Takové odlehčené téma - jaké hry mají Vaši psi nejraději?
My teď máme novinku - pinkání s balonkem . Jen nevím, zda to dělat často, kvůli těm skokům, dopadům na zem a zubům, co myslíte? Ale jak vidí balonek tak se může zbláznit, a musím říct, že ho to celkem i unaví.
Jinak ještě hodně poslední dobou schovávám předměty, nebo žrádlo. Psa odložím, předmět schovám, psa vyšlu hledat a on štěkáním oznámí když najde. Potřebovala bych se spíše dokopat ke klasickým stopám, vím že by ho to bavilo, baví ho i tohle hledání, čuchání. Ale mě stopy moc nechytly a nechce se mi do toho .
Pak u nás ještě hodně vede pešek - zavěšený na stromě. A teď na dlouhé zimní večery by se hodilo něco na doma .
asurwic
napsal(a):
Puller je poslední dobou asi nejoblíbenější. Jinak máme nový boční postroj, takže s nadšením taháme. Schované pamlsky, stopy, rozlišovačka předmětů samozřejmě baví, ale hlavolamy jsou prostě lepší a žvýkání si uší navzájem také není k zahození
Jo puller mám v plánu k vánocům
K vánocům ještě kolobku a na jaře začneme s tahanim
marcelaamax
napsal(a):
Jo puller mám v plánu k vánocům
K vánocům ještě kolobku a na jaře začneme s tahanim
Jo, na kolo a kolobrndu jsem zapomněla - to je také psina. Já bych spíše potřebovala k Vánocům koleje (jako na weight pulling), ale letos sobě (tedy psům) nadělím spíše nové batůžky - štěně mi moc rychle vyrostlo a z ostatních nosičů už při dogpackingu padají lahve dírami v dolních částech.
asurwic
napsal(a):
Jo, na kolo a kolobrndu jsem zapomněla - to je také psina. Já bych spíše potřebovala k Vánocům koleje (jako na weight pulling), ale letos sobě (tedy psům) nadělím spíše nové batůžky - štěně mi moc rychle vyrostlo a z ostatních nosičů už při dogpackingu padají lahve dírami v dolních částech.
S jakým psem děláte WP?
Fiona.Praha
napsal(a):
Pro mne a jiné nezasvěcené - co je puller?
Https://www.youtube.com/watch?v=FfmkG_pMLpQ.
Edit.: zrovna nic moc video :-D ale když si tam zadáte puller tak vám tam vyjede spousta dalších ;-).
marcelaamax
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=FfmkG_pMLpQ.
Edit.: zrovna nic moc video :-D ale když si tam zadáte puller tak vám tam vyjede spousta dalších ;-).
To znám, jen to znám jako fialový kroužek
Nevím, jestli jsou jenom fialové, ale na nějakých závodech jsem viděla fialový kroužek plavat v přilehlém jezírku, žádného koupajícího psa ani nenapadlo ho z té vody vylovit. Původní pes o něj asi taky nestál, když ho tam nechal plavat.
Já ho dostala od kamarádky (taky fialový) pro naše fenky, že ten její pes ho nechce, moje ho taky nechtěly, poslala jsem ho dál.
Takovou tu "pseudo stopu", co popisujete vy, děláme taky. Mám navíc praštěnou mámu, která by neustále jen chodila po lese na procházky, tak když vím, že je někde venku, stopujem ji po lese a když nám mezitím nestihne dojít domů a my se najednou neocitnem za zahradou, většinou i úspěšně najdem.
Jinak i klasický běhání je skvělé. Mám ji na takové to vodítko, co je kolem pasu, na postroji... takže zase takový odvar na canicross.
Momentálně u nás ale vedou, jak to tu jednou někdo nazval, takové jakési přírodní agility. Máme trasu, kde s ní vždycky letím, skáču a přelézám, přeskáče každý pařez, padlý strom a vyskočí na každý balík slámy, co potkáme, chvíli běží příkopem, potom brodí struhu. Na samém konci se vítězoslavně vyšplhá na obří padlý dub, co trčí nad struhou a tváří se, jako by se ptala: "Tak co, jdem znova?" Roste z ní děsnej dobrodruh, díky bohu za venkov.
Atheira
napsal(a):
Takovou tu "pseudo stopu", co popisujete vy, děláme taky. Mám navíc praštěnou mámu, která by neustále jen chodila po lese na procházky, tak když vím, že je někde venku, stopujem ji po lese a když nám mezitím nestihne dojít domů a my se najednou neocitnem za zahradou, většinou i úspěšně najdem.
Jinak i klasický běhání je skvělé. Mám ji na takové to vodítko, co je kolem pasu, na postroji... takže zase takový odvar na canicross.
Momentálně u nás ale vedou, jak to tu jednou někdo nazval, takové jakési přírodní agility. Máme trasu, kde s ní vždycky letím, skáču a přelézám, přeskáče každý pařez, padlý strom a vyskočí na každý balík slámy, co potkáme, chvíli běží příkopem, potom brodí struhu. Na samém konci se vítězoslavně vyšplhá na obří padlý dub, co trčí nad struhou a tváří se, jako by se ptala: "Tak co, jdem znova?" Roste z ní děsnej dobrodruh, díky bohu za venkov.
Ta je nádherná, na té první fotce mi připadá jak nějaké "divoké zvíře"
Uživatel s deaktivovaným účtem

marcelaamax
napsal(a):
Ta je nádherná, na té první fotce mi připadá jak nějaké "divoké zvíře"
Přesně! Připomíná mi fenka
Atheira
napsal(a):
Jo, "přírodní agility" jsem někde na vysvětlenou psala já. Oficiálně se ten sport jmenuje Parkour (je to v podstatě stejná freestylovka jako lidský parkur) Hodně lidí ho objeví bez toho, aby o něm někdy předtím slyšeli. Také to byl náš případ. Takhle nějak to má vypadat profesionálně:
https://www.youtube.com/watch?v=HpIjWkBRZiY
https://www.youtube.com/watch?v=V_kuJNGI0Xw
https://www.youtube.com/watch?v=B7EJRP_5BBM.
asurwic
napsal(a):
Jo, "přírodní agility" jsem někde na vysvětlenou psala já. Oficiálně se ten sport jmenuje Parkour (je to v podstatě stejná freestylovka jako lidský parkur) Hodně lidí ho objeví bez toho, aby o něm někdy předtím slyšeli. Také to byl náš případ. Takhle nějak to má vypadat profesionálně:
https://www.youtube.com/watch?v=HpIjWkBRZiY
https://www.youtube.com/watch?v=V_kuJNGI0Xw
https://www.youtube.com/watch?v=B7EJRP_5BBM.
Já mám dojem, že mi to psal někdo v soukromých zprávách, když jsme mluvili o tom, co všechno děláme... a že mu tohle pojmenování prostě sedělo na můj popis.
Doteď jsem netušila, že se něco takového skutečně dělá i "na vážno".
Atheira
napsal(a):
Já mám dojem, že mi to psal někdo v soukromých zprávách, když jsme mluvili o tom, co všechno děláme... a že mu tohle pojmenování prostě sedělo na můj popis.
Doteď jsem netušila, že se něco takového skutečně dělá i "na vážno".
My jsme v tom před pár týdny závodili na Slovinsku. Některý výkony byly fakt ohromný. V naší kategorii (štěňata = bez skokových prvků) mi pes vyhrál jen proto, že se nám několikrát povedl (trošku neplánovaně) kotrmelec v běhu. Vypadalo to jako prvek, takže super. Ale jinak by na australáka, který vyběhne v půl roce pár metrů po stěně do výšky nebo má vysílačku na oběhnutí přes celé hřiště, fakt neměl.
Mám občas pocit, že se psy se závodí už snad ve všem.
asurwic
napsal(a):
My jsme v tom před pár týdny závodili na Slovinsku. Některý výkony byly fakt ohromný. V naší kategorii (štěňata = bez skokových prvků) mi pes vyhrál jen proto, že se nám několikrát povedl (trošku neplánovaně) kotrmelec v běhu. Vypadalo to jako prvek, takže super. Ale jinak by na australáka, který vyběhne v půl roce pár metrů po stěně do výšky nebo má vysílačku na oběhnutí přes celé hřiště, fakt neměl.
Mám občas pocit, že se psy se závodí už snad ve všem.
Pár metrů po stěně? To si mám představit jak?
A to jsem si myslela, že za chvíli budu mít místo feny horskou kozu... Po čem všem dovede vyšplhat a co všechno v té výšce přeskákat mě místy fakt fascinuje, někdy až děsí. Ale jak čtu, je to vlastně celkem normální.
Atheira
napsal(a):
Pár metrů po stěně? To si mám představit jak?
A to jsem si myslela, že za chvíli budu mít místo feny horskou kozu... Po čem všem dovede vyšplhat a co všechno v té výšce přeskákat mě místy fakt fascinuje, někdy až děsí. Ale jak čtu, je to vlastně celkem normální.
Vypadalo to jako pitbullí wall climbing (pokud neznáte: https://www.youtube.com/watch?v=g4oPew_UHS8). To jako smrk (který původně ani nebyl nainstalovanou překážkou) a malý australský honácký pes se rozletěl, běžel chvíli kolmo, pak narazil na větev, tak zastavil a padal dolů. Majitel ho v letu chytil a běželi na další překážku. Šílené. S mým třicetikilovým plyšákem by to vážně nešlo.
Spíše je to správě nenormální aktivita. "Můj koza" také obskáče všechno možné i nemožné, co se mu líbí. Běžně chodí po lavičkách, ale jednou tam seděla po tmě nějaké stará ženská. Lekl se jí tak, že ji přeletěl vzduchem, ale vesele pokračoval na další lavici.
PS. Fakt máte správného ušatce. Je podobný mé bývalé feně - jen má masku a kulatější uši. Jinak je včetně kšírů stejný.
asurwic
napsal(a):
Vypadalo to jako pitbullí wall climbing (pokud neznáte: https://www.youtube.com/watch?v=g4oPew_UHS8). To jako smrk (který původně ani nebyl nainstalovanou překážkou) a malý australský honácký pes se rozletěl, běžel chvíli kolmo, pak narazil na větev, tak zastavil a padal dolů. Majitel ho v letu chytil a běželi na další překážku. Šílené. S mým třicetikilovým plyšákem by to vážně nešlo.
Spíše je to správě nenormální aktivita. "Můj koza" také obskáče všechno možné i nemožné, co se mu líbí. Běžně chodí po lavičkách, ale jednou tam seděla po tmě nějaké stará ženská. Lekl se jí tak, že ji přeletěl vzduchem, ale vesele pokračoval na další lavici.
PS. Fakt máte správného ušatce. Je podobný mé bývalé feně - jen má masku a kulatější uši. Jinak je včetně kšírů stejný.
Wall climbing... další pro mě neznámá. Sakra, já jsem nevzdělanec.
Já hlavně hrozně ráda vidím, když jí něco baví až tak moc, jako právě tohle. Navíc mám díky tomu důvod lítat zase po venku jako malý děcko a klidně přijít domů totálně zahnojená a nepřijít si divně - protože přece pes. To jde dospělost stranou. Jednou jsme se střetly se starší paní s (asi) vnoučaty... ptala se, jestli je to nějaké speciální plemeno. Tak říkám, že je tak speciální, že nikdo neví, co je zač.
Hlavně byli úplně vedle z toho, že takový hyperaktiv přece musí být doma úplně zkáza. Nechtěli věřit, že ven ji nutím. Vážně, většinou se jí prostě nechce hrabat z postele v žádnou denní dobu. Když vidím, že některým psům stačí říct procházka nebo ukázat vodítko a oni hned běží ke dveřím a ta má zatím jen leží někde zahrabaná a tváří se jak největší lemra... Přitom jí to venku pak ve výsledku strašně baví, tak nevím, co jí hrabe.
Jinak teď, hlavně, když je venku hnusně, doma ještě proskakuje obručí. Takovou tou, co se s ní někteří blázni dovedou vrtět a nespadne jim - název znám, jen to neumím napsat a googlit teď moc nemám čas. Nechápu... Ale mám ji doma. Kdysi mě napadlo, že by se tím třeba dalo i nějak tvarovat pas. Aspoň ji teď nějak využiju.
Atheira
napsal(a):
Mám ještě otázku - dá se nějak cíleně psa naučit, aby chytal třeba létající talíř ve vzduchu a ne to sbíral a následně nosil až po tom, co dopadne na zem?
První se pes za talířem musí naučit s jistotou běhat, což až zas tak těžké není a samozřejmě musí být tak rychlý, že ho dohoní. Známého borderák talířek pásl = běžel za ním do té doby co letěl a sebral ho až na zemi. Na nějakém semináři mu poradili frisbee kutálet na plocho po hraně, ale nepomohlo to. My jsme zkoušeli házet gumové přiléhajíc talíře na betonu, kde se obtížně zvedá i lidem, ale borderák si vždy poradil. Nakonec jsme přidělali na frisbee doprostřed provázek a když talíř dopadl, stáhli jsme ho k sobě, aby ho nedostal do čumáku. Bál se, že o něj zase přijde a tak ho začal chytat. Nevím ale, jestli je to Váš případ - jestli ho v letu chytit umí a jen na to prdí. Může to být i nedostatečnou rychlostí psa, špatnou technikou hodu, špatným diskem, blbou zkušeností (praštění se o letící talíř) a nebo naprostým nepochopením úkolu. S tím poradit Vážně neumím (snad jen zkoušet, zkoušet a zkoušet). Frisbee je pro mě celkově velká neznámá a trénuji jen na úrovni pole + talíř + pes s tím, že já neumím házet, psy jen chytají (bez složitých triků v letu) a téměř na každé procházce disky ztratíme.
Atheira
napsal(a):
Mám ještě otázku - dá se nějak cíleně psa naučit, aby chytal třeba létající talíř ve vzduchu a ne to sbíral a následně nosil až po tom, co dopadne na zem?
Teď mě napadlo: Moji psi většinou ze začátku nechytali kvůli špatnému postřehu, takže teď vždy první učím chytat hozenou šišku nebo nějaký těžší pamlsek (začínám, když je pes čelem ke mně a předmětem mířím na čumák). Jinak nováčkům a neohrabanější psům (můj starý retrívr) se lépe chytá, když talíř letí delší vzdálenost, což je pro mě ale katastrofa kvůli technice hodu.
asurwic
napsal(a):
První se pes za talířem musí naučit s jistotou běhat, což až zas tak těžké není a samozřejmě musí být tak rychlý, že ho dohoní. Známého borderák talířek pásl = běžel za ním do té doby co letěl a sebral ho až na zemi. Na nějakém semináři mu poradili frisbee kutálet na plocho po hraně, ale nepomohlo to. My jsme zkoušeli házet gumové přiléhajíc talíře na betonu, kde se obtížně zvedá i lidem, ale borderák si vždy poradil. Nakonec jsme přidělali na frisbee doprostřed provázek a když talíř dopadl, stáhli jsme ho k sobě, aby ho nedostal do čumáku. Bál se, že o něj zase přijde a tak ho začal chytat. Nevím ale, jestli je to Váš případ - jestli ho v letu chytit umí a jen na to prdí. Může to být i nedostatečnou rychlostí psa, špatnou technikou hodu, špatným diskem, blbou zkušeností (praštění se o letící talíř) a nebo naprostým nepochopením úkolu. S tím poradit Vážně neumím (snad jen zkoušet, zkoušet a zkoušet). Frisbee je pro mě celkově velká neznámá a trénuji jen na úrovni pole + talíř + pes s tím, že já neumím házet, psy jen chytají (bez složitých triků v letu) a téměř na každé procházce disky ztratíme.
To ona asi i ví, že jde věc chytit ještě za letu. Třeba se takhle naučila chytat jablka. Když se jí nechce moc lítat, ale neustále vyžaduje pozornost, sednem si v trávě a chytá za letu jablka. Ne na velkou vzdálenost, neházím prudce, spíš tak pěkně lehkým obloučkem, že se pro ně nenalítá, spíš většinou jen sedí, ale zabaví se.
Když ale házíme na větší vzdálenost (třeba klacky nebo ten talíř) vždycky vystřelí, letící předmět ještě před pádem předběhne, počká, až dopadne a pak až ho sbírá. Někdy kolem něj krouží jak praštěná, než ho sebere.
Snažila jsem se jí navést tak, že jsem klacek držela v ruce a běžela s ním. Rozeběhla se za mnou a vyskočila si pro něj. Poté jsem ho hned pustila.
Ale asi jí to sbírání holt baví víc, než vyskakování pro něj... Co se dá dělat.

Atheira, mě na té první fotce připomíná africkýho psa hyenovitýho - plachťáky a černá maska, to je jejich poznávací znamení.
avalin

XXX.XXX.137.156
Co se týče mé bůjné fantazie a vymíšlení her nejvíce se osvědčil pavouček.

Tím, že mám víc psů, tak nejvíc si vyhrají mezi sebou - honičky v terénu, něco jako ten parkur ve skupině. Jinak nás hodně baví hrát na schovku - většinou v kukuřici, a Tori miluje chytat vodu když zalévám trávník. A pak na basketbalovém hřišti chodíme hrát "aport" - házím si míčkem o desku a psi se ho snaží chytit.

avalin
napsal(a):
Co se týče mé bůjné fantazie a vymíšlení her nejvíce se osvědčil pavouček.
Takovýhle?
(ne, vážně, co to je?).
napsal(a):
Takovýhle?
(ne, vážně, co to je?).
To by mě také zajímalo. Já bych to viděla spíše takto:.

asurwic
napsal(a):
To by mě také zajímalo. Já bych to viděla spíše takto:.
Jé, ten je hezkej. To už chápu smysl té hry - zamotám psa do kostýmu pavouka a měřím čas jak rychle se z něho dostane.

napsal(a):
Jé, ten je hezkej. To už chápu smysl té hry - zamotám psa do kostýmu pavouka a měřím čas jak rychle se z něho dostane.
Nebo kolik lidí vyděsí za jednu hodinu

asurwic
napsal(a):
V úrovni začátečníků ano. Pokročilí se do něj oblékají na povel sami a pak (viz. příspěvek nahoře) chodí děsit lidi.
Ok. Jdu trénovat. Mají ho na amazonu, ale neposílají mezinárodně. Ale našla jsem náhradu. Pro Lumpiho jak dělanej (černej jezevčík).

ketlin
napsal(a):
Prosím, jak se učí rozlišovačka předmětů? Díky.
Já to dělám tak, že předměty pojmenuju např. "podívej jakej mám pěknej uzlíček" a pak ho hodím a řeknu "PŘINES UZLÍČEK" pořád ho pojmenovávám...pak když chci, aby ho přinesl, tak už jen řeknu "hledej uzlíček" a on ví, že to znamená konkrétní věc.
Máme takhle naučený jen čtyři věci, neučím to nějak cíleně, ale jakmile pes pochopí, že konkrétní předmět se jmenuje takhle, tak se nikdy nesplete.
ketlin
napsal(a):
Prosím, jak se učí rozlišovačka předmětů? Díky.
Já ze začátku trénuji se skupinkou jiných pejskařů - naši hafani se snesou, jedí z jedné misky, spí na jedné kopici, jsou vůči sobě navzájem bezproblémoví a nebrání si věci - to je důležité. Rozsypeme hračky (většinou uzly, ale je jedno jaké - hlavně všechny stejné a dlouho používané) na jednu kopici, vypustíme pesany, aby hledali ty svoje. Většinou si je přinesou instinktivně a naučí se tak sbírat jen předměty, které znají. Potom samozřejmě následuje přetahování. Je to zárovň dobrý trénink na stopy, protože rozlišují svůj pach a někomu to prý zabírá i proti sbírání a konzumaci "nevoňavých věcí".
Na pojmenování bych netrénovala, protože to trvá dlouho a pes je naučený jen na konkrétní předměty - s cizími (na které jen sáhnete) si poté neporadí. Je to to samé, jako když po nuceném aportu nosí hafani jen činky, ale po klikání nebo přetahovačce zvládnou i složité materiály.
asurwic
napsal(a):
Já ze začátku trénuji se skupinkou jiných pejskařů - naši hafani se snesou, jedí z jedné misky, spí na jedné kopici, jsou vůči sobě navzájem bezproblémoví a nebrání si věci - to je důležité. Rozsypeme hračky (většinou uzly, ale je jedno jaké - hlavně všechny stejné a dlouho používané) na jednu kopici, vypustíme pesany, aby hledali ty svoje. Většinou si je přinesou instinktivně a naučí se tak sbírat jen předměty, které znají. Potom samozřejmě následuje přetahování. Je to zárovň dobrý trénink na stopy, protože rozlišují svůj pach a někomu to prý zabírá i proti sbírání a konzumaci "nevoňavých věcí".
Na pojmenování bych netrénovala, protože to trvá dlouho a pes je naučený jen na konkrétní předměty - s cizími (na které jen sáhnete) si poté neporadí. Je to to samé, jako když po nuceném aportu nosí hafani jen činky, ale po klikání nebo přetahovačce zvládnou i složité materiály.
Díky, ale touto cestou jít nechci..Moje fena si vezme i cizí hračku :D.

avalin
napsal(a):
Uděláš pavouka z ruky a chytáš ho na různých místech na těle můj pes to miluje, akorát je třeba psa trochu zkrotit aby neměl moc silný stisk.
Jo, pavouka z ruky děláme taky...akorát "můj pavouk" leze směrem k feně a pak "utíká" nebo vylézá z pod deky...je z toho úplně nadšená a jak píšete, musím jí upozorňovat, aby byla opatrná
napsal(a):
Jo, pavouka z ruky děláme taky...akorát "můj pavouk" leze směrem k feně a pak "utíká" nebo vylézá z pod deky...je z toho úplně nadšená a jak píšete, musím jí upozorňovat, aby byla opatrná
Přesně to mám na mysli, můj pejsek je z toho taky nadšený.
Dále mám hru na jaro nebo podzim pokud máte přástup k poly můžete chytat myšky můj pejsek to miluje vydží u toho nejdéle vždycky příjdeme napole a můj první povel zní, Hledej myšičku'' pak už ho skoro neodtáhnu domů.

avalin
napsal(a):
Přesně to mám na mysli, můj pejsek je z toho taky nadšený.
Dále mám hru na jaro nebo podzim pokud máte přástup k poly můžete chytat myšky můj pejsek to miluje vydží u toho nejdéle vždycky příjdeme napole a můj první povel zní, Hledej myšičku'' pak už ho skoro neodtáhnu domů.
Takhle ty naše chytají zemní veverky - většinou v kamenné zídce, ale jednou takhle hrabali v hromadě hlíny. Tak jim řikám, tam nehrabte, tam žádná "myšička" není, a na to se z hlíny vynořila veverka a v panice skočila přímo mě na obličej.