Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.12.2016 09:59
Hobitek

XXX.XXX.8.1

Zdravím!
Potřebuji pomoci, radu.
Vzali jsme si do bytu štěně RTW (možná bez PP, ale nevypadá, že by byl vyloženě s něčím křížen). VYDRŽTE CHVÍLI A NEODSUZUJTE JEŠTĚ PROSÍM!
Štěně bylo v těchto mrazech uvázané venku před obchodním domem na provazu, sedělo tam zhruba 3 hodiny. Do 8 hodin do večera byl v obchodním domě, ve kterém se také hlásilo, že bylo nalezeno štěně a majitel ať si pro něj přijde. Nepřišel NIKDO! (A i kdyby snad jo, psa mu odmítám dát). Vzali jsme si ho tedy my.
Štěňátko je staré zhruba 6 měsíců. Nemá čip. Zoubky má krásné, stejně tak srst krásně lesklou. Vzhledově opravdu nádherný pejsek. Kdyby vypadal "normálně", snad vyvěsím inzeráty. Ale pejsek byl neuvěřitelně vyhublý! Špatně došlapuje na zadní nožky a jakoby je táhl za sebou, nebo natahoval. Buď se s nějakou vadou narodil, nebo ho někdo řádně kopal do zadku.
Pejsek se strašně bojí, doma udělal loužičku a vynadali jsme mu. Ale stačil pouze zdvižený prst a slova "Fuj! Nesmíš!" naprosto klidným hlasem a on se okamžitě schovával, bál se jako blázen, kňučel. Podle čehož soudím, že předchozí majitel nejspíše nechodil pro ránu daleko. V prvních chvílích také vrčel, když jsme ho chtěli drbat na hlavě, nebo na břichu. Pak pochopil, že to není nic špatného, ba příjemného.
A teď ten problém. Asi 3-4 dny pejsek vždy vydržel na venčení (kromě jedinné loužičky). Chodili jsme každou chvíli, protože byl nejspíše přistydnutý.
Poslední dva dny ale dělá to, že jakmile se začnu já, nebo přítel oblékat s tím, že půjdeme ven, udělá louži doma a je to pro něj konečná. Nikam se mu nechce. Ven ho vezmeme tak, jako tak, kde potřebu "dokoná", ale jakmile je hotovo, okamžitě se vrací domů a dál prostě nechce.
Nevíme, proč to dělá, jestli se bojí, nebo se mu nechce a je mu to pohodlnější doma. Proto prosím o radu. Bacit ho novinama když udělá louži doma a dát mu pamlsek, pochválit, když udělá venku? Venku ho chválíme.
Prosím, aby se rýpalové zdrželi komentářů o tom, že máme RTW v bytě! (prozatím!).

17.12.2016 10:01
Andrýsek3

XXX.XXX.3.249

Nemlatit, nebacat, nekricet, nenadavat.

17.12.2016 10:31
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Máte doma štěně, které v tomto věku mělo být ještě u maminky. Je to absolutní psí mimino a místo toho, aby bylo v láskyplném prostředí mamky a psích sourozenců, už si zažilo hnusné zacházení od lidí a vy to prosím neopakujte! Absolutně neví, kam se čůrá a kam ne, mimino při načůrání do plíny také plácnete novinama, že neví, že se to dělá na nočník? Bude to ještě nějaký ten měsíc trvat, než se to naučí! Pokud se vyčůrá doma, řekněte jen normálně: ne, doma ne, čůrá se venku a vytřete, vydesinfikujte nejlíp octovou vodou. Štěndo vemte ven a buďte do té doby, dokud se zase nevyčůrá, nevykadí a móóóc chvalte, jak je šikovný pejsek. Já používám se zdviženým palcem: supééér, šikulka, moc hodný kluk, dostane kokinko...Pejsek ven nechce, protože to je pro něj cizí neznámé prostředí, bojí se tam, musí si zvykat postupně, že venku je to bezva, je tam plno pachů a psích kamarádů. Zatím nemá oporu ještě ani ve vás, protože na něj zvyšujete hlas Nedělejte to, jste jedinní, koho v tom velkém cizím zlém světě teď má. Jen tak si u něj vybudujete důvěru, tak důležitou pro váš další vztah, učení se a cvičení.

17.12.2016 10:34
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
Máte doma štěně, které v tomto věku mělo být ještě u maminky. Je to absolutní psí mimino a místo toho, aby bylo v láskyplném prostředí mamky a psích sourozenců, už si zažilo hnusné zacházení od lidí a vy to prosím neopakujte! Absolutně neví, kam se čůrá a kam ne, mimino při načůrání do plíny také plácnete novinama, že neví, že se to dělá na nočník? Bude to ještě nějaký ten měsíc trvat, než se to naučí! Pokud se vyčůrá doma, řekněte jen normálně: ne, doma ne, čůrá se venku a vytřete, vydesinfikujte nejlíp octovou vodou. Štěndo vemte ven a buďte do té doby, dokud se zase nevyčůrá, nevykadí a móóóc chvalte, jak je šikovný pejsek. Já používám se zdviženým palcem: supééér, šikulka, moc hodný kluk, dostane kokinko...Pejsek ven nechce, protože to je pro něj cizí neznámé prostředí, bojí se tam, musí si zvykat postupně, že venku je to bezva, je tam plno pachů a psích kamarádů. Zatím nemá oporu ještě ani ve vás, protože na něj zvyšujete hlas Nedělejte to, jste jedinní, koho v tom velkém cizím zlém světě teď má. Jen tak si u něj vybudujete důvěru, tak důležitou pro váš další vztah, učení se a cvičení.

6 měsíců. Ne týdnů.

17.12.2016 10:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

asurwic napsal(a):
6 měsíců. Ne týdnů.

Jéé, já blbě četla, páč spěchala (práce kvapná, málo platná )
Takže malá korekce pro zadavatele: pejsa byl u blba, který ho nic nenaučil a jen ho trestal. Vzhledem k tomu, že pejsek už je starší, mělo by to při láskyplném přístupu trvat třeba jen 14dní, než se naučí nepočůrat. Zkuste zabránit tomu počůrání před odchodem tím, že jedem vemete pejsu do náruče, případně ho postavíte na zem až venku. Nevím ovšem, jakové máte podmínky, jestli nescházíte tři patra po schodech

17.12.2016 11:37
Hobitek

XXX.XXX.8.1

lesnížínka napsal(a):

Neříkám, že ho bacíme, ba na něj ani nekřičíme.
Nejsem začátečník, v chovu zvířat. Doma jsme měli pejsky od francouzského buldočka přes voříška k boxerovi až po NO... Ale vše bylo od štěňátka (kromě voříška, starší zaběhnutý pejsek ale i s ním se dalo krásně pracovat). Věřím, že pejska dokážeme vycvičit a vychovat, ale vzhledem k tomu, že nevím, co má pejsek za sebou, tak si teď nejsem jistá, jak máme postupovat. Aby pochopil, že je něco špatně a že se to nedělá.

17.12.2016 11:41
Hobitek

XXX.XXX.8.1

lesnížínka napsal(a):
Jéé, já blbě četla, páč spěchala (práce kvapná, málo platná )
Takže malá korekce pro zadavatele: pejsa byl u blba, který ho nic nenaučil a jen ho trestal. Vzhledem k tomu, že pejsek už je starší, mělo by to při láskyplném přístupu trvat třeba jen 14dní, než se naučí nepočůrat. Zkuste zabránit tomu počůrání před odchodem tím, že jedem vemete pejsu do náruče, případně ho postavíte na zem až venku. Nevím ovšem, jakové máte podmínky, jestli nescházíte tři patra po schodech

Máme to 3 patra no :D Ale s výtahem. Navíc má chudák náběh na pupeční kýlu, takže tahat ho moc nechceme. Ale jestli to pomůže..

17.12.2016 13:26
conty

XXX.XXX.103.249

Teda, taky by patřilo toho zmetka někde v mrazu uvázat...
Vám držím pěsti, chce to asi pomalu a v klidu vše naučit. A každopádně bych s ním zašla na veterinu, myslím, že by potřeboval dávku něčeho podpůrnýho/vtamíny ap./

17.12.2016 13:32
rapotacka11

XXX.XXX.32.148

Hobitek napsal(a):
Máme to 3 patra no :D Ale s výtahem. Navíc má chudák náběh na pupeční kýlu, takže tahat ho moc nechceme. Ale jestli to pomůže..

Běhejte !
Vlítněte jen do bundy a hybaj ven.
Každou hodinu.
Každé 2 hodiny.
Sami od sebe, nečekejte na jeho signály.

17.12.2016 17:29
dadu

XXX.XXX.61.94

No, ono vzít půlročního rotíka do náruče není jen tak - přesně to mám totiž doma a váží 27 kg...
Ten můj se čůrat doma odnaučil velmi rychle... Ze začátku (asi měsíc) bylo vše v pohodě. Pak se mi najednou začaly doma objevovat sem tam loužičky i přes to, že dveře ven byly stále otevřené a i tak jsem s ním každou chvíli šla ven na dvůr. Nejdřív jsem to přecházela a v klidu uklidila. Loužičky byly ale čím dál častější, tak už jsem přivedla k loužičce a vynadala. Zbytečné. Až jednou - byli jsme já, syn a pes v kuchyni, vařili, povídali si a sem tam samozřejmě i pohladili pesa. Najednou jsem slyšela podivný zvuk... Koukám - a pesan si "vesele" čůrá... Tak jsem ho okamžitě plácla po zadku a začala hrozně řvát... Pes se tak lekl, že okamžitě vystřelil ven. No - a od té doby máme klid a ani jedinou loužičku. Asi zafungovalo to leknutí...

Neregistrovaný uživatel

17.12.2016 19:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

dadu napsal(a):
No, ono vzít půlročního rotíka do náruče není jen tak - přesně to mám totiž doma a váží 27 kg...
Ten můj se čůrat doma odnaučil velmi rychle... Ze začátku (asi měsíc) bylo vše v pohodě. Pak se mi najednou začaly doma objevovat sem tam loužičky i přes to, že dveře ven byly stále otevřené a i tak jsem s ním každou chvíli šla ven na dvůr. Nejdřív jsem to přecházela a v klidu uklidila. Loužičky byly ale čím dál častější, tak už jsem přivedla k loužičce a vynadala. Zbytečné. Až jednou - byli jsme já, syn a pes v kuchyni, vařili, povídali si a sem tam samozřejmě i pohladili pesa. Najednou jsem slyšela podivný zvuk... Koukám - a pesan si "vesele" čůrá... Tak jsem ho okamžitě plácla po zadku a začala hrozně řvát... Pes se tak lekl, že okamžitě vystřelil ven. No - a od té doby máme klid a ani jedinou loužičku. Asi zafungovalo to leknutí...

Jenomže tohle nemůžete praktikovat na bázlivýho psa, kterýho máte doma chvilku, a prošel si bůhví čím - tím ho dorazíte úplně!

17.12.2016 19:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jenomže tohle nemůžete praktikovat na bázlivýho psa, kterýho máte doma chvilku, a prošel si bůhví čím - tím ho dorazíte úplně!

Přesně tak, na štěndo, které mám od mala doma, bych to taky klidně udělala, pokud by mi po x měsících začlo čůrat doma, ale ne na chudáka malého, týraného...

17.12.2016 19:52
dadu

XXX.XXX.61.94

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Ano, souhlasím s váma. Jen jsem napsala svou zkušenost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2016 12:11

Dejte mu čas, bůhví co má za sebou. Bojí se, možná se bojí i ven. CHodte s ním co nejčastěji, když se vyčůrá doma, utřete to a nijak to neřešte. On to časem pochopí sám. Potřebuje lásku, čas a klid.

18.12.2016 15:24

Bojí se ven a a hlavně se bojí tam nechat pachovou stopu. Proto se vyčůrá doma. Když jste se ho ( správně ) ujali, dejte mu čas a jistotu. Bez křiku, novin, násilí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík