Dobrý den, mám fenku jezevčíka trpasličího, v lednu jí bude 14 let a při posledním hárání v květnu onemocněla otevřeným zánětem dělohy. Byla léčena konzervativně a krásně to zvládla. Ale teď mám strach z dalšího hárání, konzultovala jsem to s veterinářkou a ona navrhla hormonální antikoncepci. Přemýšlím a čtu kdeco a nějak se mi to nezdá, jestli to není dost riziko pro tak starou fenku. Na druhou stranu riziko opakování pyometry? Vůbec si nevím rady, co si o tom myslíte nebo jiné řešení- třeba po hárání opakovaně ultrazvuk?
Rodiče měli ten samý případ s fenkou Cotona, ve 13 letech otevřený zánět a úspěšná konzervativní léčba. Po příštím hárání byl již zánět uzavřený, naštěstí byli rodiče ve střehu, včas se na něj přišlo a fenka byla vykastrována. Poté ještě žila bez problémů více než dva roky. Záněty se rádi opakují, zvažte v tomto případě kastraci (ideální je jí provést mezi háráním), té naší feňuli zcela jistě prodloužila život.
Uživatel s deaktivovaným účtem

karpet
napsal(a):
Dobrý den, mám fenku jezevčíka trpasličího, v lednu jí bude 14 let a při posledním hárání v květnu onemocněla otevřeným zánětem dělohy. Byla léčena konzervativně a krásně to zvládla. Ale teď mám strach z dalšího hárání, konzultovala jsem to s veterinářkou a ona navrhla hormonální antikoncepci. Přemýšlím a čtu kdeco a nějak se mi to nezdá, jestli to není dost riziko pro tak starou fenku. Na druhou stranu riziko opakování pyometry? Vůbec si nevím rady, co si o tom myslíte nebo jiné řešení- třeba po hárání opakovaně ultrazvuk?
Proč už není od května vykastrovaná ?
Tady vážená paní končí veškerá legrace. Ano, pravděpodobnost opakování je velká a fena bude zase starší.
Hormonální antikoncepce sama o sobě ZVYŠUJE riziko pyometry, to je blbost, na to zapomeňte.
Prostě jí nechte hned vykastrovat, ne?

jahodapavel
napsal(a):
NENÍ DŮLEŽITÉ KASTROVAT, ALE ODSTRANÍT DĚLOHU, PŘI TOM SE ODEBEROU I VAJEČNÍKY. OVAROHYSTEREKTOMIE!
Což je kastrace
Haničkaaa

XXX.XXX.73.11
karpet
napsal(a):
Zánět se nemusí opakovat. Nedáváte jí hárací kalhotky? Ty totiž bývají častou příčinou pyometry. Prevence je během hárání feně často omývat přezku, aby žádné nečistoty a infekce nepronikla do otevření dělohy. I ženy mají občas zánět a nekastrují se.

Haničkaaa
napsal(a):
Zánět se nemusí opakovat. Nedáváte jí hárací kalhotky? Ty totiž bývají častou příčinou pyometry. Prevence je během hárání feně často omývat přezku, aby žádné nečistoty a infekce nepronikla do otevření dělohy. I ženy mají občas zánět a nekastrují se.
Ženy mají občas pyometru?
To jako myslíte vážně? Hele ano, výjimečně může mít pyometru i žena. A představte si, i u nich je odstranění dělohy na pořadu dne, i když samozřejmě konzervativní léčbě se u nich dává přednost.

Haničkaaa
napsal(a):
Mmch, pyometra u fen vzniká na podkladě cystické hyperplazie výstelky dělohy. Něco takového ženy nemívají Ale feny jo, je to vlastně příznak hormonální nerovnováhy. A má opravdu tendenci se to opakovat.
Nějaké omývání přezky při hárání vám houby pomůže, když fena dostane pyometru o měsíc a půl později...
napsal(a):
Mmch, pyometra u fen vzniká na podkladě cystické hyperplazie výstelky dělohy. Něco takového ženy nemívají Ale feny jo, je to vlastně příznak hormonální nerovnováhy. A má opravdu tendenci se to opakovat.
Nějaké omývání přezky při hárání vám houby pomůže, když fena dostane pyometru o měsíc a půl později...
Hmmm...hyperplazii výstelky dělohy ženy mívají celkem běžně , ale máte pravdu, s problematikou pyometry, kterou mívají feny po hárání bych to nesrovnávala.
Spíš, když už to tady padlo, chtěla jsem se zeptat - u fen se prostá hysterektomie asi nedělá nebo ano? Mám za to, že fenám se s dělohou odstaňují vždy i ovaria.

Terven
napsal(a):
Hmmm...hyperplazii výstelky dělohy ženy mívají celkem běžně , ale máte pravdu, s problematikou pyometry, kterou mívají feny po hárání bych to nesrovnávala.
Spíš, když už to tady padlo, chtěla jsem se zeptat - u fen se prostá hysterektomie asi nedělá nebo ano? Mám za to, že fenám se s dělohou odstaňují vždy i ovaria.
Ono technicky by to samozřejmě šlo, ale k čemu by taková hysterektomie u feny byla dobrá? Osteoporózu ani návaly nemají a když už je na stole, tak se jí pomůže i od hárání.
Terven
napsal(a):
Zapomeňte na tuto variantu, i když, jak píše Bodlinka, to jde. Máme v sousedství fenu kastrovanou tímto způsobem(či zapomenutý vaječník, majitelka sama neví) a je to peklo, hlavně pro tu fenu. Hárá, v podstatě po pár letech už hárá nějak imrvére, vulvu má neustále částečně zvětšenou a...je to hloupé to sem psát a i když já jsem zastánce kastrací, tahle z ní udělal doslova psí dě.ku. Ona normálně kdykoliv k nám přijde, už mému psu podrží. Myslela jsem si, že je to jen jako, ale minule zůstali chvíli spojení, je to tak tři týdny, včera po sobě skákali zase. Drží, dokud jí to už pak neleze na nervy, můj pes je přeci jen o dost větší. A stárne, stárne mi doslova před očima. Je to černý vořech, je jí devět a během dvou let rapidně zešedivěla. Leze mi na nervy, protože mi trhá ploty, ale je mi jí líto, protože jí blbnou hormony a ona neví co se sebou Štěňata mít sice nemůže, takže panička je v klidu...a myslím si, že bude ráda, když se jí i brzo zbaví...
Veterinářka kastraci nedoporučila, že prý je už stará a nemuselo by to dobře dopadnout. Mám ji při příštím hárání hlídat. A to by taky nemuselo dopadnout. Dobře tedy, poptám se jinde, kde by byli schopni jí dát šetrnější narkózu, nebo kde by byli schopni to zvládnout. Ta antikoncepce je teda dost velká blbost a ať se rozhodnu jak se rozhodnu, pořád vidím nějaký riziko. Až bude hárat, může umřít a při kastraci taky. Ach jo.
Děkuji všem za odpovědi a názory, hlavně Bodlince, ta veterinářka mě fakt vyvedla z míry. Už je objednaná jinde na příští týden na předoperační vyš., vyš. krve. Mají šetrnou narkózu do žíly i inhalační, tak prý uvidíme jak dopadne vyšetření. Tak snad to dopadne dobře. Ještě jednou děkuji.

karpet
napsal(a):
Veterinářka kastraci nedoporučila, že prý je už stará a nemuselo by to dobře dopadnout. Mám ji při příštím hárání hlídat. A to by taky nemuselo dopadnout. Dobře tedy, poptám se jinde, kde by byli schopni jí dát šetrnější narkózu, nebo kde by byli schopni to zvládnout. Ta antikoncepce je teda dost velká blbost a ať se rozhodnu jak se rozhodnu, pořád vidím nějaký riziko. Až bude hárat, může umřít a při kastraci taky. Ach jo.
Jsem ve většině případů proti kastraci, ale ve vašem případě bych se pro ni rozhodla. Ale hledala bych odborné pracoviště (kliniku), kde by operovali pod inhalační narkozou. Ta snad riziko podstatně snižuje. A nečekala bych na další hárání - operace by měla být v době, kdy je děloha v klidu.
Bodlinka určitě upřesní...
karpet
napsal(a):
Děkuji za podporu, už na nic nečekám, je objednaná.
Děláte dobře, tehdy jsme měli také z kastrace a věku strach, nicméně stav byl u nás akutní a tak nebylo co řešit, ale celý zákrok i rekonvalescenci fenka zvládla výborně.
Jezevčíci jsou "držáci", určitě dopadnete dobře a budete ráda za své rozhodnutí. Držím vám palce.
lesnížínka
napsal(a):
Zapomeňte na tuto variantu, i když, jak píše Bodlinka, to jde. Máme v sousedství fenu kastrovanou tímto způsobem(či zapomenutý vaječník, majitelka sama neví) a je to peklo, hlavně pro tu fenu. Hárá, v podstatě po pár letech už hárá nějak imrvére, vulvu má neustále částečně zvětšenou a...je to hloupé to sem psát a i když já jsem zastánce kastrací, tahle z ní udělal doslova psí dě.ku. Ona normálně kdykoliv k nám přijde, už mému psu podrží. Myslela jsem si, že je to jen jako, ale minule zůstali chvíli spojení, je to tak tři týdny, včera po sobě skákali zase. Drží, dokud jí to už pak neleze na nervy, můj pes je přeci jen o dost větší. A stárne, stárne mi doslova před očima. Je to černý vořech, je jí devět a během dvou let rapidně zešedivěla. Leze mi na nervy, protože mi trhá ploty, ale je mi jí líto, protože jí blbnou hormony a ona neví co se sebou Štěňata mít sice nemůže, takže panička je v klidu...a myslím si, že bude ráda, když se jí i brzo zbaví...
Byla jsem evidentně špatně pochopena, nenapadlo by mě o této variantě vůbec uvažovat - proč taky?
Jen jsem se chtěla ujistit, že si to myslím správně - že u fen se pprostě vždy bere vše
Terven
napsal(a):
Byla jsem evidentně špatně pochopena, nenapadlo by mě o této variantě vůbec uvažovat - proč taky?
Jen jsem se chtěla ujistit, že si to myslím správně - že u fen se pprostě vždy bere vše
Jo tak, ano, blbě jsem pochopila, myslela jsem si, že si říkáte, jestli by to tak napůl, nebylo šetrnější. Dle mé zkušenosti teda nebylo. To pro ostatní, co by o tom fakt uvažovali. A jestli se dělá...nevím, myslím, že už mi možná Bodlinka na to někdy odpovídala, ale nějak jsem to vypustila Spíš asi právě to bývá nechtěně.

karpet
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi a názory, hlavně Bodlince, ta veterinářka mě fakt vyvedla z míry. Už je objednaná jinde na příští týden na předoperační vyš., vyš. krve. Mají šetrnou narkózu do žíly i inhalační, tak prý uvidíme jak dopadne vyšetření. Tak snad to dopadne dobře. Ještě jednou děkuji.
Inhalační jí nechte dát bez ohledu na výsledky.

Hlasuji jednoznačně pro inhalační narkozu. Pes po nitrobřišní operaci šel ze stolu probuzený a z kliniky odešel po svých.
Navíc u tak staré fenky může být problém žílu napíchnout - může být křehká.
Tak my s tím bohužel máme nyní čerstvou zkušenost - 9,5 letá briardka, začalo jí být špatně - diagnoza uzavřená pyometra. Byly 2 možnosti - buď zkoušet injekce na zčištění s tím, že se to další hárání může opakovat nebo vykastrovat. Dle EKG srdce nic moc stav...zvolila jsem kastraci. Později by byla ještě starší a srdce unavenější. Operovalo se včera, celou dobu jsem tam s ní byla (sestřičky i doktorky se prve trochu divily, že většina lidí jim tam zvíře šupne a jde), byla dík tomu o dost klidnější, což mi potvrdil i pan doktor, který ač svátek a měl mít volno, přijel na otočku nám ji odoperovat, za což jsem mu nesmírně vděčná. Dík srdci dostala šetrnou narkózu, kdy usínala velmi pomalu a pomaličku se vzbouzela. Šla na operaci v 10 a ještě večer byla "přiomámená". Dneska na kontrole už ok, má už zájem o okolí, srdce o dost lepší (dostala na něj léky, co rychle zabírají). Je to dle všeho na velmi dobré cestě. Zaplať pánbůh.
Jinak pokud by to měl někdo blíže, tak se jedná o kliniku MyVet v Jesenici u Prahy. Konkrétně nás operoval pan doktor Popelka. A celou dobu se nás skvěle staraly i paní doktorky Raudenská a Rosolová. Chodíme tam už 3.rokem na doporučení našeho letitého veta, který tam sem tam také slouží, kde běžně očkujeme, atd. a nemůžu si je vynachválit, jak v péči o psy, tak i o kočky, se kterými jsme tam už také několikrát byli.
seltie

XXX.XXX.110.44
Naš fenka jezevčíka onemocněla v 15letech otevřeným zánětem, konzervat. léčba nezabírala, a tak jsme přistoupili po dohodě s vetem na operač. řešení - vše proběhlo bez problémů, v prosinci to budou dva roky a jezevčice je tu stále s námi - neslyší, ale jinak je naprosto
v pohodě vzhledem k věku. Tak držím pěsti / se šetrnou narkózou to určitě dá také/.
karpet
napsal(a):
Až vám začne fenka hárat, tak jí můžete proti zánětu dělhy po dobu hárání píchat antibiotika Noroklav nebo Synulox a bude to asi šetrnější než hormonální antikoncepce nebo v tomto věku kástrace. Riziko zánětu dělohy to určitě výrazně sníží.
bilusik
napsal(a):
Až vám začne fenka hárat, tak jí můžete proti zánětu dělhy po dobu hárání píchat antibiotika Noroklav nebo Synulox a bude to asi šetrnější než hormonální antikoncepce nebo v tomto věku kástrace. Riziko zánětu dělohy to určitě výrazně sníží.
Předesílám že se nechci hádat! ALE... zajímá mě, jak dle Vás pomůžou antibiotika podávaná v době hárání? Pokud vím, pyometra ve většina případů přichází tak měsíc až dva PO hárání.
No, ona pyometra u nás navazovala na hárání, žádná prodleva. Takže kdyby to člověk věděl, že to příjde tak hned, možná by i antibiotika podáváná při hárání nebo hned po hárání jako prevence zabrala. Ale to bych musela být jasnovidec. A ani by to neřešilo problém s dalším háráním. Kdo ví, kdy se to bude opakovat. Takže čubina všechno zvládla, těď mi spíš dělají starosti ty nádory na mléčné žláze. Tak uvidíme.