Uživatel s deaktivovaným účtem

Malinu jsem tedy neměla, ale myslím, že oproti NO budou podstatně akčnější...

Tak
Rozdíl je v temperamentu, a když si uvědomíš, co to je temperament...
Accuracy

XXX.XXX.1.187
BO jsou vzrušivější, razantnější, méně kontaktní s cizími. Z praktického hlediska jsou zdravější, vytrvalejší, lehčí a atletičtější, sežerou toho o dost méně. Dospívají později, proto to v mládí nepřehnat s výcvikem, jak jim to člověk znechutí, blbě se to napravuje. Nemají rádi křik a nervozitu, většinu problémů doporučuji řešit po dobrém. Nejsou tak strojoví, mají větší nároky na psovoda, na jeho kreativitu a přístup, chtějí změnu, vzrušení a práci. Pokud jste zvyklý/á na NO, nebude vám vyhovovat BO a naopak.
LájošM
napsal(a):
Maliny potřebují rozumné a klidné psovody. Často to jsou nerváci, NO spíš odpustí chybu.
Maliny bývají celkově razantnější, rychlejší nejen fyzicky, ale i psychicky.
Chtějí více zaměstnat tělo i hlavu, majitele stojí více času než NO.
A hlavně dostatek času a vyžití, malina je v podstatě akční celý den.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Když nepočítám temperament a výdrž, tak hlavní rozdíl mezi BOM a NO vidím ve vazbě na psovoda - němec je dělňas, kterej bude dělat "jen do výše svého platu", a je mu většinou šumák, kdo ho platí. Zatímco malina má silnou vazbu na svého pána, a pokud k němu má vztah, bude dělat na 1000%, ale pro někoho, koho nemá ráda neudělá nic, a neexistuje způsob jak ji k tomu donutit. Snese totiž obrovský nátlak od okolí, ale od svého pána to nese hodně těžko, a neodpouští chyby
GSDdog
napsal(a):
Obě plemena mají stejné charakteristiky - chytrost, rychlost učení, oddanost vůči pánovi. Jsou to obranáři, psi vhodní do rodiny i k jiným domácím mazlíčkům. Je nějaký výrazný rozdíl mezi těmito plemeny, budeme-li brát u obou plemen v potaz jen pracovní linii?
20 let jsem měla ovčáky a z toho asi 10 let exterierové, pak pracáky a tec mám maliny, maliny jsem měla fenu českého chovu (pracovní a spíše IPO krev, německo) a ted mám malinu z francie, čisté ringo takže srovnání mám.
Ovčak pracovní linka je akční, vytrvaly a někteří pracáci už jsou skoro stejní pošuci jak maliny, nejsou tak vázaní na člověka a nejsou tak kontaktní a mazlicí.
Malina pracovní IPO je víc vznětlivá a možná ma větší drive a ma spoustu trhlých nápadá, a v podstatě se narodí a už kouše a aportuje a miluje svoje lidi.
Malina ringová je víc vyrovnanější, možná trošku víc jako ovčák, je o hodně víc majetnická ale stejně jako předchozí miluje své ale i některé cizi lidi a oproti ovčáku jsou fakt mazlicí
A jak říka jeden muj kamarád ovčák to je dělník, traktor s tím muže jet skoro každej a udělá jakoukoliv práci ale malina to je formule jedna tam musí být vybornej šofér.
ivulka2
napsal(a):
20 let jsem měla ovčáky a z toho asi 10 let exterierové, pak pracáky a tec mám maliny, maliny jsem měla fenu českého chovu (pracovní a spíše IPO krev, německo) a ted mám malinu z francie, čisté ringo takže srovnání mám.
Ovčak pracovní linka je akční, vytrvaly a někteří pracáci už jsou skoro stejní pošuci jak maliny, nejsou tak vázaní na člověka a nejsou tak kontaktní a mazlicí.
Malina pracovní IPO je víc vznětlivá a možná ma větší drive a ma spoustu trhlých nápadá, a v podstatě se narodí a už kouše a aportuje a miluje svoje lidi.
Malina ringová je víc vyrovnanější, možná trošku víc jako ovčák, je o hodně víc majetnická ale stejně jako předchozí miluje své ale i některé cizi lidi a oproti ovčáku jsou fakt mazlicí
A jak říka jeden muj kamarád ovčák to je dělník, traktor s tím muže jet skoro každej a udělá jakoukoliv práci ale malina to je formule jedna tam musí být vybornej šofér.
Dovolim si na vas jako cloveka, ktery ma zjevne prakticke zkusenosti a ma s cim porovnavat:
Nedavno se do sousedstvi (centrum Prahy) nastehoval pan z Francie, nekdy ho potkavame pri venceni a pan je rad, ze si se mnou muze povidat o cviceni psu a tak se nekdy bavime.
Ma mohutneho samce BOM, ktery ma slozenou ring3 zkousku.
Co me hrozne zaujalo je, ze po provozni strance "mestskeho psa" se jevi naprosto bezproblemove. Je dost akcni, ma bleskove reakce pri hre i na povely, krasny prechod z klidu do drivu, ale na druhou stranu ma rad i cizi lidi, je kontaktni az mazlivy, uplne v pohode vychazi s cizimi psy (fenami i samci), bud si hraje, pravda dost drsne, ale treba moji fence, co vazi ani ne pulku co on, to vyhovuje a kdyz uz prestreli, okamzite to resi, tlumi se, konejsi. Hraje si i samci nebo je ignoruje, v parku chodi na volno...
Jediny neduh ktery podle majitele ma je, ze kdyby pry nebyl vydovadeny, tak by se doma (bydli v byte v cinzaku) brzy seberalizoval demolici.
Celkove bych se ho ale nebal nazvat idealnim rosinnym mestskym psem, samozrejme pro nekoho koho bavi se psem cvicit, aktivne travit spolecny cas atd.
Je takove chovani u ringoveho psa typicke, nebo je tenhle vyjimecne socializovany a naddprumerne bezproblemovy? Nemam s cim srovnavat.

Aniž bych měla ambice odpovědět na otázku poznamenávám, že vzhledem k náplni mondio-ringu je pevná nervová soustava psa základním předpokladem úspěšnosti v tomto sportu.
NO - je velmi dobré závodní auto
BOM - je jako formule 1
BOM je akčnější, energičtější, atletičtější. Je citlivější, co se týče nervové soustavy. To znamená rychlé nástupy vzruchu, což je právě ideální u cvičení.
Je to rozený pracant s pevnými nervy, proto roste jeho uplatní čím dál tím více ve sportu i v ozbrojených složkách, ještě když NO je chovem likvidován...
Díky citlevější soustavě, však potřbuje vyrovna a vybalancovaný trénink. Když budete malinu moc točit, přetočí se Vám 2x rychleji než NO, to jsou pak ty viditelné divoké maliny.
BOM tedy vyžaduje opravdu zkušenou ruku, která ví, kdy má přidat a kdy naopak ubrat. Jak říká například otec obran Helmut Raiser, "BOM sem měl a ta je tak rychlá, že se při cvičení naučí i to špatné, to se u NO nestane, je třeba na to dávat pozor a proto jsem e vrátil k NO".
Mě osobně tento pes taky láká, ale nechci přjít o vlastnosti NO a proto se rozhoduji nad tzv. KNPV ovčákem, což je vlastně to nejlepší, co současná kynologie nabízí.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
BOM tedy vyžaduje opravdu zkušenou ruku...
No a tady se názorově rozcházíme. Já tvrdím, že BO potřebuje ruku citlivou. Schopný začátečník zvládne BO lépe než NO, nicméně průměrný začátečník zvládne NO lépe než BO. :D
Člověk s dobrými nápady, který přistupuje konstruktivně a laskavě ke svému psu, může být i nezkušený a mít ukázkového BO. To, co skutečně potřebuje majitel BO, je cit pro psa, ne zkušenosti.
Nicméně samozřejmě pro vrcholový sport nebo práci ty zkušenosti potřebujete bez ohledu na plemeno. Ale to asi nebude případ zadavatelky, to by ty rozdíly znala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jezicek
napsal(a):
Dovolim si na vas jako cloveka, ktery ma zjevne prakticke zkusenosti a ma s cim porovnavat:
Nedavno se do sousedstvi (centrum Prahy) nastehoval pan z Francie, nekdy ho potkavame pri venceni a pan je rad, ze si se mnou muze povidat o cviceni psu a tak se nekdy bavime.
Ma mohutneho samce BOM, ktery ma slozenou ring3 zkousku.
Co me hrozne zaujalo je, ze po provozni strance "mestskeho psa" se jevi naprosto bezproblemove. Je dost akcni, ma bleskove reakce pri hre i na povely, krasny prechod z klidu do drivu, ale na druhou stranu ma rad i cizi lidi, je kontaktni az mazlivy, uplne v pohode vychazi s cizimi psy (fenami i samci), bud si hraje, pravda dost drsne, ale treba moji fence, co vazi ani ne pulku co on, to vyhovuje a kdyz uz prestreli, okamzite to resi, tlumi se, konejsi. Hraje si i samci nebo je ignoruje, v parku chodi na volno...
Jediny neduh ktery podle majitele ma je, ze kdyby pry nebyl vydovadeny, tak by se doma (bydli v byte v cinzaku) brzy seberalizoval demolici.
Celkove bych se ho ale nebal nazvat idealnim rosinnym mestskym psem, samozrejme pro nekoho koho bavi se psem cvicit, aktivne travit spolecny cas atd.
Je takove chovani u ringoveho psa typicke, nebo je tenhle vyjimecne socializovany a naddprumerne bezproblemovy? Nemam s cim srovnavat.
Ten pes se chová naprosto normálně - jediný, co je na jeho chování netypický je to hraní si se psy samci. Vyrovnaný dospělý pes BOM se naučí tolerovat jiné samce, co si ho nevšímají, ale že by si s nimi hrál, je spíš vyjímka.
Accuracy
napsal(a):
BOM tedy vyžaduje opravdu zkušenou ruku...
No a tady se názorově rozcházíme. Já tvrdím, že BO potřebuje ruku citlivou. Schopný začátečník zvládne BO lépe než NO, nicméně průměrný začátečník zvládne NO lépe než BO. :D
Člověk s dobrými nápady, který přistupuje konstruktivně a laskavě ke svému psu, může být i nezkušený a mít ukázkového BO. To, co skutečně potřebuje majitel BO, je cit pro psa, ne zkušenosti.
Nicméně samozřejmě pro vrcholový sport nebo práci ty zkušenosti potřebujete bez ohledu na plemeno. Ale to asi nebude případ zadavatelky, to by ty rozdíly znala.
Citlivost samozřejmě. Jenže i když bude začátečník sebeschopnější, udělá prostě nějakou začátečnickou chybu, která se mu bude u maliny vždy vracet a bude se stupňovat. Tohle je jedno z mála služebních plemen, u kterých tvrdím, že člověka o psech vždy něco nového naučí (především ti IPO psi). Neříkám, že je extrémně těžký, naopak udělá vše a za každou cenu, ale měl by si ho pořizovat někdo, kdo ví, do čeho jde, což si v případě prvního psa nedovedu představit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
asurwic
napsal(a):
Citlivost samozřejmě. Jenže i když bude začátečník sebeschopnější, udělá prostě nějakou začátečnickou chybu, která se mu bude u maliny vždy vracet a bude se stupňovat. Tohle je jedno z mála služebních plemen, u kterých tvrdím, že člověka o psech vždy něco nového naučí (především ti IPO psi). Neříkám, že je extrémně těžký, naopak udělá vše a za každou cenu, ale měl by si ho pořizovat někdo, kdo ví, do čeho jde, což si v případě prvního psa nedovedu představit.
Přesně tak - prodala jsem kamarádce, která nikdy neměla psa svůj odchov, ale jen z toho důvodu, že to byla naše zaměstnankyně, psa si brala do práce, chodila se mnou na cvičák, a měla jsem je furt na očích. Přestože je šikovná, a má zkušenosti od plnokrevných koní, tak bez dohledu někoho zkušeného by to byl pěkný průšvih!
Takto s ním do 3 let udělala IPO3, je to fajnovej rodinný pes, ale sama by to nedala ani náhodou.
asurwic
napsal(a):
Sice začátečník nejsem, ale jakožto pouhý člověk jistě chyby dělat budu. Doporučili by jste tedy plemeno podobné velikosti a vlastností, který by byl vhodnější?
Psa si nepořizuji na sport na profi úrovni, ale to neznamená, že s ním nechci pracovat. Počítám s tím a vyžaduji psa s potřebou pořádně zaměstnat hlavu. Více se chci věnovat agility a canicrossu. Mimo to by pravidelně (ale ne přehnaně, kvůli kloubům) běhal vedle kola. Potřebuji tedy psa obratného a lehčí stavby. To je jen pár věcí, které psu nabídnu, vypisovat zbytek by bylo příliš zdlouhavé. Potřebuji zároveň psa schopného případné obrany a hlídání, bez loveckého pudu (fretky, kočky). Nad těmito všemi vlastnostmi je, ale jedna věc ještě důležitější. Chci psa silně vázaného na jednoho pána, kontaktního a mazlivého.
Již jsem měla tři psy, všechno velmi aktivní kříženci. Plemena jsem prohlédla už asi všechna, která existují. U pár jsem se na delší dobu zastavila, ale na konec ani jeden z nich podle všeho není vhodný. Mezi ně patřili australský honácký pes (v krvi má dinga?, není vhodný k drobným zvířatům, má lovecký pud?, malý), australský ovčák (i přes standard mnoho není hlídacích, módní plemeno-tzn zdravotní problémy), malina (neodpouští žádné chyby), německý ovčák-jedině pracák (není vázaný na pána, problémy s DKK a DLK, skosená záď, moje aktivity by mu pravděpodobně nedělaly dobře), tervueren (příliš měkký, neubrání?, málo aktivní?, musí se dát pozor na PT rodičů).
GSDdog
napsal(a):
Sice začátečník nejsem, ale jakožto pouhý člověk jistě chyby dělat budu. Doporučili by jste tedy plemeno podobné velikosti a vlastností, který by byl vhodnější?
Psa si nepořizuji na sport na profi úrovni, ale to neznamená, že s ním nechci pracovat. Počítám s tím a vyžaduji psa s potřebou pořádně zaměstnat hlavu. Více se chci věnovat agility a canicrossu. Mimo to by pravidelně (ale ne přehnaně, kvůli kloubům) běhal vedle kola. Potřebuji tedy psa obratného a lehčí stavby. To je jen pár věcí, které psu nabídnu, vypisovat zbytek by bylo příliš zdlouhavé. Potřebuji zároveň psa schopného případné obrany a hlídání, bez loveckého pudu (fretky, kočky). Nad těmito všemi vlastnostmi je, ale jedna věc ještě důležitější. Chci psa silně vázaného na jednoho pána, kontaktního a mazlivého.
Již jsem měla tři psy, všechno velmi aktivní kříženci. Plemena jsem prohlédla už asi všechna, která existují. U pár jsem se na delší dobu zastavila, ale na konec ani jeden z nich podle všeho není vhodný. Mezi ně patřili australský honácký pes (v krvi má dinga?, není vhodný k drobným zvířatům, má lovecký pud?, malý), australský ovčák (i přes standard mnoho není hlídacích, módní plemeno-tzn zdravotní problémy), malina (neodpouští žádné chyby), německý ovčák-jedině pracák (není vázaný na pána, problémy s DKK a DLK, skosená záď, moje aktivity by mu pravděpodobně nedělaly dobře), tervueren (příliš měkký, neubrání?, málo aktivní?, musí se dát pozor na PT rodičů).
Já bych do dlouhosrstých belgičanů šla. Lovecký pud je u nich nižší než u maliny = mají ho, ale ne tak, aby se s kočkou nebo fretkou doma nekamarádili a venku byli neovladatelní. Akční a temperamentní jsou, ale hodí se spíše pro civilní aktivity (běh, kolo, agility, frisbee, záchranářství...), než pro profi služební kynologii. Tervueren a groenendael jsou větší výdržáci při práci, zatímco malinois je stavěný spíše pro extrémní zátěž na krátký čas. G+T hůře zvládají dlouhodobý stres. Fixaci na majitele mají silnou a obrana území je srovnatelná s normálními německými ovčáky = malina je sice mnohem drsnější, ale hlídají taky.
Jinak ACD je honák = není vhodný k měkkým domácím zvířatům jako jsou ovce. S kočkami, fretkami a jinými šelmičkami problém nemá, ale třeba ke slepicím bych už ho nebrala - neloví tolik, jako spíše vytrvale a razantně pase, což většina zvířat nezvládá. Má částečný dingovský temperament, ale není to výbojnost založená na čase, vystřelení jako reakce na změnu či obsesivní chování a podobné dingovské "akční problémy" - spíše bych to nazvala odolností a potřebou makat. Svou velikost si hlídáním, prudkostí, aktivitou a snahou docela dobře kompenzuje. I když je poměrně silný a robustní, tak je i velice pohyblivý a obratný. Po sportovní stránce je universální, ale potřebuje velkou zátěž a hodně aktivit.
Samozřejmostí je koukat po rodičích - to platí u každého plemene.
GSDdog
napsal(a):
Malina je sice hyper cvok ale je to pořád pes a je schopná spát celej den se mnou v posteli, pak jít dělat obrany.nebo jezdit u kola, klidně bude ignorovat kočku domácí a fretku či domácího potkana a podobnou havět.Malina umí fungovat jako rodinnej pes a nemá problém se soužitím Pokud psa dostatečně zaměstnáte tak bych se nebála ani pracovní maliny akorát tam bych volila spíše více ringové krve nejsou to takoví točáci jako německé IPO linky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně tak - prodala jsem kamarádce, která nikdy neměla psa svůj odchov, ale jen z toho důvodu, že to byla naše zaměstnankyně, psa si brala do práce, chodila se mnou na cvičák, a měla jsem je furt na očích. Přestože je šikovná, a má zkušenosti od plnokrevných koní, tak bez dohledu někoho zkušeného by to byl pěkný průšvih!
Takto s ním do 3 let udělala IPO3, je to fajnovej rodinný pes, ale sama by to nedala ani náhodou.
Muj názor je spíš ten že dobrý začátečník který si nechá poradit je pro malinu vhodnější než člověk který je chytrej jak ráádio a někdy až přemoudřelé a psa pak většinou zku...í
ivulka2
napsal(a):
Malina je sice hyper cvok ale je to pořád pes a je schopná spát celej den se mnou v posteli, pak jít dělat obrany.nebo jezdit u kola, klidně bude ignorovat kočku domácí a fretku či domácího potkana a podobnou havět.Malina umí fungovat jako rodinnej pes a nemá problém se soužitím Pokud psa dostatečně zaměstnáte tak bych se nebála ani pracovní maliny akorát tam bych volila spíše více ringové krve nejsou to takoví točáci jako německé IPO linky.
To sice ano, ale mně je prostě tak nějak maliny na "civilní život" bez služební kynologie (byť jen rekreačně trénované) líto. Nevím jak to popsat, ale BOM bez stopování a obran mi připadá jako borderka bez ovcí nebo ohař bez lovu. K běhu, kolu a překážkám mi sedí více ti "chlupatí belgičani".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
Muj názor je spíš ten že dobrý začátečník který si nechá poradit je pro malinu vhodnější než člověk který je chytrej jak ráádio a někdy až přemoudřelé a psa pak většinou zku...í
To rozhodně, jen musí mít poblíž někoho, kdo je mu schopný poradit - parková nebo internetová univerzita na to nestačí
Malina rozhodne neni vhodna pro kazdeho. Je to pes akcni, ktery pro sveho majitele (pana bozskeho ci pani bozskou) bude makat do roztrhani tela a mozna jeste i chvili po tom. Urcite nepatri do ruky nekomu, kdo nema zkusenosti a nema nad sebou dozor někoho, kdo maliny zna a umi s nimi pracovat. Jak uz zde bylo receno, chyby ten pes neodpousti a ackoliv je obrovsky ucenlivej tak to plati v dobrem i zlem. U maliny muze byt problem i to, ze clovek musi byt citlivy a prece dusledny. Vidim to na sve malince, ktera je tvrda a zaroven je to prece hrozna cita a princezna. Ano dokaze lenosit se svym bozskym panem ale následně ji clovek musi dat o to vic, aby se nezacala nudit. Dalsi vec je, ze ten pes se vam vyda klidne ze vsech svych sil i kdyby ji to melo zabit, proste jen proto, ze to jeho pan bozsky chtel
Jsou to obrovsky srdcari ale an druhou stranu pokud si nedate pozor tak toho psa klidne muzete utavit..
Mozna by vam mohl sedet ACD, ale co sem tak procitala tak se vam moc nezda stavba tela. Kdyby se netrvalo na vetsim psovi tak si myslim, ze i siperka by byla na zvazeni..
GSDdog
napsal(a):
Zkuste se podívat na německého pinče, mohl by vašim požadavkům vyhovovat.
Všem děkuji za odpovědi. Do výběru jsem tedy zpátky zařadila ACD a tervíka (z belgičáků by ještě šel i ten groenendael, ale kvůli barvě srsti spíš ten terv). Německý pinč byl prý vyšlechtěn k lovu a má k tomu sklony, takže toho raději ne. Ale nechám ho "v záloze".
U ACD se docela bojím té dingovské krve. Nikdy jsem se s takovým plemenem nesetkala, takže nevím co očekávat. Se zdravím na tom podle všeho také nejsou moc dobře, dožívají se 12 let? A ještě ta velikost, ač je to srdcem obranář, tělem si nejsem tak jistá. Jinak vše, co jsem o nich přečetla, je přesně to co si od svého budoucího psa představuji.
U tervuerena je velký problém ta jemná povaha. Submisivní psi mi nikdy neseděli a já obvykle nesedím jim. S ustrašencem bych asi neskončila, dá se ovlivnit socializací, výchovou a výběrem rodičů, ale měkkost je bohužel znak plemene. Zatím tedy více tíhnu kvůli povaze k ACD. Myslíte, že je to dobrá volba? Je něco na co bych si měla speciálně u ACD dávat pozor?
GSDdog
napsal(a):
Všem děkuji za odpovědi. Do výběru jsem tedy zpátky zařadila ACD a tervíka (z belgičáků by ještě šel i ten groenendael, ale kvůli barvě srsti spíš ten terv). Německý pinč byl prý vyšlechtěn k lovu a má k tomu sklony, takže toho raději ne. Ale nechám ho "v záloze".
U ACD se docela bojím té dingovské krve. Nikdy jsem se s takovým plemenem nesetkala, takže nevím co očekávat. Se zdravím na tom podle všeho také nejsou moc dobře, dožívají se 12 let? A ještě ta velikost, ač je to srdcem obranář, tělem si nejsem tak jistá. Jinak vše, co jsem o nich přečetla, je přesně to co si od svého budoucího psa představuji.
U tervuerena je velký problém ta jemná povaha. Submisivní psi mi nikdy neseděli a já obvykle nesedím jim. S ustrašencem bych asi neskončila, dá se ovlivnit socializací, výchovou a výběrem rodičů, ale měkkost je bohužel znak plemene. Zatím tedy více tíhnu kvůli povaze k ACD. Myslíte, že je to dobrá volba? Je něco na co bych si měla speciálně u ACD dávat pozor?
Mně by podle toho, co píšete, seděl ten ACD nejvíce. Ta "dingovská krev" je znát v porovnání s jinými plemeny, ale úplný šílený magor to také není. Akčností je srovnatelný s malinou, možná ještě trošku více aktivní. Jediné, co má tak s povahou dinga společného, je to nasazení, psychická síla a schopnost zvládat bolest = třeba při nakopnutí od dobytka nebo při zranění při sportu nedá na sobě nic znát a bude vesele lítat dál - na to pozor. Jinak se u něj akční problémy, které jsou typické pro dingouše, nevyskytují. Jo a ještě po svém australském příbuzném dokáže jako jedno z mála plemen fungovat stejně dobře na výdrž, jako na rychlou a intenzivní zátěž, což je v případě kombinace sportů agility a canicross super.
Co se týče velikosti a zdraví, tak můžete zkusit sice ACD, ale typ s krátkým ocasem (australian stumpy tail cattle dog). Je o něco vyšší, ale zato lehčí - od toho se odvíjí i lepší potenciál pro obratnost, ale zase menší síla - pro tah v canicrossu si to představte tak, že ACD Vám zabere na úrovni ohaře nebo ESP a Stumpy ve stylu borderky nebo maliny. Jinak krátkoocasý je celkově zdravější (minimálně klouby, srdce, oči), ale i méně rozšířený. FCI ho (myslím) normálně uznává za plemeno. Povahově by měli být stejní, ale mně osobně stumpy přijdou razantnější, drsnější, více fixovaní na své území i na páníčka a tak trošku "přírodnější s původními instinkty" - znala jsem stumpyho, co měl i noční aktivitu jako dingouš - po setmění se probudil bez ohledu na předchozí únavu a chtěl znova alespoň chvíli něco dělat.
U nás v rodině byl a. honácký pes, s PP, a celkem dost hodně přerostl, byl o dost větší a přiměřeně mohutnější než malinois a prý to není výjimkou. Nevím.
Moc jich neznám, celkem 5, ale co bych řekla, že je jejich všech společným znakem, a co mně osobně třeba dost vadí, je jejich štěkot. Na relativně mohutného a toho jednoho i vyloženě velkého, všichni, vytrvalí štěkači s vysokým hlasem.

GSDdog
napsal(a):
Koukněte na Východoevropského ovčáka, ten by k Vám seděl.
Všem, a hlavně asurwic, děkuji za informace!
Východoevropský ovčák je krásný, vypadá to, že má i dobrou povahu, ale v čechách nedostupný (jestli jsem něco nepřehlédla). A kupovat štěně v zahraničí nechci. Na stumpyho jsem koukala, ale ten se zde asi také nechová, navíc ten "ocas" je hrůza.
Zatím stále váhám, ale vše mluví výrazně v prospěch ACD. Vlastnosti jsou úžasné. A nenašla jsem jediný zápor v povaze, abych si mohla říct toho ne (i když musím říct, že při čtení o jejich pudu (ne)sebezáchovy jsem docela koukala). Na druhou stranu, i když se nebojím povahy, stále je tam ta velikost. Nevím jestli 50 cm pes (a to bych ještě musela mít štěstí, výška kluka může být i pouhých 46 cm) je vhodný, když chci psa schopného obrany. Takový pes přeci žádného průměrného chlapa nepřemůže
Ještě k tomu na dvou stránkách psali, že to nejsou zrovna kontaktní psi, na další byly zkušenosti majitelů - půl hodně kontaktní (ti většinou taky většího mazlíka neměli, jak psali), půl moc ne (ti zase většinou psali, že jen pomazlit a rychle loudit aktivitu). To ale zanedbávám, protože si myslím, že to jde poznat už na štěněti?
Raději se ještě ujistím. Chápu to správně, že když budu číst o malině, můžu si to převést i na tervíka (případně na groenendaela), s tím, že jen nebude mít tak silný "drive" a zbytek tak nějak zůstává stejný (mluvím o ? Přímo o tervuerenech je hrozně málo informací.
GSDdog
napsal(a):
Všem, a hlavně asurwic, děkuji za informace!
Východoevropský ovčák je krásný, vypadá to, že má i dobrou povahu, ale v čechách nedostupný (jestli jsem něco nepřehlédla). A kupovat štěně v zahraničí nechci. Na stumpyho jsem koukala, ale ten se zde asi také nechová, navíc ten "ocas" je hrůza.
Zatím stále váhám, ale vše mluví výrazně v prospěch ACD. Vlastnosti jsou úžasné. A nenašla jsem jediný zápor v povaze, abych si mohla říct toho ne (i když musím říct, že při čtení o jejich pudu (ne)sebezáchovy jsem docela koukala). Na druhou stranu, i když se nebojím povahy, stále je tam ta velikost. Nevím jestli 50 cm pes (a to bych ještě musela mít štěstí, výška kluka může být i pouhých 46 cm) je vhodný, když chci psa schopného obrany. Takový pes přeci žádného průměrného chlapa nepřemůže
Ještě k tomu na dvou stránkách psali, že to nejsou zrovna kontaktní psi, na další byly zkušenosti majitelů - půl hodně kontaktní (ti většinou taky většího mazlíka neměli, jak psali), půl moc ne (ti zase většinou psali, že jen pomazlit a rychle loudit aktivitu). To ale zanedbávám, protože si myslím, že to jde poznat už na štěněti?
Raději se ještě ujistím. Chápu to správně, že když budu číst o malině, můžu si to převést i na tervíka (případně na groenendaela), s tím, že jen nebude mít tak silný "drive" a zbytek tak nějak zůstává stejný (mluvím o ? Přímo o tervuerenech je hrozně málo informací.
Pro normální hlídání a ubránění majitele ACD jde, pro obrany jako sport také, ale při nich samozřejmě "efektivně seknout s chlapem o zem" neumí. Jinak právě ochotu k hlídání, štěkání a k razantní akci bere většina lidí za zápor.
Hromada ACD bez využití a dostatečného zaměstnání si hledá celý den práci a na vše ostatní včetně mazlení kašle. Samozřejmě nekontaktní jedinec se dá najít u všech plemen, ale ve vrhu to poznat můžete buď Vy a nebo hlavně chovatel + povaha rodičů také něco napoví.
Zjednodušeně se "dlouhosrstá mírná malina" = tervík, ale pár rozdílů tam také je - když nepočítám nižší drive, tak i menší snášenlivost psychické zátěž, větší tolerance vůči cizím lidem, psům i zvířatům, menší míra samostatnosti při práci a dovolím si říci i o trošku vyšší reaktivita a sklony k bázlivosti. Je to prostě něco jako kolie vydávající se za maliňáka - lépe to popsat neumím.