Zdravim, mam takovy dotaz. Kdyz vezmu fenku do parku, tak obcas utika splasene jako koza, vsude strka nos, proste presne to co po ni chci - aby se bavila, ocmuchavala, zkoumala.
Ale pak pribehne a zira na me, nehne se mi od nohy, porad ceka.
Chapu, ze chce pamlsek, obcas ji tedy dam nejaky povel a dostane pamlsek. Ale kolikrat ji musim ukazat obe prazdne ruce, podrbu ji a na to bud utece nebo porad opakuji povel volno a vyhanim ji pryc.
Nechci s sebou brat hracky do parku, pak se prochazce vubec nevenuje a vsima si jen hracek. Jak tedy docilit toho, aby si prochazku uzila a nebyla tak fixovana na me/pamlsek?
Dekuji.
beastie
napsal(a):
Zdravim, mam takovy dotaz. Kdyz vezmu fenku do parku, tak obcas utika splasene jako koza, vsude strka nos, proste presne to co po ni chci - aby se bavila, ocmuchavala, zkoumala.
Ale pak pribehne a zira na me, nehne se mi od nohy, porad ceka.
Chapu, ze chce pamlsek, obcas ji tedy dam nejaky povel a dostane pamlsek. Ale kolikrat ji musim ukazat obe prazdne ruce, podrbu ji a na to bud utece nebo porad opakuji povel volno a vyhanim ji pryc.
Nechci s sebou brat hracky do parku, pak se prochazce vubec nevenuje a vsima si jen hracek. Jak tedy docilit toho, aby si prochazku uzila a nebyla tak fixovana na me/pamlsek?
Dekuji.
Teda, co by jiní dali za takové chování.
Asi ji nebaví jen tupě chodit a čmuchat a chce pracovat, hrát si, něco prostě dělat.
Já to dělám většinou tak, že nejdřív se psem cvičím, blbnu, schovávám hračky, pamlsky, prostě se mu aktivně věnuji. Pak má volno, kdy lítá, čmuchá. Pak si třeba zase poblbnem, když je pěkně tak si někde jen tak sedneme a pozorujeme okolí.
Nevím jak vašemu psovi, ale mému psovi by rozhodně procházka typu, že se jen jde nestačila. Také chci aby si pes procházku užil, ale on si ji užije právě tehdy, kdy se mu věnuji, blbneme a vymýšlím různé úkoly. Zaměstnávám hlavu.
Teda, co by jiní dali za takové chování - třeba já Ale já jdu se psem na prochajdu proto, aby si on v podstatě dělal co chce(v mezích normy) mám to tak nastavené, takže co se divím Příklad: tento skoro už měsíc nám to tu zase hárá. Pes chodí nejmíň 50m přede mnou, respective vyrazí a jde si. Když už se mi zdálo, že by bylo záhodno, aby se občas zastavil a kouknul, kde paničku má tak jsem se mu schovala za keře. Čekám, pro mne nekonečně dlouho(nevím, snad 5minut) a kouknu a vidím psa u lávky, cca 200m ode mne, kde má vždycky počkat. Takže dál vydržím, nakouknu a šmatlá ke mně. No hurá. Ale pořád nikde. Kouknu znova a pes opět u lávky Ne...to musím vydržet, ať ho vytrestám. Za dalších 5minut konečně došmatlá až ke mně s výrazem: něco jsem udělal? Ne, jsi hodný, ale sem tam koukni. kde máš paničku, jdeme. A jede zase ve svém módu: čichám si, přeznačkovávám a nevidím, neslyším...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jediná rada je, nebrat s sebou pamlsky. Psice přesně ví, co je v kapse. A je "vzorná", t.j. předvádí kousky a zkouší to na mě. Vytrvale couvá, obíhá, zařazuje se k noze, za paty, lehá...atd. Jen na "povel" nedám, koukej mazat je ochotná ode mě odběhnout, ale zase rychle předsedne...atd. Čuchání, myším a pod. se věnuje až když dojdou pamlsky.
Asi je to zvláštní znak plemene

Beastie, jestli to je řeč o tvé fence AUO, tak je řeč o pracantovi, kterého opravdu jen tak nějaké čuchání nebaví. O pracovním plemeni, které dostalo do vínku těsnou a aktivní spolupráci s člověkem, tak se nediv. Ona se chová přirozeně. Takže aby si něco užila, jak píšeš ve svém úvodním příspěvku, tak ji musíš patřičně zaměstnat...
Já jsem svého psa naučila jakýsi povel "jdeme", který znamenal, že se mu nebudu aktivně věnovat a nadále se pohybujeme stejným směrem každý "po svém"...
A povel "dost"=konec činnosti.
napsal(a):
Jediná rada je, nebrat s sebou pamlsky. Psice přesně ví, co je v kapse. A je "vzorná", t.j. předvádí kousky a zkouší to na mě. Vytrvale couvá, obíhá, zařazuje se k noze, za paty, lehá...atd. Jen na "povel" nedám, koukej mazat je ochotná ode mě odběhnout, ale zase rychle předsedne...atd. Čuchání, myším a pod. se věnuje až když dojdou pamlsky.
Asi je to zvláštní znak plemene
A není to tím, že fena byla při výchově a cvičení "lákaná" na pamlsky? Nebo tím, že vždycky když zmiňované kousky předvede tak ten pamlsek dostane? Prostě ví, že když to začne dělat tak se to vyplatí a dostane pamlsek.
marcelaamax
napsal(a):
A není to tím, že fena byla při výchově a cvičení "lákaná" na pamlsky? Nebo tím, že vždycky když zmiňované kousky předvede tak ten pamlsek dostane? Prostě ví, že když to začne dělat tak se to vyplatí a dostane pamlsek.
Ale tam je minimálně předpoklad, že pro pamlsek udělá cokoliv. Můj pes pamlsky totálně ignoruje a můžu mu pod nosem mávat anglickou slaninou...Chtěla bych takového psa alespoň zažít Ani berňák takový nebyl. Ten věci dělal asi proto, že mne měl rád, ale pamlsky také venku ignoroval. Ten pes na to musí mít přinejmenším nějaké, vlohy"...na tu závislost na pamlsky myslím..
lesnížínka
napsal(a):
Ale tam je minimálně předpoklad, že pro pamlsek udělá cokoliv. Můj pes pamlsky totálně ignoruje a můžu mu pod nosem mávat anglickou slaninou...Chtěla bych takového psa alespoň zažít Ani berňák takový nebyl. Ten věci dělal asi proto, že mne měl rád, ale pamlsky také venku ignoroval. Ten pes na to musí mít přinejmenším nějaké, vlohy"...na tu závislost na pamlsky myslím..
No tak nedá se v tomhle srovnávat samojed s AUO. Já tím jen chtěla říct, že pokud fena přiběhne, předvede nějaké kousky a ví, že za to dostane pamlsek, tak je jasné, že se jí to vyplatí a bude to dělat. Mě to pes nedělá, ale pamlsek bych mu za to nedala.
Retrívr, kterého jsme měli to zkoušel také, ale jen u babičky - věděl, že u ní to projde. Přiběhnul - sednul, lehnul, štěknul - dostal pamlsek a zase šel.
Nemyslím si, že je dobře, že pes něco dělá jen pro pamlsek, nebo takhle - třeba nějaké triky jo. Ale normální poslušnost by neměl dělat jen pro pamlsky. Taky jsme na cvičáku měli takové psy, kteří když zjistili že paničce došli pamlsky v kapse tak totálně vypnuli a přestali poslouchat.
Logicky- pes opakuje cinnosti, ktere se mu vyplati. Pokud bude vedet, ze pamlsek prijde az po VYSLOVENI a splneni povelu, nebude mit duvod "nabizet chovani". To je vec jedna a druhy duvod muze byt ten, ze pes nema jasne urceno kdy se cvici a kdy ne. Obzvlast pes, ktery je cvicen pozitivni metodou, kdy ma sam aktivne nabizet nejaka chovàní. Proste na vychazce si pak mysli, ze se cvici. Chce to jasne nastavit pravidla at v tom pes netape.
Evv
napsal(a):
Zkuste ji naučit že se hraje, učí, pracuje na jednom místě a zbytek procházky se jde v klidu. Míček, hračku vytahovat jen na tom místě jinak dát do tašky.
Myslím, že nezáleží na místě. Ale je potřeba psovi nějak říct, že se cvičí a nějak říct, že se docvičilo. Prostě třeba před každým cvičením říct "jdeme cvičit", po každém cvičení "dost" a pak už prostě necvičit. Nebo někdo to rozlišuje obojkem - dám psovi kovový stahovák - jde se cvičit, sundám ho - konec cvičení.
Mě to v případě zadavatele připadá spíš jen že fena je málo psychicky unavená, nebaví ji jen tak čuchat a chce makat. Ale to je jen můj názor.