Zdravím, mám dotaz ohledně pasteveckých/honáckých psů, ale ne k ovcím, jak je běžné, ale ke skotu. Dřív než my tady doporučíte ovčáky (zejména BOC) podotýkám, že ke skotu BOC nechceme, jsou to dobří ovčáci, ale větší sympatie mají v tomto směru pastevci.. Takže abych to shrnula, ptám se zda má někdo zkušenosti s pastevci u dobytka, nejde mi vyloženě o cílené hnání jako u spolupráce BOC, ale shánění stáda a udržení stáda, což si myslím, že pastevec při výcviku tohoto směru zvládne.
Tozumeko23
napsal(a):
Zdravím, mám dotaz ohledně pasteveckých/honáckých psů, ale ne k ovcím, jak je běžné, ale ke skotu. Dřív než my tady doporučíte ovčáky (zejména BOC) podotýkám, že ke skotu BOC nechceme, jsou to dobří ovčáci, ale větší sympatie mají v tomto směru pastevci.. Takže abych to shrnula, ptám se zda má někdo zkušenosti s pastevci u dobytka, nejde mi vyloženě o cílené hnání jako u spolupráce BOC, ale shánění stáda a udržení stáda, což si myslím, že pastevec při výcviku tohoto směru zvládne.
BOC není pes ke skotu.
Pro takové to příležitostní hlídání a nahání v případě potřeby by mohl jít australský honácký pes nebo australská koolie.
Pokud máte opravdu velké stádo, pro psa by bylo jeho bezmezné střežení a intenzivní pasení celodenní činností a máte vlastní pozemek, kde se Vám nebudou courat kolemjdoucí, tak louisianský leopardí nebo karolínský pes.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A to je reklama, to se řekne !
kdo má leopardy, kteří pasou ?
nerýpu, nevím
musím předělat evoluční linku
Nevím, ale ke skotu jsem pastevce nikdy neviděla. Vždycky jen u ovcí a koz, jako ochrana před predátory. Ke skotu bývají, jak už píše asurwic - honáčtí psi. Asi jde i o to, že pastvina pro skot je velká a není pečlivě ohrazená a pastevce si tam neumím představit(aby nesežral každého kolemjdoucího).

asurwic
napsal(a):
BOC není pes ke skotu.
Pro takové to příležitostní hlídání a nahání v případě potřeby by mohl jít australský honácký pes nebo australská koolie.
Pokud máte opravdu velké stádo, pro psa by bylo jeho bezmezné střežení a intenzivní pasení celodenní činností a máte vlastní pozemek, kde se Vám nebudou courat kolemjdoucí, tak louisianský leopardí nebo karolínský pes.
Hmm, obě snadno dostupná, dobře vychovatelná a cvičitelná plemena .
napsal(a):
A to je reklama, to se řekne !
kdo má leopardy, kteří pasou ?
nerýpu, nevím
musím předělat evoluční linku
To není reklama. Já honáky měla dříve - teď jezdíme a kravičkami a za losíky jen rekreačně a jinak taháme.
Jinak kdo má v ČR leopardy, kteří mají alespoň něco společného s plemenem?
Ale jo, nebudu zlá. Třeba ch.s. Samý Úspěch.
napsal(a):
Hmm, obě snadno dostupná, dobře vychovatelná a cvičitelná plemena .
ACD není úplně nejtěžší pes, australská koolie je taková drsná BOC, ale jinak ovladatelná a snaživá. Leopardi a karolíni jsou už potom jiná třída, ale když k nim má člověk podmínky, dělají co mají.
Jinak leopardy a australské honáky seženete snadno, karolíny a koolie už vyžadují delší výlet.
asurwic
napsal(a):
BOC není pes ke skotu.
Abych to lépe specifikovala. Představou je pastevecký pes, jeho "náplní práce" by bylo hlídání pozemku, pomoc u stáda a samozřejmě náš společník. Jednalo by se o stádo horského skotu, s nemalou velikostí. Tudíž nám přijde sympatičtější pastevec většího a mohutnějšího rámce. Př.: kavkaz, šarplaninec, možná berňák, také nás napadl SAO, nejsme vyložení lajci, co se větších psů týče, jen nemám 100% jistotu, že by toto plemeno bylo to pravé a za všech okolností zvladatelné. Toť jen orientačně.
Tozumeko23
napsal(a):
Abych to lépe specifikovala. Představou je pastevecký pes, jeho "náplní práce" by bylo hlídání pozemku, pomoc u stáda a samozřejmě náš společník. Jednalo by se o stádo horského skotu, s nemalou velikostí. Tudíž nám přijde sympatičtější pastevec většího a mohutnějšího rámce. Př.: kavkaz, šarplaninec, možná berňák, také nás napadl SAO, nejsme vyložení lajci, co se větších psů týče, jen nemám 100% jistotu, že by toto plemeno bylo to pravé a za všech okolností zvladatelné. Toť jen orientačně.
Většina pastevců ve stylu SAO, kavkazan a spol Vám s naháněním moc pomáhat nebude. Svého svěřeného stáda si nevšímají, pokud ho cizí člověk / pes / vlk neohrožuje. Při nějakém nahánění je štěstí, když lidské nebo psí pokusy o honáctví tolerují - občas totiž spíše překáží a snaží se to organizovat tak, aby jim s dobytkem nikdo nemanipuloval. V samostatném střežení a "zneškodnění" vetřelců jsou nepřekonatelní, ale pomoc s pasením nebo zvladatelnost i přes jejich vlastní názor nečekejte.

U pravých pastevců nelze předpokládat ovladatelnost za všech okolností a pokud by pozemek nebyl řádně oplocený, tak v naší přelidněné krajině potěš koště pro kolemjdoucí.
Jinak k tomu popisu mě (opět) nutně napadá hovawart - přirozený hlídač, ale zároveň ochotně s člověkem spolupracující, cvičitelný.
jinak - to se bavíme o jednom psu? K početnému stádu? Pro ty činnosti jsou vhodná právě různá plemena - pastevci stráží, ovčáci pracují se stádem...
napsal(a):
U pravých pastevců nelze předpokládat ovladatelnost za všech okolností a pokud by pozemek nebyl řádně oplocený, tak v naší přelidněné krajině potěš koště pro kolemjdoucí.
Jinak k tomu popisu mě (opět) nutně napadá hovawart - přirozený hlídač, ale zároveň ochotně s člověkem spolupracující, cvičitelný.
jinak - to se bavíme o jednom psu? K početnému stádu? Pro ty činnosti jsou vhodná právě různá plemena - pastevci stráží, ovčáci pracují se stádem...
Hovawart mi spíše přijde jako takový ten ovladatelný hodný typ k ovečkám. Nějak si ho nedovedu představit, co by sám dělal s nas*nou krávou.
napsal(a):
Stádo by nepřesahovalo více jak 10, max 20 kusů dobytka, tudíž si myslím, že jeden pes s pánem to zvládne. Samozřejmě početné stádo např. častých herefordů cca o 200 kusech je jasné, že je pro jednoho psa moc. A k poslední větě, jak jsem psala, upřednostňuji pastevce, jelikož mi jde o hlídání i "výpomoc" u dobytka. Ovčák se hodí např. spíše pro cílené hnání na určité místo, mě jde o udržení stáda v klidu, či jeho shánění, což si myslím, pro pastevce není nadměrný úkol.

Před časem jsem viděla nějaký francouzský dokument, jak se vrací pastevečtí psi do horských oblastí...mám pocit, že mimo stád ovcí se jednalo i o kravičky, nezaregistrovala jsem přesně plemeno, ale typla bych to na pyrenejskho horskýho psa.
Růžena Růžová

XXX.XXX.13.98
... a co flanderský bouvier?
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Tak „něco mezi“ ovčákem a pastevcem je slovenský čuvač, podholaňský pes a další bílí horští psi. Původem honák je i rotvajler, i když ten se dost změnil. Možná velký švýcarský salašnický pes nebo český horský. Nebo bouvieři, ardenský či flanderský. Těžko radit, ale asi bych s výběrem plemene zůstala v Evropě, asijští pastevci jsou takoví méně civilizovaní. Nebo některý z amerických „curs“, kam patří i ten leopardí, ale je jich víc, i když tady se budou hůř shánět.
Možná by stálo za to oslovit někoho, kdo takto krávy a psy chová, poptat se ho, co za plemeno má a dle čeho vybíral.
Tozumeko23
napsal(a):
Na dovolené v zahraničí jsem k tomuto účelu kromě kříženců nejasného původu viděla francouzská plemena - briard, beauceron, kteří jsou mimo to i dobrými hlídači. Na blízkém statku se sháněním zvířectva všeho druhu a velikosti zase vydatně pomáhá australský ovčák.
Pastevec je primárně pes určený k ochraně před šelmami a zloději, samotné udržování stáda pohromadě ho nebere, to je v první řadě opravdu pracovní náplň těch ovčáckých plemen.
Tozumeko23
napsal(a):
Ještě mě napadlo, že by to šlo s nějakým salašnickým psem. Nebo třeba leonberger či novofundlanďan.. Co myslíte?
Novofunlandan též není ani pastevec ani ovčák a není to už ani moc pracovní plemeno takže od něj nečekejte že bude naánět krávy.
K vašim učelum bych možna volila klasiku německého ovčáka jsou linie které stále pasou a možna některého z belgičáku ale tam nevím zda budou mit potřebnou tvrdost vuči kravám možná i australskeho ovčáka jsou poměrně tvrdší než borderky a jsou i dobří hlídači, určitě bych nezkoušela plemena která uvádíte to jsou spíše hlídači a u stáda vám budou na nic, prostě k této práci nemají potřebnou stavbu těla a ani vlohy, práce je nebude bavit a možná ani nepochopí co po nich chcete, výcvik takového plemene vám bude dlouho trvat a bude bez zaručeného výsledku.je možne že po 2 letech práce s takovým plemenem to vzdáte a budete muset pořídít právě tu borderku nebo něco podobného.
Accuracy
napsal(a):
Tak „něco mezi“ ovčákem a pastevcem je slovenský čuvač, podholaňský pes a další bílí horští psi. Původem honák je i rotvajler, i když ten se dost změnil. Možná velký švýcarský salašnický pes nebo český horský. Nebo bouvieři, ardenský či flanderský. Těžko radit, ale asi bych s výběrem plemene zůstala v Evropě, asijští pastevci jsou takoví méně civilizovaní. Nebo některý z amerických „curs“, kam patří i ten leopardí, ale je jich víc, i když tady se budou hůř shánět.
Možná by stálo za to oslovit někoho, kdo takto krávy a psy chová, poptat se ho, co za plemeno má a dle čeho vybíral.
Proto jsem také vytvořila diskusi na tohle téma. Doufala jsem, že se tady objeví i někdo kdo s tímto má zkušenost.

ivulka2
napsal(a):
Hovaward je puvodně strážní a hlídaci nikoliv pastevec nebo ovčák takže u stáda si ho celkově neumím představit.
Spojuje v sobě ono samostatné hlídání a snadnou ovladatelnost, vycvičitelnost...hybrid mezi pastevcem a ovčákem
Jinak ten slovenský čuvač.
Teoreticky (ale ta teorie bude platit obecně) - beauceron.
ivulka2
napsal(a):
Novofunlandan též není ani pastevec ani ovčák a není to už ani moc pracovní plemeno takže od něj nečekejte že bude naánět krávy.
K vašim učelum bych možna volila klasiku německého ovčáka jsou linie které stále pasou a možna některého z belgičáku ale tam nevím zda budou mit potřebnou tvrdost vuči kravám možná i australskeho ovčáka jsou poměrně tvrdší než borderky a jsou i dobří hlídači, určitě bych nezkoušela plemena která uvádíte to jsou spíše hlídači a u stáda vám budou na nic, prostě k této práci nemají potřebnou stavbu těla a ani vlohy, práce je nebude bavit a možná ani nepochopí co po nich chcete, výcvik takového plemene vám bude dlouho trvat a bude bez zaručeného výsledku.je možne že po 2 letech práce s takovým plemenem to vzdáte a budete muset pořídít právě tu borderku nebo něco podobného.
NO podle mě není pes k dobytku.. Dříve třeba k ovcím, ale dnešní NO určitě ne. Zase si myslím, že klidně můžu volit nějakého křížence třeba berňáka nebo australana a pak už je to jen o výcviku a zvykáním na skot. Ovčáci jako belgičtí nebo neměčtí podle mě nejsou pro honáctví až tak vhodní jako třeba kdysi.
Já mám ke stádu charolaisů (190 základ + 80 telat) 3 NO. Do jiného plemena bych nešla. Možná tak Beauceron. S tím, že se NO ke skotu nehodí s vámi nemohu souhlasit. Mám pracovní linii. Psy zvykám od mala ve stádě a za kravama běhají jako střely... Při správném vedení i NO v dnešní době v sobě najde to, pro co byl vyšlechtěn. Volba je samozřejmě na Vás ale já bych neměnila. :)
Přeji šťastnou ruku při výběru.

Apenzelský a entlebušský salašnický pes.Tato plemena se původně k nahánění dobytka používala.
Asiati, kavkazi, atd. jsou opravdu jen na hlídání. Ten pes chce ležet a z dálky vše sledovat a hlídat (to ho baví a pro to byl vyšlechtěn). Doprovází stáda a hlídá je, nic víc nic míň. A navíc jsou to psi, které jen tak neodvoláte. Čuvač je něco mezi. Perfektní hlídač a nahání také. Horší bude ale v dnešní době najít opravdu pracovní čuvače. Dnes se uchovňuje na základě výstav a ne povah. A zrovna čuvač na tom jako plemeno moc dobře není. Ale kdo hledá, najde.

Jezdili jsme na Slovensko a tam chodili s kravami vždycky kříženci, co se jim říkalo vlčák ( nic společného s ČSV ). Větší, těžší pes by se u stáda rychle ulítal a oddělal - když už by měl zájem.
Dnes by to mohl být australský honák.

"Před časem jsem viděla nějaký francouzský dokument, jak se vrací pastevečtí psi do horských oblastí...mám pocit, že mimo stád ovcí se jednalo i o kravičky, nezaregistrovala jsem přesně plemeno, ale typla bych to na pyrenejskho horskýho psa. "
tož můj pyreneják je přesně tohle:
"Ten pes chce ležet a z dálky vše sledovat a hlídat (to ho baví a pro to byl vyšlechtěn). "
Zcela typický obrázek u nás (a je jedno, že to nemá souvis s jakýmkoliv stádem, nicméně to krásně ilustruje tu odlišnost) : jdeme cokoliv dělat na zahradě, zatímco hovík už dychtivě čeká, co s námi bude moct dělat, pastevec si na vhodném místě, ze kterého má přehled vyhrabe pelech, zalehne a vznešeně naše snažení přehlíží...
No, fudlák tedy určitě ne, na běhání ho užije jen mírně, hlídat nic nebude, maximálně Vás a to zase opravdu dobře.
Kamarád měl u stáda dvě komondorky, komondor je sice spíše hlídač, ale holky zvládaly stádo i pást. Jen to znamenalo mít opravdu dobré ohrazení. Jinak dokud se stáda pásla a pracovalo se s nimi a kolem nich, pastevci měli dva druhy psů a nebo křížence, kteří odmala se stádem žili.
Tozumeko23
napsal(a):
Máme mladou ACD.Je schopna korigovat jak koně, tak krávy.Není to o velikosti, ale o mrštnosti a odhadu
Honácký pes je neuvěřitelně rychlý a akční, na toho si nějaká kráva nepřijde. Má také sklon jednat podle svého, tak občas žene víc, než byste chtěli
ACD nezastraší svým vzhledem, ale teritorium, které je "jeho" si hlídá.Naše fenka nikdy nebyla učená k agresivitě, lidi k nám běžně chodí, ale ona je dokáže ohlásit.Možná, kdybychom ji vedli k tomu, že lidi jsou nežádoucí, byla by tvrdší.
Společnice je velmi dobrá, rodinu miluje, ale musí se nejdřív vyřádit
Mi jsme kdysi meli slovenského čuvače a kříženku z útulku, asi v tom byl NO. Měli jsme na velké pastvině asi 12 koní + pár hříbat. Psi jsme ke koním neměli, ale pokud jsme je na pastvinu vzali a potřebovali koně přehnat, nebo zahnat do stáje, psi se chovali jako profesionálové. Pokud se kůň opozdil, nebo se chtěl raději zůstat pást, popoháněli ho štípnutím do zadní nohy. Nikdy ne jinam. Pokud se rozhodl nezpolupracovat a začal po nich např. kopat, dokázali si s ním poradit. Později nám chovatelka čuvačů vysvětlila, že to je právě znak honáckého psa, popohánět štípnutím do zadní nohy. Taky nám o´všem zdělila, že náš pes je obzvláště netipicky mírné povahy, že čuvači bývají daleko ostřejší. Ale i náš pes toleroval jen nás tři kamarády, které bral jako členy rodiny. Ostatní, byť naše přátele, které znal celý život, vítal, ale nesměli přijít v noci, když byl sám na dvoře. to měli smůlu. A koho neznal toleroval, pokud jsme mu dali najevo, že k nám patří a pobude chvíli u nás. Pak po tu dobu byl ochoten ho ignorovat.A cizího člověka který k nám nadrzo vlezl netoleroval už vůbec. Jarka.