Honza.....

XXX.XXX.175.3
Máme zamluvené štěně velkého plemene, ale dnes jsem o feně našel tuto informaci -
Výše jmenovaná fena byla rentgenována na DKK dne 15.2.2011 v Německu se zápisem do PP, vyhodnocení HD/C je uvedeno i na stránkách PSK.
Majitelka nechala dne 8.10.2011 fenu opětovně rentgenovat na DKK, což je v rozporu s Předpisem komory veterinárních lékařů ČR o postupu při posuzování DKK, u MVDr. Deckera, výsledek HD/A.
Mohl by to někdo přeložit laikovi? Základ chápu, ale jaký je rozdíl mezi HD/C a HD/A? Vzali byste si takové štěně?
Děkuji Honza.
V (předpokládám že) e-mailu Vám oznamují, že fenka byla 15.2.2011 testovaná na dysplazii kyčelních kloubů se zápisem do průkazu původu, vyhodnocení bylo s výsledkem HD/C (což je kategorie 2/2, čili š. kategorie neboli lehká dysplazie.) no a toho 8.10.2011 byla opětovně rentgenována na DKK a tentokrát s výsledkem HD/A (čili 0/0 neboli 1. kategorie - bez nálezu).
jolyha

XXX.XXX.229.101
Honza.....
napsal(a):
Máme zamluvené štěně velkého plemene, ale dnes jsem o feně našel tuto informaci -
Výše jmenovaná fena byla rentgenována na DKK dne 15.2.2011 v Německu se zápisem do PP, vyhodnocení HD/C je uvedeno i na stránkách PSK.
Majitelka nechala dne 8.10.2011 fenu opětovně rentgenovat na DKK, což je v rozporu s Předpisem komory veterinárních lékařů ČR o postupu při posuzování DKK, u MVDr. