Cestování v Norsku - pes jako povinná výbava s sebou :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2016 10:06
Beica

XXX.XXX.215.194

Ahoj Lidičky, mám na Vás dotaz...
plánujeme v přítelem výlet na měsíc do Norska, procestovat přírodu, vidět toho co nejvíc půjde. Nicméně řešíme jednu věc (já upřímně ještě moc po netu nekoukala a říkala jsem si, že tady mi třeba poradíte lépe co se osobní zkušenosti týče) a tou je pes. Má tady někdo zkušenosti s cestováním se psem konkrétně v Norsku? Stačilo by mi info alá typu: "najít ubytování je očistec/ubytování bylo bez problémů... je to drahé vzít si s sebou psa/nutná očkování atd. ani tak drahé nebylo... apod.
Podělil by se se mnou někdo o zkušenosti? :) Pro dodatečné info - pojedeme vlakem cca 48 hodin s přestávkami. i na místě potom budeme cestovat vlakem z místa na místo, nechceme být jen na jednou místě neustále. Pes bude nonstop s námi, nikde ho nebudeme nechávat samotného.

Díky moc!

10.11.2016 10:36
asurwic

XXX.XXX.36.3

Beica napsal(a):
Ahoj Lidičky, mám na Vás dotaz...
plánujeme v přítelem výlet na měsíc do Norska, procestovat přírodu, vidět toho co nejvíc půjde. Nicméně řešíme jednu věc (já upřímně ještě moc po netu nekoukala a říkala jsem si, že tady mi třeba poradíte lépe co se osobní zkušenosti týče) a tou je pes. Má tady někdo zkušenosti s cestováním se psem konkrétně v Norsku? Stačilo by mi info alá typu: "najít ubytování je očistec/ubytování bylo bez problémů... je to drahé vzít si s sebou psa/nutná očkování atd. ani tak drahé nebylo... apod.
Podělil by se se mnou někdo o zkušenosti? :) Pro dodatečné info - pojedeme vlakem cca 48 hodin s přestávkami. i na místě potom budeme cestovat vlakem z místa na místo, nechceme být jen na jednou místě neustále. Pes bude nonstop s námi, nikde ho nebudeme nechávat samotného.

Díky moc!

Tak ve Vašem případě je asi nejdůležitější, jestli pes umí cestovat vlakem. Pokud berete jen jednoho, tak se vyhnete mnoha problémům s papírováním, veterinárním osvědčením a podobným věcem.

Co se týče očkování, tak hlavě mít platnou vzteklinu a my jsem měli za povinnost i odčervení přípravkem s účinnou látkou praziquantel 10 dnů před vstupem do země a poté ještě po týdnu to samé, pokud budete v Norsku pobývat (sice to bylo při vstupu na výstavu, ale v propozicích to psali pro Norsko všeobecně). V rámci odčervení nějak musíte donutit veterináře, ať Vám do psího pasu napíše vše = čas podání, přípravek, množství a nejlépe i výrobce. Většina veťů v ČR na vyplňování dost kašle. Co si pamatuji, tak jsme žádná nadstandardní očkování neabsolvovali.

Jinak ubytování jsme měli zajištěné poprvé předem a zadarmo a podruhé jsme stanovali v areálu kynologické akce, takže s ubytováním Vám moc neporadím. Jinak další zkušenosti: hromada norských psů chodí v postroji namísto obojku, pokud má člověk psa, tak buď velkého nebo stádo malých a na rozdíl od ČR mi přijdou všichni hafani mnohem vychovanější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2016 15:21

Po Norsku jsem cestovala 3x, ale vždy bez psa. Všimla jsem si ale toho, že téměř nikde jsem neviděla psy bez vodítka. I v přírodě a po horách chodili psi vždy jen na vodítku (většinou s postrojem). U každého městečka jsem pak viděla výběhy pro psy. Předpokládám tedy, že volný pohyb psů je v Norsku hodně omezený. Radši si předem zjistěte, jestli můžete pejska vůbec pustit z vodítka. Ceny jsou v Norsku hodně vysoké a pokuta určitě nebude malá.

Předem si také vytypujte ubytování a zjistěte si, jestli tam může být pes s Vámi. Nejsem si jistá, jestli budou všude za psa nadšení. Spali jsme po kempech a některé kempy byli pejsky doslova narvané a v jiném jsme na psa nenarazili..

