Trimování začátečník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.1.2017 15:03
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Dobrý den, určitě se tady najde hodně lidí co to umí. měla jsem vždy psy s dlouhou srstí takže hrubosrstého ted máme poprvé.

Potřebovala bych poradit jak na to, co vše pořídit aby byl výsledek ideální. mám jen tenhle hřeben http://www.spokojenypes.cz/kartac-le-salon-essentials-trimovaci-ocel.-hroty-maly/. Dnes jsem větší část zad vytrimovala prstama, šlo to fakt dobře ale co vše si pořídit, koukala sjem že jsou i návleky na prty? navíc jak a co vše se trimuje v obličejové části, jde o grifonka a dost jí to roste všude ale na hlavu si moc nenechá šáhnout . manžel říká že jsme z ní udělala jiného psa, doteď měla celá záda černá a ted je má dvoubarevná

22.1.2017 15:09
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Markéta80 napsal(a):
Dobrý den, určitě se tady najde hodně lidí co to umí. měla jsem vždy psy s dlouhou srstí takže hrubosrstého ted máme poprvé.

Potřebovala bych poradit jak na to, co vše pořídit aby byl výsledek ideální. mám jen tenhle hřeben http://www.spokojenypes.cz/kartac-le-salon-essentials-trimovaci-ocel.-hroty-maly/. Dnes jsem větší část zad vytrimovala prstama, šlo to fakt dobře ale co vše si pořídit, koukala sjem že jsou i návleky na prty? navíc jak a co vše se trimuje v obličejové části, jde o grifonka a dost jí to roste všude ale na hlavu si moc nenechá šáhnout . manžel říká že jsme z ní udělala jiného psa, doteď měla celá záda černá a ted je má dvoubarevná

No to bych nechala na salon . Umi to nejlepe a pes pak vypada opravdu jako zastupce plemenesmajlík

22.1.2017 15:17
balisek

XXX.XXX.131.211

Na trimování jsem vždycky používala klasické trimovací nože. Větší na tělo a s kratší čepelí na obličejovou partii a uši. S nožem dosáhnete mnohem preciznějšího výsledku než s jakýmkoliv hřbílekem Kvalitní trimovací nože pořídíte např. zde:
http://www.profikosmetika.cz/nuzky-a-noze#z

Pokud nemáte s trimováním praxi, snadno se stane, že to napoprvé to přeženete a psa oškubete na podsadu. Nic si z toho nedělejte, časem získáte praxi. Lepší je psa trimovat častěji - jednou za 6-12 týdnů dle kvality a zralosti srsti; a vytahat z něj spíše méně než více srsti.

22.1.2017 15:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):

Na hlavě je to nepříjemné každému psovi, natož poprvé.
Prodávají se jednorázové návleky na prsty (vypadá to jako malý prezervativ )
Jako první jsem trimovací prsty našla tady (jen na ukázku): http://www.krasnezvire.cz/index.php?id_product=281&controller=product nebo jako trimovací náprstky: https://www.pro-canis.cz/index.php/uprava-psu/trimovaci-noze-24/show-tech-trimovaci-naprstky-100-ks.html.

22.1.2017 16:33
Markéta80

XXX.XXX.176.2

balisek napsal(a):
Na trimování jsem vždycky používala klasické trimovací nože. Větší na tělo a s kratší čepelí na obličejovou partii a uši. S nožem dosáhnete mnohem preciznějšího výsledku než s jakýmkoliv hřbílekem Kvalitní trimovací nože pořídíte např. zde:
http://www.profikosmetika.cz/nuzky-a-noze#z

Pokud nemáte s trimováním praxi, snadno se stane, že to napoprvé to přeženete a psa oškubete na podsadu. Nic si z toho nedělejte, časem získáte praxi. Lepší je psa trimovat častěji - jednou za 6-12 týdnů dle kvality a zralosti srsti; a vytahat z něj spíše méně než více srsti.

Díky kouknu.No už jsme jí nějak dodělala no, jestli dobře nevím ale zbavila jsem jí komplet černé srsti a je celá červená no hlavně jí to lezlo strašně do očí takže jsme to nějak vyřešit musela a to se jí nelíbilo

22.1.2017 16:35
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Fiona.Praha napsal(a):
Na hlavě je to nepříjemné každému psovi, natož poprvé.
Prodávají se jednorázové návleky na prsty (vypadá to jako malý prezervativ )
Jako první jsem trimovací prsty našla tady (jen na ukázku): http://www.krasnezvire.cz/index.php?id_product=281&controller=product nebo jako trimovací náprstky: https://www.pro-canis.cz/index.php/uprava-psu/trimovaci-noze-24/show-tech-trimovaci-naprstky-100-ks.html.

Na ty návleky jsem mrkla a si je objednám protože ted mě ty prsty fakt bolí a normálně u toho ležela a usnula jen ta obličejová část byl problém, hodně jí to rostlo přes oči a nad nosem a ted malá že to neni Sissi ale úplně jiný pes . ale teda zlaté česání jorka tohle trvalo fakt strašně dlouho

22.1.2017 16:39
balisek

XXX.XXX.131.211

Lexaurin napsal(a):
No to bych nechala na salon . Umi to nejlepe a pes pak vypada opravdu jako zastupce plemenesmajlík

To bych tak jistě netvrdila . To, co vidím jako prezentace výsledků práce salonů, má v naprosté většině případů pramálo společného se standardem plemene a někdy je to opravdu na pár přes prsty!

Pokud bych svého psa svěřila salonu, tak jedině takovému, který provozuje zkušený chovatel / vystavovatel mého plemene nebo na který od chovatele / vystavovatele dostanu reference.

Popravdě trimování je sice velmi pracné, ale na rozdíl od střihů nůžkami se dá poměrně snadno naučit.

22.1.2017 16:52
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
Na ty návleky jsem mrkla a si je objednám protože ted mě ty prsty fakt bolí a normálně u toho ležela a usnula jen ta obličejová část byl problém, hodně jí to rostlo přes oči a nad nosem a ted malá že to neni Sissi ale úplně jiný pes . ale teda zlaté česání jorka tohle trvalo fakt strašně dlouho

Návleky na prsty pomáhají, ale stejně ruce bolí.
Sissi to nebolí, jen si musí zvyknout, trimovací chlup jde po uzrání vytrhnout lehce. Kolem očí a nosu "vidí", co se jí děje a o to méně je jí to příjemné. Ale naučí se

No a fotka před a po trimu nebude?

22.1.2017 16:54
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

balisek napsal(a):
To bych tak jistě netvrdila . To, co vidím jako prezentace výsledků práce salonů, má v naprosté většině případů pramálo společného se standardem plemene a někdy je to opravdu na pár přes prsty!

Pokud bych svého psa svěřila salonu, tak jedině takovému, který provozuje zkušený chovatel / vystavovatel mého plemene nebo na který od chovatele / vystavovatele dostanu reference.

Popravdě trimování je sice velmi pracné, ale na rozdíl od střihů nůžkami se dá poměrně snadno naučit.

Jsem asi ovlivnena svoji zkusenou psi kadernici, sama vlastni 3 grifonky smajlík

22.1.2017 17:09
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Lexaurin napsal(a):
Jsem asi ovlivnena svoji zkusenou psi kadernici, sama vlastni 3 grifonky smajlík

No to by bylo super jenže já netuším který salon tady je ten nej. chovatelka sama mě řekla že v Plzni neví který je ok fotky mám ale jen z mobilu, nic moc. Těsně před trimováním jsem nefotila, tak starší dke je vidět jiná barva. Chlupy šly tahat opravdu lehce

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.1.2017 17:28

Hlavně to teď bude chtít kabátek.
..."Pokud bych svého psa svěřila salonu, tak jedině takovému, který provozuje zkušený chovatel / vystavovatel mého plemene nebo na který od chovatele / vystavovatele dostanu reference"...
Při výběru salonu buďte hodně opatrná. A na všechno si dohlédněte. Rozhodně jim psa nenechejte "na pospas" ( některé salony vyžadují odchod majitele - a ten se pak nestačí divit ). Ale to vás by asi nenapadlo.

22.1.2017 17:28
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
No to by bylo super jenže já netuším který salon tady je ten nej. chovatelka sama mě řekla že v Plzni neví který je ok fotky mám ale jen z mobilu, nic moc. Těsně před trimováním jsem nefotila, tak starší dke je vidět jiná barva. Chlupy šly tahat opravdu lehce

To je dobře, že to šlo lehce, chlupy byly zralé na trimování a tak šly samy .
Proč jste ji trimovala dnes? V takové zimě Většina psů jsou jak medvědi nebo košťata (aspoň v mém okolí, nemluvím za celou republiku) a čeká se s úpravou až bude aspoň trošku teplo. U vás není zima nebo Sissi nechodí ven?

22.1.2017 17:29
koňadra

XXX.XXX.128.31

V salonech neradi trimují - bolí z toho prsty a trvá to dlouho. Za dobu, než otrimují jednoho malého psa (tak 2,5 h práce) mají ostříhané nejméně 3 psy a nebolí je ruce. Jsou plemena, která by se sice měla trimovat, ale nakonec i samotní chovatelé je většinou stříhají mašinkou (velšteriér, borderteriér...). U některých plemen se ale prostě trimovat musí, protože jakmile se srst jednou ostříhá, už nenaroste drsná, ale jemná (drsnosrstý jezevčík).

22.1.2017 17:44
balisek

XXX.XXX.131.211

" U některých plemen se ale prostě trimovat musí, protože jakmile se srst jednou ostříhá, už nenaroste drsná, ale jemná (drsnosrstý jezevčík)."

Tohle platí pro všechna drsnosrstá plemena. Párkrát ostříháte strojkem a konec - srst už přes veškerou péči nikdy nebude mít správnou strukturu.

To MARKÉTA:
Markéto, podle toho, co vidím na fotce, je úprava v pořádku. Byla to přezrála štěněcí srst, která stejně musela ven.

To FIONA:
Přezrálá uvolněná srst stejně nemá správné termoizolační vlastnosti. Naopak brání v růstů novým chlupům a způsobuje psovi nepohodlí.

22.1.2017 18:04
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

balisek napsal(a):
" U některých plemen se ale prostě trimovat musí, protože jakmile se srst jednou ostříhá, už nenaroste drsná, ale jemná (drsnosrstý jezevčík)."

Tohle platí pro všechna drsnosrstá plemena. Párkrát ostříháte strojkem a konec - srst už přes veškerou péči nikdy nebude mít správnou strukturu.

To MARKÉTA:
Markéto, podle toho, co vidím na fotce, je úprava v pořádku. Byla to přezrála štěněcí srst, která stejně musela ven.

To FIONA:
Přezrálá uvolněná srst stejně nemá správné termoizolační vlastnosti. Naopak brání v růstů novým chlupům a způsobuje psovi nepohodlí.

Při mrazech je lepší nějaká srst než žádná.
Já bych v tomhle počasí netrimovala. Vyčesala bych a počkala až poleví mrazy.
Markéta to možná zkusila ze zvědavosti, na zkoušku pár chlupů. Pak zjistila, že to jde zlehka a polovytrimované je to děs a tak musí dotrimovat

22.1.2017 18:06
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Prostě jsem jí hladila, šáhla na srst a jen jsem zkusila jak se to dělá a ono to šlo samo a pak to vypadalo divně no tak jsem vzala komplet vše.

Jenže dle čeho poznat že salon je ok, aby z toho neměla šok, co s ní provádí Já s žádným salonem zkušenost nemám, chovatelka říkala že buď dle referencí nebo že to zvládnu sama navíc aby jí to udělali správně, proto ani s jorkem jsme tam nikdy nešla, už jsem slyšela že tam dali jorka jen na úpravu a vrátili jim jorka totál ostříhaného , to nevím co bych dělala, to si jí upravím raději sama , málokde prý nechají majitele u akce. proto kdyby mě u trimování nechali abych viděla jak to dělají, ale prstama to asi už nikdo nedělá

svetr nosí, ven chodí několikrát denně ale moc dlouho tam není, vyvenčí se a běží domů

22.1.2017 18:10
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Fiona.Praha napsal(a):
Při mrazech je lepší nějaká srst než žádná.
Já bych v tomhle počasí netrimovala. Vyčesala bych a počkala až poleví mrazy.
Markéta to možná zkusila ze zvědavosti, na zkoušku pár chlupů. Pak zjistila, že to jde zlehka a polovytrimované je to děs a tak musí dotrimovat

No přesně tak to bylo a právě jak to šlo samo a ona u toho ležela tak po vyvenčení jsem to dodělala protože to vypadalo hodně divně, je fakt že ty chlupy jak jí lezly do očí tak ted už je má zase takové velké ale překvapilo mě kolik toho bylo

22.1.2017 18:10

..."Tohle platí pro všechna drsnosrstá plemena. Párkrát ostříháte strojkem a konec - srst už přes veškerou péči nikdy nebude mít správnou strukturu".
Jednak naroste srst jemná a potom "otevřená" - chlup bude přestřižený, nebude mít špičku. Jenže ono trimování je opravdu pracné
( trimovali jsme mnoho let, a kolikrát jsme se "fikli" trimovacím nožem). Ale našeho borderáčka zase trimujeme.

22.1.2017 18:16
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..."Tohle platí pro všechna drsnosrstá plemena. Párkrát ostříháte strojkem a konec - srst už přes veškerou péči nikdy nebude mít správnou strukturu".
Jednak naroste srst jemná a potom "otevřená" - chlup bude přestřižený, nebude mít špičku. Jenže ono trimování je opravdu pracné
( trimovali jsme mnoho let, a kolikrát jsme se "fikli" trimovacím nožem). Ale našeho borderáčka zase trimujeme.

Jasně, když se srst ostříhá místo otrimuje, má špatnou strukturu každá, to je pravda. Jenže jde o to, jak to posuzují rozhodčí na výstavách. U některých plemen to prostě tolerují, že je pes ostříhán a srst není tak drsná (hrubá) jak by měla být, u jiných ne.

22.1.2017 18:21

koňadra napsal(a):
Jasně, když se srst ostříhá místo otrimuje, má špatnou strukturu každá, to je pravda. Jenže jde o to, jak to posuzují rozhodčí na výstavách. U některých plemen to prostě tolerují, že je pes ostříhán a srst není tak drsná (hrubá) jak by měla být, u jiných ne.

Takže další prohřešek, který směřuje k "posunutí" některých plemen.

22.1.2017 18:39
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
No přesně tak to bylo a právě jak to šlo samo a ona u toho ležela tak po vyvenčení jsem to dodělala protože to vypadalo hodně divně, je fakt že ty chlupy jak jí lezly do očí tak ted už je má zase takové velké ale překvapilo mě kolik toho bylo

Nejste ani první ani poslední, která takhle začala trimovat

22.1.2017 18:45
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
Prostě jsem jí hladila, šáhla na srst a jen jsem zkusila jak se to dělá a ono to šlo samo a pak to vypadalo divně no tak jsem vzala komplet vše.

Jenže dle čeho poznat že salon je ok, aby z toho neměla šok, co s ní provádí Já s žádným salonem zkušenost nemám, chovatelka říkala že buď dle referencí nebo že to zvládnu sama navíc aby jí to udělali správně, proto ani s jorkem jsme tam nikdy nešla, už jsem slyšela že tam dali jorka jen na úpravu a vrátili jim jorka totál ostříhaného , to nevím co bych dělala, to si jí upravím raději sama , málokde prý nechají majitele u akce. proto kdyby mě u trimování nechali abych viděla jak to dělají, ale prstama to asi už nikdo nedělá

svetr nosí, ven chodí několikrát denně ale moc dlouho tam není, vyvenčí se a běží domů

Prý prý prý...
Zavolala bych psí kadeřnici, zeptala se, jestli umí ručně trimovat, že máte štěně. Rovnou bych ji poprosila, že se budu koukat, abych se to naučila a mohla trimovat sama, protože mám výstavní fenku, chci vystavovat a potřebuji si ji před výstavou doupravovat. Myslím, že je šance, že se Vám bude snažit ukázat, jak se to dělá. Nastudujte standard, ať víte, jestli to dělá dobře. Ruční trimování je časově i fyzicky náročné. Psí kadeřnice nerady trimují (možná jsou i psí kadeřníci, to nevím, znám jen ženské).
Nevím, kde bydlíte, kolik psích kadeřnic máte v okolí, snad někoho najdete. No a když ne, naučíte se rovnou sama

22.1.2017 19:13
Markéta80

XXX.XXX.176.2

A tím nožem se o dělá jak? Nebo je lepší jen prstama? jeden grifonek tady je v okolí a tomu asi srst neupravují vůbec, chudák skoro ani nemá vidět oči... a i ta srst je taková zvlněná?

22.1.2017 19:23
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
A tím nožem se o dělá jak? Nebo je lepší jen prstama? jeden grifonek tady je v okolí a tomu asi srst neupravují vůbec, chudák skoro ani nemá vidět oči... a i ta srst je taková zvlněná?

Jaký rozdíl je mezi uříznutým a ustřiženým chlupem? Podle mne žádný.
Vytržený je vytržený, tedy celý odstraněný.

Když se trimovací srst stříhá strojkem, měkne. Stačí asi 3x ostříhat trimovacího psa strojkem a už ho nevytrimujete (možná bude někdo oponovat, že když... a potom... a pak..., tak se srst možná vrátí - já bych to neriskovala). Možná je sousedovic grifonek stříhaný, se jich zeptejte.
V podstatě záleží na tom, jakou Sissi chcete mít. Já bych ručně trimovala, abych se s ní mohla jít ukázat na nějakou výstavu

22.1.2017 19:40
balisek

XXX.XXX.131.211

Markéta80 napsal(a):

Nožem se srst neořezává. Vezmete pramen srsti mezi nůž a palec a zatáhnete. Zralá srst se snadno uvolní z kořínku, nezralá zůstane na místě. Je to vlastně velice podobné jako škubání prsty, jen to jde s nožem (při troše praxe) rychleji.

Tady je ukázka, jak se s trimovacím nožem pracuje:
https://www.youtube.com/watch?v=7Dioq5mfs-c

TO FIONA: Trimovacím nožem se srst NEŘEŽE, ale VYTAHUJE!

22.1.2017 19:55
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Tak to si nůž koupím tím to dle videa vypadá tak jednoduše Jen jak má spláclej nos tak tam to jde pěkně blbě . ale jo chce to praxi, měl jsem z toho pocitově větší strach i když vyčesat jorka je oproti tomu rychlovka Trimuje se cca každé 2-3m?

22.1.2017 20:03
balisek

XXX.XXX.131.211

Nožem to jde opravdu rychleji než prsty. Měla jsem vlkodavy a trimovat ručně si neumím ani představit, i s noži zabral jeden pes kolem 4 - 6 hodin. smajlík

Na nožích doporučuji příliš nešetřit. Ty levné chlupy řežou a výsledek je akorát zničená srst.

Optimální interval mezi trimováním je cca 2-3 měsíce. Záleží to však na zralosti srsti. Časem získáte oko, kdy je vhodný čas. Zralá či přezrálá srst je na pohled i omak jiná, taková "chemlonová" a hlavně jde snadno vytáhnout.

22.1.2017 20:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

balisek napsal(a):
Nožem se srst neořezává. Vezmete pramen srsti mezi nůž a palec a zatáhnete. Zralá srst se snadno uvolní z kořínku, nezralá zůstane na místě. Je to vlastně velice podobné jako škubání prsty, jen to jde s nožem (při troše praxe) rychleji.

Tady je ukázka, jak se s trimovacím nožem pracuje:
https://www.youtube.com/watch?v=7Dioq5mfs-c

TO FIONA: Trimovacím nožem se srst NEŘEŽE, ale VYTAHUJE!

A ty centimetrové chlupy na tom stole jsou z čeho?

Je mi to jedno, napsala jsem Markétě své zkušenosti s trimovacími psy a nebudu to obhajovat. Já bych nůž nepoužívala.

22.1.2017 20:17

Fiona.Praha napsal(a):
A ty centimetrové chlupy na tom stole jsou z čeho?

Je mi to jedno, napsala jsem Markétě své zkušenosti s trimovacími psy a nebudu to obhajovat. Já bych nůž nepoužívala.

Ten nůž není v podstatě nůž, jen zubaté cosi ( v dobách prehistorických se používala i pilka na železo ). Mezi těmi zuby není ostrý a chlup s ním nepřeříznete. A než byste prsty vytrimovala velkého psa...

22.1.2017 20:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
Tak to si nůž koupím tím to dle videa vypadá tak jednoduše Jen jak má spláclej nos tak tam to jde pěkně blbě . ale jo chce to praxi, měl jsem z toho pocitově větší strach i když vyčesat jorka je oproti tomu rychlovka Trimuje se cca každé 2-3m?

Než něco koupíte, poraďte se s nějakou psí kadeřnicí a domluvte se s ní, jestli Vás to naučí.
Trimování maličkého grifonka nebude dlouho trvat. Trimuje se tak 2x do roka. Záleží na tom, jestli fakt budete chodit na výstavy, to by se muselo nějak sladit s výstavama

22.1.2017 20:20

Psích kadeřnic ( jak vy píšete ) opravdu trimuje minimum. A pak se taky nedoplatíte. Dlouholetý chovatel plemene to jistí. Poradí i s koupí nože, i ukáže a naučí ( dobrý chovatel ).

22.1.2017 20:24
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Ten nůž není v podstatě nůž, jen zubaté cosi ( v dobách prehistorických se používala i pilka na železo ). Mezi těmi zuby není ostrý a chlup s ním nepřeříznete. A než byste prsty vytrimovala velkého psa...

Bohužel to musím zopakovat - napsala jsem Markétě své zkušenosti s trimovacími psy a nebudu to obhajovat ani se o tom dohadovat. Já bych svého psa nožem netrimovala, jen prsty. Malého grifonka bych taky vzala ručně..
Jak Vy si vytrimujete nebo ořežete velkého psa, neřeším.

22.1.2017 20:51
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Psích kadeřnic ( jak vy píšete ) opravdu trimuje minimum. A pak se taky nedoplatíte. Dlouholetý chovatel plemene to jistí. Poradí i s koupí nože, i ukáže a naučí ( dobrý chovatel ).

Poradím se s chovatelkou jak to dělá ona. mě to přišlo že to trvá fakt dlouho.

22.1.2017 20:53
balisek

XXX.XXX.131.211

Fiono, také píši ze své zkušenosti. Chovala a vystavovala jsem irské vlkodavy, upravovala psy svoje i cizí. Kvalitní trimovací nůž srst neponičí a usnadní práci. Chápu však, že někomu vyhovovat nemusí nebo může mít vůči noži předsudky. Já takhle "nemusím" trimovací hřbílka a jiní na ně nedají dopustit.

Co se týče konzultace s "nějakou psí kadeřnicí", dovolím si být lehce skeptická. Úprava psů je živnost volná a tomu taky odpovídá úroveň některých salonů. Šla bych jen do takového, který mi na základě vlastní zkušenosti doporučí úspěšný chovatel / vystavovatel mého plemene.

Pokud však nejde o plemena složitá na úpravu, preferuji naučit se to sama - šetří to čas, peníze a člověk nemusí spoléhat na to, jako dobře nebo špatně odvede práci někdo jiný.

22.1.2017 21:02
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

balisek napsal(a):
Fiono, také píši ze své zkušenosti. Chovala a vystavovala jsem irské vlkodavy, upravovala psy svoje i cizí. Kvalitní trimovací nůž srst neponičí a usnadní práci. Chápu však, že někomu vyhovovat nemusí nebo může mít vůči noži předsudky. Já takhle "nemusím" trimovací hřbílka a jiní na ně nedají dopustit.

Co se týče konzultace s "nějakou psí kadeřnicí", dovolím si být lehce skeptická. Úprava psů je živnost volná a tomu taky odpovídá úroveň některých salonů. Šla bych jen do takového, který mi na základě vlastní zkušenosti doporučí úspěšný chovatel / vystavovatel mého plemene.

Pokud však nejde o plemena složitá na úpravu, preferuji naučit se to sama - šetří to čas, peníze a člověk nemusí spoléhat na to, jako dobře nebo špatně odvede práci někdo jiný.

Nepotřebuji poučovat, já o rady nežádala a ani se nemíním o trimování dohadovat.
V dobré víře jsem poradila Markétě, co bych udělala já, tj. že bych trimovala ručně a šla se poradit k psí kadeřnici.
Tím bych to uzavřela.

22.1.2017 21:54
Ebi

XXX.XXX.104.1

Mám tři malé drsňáky a alergii. Žít s tím mohu i s touhle psí rodinou, ale trimovat ani náhodou.
Ale čirou náhodou jsem po dlouhém hledání před lety zjistila, že k nám na veterinu jezdí třikrát týdně pán, který trimuje, všechno ručně a úžasně.
Vždycky mi psy nejen trimuje, ale dříve když jsme jezdili na výstavy i upravoval před výstavou.

Nevím jestli je to tím, že si vždy libuje že konečně nějací hodní psi na úpravu kteří se neohání a nekoušou - ale za všechny tři platím 400, - Kč, - Kč a úpravu všech stihne cca za 2 hodiny.

13.4.2017 11:17
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Omlouvám se, jestli to tu někde je, ale se mi nechce a ani nemám čas to hledat. Proč se vlastně psi trimují? Tedy, proč se prostě nepřejedou strojkem nakrátko a hotovo? Ptám se proto, že soused myslivec jel trimovat svou výstavní jezevčici poměrně dost daleko - k chovatelce a specialistce na jezevčíky. Tak mne to v souvislosti s tím napadlo...

13.4.2017 11:33
koňadra

XXX.XXX.128.31

lesnížínka napsal(a):
Omlouvám se, jestli to tu někde je, ale se mi nechce a ani nemám čas to hledat. Proč se vlastně psi trimují? Tedy, proč se prostě nepřejedou strojkem nakrátko a hotovo? Ptám se proto, že soused myslivec jel trimovat svou výstavní jezevčici poměrně dost daleko - k chovatelce a specialistce na jezevčíky. Tak mne to v souvislosti s tím napadlo...

Srst po trimování je úplně jiná než po ostříhání.
Jestliže drsnou srst ostříháte, naroste měkká a někdy i delší srst.
Jestliže psa otrimujete, naroste správná drsná (hrubá) srst.
Drsnosrstého jezevčíka by asi nikoho ani nenapadlo stříhat - tedy nikoho, kdo ním chodí na výstavu. Trimování je náročnější úprava, takže ke stříhání se většinou každý uchýlí až je pes starý a už je to tak celkem jedno. Je to také pro starého psa méně náročné, přinejmenším v tom, že strojkem je to hotovo max. za půl hodiny, trimování trvá 3x tolik.
Jsou plemena, která by měla být trimována, ale lidi je přesto často stříhají (knírač, někteří z teriérů...), a to i na výstavu. I když se vlastně jedná o "nedovolenou úpravu", rozhodčí to z mně neznámých důvodů tolerují.

Tedysek

13.4.2017 12:46
Tedysek

XXX.XXX.46.62

Hele šlo by otrimovat i normálního hladaka? Nikdy jsem trimování na živo neviděla, tak mi to trošku osvetlete prosím. :).

13.4.2017 14:24
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tedysek napsal(a):
Hele šlo by otrimovat i normálního hladaka? Nikdy jsem trimování na živo neviděla, tak mi to trošku osvetlete prosím. :).

Ne. Jde o to, že u drsnosrstých psů ta srst vyroste do určité délky a také odumře. Vyškubává se tedy tato přerostlá a odumřelá srst. Dobře otrimovaný pes by měl z dálky vypadat jako hladkosrstý - kromě určitých znaků, jako jsou např. vousy, delší srst na nohou. Hlaďák prostě nemá co vyškubávat. Trimovat se dá buď trimovacím nožem, nebo jen prsty - srst se zachytí a vyškubne, většinou to jde dobře - když je srst již vyzrálá, tedy odumřelá. Určitě byste někde našla videa. Např. tady https://www.youtube.com/watch?v=AnXhdWMO9rs.

Tedysek

13.4.2017 14:35
Tedysek

XXX.XXX.46.62

koňadra napsal(a):
Ne. Jde o to, že u drsnosrstých psů ta srst vyroste do určité délky a také odumře. Vyškubává se tedy tato přerostlá a odumřelá srst. Dobře otrimovaný pes by měl z dálky vypadat jako hladkosrstý - kromě určitých znaků, jako jsou např. vousy, delší srst na nohou. Hlaďák prostě nemá co vyškubávat. Trimovat se dá buď trimovacím nožem, nebo jen prsty - srst se zachytí a vyškubne, většinou to jde dobře - když je srst již vyzrálá, tedy odumřelá. Určitě byste někde našla videa. Např. tady https://www.youtube.com/watch?v=AnXhdWMO9rs.

Díky za vysvětlení. :).

13.4.2017 17:00
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tedysek napsal(a):
Díky za vysvětlení. :).

Proč by jste chtěla trimovat hladkosrstého psa, když podle vyjádření těch, co tohle znají, trimování není nijak příjemná procedura pro psa(což jsem právě pochopila i od myslivce) a celkem náročná i pro toho, co to dělá. Já bych to tedy psu nedělala, normálně bych ostříhala nakrátko. Ale u mne jde i o to, že by mi změklá srst nevadila, hrubá mi není příjemná a ani bych si takového psa nikdy nepořídila, beru jen, že bych k němu přišla nějakým omylem Mluvím ale o normálním psu, ne o výstaváku, kterého si asi člověk pořídí i z toho důvodu asi.

Tedysek

13.4.2017 17:28
Tedysek

XXX.XXX.13.8

lesnížínka napsal(a):
Proč by jste chtěla trimovat hladkosrstého psa, když podle vyjádření těch, co tohle znají, trimování není nijak příjemná procedura pro psa(což jsem právě pochopila i od myslivce) a celkem náročná i pro toho, co to dělá. Já bych to tedy psu nedělala, normálně bych ostříhala nakrátko. Ale u mne jde i o to, že by mi změklá srst nevadila, hrubá mi není příjemná a ani bych si takového psa nikdy nepořídila, beru jen, že bych k němu přišla nějakým omylem Mluvím ale o normálním psu, ne o výstaváku, kterého si asi člověk pořídí i z toho důvodu asi.

Tak protože moje představa o trimování byla trochu jiná. Tedy že se vytrhávají mrtvé chlupy a ty živé jaksi proklouznou. a jelikož svým psům taham (nic netrham) chomáče chlupů, napadlo mě že by to šlo nějak systematicky a víc úspěšněji. už jsem pochopila že to není tak jak jsem si myslela, tak jsem se tě myšlenky vzdala. A jdu znovu luxovat gauč

13.4.2017 18:03
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Jeden grifon tady chodí neupravený a vypadá hrozně . Chovatelka říkala že základ je hlavně od začátku poctivě trimovat aby se srst zkvalitnila. Chystám se až se trošku zlepší počasí.

14.4.2017 22:37

balisek napsal(a):

Dávám za pravdu, byla jsme svědkem toho že paní řekli že pes je vytrimovaný /westík/ a nebyl.Pokud si paní na trimování netroufá tak jak bylo tady řečeno, najít chovatele který si trimuje sám a eventuálně se koukat a poradit a zkusit to pak sám. Určitě se to dá naučit a svému pejskovi to bude pak od paničky příjemnější než od cizího Výborná je i kniha o úpravě psů Renate Dolzová- praktické ukázky trimování a stříhání.

16.4.2017 20:33

Dávám za pravdu, byla jsme svědkem toho že paní řekli že pes je vytrimovaný /westík/ a nebyl.Pokud si paní na trimování netroufá tak jak bylo tady řečeno, najít chovatele který si trimuje sám a eventuálně se koukat a poradit a zkusit to pak sám. Určitě se to dá naučit a svému pejskovi to bude pak od paničky příjemnější než od cizího Výborná je i kniha o úpravě psů Renate Dolzová- praktické ukázky trimování a stříhání.

Na trimování není nic těžkého. Důležitý je dobrý trimovací nůž. Před mnoha lety ( skoro 30 ) jsme byli odkázáni na nože domácí výroby ( nebyl špatný, když byl člověk levý, tak se s ním rycnul do ruky - auau ), nebo se používal list do pilky na železo...atp. Na úpravu jsme chodili s vytrimovaným psem jen na doladění.

16.4.2017 20:43
koňadra

XXX.XXX.128.31

Na trimování není nic těžkého. Důležitý je dobrý trimovací nůž. Před mnoha lety ( skoro 30 ) jsme byli odkázáni na nože domácí výroby ( nebyl špatný, když byl člověk levý, tak se s ním rycnul do ruky - auau ), nebo se používal list do pilky na železo...atp. Na úpravu jsme chodili s vytrimovaným psem jen na doladění.

Jo, jo, list z pilky na železo jsem používala do nedávna.

28.7.2017 20:17
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Oživuji téma Kdy je lepší psa vykoupat? Před trimování kolik cca dní nebo naopak po? Už potřebuje vytrimovat ale nevím kdy je lepší jí vykoupat. Ať neudělám nějakou blbost

28.7.2017 21:47
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Markéta80 napsal(a):
Oživuji téma Kdy je lepší psa vykoupat? Před trimování kolik cca dní nebo naopak po? Už potřebuje vytrimovat ale nevím kdy je lepší jí vykoupat. Ať neudělám nějakou blbost

Před trimování tak 14 a více dní, srst musí být trochu mastná, umytého psa to bolí (nevím proč). Pokud to není nutné, nemyla bych.
Při hárání netrimovat, to fenky prý bolí.

Domluvte se s psí kadeřnicí, ať Vám řekne. Měla by Vám říct to samé.

28.7.2017 21:55
koňadra

XXX.XXX.128.31

Trimuje se pes nevykoupaný, stříhá se naopak pes vykoupaný.
Při trimování jdou chlupy pryč snadněji, když jsou trochu mastné. Stříhají se lépe chlupy vykoupané, které jsou jemnější a také se netupí nůžky na srsti, která by byla nemytá, plná prachu a jiných nečistot.

28.7.2017 22:02
Markéta80

XXX.XXX.176.2

A po trimování se koupat může hned? ona právě ještě nehárala ale je nějak zarostlá tak se do toho musím pustit

29.7.2017 06:24
koňadra

XXX.XXX.128.31

Markéta80 napsal(a):
A po trimování se koupat může hned? ona právě ještě nehárala ale je nějak zarostlá tak se do toho musím pustit

Jo, po trimování můžete psa vykoupat. Já to sice nedělám, ale chápu, že když někdo má psa třeba v bytě, tak tím koupáním dostane ze psa případné zbytečky uvolněných chlupů a nečistota z kůže, která byla pod těmi chlupy.

29.7.2017 09:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Před trimováním rozhodně nekoupat, minimálně dva, raději tři týdny. Naopak po úpravě je vykoupání velmi vhodné.

29.7.2017 10:05
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Moc děkuji za rady, v tomhle jsem fakt začátečník. Večer jsem vytahala šílené množství z hlavy a krku a pak venku skoro infarkt . Se starší pozdě večer chodíme bez vodítka a včera se na mě koukla a normálně vzala čáru . Vůbec to nechápu, drží se vždy u nohy, jenže ne všude svítí lampy a já nevěděla přesně kam to vzala, po 40 minutách jsem se vrátila domů, koukam z balkonu a po chvilce vidím jak něco černého a malého strašně rychle utíká ale od jinud než utekla tak jsem letěla dolů a už běžela. Fakt jsem nevěděla co dělat . Moc nevěřím že by jí někdo vrátil, má čip, tetování ale nejspíš by si jí nechali. Tak má smůlu a z vodítka jí nepustím a mladší dnes dotrimuji a vykoupu, at má celkovou očistu . na je jak chameleon, před trimováním hodně černých chlupů a pak zase hnědá

29.7.2017 10:30
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Držím palce Já se do trimování vždycky dlouho přemlouvám, nebaví to ani mě, ani fenu, přestože to jde celkem rychle a nehledím na nějaký "výstavní" vzhled, prostě ji beru tak, aby se jí hlavně ulevilo a nevypadala jak oholené koště... Vždycky ji přemlouvám, ať vydrží, že z ní bude zase hezkej pejsek...
Ale jsem každopádně rozhodnutá, že psa, který se musí trimovat (stříhat, moc vyčesávat...atd) už nikdy

Jinak u nás to vypadá nějak takto - první a druhé foto zarostlá (a to ještě není její maximum třetí nějaký čas po trimování.

29.7.2017 11:12
koňadra

XXX.XXX.128.31

xchipsy napsal(a):
Držím palce Já se do trimování vždycky dlouho přemlouvám, nebaví to ani mě, ani fenu, přestože to jde celkem rychle a nehledím na nějaký "výstavní" vzhled, prostě ji beru tak, aby se jí hlavně ulevilo a nevypadala jak oholené koště... Vždycky ji přemlouvám, ať vydrží, že z ní bude zase hezkej pejsek...
Ale jsem každopádně rozhodnutá, že psa, který se musí trimovat (stříhat, moc vyčesávat...atd) už nikdy

Jinak u nás to vypadá nějak takto - první a druhé foto zarostlá (a to ještě není její maximum třetí nějaký čas po trimování.

To čtu jako bych to psala já. Taky mně trimování nebaví, není nad krátkosrsté psy! Psy, kteří už nemusí na výstavy, beru mašinkou, to je ještě únosné - 20 minut fik a fik a je zase na chvíli pěkný pes. Trimování mně teda zabere 2 - 3 hodiny a pěkně z toho bolí záda i ruce.

29.7.2017 11:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

koňadra napsal(a):
To čtu jako bych to psala já. Taky mně trimování nebaví, není nad krátkosrsté psy! Psy, kteří už nemusí na výstavy, beru mašinkou, to je ještě únosné - 20 minut fik a fik a je zase na chvíli pěkný pes. Trimování mně teda zabere 2 - 3 hodiny a pěkně z toho bolí záda i ruce.

Tak to mě zabere mnohem déle a to to ještě nedělám naráz, vždycky si to rozložím do pár dní, nejdřív beru to, co jde nejlíp - boky, horní část stehen, hrudníček... Pak mi zbyde to nejhorší - packy a hlava Na břicho a hlavně slabiny je hrozně háklivá, takže to trhám třeba hodinu tak, že mám ruku pevně přitisknutou na tělo, mezi prstama "puštěný" jeden chomáček a ten vyškubnu..a další.. a další...
Už jsem taky uvažovala, že ji vezmu strojkem, ale myslím si, že by to nebylo řešení - sice by vypadala pěkně, no neřešilo by to problém s mrtvou srstí... smajlík

29.7.2017 12:53
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Uf, hotovo. prostě to trvá dlouho a to je malá. je z ní úplně nový pes .Já vždy začínám na hlavě, jestli je to správně to nevím ale těch chlupů byla šílená hromada . No škoda že jsem jí nevyfotila těsně před, byla zarostlá hodě. No jsme zvědavá jestli jednou bude vytrimovaná na 100%. Minule jsme jí na jednom místě to vyškubla až na kůži jenže se to ukázalo po vykoupání a ted taky na pár místech to má že prosvítá kůže Z černého pes zase světle hnědý

29.7.2017 20:24
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pěkné to máte Nechcete přijet k nám?

29.7.2017 22:41
Markéta80

XXX.XXX.176.2

xchipsy napsal(a):
Pěkné to máte Nechcete přijet k nám?

To určitě , stačilo a to je malá. Jo je to fajn že se to dělá jen několikrát za rok ale zase u jorka je to otázka max 10 minut cca 3x týdně. a večer sousedka že to je nadělení 3 feny a říkám že 3 nemáme . Jo hotový chameleon

30.7.2017 13:29
Ebi

XXX.XXX.104.139

Já už jsem to tady psala, mám kliku - u nás na veterině je šikovnej chlap, který pejsky trimuje. Protože jsem alergická na srst, prostě to nezvládnu.
Takže tři jezevčíky mě otrimuje přesně za 2 hodiny a platím 350, - a stovku mu dávám jako dyško.

Z toho ta jedna bývá fakt zarostlá, zbývající dva mají téměř bezúdržbovou srst, trimuje jen pruh na zádech, tlamku a packy.

30.7.2017 13:34
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Asi blbost ale i tak se zeptám. Může pes po trimování mít průjem? Když jsem trimovala minule měla ho a ráno nic a ted ano tak může to s tím souviset? na průjem trpí tak nevím jestli tím stresem, moc se jí to nelíbilo nebo jen blbá náhoda? Konečně má krmivo co jí problémy nedělá takže byl klid několik týdnů.

30.7.2017 18:33
Ebi

XXX.XXX.104.139

Pro některého psa je to stresující, jedna z našich má průjem vždy před veterinou, než jdeme na trimování, po trimování je vše ok.

30.7.2017 19:17
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Ebi napsal(a):
Pro některého psa je to stresující, jedna z našich má průjem vždy před veterinou, než jdeme na trimování, po trimování je vše ok.

Ona od začátku co jí máme měla průjmy každou chvilku, ted má krmivo co jí sedlo a ok ale nesmí dostat nic jiného a minule a i ted průjem ale asi to nebude žádá katastrofa protože odpoledne a v 18 h vůbec nekadila . přece jenom je to práce na pár hodin a extra nadšená není

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík