Ahoj, potřebuju poradit.
V blízké době se budeme snad stěhovat, znovu do pronajatého bytu. A já už mám teď strach. Věc se má tak, Barnymu (x labrador) budou v době stěhování už 2 roky, vyrůstal ve stávajícím bytě, uplně bez problému, nikdy nic velkého nezničil (maximálně naše oblečení jako štěně), když odcházíme zaleze si do pelechu a spí, vždy bez problému, máme rituály při odchodu.
V létě (bylo mu něco málo přes rok) jsme byli na dovolené (jen na 3 dny), kde nastalo peklo, báli jsme se spíš, že něco zničí, ale on se cpal ven pokaždé, když jsme chtěli odejít ( a to jsme odcházeli jen 2x denně na 30 minut), byl z toho v hrozném stresu, když se nám podařilo ho tam nechat, tak seděl u dveří, vyklepaný, poprvé i kňučel, měl z toho celý pobyt velký stres a průjmoval. Za ty tři dny jsme neměli čas ho nějak důkladně připravovat, hodně jsme ho unavili a snažili, aby byl v klidu.
Takže teď už jsem vystresovaná, co se bude dít v novém bytě (samozřejmě vím, že když budu já ve stresu bude to horší). Na stěhování budeme mít maximálně 3 dny o víkendu, možná bych ještě zvládla zařídit týden volna, ale nevím.
Je možné, že teď s věkem už to bude lepší, a hlavně bude tam mít kocoura s kterým je teď poslední měsíce doma, a samozřejmě svoje věci (pelech, všechny hračky, gauč, kosti apod..) a jak by jste postupovali ? Začít hned od první chvíle po chvilinkách přivykat jako u štěněte? Nebo naopak trávit v bytě čas stejně jako to bylo "doma" dělat stejné věci, stejné rituály, aby odpočíval na svém místě a vlastně dělat, že se vůbec nic neděje, žádná změna, a postupně odcházet třeba já, pak přítel, vrátit se atd. ? Děkuju za rady.
Zdravím,
párkrát jsem se s hafušou stěhovala. Naposledy asi 3 měsíce dozadu po sedmi letech v jednom bytě. Ona je strašná závislačka, takže to moc dobře nesnáší. Byla hrozně nervózní, pobíhala za mnou jako stín a nedej bože, že jsem se přiblížila ke vchodovým dveřím. Byla neustále připravená k odchodu. Vzala jsem si týden dovolenou a byla s ní doma. Zabydlela jsem jí pelechy, misky a dodržovala všechny její rituály na který byla zvyklá. Po pár dnech jsem začala na chvíli odcházet, aby pochopila, že se za ní vrátím a tady teď bydlíme. Žádný úlevy ani rozmazlování. Prostě normální stav. Myslím, že za ten týden se s tím celkem dobře srovnala.
To s kočičákem to bylo mnohem horší. Ty se se změnou prostředí vyrovnávají mnohem hůř. S tou jsem si tedy užila. Ale váš je ještě prcek, tak by to mělo být jednodušší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náš pes je v pohodě kdekoli jsou naše věci. Jezdíme na dovolené, na návštěvy, na zkoušky, na výcviky, ubytování všude možně a on je doma tam kde má svůj pelech. Jinak pokud máte obavy řešila bych to tím týdnem volna aby měl čas si trošku zvyknout.
Mě také teď snad čeká stěhování, ale pro psy to bude spíše výhodné - doma tedy sami nezůstávali ani předtím, ale většinou jsem na ně neměla tolik času, kolik bych si představovala, takže jsem trošku přeorganizovala práci, denní rozvrh i prostory, abych jim mohla nějak vyhovět.
Mám docela plašany a závisláčky, takže už asi měsíc na změnu trénuji. Venku se po vyběhání usadím a nechám pesany odpočívat jen tak v krajině, spát chodíme čas od času na jednu noc ke známým nebo do kempu do chatek (majitel v zimě návštěvníky stejně nemá, takže mě tam nechá i se smečkou) a párkrát jsem se byli už podívat po procházce v novém domě, odpočinout si tam a zase jsme jeli domu. Jsou na změny prostředí z cestování a závodů zvyklí, ale nechtěla jsem nic podcenit.
Jinak pokud má pes zůstávat doma sám v novém prostředí, tak bych postupovala vážně jako u štěněte = odejít až po unavení hafana a vždy ve stejný čas (pokud možno), prodlužovat dobu zůstávání o samotě, nechávat doma známé věci (jeho pelíšek i hračky, Vaše oblečení...), můžete zkusit i nějaké okusovátko na zabavení (sušiny, kongy, kopýtka, rohy, kosti...). Nedělejte žádné hysterické scény, vysvětlování nebo omlouvání se za odchod - tvařte se, že je to normálka. Pokud byste měla možnost zůstat s ním pár dní doma, bude to samozřejmě velké plus a budete mít možnost na postupné zvykání... ale zase to v období volna s tím nácvikem nepřehánějte.
Hodně štěstí, ať to s Barnym zvládnete.
Děkuju, no odcházet ve stejný čas, ono pak to bude hodně různé..Někde jsem tu psala, chodím do práce a školy, takže to je opravdu jak kdy...
Ach jo, moc jste mě nepotěšili, doufám, že to zvládne, přece jen tam bude mít všechny své věci a kocoura. Ale zkusím si zařídit volno a trénovat, unavit, dát něco na kousání, atd.. ale když budu doma, stejně budu muset jít nakoupit atd..Snad si zvykne co nejrychleji.