Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Krecek123

13.2.2017 12:02
Krecek123

XXX.XXX.214.190

Chtěla bych se zeptat, jestli používáte klasické vodítko, nebo flexi vodítko (navíjecí). Je pravda že u klasického vodítka je pes klidnější (když na něm samozřejmě umí chodit) a není tolik agresivní vůči psům? Prý jim vadí ten neustálý tah na krku, ale zase mají větší možnost pohybu, když nejsou volně puštění... Děkuji za názor

13.2.2017 12:05
anonymx

XXX.XXX.27.66

Flexi používám ve výjimečných případech, kdy musíme venčit rychle a v nebezpečném prostředí. Jinak jsou volně nebo na klasickém vodítku.

13.2.2017 12:15
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Krecek123 napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, jestli používáte klasické vodítko, nebo flexi vodítko (navíjecí). Je pravda že u klasického vodítka je pes klidnější (když na něm samozřejmě umí chodit) a není tolik agresivní vůči psům? Prý jim vadí ten neustálý tah na krku, ale zase mají větší možnost pohybu, když nejsou volně puštění... Děkuji za názor

No..klidnější..jak se to veme. Já mám flexinu právě proto, že mám psa, co na volno nesmí(je to lovec a je schopný vylítnout, když se něco mihne) takže má flexinu prakticky na volnost. Pokud psa naučím šourat se na metr a půl vodítku, tak opravdu moc akčně vypadat nebude Ano, můj na flexině pobíhá, vyřvává, rve mi ruku...ale všechno jen proto, že ho prostě nechávám. Můžu ho okřiknout a stáhnout přeci na krátké(ona flexina má funkci zaseknutí a je z ní rázem obyčejné vodítko ) ale je to jeho prochajda, tak nechci. S agresivitou na psy to nemá nic společného, můj velký pes chodí na flexině víc než 8let a agresivní na psy rozhodně není. To je plemenem, výchovou, ale ne druhem vodítka

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2017 12:42

Flexi nikdy. Máme vždy velké psy, a flexi mi přijde nespolehlivé. Krom toho, když vidím, jak lidi psy na flexi vláčí... jdete večer venčit a ze tmy se ozve typický zvuk pro aretaci flexi vodítka... To radši použiju klasické delší vodítko, třeba pětimetrové, umím s ním pracovat.

13.2.2017 14:24
balisek

XXX.XXX.131.211

Flexi používám jen výjimečně - na rychlé vyvenčení před domem, kde nechci psa pouštět na volno, ale potřebuji, aby se ode mně mohl trochu vzdálit a udělat si v trávě "svoje".

Na vycházky mám klasické kožené 2,5 m propínací vodítko. Poskytuje mi lepší kontakt se psem a taky mohu citlivěji provádět případné korekce. Psa na flexině "necítím v ruce". Navíc, jelikož psisko stejně většinu času běhá na volno, flexi by mi jenom překážela (vodítko si prohodím kolem krku).

Netvrdím, že flexi je apriori špatné. Nicméně z mého pohledu patří do rukou pouze tomu, kdo má se svým psem bezvadně zvládnutou chůzi na běžném vodítku (příp. bez něj).

13.2.2017 15:16
LájošM

XXX.XXX.14.251

Klidnost je o výchově, ne o vodítku.

Flexi je spíš o pohodlnosti. Lidé mají pocit, že když dají psovi o metr víc prostoru na špagátě, tak už ho nemusejí vychovávat, nemají žádnou motivaci se psem jakkoli cvičit.
Následek je chudák, co se nedostane celý život z flexi vodítka, většinou je nevychovaný, nesocializovaný, uštěkaný, nervózní. Opravdu to není tahem na krk smajlík

Samozřejmě jsou i výjimky, kdy se flexina použije jen v místech, kde psa opravdu kvůli bezpečnosti nemohou pustit na volno a přitom je to delší úsek procházky, než aby psa vedli na krátkém vodítku.

13.2.2017 16:19
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Flexi nikdy. Máme vždy velké psy, a flexi mi přijde nespolehlivé. Krom toho, když vidím, jak lidi psy na flexi vláčí... jdete večer venčit a ze tmy se ozve typický zvuk pro aretaci flexi vodítka... To radši použiju klasické delší vodítko, třeba pětimetrové, umím s ním pracovat.

Mám to stejně .

13.2.2017 16:27

Flexi super...přesně jak psal Lájoš:
Samozřejmě jsou i výjimky, kdy se flexina použije jen v místech, kde psa opravdu kvůli bezpečnosti nemohou pustit na volno a přitom je to delší úsek procházky, než aby psa vedli na krátkém vodítku.

Já teda nepoužívám...mám klasická vodítka...taková ta na přepínání délky...takže buď jdou psi u nohy nebo na délku vodítka...tam, kde to jde jsou na volno...neumim si to s flexinou představit...

13.2.2017 16:31

Používám v první řadě Flexinu a zásadně s postrojem. Nicméně to neznamená, že si pes pořád lítá, jak mu maximální délka (10 m) dovolí. Když potřebuji někam jít bez poflakování, nebo se pohybujeme v místě, kde nakrátko být musí, tak tu Flexinu jednoduše zaseknu a šmitec. Pes to samozřejmě chápe.

13.2.2017 16:32
Arni

XXX.XXX.111.238

Používám flexi hlavně v lese.Má 8 metrů, lanko a pes má přeci jen trochu volnější pohyb. Umím ji používat a psa koriguji v chůzi. Pro mně lepší než stopovačka. Na volno v lese nesmíme.

13.2.2017 18:08

Podle mě je uplně jedno, jestli fexi nebo běžné vodítko, buď s tím lidi zacházet umí, nebo ne. Na chování psa to vliv nemá.
Já flexi použila jen u Lumpiho, štěněte jezevčíka. Ten totiž venku ze začátku vyrazil a nezastavil se, nezajímalo ho, že nás ztratil, neviděl, nic. Možná proto skončil na ulici sám. Tak byl ze začátku na 8m flexině, mohl běhat se psy, čuchat kde chtěl, a já byla klidná že ho nikde neztratíme. Měl postroj, nic jiného už na nalezence nedávám. Flexi za 30kč se po dvou týdnech rozpadla, ale to už jakési přivolání měl.
S ostatními na volno nebo klasické vodítko. A když vím, že psi nebudou moct být na volno (např, park, cyklotrasa), tak mají postroj aby mohli tahat.

13.2.2017 18:11
asurwic

XXX.XXX.36.3

Krecek123 napsal(a):

Flexina dle mého patří jen na psy, kteří již na vodítku umí a jen v nějakých případech (viz. vyběhnutí před barák nebo pojistka v lese). Rozhodě to není vodné pro každodenní chození na všechny procházky. Kvůli neustálému mírnému našponování vodítka to učí psa tahat a většině lidí potom vadí, když je pes vláčí za sebou. Já Flexi dávám občas na malá štěňata s postrojem, když po nich chci v dospělosti práci v zápřahu.

Jinak Flexi přímo agresivitu neučí, ale zprostředkovaně ji podporuje, pokud už nějaká existuje - když hafany uvažuje o útoku nebo je nervózní, tak setrvání v tahu (fyzickém napětí) ho podněcuje k vyražení vpřed.

Sarah01

22.2.2017 17:39
Sarah01

XXX.XXX.155.34

Po tom, co mi malý pes flexinu ztrhal, jsem ji zahodila a ani pro velké psy nepoužila. Když vidím, jak ji nejvíc používají lidi s jorkšírama a podobnýma plemenama, pletou se lidem pod nohy a pak je málem přejede auto, mám k ní asi averzi. Teď mi ji chovatelka doporučila na zlaťáka a já fakt váhám, jestli není lepší na štěně nejdřív použít stopovačku a pak moxona.

xichtka

22.2.2017 19:24
xichtka

XXX.XXX.117.93

Používám obojí, poslední dobou spíš flexinu. Pes (kříženec BO) naučený na stopovačce a klasickém vodítku, poté jsem několik let, kdy už jsem měla auto a ještě měla venkovní práci, vodítko nepoužívala vůbec. Nyní pracuji ve městě, pes chodí se mnou, ve městě na volno nepouštím, ale chodíme často z práce pěšky - na flexi, mám ji hozenou v kabelce. Pes poklusává nebo čeká, čuchá, nemusí jít stejným tempem jako já, já mám volné obě ruce a necourám nic po zemi. Když potřebuju vzít na krátko (třeba na nástup do MHD), chytím pásku do ruky. Za tu dobu co používám flexi nepozoruju žádný rozdíl na klasickém vodítku, netahá. Mimo město chodíme na volno.

22.2.2017 22:52
tapina

XXX.XXX.211.103

Sarah01 napsal(a):
Po tom, co mi malý pes flexinu ztrhal, jsem ji zahodila a ani pro velké psy nepoužila. Když vidím, jak ji nejvíc používají lidi s jorkšírama a podobnýma plemenama, pletou se lidem pod nohy a pak je málem přejede auto, mám k ní asi averzi. Teď mi ji chovatelka doporučila na zlaťáka a já fakt váhám, jestli není lepší na štěně nejdřív použít stopovačku a pak moxona.

Na štěně nejdříve stopovačku a pak moxona? A co si od toho prosím slibujete?

Není třeba pro štěně lepší něco kolem těch dvou metrů, aby si neublížil, kdyby se třeba něčeho lekl a kde může být volně ať je co nejvíc volně?

23.2.2017 07:20
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

tapina napsal(a):
Na štěně nejdříve stopovačku a pak moxona? A co si od toho prosím slibujete?

Není třeba pro štěně lepší něco kolem těch dvou metrů, aby si neublížil, kdyby se třeba něčeho lekl a kde může být volně ať je co nejvíc volně?

Co je moxon?

Sarah01

23.2.2017 07:32
Sarah01

XXX.XXX.11.195

Fiona.Praha napsal(a):
Co je moxon?

Vodítko s moxon smyčkou, používá se na výstavách a na výcvik. Ale zatím nemám zkušenost, jen mi bylo doporučeno.

A co si od toho slibuji? To je otázka. Já spíš čekám, co mi kdo doporučí, kdo tady má zkušenost se zlatým retrívrem. Na bezpapíráka, se kterým jsem nechodila ani na výstavy, ani s ním necvičila, jsem používala obyčejné 1,8 m vodítko.

23.2.2017 07:47

No já nevím...není nejlepší mít zcela normální pevné vodítko + hlavně se štěnětem chodit co nejvíce na volno v různých prostředích, ať přirozeně svého člověka následuje a tento princip si vštípí, štěně na sebe řádně "navázat" + naučit poslušnost (netahat, přivolání atd.)...aby měl pohyb na volno doživotně? U malého štěněte by se dalo i čekat, že si to přivolání ani nebudu muset jistit stopovačkou (samozřejmě dle konkrétního jedince i člověka).
Jedná se o retrívra, tam je snad předpoklad, že vodítko bude potřeba jenom z důvodů legislativních a "pro jistotu" a ne z nutnosti...

jako vést úvahy tímto směrem...?

23.2.2017 08:07

Sarah01 napsal(a):
Vodítko s moxon smyčkou, používá se na výstavách a na výcvik. Ale zatím nemám zkušenost, jen mi bylo doporučeno.

A co si od toho slibuji? To je otázka. Já spíš čekám, co mi kdo doporučí, kdo tady má zkušenost se zlatým retrívrem. Na bezpapíráka, se kterým jsem nechodila ani na výstavy, ani s ním necvičila, jsem používala obyčejné 1,8 m vodítko.

Moxon na štěně je nesmysl.

Sarah01

23.2.2017 08:21
Sarah01

XXX.XXX.11.195

Moxon na štěně je nesmysl.

Nemyslela jsem samozřejmě hned rovnou na štěně. Chovatelka mi říkala, že používá jen flexi a moxona, ale já flexinu nechci, tak jsem jen přemýšlela. OK, koupím ještě nějaké vodítko cca 2 metry dlouhé, ale co se tak dívám, mají jen kratší nebo potom prodlužovací, s tím nemám zkušenost, jak vůbec funguje...víte někdo? A je to dobrá volba?
Jinak do různých prostředí se se štěnětem asi moc nedostanu, to bude trochu problém, bydlíme na vesnici, za domem hned louka a les, takže ticho, klid, ani lidi moc nechodí, do většího města cca 50 kilometrů.

23.2.2017 08:29

Sarah, do různých prostředí myslím zejména tak, že nebudeš chodit pořád na nějaký jeden plac, ale různě, aby bylo štěně v neznámém a mělo přirozenou potřebu tě následovat. A ty ho budeš vést, jako ve smyslu pojď za mnou a obejdeme tohle křoví, pomůžeš mu přelézt tady ten kmen nebo mu ukážeš nejlepší cestu k vodě se napít apod...prostě budeš pro něj fakt vůdce, kterého se vyplatí následovat...a učit a učit a učit

Ale samozřejmě musíš vyhledávat i lidi, ruch - nějaké náměstí, obchod, hospodu či kostel, cestu, psy za plotem... tam máte, ne...

Sarah01

23.2.2017 08:39
Sarah01

XXX.XXX.11.195

Jo, to máme, docela dost psů za plotem. Hospody dvě, obchod ne. Do obchodu musím do města, ale tam se bojím psa uvázat, kradou se. Proto jsem tam nechodila ani s bezpapírákama. Ale samozřejmě můžu zkusit MHD, vlak, náměstíčko, něco vymyslím. Sama si uvědomuju, že by byl pak případně problém na výstavě, kdyby štěně nebylo zvyklé na ruch a víc lidí.

23.2.2017 09:04

Mám 7 let vodítko Hurtta - přepínací.2,5 m. Ale dělají i delší.
http://www.hurtta-collection.cz/voditka-hurtta/voditko-hurtta-training-250cm-8mm/
Vodím na něm psa velikosti zlaťáka, za 7 let se nezměnilo, nepoškodilo. Pes může být úplně na krátko (1 m ), můžu mít vodítko přes rameno, připnutého psa a ruce volné...
Mám i navíjecí vodítko Flexi2 5 m, to je asi 15 let staré, má vyměněné lanko, trochu drhne, ale je funkční a nerozpadlo se, i brzda funguje. A psi na ní vodění taky uměli vypálit a 20 kilo taky vážili.

Sarah01

23.2.2017 12:26
Sarah01

XXX.XXX.11.195

OK, díky.

23.3.2017 15:13

Můžu zvykat štěně na obojek, případně postroj a vodítko už od 8. týdne? Chodíme zatím venčit jen na zahradu, ale je hrozně divoká, bojím se, aby si bez vodítka neublížila, hrozně skáče a já si nevím rady, jak tomu zabránit, nikdy jsem tak divoké štěně neměla.

23.3.2017 15:26

Můžu zvykat štěně na obojek, případně postroj a vodítko už od 8. týdne? Chodíme zatím venčit jen na zahradu, ale je hrozně divoká, bojím se, aby si bez vodítka neublížila, hrozně skáče a já si nevím rady, jak tomu zabránit, nikdy jsem tak divoké štěně neměla.

Ano můžete. Já jsem štěně (labrador) zvykala na obojek i vodítko od té doby co jsem si ho přivezla domů - 8.týden. Na obojek byl zvyklý z chovky, takže jen to vodítko a u nás i postroj do auta. Bydleli jsme v paneláku, takže venku na vodítku, jen v přírodě a parku na volno, když jsme přijeli k našim na zahradu tak lítal na volno. Je potřeba ho hlídat. Nedokážu si představit s ním chodit po zahradě na vodítku. A to byl taky velmi, velmi akční a divoký. Největší divoch z vrhu - podle chovatelky. Měl přezdívku bazilišek

23.3.2017 15:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Do zahrady bych v žádném případě vodítko nedávala, pokud je zahrada vaše, tak si tam má štěndo zvykat, učit se pomalu co se tam smí a nesmí dělat, ale hlavně, vzít ji za svou, že je to jeho útočiště, bezpečí, ke hrám a blbnutí. To mu asi nepřipadne, když ho tam budete vláčet na vodítku. Vodítko jsem dávala, pokud jsme šli někam kolem silnice třeba - toho jsem využívala k výuce chůze na vodítku. Jinak jsem štěndo učila co nejvíc chodit bez vodítka.

23.3.2017 15:52

Máme na zahradě terasovitou skalku, myslím, že to není bezpečné a je tak rychlá, že ji při běhu nedokážu chytit, mám strach, aby si nepoškodila nožky. Neblbne teda pořád, ale většinou dopoledne ji to chytne a běhá jak střela. Druhou polovinu zahrady máme uzpůsobenou psům, je tam jen trávník a stromy, ale tam máme dvě starší fenky a musím ještě počkat, až se trošku sžijí, nejde to naráz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík