Chodský pes s PP pořízení - zkušenost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2017 11:53
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Znama už pul roku shani- ma nacteno vse, porizeno vse, byla se podivat i na vystave, oslovila chovatele primo tam a i pres klub pokud byl kontakt dostupny. Ale smula! Bylo ji receno. ze pokud nechce vystavovat a chovat, coz ona uprimne priznala, ze nechce s nejvetsi pravdepodobnosti ji nikdo fenku( chce fenecku), neproda. Je z toho rozcarovana, uz zacala uvazovat o krizenci labradora a chodaka, a abych pravdu rekla, ja jsem rozcarovana taky. Je to uz ctvrta znama ktera takto u CHS narazila. Takze ona to neni fama, kdyz si lidi mysli, ze kdyz psa s PP, musi vhodit na vystavy.

Jo jo, pak se vsichni divi, vzdyt takovi chovatele tak ty mnozitele sami vytvari!

21.2.2017 12:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Bohužel se to stává u plemen, která začínají být in. Nám se to také stalo u berňuchy, byla to známá, výstavně úspěšná chovka, navíc bylo štěně z krytí zahraničním šampionem. Ale jelikož jsme byli ochotní zaplatit přemrštěnou cenu a snad i viděli, jak o štěndo moc stojíme, nakonec na to přistoupili(navíc muž řekl, že ho třeba tedy vystavíme) Teď se štěňata berňáků prodávají skoro za poloviční cenu a pomalu se stávají i neprodejná. To časem asi nastane i u těch chodáků, jen chovky si to jaksi zatím neuvědomily A tohle si myslím, že by mělo také padat na hlavu klubu, měl by vést mezi chovateli osvětu v tom smyslu, že jestli si budou klást takové podmínky, začnou lidi práskat bezpapíráky a budou mít odchovy časem neprodejné.

21.2.2017 12:11
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jako chovatel mám maximální zájem, aby se moje odchovy "ukázaly", ať už pracovně nebo výstavně a to je vizitka dobrého chovatele. Nedivím se žádnému chovateii, že pokud má dost zájemců, nechce prodat fenu "na zahradu". A upřímně řečeno, jedna výstava by vám neublížila a k chovnosti je dlouhá cesta, slíbit můžete ledacos a časem se uvidí...

Janae

21.2.2017 12:21
Janae

XXX.XXX.197.12

anonymx napsal(a):
Jako chovatel mám maximální zájem, aby se moje odchovy "ukázaly", ať už pracovně nebo výstavně a to je vizitka dobrého chovatele. Nedivím se žádnému chovateii, že pokud má dost zájemců, nechce prodat fenu "na zahradu". A upřímně řečeno, jedna výstava by vám neublížila a k chovnosti je dlouhá cesta, slíbit můžete ledacos a časem se uvidí...

A to je jeden z důvodů, proč bych uvažovala o bezpapírákovi. Naprosto přesně si pamatuji, jak chovatelka doslova prudila, abychom vystavovali a přitom byl domluvený pouze svod. Nakonec volala několikrát do týdně, děsně se zajímala o psa, měl potřebu nám neustále v něčem radit a nutila nám jeho uchovnění.
Chtěli jsme pouze psa, nechtěli jsme novou známou a už vůbec jsme neměli v úmyslu vystavovat a jinak se angažovat, nakonec to můj jinak naprosto flegmatický chlap nevydržel a poslal jí do míst kde je věčná tma, pak už byl pokoj.

21.2.2017 12:26
macomb

XXX.XXX.200.139

My jsme si pořízovali choďáka v prosinci a nic ohledně výstav po nás nechtěli, bavili jsme se pouze o uchovnění a u choďáku jde o jednu výstavu a pak svod s bonitací + vyšetření kyčlý což není zase tolik požadavků. Pokud má známá FB ať se přidá do skupiny chodský pes, co jsem si všimla, když tam někdo sháněl štěně tak tam byly vždy super reakce bez nějakých podmínek vystavování atd...Né každé štěně ve vrhu musí projít uchovněním a třeba na podzim tam měla jedna chovka od dvou fen, po 10 štěňatech a posledních pár udávali dost dlouho.
Takže pokud bude známá chtít, štěně určitě sežene smajlík
Náš božánek

21.2.2017 12:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

anonymx napsal(a):

Chápu pohnutky chovatelů, ale je to dvojsečné. Teď je chovek málo a pravděpodobně štěnda prodá, aniž by je musel vystavovat, zvedat prestiž chovky. Snad jen, že si může pak nasadit o něco vyšší ceny, ale i tak asi prodá. Ale za pár let počet chovek vyletí nahoru a o něm bude kolovat zkazka v tom smyslu, že běžným lidem štěně neprodá...a pak bude rád, když nakonec vůbec prodá.. A k poznámce, že jedna výstava nikoho nezabije...pokud chci psa jen na mazla, hodlám mu věnovat běžnou výchovu, výcvik, ale aby mělo vůbec smysl ho vystavit, je to už nadstandart, na který jsem třeba já už čas neměla a hlavně mi připadlo zbytečné, kvůli jedné výstavě něco takového psa učit. Navíc jsem měla štěňata dvě a všechno se učila spolu, takže bych to učila ne jednoho, ale dva psy. Sama mám povahu, že ani prstem nehnu u něčeho, co mi připadne zbytečné a proto jsem to nehodlala praktikovat ani u psa

21.2.2017 12:45
dadu

XXX.XXX.61.94

Zkuste chovku (nevím, jak se jmenuje, ale určo se to dá dohledat) z Plhova (okr. Jičín). A nebo chovateli výstavu "odkejvejte" a hotovo. Nikdo vás do ní nemůže nutit. Výstavy dneska vůbec nejsou levná záležitost.

21.2.2017 12:50
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

lesnížínka napsal(a):
Chápu pohnutky chovatelů, ale je to dvojsečné. Teď je chovek málo a pravděpodobně štěnda prodá, aniž by je musel vystavovat, zvedat prestiž chovky. Snad jen, že si může pak nasadit o něco vyšší ceny, ale i tak asi prodá. Ale za pár let počet chovek vyletí nahoru a o něm bude kolovat zkazka v tom smyslu, že běžným lidem štěně neprodá...a pak bude rád, když nakonec vůbec prodá.. A k poznámce, že jedna výstava nikoho nezabije...pokud chci psa jen na mazla, hodlám mu věnovat běžnou výchovu, výcvik, ale aby mělo vůbec smysl ho vystavit, je to už nadstandart, na který jsem třeba já už čas neměla a hlavně mi připadlo zbytečné, kvůli jedné výstavě něco takového psa učit. Navíc jsem měla štěňata dvě a všechno se učila spolu, takže bych to učila ne jednoho, ale dva psy. Sama mám povahu, že ani prstem nehnu u něčeho, co mi připadne zbytečné a proto jsem to nehodlala praktikovat ani u psa

Presne tak- jiste, ze mohou rici, ze radeji prodaji zajemci o chov a vystavy, ale at se tady pak vsichni nerozohnuji, a nedoporucuji vsem, ze nejlepe je- pokud chci urcite plemeno, koupit psa s PP nebo adoptovat. Mozna kdyby si nekteri chovatele videli dal nez na spicku nosu, by to nejlepsi bylo. Takto jen odrazuji slusne lidi, jejichz primarnim zajmem BYLO porizeni psa s PP!

A jak uz jsem psala- zkusenost ctvrte osoby, ktera chtela papiroveho psa.

21.2.2017 12:54
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

dadu napsal(a):
Zkuste chovku (nevím, jak se jmenuje, ale určo se to dá dohledat) z Plhova (okr. Jičín). A nebo chovateli výstavu "odkejvejte" a hotovo. Nikdo vás do ní nemůže nutit. Výstavy dneska vůbec nejsou levná záležitost.

Diky. Jo, uz jsem ji to rekla, at proste rekne ze jo- a basta.
Kdyby vsechna stenata ze vsech vrhu byla uchovnena a chovalo se na nich, a dal a dal, akorat by to zvysilo pocet psisek, kterych obecne malo neni.

21.2.2017 12:55
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

macomb napsal(a):
My jsme si pořízovali choďáka v prosinci a nic ohledně výstav po nás nechtěli, bavili jsme se pouze o uchovnění a u choďáku jde o jednu výstavu a pak svod s bonitací + vyšetření kyčlý což není zase tolik požadavků. Pokud má známá FB ať se přidá do skupiny chodský pes, co jsem si všimla, když tam někdo sháněl štěně tak tam byly vždy super reakce bez nějakých podmínek vystavování atd...Né každé štěně ve vrhu musí projít uchovněním a třeba na podzim tam měla jedna chovka od dvou fen, po 10 štěňatech a posledních pár udávali dost dlouho.
Takže pokud bude známá chtít, štěně určitě sežene smajlík
Náš božánek

Krasny.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2017 12:56

Tímto VELMI děkuji oběma "svým" chovatelům, že po mně jako podmínku nechtěli nějaké přiblblé výstavy, ale zato se oba zajímali o mou "filosofii" soužití se psem a o to, jaký život se mnou bude žít.

21.2.2017 12:58
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Nedavno, jsem tu psala, ze znami chteji bezpapiroveho spice k domku a bylo mi tu doporuceno doplatit jim PP. No a pak si prectete odpoved Anonymx a vemte v potaz jaka je skutecna realita prodeje psu s PP.

Kopili si bezpapiroveho petimesicniho jezevcika dlouhosrsteho ockovaneho, cipovaneho za 1500 a jsou radi, ze ho maji.

21.2.2017 12:59
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tímto VELMI děkuji oběma "svým" chovatelům, že po mně jako podmínku nechtěli nějaké přiblblé výstavy, ale zato se oba zajímali o mou "filosofii" soužití se psem a o to, jaký život se mnou bude žít.

21.2.2017 13:01
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Takze pokud chceme bojovat proti mnozeni, je potreba na druhe strane i moudrost a skromnost chovatelu.

21.2.2017 13:18
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A jeste neco- jsou mnoha plemena, jejich bonusem je nadherna srst. Kdyz jsem slysela nazor chovatele jednoho multisampiona- ze jejich pes ma zakazano se v podstate chovat jako pes a radit po venku v prirode, aby si neznicil srst, tak ja, jako chovatel, takovychto plemen, bych byla rada za to, kdyby byl mym odchovum dopran zivot psa se vsemi radostmi, a ne zlata klec, exhibice na vystavach a plozeni potomku.

21.2.2017 13:28
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Presne, taky to tak mam, chovatelky si moc cenim, naopak je rada, ze nechci stenata a zajima se hlavne o to jak se u nas prcek ma.

21.2.2017 13:48
dadu

XXX.XXX.61.94

Lexaurin napsal(a):
A jeste neco- jsou mnoha plemena, jejich bonusem je nadherna srst. Kdyz jsem slysela nazor chovatele jednoho multisampiona- ze jejich pes ma zakazano se v podstate chovat jako pes a radit po venku v prirode, aby si neznicil srst, tak ja, jako chovatel, takovychto plemen, bych byla rada za to, kdyby byl mym odchovum dopran zivot psa se vsemi radostmi, a ne zlata klec, exhibice na vystavach a plozeni potomku.

21.2.2017 17:40
anonymx

XXX.XXX.140.9

Lexaurin napsal(a):
Takze pokud chceme bojovat proti mnozeni, je potreba na druhe strane i moudrost a skromnost chovatelu.

Vite ono to neni tak jednoduche. Jsem chovatel a kdyz se mi ozve zájemce o stene a dopredu upozorni, ze fenu nechce uchovnovat (tedy pravdepodobnost kastrace) a ja ndmam opravdu nestadardni stene, tak mu ji neprodam. Neznam dotycne a duveru to hned nezajisti. Možná po delsim rozhovoru zjistim opak, ale proc mam ztracet cas, kdyz mam jine zajemce.

21.2.2017 19:55
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

anonymx napsal(a):
Vite ono to neni tak jednoduche. Jsem chovatel a kdyz se mi ozve zájemce o stene a dopredu upozorni, ze fenu nechce uchovnovat (tedy pravdepodobnost kastrace) a ja ndmam opravdu nestadardni stene, tak mu ji neprodam. Neznam dotycne a duveru to hned nezajisti. Možná po delsim rozhovoru zjistim opak, ale proc mam ztracet cas, kdyz mam jine zajemce.

No vidite, takze z toho plyne bud vam lhat, nebo stene bez PP, jak kratkozrake. Evidentne je.boj proti mnozeni bez PP boj s vetrnymi mlyny, pokud vule nebude na obou stranach.

21.2.2017 19:57
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A navic u kolika stenat se v osmi tydnech muze rict, ze vubec budou do chovu?

21.2.2017 20:24
anonymx

XXX.XXX.140.9

Lexaurin napsal(a):
A navic u kolika stenat se v osmi tydnech muze rict, ze vubec budou do chovu?

Podle plemen u hodně stenat. Nemusi lhat, staci kdyz ma o plemeno opravdu zajem a dopředu nic nevylucuje. Ale rezolutne hned odmitat svod, RTG a pripadnou chovnost? Tady nejde o vuli na obou stranach. Chovatel tomu často venuje hodne let prace, času a samozrejme penez, tak proc by mel perspektivni stene soupnot "na zahradu"?

21.2.2017 20:52
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

anonymx napsal(a):
Podle plemen u hodně stenat. Nemusi lhat, staci kdyz ma o plemeno opravdu zajem a dopředu nic nevylucuje. Ale rezolutne hned odmitat svod, RTG a pripadnou chovnost? Tady nejde o vuli na obou stranach. Chovatel tomu často venuje hodne let prace, času a samozrejme penez, tak proc by mel perspektivni stene soupnot "na zahradu"?

Nikdo chovateli nic neupira, ale s takovym pristupem bezpapiraci nezmizi. A co s temi psy- kdyby se KAZDE stene uchovnilo a chovalo na nem? Mimochodem ja mam tri papiraky, o vystavach a chovu jsem napred i uvazovala. Stenata tomu v osmi tydnech i odpovidala, nakonec by ani jeden z nich vhodny do chovu nebyl.

Co se zname tyce, o plemeno ma extremni zajem, ma vse precteno...koneckoncu jsem to psala vyse. Jen proste rekla ze vystavovat, ci chovat nema v planu- a nerekla to sama od sebe, cilene se na to ptali.

21.2.2017 20:55
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

anonymx napsal(a):

Jaké na zahradu?
Co takhle pes do bytu nebo domu, do pelíšku nebo do postele, se sportovním vyžitím a aktivním psím životem bez výstav, bonitace a chovu?

21.2.2017 20:56
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Navic zajemce tu chovatelovu drinu prece zaplati, ne?

21.2.2017 20:57
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fiona.Praha napsal(a):
Jaké na zahradu?
Co takhle pes do bytu nebo domu, do pelíšku nebo do postele, se sportovním vyžitím a aktivním psím životem bez výstav, bonitace a chovu?

Chapu Anonymx jako chovatele ovcaku...mluvi za sebe.

21.2.2017 21:04
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Lexaurin napsal(a):
Chapu Anonymx jako chovatele ovcaku...mluvi za sebe.

No a?
To existuje jen ovčák do chovu a ovčák na zahradu?
A já naivka žiji v dojmu, že každému chovateli jde o to, aby se jeho odchovy měly dobře a žily psí spokojený život. Jako bonus, že by se mohla některá nadějná a hezká štěnda objevit na výstavách a zanechat stopy v chovu plemene. Hlavně, aby neskončila na řetězu u boudy nebo v množírně.

21.2.2017 21:06
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fiona.Praha napsal(a):
No a?
To existuje jen ovčák do chovu a ovčák na zahradu?
A já naivka žiji v dojmu, že každému chovateli jde o to, aby se jeho odchovy měly dobře a žily psí spokojený život. Jako bonus, že by se mohla některá nadějná a hezká štěnda objevit na výstavách a zanechat stopy v chovu plemene. Hlavně, aby neskončila na řetězu u boudy nebo v množírně.

Take jsem si to dodnes myslela.

21.2.2017 21:58

Je nesmysl takhle to hrotit. Kdysi si známá pořídila vipetku. Protože je to takové pěkné úpravné plemeno, že by někdy závodili, chovali ? Ani náhodou...Přece mají pejska pro radost.
Pak je chovatelka pozvala, ať se jedou podívat na dostihy...pak jim přivezla ušité závodní dečky v několika barvách...No a pak se ti známí věnovali dostihům mnoho let, jejich fenka byla vítězka a navíc odchovali...pak pořídili další, protože jeden vipet žádný vipet...
Také se říká: Odříkaného chleba největší krajíc.
To jen takový příklad, jak to taky může dopadnout.

21.2.2017 23:02
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Je nesmysl takhle to hrotit. Kdysi si známá pořídila vipetku. Protože je to takové pěkné úpravné plemeno, že by někdy závodili, chovali ? Ani náhodou...Přece mají pejska pro radost.
Pak je chovatelka pozvala, ať se jedou podívat na dostihy...pak jim přivezla ušité závodní dečky v několika barvách...No a pak se ti známí věnovali dostihům mnoho let, jejich fenka byla vítězka a navíc odchovali...pak pořídili další, protože jeden vipet žádný vipet...

No mela stesti, ze jim ho prodali.

21.2.2017 23:21
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ale však jistě, když si koupím papírové štěně, je to i s tím, že mám tuto možnost. Ale ne nutnost! A jak píše Lexaurin: štěně jsem řádně zaplatila, málem odpřísáhla na holý pupek že se u nás bude mít dobře a řekla jsem chovatelce, že si může štěndo kdykoliv zkontrolovat. Tu výstavu a uchovnění jsem neslíbila, protože lhát mi bylo prostě proti srsti.

22.2.2017 07:36

Chovatelka nejsem, ale kdybych byla, tak bych chtěla, aby se co nejvíce mých odchovů předvedlo na nějaké výstavě a svodu a bonitaci. Abych měla představu o kvalitě svého chovu, o tom, jaké exteriérové vady či naopak přednosti dané spojení přineslo. A jen tak, tedy posouzením na výstavě, svodu a bonitaci, se to dá zjistit.
Nikde není napsáno, že když bude jedinec uznán chovným, tak se na něm musí chovat, jak tu někteří podsouvají. Klidně může pak celý život prožít na zahradě či na gauči, či jinak, a jeho majitelé můžou "zapomenout", že mají doma chovného jedince.

22.2.2017 09:48
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Chovatelka nejsem, ale kdybych byla, tak bych chtěla, aby se co nejvíce mých odchovů předvedlo na nějaké výstavě a svodu a bonitaci. Abych měla představu o kvalitě svého chovu, o tom, jaké exteriérové vady či naopak přednosti dané spojení přineslo. A jen tak, tedy posouzením na výstavě, svodu a bonitaci, se to dá zjistit.
Nikde není napsáno, že když bude jedinec uznán chovným, tak se na něm musí chovat, jak tu někteří podsouvají. Klidně může pak celý život prožít na zahradě či na gauči, či jinak, a jeho majitelé můžou "zapomenout", že mají doma chovného jedince.

Kazdy neni exhibicionista.

22.2.2017 10:00

Lexaurin napsal(a):
Kazdy neni exhibicionista.

Cože? Exhibicionismus? Kde? V čem? Předvedení psa na svodu, bonitaci a jedné výstavě?

22.2.2017 10:04
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Cože? Exhibicionismus? Kde? V čem? Předvedení psa na svodu, bonitaci a jedné výstavě?

Ano, i to muze hrat toli, jsou i lide plassi povahy, kteri takove akce nedavaji.

22.2.2017 10:29

Lexaurin napsal(a):
Ano, i to muze hrat toli, jsou i lide plassi povahy, kteri takove akce nedavaji.

Proto ale nelze nazvat ty, kteří jsou schopni absolvovat jmenované akce, exhibicionisty.

jolyha

22.2.2017 11:09
jolyha

XXX.XXX.229.101

Proto ale nelze nazvat ty, kteří jsou schopni absolvovat jmenované akce, exhibicionisty.

Proč ně? prostě se rádi předvádějí. Ať už oni sami nebo jejich psi... Když se "množírnou" může nazývat jedna Fifinka žijící doma na gauči, které jsou dopřána jedna bez PP štěňata, proč by se lidé, kteří se rádi předvedou na psí výstavě nemohli být "exhibicionisti" ?
Ale je spousta lidí, kteří prostě mají se psem jiné plány a jiné zájmy, než strávit celý den cestováním, dřepěním u kruhu a čekáním kdy příjdou na řadu (začátečník prostě neví kdy půjde na řadu, atd., zkušení "harcovníci" už tuší). Je většinou i dost nemile překvapen tím, že se ke kruhu asni nedostane, protože všude jsou stany, křesílka, klece...Pro spoustu psů je to též opravdu šok, když nejsou předem extra připravopváni. Ono je fakt něco jiného fungovat v běžném provozu ve městě, zvládat cestu mhd a projít po ulici mezi lidmi, mít pár psích kámošů... a pak ten šílený frmol na výstavě, hlava na hlavě, lidi, co nekoukají kam šlapou, jeden pes vedle druhého... Můžete mít psa na běžný provoz navyklého jak chcete, ale tohle je opravdu jiné. A ne každý o to stojí. Rozumím, že chovatel chce vidět své odchovy úspěšné. Ale naférovku, zdaleka ne každý pes na to má. A pokud si kupující štěně zaplatí, chová se k psovi fajn a poskytuje mu to, co je pro ten opravdový psí život potřeba, fakt nevím proč ho nutit do něčeho, o co nestojí. Zkušený chovatel si dokáže tipnout, které štěně předpoklady má a které je" jen" průměr. A proč nutně ten průměr cpát na výstavy a bonitace... taky nevidím důvod. Osobně se pak nedivím lidem, co po marném shánění nakonec sahnou po bezpapírákovi, i když předtím chtěli s PP. Pokud shánějí společníka a kamaráda, bez dalších ambicí, prokoušou se inzeráty bez uvedených cen, naservírují chovateli o sobě prakticky všechny informace atd., mělo by být na nich zda se psem chtějí výstavy a bonitaci absolvovat. Pochopila a respektovala bych ještě zdravotní vyšetření, přeci jen chápu, že o zdraví by mělo jít chovateli především a bez zpětné vazby to jde těžko. Ale to ostatní už je fakt trochu dost navíc a mělo by být na majiteli psa zda se toho chce zůčastnit nebo nee.

22.2.2017 11:28
anonymx

XXX.XXX.27.66

Nikdo nikoho nemůže žádným způsobem do ničeho nutit. Zájemce si může koupit co chce a chovatel si může vybírat komu prodá. Tečka.

22.2.2017 11:35

jolyha napsal(a):
Proč ně? prostě se rádi předvádějí. Ať už oni sami nebo jejich psi... Když se "množírnou" může nazývat jedna Fifinka žijící doma na gauči, které jsou dopřána jedna bez PP štěňata, proč by se lidé, kteří se rádi předvedou na psí výstavě nemohli být "exhibicionisti" ?
Ale je spousta lidí, kteří prostě mají se psem jiné plány a jiné zájmy, než strávit celý den cestováním, dřepěním u kruhu a čekáním kdy příjdou na řadu (začátečník prostě neví kdy půjde na řadu, atd., zkušení "harcovníci" už tuší). Je většinou i dost nemile překvapen tím, že se ke kruhu asni nedostane, protože všude jsou stany, křesílka, klece...Pro spoustu psů je to též opravdu šok, když nejsou předem extra připravopváni. Ono je fakt něco jiného fungovat v běžném provozu ve městě, zvládat cestu mhd a projít po ulici mezi lidmi, mít pár psích kámošů... a pak ten šílený frmol na výstavě, hlava na hlavě, lidi, co nekoukají kam šlapou, jeden pes vedle druhého... Můžete mít psa na běžný provoz navyklého jak chcete, ale tohle je opravdu jiné. A ne každý o to stojí. Rozumím, že chovatel chce vidět své odchovy úspěšné. Ale naférovku, zdaleka ne každý pes na to má. A pokud si kupující štěně zaplatí, chová se k psovi fajn a poskytuje mu to, co je pro ten opravdový psí život potřeba, fakt nevím proč ho nutit do něčeho, o co nestojí. Zkušený chovatel si dokáže tipnout, které štěně předpoklady má a které je" jen" průměr. A proč nutně ten průměr cpát na výstavy a bonitace... taky nevidím důvod. Osobně se pak nedivím lidem, co po marném shánění nakonec sahnou po bezpapírákovi, i když předtím chtěli s PP. Pokud shánějí společníka a kamaráda, bez dalších ambicí, prokoušou se inzeráty bez uvedených cen, naservírují chovateli o sobě prakticky všechny informace atd., mělo by být na nich zda se psem chtějí výstavy a bonitaci absolvovat. Pochopila a respektovala bych ještě zdravotní vyšetření, přeci jen chápu, že o zdraví by mělo jít chovateli především a bez zpětné vazby to jde těžko. Ale to ostatní už je fakt trochu dost navíc a mělo by být na majiteli psa zda se toho chce zůčastnit nebo nee.

Děláte z komára velblouda, líčíte tu výstavy jako obrovská muka a ještě k tomu nečtete to, co jsem napsala, ale domýšlíte si své teorie.
Tak pro méně chápavé ještě jednou -
Takže když bych měla dva zájemce o jedno štěně, kteří by nabízeli mému štěněti srovnatelný život, ale jeden by kategoricky odmítl se se psem zúčastnit svodu, bonitace a alespoň jedné výstavy, štěně prodám tomu, kdo se k tomuto požadavku nepostaví odmítavě. Je to dost pochopitelně napsáno?
Jako chovatel mám možnost se rozhodnout, komu své odchovy prodám, stejně jako zájemce má možnost si vybrat chovatele...

Janae

22.2.2017 11:42
Janae

XXX.XXX.197.12

Děláte z komára velblouda, líčíte tu výstavy jako obrovská muka a ještě k tomu nečtete to, co jsem napsala, ale domýšlíte si své teorie.
Takže když bych měla dva zájemce o jedno štěně, kteří by nabízeli mému štěněti srovnatelný život, ale jeden by kategoricky odmítl se se psem zúčastnit svodu, bonitace a alespoň jedné výstavy, štěně prodám tomu, kdo se k tomuto požadavku nepostaví odmítavě. Je to dost pochopitelně napsáno?
Jako chovatel mám možnost se rozhodnout, komu své odchovy prodám, stejně jako zájemce má možnost si vybrat chovatele...

Takže jednoduše, buď odkývat kdejakou blbost a myslet si své nebo si rovnou pořídit bezpapíráka, tam kraviny kolem výstav nehrozí.

A pak, že věta "nechci psa s PP, protože se nechci vystavovat" je blbost a nevědomost.

22.2.2017 11:53

Janae napsal(a):
Takže jednoduše, buď odkývat kdejakou blbost a myslet si své nebo si rovnou pořídit bezpapíráka, tam kraviny kolem výstav nehrozí.

A pak, že věta "nechci psa s PP, protože se nechci vystavovat" je blbost a nevědomost.

Ne, vy vůbec nechápete, oč jde.
Nechápete, že tím, že by se v ideálním případě předvedli všichni jedinci s PP minimálně na svodu, bylo by možné některé dědičné exteriérové vady eliminovat mnohem efektivněji, než když se z vrhu svodu, a tedy posouzení, zúčastní pouze část narozených štěňat, a to těch, které většinou vady nevykazují. Tedy nedošlo by k zařazení do chovu jedince, jehož sourozenci trpí nějakou vadou, nemocí, ale on vadu nevykazuje a zatím je zdráv.

P.S. vím, že je to utopie.

Janae

22.2.2017 12:10
Janae

XXX.XXX.197.12

Ne, vy vůbec nechápete, oč jde.
Nechápete, že tím, že by se v ideálním případě předvedli všichni jedinci s PP minimálně na svodu, bylo by možné některé dědičné exteriérové vady eliminovat mnohem efektivněji, než když se z vrhu svodu, a tedy posouzení, zúčastní pouze část narozených štěňat, a to těch, které většinou vady nevykazují. Tedy nedošlo by k zařazení do chovu jedince, jehož sourozenci trpí nějakou vadou, nemocí, ale on vadu nevykazuje a zatím je zdráv.

P.S. vím, že je to utopie.

ALe vy nechápete, že většinu lidí nezajímá chov a nezajímá je cokoli kolem výstav a uchovňování, nechtějí to podstupovat, berou to jako opruz a trapárnu.
Dle tohoto smýšlení jsou odkázáni buď na nestandardní štěně, ale to už si pak můžou rovnou vzít bezpapíráka a doufat, že z něj vyroste představitel plemene, přinejmenším nebude problém ho sehnat a bude levnější.

Nedávno jsem četla vyjádření jedné chovatelky, sice ke koťatům, ale nechá se to aplikovat i na psy. Na otázku jestli jí není líto, kastrovat velice nadějné kotě odpověděla přibližně toto" dobré spojení a dobrá chovná kočka se pozná dle opakujícího se vyrovnaného vrhu, pokud se vyskytlo pouze jedno nadějné kotě za několik vrhů, nemá cenu kočku stresovat březostí".
Myslím, že se to nechá aplikovat i na štěňata.

Jasně, pokud se ve vrhu objeví dokonalé štěně, tak se snažím dál šířit jeho genetickou informaci, ale trvat na svodu, výstavách a uchovnění všech standardních štěňat je hloupost a chovatel se pak nemůže divit, že hodně lidí dá přednost bezpapírákovi.

22.2.2017 12:21

Janae napsal(a):
ALe vy nechápete, že většinu lidí nezajímá chov a nezajímá je cokoli kolem výstav a uchovňování, nechtějí to podstupovat, berou to jako opruz a trapárnu.
Dle tohoto smýšlení jsou odkázáni buď na nestandardní štěně, ale to už si pak můžou rovnou vzít bezpapíráka a doufat, že z něj vyroste představitel plemene, přinejmenším nebude problém ho sehnat a bude levnější.

Nedávno jsem četla vyjádření jedné chovatelky, sice ke koťatům, ale nechá se to aplikovat i na psy. Na otázku jestli jí není líto, kastrovat velice nadějné kotě odpověděla přibližně toto" dobré spojení a dobrá chovná kočka se pozná dle opakujícího se vyrovnaného vrhu, pokud se vyskytlo pouze jedno nadějné kotě za několik vrhů, nemá cenu kočku stresovat březostí".
Myslím, že se to nechá aplikovat i na štěňata.

Jasně, pokud se ve vrhu objeví dokonalé štěně, tak se snažím dál šířit jeho genetickou informaci, ale trvat na svodu, výstavách a uchovnění všech standardních štěňat je hloupost a chovatel se pak nemůže divit, že hodně lidí dá přednost bezpapírákovi.

Mám pocit, že vůbec nerozumíte psanému textu.

Já to zkusím ještě jednou, snad naposledy - majitel štěněte se nemusí zajímat o chov, nemusí ho zajímat cokoliv kolem výstav, ale, aby mohl chovatel zjistit, zda je chov (jednotlivý vrh) kvalitní, jestli má smysl jít tímto směrem, zopakovat spojení, měl by mít majitel tolik slušnosti a vyhovět chovateli, a alespoň svodu se zúčastnit. Důvody píšu v příspěvku výše.
Chápete to už? To není šikana majitelů, to není nucení k chovu, to je potřeba chovatele, aby mohl odchovávat co nejkvalitnější jedince... Pro to přece potřebuje vědět, jak kvalitní jedince odchoval, a to nezjistí jinak, než že je majitelé nechají posoudit, minimálně na svodu...

Janae

22.2.2017 12:26
Janae

XXX.XXX.197.12

Já to zkusím ještě jednou, snad naposledy - majitel štěněte se nemusí zajímat o chov, nemusí ho zajímat cokoliv kolem výstav, ale, aby mohl chovatel zjistit, zda je chov (jednotlivý vrh) kvalitní, jestli má smysl jít tímto směrem, zopakovat spojení, měl by mít majitel tolik slušnosti a vyhovět chovateli, a alespoň svodu se zúčastnit. Důvody píšu v příspěvku výše.
Chápete to už? To není šikana majitelů, to není nucení k chovu, to je potřeba chovatele, aby mohl odchovávat co nejkvalitnější jedince... Pro to přece potřebuje vědět, jak kvalitní jedince odchoval, a to nezjistí jinak, než že je majitelé nechají posoudit, minimálně na svodu...

Jenže svod konkrétně v našem případě znamenala cesta přes půl republiky, je logické, že většina lidí něco podobného odmítne.
My absolvovali, slíbili jsme to chovatelce, co následovalo, když se náš pes jevil jako nejlepší z vrhu už jsem tu někde popisovala.
Jak se cítil manžel, který byl donucen před diváky běhat sám dokola se psem, ani psát nebudu, doteď to dává jako vtipnou historku v hospodě.

22.2.2017 12:30
dadu

XXX.XXX.61.94

Jsem dlouholetá chovatelka psů s PP a můžu vám říct, že raději prodám štěně lidem na mazlíka, než do chovu. Mám totiž zkušenosti, že když si lidi koupí štěně na výstavy a chov, jde jim JEN o ten chov. Pokud štěně nevyroste přesně podle jejich představ (je trochu větší, menší, chybí 1 zub, má trochu jinou barvu, než si přáli, ... ), dají ho pryč. Prostě se ho zbaví Zatím co lidé, kteří si kupují štěně na mazlíka a kamaráda, mají ho rádi stále. Pejky bez PP v žádném případě nezatracuji - momentálně mám též psa velkého plemene na hlídání bez PP.

22.2.2017 12:33
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Tak koukám, že ani našetřit kvantum peněz a pořídit si teda toho papíráka, za které tu každý bojuje. Není žádná sranda a obyčejný člověk, který chce mít psa jako parťáka a výstavy apod. Mu nic neříkají má smůlu.

22.2.2017 12:44
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Lexaurin napsal(a):
Nedavno, jsem tu psala, ze znami chteji bezpapiroveho spice k domku a bylo mi tu doporuceno doplatit jim PP. No a pak si prectete odpoved Anonymx a vemte v potaz jaka je skutecna realita prodeje psu s PP.

Kopili si bezpapiroveho petimesicniho jezevcika dlouhosrsteho ockovaneho, cipovaneho za 1500 a jsou radi, ze ho maji.

Jasně, takže radši budeme doporučovat všem psy bez PP?

Chápu, že někdo prostě nechce na výstavy. Ale na druhou stranu chápu i toho chovatele - pokud jsou to štěnda opravdu z nějakého kvalitního spojení, výstavně nebo pracovně nadějná tak naprosto chápu, že je chovatel raději prodá někomu, kdo to rozvine dál, než někomu kdo bude mít psa jen jako mazlíka. Chovatel si prostě může vybrat komu psa prodá a komu ne.

Nevím tedy kolik chovatelů má nyní štěnda choďáků, ale to opravdu není žádná chovka, kde by měli třeba první vrh z nějakého "obyčejného" spojení a prodali štěně jako mazla?

Když to vezmu z mého pohledu - výstavy mě také nějak neberou, ale pokud bych měla vyhlídnuté plemeno, opravdu mě zaujal nějaký vrh štěňat a byla by tam podmínka právě té výstavy, asi bych to neřešila a výstavu bych přežila. Pořád by mi to přišlo jako lepší řešení, než si kvůli tomu pořídit psa bez PP.

22.2.2017 12:50

Jak píšu v jednom z příspěvků, chovatelka nejsem. Vždycky, když jsem kupovala psa, nebylo to ani jen na mazla, ani jen na chov a výstavy. Kupovala jsem, protože jsem chtěla to plemeno, a s tím, že se uvidí, jestli bude mít na to uspět na výstavách, případně v chovu. A s tím, že chovatel by byl rád, kdybych štěně předvedla na výstavě, svodu, případně bonitaci, a kdyby byl fakt pěkný, tak se pokusila jej uchovnit. To mi připadá normální.
A taky mi přijde normální, že chovatel neprodá nadějné štěně lidem, kteří kategoricky odmítnou účast na svodu, výstavě, bonitaci, pokud má další zájemce, kteří to neodmítnou.
Je to zákon nabídky a poptávky...

Accuracy

22.2.2017 12:51
Accuracy

XXX.XXX.1.187

K čemu je důležité opakovat spojení? Nebylo by lepší spíš hledat zase jinde?

Jinak samozřejmě chápu, že pohled zvenčí se chovateli hodí, to jo. Ale že by kvůli tomu, aby mohl použít toho samého psa?

22.2.2017 12:52
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Jak píšu v jednom z příspěvků, chovatelka nejsem. Vždycky, když jsem kupovala psa, nebylo to ani jen na mazla, ani jen na chov a výstavy. Kupovala jsem, protože jsem chtěla to plemeno, a s tím, že se uvidí, jestli bude mít na to uspět na výstavách, případně v chovu. A s tím, že chovatel by byl rád, kdybych štěně předvedla na výstavě, svodu, případně bonitaci, a kdyby byl fakt pěkný, tak se pokusila jej uchovnit. To mi připadá normální.
A taky mi přijde normální, že chovatel neprodá nadějné štěně lidem, kteří kategoricky odmítnou účast na svodu, výstavě, bonitaci, pokud má další zájemce, kteří to neodmítnou.
Je to zákon nabídky a poptávky...

Jo, taky mě to připadá normální a v pořádku.

22.2.2017 12:58
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Ale to nikdo nikomu nebere, nicmene se tim rado argumentuje, ze to prece neni pravda, ze chovatele nuti lidi do vystav a chovu. PRAVE PROTO si lide porizuji radeji bezpapiraky-protoze:" nechteji vystavovat, chovat..." chteji proste jen konkretni plemeno!Chaoete ? Proc se tedy porad ti zatravovani bezpapiraci prodavaji? Doprcic. Uz me to toci.Vsuďe se spila tem, co shaneji bezpapiraky jak podporuji mnozirny a na druhou stranu jsou chovatele, kteri zajemci o psa, nikoli o exhibice a chov, proste neprodaji. Tak tem bych rekla at si je sprominutim strci do- a vystavuji a chovaji si na vsech svych stenatech sami. Uf uz jsem se vztekla.

22.2.2017 12:59

Accuracy napsal(a):
K čemu je důležité opakovat spojení? Nebylo by lepší spíš hledat zase jinde?

Jinak samozřejmě chápu, že pohled zvenčí se chovateli hodí, to jo. Ale že by kvůli tomu, aby mohl použít toho samého psa?

Ach jo... A proč by nemohl zopakovat spojení? Proč by měl, pokud se vrh vyvede, hledat jiného psa?

Zopakování spojení jsem uvedla jenom jako jeden z důvodů...

22.2.2017 13:03
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A to jako proc? Zaplati nemale penize za psa, tim padem je jeho i kdyby ho chtel do haje narvat za ty prachy do jitrnic! Chapete to vy? Jestli si to chce chovatel zjistovat tak at si to zjistuje sam. Co udela druhy clovek je jen a jen jeho vec.

22.2.2017 13:04

Lexaurin napsal(a):
Ale to nikdo nikomu nebere, nicmene se tim rado argumentuje, ze to prece neni pravda, ze chovatele nuti lidi do vystav a chovu. PRAVE PROTO si lide porizuji radeji bezpapiraky-protoze:" nechteji vystavovat, chovat..." chteji proste jen konkretni plemeno!Chaoete ? Proc se tedy porad ti zatravovani bezpapiraci prodavaji? Doprcic. Uz me to toci.Vsuďe se spila tem, co shaneji bezpapiraky jak podporuji mnozirny a na druhou stranu jsou chovatele, kteri zajemci o psa, nikoli o exhibice a chov, proste neprodaji. Tak tem bych rekla at si je sprominutim strci do- a vystavuji a chovaji si na vsech svych stenatech sami. Uf uz jsem se vztekla.

Uklidněte se, dejte si mokrý hadr na čelo a přemýšlejte.
Jak jsem psala, funguje zákon nabídky a poptávky. Proč by měl chovatel prodat štěně jakémukoliv zájemci? Tak, jako si zájemce vybírá chovatele a konkrétní spojení (pokud na to vyloženě nekašle a nechce koupit v nejbližší CHS cokoli co má čtyři nohy), tak si chovatel vybírá majitele svých odchovů. A tak klidně neprodá nadějné štěně lidem, kteří nejsou ochotni ho nikde předvést. Ale rád jim prodá štěně nestandardní (pokud se mu takové narodí), které by stejně nemohlo na výstavy a do chovu.

22.2.2017 13:05
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

dadu napsal(a):
Jsem dlouholetá chovatelka psů s PP a můžu vám říct, že raději prodám štěně lidem na mazlíka, než do chovu. Mám totiž zkušenosti, že když si lidi koupí štěně na výstavy a chov, jde jim JEN o ten chov. Pokud štěně nevyroste přesně podle jejich představ (je trochu větší, menší, chybí 1 zub, má trochu jinou barvu, než si přáli, ... ), dají ho pryč. Prostě se ho zbaví Zatím co lidé, kteří si kupují štěně na mazlíka a kamaráda, mají ho rádi stále. Pejky bez PP v žádném případě nezatracuji - momentálně mám též psa velkého plemene na hlídání bez PP.

Dekuju dekuju z celeho srdce za takove lidi jako jste vy

22.2.2017 13:05

Lexaurin napsal(a):
A to jako proc? Zaplati nemale penize za psa, tim padem je jeho i kdyby ho chtel do haje narvat za ty prachy do jitrnic! Chapete to vy? Jestli si to chce chovatel zjistovat tak at si to zjistuje sam. Co udela druhy clovek je jen a jen jeho vec.

A jak si může chovatel zjistit, pokud majitel psa nikde nepředvede, jak je jeho odchovaný jedinec hodnocen? Poradíte?

22.2.2017 13:07
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Jak jsem psala, funguje zákon nabídky a poptávky. Proč by měl chovatel prodat štěně jakémukoliv zájemci? Tak, jako si zájemce vybírá chovatele a konkrétní spojení (pokud na to vyloženě nekašle a nechce koupit v nejbližší CHS cokoli co má čtyři nohy), tak si chovatel vybírá majitele svých odchovů. A tak klidně neprodá nadějné štěně lidem, kteří nejsou ochotni ho nikde předvést. Ale rád jim prodá štěně nestandardní (pokud se mu takové narodí), které by stejně nemohlo na výstavy a do chovu.

Mokry hadr nepomaha. Jasne nemusi, nemusi nikdo nic, jen se vsichni vysr... na pranyrovani mnoziren, a bezpapiraku, protoze s timto pristupem jim sami davate zelenou.A o tom tady ja celou dobu mluvim. Tecka.

22.2.2017 13:09
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A jak si může chovatel zjistit, pokud majitel psa nikde nepředvede, jak je jeho odchovaný jedinec hodnocen? Poradíte?

Jak jsem psala, pokud chovateli jde o toto, at si vsechna stenata necha a vystavi, uchovni, a bude vedet...

22.2.2017 13:10
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

.

Navíc pes je závazek na několik let a pokud se zrovna teď nenajde pes s PP pro mě vhodný, tak ho přeci nemusím mít teď a hned - pořídit si místo toho psa bez PP - ale mohu si počkat, než se vyskytne štěně, ne tak kvalitní, které chovatel rád prodá "jen" jako mazlíka.

No a nebo tedy půjdu do štěněte bez PP a budu doufat, že bude mít povahu takovou jakou od daného plemene očekávám, že bude vypadat jak má a bude zdravý.

22.2.2017 13:10
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Andrýsek3 napsal(a):
Tak koukám, že ani našetřit kvantum peněz a pořídit si teda toho papíráka, za které tu každý bojuje. Není žádná sranda a obyčejný člověk, který chce mít psa jako parťáka a výstavy apod. Mu nic neříkají má smůlu.

Jo, hlavne ze ma kazdy plnou pusu kecu

22.2.2017 13:11

Lexaurin napsal(a):
Jak jsem psala, pokud chovateli jde o toto, at si vsechna stenata necha a vystavi, uchovni, a bude vedet...

Geniální myšlenka! Vaše?

Vy zkrátka nepochopíte, že to, co jsem napsala, ten ideál s posouzením všech narozených jedinců s PP, by prospělo každému plemeni jako celku.

22.2.2017 13:12
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Lexaurin napsal(a):
Mokry hadr nepomaha. Jasne nemusi, nemusi nikdo nic, jen se vsichni vysr... na pranyrovani mnoziren, a bezpapiraku, protoze s timto pristupem jim sami davate zelenou.A o tom tady ja celou dobu mluvim. Tecka.

Podle mě tohle není hlavní důvod proč si lidé pořizují psy bez PP...

Pokud opravdu stojím o určité plemeno a je tam podmínka výstavy tak se přizpůsobím a nebo si počkám na méně "kvalitní" nebo nestandardní štěně, kde ta podmínka nebude.

22.2.2017 13:14

marcelaamax napsal(a):

Pokud opravdu stojím o určité plemeno a je tam podmínka výstavy tak se přizpůsobím a nebo si počkám na méně "kvalitní" nebo nestandardní štěně, kde ta podmínka nebude.

22.2.2017 14:13
dadu

XXX.XXX.61.94

Jenže málokterý chovatel je natolik sebekritický a přizná, že třeba z pěti štěňat je jen jedno opravdu nadějné do chovu co se týká zdraví i vzhledu...

22.2.2017 14:32
balisek

XXX.XXX.131.211

Rozhodně není zvykem chovatelů paušálně vyžadovat po všech majitelích povinnou účast na výstavách a bonitaci. Pokud se s takovou podmínkou setkáte, jde vždy o individuální rozhodnutí konkrétního chovatele, ne obecný trend.

Ano, jsou chovatelé, kteří chovají vysloveně na exteriér nebo výkon a trvají na tom, aby se jejich odchovy dále veřejně prezentovali. Nebo se jedná o výjimečné spojení vytvořené s určitým chovatelským záměrem a je vysoce žádoucí, aby se tito jedinci dále zapojili do chovu.

Nebo může jít o málopočetné plemeno, kde se každý chovný pes či fena počítá.To bude i případ choďáků - celosvětově je v FCI registrech zapsáno pouhých 1 700 jedinců a pro definitivní uznání plemene je rozšiřování chovné základny víc než žádoucí.

Většina chovatelů zdaleka není v situaci, že by si mohli diktovat, co vše má a musí příští majitel se štěnětem dělat. Odchovů je spíš přebytek než nedostatek. Když tedy budu chtít psa "na kanape", nepůjdu tam, kde je na štěňata pořadník. Najdu si nějakého "mazli-chovatele" s průměrnými psy, který chová bez zvláštních ambicí jen tak pro radost.

22.2.2017 14:32

Nějak nemám čas to číst celé. Ale když chovateli na konkrétním štěněti tak záleží, může se také přičinit o jeho prezentaci. Upozornit na výstavu, pomoci s úpravou, nabídnout předvedení.
Jinak k tomu odhadu, jaké štěně bude. Měla u mě zamluvené štěně dlouhodobá chovatelka plemene ( líbilo se jí spojení ), přijela se na štěňátka podívat a znalecky odmítla s tím, že budou mít světlé oko. Nemělo ani jedno z nich. ( Nakonec to spojení nebylo ani tak super, kryli jsme importovaným psem, ale bylo po něm štěňat jak máku a hledat pak nepříbuzné...)
Nakonec jsem byla ráda, že si štěně nevzala, kdyby nebylo žampion (š), bylo by putovalo dál.

22.2.2017 14:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

K výše citovanému a k tomuto: ale, aby mohl chovatel zjistit, zda je chov (jednotlivý vrh) kvalitní, jestli má smysl jít tímto směrem, zopakovat spojení - vedle v diskusi se řeší tituly a to mne přivedlo ještě k další myšlence. Jako chovatel stejně zjistíte s prominutím h...o protože to, jestli bude váš odchov in, rozhoduje momentální exteriérová poptávka a kvůli hodnocení pár jedinců, už se jistou dobu odmítám dívat i na krasobruslení Dotknu se svého plemene: berňák byl silný mohutný pes. Já ho ještě měla. Od jisté doby, se vytáhnul snad o 10cm víc do výšky(samci) je štíhlý a fenu bych si spletla s vyrostlou borderou. Úzké tlapky, místo tlap jako medvěd, co měl můj pes, úzká hlava. Pro mne zmršené plemeno a takového psa si nikdy nepořídím. Buď budu čekat, jestli se to vrátí zpět a nebo se poohlédnu po jiném plemenu. Zatímco na prvních výstavách by byl možná ten šampion, na dalších, za pár let, by si asi neškrtnul. A vy jako chovatelka by jste poznala co? Prdlajz. Chovat-nechovat, prodají se ještě-neprodají, budou v kurzu?

22.2.2017 15:14

lesnížínka napsal(a):
K výše citovanému a k tomuto: ale, aby mohl chovatel zjistit, zda je chov (jednotlivý vrh) kvalitní, jestli má smysl jít tímto směrem, zopakovat spojení - vedle v diskusi se řeší tituly a to mne přivedlo ještě k další myšlence. Jako chovatel stejně zjistíte s prominutím h...o protože to, jestli bude váš odchov in, rozhoduje momentální exteriérová poptávka a kvůli hodnocení pár jedinců, už se jistou dobu odmítám dívat i na krasobruslení Dotknu se svého plemene: berňák byl silný mohutný pes. Já ho ještě měla. Od jisté doby, se vytáhnul snad o 10cm víc do výšky(samci) je štíhlý a fenu bych si spletla s vyrostlou borderou. Úzké tlapky, místo tlap jako medvěd, co měl můj pes, úzká hlava. Pro mne zmršené plemeno a takového psa si nikdy nepořídím. Buď budu čekat, jestli se to vrátí zpět a nebo se poohlédnu po jiném plemenu. Zatímco na prvních výstavách by byl možná ten šampion, na dalších, za pár let, by si asi neškrtnul. A vy jako chovatelka by jste poznala co? Prdlajz. Chovat-nechovat, prodají se ještě-neprodají, budou v kurzu?

Jestli bude odchov in - to jsem nikdy nenapsala. Píšu o posouzení odchovu, o vyhodnocení vrhu po exteriérové stránce dle platného standardu.

Jinak - na módnost doplatila celá řada plemen.

22.2.2017 15:42
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A jak je osetreno, kdyz si clovek poridi psa se zamerem vystavovat i treba chovat a ono se s vyvojem ukaze, ze do chovu nebude, takze vydaje za stene sice byly takove jake byly, ale na chovatelske ambice si clovek muze nechat zajit chut?

22.2.2017 16:21
balisek

XXX.XXX.131.211

Lexaurin napsal(a):
A jak je osetreno, kdyz si clovek poridi psa se zamerem vystavovat i treba chovat a ono se s vyvojem ukaze, ze do chovu nebude, takze vydaje za stene sice byly takove jake byly, ale na chovatelske ambice si clovek muze nechat zajit chut?

Pokud si cíleně pořizujete jedince do chovu, lze určité vylučující vady ošetřit přímo ve smlouvě. Samozřejmě nikdo Vám nebude garantovat, že ze štěněte vyroste příští multišampion - avšak lze se domluvit na snížení ceny, pokud např. pes nebude plnochrupý apod.

Jde-li však o investici do špičkového plemeníka (s tomu odpovídající cenou), je bezpečnější koupit odrostlejšího jedince, který je přezubený, má nějaký ten posudek z výstavy a dá se u něj +/- odhadnout, jak se bude dále vyvíjet.

22.2.2017 16:25
AmyOva

XXX.XXX.49.154

To vám žádný chovatel nezaručí, protože i perfektní štěně může majitel "krásně" zničit. Stravou, neúměrným nebo naopak nedostatečným pohybem v době růstu apod.
Sice se to tady točí pořád dokola, ale zase nám z toho vyplývá, že je v zájmu všech psa minimálně zbonitovat. Tak budou mít přehled o kvalitě produkovaných štěňat všichni. Vždycky bude názor trošku rozdílný, záleží jakým pohledem se budeme na problém dívat.

22.2.2017 16:48
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

balisek napsal(a):
Pokud si cíleně pořizujete jedince do chovu, lze určité vylučující vady ošetřit přímo ve smlouvě. Samozřejmě nikdo Vám nebude garantovat, že ze štěněte vyroste příští multišampion - avšak lze se domluvit na snížení ceny, pokud např. pes nebude plnochrupý apod.

Jde-li však o investici do špičkového plemeníka (s tomu odpovídající cenou), je bezpečnější koupit odrostlejšího jedince, který je přezubený, má nějaký ten posudek z výstavy a dá se u něj +/- odhadnout, jak se bude dále vyvíjet.

Dekuji.

22.2.2017 17:15

Lexaurin napsal(a):

Pokud si cíleně pořizujete jedince do chovu, je nejlepší pořídit si starší zvíře, které je již přezubené, nejlépe už s vyhodnocením RTG DKK, případně DLK, výborné na výstavě...
Pokud si pořizujete štěně, je to vždycky tak trochu sázka do loterie, i tomu nejnadějněji se jevícímu štěněti nemusí vyrůst zub, nebo nevyjde DKK... a za to chovatel při nejlepší vůli ručit opravdu nemůže.

22.2.2017 18:15
conie

XXX.XXX.206.202

Jako chovatelka mám samozřejmě zájem na tom, abych věděla, jak kvalitní jsou moje odchovy. S každým zájemcem proberu, co a jak včetně možných výstav, požádám o provedení základních vyšetření (i pro jejich klid), ale žádné takové podmínky ve smlouvě nemám. Snažím se udržovat kontakt se všemi majiteli a upozorňuji na klubové výstavy a akce s tím, že klidně poradím a pomůžu i např. psa na jedné výstavě vystavit. Pokud majitel nemá zájem, nedá se nic dělat. Ale mám spíše zkušenost s tím, že si lidé brali pejska jako kamaráda na sport a turistiku apod., zkusili jednu dvě výstavy a dnes mám z některých odchovanců skutečné výstavní šampiony k radosti mé i jejich majitelů, z jiných úspěšné sportovce. Tyto úspěchy a nadšení zase motivovaly další majitele mých odchovů a je to daleko lepší než nějaké podmínky ve smlouvě a sáhodlouhé přemlouvání. Klidně prodám štěně i na mazla, ale pokud mám hodně nadějné štěně, snažím se mu nalézt majitele, kteří to aspoň zkusí.

22.2.2017 18:26
AmyOva

XXX.XXX.49.154

Tak pod toto se můžu podepsat mám to úplně stejně.
Když pominu fakt, že i já sama jsem se k chovu se vším všudy propracovala postupně a neplánovaně.

22.2.2017 19:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Aby chovatel viděl, jak se mu odchov povedl, bude to stát majitele další, pro něj naprosto zbytečné, peníze za výstavy, svod a bonitaci? Aby pak měl majitel chovného psa na zahradě nebo na gauči? Nebo byste byla ochotná jako chovatel to majiteli zaplatit?

22.2.2017 19:08
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Kolik jste absolvovala výstav jako vystavovatel?
Chcete říct, že je to zábava?
Že nováček páníček a odrostlé štěně se tam budou cítit v pohodě a bude to pro ně prima strávený den?

22.2.2017 19:22
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

marcelaamax napsal(a):

A co má tedy člověk dělat, když toho psa chce hned, z různých osobních důvodů, prostě ho chce a nechce čekat?
Najde CHS se štěňaty, projeví zájem a protože nechce chodit na výstavy, uchovnit a chovat, štěně mu neprodají. Objeví další štěňata a zase mu štěně neprodají ze stejného důvodu, že nechce chodit na výstavy.
Jak dlouho bude trvat, než se takový zájemce nas..., otevře inzertní server a koupí nejbližší štěně bez PP?

22.2.2017 19:33
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fiona.Praha napsal(a):
A co má tedy člověk dělat, když toho psa chce hned, z různých osobních důvodů, prostě ho chce a nechce čekat?
Najde CHS se štěňaty, projeví zájem a protože nechce chodit na výstavy, uchovnit a chovat, štěně mu neprodají. Objeví další štěňata a zase mu štěně neprodají ze stejného důvodu, že nechce chodit na výstavy.
Jak dlouho bude trvat, než se takový zájemce nas..., otevře inzertní server a koupí nejbližší štěně bez PP?

Konecne nekdo pochopil o cem tu celou dobu mluvim. A to ona pritom nechce stene hned- chtela ho na jaro a patra po CHS uz pul roku s takovym vysledkem , zodpovedne se pripravuje, precetla plno knih, zhledla spoustu videí, psovi se chce max venovat- neni to zadna blbka, co chce psa jako modni doplnek.

22.2.2017 19:36
dadu

XXX.XXX.61.94

Fiona.Praha napsal(a):
Že nováček páníček a odrostlé štěně se tam budou cítit v pohodě a bude to pro ně prima strávený den?

Tak já nevím, jak vy, ale pro mě výstava určitě stres není. Naopak - užívám si to. Pejsa mám takového, jakého mám a pokud nedostane nejvyšší titul, tak to tak beru a určitě ho kvůli tomu nepřestanu mít ráda. Každému se líbí něco jiného, takže se snažím jet pokaždé na jiného posuzovatele. I když je fakt, že v dnešní době už jsou úplatky i v této "branži". Bohužel Taky je snad jasné, že pokud stresuje a vyšiluje páneček, tak to přenese i na psa a pak s nějakým titulem nejspíš nemůže moc počítat
Já "stresuju" pouze z výše výstavních poplatků, které mi momentálně nedovolují výstav se účastnit

22.2.2017 19:39
balisek

XXX.XXX.131.211

Fiona.Praha napsal(a):
Aby chovatel viděl, jak se mu odchov povedl, bude to stát majitele další, pro něj naprosto zbytečné, peníze za výstavy, svod a bonitaci? Aby pak měl majitel chovného psa na zahradě nebo na gauči? Nebo byste byla ochotná jako chovatel to majiteli zaplatit?

Fiono, bylo to zde již několikrát napsáno: Pokud mám ve vrhu perspektivní štěně ze zajímavého spojení a několik zájemců o něj, logicky upřednostním toho se zájmem o výstavy a další chov. Jednoduše jen proto, že by psa bylo "na kanape" škoda. Zájemci bez výstavních a chovatelských ambicí nabídnu jiné štěně nebo mu doporučím "konkurenční" chovatelskou stanici, která má volná štěňata. Co je na tom špatného či neetického?

Ad výstavy: Absolvovala jsem jako vystavovatel hodně výstav. Záleží na tom, jak se k nim stavíte. Za solidním výsledkem samozřejmě stojí důkladná průprava (sebe i psa). Nicméně samotná výstava pro mě vždy přestavuje příjemně a užitečně strávený den. Zjistím, jaký je pohled na mého psa cizíma očima. Pokecám s dalšími chovateli a majiteli, podívám se na další plemena, obejdu stánky...

22.2.2017 19:46
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fiona.Praha napsal(a):

Ja vam reknu za sebe, ze muj puvodni zamer byl, ze zacnu vystavovat a chovat a proste vse, co k tomu patri, ze to bude muj konicek se vsim vsudy, tak jsem v ramci zvykani stenete, na nekolika vystavach byla zkusit si to na koberci "nanecisto". Fenka byla v pohode, ta vypadala, ze to ma vrozene, slapala jakoby to ďekala podesate, ja se ale pouze presvedcila, ze nez toto, pujdu s ni radeji litat po lese. Nakonec se ji stejne nedopigmentovalo ocicko a i kdyz mi tvrdili, ze to nekomu vadi, nekomu ne, nejsem blazen abych se cpala nekam, kde sance je miziva. A jit tam s tim, ze neni vizuelne dokonala a poplivali by mi ji, bylo by mi lito, protoze ji miluju takovou jaka je, pro ni, pro jeji povahu. Ta se na koberci nepozna.

22.2.2017 19:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

dadu napsal(a):
Tak já nevím, jak vy, ale pro mě výstava určitě stres není. Naopak - užívám si to. Pejsa mám takového, jakého mám a pokud nedostane nejvyšší titul, tak to tak beru a určitě ho kvůli tomu nepřestanu mít ráda. Každému se líbí něco jiného, takže se snažím jet pokaždé na jiného posuzovatele. I když je fakt, že v dnešní době už jsou úplatky i v této "branži". Bohužel Taky je snad jasné, že pokud stresuje a vyšiluje páneček, tak to přenese i na psa a pak s nějakým titulem nejspíš nemůže moc počítat
Já "stresuju" pouze z výše výstavních poplatků, které mi momentálně nedovolují výstav se účastnit

Já ale nepsala o stresu.
Pro někoho to může být zábava, ale pro jiného prostě otrava - tak nějak den za spoustu peněz o ničem.
Každý si přece nepořizuje psa na to, aby s ním chodil na výstavy a poplatky jsou pro něj vyhozené peníze, které může investovat do psa, ale jinde.
To je tak těžko pochopitelné, že někdo chce psa s PP a nechce chodit na výstavy?

22.2.2017 19:47

Fiona.Praha napsal(a):

No, pár výstav jsem za těch pětatřicet let, co mě baví kynologie, absolvovala . A stres to pro mě není. Je to, skoro jako všechno, o přístupu. Pokud už dopředu budete zhnusená a otrávená, bude otrávený i váš pes.

22.2.2017 19:48

Fiona.Praha napsal(a):
Já ale nepsala o stresu.
Pro někoho to může být zábava, ale pro jiného prostě otrava - tak nějak den za spoustu peněz o ničem.
Každý si přece nepořizuje psa na to, aby s ním chodil na výstavy a poplatky jsou pro něj vyhozené peníze, které může investovat do psa, ale jinde.
To je tak těžko pochopitelné, že někdo chce psa s PP a nechce chodit na výstavy?

Fiono, cítíte rozdíl mezi "absolvovat jednu výstavu" a mezi "chodit na výstavy"?

22.2.2017 19:49
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A take jsem mela moznost nakouknout pod poklicku-vyslechnout si, ze jsou stari harcovnici, kteri maji tituly v kapse i kdyby se ukazal nekdo s lepsim psem, tak to fakt ne-e.

22.2.2017 19:50

balisek napsal(a):
Fiono, bylo to zde již několikrát napsáno: Pokud mám ve vrhu perspektivní štěně ze zajímavého spojení a několik zájemců o něj, logicky upřednostním toho se zájmem o výstavy a další chov. Jednoduše jen proto, že by psa bylo "na kanape" škoda. Zájemci bez výstavních a chovatelských ambicí nabídnu jiné štěně nebo mu doporučím "konkurenční" chovatelskou stanici, která má volná štěňata. Co je na tom špatného či neetického?

Ad výstavy: Absolvovala jsem jako vystavovatel hodně výstav. Záleží na tom, jak se k nim stavíte. Za solidním výsledkem samozřejmě stojí důkladná průprava (sebe i psa). Nicméně samotná výstava pro mě vždy přestavuje příjemně a užitečně strávený den. Zjistím, jaký je pohled na mého psa cizíma očima. Pokecám s dalšími chovateli a majiteli, podívám se na další plemena, obejdu stánky...

22.2.2017 19:50
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

No, pár výstav jsem za těch pětatřicet let, co mě baví kynologie, absolvovala . A stres to pro mě není. Je to, skoro jako všechno, o přístupu. Pokud už dopředu budete zhnusená a otrávená, bude otrávený i váš pes.

Takže znova - já psala něco o stresu?
Já pár výstav absolvovala taky, je to otrava a nuda. Mám jiné představy o dnu stráveném se psem. I o tom, do čeho investuji ty peníze, které ušetřím, že nepojedu na výstavu, o kteoru nestojím.

22.2.2017 19:51
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fiona.Praha napsal(a):
Já pár výstav absolvovala taky, je to otrava a nuda. Mám jiné představy o dnu stráveném se psem. I o tom, do čeho investuji ty peníze, které ušetřím, že nepojedu na výstavu, o kteoru nestojím.

Ano, mam to tak taky.

22.2.2017 19:52
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Fiono, cítíte rozdíl mezi "absolvovat jednu výstavu" a mezi "chodit na výstavy"?

Cítím, ale pořád mi není jasné, proč by musel majitel absolvovat jednu výstavu?
K čemu to bude? Že si udělá chovatel čárku? Tohle štěně jsem viděl, vypadalo nic moc, ale je to standard, měl jsem ho prodat dráž?

22.2.2017 19:56

Fiona.Praha napsal(a):

Pokud bych viděla, že je pes nadějný, ale majitel lakomý a neochotný se zúčastnit alespoň svodu, tak klidně svod zaplatím a psa tam předvedu. Ale dalšího nic. Mrzelo by mě to, vyčítala bych si, že jsem psa prodala do nevhodných rukou, ale pokud by se majitel sám "nechytil", tak bych neinvestovala dále do psa, jehož majitel by mohl moje snahy snadno zhatit tím, že by se již zaplacených akcí odmítl zúčastnit.

22.2.2017 19:59

Fiona.Praha napsal(a):
Cítím, ale pořád mi není jasné, proč by musel majitel absolvovat jednu výstavu?
K čemu to bude? Že si udělá chovatel čárku? Tohle štěně jsem viděl, vypadalo nic moc, ale je to standard, měl jsem ho prodat dráž?

Třeba proto, aby existoval alespoň jeden posudek... Důvody jsem vypsala už několikrát. Škoda, že buď nechápete, nebo se tak úspěšně tváříte.

22.2.2017 19:59
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

balisek napsal(a):

Balísku, už několikrát tu bylo napsáno: Pokud zaplatím za štěně s PP, kvalitní, nekvalitní, nestandardní, podměrečné...je jen moje věc, jestli s ním budu chodit na výstavy nebo ne. Chovatel může požádat, nikoliv mne nutit. Krom toho, k čemu bude chovateli, že jednou vystavím perspektivní štěně, neuchovním, nechovám?

Pokud je podmínka absolvování výstavy a mám na to žaludek, chovatel si vyloženě "říká" o lež. Slíbím mu cokoli a pak si to udělám po svém.

Když na to nemám žaludek, nic neslíbím, štěně mi neprodají, na další čekat nebudu a pořídím si štěně bez PP a budeme spokojeni všichni já, pes i prodávající Až na chovatele, kterému se může stát, že mu jeho odchov zůstane doma a nakonec se bude zbavovat štěňat za cenu jako bez PP a bez podmínek.

22.2.2017 20:11
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Pokud bych viděla, že je pes nadějný, ale majitel lakomý a neochotný se zúčastnit alespoň svodu, tak klidně svod zaplatím a psa tam předvedu. Ale dalšího nic. Mrzelo by mě to, vyčítala bych si, že jsem psa prodala do nevhodných rukou, ale pokud by se majitel sám "nechytil", tak bych neinvestovala dále do psa, jehož majitel by mohl moje snahy snadno zhatit tím, že by se již zaplacených akcí odmítl zúčastnit.

Nevhodných rukou?
No Vy máte fakt dost.

Lakomý majitel?
Majitel nechce jet na výstavu. Vy si tedy dojedete pro psa, pro kterého jste už cizí, odvezete ho na výstavu, kterou jste si zaplatila, tam ho vystavíte a uspějete. Pes s Vámi rád jako s cizí osobou půjde a krásně se bez stresu předvede. A vy zase naložíte psa a odvezete ho majiteli zpět na zahradu, ke koním, na samotu u lesa, na gauč... a budete spokojená?
No tak to jsem se fakt pobavila .
Tomu přece nemůžete věřit ani Vy sama.

22.2.2017 20:13
balisek

XXX.XXX.131.211

Ad Fiona: "Pokud zaplatím za štěně s PP, kvalitní, nekvalitní, nestandardní, podměrečné...je jen moje věc, jestli s ním budu chodit na výstavy nebo ne. Chovatel může požádat, nikoliv mne nutit."

...
Ano, máte pravdu. Jenže je zas věcí chovatele, komu své štěně prodá a jaké má představy o jeho dalším "uplatnění".

Podmínku výstav / chovnosti si dává jen ten, kdo si to může dovolit - nikdo totiž nemá zájem na tom, aby mu doma zůstalo pár "hladových krků".

22.2.2017 20:15
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Třeba proto, aby existoval alespoň jeden posudek... Důvody jsem vypsala už několikrát. Škoda, že buď nechápete, nebo se tak úspěšně tváříte.

Očividně to nechcete pochopit Vy.
Proč má existovat aspoň jeden posudek na psa, kterého jste prodala do nevhodných rukou?

22.2.2017 20:17

Fiona.Praha napsal(a):
Nevhodných rukou?
No Vy máte fakt dost.

Lakomý majitel?
Majitel nechce jet na výstavu. Vy si tedy dojedete pro psa, pro kterého jste už cizí, odvezete ho na výstavu, kterou jste si zaplatila, tam ho vystavíte a uspějete. Pes s Vámi rád jako s cizí osobou půjde a krásně se bez stresu předvede. A vy zase naložíte psa a odvezete ho majiteli zpět na zahradu, ke koním, na samotu u lesa, na gauč... a budete spokojená?
No tak to jsem se fakt pobavila .
Tomu přece nemůžete věřit ani Vy sama.

Tenhle váš výplod snad ani nemá cenu komentovat. Představte si, že je také možné se s majitelem i psem vídat, a dokonce se s majitelem i domluvit. Ne všichni majitelé nekomunikují s chovatelem...

22.2.2017 20:19

Fiona.Praha napsal(a):
Očividně to nechcete pochopit Vy.
Proč má existovat aspoň jeden posudek na psa, kterého jste prodala do nevhodných rukou?

Fiono, je to pořád dokola - viz. moje předchozí příspěvky, kde jsem důvod dostatečně vysvětlila. Pokud nechápete, není závada na mém přijímači.

22.2.2017 20:20
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

balisek napsal(a):
Ad Fiona: "Pokud zaplatím za štěně s PP, kvalitní, nekvalitní, nestandardní, podměrečné...je jen moje věc, jestli s ním budu chodit na výstavy nebo ne. Chovatel může požádat, nikoliv mne nutit."

...
Ano, máte pravdu. Jenže je zas věcí chovatele, komu své štěně prodá a jaké má představy o jeho dalším "uplatnění".

Podmínku výstav / chovnosti si dává jen ten, kdo si to může dovolit - nikdo totiž nemá zájem na tom, aby mu doma zůstalo pár "hladových krků".

Jistě, že je to o domluvě, jestli bude pes chodit na výstavy.

Vstoupila jsem do debaty s názorem, že pokud budou existovat jen štěňata z CHS, kde zájemci bez výstavních ambicí štěně neprodají, dopadne to tak, že se prostě zájemce naštve a koupí si psa bez PP. Takže si to vlastně někteří chovatelé dělají sami.

22.2.2017 20:22
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Tenhle váš výplod snad ani nemá cenu komentovat. Představte si, že je také možné se s majitelem i psem vídat, a dokonce se s majitelem i domluvit. Ne všichni majitelé nekomunikují s chovatelem...

Jste trošku mimo mísu, ne?
Já začala o lakomém majiteli a nevhodných rukou?
Možná byste si to po sobě měla lépe číst, abyste se pak nedivila reakcím.

22.2.2017 20:23
conie

XXX.XXX.206.202

Fiona.Praha napsal(a):

Píšete nesmysly, pohybuji se kolem chovu psů hodně let, ale o odmítnutí vážného a seriozního zájemce jen kvůli tomu, že nechce na výstavy, o tom lze mluvit spíše výjimečně a jak již bylo zmíněno - v případě CHS vyloženě zaměřených na výstavy či práci nebo v případě výjimečného zahraničního krytí. A CHS je u každého plemena více. Takže jde jen o výmluvy zájemců o štěně, protože zavolali (možná...) na jeden inzerát, byla jim sdělena podmínka výstavy - uchovnění - zkoušek apod. a tak již dál nic nezkusili a koupili voříška bez PP. Nevěřím, že vážný a seriozní zájemce by nesehnal štěně s PP z CHS i na mazla a jako kámoše. Možná se také případný takyzájemce už nesvěří s tím, že na chovatele tlačil, že když nechce štěně na výstavy a chov, tak by měl mít slevu. To je docela běžné, aspoň podle mé zkušenosti, kdy se mi opakovaně stalo že takový zájemce mi nadával do telefonu, že mu nechci dát slevu na standardní (a nadějné) štěně jen proto, že on nikam chodit nechce. Ne, měla jsem krásný, naprosto vyrovnaný vrh a žádný důvod dávat komusi slevu z běžné ceny štěněte. A časem jsem zjistila, že jeden z takových zájemců pak vypouštěl docela podobné pomluvy na mou CHS, jako se píší zde.

22.2.2017 20:25
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fiona.Praha napsal(a):
Jistě, že je to o domluvě, jestli bude pes chodit na výstavy.

Vstoupila jsem do debaty s názorem, že pokud budou existovat jen štěňata z CHS, kde zájemci bez výstavních ambicí štěně neprodají, dopadne to tak, že se prostě zájemce naštve a koupí si psa bez PP. Takže si to vlastně někteří chovatelé dělají sami.

Ano, protoze to tak v par pripadech, jen co ja vim, skutecne dopadlo. Dali po takovych zkusenostech prednost psum bez PP a maji klid.

22.2.2017 20:26
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Fiono, je to pořád dokola - viz. moje předchozí příspěvky, kde jsem důvod dostatečně vysvětlila. Pokud nechápete, není závada na mém přijímači.

Ano je to dokola - pořád opakujete, že by měl existovat zbytečný posudek na psa, který se nikdy neprosadí v chovu a páníčci nechtějí vystavovat. A bájíte tu o tom, jak byste pro lakomého majitele zaplatila výstavu sama a pak litovala, že ho prodala do nevhodných rukou.

Myslím, že nemá cenu v tom pokračovat.

22.2.2017 20:34
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conie napsal(a):
Píšete nesmysly, pohybuji se kolem chovu psů hodně let, ale o odmítnutí vážného a seriozního zájemce jen kvůli tomu, že nechce na výstavy, o tom lze mluvit spíše výjimečně a jak již bylo zmíněno - v případě CHS vyloženě zaměřených na výstavy či práci nebo v případě výjimečného zahraničního krytí. A CHS je u každého plemena více. Takže jde jen o výmluvy zájemců o štěně, protože zavolali (možná...) na jeden inzerát, byla jim sdělena podmínka výstavy - uchovnění - zkoušek apod. a tak již dál nic nezkusili a koupili voříška bez PP. Nevěřím, že vážný a seriozní zájemce by nesehnal štěně s PP z CHS i na mazla a jako kámoše. Možná se také případný takyzájemce už nesvěří s tím, že na chovatele tlačil, že když nechce štěně na výstavy a chov, tak by měl mít slevu. To je docela běžné, aspoň podle mé zkušenosti, kdy se mi opakovaně stalo že takový zájemce mi nadával do telefonu, že mu nechci dát slevu na standardní (a nadějné) štěně jen proto, že on nikam chodit nechce. Ne, měla jsem krásný, naprosto vyrovnaný vrh a žádný důvod dávat komusi slevu z běžné ceny štěněte. A časem jsem zjistila, že jeden z takových zájemců pak vypouštěl docela podobné pomluvy na mou CHS, jako se píší zde.

Tak nějak to zbytečně překrucujete.

Nebudu to opakovat, takže ve zkratce.
Pokud je zájemce odmítnut, protože nechce chodit na výstavy a nechce lhát, že chodit bude, prostě se naštve, otevře inzertní server a koupí nejbližší štěně bez PP.

Možná tomu nebudete věřit, ale...když chce běžný člověk bez výstavních a chovatelských ambicí zblbnutý zaklínadlem množírna psa s PP, nebude čekat rok až se narodí štěně, které bude "dost ošklivé" na to, aby mu ho prodali na mazlíka. Obvolá pár CHS a když neuspěje, koupí bez PP nebo obývákového vymazleného křížence.

22.2.2017 20:38
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

conie napsal(a):

Ne opravdu na cenu ani neprisla rec.

22.2.2017 20:41
bilusik

XXX.XXX.168.4

conie napsal(a):

Naprosto souhlasím. Chovám s PP a zájemce, co nechtějí na výstavy a chovat vůbec neodmítám a do ničeho je nenutím, je to zájemce jako každý jiný a klidně mu kvalitní štěně vhodné pro výstavy a chov prodám, i když bude jen doma na gauči a nebude mi nikde po výstavách dělat reklamu. Priorita je u mne, aby se moje štěně mělo dobře, ne aby za každou cenu jezdilo po výstavách a muselo být za každou cenu uchovněno. Takže také tvrdím, že normální chovatelé a je jich dost, takové podmínky většinou nemají, těch ulítlích co to tak mají je naštěstí mešina. A bohužel to je potom někdy i tak, že ta nejlepší štěňata ode mne kolikrát sedí doma na gauči. Ale hlavně, když se mají dobře.

22.2.2017 20:47
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

conie napsal(a):

Tak zňova- znama shani choxaka uz pul roku- stene chtela na jaro, aby mela co nejvetsi sanci stene sehnat, sla na vystavu, oslovila chovatele tam a kontaktovala chovatele, kteri na klubu maji svuj kontak uveden. Vysledek byl ne+ info, ze pikud nechce vystavovat s nejvetsi pravdepodobnosti ji stene nikdo neproda. Nejsem idiot abych to tu psala a skutecnost byla jina.

Co pisete jsou pouhe spekulace, ja pisi skutecnost.

22.2.2017 20:52
bilusik

XXX.XXX.168.4

Lexaurin napsal(a):
Tak zňova- znama shani choxaka uz pul roku- stene chtela na jaro, aby mela co nejvetsi sanci stene sehnat, sla na vystavu, oslovila chovatele tam a kontaktovala chovatele, kteri na klubu maji svuj kontak uveden. Vysledek byl ne+ info, ze pikud nechce vystavovat s nejvetsi pravdepodobnosti ji stene nikdo neproda. Nejsem idiot abych to tu psala a skutecnost byla jina.

To je asi ojedinělý případ, já mám zkušenosti od mého plemene zcela opačné. Většina chovatelů co znám nikoho do ničeho nenutí a nemají problém štěně prodat i zájemci co nechce na výstavy a chovat. Asi také záleží, jak u kterého plemene - vždy je to také o lidech, takže se to chce možná ptát více chovatelů, oslovit více chovek.

22.2.2017 20:57
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

bilusik napsal(a):
To je asi ojedinělý případ, já mám zkušenosti od mého plemene zcela opačné. Většina chovatelů co znám nikoho do ničeho nenutí a nemají problém štěně prodat i zájemci co nechce na výstavy a chovat. Asi také záleží, jak u kterého plemene - vždy je to také o lidech, takže se to chce možná ptát více chovatelů, oslovit více chovek.

Vyse jsem psala, ze ctvrty pripad, ruzna plemena.2 si poridili bezpapiraka, treti nakonec plemeno jine, nez puvodne chteli.S ojedinelym pripadem bych sem nelezla.

Asi mate stesti.

22.2.2017 21:03
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

bilusik napsal(a):

Psala jsem to výš - myslela jsem, že každý chovatel chce, aby se jeho odchovy měly dobře a žily prima psí život. Jako bonus je to, že chodí na výstavy a třeba i zasáhnou do chovu. Ale je to na novém majiteli.
Tak nějak blbě jsem se domnívala, že největší obavou chovatele je, že by štěně z jeho odchovu skončilo na řetězu nebo v množírně.
A pak se tady dozvím, že obavou chovatele jsou nevhodné ruce lakomého majitele, který nechce absolvovat ani jednu výstavu.

22.2.2017 21:05
bilusik

XXX.XXX.168.4

Lexaurin napsal(a):
Vyse jsem psala, ze ctvrty pripad, ruzna plemena.2 si poridili bezpapiraka, treti nakonec plemeno jine, nez puvodne chteli.S ojedinelym pripadem bych sem nelezla.

Asi mate stesti.

Z mé zkušenosti od různých plemen za 28 let chovu to prostě běžné není. Takže v mém případě bych asi nepsal, že mám štěstí - mám prostě úplně jinou zkušenost než vy.

22.2.2017 21:11
conie

XXX.XXX.206.202

Fiona.Praha napsal(a):

Pokud je zájemce odmítnut, protože nechce chodit na výstavy a nechce lhát, že chodit bude, prostě se naštve, otevře inzertní server a koupí nejbližší štěně bez PP.

Možná tomu nebudete věřit, ale...když chce běžný člověk bez výstavních a chovatelských ambicí zblbnutý zaklínadlem množírna psa s PP, nebude čekat rok až se narodí štěně, které bude "dost ošklivé" na to, aby mu ho prodali na mazlíka. Obvolá pár CHS a když neuspěje, koupí bez PP nebo obývákového vymazleného křížence.

Prosím, zkuste pozorně číst, pak snad nebudou vaše reakce naprosto "mimo mísu". S někým, kdo si stále mele svou a ani se nenamáhá číst příspěvky ostatních, nemá prostě cenu ztrácet čas. Pokud někdo něco překrucuje, tak jste to jedině vy, neboť nechcete chápat psaný text.

22.2.2017 21:12
bilusik

XXX.XXX.168.4

Fiona.Praha napsal(a):
Psala jsem to výš - myslela jsem, že každý chovatel chce, aby se jeho odchovy měly dobře a žily prima psí život. Jako bonus je to, že chodí na výstavy a třeba i zasáhnou do chovu. Ale je to na novém majiteli.
Tak nějak blbě jsem se domnívala, že největší obavou chovatele je, že by štěně z jeho odchovu skončilo na řetězu nebo v množírně.
A pak se tady dozvím, že obavou chovatele jsou nevhodné ruce lakomého majitele, který nechce absolvovat ani jednu výstavu.

No, já si zase přemýšlím opačně, že ten co nechce vystavovat a chovat, nemusí být rozhodně lakomý a špatný zájemce o moje štěně. Když dá třeba za kvalitní fenku s PP na mazlíka 20 tisíc Kč - a chce kvalitní zvíře, co nejvíce odpovídající standardu a zdravé a bude ji mít na gauči - tak si o něm nebudu rozhodně myslet, že je lakomý - ten je spíše pro mne zárukou, že se u něj má fenka s PP bude mít dobře. Než u toho, co už vidí, jak zaplatil vysokozu cenu a už jen přemýšlí, aby udělal výstavu a bonitaci a choval, aby se mu investice vrátila - ten bude spíš na prašulky a třeba lakomý a zištný. Proto jsem psal, že nemám problém prodat kvalitní štěně na gauč, klidně tomu, co nechce na výstavy a chovat, jen chce kvalitní štěně s PP - a možná podle mne se u něj bude mít štěně lépe než u toho, kdo to chce primárně na výstavy a chov. Tak to zase třeba po zkušenostech s lidmi vidím já.

22.2.2017 21:12
conie

XXX.XXX.206.202

bilusik napsal(a):
Z mé zkušenosti od různých plemen za 28 let chovu to prostě běžné není. Takže v mém případě bych asi nepsal, že mám štěstí - mám prostě úplně jinou zkušenost než vy.

Nápodobně, Fiona tu jen šíří skutečně nesmysly a tak trochu paniku, zbytečně. Nelze usuzovat z jedné či max 2 zkušeností, že by jich bylo víc skutečně nevěřím. Někdo jen potřebuje stále vyvolávat diskuze s nádechem senzace.

22.2.2017 21:16
balisek

XXX.XXX.131.211

Lexaurin napsal(a):

Já vám v případě chodského psa i věřím. Vaše známá si bohužel vybrala relativně málopočetné plemeno. Fenky jsou očividně "nedostatkovým zbožím" a tudíž si je většinou rozeberou chovatelé mezi sebou. Nehledejte v tom žádnou diskriminaci.

Já v 90. letech velice toužila po čínském chocholatém psu. Jejich chov však byl ještě plenkách, cena nedozírná a štěňata pro nechovatele prakticky nedostupná. Nepořídila jsem si kvůli tomu bezpapíráka ani se necítila dotčená. Holt jsem si vybrala jiné plemeno a na naháče si počkala dalších 20 let smajlík.

22.2.2017 21:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conie napsal(a):
Prosím, zkuste pozorně číst, pak snad nebudou vaše reakce naprosto "mimo mísu". S někým, kdo si stále mele svou a ani se nenamáhá číst příspěvky ostatních, nemá prostě cenu ztrácet čas. Pokud někdo něco překrucuje, tak jste to jedině vy, neboť nechcete chápat psaný text.

Hlavně, že Vy si nemelete svou

Nevidím důvod, proč bych měla změnit názor. Nemyslela jste snad, že ho změním jen proto, že Vy máte jiný. Že ne?

22.2.2017 21:17
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

bilusik napsal(a):
No, já si zase přemýšlím opačně, že ten co nechce vystavovat a chovat, nemusí být rozhodně lakomý a špatný zájemce o moje štěně. Když dá třeba za kvalitní fenku s PP na mazlíka 20 tisíc Kč - a chce kvalitní zvíře, co nejvíce odpovídající standardu a zdravé a bude ji mít na gauči - tak si o něm nebudu rozhodně myslet, že je lakomý - ten je spíše pro mne zárukou, že se u něj má fenka s PP bude mít dobře. Než u toho, co už vidí, jak zaplatil vysokozu cenu a už jen přemýšlí, aby udělal výstavu a bonitaci a choval, aby se mu investice vrátila - ten bude spíš na prašulky a třeba lakomý a zištný. Proto jsem psal, že nemám problém prodat kvalitní štěně na gauč, klidně tomu, co nechce na výstavy a chovat, jen chce kvalitní štěně s PP - a možná podle mne se u něj bude mít štěně lépe než u toho, kdo to chce primárně na výstavy a chov. Tak to zase třeba po zkušenostech s lidmi vidím já.

Tak to vidite asi podobne jako Fiona, ona pouze reagovala na slova "balu" Asi jste necetl cele.

22.2.2017 21:18
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

bilusik napsal(a):

O nevhodných rukou lakomého majitele psala balu.

22.2.2017 21:19
conie

XXX.XXX.206.202

balisek napsal(a):
Já vám v případě chodského psa i věřím. Vaše známá si bohužel vybrala relativně málopočetné plemeno. Fenky jsou očividně "nedostatkovým zbožím" a tudíž si je většinou rozeberou chovatelé mezi sebou. Nehledejte v tom žádnou diskriminaci.

Já v 90. letech velice toužila po čínském chocholatém psu. Jejich chov však byl ještě plenkách, cena nedozírná a štěňata pro nechovatele prakticky nedostupná. Nepořídila jsem si kvůli tomu bezpapíráka ani se necítila dotčená. Holt jsem si vybrala jiné plemeno a na naháče si počkala dalších 20 let smajlík.

Taky jsem si počkala na vysněné plemeno až jsem na něj měla a bylo k sehnání, v mém případě rovných 18 let. Je to o nastavení člověka, ten, kdo po rozhovoru s jednou CHS sáhne po pesovi bez PP, by si ho stejně nakonec koupil, protože by se mu s PP zdál předražený - bylo by to moc daleko - apod.

22.2.2017 21:20
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

balisek napsal(a):

No a pritom treba muj tatka si kdysi chodaka koupil-fenku, po znamosti, mel vystavni ambice, ale blbe prezubila a mel po ambicich . To je zase druha strana veci.

22.2.2017 21:21
bilusik

XXX.XXX.168.4

Lexaurin napsal(a):
Tak to vidite asi podobne jako Fiona, ona pouze reagovala na slova "balu" Asi jste necetl cele.

Píši, že to vidím opačně a s prodejem kvalitních štěňat s PP zájemcům co je budou mít jen na gauči na mazlíka rozhodně nemám osobně problém.

22.2.2017 21:21
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

conie napsal(a):
Taky jsem si počkala na vysněné plemeno až jsem na něj měla a bylo k sehnání, v mém případě rovných 18 let. Je to o nastavení člověka, ten, kdo po rozhovoru s jednou CHS sáhne po pesovi bez PP, by si ho stejně nakonec koupil, protože by se mu s PP zdál předražený - bylo by to moc daleko - apod.

Co tu porad pisete o nejakem rozhovoru s jednou CHS? Prectete si, co pisu. Uz me to neba, nema to cenu.

22.2.2017 21:22
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conie napsal(a):
Nápodobně, Fiona tu jen šíří skutečně nesmysly a tak trochu paniku, zbytečně. Nelze usuzovat z jedné či max 2 zkušeností, že by jich bylo víc skutečně nevěřím. Někdo jen potřebuje stále vyvolávat diskuze s nádechem senzace.

Já šířím nesmysly a paniku?
Neumíte číst? Neobtěžujete se číst příspěvky celé? Nechápete psaný text? Překrucujete omylem nebo záměrně?

Pokud máte dojem, že někdo vyvolává diskuze s nádechem senzace - nezapojujte se, nikdo Vás nenutí.

22.2.2017 21:24
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

bilusik napsal(a):
Píši, že to vidím opačně a s prodejem kvalitních štěňat s PP zájemcům co je budou mít jen na gauči na mazlíka rozhodně nemám osobně problém.

Co vidíme každý jinak?

22.2.2017 21:25
conie

XXX.XXX.206.202

Fiona.Praha napsal(a):
Já šířím nesmysly a paniku?
Neumíte číst? Neobtěžujete se číst příspěvky celé? Nechápete psaný text? Překrucujete omylem nebo záměrně?

Pokud máte dojem, že někdo vyvolává diskuze s nádechem senzace - nezapojujte se, nikdo Vás nenutí.

Ten hadr na hlavu nezabral. zkuste něco silnějšího.

22.2.2017 21:29
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conie napsal(a):
Ten hadr na hlavu nezabral. zkuste něco silnějšího.

Tak teď jsem si jistá - pletete si, dámo, pojmy s dojmy - tedy nicky a jejich příspěvky.

Mokrý hadr doporučila balu Lexaurin.

Ale je samozřejmě pravda, že já nečtu celé příspěvky, já šířím paniku a já nechápu text, na rozdíl od Vás.
Myslím, že tím bychom to mohly uzavřít - já tedy určitě.

Takže doporučuji ten hadr na hlavu Vám, snad se pak kapáček zorientujete v diskusi.

22.2.2017 21:30
bilusik

XXX.XXX.168.4

Fiona.Praha napsal(a):

Toto vidím jinak, už jsem své názory psal. Kdo chce, ten si štěně s PP sežene a není to tak, že u všech plemen prodávají kvalitní štěňata jen zájemcům o výstavy - jak jsem psal, já třeba takové požadavky nemám a od různých plemen vím, že spoustu chovatelů také ne. Klidně prodám kvalitní štěně i zájemci na gauč, hlavně, když se bude mít u něj dobře a je mi jedno, že nebude jezdit po výstavách - to je za jeho peníze konečně jeho věc. A je mi jedno, že mi nebude dělat kvalitním štěnětem po výstavách a na bonitaci reklamu.

22.2.2017 21:31
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

conie napsal(a):

Reknu vam to asi tak- na fb jede obrovska kampan proti mnozitelum, ti, kteri prodavaji stenata bez PP za naklady jsou oznacovani jako mnozitele, kteri vydelavaji na bezpapiracich atp. Ja to samozrejme chapu do urcite miry- chudaci psi v klecich v chlive curajici a kadici pod sebe a jen plkajici stenata to je humus a cire zoufalstvi tech zivych tvoru, pak ale z ruznych stran slysim stesky zajemcu o papirova stenata a uz to ve mne vyvrelo.Proto jsem tu napsaka, jak se veci maji. Tot vse.

22.2.2017 21:33
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

bilusik napsal(a):
Toto vidím jinak, už jsem své názory psal. Kdo chce, ten si štěně s PP sežene a není to tak, že u všech plemen prodávají kvalitní štěňata jen zájemcům o výstavy - jak jsem psal, já třeba takové požadavky nemám a od různých plemen vím, že spoustu chovatelů také ne. Klidně prodám kvalitní štěně i zájemci na gauč, hlavně, když se bude mít u něj dobře a je mi jedno, že nebude jezdit po výstavách - to je za jeho peníze konečně jeho věc. A je mi jedno, že mi nebude dělat kvalitním štěnětem po výstavách a na bonitaci reklamu.

To jste vy, zaslouzite

22.2.2017 21:36
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

bilusik napsal(a):

No a já už potřetí píši, že jsem si myslela, že cílem chovatele je, aby se jeho odchovy měly dobře (třeba na gauči, nebo při sportu) a jako bonus třeba některé štěně chodilo na výstavy a třeba zasáhlo do chovu.

A podle balu je majitel, co chce psa jen na mazlíka, sport... lakomý majitel a nevhodné ruce.

Další názor byl ten, že pokud běžný zájemce bez chovatelských ambicí nepořídí u CHS, štěně mu neprodají, protože nechce chodit na výstavy a on psa chce, nebude čekat rok až se narodí podle CHS šeredka na mazlíka, ale půjde a pořídí si bez PP.

V čem se tedy naše názory liší?

22.2.2017 21:37
bilusik

XXX.XXX.168.4

Lexaurin napsal(a):
To jste vy, zaslouzite

Protože jsem se za ta léta již přesvědčil, že zájemce o výstavy a chov, nemusí být pro štěně vždy ten nejlepší zájemce. A spokojené nejhezčí štěně z vrhu na gauči mne nechává zcela v klidu, hlavně když se má dobře, nikoho do výstav a chovu nenutím, za štěně si zaplatili a rozhodnutí je zcela na novém majiteli, neřeším to. Samozřejmě, že když někdo chce na chov a výstavy, jsem rád, ale není to pro mne priorita.

22.2.2017 21:47

Nikomu neberu, že se mu na výstavě líbí, ale absolutně chápu toho, kdo vystavovat nechce.
Před pár lety jsem se byla podívat na mezinárodce v Brně ( byla jsem momentálně bez psa, tak jsem si to chtěla užít ). Odjížděla jsem maximálně znechucená. Nejvíc mě iritovaly pos.rané přeplněné haly, zmatky kolem kruhů i v kruzích ( u krátkosr.kolií dokonce posoudili mezi fenami psa a pak nevěděli, co s tím), v některých kruzích si vyloženě soukromničili, žádná hezká podívaná. Byla jsem ráda, že jsem odtamtud vypadla. Když si představím, že bych to měla absolvovat jako celodenní záležitost se psem - děkuji - nechci.

22.2.2017 21:50

Jo a ještě k tomu dodám, že dámy sice vystavovaly skoro ve večerních šatech, ale psy nechaly bobkovat v uličkách s tím, že si zaplkatily dost vysoké startovné na to, aby tam po nich někdo uklízel.

22.2.2017 21:54
AmyOva

XXX.XXX.49.154

Sleduji tady vaši přestřelku celou dobu a musím říct, že dost dobře nechápu o co jde. Snad všichni se shodneme na tom, že situaci nelze paušalizovat na všechny CHS všech ras. Vždy to bude o prioritách konkrétního chovatele a plemene. Kdyby byla situace tak tragická, tak ani já nemám svou fenku. Je s PP a přesto, že je nyní uchovněná, březí a splnili jsme vše co bylo nutné, tak jsme ji rozhodně s tímto nekupovali a naplánovali. Musím říct, že i když jsem ji sháněla více než půl roku, tak se mě ANI JEDEN chovat neptal, zda budu vystavovat či dokonce chovat. Jediný problém jsem měla s tím, že se myslivcům moc nechtělo dávat štěně do města. Ale to je právě známka toho, že chtěli ať se mají dobře. O to šlo všem. A jezevčík je prostě nejšťastnější na loukách a v lesích. To už je zase ale jiné téma.

22.2.2017 21:59
awake

XXX.XXX.115.235

Janae napsal(a):
A to je jeden z důvodů, proč bych uvažovala o bezpapírákovi. Naprosto přesně si pamatuji, jak chovatelka doslova prudila, abychom vystavovali a přitom byl domluvený pouze svod. Nakonec volala několikrát do týdně, děsně se zajímala o psa, měl potřebu nám neustále v něčem radit a nutila nám jeho uchovnění.
Chtěli jsme pouze psa, nechtěli jsme novou známou a už vůbec jsme neměli v úmyslu vystavovat a jinak se angažovat, nakonec to můj jinak naprosto flegmatický chlap nevydržel a poslal jí do míst kde je věčná tma, pak už byl pokoj.

Tak já mám fenu (ne choďáka) a už přes dva roky čekám až se uchovní nějaký pes kterým bych mohla krýt. Vrhů se rodí řekla bych dost, ale nikdo neuchovňuje a to chovné je buď příbuzné, nebo se mi nelíbí. Co já bych dala za to, kdyby nějaký chovatel "donutil" nějakého majitele psa do chovnosti.

22.2.2017 22:07
bilusik

XXX.XXX.168.4

awake napsal(a):
Tak já mám fenu (ne choďáka) a už přes dva roky čekám až se uchovní nějaký pes kterým bych mohla krýt. Vrhů se rodí řekla bych dost, ale nikdo neuchovňuje a to chovné je buď příbuzné, nebo se mi nelíbí. Co já bych dala za to, kdyby nějaký chovatel "donutil" nějakého majitele psa do chovnosti.

A tak šlo si koupit i vlastního kvalitního psa a uchovnit, pak nejste na nikom závislá.

jolyha

22.2.2017 22:09
jolyha

XXX.XXX.229.101

Jeden posudek je naprd. Mám na jednoho psa během tři čtvrtě roku posudků osm od šesti rozhodčích. Podle posudků jsem evidentně vystavovala pokaždé jiného psa - a to i u těch dvou rozhodčích, kteří zrovna téhož psa posuzovali dvakrát - vždy s odstupem cca měsíce. Poprvé byl jednomu rozhodčímu pes mohutnější a vyšší než by měl být, s širší hlavou a samčím výrazem. Podruhé byl tentýž pes u stejného rozhodčího jemnější kostry, ideální výšky a hlava spíše samičího výrazu. Druhý opakující se rozhodčí poprvé vyzdvihnul krásně hluboký hrudník a délku ocasu. Podruhé za měsíc a půl měl tentýž pes u stejného rozhodčího hrudník mělčí a ocas krátký... A fakt jsem mu ho mezitím nekupírovala a po hrudníku mu nešlapala, aby se scvrknul. Jak jsem psala, pokud bych byla chovatel, byla bych ráda pokud by majitelé udělali zdravotní testy, které jsou u plemene povinné do chovu. I s tím, že bych je novým majitelům zaplatila. Zajímalo by mne vědět jak jsou na tom odchovy zdravotně. Jedna výstava fakt nic nespasí a pokud psa nevidím na vlastní oči, tak známka a posudek mi jako chovateli nic neřekne.

A jinak jak jste psal něco o tom, že kdyby se všichni zůčastnili svodu, tak by pak nedošlo k zařazení do chovu u jedince, jehož sourozenci trpí vadou nebo nemocí - i když daný jedinec je zdráv a exteriérově standard... na to jste jako přišel jak? Pokud bude sedm štěňat z jednoho vrhu špatných jak po zdravotní, tak po exteriérové stránce a do chovu neprojdou, ale to poslední, osmé, bude mít zdravotní testy ok a exteriérově projde bonitací, bude z něj chovné zvíře, na kterém může majitel chovat. Zdravotní a exteriérový stav jeho sourozenců o možnosti jeho uchovnění nijak nerozhoduje. To už je pak čistě na jeho majiteli zda ho v chovu použije nebo nee, zakázat mu to nikdo nemůže. K čemu vám pak jako chovateli bude vědět, že sedm z osmi štěňat byl doslova "průser", ale na osmém exteriérově i zdravotně jakž takž se bude dále chovat...? Budete to vědět, ale nebudete tomu moci niijak zabránit, protože bude chovný/á. Pomůže vám to nějak v dalším chovu?

22.2.2017 22:13
awake

XXX.XXX.115.235

bilusik napsal(a):
A tak šlo si koupit i vlastního kvalitního psa a uchovnit, pak nejste na nikom závislá.

Už nad tím přemýšlím . Jenže to už chce spíš ze zahraničí a nejlépe odrostlé štěně - dospělého psa a tam jsou ceny už hoodně vysoko. Navíc já neodchovávám pravidelně ale jednou za pár let, tak pořád váhám.

jolyha

22.2.2017 22:17
jolyha

XXX.XXX.229.101

Výstav jsem absolvovala dost, dokud jsem chovala, "musela " jsem. Už nechovám, právě proto, že mne prostě výstavy a věci okolo z hloubi duše nebavily a vysloveně otravovaly. Stres to pro mne byl. Proto věřím tomu, že se najde dost lidí, kteří to mají stejně a je pro ně děsivá představa i té jedné výstavy. Přesto - stejně jako já - chtějí psa s PP. Mám asi štěstí, ale podařilo se mi narazit na chovatele, kteří preferují stálý domov, kde se pesan bude mít fajn a jsou rádi, že pokud třeba nenaroste zub, pes stejně bude milovaným členem domácnosti a nebude se stěhovat o dům dál. Pokud bych ale takového nepotkala a všichni by tervali na výstavě a bonitaci, měla bych asi doma bezpapíráka. Nejsem laik, věděla bych na co se při pořizování psíka zaměřit, takže křížence ani maroda bych si asi domů nedonesla. I tak jsem ráda, že jsem měla štěstí na "své" chovatele a nemusela jsem tuto věc řešit.

22.2.2017 22:19

Jestli ono to taky není tím, že psů je moc, rozhodčích málo. Když jeden rozhodčí posuzuje v kruhu od rána od 9. hodin, do 16. odpoledne, kruhem mu projde např.5 plemen, tak už ve 14 hod. neví, co blábolí. Ale možná je to složitější.

22.2.2017 22:33
bilusik

XXX.XXX.168.4

awake napsal(a):
Už nad tím přemýšlím . Jenže to už chce spíš ze zahraničí a nejlépe odrostlé štěně - dospělého psa a tam jsou ceny už hoodně vysoko. Navíc já neodchovávám pravidelně ale jednou za pár let, tak pořád váhám.

No jasně u odrostlých přezubených štěňat, na kterých už je něco vidět je tam cena o dost vyšší než u malých štěňat - paradoxně u nás je to se starším štěnětem bohužel a s cenou naopak.

22.2.2017 22:36
bilusik

XXX.XXX.168.4

Jestli ono to taky není tím, že psů je moc, rozhodčích málo. Když jeden rozhodčí posuzuje v kruhu od rána od 9. hodin, do 16. odpoledne, kruhem mu projde např.5 plemen, tak už ve 14 hod. neví, co blábolí. Ale možná je to složitější.

Rozhodčích je u nás dost. Tohle dělají pořadatelé výstav, kteří si pozvou co nejméně rozhodčích s aprobací na co nejvíce plemen - aby ušetřili za rozhodčí peníze, za jejich honoráře, cesťáky a peníze za ubytování, když jsou dvoudenní výstavy. Takže rozhodčích je dost a je to velmi jednoduché, jsou v tom peníze, pořadatel chce co nejvíce ušetřit - proto si pozve co nejméně rozhodčích co mohou posuzovat co nejvíce plemen a skupin. O rozhodčí odborníky co pískají jedno nebo 2 plemena - není na normálních výstavách moc zájem - zvou se spíše na klubovky. Takže zase peníze až na prvním místě...

22.2.2017 22:46

Zas taková brnkačka ta výstava není smajlík

22.2.2017 22:47

Pardon, vypůjčila jsem si obrázek z jedné známé ch.st.

22.2.2017 23:07
balisek

XXX.XXX.131.211

Výstava je soutěž krásy ovlivněná lidským faktorem - zejména pokud jde o all-round rozhodčí, kteří nejsou úzce specializovaní na posuzované plemeno. Navíc ani pes se pokaždé nepředvede ve stejné formě. Takže pokud nejde o skutečně špičkového, ale "jen" průměrného či lehce nadprůměrného jedince, opravdu může osm posudků vypadat jako hodnocení 8 různých psů smajlík.

Prezentace na výstavě je určitá forma reklamy pro psa a chovatelskou stanici, ze které pochází. Jelikož hodnocení významnou měrou ovlivňuje také kvalita předvedení, nemusí známka z výstavy zcela objektivně vypovídat o kvalitě daného jedince. A právě proto máme svody a bonitace, kde je na posouzení mnohem víc času a víc než na prvotřídní výstavní postoj se hledí na samotného psa. Viděla jsem hezké psy s čistým bonitačním kódem, kteří na výstavě získali pouze VD, jelikož je majitel neuměl ideálně předvést.

Svod mladých rozhodně není samoúčelnou záležitostí. Právě na svodu lze zachytit vývojové odchylky, které jsou při včasném odhalení leckdy snadno řešitelné - u vlkodavů jsme např. poměrně často řešili začínající prošlapy, které se ještě daly klidně spravit dobrou výživou a potravními doplňky. Souhrnné výsledky svodů jsou významnou součástí vyhodnocování úrovně plemene a společně s výsledky bonitací dávají relativně seriozní přehled o celkové úrovni chovu plemene.

Hledáte-li špičkového psa / fenu pro svůj příští chov, mají pro Vás bonitační kódy a výsledky svodů neocenitelnou hodnotu. Budete koukat nejen na výsledky rodičů, ale také jejich sourozenců a dřívějších odchovů po těchto rodičích. Dá Vám to obrázek, zda se jedná o vyrovnanou kvalitu v této linii nebo jen výjimku z průměru či podprůměru, která se náhodou povedla.

22.2.2017 23:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Fiona.Praha napsal(a):

Souhlas. Byla jsem tam jen jako divák, podpořit kamarády. Vydržela jsem tam asi dvě hodiny a rozhodně mne to nebavilo. Člověka tyhle věci musí bavit a já nejsem z těch. Mé psy také nebaví někde jen ležet a na něco čekat. A to jsem tam nešla předem otrávená, těšila jsem se na kamarády a jejich pejsy. Já si radši se psy udělám půldenní výlet někde po lesích, kde je to pro mé i jejich zdraví. Ale ať to nevypadá, že zavrhuju ty, co je to baví. Klidně, každý je na něco, ale já s díky ne.

22.2.2017 23:24
awake

XXX.XXX.115.235

Zas taková brnkačka ta výstava není smajlík

Ale není to tak hrozné . Zvládne to i 8mi leté dítě

22.2.2017 23:32

balisek napsal(a):
Výstava je soutěž krásy ovlivněná lidským faktorem - zejména pokud jde o all-round rozhodčí, kteří nejsou úzce specializovaní na posuzované plemeno. Navíc ani pes se pokaždé nepředvede ve stejné formě. Takže pokud nejde o skutečně špičkového, ale "jen" průměrného či lehce nadprůměrného jedince, opravdu může osm posudků vypadat jako hodnocení 8 různých psů smajlík.

Prezentace na výstavě je určitá forma reklamy pro psa a chovatelskou stanici, ze které pochází. Jelikož hodnocení významnou měrou ovlivňuje také kvalita předvedení, nemusí známka z výstavy zcela objektivně vypovídat o kvalitě daného jedince. A právě proto máme svody a bonitace, kde je na posouzení mnohem víc času a víc než na prvotřídní výstavní postoj se hledí na samotného psa. Viděla jsem hezké psy s čistým bonitačním kódem, kteří na výstavě získali pouze VD, jelikož je majitel neuměl ideálně předvést.

Svod mladých rozhodně není samoúčelnou záležitostí. Právě na svodu lze zachytit vývojové odchylky, které jsou při včasném odhalení leckdy snadno řešitelné - u vlkodavů jsme např. poměrně často řešili začínající prošlapy, které se ještě daly klidně spravit dobrou výživou a potravními doplňky. Souhrnné výsledky svodů jsou významnou součástí vyhodnocování úrovně plemene a společně s výsledky bonitací dávají relativně seriozní přehled o celkové úrovni chovu plemene.

Hledáte-li špičkového psa / fenu pro svůj příští chov, mají pro Vás bonitační kódy a výsledky svodů neocenitelnou hodnotu. Budete koukat nejen na výsledky rodičů, ale také jejich sourozenců a dřívějších odchovů po těchto rodičích. Dá Vám to obrázek, zda se jedná o vyrovnanou kvalitu v této linii nebo jen výjimku z průměru či podprůměru, která se náhodou povedla.

22.2.2017 23:35
balisek

XXX.XXX.131.211

Ono taky záleží na tom, na jakou výstavu jdete. Pro začátečníka není dobré hned napoprvé vyrazit na velkou mezinárodní výstavu. Lepší je začínat s malými oblastními a krajskými výstavami, kde je mnohem uvolněnější a ve všech směrech klidnější atmosféra, rozhodčí jsou poněkud tolerantnější a konkurence přejícnější, jelikož nejde o žádné významné tituly.

23.2.2017 07:05

Hezké čtení...

"Nicméně samotná výstava pro mě vždy přestavuje příjemně a užitečně strávený den. Zjistím, jaký je pohled na mého psa cizíma očima. Pokecám s dalšími chovateli a majiteli, podívám se na další plemena, obejdu stánky..."
a co znamená pro psa? super strávený den? užije si to? pokecá? stánky prohlédne?...?

Co řekne ta jedna (i více) výstava? No prd. Z chovatelského hlediska potřebuješ znát i konkrétní odchylky od standardu, ať se nedávají do kupy páry s týmiž problémy a to ti posudek z výstavy nedá. Takže smysl má poctivý svod a poctivá bonitace, kde je exteriéru věnovaná detailní pozornost a je přidělen nějaký vypovídající bonitační kód. Ne výstava...a to prosím za předpokladu, že rozhodčí je skutečně znalý a posuzuje poctivě a nestranně

Proto považuji za zcela legální požadavek (přání) chovatelů na zdravotní vyšetření a alespoň svod (pokud teda je svod prováděn smysluplnou formou), lépe i bonitaci (už je zvíře "dodělané" a bonitace je důkladnější) - ne z důvodu, aby každý choval, ale protože to dává potřebné chovatelské informace - a pokud by kluby řádně fungovaly a chov odborně řídily, tak nejen pro samotné/ho chovatele ale pro klub jako základní a nutné podklady pro řízení chovu!...což je utopie, že

23.2.2017 08:08
AileenK

XXX.XXX.54.41

K té jedné výstavě, že stačí aby chovatel věděl na čem to mi přijde úsměvné a kord pokud výstavu píská allround.
Sama jsem vystavovala svůj odchov u jednoho rozhodčí během 14dnů získala jeden víkend BOB za dva týdny (ač fena nelínala, byla pořád stejná) jsme dostaly s VD s tím že na feně je úplně všechno špatně

Jinak bohužel, si myslím že paní si vybrala zrovna "špatné" plemeno, které jde do módy (no snad se mu to nestane osudným jak to tak bývá), ač to nechápu že jí nikdo nechce prodat, kord když jsem nedávno i na FB viděla chovatele, kteří měli naráz 20štěňat..

23.2.2017 10:31
whasabi

XXX.XXX.125.24

Známá má fenu chodského psa, měla štěňata vloni v létě, a vím určitě, že požadavky na výstavy, chov ani výcvik neměla žádné. Další vrh mimochodem plánuje letos.

jolyha

23.2.2017 10:38
jolyha

XXX.XXX.229.101

balisek napsal(a):
Ono taky záleží na tom, na jakou výstavu jdete. Pro začátečníka není dobré hned napoprvé vyrazit na velkou mezinárodní výstavu. Lepší je začínat s malými oblastními a krajskými výstavami, kde je mnohem uvolněnější a ve všech směrech klidnější atmosféra, rozhodčí jsou poněkud tolerantnější a konkurence přejícnější, jelikož nejde o žádné významné tituly.

Ano, ale to platí pro toho, kdo vystavovat chce a chce se to se psem naučit. Neplatí to pro výstavu povinnou k chovnosti, tam má většina plemen povinnou účast buď na mezionárodce nebo klubovce, že. Takže to asi člověku, který je již předem nucen do vystavení, ještě před pořízením štěněte, moc nepomůže. Ke svodům mladých - je dost velká část plemen, která něco podobného nemají. Alespoň třeba u plemen společenských nevím ani o jednom plemeni, kde by se svod mladých dělal. Tam je většinou povinností jedna nebo dvě výstavy a bonitace - u některých plemen nějaké zdravotní testy, ale u spousty plemen žádné nejsou. Takže těm výstavám se potencionální zájemce o plemeno nevyhne - a krajská nebo oblastka nestačí. Plně chápu, že někteří lidé o podobné věci nestojí. A opravdu nevím na co zkušený chovatel potřebuje posudek z výstavy či bonitace - obzvlášť pokud může každý posudek na stejného psa znít jinak.

Nepomůžete si moc ani co se týká bonitací - ano, hodnoty, které se měří se asi měnit nebudou. Ale znám psy, kteří byli bonitováni postupně pod dvěma kluby (lze to, většinou stačí bonitace v jednom klubu a uznává ji i druhý, ale nebývá problém se přihlásit na bonitaci i u druhého klubu pokud pes už pod jedním zbonitován je, většina klubů to nezakazuje a problém s tím nemá - přinese to peníze do klubové kasy). A i ty posudky z bonitací se mohou lišit, a to dost výrazně(není to JPP, ale osobní zkušenost). Je to zase o tom, že jeden rozhodčí posoudí pohyb jako korektní, druhému se na něm něco nelíbí. Pro jednoho je správné úhlení končetin, pro druhého jsou to mírně vbočené tlapky... takže číselný kód z bonitace se lišil stejně jako posudky. Tentýž pes, v bonitačním kódu uvedeny rozdílné skutečnosti. Protože spousta věcí v tom kódu není objektivně změřitelná a zase je to o popisu rozhodčího, stejně jako na výstavě.

Pokud chce chovatel vědět jak se jeho odchov vydařil, není snad problém se s majitelem psa/ fenky domluvit a dát si někde sraz nebo si ji přijet osobně prohlédnout. Pokud jde o chovatele, měl by mít své plemeno "v oku" a umět sám posoudit zda se dané zvíře povedlo dle jeho představ. Pokud majitel nechce chovat a tudíž absolvovat bonitaci, nic přeci nebrání této dohodě mezi chovatelem a majitelem. A nemyslím si, že by tohle třeba budoucí majitele "obtěžovalo" stejně jako povinná účast na výstavě. A to, co chovatel na psovi uvidí na vlastní oči by pro něj mělo mít rozhodně lepší vypovídající hodnotu, než posudky, které se mohlu dost diametrálně lišit. Pokud tedy chovatel svému plemeni rozumí. Pokud nee, nepomůže mu ani stovka posudků a bonitačních kódů.

23.2.2017 11:10
macomb

XXX.XXX.200.139

Asi mě to nedá a zkusím se zeptat přímo na stránkách CHP na fb

23.2.2017 11:39

jolyha napsal(a):
Ano, ale to platí pro toho, kdo vystavovat chce a chce se to se psem naučit. Neplatí to pro výstavu povinnou k chovnosti, tam má většina plemen povinnou účast buď na mezionárodce nebo klubovce, že. Takže to asi člověku, který je již předem nucen do vystavení, ještě před pořízením štěněte, moc nepomůže. Ke svodům mladých - je dost velká část plemen, která něco podobného nemají. Alespoň třeba u plemen společenských nevím ani o jednom plemeni, kde by se svod mladých dělal. Tam je většinou povinností jedna nebo dvě výstavy a bonitace - u některých plemen nějaké zdravotní testy, ale u spousty plemen žádné nejsou. Takže těm výstavám se potencionální zájemce o plemeno nevyhne - a krajská nebo oblastka nestačí. Plně chápu, že někteří lidé o podobné věci nestojí. A opravdu nevím na co zkušený chovatel potřebuje posudek z výstavy či bonitace - obzvlášť pokud může každý posudek na stejného psa znít jinak.

Nepomůžete si moc ani co se týká bonitací - ano, hodnoty, které se měří se asi měnit nebudou. Ale znám psy, kteří byli bonitováni postupně pod dvěma kluby (lze to, většinou stačí bonitace v jednom klubu a uznává ji i druhý, ale nebývá problém se přihlásit na bonitaci i u druhého klubu pokud pes už pod jedním zbonitován je, většina klubů to nezakazuje a problém s tím nemá - přinese to peníze do klubové kasy). A i ty posudky z bonitací se mohou lišit, a to dost výrazně(není to JPP, ale osobní zkušenost). Je to zase o tom, že jeden rozhodčí posoudí pohyb jako korektní, druhému se na něm něco nelíbí. Pro jednoho je správné úhlení končetin, pro druhého jsou to mírně vbočené tlapky... takže číselný kód z bonitace se lišil stejně jako posudky. Tentýž pes, v bonitačním kódu uvedeny rozdílné skutečnosti. Protože spousta věcí v tom kódu není objektivně změřitelná a zase je to o popisu rozhodčího, stejně jako na výstavě.

Pokud chce chovatel vědět jak se jeho odchov vydařil, není snad problém se s majitelem psa/ fenky domluvit a dát si někde sraz nebo si ji přijet osobně prohlédnout. Pokud jde o chovatele, měl by mít své plemeno "v oku" a umět sám posoudit zda se dané zvíře povedlo dle jeho představ. Pokud majitel nechce chovat a tudíž absolvovat bonitaci, nic přeci nebrání této dohodě mezi chovatelem a majitelem. A nemyslím si, že by tohle třeba budoucí majitele "obtěžovalo" stejně jako povinná účast na výstavě. A to, co chovatel na psovi uvidí na vlastní oči by pro něj mělo mít rozhodně lepší vypovídající hodnotu, než posudky, které se mohlu dost diametrálně lišit. Pokud tedy chovatel svému plemeni rozumí. Pokud nee, nepomůže mu ani stovka posudků a bonitačních kódů.

Ano, chovatel se může zajet na svůj odchov podívat. Ale ne každý chovatel je také zkušený posuzovatel. (kdyby to tak bylo, tak by podle vaší teorie bylo mnohem jednodušší stát se rozhodčím, protože by to mohl být každý chovatel)

Ale - a teď píšu o tom, co by prospělo plemeni jako celku a tedy o utopii - ideálně by se měli na svodu předvést VŠICHNI odchovaní jedinci (ne jednoho chovatele, ale všechna zapsaná štěňata do PK). Tím by vznikl komplexní přehled o úrovni plemene.

23.2.2017 11:40
macomb

XXX.XXX.200.139

Tak nevím, nevím, kolik toho paní oslovovala, ale zatím se mi dostává odpovědí od chovatelů, že v tomto si žádné podmínky nekladou a jak tady už bylo zmíněno, nemůžou odhadnout v 8-mi týdnech zdali bude do budoucna štěně moct být uchovněné. Tak at se paní zkouší ptát dál. A jaké chs oslovovala, pokud to tedy není tajné ? smajlík

23.2.2017 11:43
anonymx

XXX.XXX.27.66

Taky se mi to nějak nezdá. Stačí se podívat do inzerce, jsou tam i starší štěňata a zřejmě nestandardní...

23.2.2017 11:46
macomb

XXX.XXX.200.139

anonymx napsal(a):
Taky se mi to nějak nezdá. Stačí se podívat do inzerce, jsou tam i starší štěňata a zřejmě nestandardní...

Já tenkrát oslovila jen dvě chs a ani jedna tuhle podmínku neměla a to jsem řekla rovnou, že to nechci slibovat, že třeba mě to časek chytne, ale to nemůžu říct hned. Co jsem vložila dotaz na oficiální fb stránku chp tak se tomu každý divý, že to ještě neslyšel a že nakryto je teď dost, tak nevím.Docela by mě zajímalo o které chovky se jedná

23.2.2017 11:48
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Nečetla jsem pak dál už celé. Ale nedalo mi to a ze zajímavosti jsem se podívala na internet na pár chovek choďáků. Předem píši, že jsem nijak nezkoumala jak seriozní chovky to jsou, koukala jsem jen na info o štěňatech. A třeba v této chovce (http://krosandra.wz.cz/stenatka.html) vyloženě píší, že pro ně není prioritou aby se nový majitel se štěnětem zúčastnil výstav, nebo se věnoval výcviku. Štěňata jsou sice již všechna zamluvená, ale psala jste, že známá hledala půl roku a nenašla jedinou chovku, kde by ta výstava nebyla podmínkou, tak nevím.

http://pod-chlumem.webnode.cz/o-nas/ Tady další chovka kde mají štěňátka a podle toho co majitelka chovky píše asi také nebudou podmínkou výstavy.

Nevím, prostě mi nějak nejde do hlavy, že by se za půl roku nedalo sehnat štěně choďáka, u kterého by nebylo podmínkou účastnit se výstav.

23.2.2017 11:52
macomb

XXX.XXX.200.139

Je to blbost, jen jedna paní mě napsala, že měla podmínku u posledního vrhu pouze svod.

23.2.2017 16:59
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Je, prominte, ja jsem si to vsechno vymyslele a celou dobu se tu nesmirne bavim.
Ta znama fb nezkousela- nema ho v provozu, rikala, ze kontaktovala ty stanice, ktere maji kontakt na strankach klubu, nejsou to vsechny + a uz se opakuji chovatele na vystave. Na fb na stranky CHP jsem si dala pozadavek za ni ja, tak uvidim.

Alena V.

23.2.2017 17:37
Alena V.

XXX.XXX.118.1

Já chovám kočky a tam to pomalu spěje k opačnému extrému. Většina koťat je nabízeno na mazlíka a prodávají se již kastrovaná. Zájemce, který zvažuje, že by se chtěl chovu věnovat, ale zatím ještě nemá zavedenou chovatelskou stanici a vlastně ještě není úplně rozhodnutý, jestli ji založí, chce zatím zkusit jen pár výstav prakticky nemá šanci koupit nekastrované kotě.

23.2.2017 17:39
marcelaamax

XXX.XXX.199.114

Lexaurin napsal(a):
Je, prominte, ja jsem si to vsechno vymyslele a celou dobu se tu nesmirne bavim.
Ta znama fb nezkousela- nema ho v provozu, rikala, ze kontaktovala ty stanice, ktere maji kontakt na strankach klubu, nejsou to vsechny + a uz se opakuji chovatele na vystave. Na fb na stranky CHP jsem si dala pozadavek za ni ja, tak uvidim.

Já jsem ty dvě zrovna našla na stránkách klubu ;-).

23.2.2017 17:41
Lexaurin

XXX.XXX.239.37

marcelaamax napsal(a):
Já jsem ty dvě zrovna našla na stránkách klubu ;-).

Maji fenky, ci planuji vrh? Které to jsou, doporučil ji je.

23.2.2017 17:42
Lexaurin

XXX.XXX.239.37

Už vidim vyse- hned ji to pisu, dik.

Evka0092

24.2.2017 00:30
Evka0092

XXX.XXX.59.88

Fáma to je, jen asi někteří lidé od choďáků jsou bohužel trochu "jiní", což je závěr, ke kterému jsem po určité době taky došla :) Aneb jak se zvyšuje poptávka bPP domácím chovům.

Mě třeba výstavy dost baví, ale upřímně - je to k ničemu. Jak už je psáno výše, na výstavy se zvou neustále ti samí rozhodčí all roudeři. Spousta z nich ani neví, co má na psovi hodnotit nebo co je ve standardu, a nakonec napíše do posudku úplný žvást. Ve stejném roce dá psovi skoro VD a potom BOB.. Nebo vás třeba ani neposoudí, protože se jim prostě nechce (ačkoliv máte právo aspoň na důvod, proč jste posudek nedostala). Výstavy jsou pro lidi, ne pro psy.

Svod/bonitace by měly být objektivnější, ale stále je tam jeden rozhodčí, který dle svého subjektivního názoru zaškrtává čísla v kartě. Čili ani na svodu nebudou posudky jednotné a objektivní. To asi ani nejde.

24.2.2017 07:08

"Svod/bonitace by měly být objektivnější, ale stále je tam jeden rozhodčí, který dle svého subjektivního názoru zaškrtává čísla v kartě. Čili ani na svodu nebudou posudky jednotné a objektivní. "
u mého plemene, kde je svod i bonitace pořádána, je stanovena bonitační komise, která je minimálně 3 členná a je tam mimo jiné rozhodčí z exteriéru s aprobací pro plemeno i rozhodčí z výkonu! Takže žádný jednotlivec, který rozhoduje jak se vyspal !

a proto taky výše píšu "poctivá/řádná" bonitace/svod...(jejíž jedním z kritérií je i ta vícečetná komise včetně hodnotitelů zvnějšku)

nic objektivnějšího asi nebude.

24.2.2017 07:59

Evka0092 napsal(a):
Fáma to je, jen asi někteří lidé od choďáků jsou bohužel trochu "jiní", což je závěr, ke kterému jsem po určité době taky došla :) Aneb jak se zvyšuje poptávka bPP domácím chovům.

Mě třeba výstavy dost baví, ale upřímně - je to k ničemu. Jak už je psáno výše, na výstavy se zvou neustále ti samí rozhodčí all roudeři. Spousta z nich ani neví, co má na psovi hodnotit nebo co je ve standardu, a nakonec napíše do posudku úplný žvást. Ve stejném roce dá psovi skoro VD a potom BOB.. Nebo vás třeba ani neposoudí, protože se jim prostě nechce (ačkoliv máte právo aspoň na důvod, proč jste posudek nedostala). Výstavy jsou pro lidi, ne pro psy.

Svod/bonitace by měly být objektivnější, ale stále je tam jeden rozhodčí, který dle svého subjektivního názoru zaškrtává čísla v kartě. Čili ani na svodu nebudou posudky jednotné a objektivní. To asi ani nejde.

Udivuje mě, že se pořád najdou lidé, kteří si myslí, že když jednou pes dostane na výstavě nějakou známku a hodnocení, že už nemůže na jiné výstavě i od stejného posuzovatele dostat jinou, a třeba o dva řády horší nebo lepší. Ale tak to prostě je - jednou má pes dobrou náladu, hezky se předvádí, podruhé ne...

Neposoudí na výstavě, že "se jim nechce?" To je co? Vyhodili vás z kruhu?

jolyha

24.2.2017 15:02
jolyha

XXX.XXX.229.101

Udivuje mě, že se pořád najdou lidé, kteří si myslí, že když jednou pes dostane na výstavě nějakou známku a hodnocení, že už nemůže na jiné výstavě i od stejného posuzovatele dostat jinou, a třeba o dva řády horší nebo lepší. Ale tak to prostě je - jednou má pes dobrou náladu, hezky se předvádí, podruhé ne...

Neposoudí na výstavě, že "se jim nechce?" To je co? Vyhodili vás z kruhu?

Ale tam nejde o známku, to je pochopitelné, že ta se může lišit - i v případě stejný rozhodčí x stejný pes. Neměl by se ale snad rapidně lišit posudek, ne? Pokud tentýž rozhodčí posuzuje téhož psa v rozmezí 14ti dnů a jednou mu napíše až příliš mohutnou samčí hlavu a podruhé jemný, spíče samičí výraz - je tam asi něco špatně. Stejně tak se během 14ti dní z ideálně hlubokého hrudníku a dlouhého ocasu nestane hrudník mělký a ocas výrazně kratší. Pokud by byly námitky k nesení ocasu, fajn - jednou pes může kráčet hrdě, podruhé nemít náladu, chápu. Ale jak se mu tím proboha změní DÉLKA toho ocasu? Stejně tak jednou kebule "jak kýbl", podruhé hlava příliš jemná, samičí? Jak prosím dokáže změna nálady psa ovlivnit utváření lebky? Pokud by se to týkalo srsti - ok, pes může vylínat. Pokud by se to týkalo, postoje, nesení ocasu atd. - to může ovlivnit nálada psa. Ale během 14 ti dní, pes ve stále stejné kondici a tak rozdílné posudky? Tam to pak zavání jediným - pes je prostě posouzen v porovnávání s ostatními zrovna se účastnícími psy. A to teda nesvědčí o kvalitách rozhodčích, bohužel. To, že jeden pes má hlavu víc "samčí" oproti druhému snad pozná i blbec. Ale rozhodčí by tam měl být od toho, aby psa posuzoval ve vztahu ke standardu, ne ve vztahu k oststním zrovna se účastnícím psům. Pořadí a známky - jasně, tam je to o vztahu k oststním účastníkům, samozřejmě. Ale posudek jako takový? Proto pořád píšu, že chovateli ten jeden dva posudky z výstav, kam donutí jít i ty, kteří zájem nemají (jen proto aby si od něj štěně miohli pořídit) fakt nijak nepomohou v orientaci zda odchov byl kvalitní nebo ne.

24.2.2017 15:25

jolyha napsal(a):
Ale tam nejde o známku, to je pochopitelné, že ta se může lišit - i v případě stejný rozhodčí x stejný pes. Neměl by se ale snad rapidně lišit posudek, ne? Pokud tentýž rozhodčí posuzuje téhož psa v rozmezí 14ti dnů a jednou mu napíše až příliš mohutnou samčí hlavu a podruhé jemný, spíče samičí výraz - je tam asi něco špatně. Stejně tak se během 14ti dní z ideálně hlubokého hrudníku a dlouhého ocasu nestane hrudník mělký a ocas výrazně kratší. Pokud by byly námitky k nesení ocasu, fajn - jednou pes může kráčet hrdě, podruhé nemít náladu, chápu. Ale jak se mu tím proboha změní DÉLKA toho ocasu? Stejně tak jednou kebule "jak kýbl", podruhé hlava příliš jemná, samičí? Jak prosím dokáže změna nálady psa ovlivnit utváření lebky? Pokud by se to týkalo srsti - ok, pes může vylínat. Pokud by se to týkalo, postoje, nesení ocasu atd. - to může ovlivnit nálada psa. Ale během 14 ti dní, pes ve stále stejné kondici a tak rozdílné posudky? Tam to pak zavání jediným - pes je prostě posouzen v porovnávání s ostatními zrovna se účastnícími psy. A to teda nesvědčí o kvalitách rozhodčích, bohužel. To, že jeden pes má hlavu víc "samčí" oproti druhému snad pozná i blbec. Ale rozhodčí by tam měl být od toho, aby psa posuzoval ve vztahu ke standardu, ne ve vztahu k oststním zrovna se účastnícím psům. Pořadí a známky - jasně, tam je to o vztahu k oststním účastníkům, samozřejmě. Ale posudek jako takový? Proto pořád píšu, že chovateli ten jeden dva posudky z výstav, kam donutí jít i ty, kteří zájem nemají (jen proto aby si od něj štěně miohli pořídit) fakt nijak nepomohou v orientaci zda odchov byl kvalitní nebo ne.

To se vám opravdu stalo? Máte tak rozdílné posudky od jednoho posuzovatele na jednoho psa?

jolyha

24.2.2017 16:05
jolyha

XXX.XXX.229.101

To se vám opravdu stalo? Máte tak rozdílné posudky od jednoho posuzovatele na jednoho psa?

Ano, právě že mám. Kdyby to bylo JPP, vůbec bych to neřešila. Bylo to tedy cca před 10ti lety, teď už ani nevystavuju ani nechovám, nějak mě to vše kolem otrávilo a psů je až moc. Ale opravdu - u téhož rozhodčího v rozmezí pár dní tímto stylem rozdílné posudky. Nevěděla jsem zda se smát či brečet, protože vyhazovat peníze z okna tímhle způsobem mi faakt přišlo na hlavu. Přemýšlela jsem dlouho, zpětně zkoumala konkurenci v kruhu... a jediný důvod mohl být vážně ten, že rozhodčí věděl o plemeni kulové a posuzoval vše jen v porovnání se psy zrovna přítomnými v kruhu. Což je samozřejmě v pořádku com se týká pořadí a známek. Ale už mi to fakt nepříjde v pořádku ohledně posouzení jako takového. Vždy jsem měla za to, že se posuzuje vzhledem ke standardu, ne vzhledem k ostatním přítomným. Když kouknu na posudky u více psů, se kterými jsme se výstav účastnili, není to nic extra neobvyklého. Vzhledem k tomu, že rozhodčí se během roku často opakují a vidím jak rozdílné posudky máme na jedno zvíře třeba v průběhu roku, kdy jsme daného rozhodčího potkali 4x... Opravdu to není momentální kondicí a náladou psa. Spíše momentální náladou rozhodčího a tím, že opravdu na dané plemeno nebyl odborník. Ku podivu, tyto různé posudky jsou většinou od českých a slovenských rozhodčích - a většinou těch s aprobací "na všechno". Pokud nám třeba opakovaně posuzoval téhož pesana rozhodčí ze země původu - v průběhu 4 let 3x, tak ohodnocení se trochu liší (jasně, byla jiná konkurence), ale posudek popisuje v podstatě totéž, tzn stále téhož psa. Což se u posudků od all rounderů fakt říct nedá, tam mám pocit, že jsem pod stejným jménem dovezla na výstavu pokaždé úplně jiné zvíře.

25.2.2017 22:11
bilusik

XXX.XXX.168.4

jolyha napsal(a):
Ano, právě že mám. Kdyby to bylo JPP, vůbec bych to neřešila. Bylo to tedy cca před 10ti lety, teď už ani nevystavuju ani nechovám, nějak mě to vše kolem otrávilo a psů je až moc. Ale opravdu - u téhož rozhodčího v rozmezí pár dní tímto stylem rozdílné posudky. Nevěděla jsem zda se smát či brečet, protože vyhazovat peníze z okna tímhle způsobem mi faakt přišlo na hlavu. Přemýšlela jsem dlouho, zpětně zkoumala konkurenci v kruhu... a jediný důvod mohl být vážně ten, že rozhodčí věděl o plemeni kulové a posuzoval vše jen v porovnání se psy zrovna přítomnými v kruhu. Což je samozřejmě v pořádku com se týká pořadí a známek. Ale už mi to fakt nepříjde v pořádku ohledně posouzení jako takového. Vždy jsem měla za to, že se posuzuje vzhledem ke standardu, ne vzhledem k ostatním přítomným. Když kouknu na posudky u více psů, se kterými jsme se výstav účastnili, není to nic extra neobvyklého. Vzhledem k tomu, že rozhodčí se během roku často opakují a vidím jak rozdílné posudky máme na jedno zvíře třeba v průběhu roku, kdy jsme daného rozhodčího potkali 4x... Opravdu to není momentální kondicí a náladou psa. Spíše momentální náladou rozhodčího a tím, že opravdu na dané plemeno nebyl odborník. Ku podivu, tyto různé posudky jsou většinou od českých a slovenských rozhodčích - a většinou těch s aprobací "na všechno". Pokud nám třeba opakovaně posuzoval téhož pesana rozhodčí ze země původu - v průběhu 4 let 3x, tak ohodnocení se trochu liší (jasně, byla jiná konkurence), ale posudek popisuje v podstatě totéž, tzn stále téhož psa. Což se u posudků od all rounderů fakt říct nedá, tam mám pocit, že jsem pod stejným jménem dovezla na výstavu pokaždé úplně jiné zvíře.

No, já když může, tak se některým českým rozhodčím all rounderům už vyhýbám a vybírám si výstavu podle toho co tam je za rozhodčího, protože na některé neodbornííky jsou to fakt vyhozené peníze. Není rozhodčí jako rozhodčí, to je známá věc. A jet třeba na Hořáka, což je hodně ksichtovní rozhodčí a má mezi vystavovatelkami hodně známých a posuzuje podle obou konců vodítka - jsou podle mne vyhozené peníze a speciálně Hořák je jeden z rozhodčích, kterému se vyhýbám. A jako chlap v kruhum, kde vystavují ženský (mnohdy se snimi zná a tyká si s nima - zvou si ho na bonitace a klubové akce) nemám šanci vyhrát, i kdybych měl psa nebo fenu nejlepšího z kruhu...

25.2.2017 23:02

bilusik napsal(a):
No, já když může, tak se některým českým rozhodčím all rounderům už vyhýbám a vybírám si výstavu podle toho co tam je za rozhodčího, protože na některé neodbornííky jsou to fakt vyhozené peníze. Není rozhodčí jako rozhodčí, to je známá věc. A jet třeba na Hořáka, což je hodně ksichtovní rozhodčí a má mezi vystavovatelkami hodně známých a posuzuje podle obou konců vodítka - jsou podle mne vyhozené peníze a speciálně Hořák je jeden z rozhodčích, kterému se vyhýbám. A jako chlap v kruhum, kde vystavují ženský (mnohdy se snimi zná a tyká si s nima - zvou si ho na bonitace a klubové akce) nemám šanci vyhrát, i kdybych měl psa nebo fenu nejlepšího z kruhu...

S panem Hořákem je legrace... U něj se mi líbí, že nekašle na diváky, ale psa vždy nahlas zhodnotí, vysvětlí proč uděluje jakou známku... neváhá si k psovi kleknout, aby ho dobře viděl...

A jet třeba na Hořáka, což je hodně ksichtovní rozhodčí a má mezi vystavovatelkami hodně známých a posuzuje podle obou konců vodítka - jsou podle mne vyhozené peníze a speciálně Hořák je jeden z rozhodčích, kterému se vyhýbám. A jako chlap v kruhum, kde vystavují ženský (mnohdy se snimi zná a tyká si s nima - zvou si ho na bonitace a klubové akce) nemám šanci vyhrát, i kdybych měl psa nebo fenu nejlepšího z kruhu...
Mezi chovateli je většina žen, mezi vystavovateli taky, stejně jako mezi funkcionáři v klubech... ale to není chyba těch žen, že se chlapi málo zapojují. Vy byste třeba měl šanci u nějaké posuzovatelky...

26.2.2017 08:15

bilusik napsal(a):

Pokud vás to uklidní, není to jen genderovými rozdíly. I ve skupině žen jsou samozřejmě rozdíly ( velká prsa, malá prsa, velký výstřih, malý výstřih - jak je to se zadkem - nemám zdání ) a tak p. Hořák má buď příznivce, nebo zarputilé odpůrce. ( Nevystavuji, jsem neutrální - abych nebyla nařčena z malých prsou smajlík ).

26.2.2017 08:26

Jestli on nebyl v minulém životě pes.
V každém případě má pravdu balu. Na diváky nekašle a legrace s ním je.

26.2.2017 08:28

Nejlepší fotky má "teta" na rajčeti...

26.2.2017 15:55
bilusik

XXX.XXX.168.4

Jestli on nebyl v minulém životě pes.
V každém případě má pravdu balu. Na diváky nekašle a legrace s ním je.

No, legrace s ním je, možná pro ty co nevystavují. A jak říkám co mi vadí, že je hodně ksichtovní a nevyhrává u něj ten konec vodítka, kde je pes a to mi vadí, to už taková legrace mnohdy není. Prostě jsem tohoto rozhodčího vyřadil a nejezdím na něj.

jolyha

26.2.2017 16:37
jolyha

XXX.XXX.229.101

bilusik napsal(a):
No, legrace s ním je, možná pro ty co nevystavují. A jak říkám co mi vadí, že je hodně ksichtovní a nevyhrává u něj ten konec vodítka, kde je pes a to mi vadí, to už taková legrace mnohdy není. Prostě jsem tohoto rozhodčího vyřadil a nejezdím na něj.

Tak v tomhle mi nezbývá než souhlasit. Už nevystavuju, ale na Hořáka jsem odmítala jezdit, pro diváky fajn, ale předem jsem věděla kdo na výstavě bude (kdo se přihlásí právě kvůli tomu, že je s ním kamarád) a bylo jasné i kdo vyhraje. Bez ohledu na kvality psa. Takže jako divák, ok, je zábavný. Ale zaplatit tisícovku a víc za přihlášku a předem vědět, že je to marné, to můžu jet jen jako divák. Což tedy já ani to ne, radši se psama do polí nebo do lesa.

26.2.2017 17:26
bilusik

XXX.XXX.168.4

jolyha napsal(a):
Tak v tomhle mi nezbývá než souhlasit. Už nevystavuju, ale na Hořáka jsem odmítala jezdit, pro diváky fajn, ale předem jsem věděla kdo na výstavě bude (kdo se přihlásí právě kvůli tomu, že je s ním kamarád) a bylo jasné i kdo vyhraje. Bez ohledu na kvality psa. Takže jako divák, ok, je zábavný. Ale zaplatit tisícovku a víc za přihlášku a předem vědět, že je to marné, to můžu jet jen jako divák. Což tedy já ani to ne, radši se psama do polí nebo do lesa.

Přesně.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík