Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2017 11:41
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Dobrý den,
jak to vlastně je?
Náš 13ti letý pejsek už na tom byl moc špatně a podle krevního rozboru a dalších vyšetření už byla jen cesta do psího nebe. Rozhodli jsme se ho tedy nechat uspat.
Dostal injekci (uspávací) a okamžitě po ní 2. smrtící injekci. Bez jakéhokoliv čekání až zabere 1. injekce. Už ale jen ležel a snažil se dýchat.
Po těch injekcích už zřejmě nedýchal. Odvezli jsme si ho domů, abychom ho mohli dát do hrobečku.
Injekci dostal kolem 15. hodiny. Nechali jsme ho v autě na dece nepřikrytého. Druhý den, v noci mrzlo, jsme ho vyndali, nedýchal,
ale z tlamičky mu vyteklo trochu krve a za přední tlapou v prostoru srdíčka byl teplý. Jinak pacičky i záda měl studené.
Do odpoledne byl pak studený celý.
Bylo to tak jak mělo být ?

6.2.2017 12:33
hn..

XXX.XXX.245.245

No, zažila jsem, že můj kocour po T61 samozřejmě přestal dýchat, ale srdce mu bilo ještě asi půl hodiny. Po půl hodině po aplikaci se ještě vyprázdnily střeva. Ale po pár minutách bez kyslíku umírá mozek, takže jsem ve stresu nebyla. Kocour jistě o ničem nevěděl.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 08:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

My teda ke vší smůle museli uspávat hafiky dva s časovým rozestupem samozřejmě. Naše vetato dělá tak, že dá uspávačku, pes po x minutách je plonkový, zkouška vnímání je taková že prstem poklepe okolo oka, jestli reaguje víčko, pokud ano čeká se dál, dokud nebude vnímat úplně. Pak se dá konečná injekce, veta stetoskopem sleduje srdce do konce, ikdyž už netluče tak stále třeba 2-3 minuty poslouchá jestli znova nenaskočí. Ale rozhodně se to nedělá že se hned za sebou pichnou obě injekce, ta poslední je na zástavu srdce, pokud je pes při vědomí a jen oblblej tak to teda musí být hrozný! A bolestivý! Za další vašeho psa nekontroloval po uspání? Nechápu, asi bych na něj řvala jak tur.

7.2.2017 08:30
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Srdíčko sice poslechla a hned ho popadly a nesly nám ho do auta (byla plná čekárna). Pořád mám pocit, že to neproběhlo tak jak mělo. Po 19 hod. po injekcích měl ten pejsek teplý kožíšek v oblasti srdce (tělíčko bylo v autě venku a mrzlo). Když jsem na tu kliniku volala, řekli, že je vše určitě v pořádku, že tělní tekutiny tuhnou pomalu a mohou z těla ještě vycházet.
Stále nevím proč měl po 19 hod. teplý kožíšek.
PROČ? Ví to někdo?

7.2.2017 08:58
hn..

XXX.XXX.245.245

Bolevec napsal(a):
Srdíčko sice poslechla a hned ho popadly a nesly nám ho do auta (byla plná čekárna). Pořád mám pocit, že to neproběhlo tak jak mělo. Po 19 hod. po injekcích měl ten pejsek teplý kožíšek v oblasti srdce (tělíčko bylo v autě venku a mrzlo). Když jsem na tu kliniku volala, řekli, že je vše určitě v pořádku, že tělní tekutiny tuhnou pomalu a mohou z těla ještě vycházet.
Stále nevím proč měl po 19 hod. teplý kožíšek.
PROČ? Ví to někdo?

To, co psa usmrtí, je obrna dýchacích svalů - pes nedýchá, čili není v krvi kyslík a dojde ke smrti mozku. Srdce může ještě chvíli bít - možná přetrvávala elektrická aktivita srdce a nějaký pozůstatek oběhu. Ale 100% pes o ničem nevěděl.

7.2.2017 09:05
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Moc děkuju za vysvětlení.
Teď už jen se s tím smířit. Moc to bolí.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

V čekárně bylo plno lidí, to by mě určitě v tu chvíli zajímalo, veterinář by měl být ke svým klientům a pacientům velmi empatický pokud není, nechodila bych k němu. To samé jak někteří neurvalci přiběhnou do čekárny a hned klepou na ordinaci samozřejmě veta má hodně práce atd, ale pokud se jedná o poslední loučení mělo by to proběhnout vše tak nějak v klidu, dát čas pánovi i zvířeti a ne šup šup a kdo je další... Já tam s vámi samozřejmě nebyla, ale pokud píšete opravdu svůj pocit a bylo to tak, tak za mě to v pořádku nebylo, chování vety nebylo korektní. To že jste jim volala že měl teplý kožíšek, co jinak vám na to měli říct? Přiznat že to odflákli... Že psa nenechali pod dozorem do jeho totálního konce? S pejskem se rozlučte, myslete na něj jen v dobrém a přeji vám hodně sil. A najděte si pro příště jiného vetu i za cenu dojíždění, vyplatí se to uvidíte.

7.2.2017 09:41
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Do píchnutí injekcí vše bylo v pořádku. Hafana vyšetřili, udělali rozbory krve, sono. Vše nám vysvětlili. Nechali nám čas na rozmyšlenou. To bylo vše tak jak mělo být. Určitě ale příště vybereme veta, který není skrytý za názvem kliniky, ale vystupuje svým jménem. Kdysi jsme takového měli, bohužel už je také na onom světě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2017 09:54

Já napíšu ostatním, zadavatele už se to netýká, jemu nechci nic vyčitat - jemu přeju brzy hodně radosti s novým psem.
Ale...je lepší na poslední injekci pozvat veterináře domů. Pes usne v klidu domova.
( I když přiznám - jsou i vyjímky - velmi hlídací psi, kteří domů nikoho nepustí i když je jim hodně zle ).

7.2.2017 11:11

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My teda ke vší smůle museli uspávat hafiky dva s časovým rozestupem samozřejmě. Naše vetato dělá tak, že dá uspávačku, pes po x minutách je plonkový, zkouška vnímání je taková že prstem poklepe okolo oka, jestli reaguje víčko, pokud ano čeká se dál, dokud nebude vnímat úplně. Pak se dá konečná injekce, veta stetoskopem sleduje srdce do konce, ikdyž už netluče tak stále třeba 2-3 minuty poslouchá jestli znova nenaskočí. Ale rozhodně se to nedělá že se hned za sebou pichnou obě injekce, ta poslední je na zástavu srdce, pokud je pes při vědomí a jen oblblej tak to teda musí být hrozný! A bolestivý! Za další vašeho psa nekontroloval po uspání? Nechápu, asi bych na něj řvala jak tur.

Víte, vy jste taky se vším hned hotová... preparátů, které se dají použít pro eutanazii je velké množství a každý funguje trochu jinak, takže se to takhle paušálně - to se dělá, to se nedělá - fakt nedá říct.

Problém v podstatě představuje jen a pouze látka s názvem T61, která obsahuje kombinaci látek, narkotikum, lokální anestetikum, které při aplikaci do žíly způsobuje srdeční arytmie, a látku uvolňující svaly. Pokud by se podala jen a pouze ona, tak prostě u určitého procenta zvířat hrozí, že než zabere narkotikum, tak zvíře přestane dýchat kvůli té látce uvolňující svaly, že se bude tiše dusit, a to nic moc. Takže, pokud chce veterinář použít T61, je potřeba nejprve psa uvést do anestezie jinými látkami.

Ale pak se používají barbituráty v předávkované dávce a POZOR - tyto látky jsou narkotika samy o sobě. Dáte malou dávku, máte narkózu. Dáte velkou dávku, máte narkózu tak hlubokou, že pes přestane dýchat - odumře mozek a pak se zastaví i srdce z nedostatku kyslíku. Dáte ještě větší dávku, a srdeční zástava přijde současně s odumřením mozku.

K těmhle látkám premedikace netřeba. Protože prostě dělají narkózu, tak k čemu před ně dávat narkózu? Pak jsou možné různé kombinace, například naředím thiopental, ale naředěné množství stačí jen jako anestezie, tak přidám T61. Nebo, pes nenávidí zvuk holícího strojku, tak ho trochu oblbnu, aby mu holení a vpich do žíly nevadil - ale pak netřeba, aby vůbec nereagovalo víčko, stačí, když nereaguje pejsek na to holení, a tak dál.

7.2.2017 11:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Víte, vy jste taky se vším hned hotová... preparátů, které se dají použít pro eutanazii je velké množství a každý funguje trochu jinak, takže se to takhle paušálně - to se dělá, to se nedělá - fakt nedá říct.

Problém v podstatě představuje jen a pouze látka s názvem T61, která obsahuje kombinaci látek, narkotikum, lokální anestetikum, které při aplikaci do žíly způsobuje srdeční arytmie, a látku uvolňující svaly. Pokud by se podala jen a pouze ona, tak prostě u určitého procenta zvířat hrozí, že než zabere narkotikum, tak zvíře přestane dýchat kvůli té látce uvolňující svaly, že se bude tiše dusit, a to nic moc. Takže, pokud chce veterinář použít T61, je potřeba nejprve psa uvést do anestezie jinými látkami.

Ale pak se používají barbituráty v předávkované dávce a POZOR - tyto látky jsou narkotika samy o sobě. Dáte malou dávku, máte narkózu. Dáte velkou dávku, máte narkózu tak hlubokou, že pes přestane dýchat - odumře mozek a pak se zastaví i srdce z nedostatku kyslíku. Dáte ještě větší dávku, a srdeční zástava přijde současně s odumřením mozku.

K těmhle látkám premedikace netřeba. Protože prostě dělají narkózu, tak k čemu před ně dávat narkózu? Pak jsou možné různé kombinace, například naředím thiopental, ale naředěné množství stačí jen jako anestezie, tak přidám T61. Nebo, pes nenávidí zvuk holícího strojku, tak ho trochu oblbnu, aby mu holení a vpich do žíly nevadil - ale pak netřeba, aby vůbec nereagovalo víčko, stačí, když nereaguje pejsek na to holení, a tak dál.

Je možnost dát injekci přímo do srdce...
Psa jsem si nechala utratit doma, po první inj, psina usla a doktor ji dal druhou inj. přímo do srdce. Odešla cca do 1-2minut.

7.2.2017 12:04

Je možnost dát injekci přímo do srdce...
Psa jsem si nechala utratit doma, po první inj, psina usla a doktor ji dal druhou inj. přímo do srdce. Odešla cca do 1-2minut.

Taky možnost. Samozřejmě tady je předcházející anestezie nutná, to je bez debat.

Má to výhodu, že člověk nemusí hledat žílu, to někdy nebývá jednoduché u zvířete v posledním tažení, co nemá skoro žádný krevní tlak, nebo třeba po opakovaných kapačkách ty žíly už nespolupracují, nebo žíly praskají... ale spotřeba drog je větší a trvá to déle. Aplikace do žíly je prostě taková lepší, imho. Netřeba čekat několik minut.

7.2.2017 12:17
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Takže když měl zavedenou kanylu, tak se čekat nemuselo?

7.2.2017 12:39

Taky možnost. Samozřejmě tady je předcházející anestezie nutná, to je bez debat.

Má to výhodu, že člověk nemusí hledat žílu, to někdy nebývá jednoduché u zvířete v posledním tažení, co nemá skoro žádný krevní tlak, nebo třeba po opakovaných kapačkách ty žíly už nespolupracují, nebo žíly praskají... ale spotřeba drog je větší a trvá to déle. Aplikace do žíly je prostě taková lepší, imho. Netřeba čekat několik minut.

Mám zkušenost stejnou, jako popsala verun. V domácím prostředí pes dostal první injekci, jako by byl očkován a pak už nic nevěděl. Na nějaké té minutě už nezáleželo.
O narkotiku do žíly u starého psa jsem slyšela jenom vyprávět. Jak žíla utíkala, praskala a napichovalo se znovu a znovu...
(Jenom nevím, jestli u té poslední injekce přímo do srdce nezáleží na velikosti psa. Jestli je aplikovatelná u velmi velkého plemene.).

7.2.2017 16:26
hn..

XXX.XXX.245.246

Bolevec napsal(a):
Takže když měl zavedenou kanylu, tak se čekat nemuselo?

Už se netrap. Myslím, že k žádnému pochybení nedošlo. Ta první injekce se dává spíš pro jistotu - ve druhé je rychle působící narkotikum a pomalu pusobící látka na ochrnutí svalů. Teoreticky by mohla stačit jen ta druhá injekce. První se dává jen pro sichr, aby pes opravdu spal. Nikdo nevíme, jaké jsou pocity těsně před smrtí a během smrti - ale při euthanazii to v každém případě trvá jen pár minut a je to rozhodně lepší, než umírat týdny a mít při tom bolesti, dusit se, ochrnout nebo něco takového. Tenhle způsob smrti je asi ten nejmilosrdnější, co existuje. Ale najisto to budeme vědět až na nás příjde řada...

7.2.2017 16:58
koňadra

XXX.XXX.128.31

Asi budu za cynika, ale stále nechápu, proč to Bolevec řešíte? Pes je po smrti a jestli to utrácení psa proběhlo tak, či onak - změní to něco na běhu světa? Máte výčitky svědomí, jestli pes zbytečně netrpěl? A co s tím teď?
Už jsem musela nechat uspat několik psů a zažila jsem ledacos. Pro mne nejhorší způsob byl, když doktor před lety dal psu injekci rovnou do srdce - bez předchozího uspání. Tenhle zážitek už jsem nikdy nechtěla opakovat, tak vždycky chci psa nejprve normálně uspat - jako při narkóze. Jinak průběh umírání záleží na látkách, které doktor použije (jak píše bodlinka) a potom také určitě na kondici psa.
Nemyslím si, že ve vašem případě, Bolevec, došlo k nějakému zásadnímu pochybení a - jak píší ostatní - je zbytečné se tím už teď trápit.

7.2.2017 17:14
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Příspěvek neměl sloužit pro řešení, ale pro pochopení. Člověk by měl vědět a když neví, má se snažit poznat. Děkuji všem kdož mému pochopení napomohli.

7.2.2017 18:11

Mám zkušenost stejnou, jako popsala verun. V domácím prostředí pes dostal první injekci, jako by byl očkován a pak už nic nevěděl. Na nějaké té minutě už nezáleželo.
O narkotiku do žíly u starého psa jsem slyšela jenom vyprávět. Jak žíla utíkala, praskala a napichovalo se znovu a znovu...
(Jenom nevím, jestli u té poslední injekce přímo do srdce nezáleží na velikosti psa. Jestli je aplikovatelná u velmi velkého plemene.).

Vždycky záleží na velikosti psa. co se dávek týče. u velkého psa je jen potřeba větší jehla. ono stejně jen velmi málokdy to jde přímo do srdce, častěji někam do plic nebo tak, funguje to tak i tak. akorát, no. mám vyzkoušeno, že když mám žílu, tak stačí tak poloviční dávka oproti dávce do srdce. u něčeho malého nebo u kočičky je to fuk, ale když jsem u novofundlanďana, tak už je to sakra znát, hlavně teda poznají to klienti při placení, jestli se dařila žíla nebo ne.

7.2.2017 18:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Naše vetka to udělala stejně. Také poklepala a čekala. A poslouchala. Do té doby jsem se ještě držela. Ale když fence popřála krásný život za duhovým mostem, rozbrečela jsem se a nemohla přestat.
Taky si s sebou k nám domů vzala mládence, který fenku v náručí odnesl. Tedy žádný černý pytel.
Byla jsem za to moc ráda. Slušnost nic nestojí, ale ukazuje na to, jaký člověk je.

7.2.2017 18:19
Bolevec

XXX.XXX.168.34

Děkuji Hn a všem za Vaše poznatky a zkušenosti. Sdílená radost je dvojnásobná a sdílená bolest se zmenšuje ještě většími díly.
Děkuji.

aktevi

8.2.2017 09:50
aktevi

XXX.XXX.243.228

Myslite, ze kazdy veterinar pride k Vam domov ak ho poprosim ? Alebo su taki co odmietnu ? Mam totiz 14 rocnu fenku yorka s chorym srdieckom a ma neskutocny strach z lekarov. Az sa dusi od strachu. Preto by som ju raz v buducnosti nechcela pred smrtou tyrat strachom ale aby umrela doma v pokoji vo svojom pelisku. Len sa bojim aby bol veterinar vobec ochotny prist

8.2.2017 09:58
Atheira

XXX.XXX.240.170

aktevi napsal(a):
Myslite, ze kazdy veterinar pride k Vam domov ak ho poprosim ? Alebo su taki co odmietnu ? Mam totiz 14 rocnu fenku yorka s chorym srdieckom a ma neskutocny strach z lekarov. Az sa dusi od strachu. Preto by som ju raz v buducnosti nechcela pred smrtou tyrat strachom ale aby umrela doma v pokoji vo svojom pelisku. Len sa bojim aby bol veterinar vobec ochotny prist

To je o domluvě. Musíte vědět, co od svého veta můžete čekat... Náš má třeba i pohotovost a výjezd bez příplatku, co vím. Před pár lety byl u známého kolem druhé ráno, aby uspal jezevčíka.
Někteří veterináři dojedou za příplatek. Zatím jsem ale ještě neslyšela, že by některý úplně odmítnul dorazit. Netvrdím ale, že takoví neexistují.

8.2.2017 10:57
sufle

XXX.XXX.49.81

aktevi napsal(a):

Je dobré si dopředu zjistit, který vet má pohotovost. Naše veterinářka jezdí běžně k lidem domů, samozřejmě za příplatek, ale není to žádná hrůza.

8.2.2017 12:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Atheira napsal(a):
To je o domluvě. Musíte vědět, co od svého veta můžete čekat... Náš má třeba i pohotovost a výjezd bez příplatku, co vím. Před pár lety byl u známého kolem druhé ráno, aby uspal jezevčíka.
Někteří veterináři dojedou za příplatek. Zatím jsem ale ještě neslyšela, že by některý úplně odmítnul dorazit. Netvrdím ale, že takoví neexistují.

Existují. Jedna z veterinářek v našem městě odmítla přijet uspat fenku.
Druhá přijela v sobotu dopoledne bez příplatku.

8.2.2017 15:18
conie

XXX.XXX.206.202

Atheira napsal(a):

Ale existují, znám veta, který (z jakéhosi eko přesvědčení?!?) nemá auto a přesně dodržuje ordinační hodiny jen v ordinaci. Ale taky neznám nikoho, kdo by k němu chodil na víc jak očkování! A většina lidí stejně jen jednou a dost.

8.2.2017 15:22
Atheira

XXX.XXX.240.44

conie napsal(a):
Ale existují, znám veta, který (z jakéhosi eko přesvědčení?!?) nemá auto a přesně dodržuje ordinační hodiny jen v ordinaci. Ale taky neznám nikoho, kdo by k němu chodil na víc jak očkování! A většina lidí stejně jen jednou a dost.

Však říkám, že netvrdím, že takoví neexistují. Jen že nikoho takového přímo já osobně neznám.
Ono ale "nemám auto, nepřijedu", je trochu něco jiného než "nebudu se s vámi otravovat, nepřijedu, přijeďte si sami", spíš s takovým přístupem jsem se ještě nesetkala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík