Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2016 23:27
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Dobrý den,
potřeboval bych radu a nemohu nikde ve vláknech vypátrat nic podobného. Mám čtyřletou fenu NO, zvyklá na lidi i psy bez problému, na cvičáku žádný problém, pokud jdeme na vodítku do města, jiných psů si ani nevšimne. Nicméně moje 80-ti letá babička má tříletou fenku z útulku, je to kříženka nějakého psa typu bull, je úplně zlatá jak k lidem, tak k ostatním psům, ráda si hraje, dovádí. Někdy je třeba abych převzal venčení babiččiné fenky, jelikož chodím do práce a chci se svojí feně maximálně věnovat, ráno nestihnu hodinovou procházku s každou zvlášť a když je teď brzy tma, tak ani večer, proto holky venčím dohromady. Dokud vedu na vodítku obě, nebo klidně jen jednu, není problém, ale když je pustím na louce, aby se vylítaly, nejdřív si pěkně hrajou a potom moje fena napadne bullku. Dělá to zničeho nic, bezdůvodně. Zkoušel jsem je odlákat hračkami, ať už mají každá svou, nebo jednu dohromady, dokud mají obě dost energie jsou celkem v klidu, ale menší fena nemá té energie tolik co moje ovčanda a jakmile začne ¨zpomalovat¨ ta moje se do ní natvrdo pustí. Už venčím s košíky, svou fenu za to kárám, trestám, chválím, když vidím, že se chystá útok a odvolám, přijde, pochválím odměním, v momentě kdy pokynu volno, jde po ní. Může někdo poradit jak na to? Neschvaluji používání EO, ale asi mi nezbyde jiná možnost, než si ho někde půjčit. Díky za rady Z.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2016 23:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ssuchos napsal(a):
Dobrý den,
potřeboval bych radu a nemohu nikde ve vláknech vypátrat nic podobného. Mám čtyřletou fenu NO, zvyklá na lidi i psy bez problému, na cvičáku žádný problém, pokud jdeme na vodítku do města, jiných psů si ani nevšimne. Nicméně moje 80-ti letá babička má tříletou fenku z útulku, je to kříženka nějakého psa typu bull, je úplně zlatá jak k lidem, tak k ostatním psům, ráda si hraje, dovádí. Někdy je třeba abych převzal venčení babiččiné fenky, jelikož chodím do práce a chci se svojí feně maximálně věnovat, ráno nestihnu hodinovou procházku s každou zvlášť a když je teď brzy tma, tak ani večer, proto holky venčím dohromady. Dokud vedu na vodítku obě, nebo klidně jen jednu, není problém, ale když je pustím na louce, aby se vylítaly, nejdřív si pěkně hrajou a potom moje fena napadne bullku. Dělá to zničeho nic, bezdůvodně. Zkoušel jsem je odlákat hračkami, ať už mají každá svou, nebo jednu dohromady, dokud mají obě dost energie jsou celkem v klidu, ale menší fena nemá té energie tolik co moje ovčanda a jakmile začne ¨zpomalovat¨ ta moje se do ní natvrdo pustí. Už venčím s košíky, svou fenu za to kárám, trestám, chválím, když vidím, že se chystá útok a odvolám, přijde, pochválím odměním, v momentě kdy pokynu volno, jde po ní. Může někdo poradit jak na to? Neschvaluji používání EO, ale asi mi nezbyde jiná možnost, než si ho někde půjčit. Díky za rady Z.

EO vám v tomhle nepomůže - naopak, to ovčanda bude brát jako útok od druhé feny, a bude to ještě horší
Pokud víte, že se vám navolno perou, tak je spolu prostě nepouštějte, a už vůbec ne s hračkama, nebo čímkoliv, kvůli čemu by ovčanda druhou napadala. Prostě mějte jednu na vodítku, druhou navono, a pak je prohoďte. Myslím si, že babičina fena si nezaslouží být bezdůvodně neustále napadaná, a hlavně tohle jednou špatně dopadne

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.12.2016 00:09

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
EO vám v tomhle nepomůže - naopak, to ovčanda bude brát jako útok od druhé feny, a bude to ještě horší
Pokud víte, že se vám navolno perou, tak je spolu prostě nepouštějte, a už vůbec ne s hračkama, nebo čímkoliv, kvůli čemu by ovčanda druhou napadala. Prostě mějte jednu na vodítku, druhou navono, a pak je prohoďte. Myslím si, že babičina fena si nezaslouží být bezdůvodně neustále napadaná, a hlavně tohle jednou špatně dopadne

Neregistrovaný uživatel

8.12.2016 06:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

ssuchos napsal(a):
Dobrý den,

Nechce se mi věřit že pes typu bull ve třech letech nepokoří ovčáka...upřímně bull by normálně vaší ovčandě natrh zadek, jak ve výdrži tak v boji...tam je něco divného a vaše ovčanda to cítí, není babiččin pes nemocný? protože to by možná odpovídalo i napadení, některá zvířata když cítí na tom druhém nemoc a slabost snaží se ho "vyselektovat..." na všem místě bych bullku nechala velmi dobře vyšetřit. Pokud jste se teda nespletl a bullka nemá 13 let, to bych to pak pochopila...takto ne.

8.12.2016 06:48

"když vidím, že se chystá útok a odvolám, přijde, pochválím odměním, v momentě kdy pokynu volno, jde po ní."
nechala bych pohrát, NO odvolala ještě dřív, než pomyslí na útok a zaměstnala (výcvik, řízená hra s tebou, pokračování ve špacíru...)...neboli staré známé - řekni psu, co MÁ dělat

8.12.2016 07:48

ssuchos napsal(a):
Dobrý den,

Chodíte na cvičák, fena by teda měla poslouchat. Prostě rázně, ale opravdu rázně bych jí vysvětlila že se nikdo napadat nebude. Pokud je pes opravdu poslušný nesmí si dovolit v mojí přítomnosti někoho napadnout, ani jiného psa, natož našeho psa.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2016 12:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Nechce se mi věřit že pes typu bull ve třech letech nepokoří ovčáka...upřímně bull by normálně vaší ovčandě natrh zadek, jak ve výdrži tak v boji...tam je něco divného a vaše ovčanda to cítí, není babiččin pes nemocný? protože to by možná odpovídalo i napadení, některá zvířata když cítí na tom druhém nemoc a slabost snaží se ho "vyselektovat..." na všem místě bych bullku nechala velmi dobře vyšetřit. Pokud jste se teda nespletl a bullka nemá 13 let, to bych to pak pochopila...takto ne.

Ale houby - ovčanda je normální prudič, a takto se chová k novému psovi spousta trochu průbojnějších, nebo ne úplně povahově vyrovnaných zvířat.
Vždycky kdkyž k nám přibude nová mladá fena do smečky, tak musím dávat pozor, aby nedošlo k nějaké konkurenční situaci, protože by to dopadlo úplně stejně (hlavně před háráním). Bulina je zatím trpělivá, protože ví že je tam "navíc", ale až jí ujedou nervy, tak tu ovci pocuchá tak, že ji budou pracně slepovat, a hlavně se pak feny budou nenávidět na život a na smrt...

Neregistrovaný uživatel

8.12.2016 13:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Ale houby - ovčanda je normální prudič, a takto se chová k novému psovi spousta trochu průbojnějších, nebo ne úplně povahově vyrovnaných zvířat.
Vždycky kdkyž k nám přibude nová mladá fena do smečky, tak musím dávat pozor, aby nedošlo k nějaké konkurenční situaci, protože by to dopadlo úplně stejně (hlavně před háráním). Bulina je zatím trpělivá, protože ví že je tam "navíc", ale až jí ujedou nervy, tak tu ovci pocuchá tak, že ji budou pracně slepovat, a hlavně se pak feny budou nenávidět na život a na smrt...

Taky možnost, mám vlastní zkušenost, že naše "holky" jsou nekonfliktní a nikdy by první nezačaly, ale když se do nich někdo pustí, tak za chvíli zjistí, že to byla pěkná kravina...my teda extra pokousání řešili naštěstí jen jednou a to bylo protože mě napadl RR tak mě bránily a poškubali ho dost...já bych je asi pouštěla na střídačku z vodítka, půl procházky jedna, půl druhá...zakladatel píše že jde cca hodinu to budou zhruba 4 km to není tak málo, pokud teda hodinu nechodí jak slimák po sídlišti

8.12.2016 15:24
lev

XXX.XXX.253.186

Ta fena si z vás dělá dobrej den, x krát zakážete a ona to stejně udělá ? Zákaz není upevněn. Po druhé by to zkusila a garantuji vám, že víckrát už ne. Musíte být akčnější a při znovu napadání bychí jí řádně vysvětlila, že tohle teda ne. Vy jste vůdce smečky, ne ona.

8.12.2016 15:53
Lexaurin

XXX.XXX.151.165

lev napsal(a):
Ta fena si z vás dělá dobrej den, x krát zakážete a ona to stejně udělá ? Zákaz není upevněn. Po druhé by to zkusila a garantuji vám, že víckrát už ne. Musíte být akčnější a při znovu napadání bychí jí řádně vysvětlila, že tohle teda ne. Vy jste vůdce smečky, ne ona.

Jak vysvětlila, konkrétně, prosím,

8.12.2016 23:23
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Díky všem za rady, bullce jsou opravdu tři, vůbec právě nemá typické bull chování, je spíš hodně submisivní a poddajná, těžko říct co zažila za půl roku života, než si ji babi z útulku vzala. Budeme tedy řešit venčením na vodítku na procházce střídavě. Ovčanda není nijak zlá, ani neposlušná, na cvičáku nemáme jediný problém, mám spíš pocit, že se jedná o žárlivost a právě proto, že ví, že pokud by něco provedla třeba doma (v mojí přítomnosti), následoval by trest, tak si to na bullce vybíjí na procházce, když jsou cca deset m ode mě. Nicméně je pravda, že je jako jedináček poměrně rozmazlená a možná, pokud budou takové procházky častější, časem si zvykne. Z.

9.12.2016 00:47
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

ssuchos napsal(a):
Díky všem za rady, bullce jsou opravdu tři, vůbec právě nemá typické bull chování, je spíš hodně submisivní a poddajná, těžko říct co zažila za půl roku života, než si ji babi z útulku vzala. Budeme tedy řešit venčením na vodítku na procházce střídavě. Ovčanda není nijak zlá, ani neposlušná, na cvičáku nemáme jediný problém, mám spíš pocit, že se jedná o žárlivost a právě proto, že ví, že pokud by něco provedla třeba doma (v mojí přítomnosti), následoval by trest, tak si to na bullce vybíjí na procházce, když jsou cca deset m ode mě. Nicméně je pravda, že je jako jedináček poměrně rozmazlená a možná, pokud budou takové procházky častější, časem si zvykne. Z.

Předpokládám, že poznáte ten okamžik kdy by mělo k napadení dojít a kdy se dá ještě odvolat? Co takhle ji vždycky v tu chvíli odvolat a za odměnu si s ní pohrát, pomazlit? A opakovat to pořád dokola. Třeba pak pochopí, že je pro ní výhodnější se na druhou fenu vykašlat. Ale určitě bych je společně pouštěla jen s košíkama. Je jen otázka času, kdy druhé feně rupnou nervy a nenechá si to líbit, pak by to mohl být opravdu problém.

Neregistrovaný uživatel

9.12.2016 07:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Lexaurin napsal(a):
Jak vysvětlila, konkrétně, prosím,

TAKY BY MĚ TO ZAJÍMALO...jak rázně zakročí a udělá to ne...počítám s něčím takovým, že chytne psa za kůži na krku, dostane ťafku atd... jjj nervy asi hold někdy ujedou

9.12.2016 07:53
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Ssuchos a když fena jde do bulice natvrdo, to jako se do ní zakousne a začne jí rvát? Neni to třeba jen drsnější vybízení a snaha o vyprovokování feny do další honičky? Že dělá na ní nálety, naráží tělo na tělo. Přijde mi divný, že kdyby se NO chtěla rvát, tak bych spíš předpokládala po puštění, kdy jsou ve stresu, nabušený a plný energie. No a pokud jde opravdu do rvačky, jak říkáte, tak bych je nechala vylítat, což je ještě v klidu a než se do ní NO pustí, tak bych bulinu dala na vodítko a tu temperamentnější nechala na volno.

9.12.2016 23:26
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Právěže se nejedná o rvaní (trhání), prostě ji chytí pod krkem a dost surově povalí na zem a drží ji ¨vyblokovanou¨ samozřejmě u toho vrčí atd. nicméně dneska jsem při venčení pečlivě pozoroval jakékoli náznaky a zjistil, že ovčanda ¨útočí¨ ve chvíli, kdy dokončí právě to klidné lítání, vybijou tu hlavní energii a bulina by ráda už jen tak pobíhala, čmuchala atd. to se ale ovčandě nelíbí a jde po ní, myslím, že je to nějaká dost surová pobídka ke hře, takže při dnešním venčení jsem je při zpozorování zpomalení energie přivolal, dostaly obě pamlsek a musely jít u nohy (bez vodítka), nebyl problém, obě hodné a následně při pokynu volno jsem při každém náznaku ¨útoku¨ ovčandu hned odvolal. Za dnešek ani jedno napadnutí, tak snad jsme na dobré cestě, budu doufat, že si nějakým způsobem osvojí tenhle režim a bude klid.

10.12.2016 00:15

"myslím, že je to nějaká dost surová pobídka ke hře"

mě to taky připadá že se ji spíš snaží "vyburcovat" k další hře. Moje holky tohle taky občas umí. Většinou to takhle dopadá, když se jim nějaký pes hodně líbí a nemá zájem o hru.

10.12.2016 00:48
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

ssuchos napsal(a):
Právěže se nejedná o rvaní (trhání), prostě ji chytí pod krkem a dost surově povalí na zem a drží ji ¨vyblokovanou¨ samozřejmě u toho vrčí atd. nicméně dneska jsem při venčení pečlivě pozoroval jakékoli náznaky a zjistil, že ovčanda ¨útočí¨ ve chvíli, kdy dokončí právě to klidné lítání, vybijou tu hlavní energii a bulina by ráda už jen tak pobíhala, čmuchala atd. to se ale ovčandě nelíbí a jde po ní, myslím, že je to nějaká dost surová pobídka ke hře, takže při dnešním venčení jsem je při zpozorování zpomalení energie přivolal, dostaly obě pamlsek a musely jít u nohy (bez vodítka), nebyl problém, obě hodné a následně při pokynu volno jsem při každém náznaku ¨útoku¨ ovčandu hned odvolal. Za dnešek ani jedno napadnutí, tak snad jsme na dobré cestě, budu doufat, že si nějakým způsobem osvojí tenhle režim a bude klid.

Tak nějak jsem to myslela, to by mohlo fungovat.

Také bych řekla, že je to pobídka ke hře a nebo "rozčilování se", že se druhá fena nechce honit.

Kamarádka má ovčáka, který dělá něco podobného na každého psa, který jde na procházce v klidu a nechce s ním lítat. S mým psem si skvěle rozumí, protože je to také blázen a lítají spolu. Kamarádka to řeší podobně, pokud vidí, že už jeden pes běhat nechce tak přesně pozná ten okamžik, kdy by začal její pes to surové pobízení, má to ale zvládnuté a stačí ho jen okřiknout a on dá pokoj. Nevím proč, ale je to jeden z mála velkých psů (samců) ke kterým se můj pes chová podřízeně. Když nad tím tak přemýšlím, tak je to možná jediný velký pes, ke kterému se chová podřízeně.

10.12.2016 09:56
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

ssuchos napsal(a):

Jj...jsem si to myslela, že to nebude rvačka jako taková No já bych to dělala tak, že když si bulina přestane hrát a chce si jen čuchat, tak bych ji nechala čuchat a ovčandu bych odvolala, jak správně děláte a hrála bych si s ní místo buliny. Prostě pokud má ještě plno energie, tak ať se vyblbne třeba s aportem.

10.12.2016 10:02

Huskyjanina napsal(a):
Jj...jsem si to myslela, že to nebude rvačka jako taková No já bych to dělala tak, že když si bulina přestane hrát a chce si jen čuchat, tak bych ji nechala čuchat a ovčandu bych odvolala, jak správně děláte a hrála bych si s ní místo buliny. Prostě pokud má ještě plno energie, tak ať se vyblbne třeba s aportem.

S aportem je riziko, jak na něj bude bulina reagovat. Aby ji to čuchání rázem nepřestalo bavit a nesrazily se u aportu - třeba natvrdo.

10.12.2016 12:20
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

V tom případě bych jí jenom zatrhla to napadání, jak ssuchos ted udělal. Jinak ještě, jak se k tomu staví ta bulina? Ono nám kolikrát ta hra přijde drsná, ale dotyčnej pes to ještě bere v poho jako hru. Zatrhávám v případě, že to prvnímu už neni příjemný a to je, že se dost prudce ohradí a nebo před psem uhýbá a je vidět, že mu to vadí. Ale většinou zasahuju jen u štěňat nebo starých psů.

10.12.2016 15:03
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

lev napsal(a):

Jste asi zkušená chovatelka, můžete mi prosím poradit, jak konkrétně nějaký povel upevnit? Děkuji.

10.12.2016 15:05
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

ssuchos napsal(a):

Jste moc šikovný, máte můj obdiv!

Přidejte reakci

Přidat smajlík