Asi už to tu někde zaznělo, ale chtěla bych znát názor. Mám nabídku na štěndo. Byli jsme se podívat, jeden pejsek nás skoro ignoroval, ale ten druhý se okamžitě tulil a vypadalo to, že si nás vybral. Problém je v tom, že je poloviční než jeho ostatní sourozenci. Nechce baštit, je po antobiotikách a má kýlu. Jinak je hravej, čilej. Chovatel říká, že to dožene. Pejsek je s PP z dost oceňované CHS.
Stojím před dost těžkým rozhodnutím, zda odmítnout, nebo do toho jít s rizikem zda vydrží.
Čekám, že odpovědi budou asi nebrat, možné problémy si uvědomuji, spíš máte někdo nějakou zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ať si ho chovatel ještě chvíli nechá, ať se rozežere a případně odoperuje kýlu.
Pokud je štěně opravdu poloviční, pravděpodobně už menší zůstane. Horší je, že špatně žere, je sice pravděpodobné, že se to časem zlepší, ale mít nežravé štěně, to je pro silné nervy.
Takže jde o to, co od štěněte čekáte? Jestli chcete mít chovného jedince, příp. výstavní úspěchy, tak bych do toho nešla. Nenechte se ovlivnit tím, že štěňátko bylo přítulné, to budou jistě i jiná štěňátka, třeba i u jiného chovatele. Pokud chcete jen kamaráda, tak bych chtěla po chovateli, aby nechal odoperovat kýlu, nechal si ho ještě 2 - 3 týdny doma, aby se pejsek dal do hromady a případně ještě "rozežral". Ta doba také více ukáže, jak na tom pejsek ve skutečnosti bude. A možná by také nebyla od věci nějaká sleva z ceny.
koňadra
napsal(a):
Pokud je štěně opravdu poloviční, pravděpodobně už menší zůstane. Horší je, že špatně žere, je sice pravděpodobné, že se to časem zlepší, ale mít nežravé štěně, to je pro silné nervy.
Takže jde o to, co od štěněte čekáte? Jestli chcete mít chovného jedince, příp. výstavní úspěchy, tak bych do toho nešla. Nenechte se ovlivnit tím, že štěňátko bylo přítulné, to budou jistě i jiná štěňátka, třeba i u jiného chovatele. Pokud chcete jen kamaráda, tak bych chtěla po chovateli, aby nechal odoperovat kýlu, nechal si ho ještě 2 - 3 týdny doma, aby se pejsek dal do hromady a případně ještě "rozežral". Ta doba také více ukáže, jak na tom pejsek ve skutečnosti bude. A možná by také nebyla od věci nějaká sleva z ceny.
Nemám ani výstavní, ani chovatelské ambice a s vaším názorem souhlasím, jen mi před časem jeden pejsek odešel a já mám obavu, abych si nezadělala na další bolest. Je dost možné, že se zmátoří, zase nechci být podrazák a chovatele blokovat v jeho prodeji, Na pejska je sice sleva 2000 kč, o peníze nejde, spíš o ten průšvih, kdyby to neustál. Mám hodně přátel pejskařů, ale nikdo s tím nemá zkušenost. To rozhodnutí budu muset udělat sama. Dík.
babča2
napsal(a):
Nemám ani výstavní, ani chovatelské ambice a s vaším názorem souhlasím, jen mi před časem jeden pejsek odešel a já mám obavu, abych si nezadělala na další bolest. Je dost možné, že se zmátoří, zase nechci být podrazák a chovatele blokovat v jeho prodeji, Na pejska je sice sleva 2000 kč, o peníze nejde, spíš o ten průšvih, kdyby to neustál. Mám hodně přátel pejskařů, ale nikdo s tím nemá zkušenost. To rozhodnutí budu muset udělat sama. Dík.
To, že je pejsek malý, ještě neznamená automaticky problémy. Prostě může zůstat menším, ale bude to normální pes - třeba. A nebo taky ne. Je těžké takto radit, když nikdo z nás to štěně neviděl. Otázka je proč bral antibiotika? Také to jej mohlo ve vývoji zbrzdit a není vyloučeno, že to dožene, i když - jak jsem napsala - menší už asi zůstane. Také záleží na plemeni - miniaturizace čivavy může být skutečný problém, u větších plemen to zase problém být nemusí.
Asi to rozhodnutí opravdu zůstane jen na vás.
Nevím o jaké se jedná plemeno, pokud je malé společenské, tam může být váha a velikost štěňat opravdu dost rozdílná a posléze v dospělém věku srovnaná...
Já osobně si brala také značně nežravé a malé štěně, bylo tedy zdravé, ale žilo snad jen ze vzduchu. Vyrostl z něj krásný pes, standardní velikosti a na výstavách oceňovaný. Jídlo moc neprožívá dodnes, ale paradoxně teď v dospělosti jí lépe než jedl v růstu a vývinu. Jinak souhlasím s příspěvky výše - kýlu ať odoperují u chovatele, tím se vám odběr posune o několik týdnů a budete mít jasno. V řádech týdnů už bude jednoznačně vidět, zda štěník prospívá, či nikoliv.

babča2
napsal(a):
Asi už to tu někde zaznělo, ale chtěla bych znát názor. Mám nabídku na štěndo. Byli jsme se podívat, jeden pejsek nás skoro ignoroval, ale ten druhý se okamžitě tulil a vypadalo to, že si nás vybral. Problém je v tom, že je poloviční než jeho ostatní sourozenci. Nechce baštit, je po antobiotikách a má kýlu. Jinak je hravej, čilej. Chovatel říká, že to dožene. Pejsek je s PP z dost oceňované CHS.
Stojím před dost těžkým rozhodnutím, zda odmítnout, nebo do toho jít s rizikem zda vydrží.
Čekám, že odpovědi budou asi nebrat, možné problémy si uvědomuji, spíš máte někdo nějakou zkušenost?
Jak jsem si byla pro svoji fenu, brali jsme ji v 9 týdnech, byla jsem v podobné situaci jako vy. Vybírali jsme už jen z posledních dvou a ta, co mě se tak moc líbila byla taky skoro poloviční, než ta 2. co teď mám doma. Taky mi chovatel říkal, že míň žere a že to dožene, dlouho jsem váhala, nakonec jsem si vzala tu popelnici, co byla vždy 1. u misky i když mi nějak srdce říkalo, vem tu maličkou., ale bála jsem se toho, nežravce jsem jednou měla a celý život s ním byly problémy. Jsem ráda, že jsem vzala tuhle tu, i když popelnice v mládí sežrala na co přišla, musela jsem ji pořád hlídat, zatím má trávení perfektní, sní všechno( kromě holých granulí), průjmy zatím žádné a je zdravá. Štěndo s kýlou bych 100% nebrala. S tím jídlem je to těžké, může se rozjíst a nakonec bude z toho fajn pes, ale taky nemusí. Taky jsem taková cíťa, vybírám spíš citem než rozumem, pořád jsem tenkrát na toho malýho prcka myslela i jsem se asi po roce ptala chovatele, jestli neví, jak se jí daří a tak, jak vyrostla, bohužel prý nemá kontakt s tím majitelem. Pak dejte vědět, jak jste vybrala.

Přesně jak psali ostatní, záleží na plemenu, já bych třeba vzala raději ignorující štěně, i kdyby to mazlící se bylo naprosto v pořádku, předpokládala bych že mi bude v budoucnu bližší povahově.
Teď mám obě...fenu, které jsme byly naprosto šumák i psa do kterého se zamiloval manžel protože se s ním přišel pomazlit...
babča2
napsal(a):
V mém minulém vrhu nyní (v půl roce) přerostla nejmenší fena s poloviční (po šestém týdnu už více jak poloviční) váhou, než měli ostatní, druhého největšího psa z vrhu. Jen můj obří plyšák si od ostatních drží velikostně i váhově slušný náskok. Je tedy pravda, že Lampionka (nejmenší fena) jedla slušně - prostě jen byla malá.
Souhlasím, ať si pejska kvůli velikosti nechá chovatel delší dobu a uvidí se, jestli to zvládne, protože přechod do nového domova může problém ještě zhoršit. Popravě se divím, že na tom chovatel sám netrvá.
Pardon za lehce OT! Podle mého názoru je sleva 2000 málo. píšete, že štěně je podstatně menší než sourozenci, špatně žere a ještě má kýlu. Jen operace kýly Vás bude nejspíš stát víc než tisíc korun. ATB můžou mít za následek potíže s imunitou v dospělosti, nežravý pes znamená další spoustu práce a starostí, štěně polovičníje nestandard...
Jak píšou výše ostatní: Ať si ho chovatel nechá ještě aspoň tři týdny! podle dalšího vývoje se pak zodpovědně rozhodněte Vy.
Za mě: Tohle je příliš velké riziko a nejspíš bych do toho nešel.
Dasvo
napsal(a):
Pardon za lehce OT! Podle mého názoru je sleva 2000 málo. píšete, že štěně je podstatně menší než sourozenci, špatně žere a ještě má kýlu. Jen operace kýly Vás bude nejspíš stát víc než tisíc korun. ATB můžou mít za následek potíže s imunitou v dospělosti, nežravý pes znamená další spoustu práce a starostí, štěně polovičníje nestandard...
Jak píšou výše ostatní: Ať si ho chovatel nechá ještě aspoň tři týdny! podle dalšího vývoje se pak zodpovědně rozhodněte Vy.
Asi mi vidíte do hlavy, přesně tohle si myslím, snad slovo od slova, jen mi tam trochu pořád zůstává to ale a co kdyby, stejně dík.
Dasvo
napsal(a):
Souhlas. Sama bych do toho nešla a kdyby se mi vyskytlo takové štěně ve vrhu, tak ho dám asi jen zkušenému člověku pouze tzv. "za cenu očkování". Znamená to pro budoucího páníčka zbytečný stres, nejistou investici, větší nároky na péči i finanční stránku, možnou citovou ztrátu, téměř jistotu nechovnosti a neúspěchu na výstavách a zbytečné starosti - zvláště pokud pes bude nejedlík celý život a bude mít zdravotní problémy.
Když si člověk ve vrhu nevybere štěně (ještě tak početného plemene), je lepší zkusit jiného chovatele. Určitě tam bude nějaké přátelské i zdravé.
Nu, pokud se jedná o kavalíra, dost bych s koupí takového štěněte váhala... Je známo, že toto plemeno trpí poměrně hodně na různá dědičná onemocnění a tato neprosperita bohužel může být i ukazatelem některého z nich. U kavalírů je asi třeba vybírat mnohem pečlivěji a důsledněji než u jiných plemen. Výhoda je, že toto plemeno je hodně rozšířené, takže určitě najdete jiný vrh, kde bude všechno v pořádku včetně co nejvíce zdravotně vyšetřených rodičů. Kamarádka miluje kavalíry, již má čtvrtého a bohužel nejdéle se jí fenka dožila 8 let. Výběr nepodceňujte, ať vám váš nový pejsek poté dělá radost co nejdéle.
Stále tu nezaznělo, proč bralo štěně atb. Jinak nechápu některé reakce, drobnější štěně neznamená "štěně na umření", u některých plemen je kýla dost častá a buď se zatáhne nebo se nechá odoperovat. Já osobně bych v tomto případě chtěla hlavně vědět, proč malé štěně bralo atb a podle toho bych se rozhodovala. Pokud je štěně čilé, hravé a kontaktní, nevím, proč tu zaznívají téměř hororové scénáře.

conie
napsal(a):
Stále tu nezaznělo, proč bralo štěně atb. Jinak nechápu některé reakce, drobnější štěně neznamená "štěně na umření", u některých plemen je kýla dost častá a buď se zatáhne nebo se nechá odoperovat. Já osobně bych v tomto případě chtěla hlavně vědět, proč malé štěně bralo atb a podle toho bych se rozhodovala. Pokud je štěně čilé, hravé a kontaktní, nevím, proč tu zaznívají téměř hororové scénáře.
Je imho rozdíl mezi drobnějším štěnětem a zvířetem, které je poloviční oproti sourozencům.

Kolik ještě budete mít v životě psů, abyste to takhle zkoušela ? ( já mám posledního ).
Omlouvám se, celé to nečtu(nemám teď víc času), ale když jsme si brali našeho Berrynka(měli jsme ho už dávno vybraného po mailu, zamluveného) tak on tam seděl uprostřed sourozenců jako nějvětší, největší puclík a jen koukal, nijak se k nám nehnal. Přiběhl k nám takový drobek, s nejmenší lysinkou, ještě nějakou rozježenou, vypadal jak Apač a chovatelka, jestli nechcem radši tohoto, že druzí zájemci chtějí psa na výstavy a tenhle to nesplňuje, zato ten, náš" ano...Chvíli jsme i váhali, ale pak muž zavelel, že vybraný byl tamten, tak je náš a hotovo. A byl to ten nejzlatější pes na světě. Když Berunka umřel, vzpomněla jsem na toho prcka, jak dopadnul, měl jít do Ruska..a jakový by on byl, jestli třeba nežil déle... Lepší určitě nebyl, to už ani nejde, jen mi to prostě tak šlo hlavou..Chtěla jsem tím říct, že prostě štěnda jsou různě zvědavá a k vám se přichomýtnul zrovna ten maličký, ale neznamená to, že si vás vybral, s tím bych nekalkulovala.

babča2
napsal(a):
Antibiotika bralo, protože dostalo kašel a štěně není menší než ostatní, ale skoro poloviční.
Já bych na to štěně zapoměla, nač se trápit celý jeho život a přemýšlet, co a jak kdyby. Antibiotika už takhle brzy? Je poloviční, jeho imunita nebude až tak OK, pokud to bude ještě nežravec, nebude se vyvíjet tak, jak má, budete nešťastná, proč si dělat starosti? Moje fenka měla asi v 6 měsících 2 dny jen průjem a byla jsem z toho úplně hotová, ani jsem nemohla spát, jak jsem viděla, jak kadí hnědou vodu. Naštěstí se to vyřešilo během 3 dnů. Pořiďte si normální zdravé štěndo. Ono těch problémů za života psíka, je i tak dost.

lesnížínka
napsal(a):
Omlouvám se, celé to nečtu(nemám teď víc času), ale když jsme si brali našeho Berrynka(měli jsme ho už dávno vybraného po mailu, zamluveného) tak on tam seděl uprostřed sourozenců jako nějvětší, největší puclík a jen koukal, nijak se k nám nehnal. Přiběhl k nám takový drobek, s nejmenší lysinkou, ještě nějakou rozježenou, vypadal jak Apač a chovatelka, jestli nechcem radši tohoto, že druzí zájemci chtějí psa na výstavy a tenhle to nesplňuje, zato ten, náš" ano...Chvíli jsme i váhali, ale pak muž zavelel, že vybraný byl tamten, tak je náš a hotovo. A byl to ten nejzlatější pes na světě. Když Berunka umřel, vzpomněla jsem na toho prcka, jak dopadnul, měl jít do Ruska..a jakový by on byl, jestli třeba nežil déle... Lepší určitě nebyl, to už ani nejde, jen mi to prostě tak šlo hlavou..Chtěla jsem tím říct, že prostě štěnda jsou různě zvědavá a k vám se přichomýtnul zrovna ten maličký, ale neznamená to, že si vás vybral, s tím bych nekalkulovala.
Žínko, přesně to je taky ta moje situace, jak jsem psala. Taky jsem myslela na tu malinkou fenku co se mi tak líbila a vzali jsme nakonec tu popelnici. Šla tenkrát do Polska, samou by mě zajímalo, jak žije, ale chovatel nemá kontakt s majitelkou té fenky. By mě to docela zajímalo i teď, ale naší je už 5 let.
babča2
napsal(a):
Antibiotika bralo, protože dostalo kašel a štěně není menší než ostatní, ale skoro poloviční.
Štěně bych nebrala tam nebude něco v pořadku a budete se zbytečně trápit...já osobně pokud bych měla takové štěně ve vrhu tak bych ho ani nenabízela k prodeji, pokud už takové štěně mám tak ho nechám déle doma pořeším jeho potíže a většinou ho dám někomu zdarma.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Známí měli problémy s nežravcem takového charakteru, že pes byl chvílemi i na kapačkách. Nepomohly rady slovutných chovatelů, letitých trenérů, vážených zvěrolékařů, střídání značek, vaření, přelívání vývarem, nic. Když už to s ním vzdali a pořídili si nového psa s tím, že „starý“ (cca 4 roky) prostě nějak dožije, tak ten starý najednou začal žrát. Vědomí, že o to žrádlo může přijít, mu stačilo. Jestli Vaše štěně tedy bude nežravé, možná by stálo za pokus sehnat mu kamaráda. U kavalíra by to neměl být až tak finančně nákladný krok, i když...

lesnížínka
napsal(a):
Můj zamluvený byl takový kliďas a "filozof", který se jako štěně oproti ostatním nikam moc nehnal. Ostatně ani bych neměla na výběr, protože byl jediný kluk a kromě jedné holky byla všechna štěňata dávno zadaná. Teď je z něj extrémní mamánek a ve směru k lidem hodně družný kousek. A filozofuje tak možná po probuzení v posteli, když je venku hnusně.
Accuracy
napsal(a):
Známí měli problémy s nežravcem takového charakteru, že pes byl chvílemi i na kapačkách. Nepomohly rady slovutných chovatelů, letitých trenérů, vážených zvěrolékařů, střídání značek, vaření, přelívání vývarem, nic. Když už to s ním vzdali a pořídili si nového psa s tím, že „starý“ (cca 4 roky) prostě nějak dožije, tak ten starý najednou začal žrát. Vědomí, že o to žrádlo může přijít, mu stačilo. Jestli Vaše štěně tedy bude nežravé, možná by stálo za pokus sehnat mu kamaráda. U kavalíra by to neměl být až tak finančně nákladný krok, i když...
Tak chovatel si pejska nechá déle a v polovině listopadu uvidíme jak na tom je. Jinak určitě příští léto přibude kámoš, to je jasný.