Dopředu si také zjistěte cenu za dopravu vlakem. Tři roky zpátky jsme Norsko projížděli stopem a občas jsme se někam posunuli i vlakem nebo autobusem a vždycky to byla neuvěřitelná pálka i když to bylo jen pár km. Pokud budete vědět, že budete někam přejíždět vlakem, kupte si na nádraží lístky pár dní dopředu, jsou pak mnohem levnější. My jsme tenkrát hodně využívali slev pro mladé lidi do 26 let (neplatí jen pro studenty).

10.11.2016 16:06
asurwic

XXX.XXX.36.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Po Norsku jsem cestovala 3x, ale vždy bez psa. Všimla jsem si ale toho, že téměř nikde jsem neviděla psy bez vodítka. I v přírodě a po horách chodili psi vždy jen na vodítku (většinou s postrojem). U každého městečka jsem pak viděla výběhy pro psy. Předpokládám tedy, že volný pohyb psů je v Norsku hodně omezený. Radši si předem zjistěte, jestli můžete pejska vůbec pustit z vodítka. Ceny jsou v Norsku hodně vysoké a pokuta určitě nebude malá.

Předem si také vytypujte ubytování a zjistěte si, jestli tam může být pes s Vámi. Nejsem si jistá, jestli budou všude za psa nadšení. Spali jsme po kempech a některé kempy byli pejsky doslova narvané a v jiném jsme na psa nenarazili..

Dopředu si také zjistěte cenu za dopravu vlakem. Tři roky zpátky jsme Norsko projížděli stopem a občas jsme se někam posunuli i vlakem nebo autobusem a vždycky to byla neuvěřitelná pálka i když to bylo jen pár km. Pokud budete vědět, že budete někam přejíždět vlakem, kupte si na nádraží lístky pár dní dopředu, jsou pak mnohem levnější. My jsme tenkrát hodně využívali slev pro mladé lidi do 26 let (neplatí jen pro studenty).

To je pravda - na vodítku jsou tam všichni a když už jsou na volnou, tak alespoň připnutí za pulku a tahají ji. Osobně jsem psy na volnou pouštěla (v přírodě mimo lidi), ale pokuta by za to asi fakt nestála.

10.11.2016 16:14
lev

XXX.XXX.253.186

V mnoha státech psi do hromadné přepravy nesmí. Nevím tedy jak v Norsku, ale kdo tam jel, jel autem.

10.11.2016 22:23

lev napsal(a):
V mnoha státech psi do hromadné přepravy nesmí. Nevím tedy jak v Norsku, ale kdo tam jel, jel autem.

Tak mi to nedalo se kouknout, a evidentně smí. Dokonce za psa do 40cm v kohoutku se neplatí nic. Nad 40cm poloviční jízdné.

10.11.2016 22:59

Beica - nevím, kam přesně máte namířeno. My jeli vždy autem a mířili na sever, do míst kde když je rušno tak za den potkáte dva lidi, spali jsme ve stanech - není problém kempovat prakticky kdekoliv, i na odpočívadlech. lidi jsou ve skandinávii fajn, pokud se chováte slušně tak vás klidně nechají přespat na vlastní zahradě a zaparkovat u nich auto na pár dní zatímco vyrazíte do hor... V parcích musí být psi vždy na vodítku, mimo parky netuším, fenka kamarádky která tam žije běhala vždy na volno.

11.11.2016 10:14
Beica

XXX.XXX.103.63

Zdravím všechny, díky moc za příspěvky a zkušenosti! Chceme si koupit celoevropskou jizdenku na vlak, cena je cca 6000, - přičemž není nikterak omezena, volný pohyb po celé evropě na daný čas. Chtěli bychom přespávat ve stanu na různých místech popřípadě sem tam být ubytovaní v menším penzionku či v soukromí, záleželo by na tom jak by to vycházelo. Chceme právě také co nejvíce na sever, kde jsou spíše vesničky a menší městečka... O vodítko si starost ani tolik nedělám ;) projedu samozřejmě před cestou macimum informací abychom pokryli vše co je potřeba a to jak ze stránky finanční tak také legislativní aby mel mazel patřičná očkování a tak. Ještě hednou všem moc díky, kdyby si nekdo vzpomněl na cokoliv dalšího, pište

Přidejte reakci

Přidat smajlík