Kožená stopovačka - zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2017 11:47
Barunas

XXX.XXX.37.2

Ahoj,

mám nylonovou kulatou stopovačku, která neskutečně řeže do rukou a tak ji chci vyměnit.

Máte někdo zkušenosti s koženými stopovačkami? Ať už kulatými nebo plochými? Řežou do rukou? Zamotávají se? A co třeba když se namočí, neklouže to pak?

Další alternativou je nylon, ale pogumovaný, měla jsem možnost si tuto stopovačku zkusit a velmi dobře se drží, ale když naopak potřebujete psovi povolit, neprokluzuje z důvodu pogumování tak rychle.

Předem moc díky.

22.2.2017 14:14
Barunas

XXX.XXX.37.2

22.2.2017 14:32
Pupča

XXX.XXX.54.33

Zdravím, my jsme používali stopovačku plochou a z klasického černého popruhu (koupili jsme karabinu, libovolný počet metrů popruhu a za dvě minuty se strojem byla stopovačka hotová). Kožené by mi bylo líto, nechat ji ve všem válet a navíc mám pocit, že by kůže mohla dříve prasknout než nylonový popruh...stopovačka nepatří do ruk, ale na zem...

22.2.2017 15:11
Barunas

XXX.XXX.37.2

Pupča napsal(a):
Zdravím, my jsme používali stopovačku plochou a z klasického černého popruhu (koupili jsme karabinu, libovolný počet metrů popruhu a za dvě minuty se strojem byla stopovačka hotová). Kožené by mi bylo líto, nechat ji ve všem válet a navíc mám pocit, že by kůže mohla dříve prasknout než nylonový popruh...stopovačka nepatří do ruk, ale na zem...

Zdravím Vás,

Děkuji za názor. Já potřebuji stopovačku držet v ruce, proto také dotaz na řezání do rukou. :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2017 15:43

Taky máme stopovačku domácí výroby z popruhu a v pohodě. Jen pozor na ten "řídký" a měkký z běžné galanterky, ten se určitě zamotá.

elikk

22.2.2017 16:00
elikk

XXX.XXX.240.85

Kozena mokra klouze. chce to pak rukavice.

22.2.2017 16:00
Pupča

XXX.XXX.54.33

Teď jsem pro kamarádku šila na zkoušku stopovačku z takového hrubšího barevného popruhu koupeného v železářství a ten se moc nezamotává.

22.2.2017 16:05
Terven

XXX.XXX.160.10

Taky mám doma popruh, párkrát jsem použila - za sucha OK, jakmile bylo na zemi mokro nebo jenom vlhko, nasál vodu a ztěžknul. Mám malého psa a vláčel pak celkem slušnou váhu.
Takže jsem koupila v provaznictví 4 mm silné lanko,15 m dlouhé, to vyhovuje víc.

hunting

22.2.2017 17:01
hunting

XXX.XXX.1.91

Tak asi budu jediná, komu vyhovuje kožená stopovačka Trénuji s loveckými plemeny a na práci po barvě i v praxi používám jedině kůži. Pro malá plemena kulatou kůži průměru 4, popř.5 mm, pro velká plemena plochou kůži. Vyhovuje mi, že se za nic nezachytává, což byl vždy problém u popruhu (táhnout za sebou větve a ostružiny není žádná radost). Mám šesti až desetimetrové řemeny, na konci bez úchytu-ouška (za ty se taky často řemen zadrhne). Řemen můžu nechat v rukou prokluzovat, zbytek táhneme za sebou, zachytím kdykoliv podle potřeby. Žádná práce s údržbou, stačí párkrát za rok promazat sádlem nebo speciálním přípravkem na kůži a stále fungují. Samozřejmě, že mokrou stopovačku (u loveckých plemen je to barvářský řemen) po návratu nechám uschnout a setřu vlhkým hadříkem. Viděla jsem pracovat na stopách s různými popruhy či šňůrami, za mě ani náhodou! Ale je to jen můj subjektivní pocit a zkušenosti z práce z lesa. Nyní pokukuji po stopovačce z biothanu http://www.firedog.eu/sk/produkty/firedog/biothane/tracking-leashes, s obojkem z tohoto materiálu jsem spokojená. Ale zatím jsem stopovačku neviděla v praxi a trošku váhám...

22.2.2017 17:19
Barunas

XXX.XXX.37.2

hunting napsal(a):
Tak asi budu jediná, komu vyhovuje kožená stopovačka Trénuji s loveckými plemeny a na práci po barvě i v praxi používám jedině kůži. Pro malá plemena kulatou kůži průměru 4, popř.5 mm, pro velká plemena plochou kůži. Vyhovuje mi, že se za nic nezachytává, což byl vždy problém u popruhu (táhnout za sebou větve a ostružiny není žádná radost). Mám šesti až desetimetrové řemeny, na konci bez úchytu-ouška (za ty se taky často řemen zadrhne). Řemen můžu nechat v rukou prokluzovat, zbytek táhneme za sebou, zachytím kdykoliv podle potřeby. Žádná práce s údržbou, stačí párkrát za rok promazat sádlem nebo speciálním přípravkem na kůži a stále fungují. Samozřejmě, že mokrou stopovačku (u loveckých plemen je to barvářský řemen) po návratu nechám uschnout a setřu vlhkým hadříkem. Viděla jsem pracovat na stopách s různými popruhy či šňůrami, za mě ani náhodou! Ale je to jen můj subjektivní pocit a zkušenosti z práce z lesa. Nyní pokukuji po stopovačce z biothanu http://www.firedog.eu/sk/produkty/firedog/biothane/tracking-leashes, s obojkem z tohoto materiálu jsem spokojená. Ale zatím jsem stopovačku neviděla v praxi a trošku váhám...

Moc děkuji za komplexní názor.
Použití mám stejné - stopování v lese, potřebuji stopovačku pevně udržet, když mi jde pes rychleji, aby mi neprokluzovala, což u kulatého nylonu nejde, když mi zabere, neudržím ji a spálím si ruce.
O Biothanu jsem také uvažovala (také z něj máme obojek a jsme spokojeni), ale někde jsem četla recenzi, že když se namočí (déšť, kaluž,..), tak dost prokluzuje. A napadlo mne právě, že kůže na tom možná bude podobně a psa s mokrou kož. stopovajdou zas neudržím.
A o té kožené mi zase kamarádka říkala, že to nasákne a časem nehezky zavání a celkově ten vzhled jde postupně do háje, no ale tady je to taky asi o tom, jak se o to kdo stará :), jak píšeš/te.
Asi nejlépe mi zatím vychází a asi si pořídím plochou pogumovanou stopovajdu, měla jsem možnost si ji zkusit a když je potřeba psa přidržet, neprokluzuje, takže se nespálím. Jen jsem stále uvažovala, jestli kožená nebude lepší, ale s tou nemám zkušenosti.

22.2.2017 17:20
Barunas

XXX.XXX.37.2

elikk napsal(a):
Kozena mokra klouze. chce to pak rukavice.

To jsem si myslela... Moc díky za info. Půjdu do té pogumované, ta vůbec neprokluzuje, i když pes zabere, udržím ho na tom.

22.2.2017 17:57
hunter

XXX.XXX.68.139

hunting napsal(a):

Přesně tak, jednoznačně kožená. Ano, má také své nevýhody - poměrně náročná údržba oproti jiným materiálům, trochu klouže, ale na rukavice to zase ne.
Pokud nebudete používat rukavice stále, tak si ruce si spálíte u každého materiálu, fyziku neoblbnete.
Na druhou stranu - oproti nylonu na sebe nechytá bordel, má delší životnost, nezachytává se o každý trn či tvrdší výstupek, jde z ní snadno udělat vodítko (barvářský řemen) a je tak skladnější, pocitově mi i přijde příjemnější do ruky.
Guma vám také zpuchří a popraská, ale u kůží to výrazně oddálíte správnou péčí.

23.2.2017 09:12

Před mnoha lety jsme měli první stopovačku vyrobenou z koženého řemenu k šicím strojům.
Nevím už, jestli tenkrát stopovací šňůry zrovna nebyly k mání, nebo jestli byly drahé...
Jen vím, že spálit dovedla taky, při troše nešikovnosti mi propálila i silonové návleky i s lýtkem.
Vydržela moc, ještě tu odpočívá a byla by k použití.

24.2.2017 07:09
amazonka01

XXX.XXX.30.197

hunting napsal(a):

S koženou jsem stopovala před 30ti lety, a stopuju s ní dál. Nezamotává se (jen zabírá v batohu víc místa), nepraská (je potřeba jí holt mazat), neklouže a neřeže. Jediné, co jí "vytknou", je tedy fakt, že když jí někam blbě odložím, už jí nenajdu :D Mám k ní ještě neonově oranžovou pogumovanou, a to je tedy nebe a dudy :) Takže já tedy doporučím obě, nicméně do lesa a do terénu je ta kožená o dost lepší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík