Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2017 11:47
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Ahoj, potřebuju poradit.
V blízké době se budeme snad stěhovat, znovu do pronajatého bytu. A já už mám teď strach. Věc se má tak, Barnymu (x labrador) budou v době stěhování už 2 roky, vyrůstal ve stávajícím bytě, uplně bez problému, nikdy nic velkého nezničil (maximálně naše oblečení jako štěně), když odcházíme zaleze si do pelechu a spí, vždy bez problému, máme rituály při odchodu.
V létě (bylo mu něco málo přes rok) jsme byli na dovolené (jen na 3 dny), kde nastalo peklo, báli jsme se spíš, že něco zničí, ale on se cpal ven pokaždé, když jsme chtěli odejít ( a to jsme odcházeli jen 2x denně na 30 minut), byl z toho v hrozném stresu, když se nám podařilo ho tam nechat, tak seděl u dveří, vyklepaný, poprvé i kňučel, měl z toho celý pobyt velký stres a průjmoval. Za ty tři dny jsme neměli čas ho nějak důkladně připravovat, hodně jsme ho unavili a snažili, aby byl v klidu.
Takže teď už jsem vystresovaná, co se bude dít v novém bytě (samozřejmě vím, že když budu já ve stresu bude to horší). Na stěhování budeme mít maximálně 3 dny o víkendu, možná bych ještě zvládla zařídit týden volna, ale nevím.
Je možné, že teď s věkem už to bude lepší, a hlavně bude tam mít kocoura s kterým je teď poslední měsíce doma, a samozřejmě svoje věci (pelech, všechny hračky, gauč, kosti apod..) a jak by jste postupovali ? Začít hned od první chvíle po chvilinkách přivykat jako u štěněte? Nebo naopak trávit v bytě čas stejně jako to bylo "doma" dělat stejné věci, stejné rituály, aby odpočíval na svém místě a vlastně dělat, že se vůbec nic neděje, žádná změna, a postupně odcházet třeba já, pak přítel, vrátit se atd. ? Děkuju za rady.

3.2.2017 12:59
sarabubu

XXX.XXX.213.200

Zdravím,
párkrát jsem se s hafušou stěhovala. Naposledy asi 3 měsíce dozadu po sedmi letech v jednom bytě. Ona je strašná závislačka, takže to moc dobře nesnáší. Byla hrozně nervózní, pobíhala za mnou jako stín a nedej bože, že jsem se přiblížila ke vchodovým dveřím. Byla neustále připravená k odchodu. Vzala jsem si týden dovolenou a byla s ní doma. Zabydlela jsem jí pelechy, misky a dodržovala všechny její rituály na který byla zvyklá. Po pár dnech jsem začala na chvíli odcházet, aby pochopila, že se za ní vrátím a tady teď bydlíme. Žádný úlevy ani rozmazlování. Prostě normální stav. Myslím, že za ten týden se s tím celkem dobře srovnala.
To s kočičákem to bylo mnohem horší. Ty se se změnou prostředí vyrovnávají mnohem hůř. S tou jsem si tedy užila. Ale váš je ještě prcek, tak by to mělo být jednodušší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2017 13:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náš pes je v pohodě kdekoli jsou naše věci. Jezdíme na dovolené, na návštěvy, na zkoušky, na výcviky, ubytování všude možně a on je doma tam kde má svůj pelech. Jinak pokud máte obavy řešila bych to tím týdnem volna aby měl čas si trošku zvyknout.

3.2.2017 13:34
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Děkuji, kocourek bude myslím v pohodě, jsou mu teprve 4 měsíce, a cestoval a přespával jinde asi 3x..
Ale u psa mám strach..Zkusím zařídit k víkendu ještě 3 dny volna a pak odpolední v práci, to bude jen 1-3 hod sám, tak pomaličku..

3.2.2017 13:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.30

U nás cestovali psi po rodině.
Někdy tam pobyli hodinu, jindy víkend, týden - i tři= lázně....
Není marné, mít psa takto navyklého.
Nikde nestresovali a pobyty snášeli dobře.

3.2.2017 16:20
asurwic

XXX.XXX.36.3

Mě také teď snad čeká stěhování, ale pro psy to bude spíše výhodné - doma tedy sami nezůstávali ani předtím, ale většinou jsem na ně neměla tolik času, kolik bych si představovala, takže jsem trošku přeorganizovala práci, denní rozvrh i prostory, abych jim mohla nějak vyhovět.

Mám docela plašany a závisláčky, takže už asi měsíc na změnu trénuji. Venku se po vyběhání usadím a nechám pesany odpočívat jen tak v krajině, spát chodíme čas od času na jednu noc ke známým nebo do kempu do chatek (majitel v zimě návštěvníky stejně nemá, takže mě tam nechá i se smečkou) a párkrát jsem se byli už podívat po procházce v novém domě, odpočinout si tam a zase jsme jeli domu. Jsou na změny prostředí z cestování a závodů zvyklí, ale nechtěla jsem nic podcenit.

Jinak pokud má pes zůstávat doma sám v novém prostředí, tak bych postupovala vážně jako u štěněte = odejít až po unavení hafana a vždy ve stejný čas (pokud možno), prodlužovat dobu zůstávání o samotě, nechávat doma známé věci (jeho pelíšek i hračky, Vaše oblečení...), můžete zkusit i nějaké okusovátko na zabavení (sušiny, kongy, kopýtka, rohy, kosti...). Nedělejte žádné hysterické scény, vysvětlování nebo omlouvání se za odchod - tvařte se, že je to normálka. Pokud byste měla možnost zůstat s ním pár dní doma, bude to samozřejmě velké plus a budete mít možnost na postupné zvykání... ale zase to v období volna s tím nácvikem nepřehánějte.

Hodně štěstí, ať to s Barnym zvládnete.

3.2.2017 18:48
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Děkuju, no odcházet ve stejný čas, ono pak to bude hodně různé..Někde jsem tu psala, chodím do práce a školy, takže to je opravdu jak kdy...
Ach jo, moc jste mě nepotěšili, doufám, že to zvládne, přece jen tam bude mít všechny své věci a kocoura. Ale zkusím si zařídit volno a trénovat, unavit, dát něco na kousání, atd.. ale když budu doma, stejně budu muset jít nakoupit atd..Snad si zvykne co nejrychleji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík