Pes, který stále čmuchá a nereaguje na nic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

arny1

27.1.2017 16:37
arny1

XXX.XXX.92.49

Dobré odpoledne, vlastním skoro 3 ročního labradora, který je chováním naprosto bezproblémový pes, miluje lidi a taky ostatní psy. Nemáme s ním vůbec žádné problémy v tomto ohledu. Základy má, přivolání a odložení taky... Ale už dlouho bojujeme s tímto problémem... strašně čmuchá, téměř všude chytá stopy, mnohdy se za nimi i rozběhne a pak ho nemůžu přivolat zpět, někdy přijde, někdy ne. Přivolání umí pokaždé, ale když se ocitneme v této situaci, je naprosto neovladatelný, "vypne", je jako vyměněný. Konzultovali jsme o tom i s naší trenérkou na cvičáku, její rada byla taková, že potřebuje zvykat na cizí místa (a častěji je navštěvovat) a pak by to mělo být lepší. Říkala.. Už je to nějaký ten měsíc, kdy pořád chodíme na různá místa, kde ještě nikde nebyl. Na vodítku ovladatelný je, ale jakmile ho pustím, tak stopuje, čumák má non stop u země... nechci ho za to okřikovat, protože pak má choutky i utéct. Prosím Vás, jsem už v rozpacích. Nevím, co s tím mám dělat. Jelikož jsme s ním dělávali agility, tak bychom chtěli zkusit už konečně nějaké závody, ale nejde to. Cvičák, parkur, naše vesnice apod. mu nedělá problém. Spíše, jak jsme někde úplně jinde, ale občas chytne stopu bohužel i na cvičáku. Cvičitelka říkala, že to dělá, protože cítí háravé feny než stopy... a nebo, že labradoři jsou "čmuchací" psi a s tím nic neuděláme. Jenže já se nechci vzdát, chci mít doma normálního psa, který nebude mít pořád čumák u země. Mohli byste mi někdo poradit? Jinak je to opravdu miláček rodiny, všichni ho máme rádi a jestli mi už není schopná poradit trenérka na cvičáku, tak už vážně nevím, co mám dělat.

27.1.2017 16:48
bbejliskáček

XXX.XXX.87.239

Chodit do cízích prostředí a cvičit a hlavně upoutat jeho pozornost na vás aby on zjístil že vy jste lepší než zem a že máte hromadu pamlsků a hračku a hlavně pouštět se stopovačkou aby jste ho měla pod kontrolou kdyby nezareogoval na povel tak bys te na to šlápla a on by se musel vrátit k vám já jsem toto taky řešila a ted mám naštěstí doma hodného psa.

arny1

27.1.2017 17:00
arny1

XXX.XXX.92.49

bbejliskáček napsal(a):
Chodit do cízích prostředí a cvičit a hlavně upoutat jeho pozornost na vás aby on zjístil že vy jste lepší než zem a že máte hromadu pamlsků a hračku a hlavně pouštět se stopovačkou aby jste ho měla pod kontrolou kdyby nezareogoval na povel tak bys te na to šlápla a on by se musel vrátit k vám já jsem toto taky řešila a ted mám naštěstí doma hodného psa.

Děkuji! Problém je ten, že doma stopovačku máme, s ní je samozřejmě ovladatelný, ale mám pocit, že nám vůbec nepomáhá. :(.

27.1.2017 17:28
scylla

XXX.XXX.150.32

arny1 napsal(a):
Děkuji! Problém je ten, že doma stopovačku máme, s ní je samozřejmě ovladatelný, ale mám pocit, že nám vůbec nepomáhá. :(.

Asi nepostupujete správně. Stopovačka je pojistka a nápověda, není to klasické vodítko, za které leckdo tahá, když se pes zasekne. Pracujte, jako by jí neměl, nepouštějte z ruky a používejte jí jako navigaci a nápovědu, případně pojistku, aby vám pes neutekl. Jakmile dělá to, co po něm chcete, i ten nejslabší tah stopovačky ustane, žádné hrubosti, tahání, škubání a tak dále. Ale před stopovačkou jste vy, váš hlas, hra s vámi, zaujetí a tak dál. On se opravdu potřebuje "ochodit", ale tím, že byste mu nevhodné chování umožňovala, byste ho v tom podporovala. Zkuste naučit postupně přesunový mód, kdy se nečuchá a jde se, a procházkový, kdy se čuchá, ale panička nestojí a nečeká, až on dočuchá.

27.1.2017 22:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.112

arny1 napsal(a):

Když jste si pořídili loveckýho psa, měli jste
mu dopřát lovecký výcvik.
Nebo jinou aktivitu.

27.1.2017 22:40
conaf

XXX.XXX.25.154

Stopovačku, pamlsky a přivolávat. Když neposlechne, přitáhnout si ho (třeba bude stačit upozornit lehkým zatáhnutím) a když přijde tak vždy hodně odměnit.

27.1.2017 22:41
conaf

XXX.XXX.25.154

Stopovačku nedržte, nechte ji volně na zemi. Když to půjde, zkracujte ji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2017 10:09
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11 napsal(a):
Když jste si pořídili loveckýho psa, měli jste
mu dopřát lovecký výcvik.
Nebo jinou aktivitu.

Pod tohle se můžu podepsat. Jinak pes se s vámi na procházce nudí, proto se baví po svém.labrador potřebuje pracovat, zaměstnat hlavu a také svůj čenich, byl pro to vyšlechtěn.

28.1.2017 10:28
scylla

XXX.XXX.89.110

conaf napsal(a):
Stopovačku nedržte, nechte ji volně na zemi. Když to půjde, zkracujte ji.

Stopovačku držte, jinak vám uteče i s ní a je to pro něj velmi nebezpečné. Když se bude stopovačka válet po zemi, nedá se s ní rozumně pracovat.

28.1.2017 10:52
bbejliskáček

XXX.XXX.87.239

scylla napsal(a):
Stopovačku držte, jinak vám uteče i s ní a je to pro něj velmi nebezpečné. Když se bude stopovačka válet po zemi, nedá se s ní rozumně pracovat.

No já jsem na svém psovi stopovačku měla a vubec jsem ji nedržela aby měl pocit že je na volno. Pak jsem udělala krátkou šnurku asi 4m a taky jsem ji nedržela

28.1.2017 10:59
scylla

XXX.XXX.150.32

bbejliskáček napsal(a):
No já jsem na svém psovi stopovačku měla a vubec jsem ji nedržela aby měl pocit že je na volno. Pak jsem udělala krátkou šnurku asi 4m a taky jsem ji nedržela

Jak chcete používat stopovačku včas a jemně, jako nápovědu, když jí nejdřív musíte zvednou ze země nebo ulovit? Pak je celé načasování v háji, podle mého názoru.

28.1.2017 11:41
anonymx

XXX.XXX.188.49

scylla napsal(a):
Asi nepostupujete správně. Stopovačka je pojistka a nápověda, není to klasické vodítko, za které leckdo tahá, když se pes zasekne. Pracujte, jako by jí neměl, nepouštějte z ruky a používejte jí jako navigaci a nápovědu, případně pojistku, aby vám pes neutekl. Jakmile dělá to, co po něm chcete, i ten nejslabší tah stopovačky ustane, žádné hrubosti, tahání, škubání a tak dále. Ale před stopovačkou jste vy, váš hlas, hra s vámi, zaujetí a tak dál. On se opravdu potřebuje "ochodit", ale tím, že byste mu nevhodné chování umožňovala, byste ho v tom podporovala. Zkuste naučit postupně přesunový mód, kdy se nečuchá a jde se, a procházkový, kdy se čuchá, ale panička nestojí a nečeká, až on dočuchá.

A pes bude poslouchat vas nebo stopovacku? Stopovacka je jen a jen pojistka. Pokud budete chovani psa ovlivnovat jakoukoliv praci se stopovackou, budete bez ni tam kde předtím....

28.1.2017 11:54
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Nevím, jestli to je u vás obdobím nebo to dělá stále? Pokud stále zamyslela bych se nad vyžitím psa venku, aby neměl čas na čmuchání. Je taky možné, že u vás jako teď u nás hárají feny. Zrovna před pár dny jsme šli po stejné cestě jako háravka, která tam musela jit, tak před půl hodinou..
Pes najednou úplně mimo, čmuchal, klepal hubou, pobíhal ze strany na stranu, na své jméno nereagoval, žádné ke mně jsem neříkala, protože stale na našem přivolání pracujeme, a bylo mi jasné, že teď myslí maximálně pindíkem..
Šla jsem v klidu pryč, on ani nevěděl, byla to fakt síla, nikdy nebyl takhle mimo, šla jsem se schovat pryč, chvíli mu to dalo (normálně mě okamžitě hledá), do dvou minut mě letěl hledat, i když byl obklopen těmi silnými pachy.. Pohráli jsme si a šel na stopovačku..
A chodili jsme naschvál po té stopě, šli jsme jakoby nic, on čmuchal, ale když se zastavil, řekla jsem.jednou jdeme a šlo se, pomohla jsem si stopovačkou, když začal zase šílet a lítat ze strany na stranu, zastavila jsem se, upoutala pozornost a přivolala ho, dopomoci stopovacky, procvičily povely, Pohráli, takhle jsme to dělali několikrát, někdy jsem musela nohy zabořit do země, aby mě neodtahnul, ale věděl, že dokud nepřijde, nepujdeme dál a to chtěl..Takhle jsme to dělali dlouho na stopovacce, a pak tam kde už to bylo slabší i na volno, přiběhl na zavolání, a když jsem na něj mluvila vnímal.
Byl z toho hodně unavený..
Chce to cvičit a využít situace, my naopak pak po té stopě jdeme a cvičíme..Ale jinak to nedělá, začmuchá se, ale vnímá, ale když jde o háravku, je to na ten jeho chlapskej mozeček moc složitý. Takže cvičit a cvičit.

arny1

29.1.2017 09:33
arny1

XXX.XXX.92.49

Můj pes bohužel nemá lovecký výcvik, ale myslím, že se opravdu nenudí. Chodíme i na hory, procvičujeme triky, děláme agility, přemýšlíme vyzkoušet i canicross nebo dogtrekking.

A mimochodem, den co den se to lepší, myslím, že kolem nás jsou opravdu háravky, stopovačku taky máme a děkuji mockrát za odpovědi. :).

29.1.2017 10:45
saola

XXX.XXX.229.83

arny1 napsal(a):
Dobré odpoledne, vlastním skoro 3 ročního labradora, který je chováním naprosto bezproblémový pes, miluje lidi a taky ostatní psy. Nemáme s ním vůbec žádné problémy v tomto ohledu. Základy má, přivolání a odložení taky... Ale už dlouho bojujeme s tímto problémem... strašně čmuchá, téměř všude chytá stopy, mnohdy se za nimi i rozběhne a pak ho nemůžu přivolat zpět, někdy přijde, někdy ne. Přivolání umí pokaždé, ale když se ocitneme v této situaci, je naprosto neovladatelný, "vypne", je jako vyměněný. Konzultovali jsme o tom i s naší trenérkou na cvičáku, její rada byla taková, že potřebuje zvykat na cizí místa (a častěji je navštěvovat) a pak by to mělo být lepší. Říkala.. Už je to nějaký ten měsíc, kdy pořád chodíme na různá místa, kde ještě nikde nebyl. Na vodítku ovladatelný je, ale jakmile ho pustím, tak stopuje, čumák má non stop u země... nechci ho za to okřikovat, protože pak má choutky i utéct. Prosím Vás, jsem už v rozpacích. Nevím, co s tím mám dělat. Jelikož jsme s ním dělávali agility, tak bychom chtěli zkusit už konečně nějaké závody, ale nejde to. Cvičák, parkur, naše vesnice apod. mu nedělá problém. Spíše, jak jsme někde úplně jinde, ale občas chytne stopu bohužel i na cvičáku. Cvičitelka říkala, že to dělá, protože cítí háravé feny než stopy... a nebo, že labradoři jsou "čmuchací" psi a s tím nic neuděláme. Jenže já se nechci vzdát, chci mít doma normálního psa, který nebude mít pořád čumák u země. Mohli byste mi někdo poradit? Jinak je to opravdu miláček rodiny, všichni ho máme rádi a jestli mi už není schopná poradit trenérka na cvičáku, tak už vážně nevím, co mám dělat.

Je to primárně otázka poslušnosti, konkrétně dvou věcí - přivolání a přerušení nežádoucí činnosti. AŤ vám vaše cvičitelka poradí, jak tyto dvě věci lépe pilovat.
Co se týče urputnosti a vášni pro stopování, můžete toho samozřejmě v budoucnu využít a věnovat se buď loveckému výcviku nebo pachovým pracem obecně. V tom případě vám doporučuji brožuru Eis: Pachové práce služebních psů. Staré, ale velmi dobré, a hlavně získáte základní informace o pachu, jeho vývoji v čase a prostředí a základní metodice. Například zde:
http://www.americanpitbullterrier-sparks.cz/images/PDF/Vil%C3%A9m_Eis_Pachov%C3%A9%20pr%C3%A1ce.pdf.

29.1.2017 12:28
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
A pes bude poslouchat vas nebo stopovacku? Stopovacka je jen a jen pojistka. Pokud budete chovani psa ovlivnovat jakoukoliv praci se stopovackou, budete bez ni tam kde předtím....

Samozřejmě, že bude poslouchat mě, když s tou stopovačkou budu dobře pracovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík