebo neschopní si text přečíst a pochopit...

Asi jsem líná nebo neschopná nebo objí. Našla jsem tam návod jak naučit psa, aby na povel dokázal opustit gauč. A je jasné, že tohle se dá naučit stejně jako jiné povely typu "sedni, lehni" atd. po dobrém. Nemusí se psovi vyřvat díra do hlavy a není nutné ho z gauče skopávat, to je jasné. Ale o tom tady nikdo nepsal, že by to tak bylo správné. Jen stále nechápu, jak znalost tohoto povelu vyřeší situaci, kdy se pes bez varování ožene po paniččině vnučce ohýbající se pro spadlou pastelku. A vůbec jeho negativní reakci na děti. Psa může v neurtálním prostředí stokrát naučit na povel někam vyskočit, seskočit atd. Ale nějak nevím jak to zabrání startování po dětech.

7.10.2016 14:32
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Scyllo ráda čtu vaše příspěvky, jste umělkyně v tom, jak mnoha větami popsat NIC. Když si přečtu, co jste napsala, tak vůbec nevím, jak z toho člověk, co neví nic o psech, ale jednoho nevychovaného má, pochopí, co KONKRÉTNĚ má dělat?
Ano, restart to chce - důsledně a trpělivě psu dávat srozumitelné povely a vždy trvat na jejich splnění.
Já se směji všem těm novodobým metodám - navádění, zachycení, klikry, přesměrování...a tunám pamlsků. Já jsem si zatím vystačila se čtyřmi slovy - hodný, nesmíš, ne a fuj.

Všichni píší, ať se psu ukáže, co má dělat místo toho, co dělat nemá. Tak tohle jsem nějak nepochopila dodnes. Např. nechci, aby mě pes probíhal pod nohama, když chci jít ven, chci, aby zůstal na zahradě. Mně je úplně jedno, jestli vydrží ležet na pelechu, stát, sedět, kousat kost... hlavně nechci, aby proběhl. Takže řeknu "NE" (to používám v případech, kdy někdy nějakou činnost nechci a jindy chci) a zabráním mu těmi dveřmi projít - třeba tím, že ho nohou odstrčím. Po pár opakováních stačí říct NE, když se chystám vyjít ven a pes se ani nenamáhá se k té brance přiblížit. Proč bych mu měla ukazovat, že má dělat něco jiného? Sedni, lehni... vždyť mě je to jedno, co jiného si bude dělat. Když chci, aby šel se mnou, řeknu "jdeme".
Podobně, když nechci, aby pes skákal na křeslo, sedačku apod. Trošku rozdíl je v tom, že nechci mít psa na sedačce nikdy. Tady je základ ho NIKDY na to místo nedat - ani jako roztomilé malinkaté štěňátko. To mnoho lidí nedokáže - tomu odolat. Ale to je základ. Jak štěně roste, začne mít snahy se na gauč vydrápat samo od sebe, jednoduše řeknu rázně nesmíš a prostě ho dám dolů - třeba 10x, pokud tam 10x poleze - až opravdu zůstane na zemi. Co bude na té zemi dělat, je mě zase jedno. Zkusí to třeba druhý den, pátý den.. ale jednou to zkoušet přestane. Naši psi si na sedačku nelehnou ani když nejsme doma - prostě to neznají, tak je to ani nenapadne.
A tak je to se vším - vymezit psu mantinely a důsledně a vždy trvat na jejich dodržení, a to od všech členů rodiny! Pokud si někdo z nich řekne, "ale dnes si můžeš na ten gauč výjimečně sednout", tak to je konec. Pes nechápe výjimky.
V případě, že nějakou činnost pes nemá dělat nikdy, používám slovo "nesmíš", případně "fuj" (většinou, když se chystá sežrat něco fujtablového). Za každou správnou činnost je samozřejmě "hodný". Pokud se vše používá DŮSLEDNĚ a dostatečně dlouho, funguje to perfektně. A troufám si tvrdit, že tato slova fungují ještě daleko dřív než všelijaké opičky s přesměrováním a odměňováním každého psího pohybu.

Pro zadavatelku: mám pocit, že radu ani nechce či nepotřebuje. Jí to rozmazlené psí děcko vlastně vyhovuje, někdy mám pocit, že je na to ještě hrdá.

Já chápu, ono když se nechce, je to horší než když se nemůže.

Já se nesměju ničemu, i když klikr nepoužívám na psy, i když mi vadí tzv. pozitivní motivace, stejně tak mi vadí zjednodušené a za vlasy přitažené slovní návody. Všimněte si, že tam máte jednu pochvalu a tři tresty - zákazy. Ony totiž ty metody mají jedno společné - nečtou psa nebo je jim pes jedno, nejsou založené na komunikaci.

jolyha

7.10.2016 14:43
jolyha

XXX.XXX.229.101

scylla napsal(a):
Já chápu, ono když se nechce, je to horší než když se nemůže.

Já se nesměju ničemu, i když klikr nepoužívám na psy, i když mi vadí tzv. pozitivní motivace, stejně tak mi vadí zjednodušené a za vlasy přitažené slovní návody. Všimněte si, že tam máte jednu pochvalu a tři tresty - zákazy. Ony totiž ty metody mají jedno společné - nečtou psa nebo je jim pes jedno, nejsou založené na komunikaci.

Spousta lidí psa číst nechce a ještě větší spousta toho prostě není schopna. Neumí to a nedokáže to ani kdyby se nakrájeli. Lidé dokáží komunikovat s lidmi, ale vůči jiným živočišným druhům jsou v podstatě často "autisty" - nejsou schopni porozumět jejich způsobu komunikace a vyjadřování a prostě jim to nic neříká. Těm pak těžko pomocí vašich metod něco vysvětlovat - ti pak opravdu potřebují doslovný návod jak na to. Nechtějí řešit a komunikovat, chtějí aby pes poslechl a dělal co má, nedělal co nemá. Tím to končí. Takže způsob jak funguje se psy koňadra je běžný způsob fungování spousty % pejkařů, kterým pes "funguje" tak jak oni potřebují. Psa nebuzerují, je jim jedno jestli bude sedět, ležet, plížit se nebo válet kotrmelce - pokud nepoleze na gauč, vše ostatní je v tu chvíli ok. Pak je tu pár procent lidí jako vy, kteří se snaží o něco víc. A pak je tu hafo moc lidí v typu zadavatelky, která opravdu nebude přemýšlet nad tím jak psa číst či jak s ním komunikovat. Prostě chtějí jen aby je nekousal a byl přátelský. Podle nich pes nic víc umět nemusí, více si s ním rozumnět nepotřebují a nic víc od psa nechtějí. K ničemu jinému je ani nedonutíte, ani nepřesvědčíte. A podle toho je potřeba jim poradit způsobem, který oni sami budou schopni pochopit. Když bude konstruktér leteckého motoru vysvětlovat technickou hantýrkou desetiletému děcku způsob fungování motoru, bude to jak když se baví maďar se sněhulákem. Fakt si neporozumí. Tohle je totéž.

7.10.2016 15:09
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Proč bych měla popisovat já? Já se zeptala a nic se nedozvěděla.
Najednou je výchova obecný pojem?
Takže zase mnoho slov o ničem, jako vždy

Tykání ani tmavé písmo mne fakt nerozhodí.
Tykání dospělým lidem, kteří o to nestojí, je jen arogantní pokus o pocit vlastní nadřazenosti, nic víc a hodně to vypovídá o tykající osobě.

7.10.2016 15:15
scylla

XXX.XXX.150.32

jolyha napsal(a):
Spousta lidí psa číst nechce a ještě větší spousta toho prostě není schopna. Neumí to a nedokáže to ani kdyby se nakrájeli. Lidé dokáží komunikovat s lidmi, ale vůči jiným živočišným druhům jsou v podstatě často "autisty" - nejsou schopni porozumět jejich způsobu komunikace a vyjadřování a prostě jim to nic neříká. Těm pak těžko pomocí vašich metod něco vysvětlovat - ti pak opravdu potřebují doslovný návod jak na to. Nechtějí řešit a komunikovat, chtějí aby pes poslechl a dělal co má, nedělal co nemá. Tím to končí. Takže způsob jak funguje se psy koňadra je běžný způsob fungování spousty % pejkařů, kterým pes "funguje" tak jak oni potřebují. Psa nebuzerují, je jim jedno jestli bude sedět, ležet, plížit se nebo válet kotrmelce - pokud nepoleze na gauč, vše ostatní je v tu chvíli ok. Pak je tu pár procent lidí jako vy, kteří se snaží o něco víc. A pak je tu hafo moc lidí v typu zadavatelky, která opravdu nebude přemýšlet nad tím jak psa číst či jak s ním komunikovat. Prostě chtějí jen aby je nekousal a byl přátelský. Podle nich pes nic víc umět nemusí, více si s ním rozumnět nepotřebují a nic víc od psa nechtějí. K ničemu jinému je ani nedonutíte, ani nepřesvědčíte. A podle toho je potřeba jim poradit způsobem, který oni sami budou schopni pochopit. Když bude konstruktér leteckého motoru vysvětlovat technickou hantýrkou desetiletému děcku způsob fungování motoru, bude to jak když se baví maďar se sněhulákem. Fakt si neporozumí. Tohle je totéž.

A pro tyhle lidi je tu tzv. pozitivní motivace. A nesouhlasím, číst zvíře se naučí každý, naprosto každý, někdo lépe a někdo hůř, ale každý může. Jenže teď jsou právě moderní ty návody a ne to přemýšlení. Dnes nikoho nezajímá, co říká ten pes.

7.10.2016 15:42

Moje děti si se všemi našimi psy hrály na "cvičák", prostě normálně v obýváku, děcka dávaly povely SEDNI, LEHNI, KE MNĚ, ZŮSTAŇ a za každé provedení povelu s dítěte vypadl piškot. Nikdy nebyl extra problém, aby doma pes poslechl i malé dítě, protože povel od dítěte = lehce nabytá odměna. Potom nějaké hry...aportík, honičky a tak.
Nevím, zda by se něco podobného dalo praktikovat i u vás, ale píšete, že čivavka je docela šikovná, tak bych to zkusila.
Prostě se u nás v rodině vždycky hrálo na to, že dítě je velmi příjemný tvor...např. dítě sní pribiňáček k svačině a pejsovi dá vylízat kelímek...
Asi jsou to blbosti, ani bych neřekla, že to takhle děláme cíleně, spíš, že jsem na to zvyklá už od mojí tety, když třeba chtěla dát svojí ovčandě něco dobrýho, tak to dala mě ať jí to dám já, koupila sušenky a naprosto přesně věděla, že si s vlezem s feňulí do kuchyně pod stůl a tam se o ně podělíme...
Prostě přesvědčit psa, že vaše vnučky jsou velmi příjemná a užitečná stvoření s kterými je legrace a ze kterých padaj dobrůtky...tak to alespoň vidím já...

7.10.2016 17:12

"co KONKRÉTNĚ má dělat?"
konkrétní odpověď lze dát jenom na konkrétní dotaz, to snad pochopí i absolvent pouhé ZŠ...

"Třeba co je to "znemožnění nevhodného chování"? Jak konkrétně?"
chceš-li konkrétní odpověď, uveď konkrétní situaci...a přečti si příspěvek Zrzavkyně 5.10 v 15:41.K tomu dodám, a psu dát permanentně couračku, ať ho můžu v klidu ze sitauce odvést + psu dát azyl (místo), kde budemít klid a bude se cítit v bezpečí a děcka tam za ním nikdy nepolezou! (doufám, že takto ti to konkrétně stačí, pokud ne, tak bude muset zadavatelka dát půdorys bytu + detailní popis života lidí k bytu příslušných...)

"Já se směji všem těm novodobým metodám - navádění, zachycení, klikry, přesměrování...a tunám pamlsků"
je vždy hezké, když něco někoho rozveselí, jenom jsi trošku mimo s těmi "novodobými" - metody jsou staré jako lidstvo samo, tato slova jenom vymysleli etologové pro obecný popis metody, aby sjednotili terminologii a mohli o tom debatovat a bádat Ani klikr není nic novodobého a ani tajemného, kouzelného či jakého, je to jenom náhrada slova, které stejně při výchově/výcviku používáme, když to pes udělá dobře.

"Např. nechci, aby mě pes probíhal pod nohama, když chci jít ven, chci, aby zůstal na zahradě"
např. : zastavím se přede dveřmi, psu ukážu rukou směr zahrada s povelem "zahrada" + hodím
kus žvance, hračku (obecně "motivátor" )...zároveň bych ho naučila povel "domů"(pokud ho tam někdy pouštíš)

"A troufám si tvrdit, že tato slova fungují ještě daleko dřív než všelijaké opičky s přesměrováním a odměňováním každého psího pohybu. "
co teď myslíš tím přesměrováním?

"Pro zadavatelku: mám pocit, že radu ani nechce či nepotřebuje. Jí to rozmazlené psí děcko vlastně vyhovuje, někdy mám pocit, že je na to ještě hrdá."
ze zadavatelčiných příspěvků mám stejný pocit, proto jsem se ze začátku nezapojila...

" A je jasné, že tohle se dá naučit stejně jako jiné povely typu "sedni, lehni" atd. po dobrém."
a stejně tak se dá naučit patrně vše

"Nemusí se psovi vyřvat díra do hlavy a není nutné ho z gauče skopávat, to je jasné. Ale o tom tady nikdo nepsal, že by to tak bylo správné"

balisek v příspěvku, který mě dokopal k reakci, píše k situaci z gauče: "Mazej ! "...můžeš mi napsat, jak konkrétně si představuješ realizaci tohoto výkřiku/příkazu...?

"Jen stále nechápu, jak znalost tohoto povelu vyřeší situaci, kdy se pes bez varování ožene po paniččině vnučce ohýbající se pro spadlou pastelku."
jako povelu dolů? No asi nijak (pokud je nepoleze napadnout na ten gauč ). Ale pomůže, když mu řekne, co má dělat - pokud bude mít např.povel místo (který ho samozřejmě naučí), tak to vylučuje napadání...ale tohle by byla jenom jedna část "opatření"...tou další je samozřejmě již prezentované "nedovolení nesprávného chování" = pes bude v přítomnosti vnuček vždy pod kontrolou - na vodítku, oddělen ohrádkou a hlavně tam, kde se bude cítit bezpečně

"A vůbec jeho negativní reakci na děti. Psa může v neurtálním prostředí stokrát naučit na povel někam vyskočit, seskočit atd. Ale nějak nevím jak to zabrání startování po dětech."
negativní reakce má nějaký důvod. Na základě příspěvků zadavatelky si myslím, že je to štěně vystresované, je labilní a (zadavatelka v úvodním příspěvku píše, jak s ním jako úplně malým štěnětem vnučky mazlily...) že možná má i reálný důvod se jich bát. A že jeho nejistota je zvyšována jeho nevedením ze strany majitelky (sem by spadala i jeho majetnická agrese).
Takže 1) budovat vztah s majitelem, pracovat se štěnětem, učit ho = vést ho
2) přesvědčit psa, že vnučky pro něj neznamenají hrozbu, ale dobro

"Já se zeptala a nic se nedozvěděla."
tak to nebude problém v odpovědi, těch je tu přehršel, ale v tom procesu čtení s pochopením...

"Najednou je výchova obecný pojem?"
no ti nevím, můžeme si vypůjčit tuto definici :
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchova
si počti...nebo ne, ono to bude zbytečné, žejo
Na školách se to budoucí odborní pracovníci učí x let a ty chceš "konkrétní"odpověď v jednom příspěvku?!

"Tykání dospělým lidem, kteří o to nestojí, je jen arogantní pokus o pocit vlastní nadřazenosti, nic víc a hodně to vypovídá o tykající osobě."
tykání je v souladu s netiketou a plně odpovídá anonymnímu prostředí internetové diskuze, tady jsme si všichni rovni, přispěvatel jako přispěvatel, nezletilý jako důchodce...

7.10.2016 17:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

"co KONKRÉTNĚ má dělat?"
konkrétní odpověď lze dát jenom na konkrétní dotaz, to snad pochopí i absolvent pouhé ZŠ...

"Třeba co je to "znemožnění nevhodného chování"? Jak konkrétně?"
chceš-li konkrétní odpověď, uveď konkrétní situaci...a přečti si příspěvek Zrzavkyně 5.10 v 15:41.K tomu dodám, a psu dát permanentně couračku, ať ho můžu v klidu ze sitauce odvést + psu dát azyl (místo), kde budemít klid a bude se cítit v bezpečí a děcka tam za ním nikdy nepolezou! (doufám, že takto ti to konkrétně stačí, pokud ne, tak bude muset zadavatelka dát půdorys bytu + detailní popis života lidí k bytu příslušných...)

"Já se směji všem těm novodobým metodám - navádění, zachycení, klikry, přesměrování...a tunám pamlsků"
je vždy hezké, když něco někoho rozveselí, jenom jsi trošku mimo s těmi "novodobými" - metody jsou staré jako lidstvo samo, tato slova jenom vymysleli etologové pro obecný popis metody, aby sjednotili terminologii a mohli o tom debatovat a bádat Ani klikr není nic novodobého a ani tajemného, kouzelného či jakého, je to jenom náhrada slova, které stejně při výchově/výcviku používáme, když to pes udělá dobře.

"Např. nechci, aby mě pes probíhal pod nohama, když chci jít ven, chci, aby zůstal na zahradě"
např. : zastavím se přede dveřmi, psu ukážu rukou směr zahrada s povelem "zahrada" + hodím
kus žvance, hračku (obecně "motivátor" )...zároveň bych ho naučila povel "domů"(pokud ho tam někdy pouštíš)

"A troufám si tvrdit, že tato slova fungují ještě daleko dřív než všelijaké opičky s přesměrováním a odměňováním každého psího pohybu. "
co teď myslíš tím přesměrováním?

"Pro zadavatelku: mám pocit, že radu ani nechce či nepotřebuje. Jí to rozmazlené psí děcko vlastně vyhovuje, někdy mám pocit, že je na to ještě hrdá."
ze zadavatelčiných příspěvků mám stejný pocit, proto jsem se ze začátku nezapojila...

" A je jasné, že tohle se dá naučit stejně jako jiné povely typu "sedni, lehni" atd. po dobrém."
a stejně tak se dá naučit patrně vše

"Nemusí se psovi vyřvat díra do hlavy a není nutné ho z gauče skopávat, to je jasné. Ale o tom tady nikdo nepsal, že by to tak bylo správné"

balisek v příspěvku, který mě dokopal k reakci, píše k situaci z gauče: "Mazej ! "...můžeš mi napsat, jak konkrétně si představuješ realizaci tohoto výkřiku/příkazu...?

"Jen stále nechápu, jak znalost tohoto povelu vyřeší situaci, kdy se pes bez varování ožene po paniččině vnučce ohýbající se pro spadlou pastelku."
jako povelu dolů? No asi nijak (pokud je nepoleze napadnout na ten gauč ). Ale pomůže, když mu řekne, co má dělat - pokud bude mít např.povel místo (který ho samozřejmě naučí), tak to vylučuje napadání...ale tohle by byla jenom jedna část "opatření"...tou další je samozřejmě již prezentované "nedovolení nesprávného chování" = pes bude v přítomnosti vnuček vždy pod kontrolou - na vodítku, oddělen ohrádkou a hlavně tam, kde se bude cítit bezpečně

"A vůbec jeho negativní reakci na děti. Psa může v neurtálním prostředí stokrát naučit na povel někam vyskočit, seskočit atd. Ale nějak nevím jak to zabrání startování po dětech."
negativní reakce má nějaký důvod. Na základě příspěvků zadavatelky si myslím, že je to štěně vystresované, je labilní a (zadavatelka v úvodním příspěvku píše, jak s ním jako úplně malým štěnětem vnučky mazlily...) že možná má i reálný důvod se jich bát. A že jeho nejistota je zvyšována jeho nevedením ze strany majitelky (sem by spadala i jeho majetnická agrese).
Takže 1) budovat vztah s majitelem, pracovat se štěnětem, učit ho = vést ho
2) přesvědčit psa, že vnučky pro něj neznamenají hrozbu, ale dobro

"Já se zeptala a nic se nedozvěděla."
tak to nebude problém v odpovědi, těch je tu přehršel, ale v tom procesu čtení s pochopením...

"Najednou je výchova obecný pojem?"
no ti nevím, můžeme si vypůjčit tuto definici :
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchova
si počti...nebo ne, ono to bude zbytečné, žejo
Na školách se to budoucí odborní pracovníci učí x let a ty chceš "konkrétní"odpověď v jednom příspěvku?!

"Tykání dospělým lidem, kteří o to nestojí, je jen arogantní pokus o pocit vlastní nadřazenosti, nic víc a hodně to vypovídá o tykající osobě."
tykání je v souladu s netiketou a plně odpovídá anonymnímu prostředí internetové diskuze, tady jsme si všichni rovni, přispěvatel jako přispěvatel, nezletilý jako důchodce...

Některé nicky nebo zkratky jsou přesvědčeny o své pravdě a v podstatě unavují ostatní prosazováním své pravdy formou dlouhých příspěvků o ničem. Když dojdou argumenty, přijde na řadu urážení.

Dle Vašeho názoru jsme tu asi "banda blbců" a proto si dle mého názoru tyhle Vaše "perly" nezasloužíme

7.10.2016 17:59

Opět a jako vždy příspěvek věcný a k tématu...

7.10.2016 22:35
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

kus žvance, hračku (obecně "motivátor" )...zároveň bych ho naučila povel "domů"(pokud ho tam někdy pouštíš)... proč to dělat jednoduše, když to jde složitě

7.10.2016 23:06

Huskyjanina napsal(a):
kus žvance, hračku (obecně "motivátor" )...zároveň bych ho naučila povel "domů"(pokud ho tam někdy pouštíš)... proč to dělat jednoduše, když to jde složitě

taky mě to napadlo.

8.10.2016 04:52
koňadra

XXX.XXX.128.31

Huskyjanina napsal(a):

Správně. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě? Kdykoliv chci jít ven musím myslet na to, abych měla u sebe pamlsek nebo hračku? Nereálné. Navíc nemám zájem, aby psi sbírali co jim kdo hodí na zahradu, tak je to nebudu ještě učit. Pro mne daleko jednodušší zamezit psu jít ven (třeba odstrčením nohou), za párkrát si to zapamatuje každý i bez pamlsku a je klid.
Některé psy mám už tak vyškolené, že se ani nepřiblíží k otevřené bráně, vědí, že když nedostanou obojek, tak se stejně nikam nejde. A pamlsky jsem k tomu nepotřebovala. Pořád myslet na to, abych je měla u sebe. Kolikrát jsem na zahradě půl dne a potom někdo zavolá a já musím pryč, nepoletím ještě do domu, abych sehnala pamlsek (já vím, mohu je mít "ukryté" někde venku, ale zase pořád myslet na jejich "doplňování"), nebo nebudu hledat nějakou psí hračku...

8.10.2016 05:12

NE je jenom slůvko, dvě písmenka, záleží na tom JAK to řekneš a JAK a zda vůbec význam tohoto slůvka psu vysvětlíš!
...

Jo, přesně tak "Hmn_", důležité je to JAK. A co je či není trest určuje pes. Takže za prvé - psi neví, že někteří lidé považují zákaz za trest. Pokud jim to "nevysvětlíte" spojením zákazu s řevem, kopáním a jinými tresty, tak i ten zákaz budou brát jako normální formu komunikace.
A za druhé platí, že čím srozumitelnější komunikace, tím míň stresující. Takže, když jdu ze zahrady a pes chce jít se mnou, řeknu mu univerzální a již z mnoha situací zažité slovo "ne". Pes zůstane na zahradě. Možná na mě bude čekat u vrátek, možná si půjde najít nějakou zábavu, každopádně bude vědět, co jsem po něm chtěla = aby mě nenásledoval. Když mu místo toho hodím do zahrady "motivátor", tak doběhne motivátor, otočí se, zjistí že mě ztratil, okamžitě zapomene na motivátor a začne mu to v hlavě šrotovat - hodila jsem mu to tam aby zůstal (="podraz"), nebo mě ztratil protože byl zabraný do motivátoru, a měl by mě jít hledat (hlídat si má pes pána, ne naopak). Pokud nemá ten povel "zahrada" dostatečně zafixovaný, může ho tenhle pozitivní přístup vystresovat mnohem lépe než prosté ne. Tudíž na každou situaci, kde by normálně člověk použil "ne", bych musela napilovat nějaký speciální povel abych se oklikou dobrala ke zcela stejnému výsledku? Proč? Kvůli slovíčkaření o kterém pes nemá tušení? Ten pes to nakonec stejně pochopí, že povel zahrada používáte když nechcete aby šel za vámi.

8.10.2016 07:33
scylla

XXX.XXX.150.32

NE je jenom slůvko, dvě písmenka, záleží na tom JAK to řekneš a JAK a zda vůbec význam tohoto slůvka psu vysvětlíš!
...

Jo, přesně tak "Hmn_", důležité je to JAK. A co je či není trest určuje pes. Takže za prvé - psi neví, že někteří lidé považují zákaz za trest. Pokud jim to "nevysvětlíte" spojením zákazu s řevem, kopáním a jinými tresty, tak i ten zákaz budou brát jako normální formu komunikace.
A za druhé platí, že čím srozumitelnější komunikace, tím míň stresující. Takže, když jdu ze zahrady a pes chce jít se mnou, řeknu mu univerzální a již z mnoha situací zažité slovo "ne". Pes zůstane na zahradě. Možná na mě bude čekat u vrátek, možná si půjde najít nějakou zábavu, každopádně bude vědět, co jsem po něm chtěla = aby mě nenásledoval. Když mu místo toho hodím do zahrady "motivátor", tak doběhne motivátor, otočí se, zjistí že mě ztratil, okamžitě zapomene na motivátor a začne mu to v hlavě šrotovat - hodila jsem mu to tam aby zůstal (="podraz"), nebo mě ztratil protože byl zabraný do motivátoru, a měl by mě jít hledat (hlídat si má pes pána, ne naopak). Pokud nemá ten povel "zahrada" dostatečně zafixovaný, může ho tenhle pozitivní přístup vystresovat mnohem lépe než prosté ne. Tudíž na každou situaci, kde by normálně člověk použil "ne", bych musela napilovat nějaký speciální povel abych se oklikou dobrala ke zcela stejnému výsledku? Proč? Kvůli slovíčkaření o kterém pes nemá tušení? Ten pes to nakonec stejně pochopí, že povel zahrada používáte když nechcete aby šel za vámi.

Když použiji vaše oblíbené univerzální slovíčko NE, pes ví, že nemá něco dělat, ale většinou ani neví, co to vlastně nemá dělat. Když mu řeknu třeba "počkej", ví že se za chvíli vrátím a on má zůstat na místě. Nemusím mu nikam házet žádný motivátor ani na něj štěkat zákaz, ale stačí mu říct, to po něm chci. Pak je v pohodě a nemusí hledat, co jsem kam zahodila ani přemýšlet, co to vlastně NEmá dělat.

Zákaz je vždy určitá forma trestu, pokud za ním nenásleduje bezprostředně navedení na to, co se od psa čeká, vždy je to určitá forma stresu.

8.10.2016 09:03
sufle

XXX.XXX.161.21

koňadra napsal(a):

Mám to úplně stejně. A mám perfektně vychované psy.

8.10.2016 09:03

Také používám zákaz ( spíš by se dalo říct upozornění ) NE. Používám ho ve chvíli, když vidím, že se fena chystá na nějakou "nepřístojnost". Např. Jdeme po chodníku, přes ulici za plotem na ni řvou dvě feny, moc ráda by jim to oplatila, řeknu "ne" a v klidu jdeme dál. Venku, na volno přede mnou, v louce stojí srny, ví o nich, zbystří, řeknu "ne, nech je na pokoji" Neřvu, jen v klidu řeknu ne. Mohla bych jí říct, co dělat má, t.j. "zůstaň", případně přivolat, ale zbytečně, stačí mi, když se nerozeběhne za srnami a dál si loví myši.
A tak je to ve stu podobných situací. NE, znamená, že nemá v tu chvíli dělat to, na co se chystá. Vlastně jí to taky říká, co má dělat = cokoliv jiného.

8.10.2016 09:24
sufle

XXX.XXX.161.21

scylla napsal(a):
Když použiji vaše oblíbené univerzální slovíčko NE, pes ví, že nemá něco dělat, ale většinou ani neví, co to vlastně nemá dělat. Když mu řeknu třeba "počkej", ví že se za chvíli vrátím a on má zůstat na místě. Nemusím mu nikam házet žádný motivátor ani na něj štěkat zákaz, ale stačí mu říct, to po něm chci. Pak je v pohodě a nemusí hledat, co jsem kam zahodila ani přemýšlet, co to vlastně NEmá dělat.

Zákaz je vždy určitá forma trestu, pokud za ním nenásleduje bezprostředně navedení na to, co se od psa čeká, vždy je to určitá forma stresu.

Já pořád nechápu, co vám vadí na tom věcně zatracovaném slovíčku NE. Je to součást přirozené komunikace, není to žádný trest.
NE - říkám úplně normálním tónem (nebo podle situace), stejně jako jiná slova. Mé psy to opravdu nestresuje, vždyť i ČEKEJ je pro psa jenom slovo. Když odcházím a pes chce jít se mnou, často řeknu NE NE, ČEKEJ.
Pokud synovi fena čuchá k jídlu, řeknu KESY, NEE. A fenka přestane. (Nechci, aby si lehla, šla na místo ani nic jiného, chci jen, ať dá ten čumák dál od jidla). Je to tak nějak přirozené.

A že tam koňadra má 3 "zákazové" a jednu pochvalu, vždyť je to jedno, jde o to jak to člověk používá. Taky říkám treba NE, NESMÍŠ, VYSTŘEL apod. a naopak říkám HODNÁ, ŠIKULKA, SUPÉR atd..
Já nejsem žádný odborník, moc nerozumím pozitivce, navádění, shapingu apod. ale fungujeme s fenou prostě perfektně.

8.10.2016 09:27
sufle

XXX.XXX.161.21

Také používám zákaz ( spíš by se dalo říct upozornění ) NE. Používám ho ve chvíli, když vidím, že se fena chystá na nějakou "nepřístojnost". Např. Jdeme po chodníku, přes ulici za plotem na ni řvou dvě feny, moc ráda by jim to oplatila, řeknu "ne" a v klidu jdeme dál. Venku, na volno přede mnou, v louce stojí srny, ví o nich, zbystří, řeknu "ne, nech je na pokoji" Neřvu, jen v klidu řeknu ne. Mohla bych jí říct, co dělat má, t.j. "zůstaň", případně přivolat, ale zbytečně, stačí mi, když se nerozeběhne za srnami a dál si loví myši.
A tak je to ve stu podobných situací. NE, znamená, že nemá v tu chvíli dělat to, na co se chystá. Vlastně jí to taky říká, co má dělat = cokoliv jiného.

Ano, je to tak nějak přirozené. A rozhodně z toho není nikdo zmatený.

8.10.2016 09:58

Tady už je sranda větší než srandovní...
je velmi hezké, jak souhlasně nesouhlasíte.
Taky mám povel NE, ale není naučený tak, že bych v daném okamžiku psem škubla, vykopala, odstrkovala či novinami někam vyhnala, ale povel NE znamená odvrátit se od podnětu - naučeno přesně a doslova takto -za odvrácení od podnětu přišla odměna. Nácvik spojení slova s požadovaným chováním v řádu minut.
Slovo není podstatné, podstatný je způsob, jakým psa naučím jeho význam!

Koňadro, ty neumíš psa vycvičit tak, že odměny používáš vždy v rámci nácviku a pak vypouštíš? Udivuješ...

8.10.2016 10:14
scylla

XXX.XXX.150.32

sufle napsal(a):
Já pořád nechápu, co vám vadí na tom věcně zatracovaném slovíčku NE. Je to součást přirozené komunikace, není to žádný trest.
NE - říkám úplně normálním tónem (nebo podle situace), stejně jako jiná slova. Mé psy to opravdu nestresuje, vždyť i ČEKEJ je pro psa jenom slovo. Když odcházím a pes chce jít se mnou, často řeknu NE NE, ČEKEJ.
Pokud synovi fena čuchá k jídlu, řeknu KESY, NEE. A fenka přestane. (Nechci, aby si lehla, šla na místo ani nic jiného, chci jen, ať dá ten čumák dál od jidla). Je to tak nějak přirozené.

A že tam koňadra má 3 "zákazové" a jednu pochvalu, vždyť je to jedno, jde o to jak to člověk používá. Taky říkám treba NE, NESMÍŠ, VYSTŘEL apod. a naopak říkám HODNÁ, ŠIKULKA, SUPÉR atd..
Já nejsem žádný odborník, moc nerozumím pozitivce, navádění, shapingu apod. ale fungujeme s fenou prostě perfektně.

Z jednoho kresleného vtipu, který sem bohužel neumím vložit:...jmenuji se Fuj nebo Nesmíš, občas mi říkají Pocem....

8.10.2016 10:52

..."za odvrácení od podnětu přišla odměna."...Moc hezky napsané. Jen my laici to takhle neumíme ( napsat ) a tak máme pocit, že se to pes naučil tak nějak sám smajlík.
Rozhodně bez řvaní, plácání, kopání...atd.
Pro scyllu : Protože se psem nezávodím, je mi úplně jedno jestli přijde na povel "ke mě", "pocem" nebo třeba...Důležité je, že přijde.
Povel "fuj" nepoužívám. Na použití mezi lidmi se mi už párkrát dostalo pohoršené odpovědi "tak já jsem fuj?" - třeba od docela pohledných spoluobčanů smajlík
Pod čárou ( už jsem to tu určitě psala ):
Když ke mně fena přišla na každý povel, který jen trochu připomínal výcvik, lehla na záda s výrazem "nebijte mě" - který "výcvikář" to měl na svědomí - netuším.
Tak jsem musela vymyslet úplně nové "názvosloví". Místo povelů jsem "řečnila".

8.10.2016 12:22

koňadra napsal(a):
Správně. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě? Kdykoliv chci jít ven musím myslet na to, abych měla u sebe pamlsek nebo hračku? Nereálné. Navíc nemám zájem, aby psi sbírali co jim kdo hodí na zahradu, tak je to nebudu ještě učit. Pro mne daleko jednodušší zamezit psu jít ven (třeba odstrčením nohou), za párkrát si to zapamatuje každý i bez pamlsku a je klid.
Některé psy mám už tak vyškolené, že se ani nepřiblíží k otevřené bráně, vědí, že když nedostanou obojek, tak se stejně nikam nejde. A pamlsky jsem k tomu nepotřebovala. Pořád myslet na to, abych je měla u sebe. Kolikrát jsem na zahradě půl dne a potom někdo zavolá a já musím pryč, nepoletím ještě do domu, abych sehnala pamlsek (já vím, mohu je mít "ukryté" někde venku, ale zase pořád myslet na jejich "doplňování"), nebo nebudu hledat nějakou psí hračku...

Ne vždy s vámi souhlasím, ale s těmi pamlsky to mám stejně a stejně s tím "učením" nechodit ven z branky...

8.10.2016 12:32

sufle napsal(a):

Myslim si to stejně, na slovíčkaření nehraju, každý si prostě vytvoří svůj vlastní slovník ke komunikaci se psem...
já zase pokud si jde fena čuchnout k jídlu, tak jí oslovím jménem, to většinou stačí a nebo řeknu "Sáro! já tě vidim" a taky po ní nechci, aby dělala něco konkrétního, jen prostě nemá čuchat k jídlu a jak píšete, je to přirozené...a jestli použiju slovo NE, FUJ, NESMÍŠ nebo frázi "PANÍ, CO TAM DĚLÁTE!?"...nebo cokoliv jiného, tak je to fakt jedno, hlavně aby věděl pes, co to konkrétní slovo znamená...

8.10.2016 13:25
balisek

XXX.XXX.131.211

Taky mám povel NE, ale není naučený tak, že bych v daném okamžiku psem škubla, vykopala, odstrkovala či novinami někam vyhnala, ale povel NE znamená odvrátit se od podnětu - naučeno přesně a doslova takto -za odvrácení od podnětu přišla odměna. Nácvik spojení slova s požadovaným chováním v řádu minut.

Koňadro, ty neumíš psa vycvičit tak, že odměny používáš vždy v rámci nácviku a pak vypouštíš? Udivuješ...

Můžete mi prosím vysvětlit, co to pořád dokola melete o o škubání, kopání, vyhánění novinami atd.?! Kromě Vás se nikdo o něčem podobném nemluvil.

8.10.2016 18:01
sufle

XXX.XXX.161.21

scylla napsal(a):
Z jednoho kresleného vtipu, který sem bohužel neumím vložit:...jmenuji se Fuj nebo Nesmíš, občas mi říkají Pocem....

Vtípek znám, ovšem nechápu souvislost.
Pokud to u někoho takto dopadne, rozhodně to není o slově.

8.10.2016 18:05
sufle

XXX.XXX.161.21

A kdo tu píše něco jiného?
Moc vás nechápu, o kopání tu píšete stále jenom vy.

8.10.2016 18:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

No, já odměny nepoužívám, jen výjimečně u hodně malých štěňat. Za 30 let jsem je nikdy nepotřebovala a psi poslouchají a kupodivu mne mají i rádi.

8.10.2016 18:38

"Moc vás nechápu, o kopání tu píšete stále jenom vy."
tak si přečti diskuzi od začátku...k tomu píšu 5.10 19:31 a v podstatě v každém příspěvku

zapojila jsem se do dikuze po baliskovo přísppěvku s hezky "KONKRÉTNÍM" návodem, cituji : "Mazej dolů !"...Ty z něj nedostaneš nic, takže žádné žebrání!... tyto věty=výkřiky zcela jasně naznačují doporučovaný způsob provedení těchto rozkazů (dosud jsem se nedočkala odpovědi na dotaz, jak se tedy tyto rozkazy v praxi provádí, prosím tedy o tu odpověď...přeci se bavíme KONKRÉTNĚ a nepoužíváme obecné KYDY!)

A ještě o jednu odpověď opakovaně prosím -o KONKRÉTNÍ návod jak VYCHOVAT psa.

8.10.2016 19:40

Komplet návod vám nedám. Jen jednu zásadu ( a to dost zásadní i když spousta majitelů s tím problém nemá ) - a to je krmit zásadně z misky, nekrmit od stolu. Leckomu bude psa líto, ale neuškodí mu, když se nebude dělit o lidské jídlo.
Nemusí, ale může kolem toho vzniknout dost problémů. Pes se naučí žebrat a je to nepříjemné. Navíc si takový nevychovaný pejsek začne dělat nároky, přijdou vnučky a u stolu jedí ony místo psa a je zle. Když si pes hlídá misku, je to nepříjemné, ale když si hlídá každé sousto u stolu, je to nesnesitelné.
Je to hodně laická poznámka, ale začíná tím spousta problémů.

8.10.2016 22:16

" tyto věty=výkřiky zcela jasně naznačují doporučovaný způsob provedení těchto rozkazů"

asi ne tak zcela jasně, když to podnítilo tuto diskusi. Mě to zcela jasně naznačovalo jen aby majitelka striktně vyžadovala respektování pravidel, žádně ťuťu ňuňu, žádné omlouvání, rozmazlování. Ve vás ty slova evokovaly řev, kopání, buzeraci. Jestli si myslíte že každý kdo psa neláduje pamlsky ho kope a mlátí, tak je mi vás upřímně líto.

8.10.2016 22:40
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

To je uskali psaneho textu. Clovek se nemuze vyjadrit se vsemi emocemi, neni slyset ton hlasu a ctenar se pak mylne domniva.Nemyslim si, ze "balisek" sve psy mydli

8.10.2016 22:48

scylla napsal(a):

A proč by nevěděl CO nemá dělat? Chce jít za mnou, řeknu mu ne, ví, že nechci aby šel za mnou ven. Samo že mu to neřeknu, když bude ležet a okusovat kořen a ani nechce jít za mnou, to by nedávalo smysl. To na něj jen houknu něco jiného, aby věděl že jdu pryč. Neštěkám na něj zákaz, říkám mu co má dělat. A ne, opravdu to žádného psa ještě nestresovalo, ani Tessinku. Upusťte od předpokladu, že zákaz je trest a musí se štěkat, a bude to fungovat i vám.

Edit: fungovat ve smyslu že zákaz psa nijak nepotrestá ani nevystresuje.

9.10.2016 01:16
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Poniektorí chovatelia nerozmýšľajú. Kvôli svojmu libido nechápu mysleniu zvierat. Strašné video, len pre silné žalúdky! http://i1os.com/se%C5%BEran%C3%A1_%C4%8Divava_dogou_)/rN4fh0Z_9ng.video.

9.10.2016 07:33
scylla

XXX.XXX.150.32

A proč by nevěděl CO nemá dělat? Chce jít za mnou, řeknu mu ne, ví, že nechci aby šel za mnou ven. Samo že mu to neřeknu, když bude ležet a okusovat kořen a ani nechce jít za mnou, to by nedávalo smysl. To na něj jen houknu něco jiného, aby věděl že jdu pryč. Neštěkám na něj zákaz, říkám mu co má dělat. A ne, opravdu to žádného psa ještě nestresovalo, ani Tessinku. Upusťte od předpokladu, že zákaz je trest a musí se štěkat, a bude to fungovat i vám.

Edit: fungovat ve smyslu že zákaz psa nijak nepotrestá ani nevystresuje.

Ne, děkuji, ale raději se budu držet normální komunikace se psem než štěkání zákazů, nebudu to používat.

9.10.2016 08:46
Šarina

XXX.XXX.231.146

scylla napsal(a):
Ne, děkuji, ale raději se budu držet normální komunikace se psem než štěkání zákazů, nebudu to používat.

Scyllo, sice jste tu považovaná za odbornici na psy, ale vaše prvoplánové a naprosto vědomé zjednodušování a překrucování názorů jiných mě nepřesvědčuje o tom, že byste byla schopna komunikace s otevřenou myslí. A zaslepenost si opravdový odborník nemůže dovolit.

9.10.2016 09:32
conie

XXX.XXX.206.202

scylla napsal(a):

Držte se čeho chcete, ale než budete příště někomu odpovídat, naučte se číst s pochopením textu! Už jsou ty vaše nesmysly směšné.

9.10.2016 10:05
scylla

XXX.XXX.150.32

Šarina napsal(a):
Scyllo, sice jste tu považovaná za odbornici na psy, ale vaše prvoplánové a naprosto vědomé zjednodušování a překrucování názorů jiných mě nepřesvědčuje o tom, že byste byla schopna komunikace s otevřenou myslí. A zaslepenost si opravdový odborník nemůže dovolit.

Děkuji za váš názor, já se za odborníka zdaleka nepovažuji. Nic nepřekucuji, jen prostě říkám, že se raději obejdu dál bez zjednodušených postupů a zákazových povelů, nevím, co je na tom tak zvláštního.

9.10.2016 10:06
scylla

XXX.XXX.150.32

conie napsal(a):
Držte se čeho chcete, ale než budete příště někomu odpovídat, naučte se číst s pochopením textu! Už jsou ty vaše nesmysly směšné.

... ze zkušenosti, že?

9.10.2016 10:26
conie

XXX.XXX.206.202

scylla napsal(a):
... ze zkušenosti, že?

Opět nesmyslná odpověď... Nebylo by lepší jít se věnovat psům?
A jinak mám dojem, že zadavatelka už stejně diskuzi nečte, pokud by chtěla něco změnit, mohla se např. obrátit na toho, komu rozumí a jehož názory jsou jí blízké.

9.10.2016 11:49

Lexaurin napsal(a):
To je uskali psaneho textu. Clovek se nemuze vyjadrit se vsemi emocemi, neni slyset ton hlasu a ctenar se pak mylne domniva.Nemyslim si, ze "balisek" sve psy mydli

Lexaurin, chingis a další :

1) tohle není o psech nikoho z nás, ale i 5timěsíčním vynerveném štěněti zadavatelky

2)To až tak nebude úskalím psaného textu, protože ten vyzněl jasně :

2.odstavec onoho konkrétního příspěvku "balisek" zněl :

mimochodem, balisek, jak jsi přišla na to, že štěně není vynervované ?!

4.odstavec - věty, ve kterých se dle vás má skrývat onen konkrétní ( )návod, jsou všechny ukončeny vykřičníkem, tedy věty rozkazovací, výkřiky!

Ne, nemyslím si, že se tohle dá brát jako apel na výchovu psa "po dobrém" a od začátku - a to byl důvod, proč jsem se zapojila - tomuto vytýkám právě tu nekonkrétnost, protože takové "mazej" se dá prakticky provést a reálně taky provádí různými způsoby, že...ale to už jsem tady psala opravdu x-krát.

9.10.2016 12:56
balisek

XXX.XXX.131.211

Hmn_, vy jste opravdu neuvěřitelně umanutá! Takže ještě jednou a opravdu naposled, tímto jakoukoliv diskuzi s Vámi uzavírám.

Vykřičník se v obecné češtině používá pro ukončení věty zvolací, rozkazovací, po citoslovci nebo ke zdůraznění věty oznamovací. Povel je z podstaty věci důrazným oznámením nebo rozkazem, logicky tedy použiji vykřičník, aniž by to mělo cokoliv společného s křičením smajlík.

Na rozdíl od Vás nepovažuji slovo "Ne!" či "Dolů!" za něco, čím by jsem psovi způsobovala újmu. Naopak, z mého pohledu působí jednoduchý příkaz / zákaz psovi menší stres než ho nechat za sebou půl dne tahat šňůru a neustále ho povelovat.

Je mi opravdu jedno, jak vychováváte svého psa a Vám může být jedno, jak já vychovávám svého. Pokud obě máme psy poslušné, relaxované a s dobrým vztahem k nám, dopracovaly jsme se různými cestami ke stejnému výsledku. Prosím, respektujte, že Vaše názory a postupy nejsou jediné správné.

Psů se stejným problémem jako má ten zadavatelčin jsem potkala několik. A vždy je zde společný jmenovatel - opičí láska, absence jakákoliv pravidel, naprostá benevolence a tolerance nežádoucího chování. "Převýchova" se v takovém případě až tolik netýká psa, jako jeho majitele. Pokud se nezmění jeho postoj němu, stejně se žádného výsledku nedoberete. Ani dětem neprospívá, když je sice budu nekriticky milovat, ale vše jim tolerovat.

9.10.2016 13:28
koňadra

XXX.XXX.128.31

Souhlas s BALISKEM! V podstatě asi máme na tu věc stejný názor a podobné metody.
Taky bych nevychovávala psa tím, že za sebou tahá šňůru. Prostě mu řeknu NE a po pár opakováních pochopí, že činnost, kterou se chystá vykonat, není žádoucí. Slovo NE mohu říct rázně, mohu ho zařvat, mohu ho říct mdlým hlasem... to se tady nepozná. Proto útoky hm, scylly apod, v tom směru, že tyto povely na psa řveme (také ho jistě k tomu i kopeme apod.), jsou naprosto mimo mísu.
Ano, slovo NE řeknu důrazně, ale ne s agresí.
Konec konců říct psovi důrazně NE nebo DOLŮ, na tom nevidím nic špatného ani stresujícího. Myslím, že stresující jsou pro psa úplně jiné zážitky - bezdůvodné mlácení psa, nečitelné a nesmyslné povely, jejichž význam pes nezná, trýznění ho hladem, zimou pod. Mám pocit, že někteří tady z těch psů dělají strašné chudáčky, kterým nesmí být ani chlup zkřiven. Nicméně ani žádné zvíře v přírodě nežije ve skleníku, ale je prakticky neustále vystavené stresu z obav o svůj vlastní život. Oproti tomu naši rozmazlení a více či méně vychovaní psi si žijí skvěle i se slovy NE a NESMÍŠ.

Souhlasím s vámi v tom, že čivava zadavatelky není žádné deprivované zvíře, ale normální rozmazlený spratek, kterému by trocha přísnosti a důslednosti jen prospěla. Ovšem vše začíná u majitelky.

9.10.2016 15:30

..." zvedá nožičku někdy i doma"....
Mě se zdá, že má pravdu spíš balisek (?). Vysresované štěně by se počůralo ( třeba ), ale jestli zvedá nožku, očůrává rohy, značí si teritorium, tak to spíš vypadá na rozcapeného spratečka, než na vystresované štěně.
..." hlídá si mě a žádná z holek se ke mě nesmí přiblížit."....Neříká se tomu odborně "hlídání zdrojů "?

9.10.2016 16:01
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

..." zvedá nožičku někdy i doma"....
Mě se zdá, že má pravdu spíš balisek (?). Vysresované štěně by se počůralo ( třeba ), ale jestli zvedá nožku, očůrává rohy, značí si teritorium, tak to spíš vypadá na rozcapeného spratečka, než na vystresované štěně.
..." hlídá si mě a žádná z holek se ke mě nesmí přiblížit."....Neříká se tomu odborně "hlídání zdrojů "?

Rika, proto jsem v úvodu doporučila tuto knihu:.

9.10.2016 18:24

"diskuzi s Vámi uzavírám."
žádnou jsme nevedly, diskuze se říká něčemu jinému, ne paralelním monologům

"Na rozdíl od Vás nepovažuji slovo "Ne!" či "Dolů!" za něco, čím by jsem psovi způsobovala újmu. Naopak, z mého pohledu působí jednoduchý příkaz / zákaz psovi menší stres než ho nechat za sebou půl dne tahat šňůru a neustále ho povelovat."
tak na tohle už fakt těžko reagovat - já napíšu kdesi hore, jak má naučit povel "dolů" i povel "ne" a ty reaguješ, že to považuji za újmu a blábolíš o tom, že je lepší jednoduchý příkaz/zákaz (což není totéž)...ty fakt ale vůbec netušíš, o čem píšu...co složitého jako navrhuji?!

"Proto útoky hm, scylly apod, v tom směru, že tyto povely na psa řveme (také ho jistě k tomu i kopeme apod.)"
koňadro, buď té lásky a CITUJ, kde píšu něco o tom, jak kdo z vás konkrétně jedná se psem! A až to nenajdeš, tak se laskavě za tu lež omluv! Mimochodem, o odstrkování psa nohou píšeš ty...

"Neříká se tomu odborně "hlídání zdrojů "?"
A proč asi pes má potřebu si zdroj hlídat? Protože to je pohodový sebevědomý pes? Protože se necítí být ohrožen?...

v době internetu opravdu není problém se trošku vzdělat, chce to jenom trošku chtít...

10.10.2016 14:58
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

koňadra

no a já jsem třeba za tyhle "novodobý" /protože ano, jak tu psala hm_ - novodobé jsou většinou jen zdánlivě / hodně ráda. Proč? Protože to psu dává mnohem lepší možnosti. Mám teď fenku - nic neumí, světem se pohybuje velmi nebezpečným způsobem pro sebe i okolí /je nebezpečná ne sama sebou ale svým nadšením a radostí a zájmem o všechno a způsobem pohybu a kontaktu se sevětem / je ořvaná povelama, který ji ale ve skutečnosti nikdo nenaučil. Na normální komunikaci nereflektuje . Což je pro mě osobně hrozná věc, musím ji to učit. A tady mi právě tyhle vysmívaný věcičky pomáhají.
Přesměrování? Supr věc, okusuje křeslo? Hele na vezmi si tuten špalík co se tady hejbe, je lepší, než to křeslo. A máme přesměrováno.
Skáčeš jako hovado blbý, když se jde ven a 6x mě u toho přizabiješ? BEZ JEDINÝHO SLOVA jsme díky pamlskům a odměňování toho, že si na vteřinu dřepla došly k tomu, že dneska při odchodu ven- máme ji tři neděle - dokáže sedět u otevřených dveří bytu a počkat na pokyn, že se jde ven. Stejně tak se učí na chalupě nevybíhat z branky jako tornádo. Branka se otevře až sedí. Zvedne-li se, zase se dveře zavřou a já nemusím nikoho odstrkávat nohou - ono by to ani při její velikosti a razanci teda nešlo , jen si můžu v klidu kontrolovat situaci a uzpůsobovat jí tomu, jak reaguje pes. Takže to bychom měli de facto tvarování.
Klikr? Moc prima věcička. Pracuju s ním se psy tak od roku 2006/7? Nevím přesně, tehdy to tady moc známé nebylo. A jsem za tuhle krabičku ráda. Umožňuje rozvíjet přesnější a rychlejší komunikaci v situacích, kdy lidský slovo je buď pomalý, nebo rušivý, nebo jinak nevýhodný. Zmiňovaná feňule díky němu velmi rychle pochopila - během jednoho krátkého několikaminutového cvičení, co by asi tak mohla ta osoba proti ní chtít. A za pár minut skončila na zadnici v papírový krabici.-což byl cíl Co s tím? K čemu taková hovadina? Teoreticky k ničemu, prakticky ke dvoum věcem, učí jí to samostatně myslet a povede ji to samotnou k tomu, jak má který cvik vypadat (a tím pádem ho pak dělá radši, ochotněji a taky spolehlivěji), psa to baví mnohem víc takovéhle cvičení, probudilo to její chuť ke spolupráci. Už teď, když vezmu klikr do ruky je celá nadšená. Cvičení s klikrem ji učí se soustředit - je to nesoustředěná a neposedná blecha v psím kožíšku. Navíc krom nesoustředěnosti je totálně bez výdrže ve všech směrech a bez zájmu o spolupráci, odměna, pokud nepřijde v půlsekundě, už nemá žádnou hodnotu - s klikrem se krásně učí prodlevě mezi vykonaným a odměnou a to je třeba věc, kterou potřebuju vybudovat velmi rychle, aby zůstala motivovaná, protože jinak nemám šanci s ní jakkoliv pracovat (kupř. dynamika jejího pohybu vpřed, abych to tak řekla kulantně mi moc neumožňuje mít už odměnu přichystanou v ruce, protože musím mít vodítko pevně v obou rukou. A pokud nemám a opravdu se k odměně nedostane v půl vteřině, už ji to nebere. Přichystanou odměnu lze mít v klidnějších místech, kde se vše teprve učí. Ale i při venčení ji potřebuju dát najevo, že tohle je to ono, že mě nesmí strnout k zemi, jen proto, že v dálce šel pes, přeletěl pták, přeběhla myš. A díky téhle cestě se ona velmi jednoduše a efektivně učí vydržet postupně o něco déle, než ta odměna přijde.)
No a nemít tunu pamlsků, tak toho s ní v poli moc nepořídím. A to dokonce ne jen tunu pamlsků, ale tuhle jsem skončila v poli s obří syrovou kostí, protože jinak - díky předchozímu životu - neměla zájem o to závaží na konci vodítka. Takže já na tuny pamlsků pěju jen chválu.
Hodný v repertoáru nemáme - máme tam Si výýýýbornááá, si nejlepší, si úúžasná, doooooooooobře! Jak ty to děláš, že si tak šikovná? Aby si byla vědoma toho, že je skutečně výborná, protože když se jí něco podaří, tak výborná je.
Ne a fuj máme pochopitelně taky, protože jako ořvávaný jedinec bohužel znala hlavně tyhle povely. Nicméně je už s úspěchem převáděná na tiché mírné ne-e, broučku, to nedělej a já pevně doufám, že se časem dopracujeme k tomu, aby fungovala tak jako fungují moji psi normálně.
Víte, já bych se těm "novým" metodám neposmívala. Nikdy nevíte, jestli se vám třeba nebudou hodit.

10.10.2016 17:02
koňadra

XXX.XXX.128.31

ZRZAVCI - nechci kopírovat váš dlouhý příspěvek, jen vám chci napsat, že možná přehodnotím svůj přístup. Možná na těch novodobých metodách něco bude. A je možné, že u některých psů s nimi může být i velký úspěch.

10.10.2016 17:09

Zrzavci - nedáte fotku nové feňule ? ( Možná už byla, pak pardon ). Třeba někdy i spí smajlík.

Neregistrovaný uživatel

10.10.2016 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Dobrý den,
já mám svůj věk a začínala a prošla si klasickým výcvikem ve Svazarmu. Mysleli jsme, že je úžasná metoda píchnout psa vidličkou do zadku, když si pomalu sedá. Tak nás to učili instruktoři. Ale za nové metody jsem vděčná, člověk se pořád má, co učit. Nikdy mi moc nešlo naučit psa aportovat, ale když jsem pochopila a trochu se naučila metodu pomocí klikru, troufám si tvrdit, že naučím aportovat každého psa. A bez stresu, bez násilí! Je to naprosto úžasná metoda! Na výcviku zvířat je úžasný, že člověk se může pořád učit a poznávat nové a pořád o tom přemýšlet.
Za léta jsem vycvičila mnoho psů, ale také zaučovala mnoho lidí, jak se psem zacházet a jsem si jistá jednou věci: schopnost se psem komunikovat a cvičit s ním je něco jako hudební sluch. Když je tam nějaká aspoň malá vloha, dá se na tom pracovat a člověk se to muže s určitým úsilím naučit. Hrát na klavír, zpívat, nebo cvičit psa. Když je člověk ale úplně bez toho "sluchu", tak může dělat nevím co on i instruktor, ale prostě ten člověk s nulovým talentem se to prostě nenaučí! Prostě to nejde, neslyší to!
K té paní s tou nevychovanou ubohou čivkou - ta to prostě nedá, pakliže je opravdu taková, jaká se zde prezentuje. Myslím, že vnučky by měly dostat přednost a čivavce by se měly najít jiné dobré a schopnější "ruce".

10.10.2016 19:38

..

Stendo

10.10.2016 23:12
Stendo

XXX.XXX.49.145

Zrzavci napsal(a):
V případě, že babička nemůže mít oči na psu, musí být pes od dětí oddělen, aby k takovým situacím, které nemá pod kontrolou, nedocházelo.

S vami je tady tedy prca smajlík hlavne se moc neperte! smajlík Cely zivot od detstvi mame pesany a s otcem jsem chodila na cvicak, meli jsme dva krasne vlcaky. smajlík Mnoho pejsku jsem v zivote zachranila a byli u nas i v docasce, nekdy i pet psicku najednou a sakra pes alois, uz zase pisi zdrobelinky, kudrlinky. smajlík Loni jsem se v breznu ujala kousave fretky, to bylo neco, to stendo je andilek a poradit si se zdivocelou fretkou to dokaze malokdo, mam z ni radost je to moje zlata Ninuska. smajlík Tem co mi tady radili, abych dala civavku pryc, asi neco spadlo na hlavu! smajlík Filipek je nas a uz toho hodne umi. smajlík Za uplatecek, tak jsem vychovala i fretku a tech kousancu co jsem od ni schytala, mazlim se s ni, nosim ji na rameni. smajlík Dekuji za radu, ta kniha, To je moje, je dobra. smajlík

Stendo

10.10.2016 23:28
Stendo

XXX.XXX.49.145

fikovnice napsal(a):
Jako hlavní problém vnímám to, že pokud se na zadavatelku jakkoli stupidního dotazu snese jen a jen kritika a nadávky, tak sem už nevkročí. To považuji na iFAUNĚ za krajně kontraproduktivní. Někdo si sem přijde pro radu a dostane zprda jak malý harant. A to neříkám, že s paní souhlasím, jen mi přijde škoda, že se tu x lidí snaží pomoci radami, ale paní se zde - podle mě - už neobjeví. Ráda se budu mýlit.

Ahoj smajlík jsem tady a jenom koukam a nestacim se divit, jak si tady nektere osoby zvysuji svoje EGO! To ta nase civava je proti nim zlaticko, kriknu na mistecko a zmizi, ale tady se neda nic, nooo vlastne mohu take zmizet! smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

Stendo

10.10.2016 23:39
Stendo

XXX.XXX.49.145

Lexaurin napsal(a):
Rika, proto jsem v úvodu doporučila tuto knihu:.

Knihu uz mam a je zajimava a jak uz jsem psala, ze jsme meli psy cely zivot od vlcaku, s kterymi jsem chodila s otcem na cvicak a plno zachranenych psicku, ale s takovym chovanim jsem se u zadneho pejska nesetkala.

10.10.2016 23:41

Stendo napsal(a):
Knihu uz mam a je zajimava a jak uz jsem psala, ze jsme meli psy cely zivot od vlcaku, s kterymi jsem chodila s otcem na cvicak a plno zachranenych psicku, ale s takovym chovanim jsem se u zadneho pejska nesetkala.

A že nechodíte s čivavou na cvičák? Vy totiž tu čivavu neberete jako psa, v tom to je.

Stendo

10.10.2016 23:42
Stendo

XXX.XXX.49.145

Kniha je zajimava smajlík diky za radu. smajlík

10.10.2016 23:56
bhk

XXX.XXX.210.113

Stendo napsal(a):
Ahoj smajlík jsem tady a jenom koukam a nestacim se divit, jak si tady nektere osoby zvysuji svoje EGO! To ta nase civava je proti nim zlaticko, kriknu na mistecko a zmizi, ale tady se neda nic, nooo vlastne mohu take zmizet! smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

No a proč jste se zde teda ptala? Momentálně máte dojem, že Vám radili jen hlupáci a nikdo Vás vlastně nepochopil. Mám za to, že poradit, pomoct Vám zde chtěl každý jeden jen odlišné metody. V čem se ovšem všichni shodli je to, že psa máte rozmazleného a bez stanovených hranic, -všichni zde cítí, že jste na psíka vlastně hrdá, že Vám jeho chování vlastně vyhovuje a náprava psa, která je založená pouze a jen v tom, že Vás bude respektovat, že se vůbec o tu nápravu pokusíte - tak nebo tak - je Vám úplně fuk.
Radu jste chtěla - dostala jste jich mnoho, ale evidentně se žádnou řídit nemíníte.
No a potom to vypadá tak, že pes je pro Vás víc než vlastní vnučky. Ok, každej to máme nějak a je fakt že 5ti měsíční štěndo čivavy fakt nezabije - ani dospělá čiv ava ne.
Nevím - chcete mít pocit, že ten Váš "malej rošták" Vás tak miluje a nevadí Vám, že Vás má totálně na háku? Vaše věc.
Když skutečně pomoc nechcete tak pak se neptejte.

11.10.2016 00:00
balisek

XXX.XXX.131.211

A že nechodíte s čivavou na cvičák? Vy totiž tu čivavu neberete jako psa, v tom to je.

Holt "nevýhoda" kabelkových psů. smajlík U těch větších zpravidla situace nikdy nedojde tak daleko, jelikož majiteli v zájmu vlastního zdraví nezbývá nic jiného než začít nežádoucí chování relativně brzy korigovat.

Být to ovčák, co rafe po vnučkách a s vrčením hlídá věci, asi by zadavatelka tolik smajlíky nehýřila.

11.10.2016 00:02

balisek napsal(a):
Holt "nevýhoda" kabelkových psů. smajlík U těch větších zpravidla situace nikdy nedojde tak daleko, jelikož majiteli v zájmu vlastního zdraví nezbývá nic jiného než začít nežádoucí chování relativně brzy korigovat.

Být to ovčák, co rafe po vnučkách a s vrčením hlídá věci, asi by zadavatelka tolik smajlíky nehýřila.

Svatá pravda!

11.10.2016 03:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Bhk
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Už dáávno se neptá .

11.10.2016 07:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

rapotacka11 napsal(a):
Bhk
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Už dáávno se neptá .

Ani pomoc či radu nehledá a nehledala.
Chtěla se "pochlubit" tím rošťákem, co vrčí, ohání se, hlídá si a kouše kolem sebe už v 5ti měsících, kluk jeden šikovná. A to vše z lásky k paničce, která už měla mnoho a mnoho vychovaných psů.

11.10.2016 09:55
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Čo ste si pomysleli o tu zverejnenom a cenzurovanom videu „Doga & čivava“ s nižšie zverejnenou ilustračnou fotkou? Video zo show bol nepodarený trik (prepadnutie podlahy na stole pod čivavou), alebo sadistická show kultu smrti?

11.10.2016 10:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

rastislavmpavelka napsal(a):
Čo ste si pomysleli o tu zverejnenom a cenzurovanom videu „Doga & čivava“ s nižšie zverejnenou ilustračnou fotkou? Video zo show bol nepodarený trik (prepadnutie podlahy na stole pod čivavou), alebo sadistická show kultu smrti?

V dnešní digi době...uboze nepovedený trik

11.10.2016 11:44
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

koňadra napsal(a):
ZRZAVCI - nechci kopírovat váš dlouhý příspěvek, jen vám chci napsat, že možná přehodnotím svůj přístup. Možná na těch novodobých metodách něco bude. A je možné, že u některých psů s nimi může být i velký úspěch.

Jo, to dost chápu, že to nedává smysl kopírovat. Rozepsala jsem je kvůli těm příkladům.

Víte ad třeba ten klirk - dneska jsem nad tím ráno při klidném venčení se zrzounem přemýšlela a myšlenky mi zaběhly k naší feňuli, kterou jsme si brali z útulku jako jedenáctiletou. Tam byl úplně skvělým pomocníkem. Ani ne tak při "výcviku", ale hrozně mi pomohl ji naučit si hrát. Neuměla to, navíc byla asi zprasená při aportu. Nechtěla nic vzít. Tím pádem nebylo moc šancí jak ji rozehrát a já jsem chtěla, aby se naučila si hrát, přetahovat se, užít si hru a uvolnění při hře.. A klikr je skvělej právě v tom, že nechá být psa psem, ten člověk do toho de facto vůbec nezasahuje - já jsem byla jakoby mimo dění, ona si to řídila a klikr jí říkal, teď to děláš dobře holka, ona sama poznávala tu cestu. Snad jsem to napsala dobře. No a teď u tý potrhlíny se to zase hodí v něčem jiným. Já mám klikr ráda, protože mě baví se psy pracovat trochu jinak.

11.10.2016 11:46
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Stendo napsal(a):
S vami je tady tedy prca smajlík hlavne se moc neperte! smajlík Cely zivot od detstvi mame pesany a s otcem jsem chodila na cvicak, meli jsme dva krasne vlcaky. smajlík Mnoho pejsku jsem v zivote zachranila a byli u nas i v docasce, nekdy i pet psicku najednou a sakra pes alois, uz zase pisi zdrobelinky, kudrlinky. smajlík Loni jsem se v breznu ujala kousave fretky, to bylo neco, to stendo je andilek a poradit si se zdivocelou fretkou to dokaze malokdo, mam z ni radost je to moje zlata Ninuska. smajlík Tem co mi tady radili, abych dala civavku pryc, asi neco spadlo na hlavu! smajlík Filipek je nas a uz toho hodne umi. smajlík Za uplatecek, tak jsem vychovala i fretku a tech kousancu co jsem od ni schytala, mazlim se s ni, nosim ji na rameni. smajlík Dekuji za radu, ta kniha, To je moje, je dobra. smajlík

Já se neperu.
Ale nerozumím teda jednomu, mnoho pejsků jste v životě zachránila, převychovala fretku a teď najednou nevíte a ptáte se na anonymní internetový diskuzi?

11.10.2016 11:47
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

balisek napsal(a):

Ne, to už by byl pes v kotečku, v útulečku, nebo by ho čekala injekcička.

11.10.2016 13:25
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Zrzavci napsal(a):
Ne, to už by byl pes v kotečku, v útulečku, nebo by ho čekala injekcička.

...i když to vlastně k smíchu není...

JL

11.10.2016 14:26
JL

XXX.XXX.202.173

koňadra napsal(a):
No, já odměny nepoužívám, jen výjimečně u hodně malých štěňat. Za 30 let jsem je nikdy nepotřebovala a psi poslouchají a kupodivu mne mají i rádi.

A čo vy si, Kefalín, představíte pod takým pojmom "odměna"?
Obzvlášť u psů je možnost odměňování poměrně rozsáhlá. Obecně je odměna něco, co zvyšuje četnost chování. Může to být pozornost, pochvala, pamlsek nebo hračka - o tom, jestli to je, nebo není odměna, rozhoduje zvíře.
Asi všichni známe zvíře(dítě), které předvádí a opakuje špatné chování, jen aby získalo pozornost. Stejně tak mnoho z nás vidělo, jak bylo zvíře "pochvalou" v podstatě potrestáno (např. pro nekontaktního psa/koně pohlazení po hlavě)...
Jen malá teoretická vsuvka od někoho, kdo má "ty nové metody" taky dost rád.

11.10.2016 15:16
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Zrzavci - nedáte fotku nové feňule ? ( Možná už byla, pak pardon ). Třeba někdy i spí smajlík.

Fotku dodám, jen teď tady v tom počítadle to nejde. Feňule nespí, páč čert nikdá nespí
Ona je hodná- myslím povahou, zlatá milá - proto jí taky říkávám Miluško :-D. Má jen tu smůlu, že rostla jako dříví v lese, spoustu věcí, který štěně pozná jako štěně a odžije si, si musí odžít teď, když je už moc veliká a moc divoká a to jde proti ní- myšleno v tom smyslu, že se musí ukáznit. Tak jak ji potřebujeme vychovat, jdeme naprosto odlišným směrem, než jak žila doteď. Kotcový pes, původně určený k lovu, ale nikomu se nehodila... tak nějak divně vedený /podle mě s ní ten člověk fakt nijak nepracoval a nechal jí bejt, prý to byl starý pán myslivec- tak jediný co asi dělala, že lítala po polích, já s ním ani nemohla mluvit, nemám žádný informace - tipuju podle toho jak se chová, jak nemá vazbu na lidi a tak vůbec.).

11.10.2016 18:56
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Zrzavci napsal(a):
Fotku dodám, jen teď tady v tom počítadle to nejde. Feňule nespí, páč čert nikdá nespí
Ona je hodná- myslím povahou, zlatá milá - proto jí taky říkávám Miluško :-D. Má jen tu smůlu, že rostla jako dříví v lese, spoustu věcí, který štěně pozná jako štěně a odžije si, si musí odžít teď, když je už moc veliká a moc divoká a to jde proti ní- myšleno v tom smyslu, že se musí ukáznit. Tak jak ji potřebujeme vychovat, jdeme naprosto odlišným směrem, než jak žila doteď. Kotcový pes, původně určený k lovu, ale nikomu se nehodila... tak nějak divně vedený /podle mě s ní ten člověk fakt nijak nepracoval a nechal jí bejt, prý to byl starý pán myslivec- tak jediný co asi dělala, že lítala po polích, já s ním ani nemohla mluvit, nemám žádný informace - tipuju podle toho jak se chová, jak nemá vazbu na lidi a tak vůbec.).

Co je divoška Miluška za plemeno nebo křížence nebo něcojakoplemeno?

Štěndo

14.10.2016 17:20
Štěndo

XXX.XXX.49.145

Děkuji všem dobrým slušným lidičkám za rady, nebudu se dále rozepisovat, co a jak se u nás změnilo k lepšímu, zase by mě tady mohl někdo napadat jako sršeň, což je ostatně v každé diskuzi tady... To že mám raději štěně, než vlastní vnučky, tak to je tedy síla! Nebudu se tady už dále rozepisovat! Jednu zkušenost jsem tady, ale získala, když si nevíš s něčím rady obrať se na skušeného odborníka, letitého chovatele čivav!

14.10.2016 19:29
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Štěndo napsal(a):
Děkuji všem dobrým slušným lidičkám za rady, nebudu se dále rozepisovat, co a jak se u nás změnilo k lepšímu, zase by mě tady mohl někdo napadat jako sršeň, což je ostatně v každé diskuzi tady... To že mám raději štěně, než vlastní vnučky, tak to je tedy síla! Nebudu se tady už dále rozepisovat! Jednu zkušenost jsem tady, ale získala, když si nevíš s něčím rady obrať se na skušeného odborníka, letitého chovatele čivav!

Nepotřebovala jste poradit od zkušeného letitého chovatele čivav, stačilo se včas pořádně zamyslet a uvědomit si, že i roztomilý čivavák je pořád jenom pes a tak je třeba k němu přistupovat a vychovávat ho.

14.10.2016 19:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Štěndo napsal(a):

Hlavně dávejte pozor na kvalitu rádce. To, že je někdo chovatel ještě neznamená, že o plemeni něco ví. Nejvíc totálních kravin o ČSV jsem slyšela od jejich chovatelů.

14.10.2016 20:03
aggitta

XXX.XXX.249.59

Zaujalo mne z této diskuze toto - NE jako povel u dveří nebo branky, které funguje, ale byla zde polemika, že pes neví, co se od něj chce
Používám NE + povel ZŮSTAŇ, nebo jen ZŮSTAŇ (běžné odložení necvičím, takže u mne jde o povel, aby pes neopouštěl vyhrazený prostor), poř. ZŮSTAŇ TADY
Ta první varianta je, že se člověk tomu neubrání a řekne to NE automaticky. Asi jako řekne automaticky psovi promiň, když by mu třeba šlápl na tlapku.
Totéž když nechci, aby měl pes přístup na gauč. NE (popř. NE-NE) upozorní psa, že má zanechat své činnosti, že je nežádoucí, následuje POVEL např. NA MÍSTO, tedy jak bylo správně uváděno, dáme psovi najevo, co od něho chceme.
S tím gaučem je to složité, dost z nás se chce se štěnětem pohodlně pomazlit na gauči, takže štěně na gauč zvedáme, dáváme menším psům schůdky atd., navíc psi milují válení v našem pelíšku. Ovšem velký pes nebo několik mrňavých, nebo pes despota může "zabavit" celou pohovku pro sebe. Takže doporučuji dobře si rozmyslet, co psu dovolíme a co ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík