Dobrý den, mám problém s ročním německým ovčákem (pes), stále se rozptyuje, sbírá klacky ze země když ho chci cvičit a pak s s nima hraje.
Například : Chci psa naučit povel Ke mě:
Vezmu tedy dlouhé vodítko nebo šňůru, nechám psa odejít dál ode mě, řeknu jméno psa a KE MĚ! pes tedy přiběhne, ale nezastaví se, ani se nenechá pohladit, většinou si ani nebere pamlsek a běží si dál, po chvilce ho to přestane bavit, ani pamlsky nechce a najde si nějáký klacek, s kterým si pořád hraje a začne mě ignorovat.
Jak na něj?
Představte si, že vás někdo vysadí na loď plnou nahých ženských, které vám nosí pivo a stejky... co byste dělal, myl byste tam nádobí?
Je pochopitelné, že je pes v cizím prostředí rozptýlený, je třeba kritéria postupně zvyšovat (tj. neprve psa přivolávat doma v nerušivém prostředí) a laťku zvedat teprve tehdy, až je plně úspěšný v předchozím kroku. Přivolávejte minimálně za procházku, pořád s tím psa neotravujte, zvolte odměnu maximální úrovně, co má rád?
Nikdy není pozdě...
Cvičák !
http://www.vycvikpsa.cz/articles/000003.shtml
http://www.vycvikpsa.cz/archive.html.
shavoid
napsal(a):
Představte si, že vás někdo vysadí na loď plnou nahých ženských, které vám nosí pivo a stejky... co byste dělal, myl byste tam nádobí?
Je pochopitelné, že je pes v cizím prostředí rozptýlený, je třeba kritéria postupně zvyšovat (tj. neprve psa přivolávat doma v nerušivém prostředí) a laťku zvedat teprve tehdy, až je plně úspěšný v předchozím kroku. Přivolávejte minimálně za procházku, pořád s tím psa neotravujte, zvolte odměnu maximální úrovně, co má rád?
Chodím s ním na místo, kde nikdo není a když s nim jsem doma tak poslouchá parádně.
On má jinak rád vše možné, ale venku to většinou nechce a zajímá ho jen klacek.
Ale asi nejraději má takové ty sušené uši.
1) musíte najít motivaci - tedy stabilní a funkční odměnu - pamlsek, maso, sýr atd. popřípadě si kupte míčky na šnůře (pokud rád honí), pokud se raději přetahuje tak pešky. Nejlépe 3 a aby byli všechny stejné.
bez vlastní motivace psa moc nepocvičíte, tedy tak, aby jste psa do chování nenutili
2) cvik vždy začínejte v klidném prostředí, tedy pokud jdete mimo domov na klidné místo, pokud možno bez klacků, které ho rozptylují
3) na začátku psa na vodítku, vodítkem vytvoříte ohraničený prostor okolo Vás, který mu znemožní se odměnit okolím a naopak v tomto prostoru se nacházíte Vy, přes koho jsou odměny dostupné - pamlsky, míček či pešek.
Radek852
napsal(a):
Chodím s ním na místo, kde nikdo není a když s nim jsem doma tak poslouchá parádně.
On má jinak rád vše možné, ale venku to většinou nechce a zajímá ho jen klacek.
Ale asi nejraději má takové ty sušené uši.
Nechte ho pořádně vylítat, opravdu pořádně, mějte spoustu klacků a za odměnu mu dejte hru s tím klackem. A dělejte věci, které ho baví.
Radek852
napsal(a):
A jak ho mám přimět aby u mě zastavil když ke mě příjde?
Pracujte se stopovačkou, dobrý návod na výchovu a učení přivolání najdete tady
www.clovekpritelpsa.cz.
To uz jsou dva cviky. Pokud chcete vydrž v te pozici u Vás, tak mu musíte dat důvod. Takže kdyz bude u Vás odměnite za to, ze přišel a poté ho odmenujet za to, ze tam zůstává. A pak dejte povel třeba volno. Ted ale nemá důvod tam zůstávat, takže to musíte zmenit. On pak prisedne a bude očekávat, jestli z vás jeste něco kapne.
3) na začátku psa na vodítku, vodítkem vytvoříte ohraničený prostor okolo Vás, který mu znemožní se odměnit okolím a naopak v tomto prostoru se nacházíte Vy, přes koho jsou odměny dostupné - pamlsky, míček či pešek.
Já myslela, že pozitivně motivujete, ne že omezujete psa.... Odměna z okolí a její omezení. Jak říká kamarád - najdeme způsob, jak psa přinutit vzít si odměnu, kterou vlastně nechce.
scylla
napsal(a):
Já myslela, že pozitivně motivujete, ne že omezujete psa.... Odměna z okolí a její omezení. Jak říká kamarád - najdeme způsob, jak psa přinutit vzít si odměnu, kterou vlastně nechce.
Paní scyllo, kdyz odpovídáte. Co odpovědět na vsechny otázky?
Nevím, jaký by dávalo smysl nechat psa běhat všude okolo a říkat mu ke mne. Ale mate pravdu Ramireze, Pryorr obi pracuji s mořskými savci a hádejte obi jsou v bazene, z ketereho neuplavou na širé moře.
Někdy mi přijde, ze Vaši jedinou motivaci je jen rýpat a vyvolat konflikty a šířit jen pravdu Vaši a 10 neznamych přátel, kteří to jediní umíte.
scylla
napsal(a):
Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi tím, co napsal Lacik (a vy citovala) a Vaším použitím stopovačky? Možná ten, že Lacik pojmenovává věci pravým jménem a neříká tomu "přirozená komunikace"?
Já teď přidám slovo do pranice - přeskokové jednání. Pokud pes nerozumí co se po něm chce, pokud toho je na něj moc... přeskočí si do toho, že místo poslouchání bude dělat hovadiny. Neříkám, že to tak je, ale je to jedna z možností.
Každopádně jak bylo řečeno - nechte psa nejdřív vyřádit a pak cvičte. A cvičte s ním na té stopovačce /nejdřív ne na plnou délku, ale tak, abyste ho mohl, v případě, že na povel nezareaguje, do toho povelu v klidu dovést/ a cvičte to s ním hlavně krátce. Klidně nejdřív jen jednou, pak postupně dvakrát, třikrát, a následně si hodně pohrát - s tím klackem. Hru s klackem použít jako odměnu.
většinou si ani nebere pamlsek a
ono i ten pamlsek musíte vychytat. Naše současná feňule to má tak, že největší odměna by byla zvěř, další levl je... suchý chleba, pečívo a na stejné úrovni bývají přemrzlá jablka (někdy se to mění, podle toho jak se vyspí, někdy vítěží pečívo, někdy jablka, až pak daleko je... piškot, kterýmu dá přednost přes masem, párkem. Musíte si zjistit, co je pro psa to nej. Může to být klidně i hozený papírový kapesník.
Ja by som potreboval tiež poradiť, nechcem zakladať nové vlákno, ide o to že privolanie zvláda aj vonku, na piškotu príde skoro stále na jedno max 2 "ku mne", ale ak niečo nájde čo si chce očuchať, strom apod. tak sa na mňa ani nepozrie alebo ak ide nejaký človek tak to isté preoste ho musí ísť oňuchať, problém je v tom že je velkostne asi ako dospelý pes a ľudia sa ho boja, NO 10 mesiacov, myslíte že je v tom tiež nedostatočná motivácia?
U přivolání je to tak, ze se pes odměňuje sam. Odměnou jsou pachy - nové vjemy z okolí. Pachy, informace, lidé, pes, zvěř atd. Tedy pokud ho chcete odvolat pozitivně, musí mít pes zkušenost, ze kdyz přijde, tak bude odměněn více nez od čeho je odvolán. Tedy na jeden piskot vám to fungovat nebude.
Ale to co psa odvolá je povel zažitý na úrovni reflexi. A to chce trénink.
Lacik
napsal(a):
Nevím, jaký by dávalo smysl nechat psa běhat všude okolo a říkat mu ke mne. Ale mate pravdu Ramireze, Pryorr obi pracuji s mořskými savci a hádejte obi jsou v bazene, z ketereho neuplavou na širé moře.
Někdy mi přijde, ze Vaši jedinou motivaci je jen rýpat a vyvolat konflikty a šířit jen pravdu Vaši a 10 neznamych přátel, kteří to jediní umíte.
Držte se svých klišé - o všem přeci rozhoduje pes. Když se rozhodne tak, jak chce on, tak ho přinutíme rozhodnout se tak, jak chceme my a omezíme ho a nanutíme mu to, co ve své podstatě vůbec nechce. Zvláštní přístup. Buď o odměně rozhoduje pes nebo ne a pak nemůžete používat donucení, jak jste mi vysvětloval v jiném vlákně. Drže se jednoho nebo druhého, nazývejte věci pravými jmény - ne okecávkami a "odbornými" termíny tzv. pozitivní motivace. Například dr. Šusta před vámi doporučovaným způsobem ve své knize důsledně varuje.
Lacik
napsal(a):
Tedy budeme se psem pracovat jako se zvířetem, kterému odebereme všechny podněty a naučíme ho, že jediné "pozitivní" do jeho života přineseme my tím, že mu vůbec nějaké podněty umožníme, výborně, čisté pozitivum pro to zvíře. A srovnávat psa s mořskými savci je totálně mimo. Nebo chováme po tisíciletí mořské savce a máme s nimi vybudované různé komunikační kanály? Ještě tu chybí argument o chození do práce a už bude argumentace tzv. pozitivkářů kompletní.
Lacik
napsal(a):
Nemám ráda oblbování a poukázání na rozpory ve vašich teoriích není žádné rýpání, ale poukázání na nesrovnalost mezi tim, co jste kázal v jednom vlákně a vyčítal mi to a teď to kážete sám, pochopitelně "zdůvodněné" mořskými savci. Myslím, že buď jedno nebo druhé.
Dost se divím, že se neoháníte tzv. Premackovým principem, který tzv. pozitivní motivátoři berou jako něco úžasného a "nového"(tuším 70 léta?)Nás s ním učili pracovat trenéři koní před několika desítkami let a psali o něm v knihách o tréninku koní, které byly napsané mezi válkami nebo těsně po nich. Oni tam říkají - nebojuj s ním, odměň ho tím. Neříká vám to nic?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ronx
napsal(a):
Ja by som potreboval tiež poradiť, nechcem zakladať nové vlákno, ide o to že privolanie zvláda aj vonku, na piškotu príde skoro stále na jedno max 2 "ku mne", ale ak niečo nájde čo si chce očuchať, strom apod. tak sa na mňa ani nepozrie alebo ak ide nejaký človek tak to isté preoste ho musí ísť oňuchať, problém je v tom že je velkostne asi ako dospelý pes a ľudia sa ho boja, NO 10 mesiacov, myslíte že je v tom tiež nedostatočná motivácia?
Ono platí (zejména u psů, jejichž nejsilnější motivací není ten člověk) :
"Ale to co psa odvolá je povel zažitý na úrovni reflexi. A to chce trénink"
-nemáš dostatečně natrénováno
-píšeš "na jedno max 2 "ku mne" " - nedůslednost - povel vydávám jen jednou (a musím zajistit, že pes přijde - k tomu ti slouží, krom jiného, i to mechanické jištění stopovačkou)
- formuluješ "na piškotu príde..." - pes má přijít na povel, pamlsek je až odměna. A odměnou nemusí být jenom pamlsek, zrovna u přivolání bych dala jednoznačně jako odměnu hru, akci...pes se musí těšit a musí přiletět jako blesk, jakáže fajn blbina ho čeká...
- "očuchať, strom apod. tak sa na mňa ani nepozrie " - no, nepoveluj psa, který tě nevnímá, nejdřív si zajisti jeho pozornost
- "alebo ak ide nejaký človek tak to isté preoste ho musí ísť oňuchať, problém je v tom že je velkostne asi ako dospelý pes a ľudia sa ho boja" - no bodejť...však mu dej pravidla, jak se budete míjet s cizími, třeba si ho dej k noze, nějaké očuchání až se svolením toho člověka a na tvůj povel...a máš vodítko.
scylla
napsal(a):
Držte se svých klišé - o všem přeci rozhoduje pes. Když se rozhodne tak, jak chce on, tak ho přinutíme rozhodnout se tak, jak chceme my a omezíme ho a nanutíme mu to, co ve své podstatě vůbec nechce. Zvláštní přístup. Buď o odměně rozhoduje pes nebo ne a pak nemůžete používat donucení, jak jste mi vysvětloval v jiném vlákně. Drže se jednoho nebo druhého, nazývejte věci pravými jmény - ne okecávkami a "odbornými" termíny tzv. pozitivní motivace. Například dr. Šusta před vámi doporučovaným způsobem ve své knize důsledně varuje.
Paní Stapkovska opět krasne ukazujete, jak jste opět mimo a ze Vaši jedinou motivaci je rypani, prosazování své pravdy, poucovani, posilování svého ega, ale rozhodne Vám nejde o to, aby jste poradila.
Jelikož jste se tak rozepsala, tak nerozumím proč neodpovite na již položené otazky. Bohužel to nedokážete, jen naučené odpovedi.
1) pes je na vodítku, které neumožní psovi odbehnout a odmenovat se okolím. Vytvoří tzv bazén okolo psovoda cca 6m. A ja několikrát psa odměnim.
A) pes získává informaci, kde je odmena
B) pes získává informaci, co je to za odměnu
C) pes získává informaci, ze odmena je dostupná
Pokud pes bude chrt odměnu, nabídne aktivitu a muže začít postupný trénink přivolání, jelikož mi pes svým chováním odpověděl, zda mam funkční odměnu. A postupně začnu trénovat, dávám pryc vodítko atd. Budování reflexu.
Pokud mi pes nenabidne aktivitu, tedy nechce odměnu. Nemohu cvičit, nemám vlastní motivaci psa.
+ především na zacatku odměnim jakoukoliv aktivitu vůči mne. Pes přiběhne i bez povelu. Ihned odměnim.
2) vás způsob a nesoudim pro upozornění.
Pes je na dlouhé snure. Privolate. Pockate 1s. A psa i proti své vůli přitáhne te k sobě. U toho používáte intonacni navigací, tedy hlasové vyhrožování, dominantní agresi. Pokud ji používáte jinak nez Desensky, tak již po 10x Vás zadám o vysvětlení.
Suma sumárum, cesta za reflexem:
1) zkušenost psa je, ze po povelu odmena
2) zkušenost psa je ta, ze po povelu následuje tah stopovacky a vyhrožování
Jsou různé způsoby. Každy at si cvičí, jak chce.
Ale pokud možno nazývejte veci pravými jmény a neschovajte donucovaci metody za líbivé kecy o vztahu psovoda a psa, důvěře, spolupráci atd.
A pokud se k něčemu vyjadřujete, tak si buďte jistá, ze tomu alespoň rozumíte.
Jak jsem rekl, jste známa smutná osoba plna zaste a přitom mylných informaci.

"U toho používáte intonacni navigací, tedy hlasové vyhrožování, dominantní agresi. "
tohle mi nějak není jasné - to máš jako představu, že si člověk psa přitahuje na stopce a k tomu výhružně vrčí temné "ke mně" ?
napsal(a):
"U toho používáte intonacni navigací, tedy hlasové vyhrožování, dominantní agresi. "
tohle mi nějak není jasné - to máš jako představu, že si člověk psa přitahuje na stopce a k tomu výhružně vrčí temné "ke mně" ?
Mohu popsat způsob, který sem viděl používat a shoduje se s tím, jak to pouziva prave autor tohoto termínu Desensky.
Ke mne.1s. Neposloucha. Hrozivé a agresivní tón. Poté Poslechne. Líbivý tón.
Scylla to však takto podle všeho nepoužívá. Jen neni schopna vysvětlit, jak teda funguje intonacni navigace u ni.
Andrýsek3
napsal(a):
Ale už vám to vysvětlovala, že žádné vyhrožování nedělá.
Nechcete si založit vlákno Lacikxscylla?
Jsou tu dva lidi, kteří chtějí poradit, a takhle se v tom akorát ztratí a budou vědět kulový, když furt začínáte se svým "odpovězte na otázky" a Scylla se chytá.
Mě to také nebaví, bohužel paní Sscyllu má furt nějakou potřebu. Bohužel konstatovala jen, že to takto nedělá, už neřekla, jak to tedy dělá...
Ale máte pravdu, pojdme se věnovat zakladateli vlákna.
Lacik
napsal(a):
Mě to také nebaví, bohužel paní Sscyllu má furt nějakou potřebu. Bohužel konstatovala jen, že to takto nedělá, už neřekla, jak to tedy dělá...
Ale máte pravdu, pojdme se věnovat zakladateli vlákna.
Já nevím, jak scylla, ale já mám intonační navigaci různou. Dneska ráno kupř. zvolání : "PiPíí? Kdepak sii? Tadytadytadyyy!" a výsledkem bylo radostně se řítící stádo fleků. Nic agresivního, nic dominantního. Jen natažení si psa na sebe.
Cituji Desenského:
"Obecně řečeno: dáte povel "Ke mně!"(nebo pocem, na povelu nezáleží, jen musí být vždy stejný), počkáte 1s po vyslovení povelu a potom pomocí předem připravené šňůry zatáhnete jedním tahem psa až k sobě. Tím spojíte povel "Ke mně" (nebo jiný, ale vždy stejný) s tím, že chcete, aby byl pes u vás. Tam ho samozřejmě pochválíte, že přišel (i když ne dobrovolně, ale je prostě tam, kde chcete, aby byl). Já chválím psa už za to, že začal spolupracovat a s jeho přibližováním pochvalný tón stupňuji (intonací psa naviggujete), nejvyšší stupeň pochvaly je pohlazením rukou."
"Za čas nechám vodítko volně na zemi, ale má vodítko pořád, tudíž doma krátké, venku dlouhé a přivolám si psa bez pomoci pouze "intonační navigací". Pokud jde ke mně - chválím. Zastaví-li se, nebo uhne ze směru, zpomalí, začne čuchat, nebo dokonce drze zvedne nohu - trestám hrozivým tónem v intonaci velmi agresivního komentáře. Tím pes velmi rychle pochopí, že přijít je dobře a všechno ostatní je špatně.".
Mimochodem zmínila jste přeskokové chování:
- zvedání nohy - není drzost, to psi ani neumí, ale je to právě přeskokové chování. Nádherná ukázka totálního nepochopení.
Krom toho, pokud někdo používá stopovačku k vytvoření reflexu přivolání, naprosto v pohodě, je to adekvátní metoda. Pokud někdo použíá intonanční navigaci včetně vyhrožování, v pohodě, velká část majitelů na své psy řve. Naprosto v pohodě.
Pokud se někdo psovi schovává, utíká před ní, hecuje ho. Naprosto v pohodě. Vše to jsou adekvátní metody.
Ale at nebalamutim veřejnost, že pes přijde pro moji vzájemnou spolupráci a úsměv, když základ nácviku schovává negativní posilovače. A přitom ještě opakovaně hanit všechny ostatní metody, aniž by jim člověk rozuměl. To je celé :).
Rozjela se tu celkem diskuze tak já napíšu své:D Dnes jsem si vzal balonek, aby pořád nebral ty klacky a netrhal je bůh ví kde (za celou cestu si vzal jen jeden klacek a pak ho hned pustil), ani jsem si dnes po včerejším zážitku nebral dlouhé vodítko.
Vyšel jsem s ním ven, nejdřív jsem mu házel balonek, aby se vylítal a pak začlo cvičení KE MNĚ.
Hodil jsem mu balonek a řekl ke mně, pes ho přinesl ke mně a položil na zem (což se často nestává) a odběhl dál na další hod, já jsem si ale balonek strčíl do kapsy a řekl KE MNĚ.
Pes radostně přiběhl za odměnu jsem mu dal pamlsek a balonek, a takhle jsme opakovali.
Dokonce se mi ho takhle podařilo dát na vodítko bez toho, aby jsem ho musel honit.
Tak doufám že jsem přišel na to, jak na něj.
Teď už ho jen naučit sedni a pusť nebo podej.
Povel sedni.
Když ho chci naučit sedni, tak mu tlačím zadeček dolů a hlavu mu přidržuji nahoře a říkám přitom seedni.
Pes ale tlačí zadek nahoru:D
Máte na to někdo metodu?

Radek852
napsal(a):
Rozjela se tu celkem diskuze tak já napíšu své:D Dnes jsem si vzal balonek, aby pořád nebral ty klacky a netrhal je bůh ví kde (za celou cestu si vzal jen jeden klacek a pak ho hned pustil), ani jsem si dnes po včerejším zážitku nebral dlouhé vodítko.
Vyšel jsem s ním ven, nejdřív jsem mu házel balonek, aby se vylítal a pak začlo cvičení KE MNĚ.
Hodil jsem mu balonek a řekl ke mně, pes ho přinesl ke mně a položil na zem (což se často nestává) a odběhl dál na další hod, já jsem si ale balonek strčíl do kapsy a řekl KE MNĚ.
Pes radostně přiběhl za odměnu jsem mu dal pamlsek a balonek, a takhle jsme opakovali.
Dokonce se mi ho takhle podařilo dát na vodítko bez toho, aby jsem ho musel honit.
Povel sedni.
Když ho chci naučit sedni, tak mu tlačím zadeček dolů a hlavu mu přidržuji nahoře a říkám přitom seedni.
Máte na to někdo metodu?
Myslím, že povel "sedni" by šel nacvičit i s tím balonkem, prostě balonek dát tak "vysoko- nebo jak to říct...nad hlavu psa", aby pes, který ho chce sledovat musel sednout...mě teda stačilo věc nebo pamlsek držet a štěndo si raději sedalo než aby mělo "vyvrácenou" hlavu ve stoje.
Jinak gratulace, je vidět, že jste na správné cestě...
Radek852
napsal(a):
Povel sedni.
Máte na to někdo metodu?
Výborně :) Když je motivace psa, jde hned vše samo.
co se týče sedni, tak jak píše sardulla. Nicméně hledejte i pamlsky, která Vám budou fungovat. Je dobré to mít vyvážené a ne postavené jen na míčku.
Krom toho u práce s předmětem, musíte mít vyřešené právě pust a podej a to ještě takovým způsobem, aby to pro psa nebyl trest, tedy tak, aby Vám to pes chtěl podat a chtěl pustit :)
Skvělá práce!
napsal(a):
Ono platí (zejména u psů, jejichž nejsilnější motivací není ten člověk) :
"Ale to co psa odvolá je povel zažitý na úrovni reflexi. A to chce trénink"
-nemáš dostatečně natrénováno
-píšeš "na jedno max 2 "ku mne" " - nedůslednost - povel vydávám jen jednou (a musím zajistit, že pes přijde - k tomu ti slouží, krom jiného, i to mechanické jištění stopovačkou)
- formuluješ "na piškotu príde..." - pes má přijít na povel, pamlsek je až odměna. A odměnou nemusí být jenom pamlsek, zrovna u přivolání bych dala jednoznačně jako odměnu hru, akci...pes se musí těšit a musí přiletět jako blesk, jakáže fajn blbina ho čeká...
- "očuchať, strom apod. tak sa na mňa ani nepozrie " - no, nepoveluj psa, který tě nevnímá, nejdřív si zajisti jeho pozornost
- "alebo ak ide nejaký človek tak to isté preoste ho musí ísť oňuchať, problém je v tom že je velkostne asi ako dospelý pes a ľudia sa ho boja" - no bodejť...však mu dej pravidla, jak se budete míjet s cizími, třeba si ho dej k noze, nějaké očuchání až se svolením toho člověka a na tvůj povel...a máš vodítko.
Ďakujem určite na tom popracujeme.
Radek852
napsal(a):
Dobrý den, mám problém s ročním německým ovčákem (pes), stále se rozptyuje, sbírá klacky ze země když ho chci cvičit a pak s s nima hraje.
Například : Chci psa naučit povel Ke mě:
Vezmu tedy dlouhé vodítko nebo šňůru, nechám psa odejít dál ode mě, řeknu jméno psa a KE MĚ! pes tedy přiběhne, ale nezastaví se, ani se nenechá pohladit, většinou si ani nebere pamlsek a běží si dál, po chvilce ho to přestane bavit, ani pamlsky nechce a najde si nějáký klacek, s kterým si pořád hraje a začne mě ignorovat.
Jak na něj?
Odpovedela jste si sama. Zjevne je pro neho vic hra s klackem nez pamlsek - ergo odmenujte klackem.
Idelane tam, kde zadne klacky na zemi nelezi, aby mel pocit, ze jste panem klacku vy a ne aby se mohl sam odmenovat nalezem:)
(a zkousejte jine nepotravni odmeny, peska, micek, pretahovani - muzete pres takove odmeny ostatne i posilavat hodnotu pamlsku).

"Povel sedni.
Máte na to někdo metodu?"
nic nikam netlač, tlak vyvolává protitlak...
Jak naučit sedni, třeba :
- využívám jeho chování (zachytím) - v okamžiku, kdy si pes sám sedá vyřknu "sedni" a v okamžiku, kdy má prd.el na zemi odměna (pochvala+odměna)
- psa navádím - pes stojí, ruku s pamlskem/balónkem/hračkou...dám před čumák a vedu nahoru za hlavu - pes jde čumákem za tvou rukou a přirozeně si sedne
- nechám psa, ať mi to nabídne - mám pamlsky, dám mu jeden, dva, pes chce třetí a já čekám, až si sám sedne (a on si vždycky sedne) - přesně v tom okamžiku a ne poději mu dám pamlsek. Popojdu (pes musí vstát - bez povelu!) a znovu mu nabídnu pamlsek, který dostane za sed. Před odměnu zařadím pochvalu (respektive slovo, kterým označuješ "teď jsi to udělal dobře" - třeba JO). Aź si spolehlivě sedá, přidávám povel k pohybu, později povel předřadím
Důležitá je vždy odměna a to odměna přesně načasovaná, respektive přesně načasované ono JO. Musíš psu srozumitelně a jednoznačně oznámit, že to, co právě udělal, bylo to, co po něm chceš.
A doporučuji si zavést i rituál, kterým cvičení budeš ukončovat.
Ty nechodíš nikam na cvičák?
napsal(a):
"Povel sedni.
Máte na to někdo metodu?"
nic nikam netlač, tlak vyvolává protitlak...
Jak naučit sedni, třeba :
- využívám jeho chování (zachytím) - v okamžiku, kdy si pes sám sedá vyřknu "sedni" a v okamžiku, kdy má prd.el na zemi odměna (pochvala+odměna)
- psa navádím - pes stojí, ruku s pamlskem/balónkem/hračkou...dám před čumák a vedu nahoru za hlavu - pes jde čumákem za tvou rukou a přirozeně si sedne
- nechám psa, ať mi to nabídne - mám pamlsky, dám mu jeden, dva, pes chce třetí a já čekám, až si sám sedne (a on si vždycky sedne) - přesně v tom okamžiku a ne poději mu dám pamlsek. Popojdu (pes musí vstát - bez povelu!) a znovu mu nabídnu pamlsek, který dostane za sed. Před odměnu zařadím pochvalu (respektive slovo, kterým označuješ "teď jsi to udělal dobře" - třeba JO). Aź si spolehlivě sedá, přidávám povel k pohybu, později povel předřadím
Důležitá je vždy odměna a to odměna přesně načasovaná, respektive přesně načasované ono JO. Musíš psu srozumitelně a jednoznačně oznámit, že to, co právě udělal, bylo to, co po něm chceš.
A doporučuji si zavést i rituál, kterým cvičení budeš ukončovat.
Ty nechodíš nikam na cvičák?
Už jsem zkoušel a funguje to na něj:) Děkuji.
Nechodím, je mi 15 a cvičák mám daleko od domu (asi 11 km), tak nevím jak bych se tam dostal, když nemám odvoz:D.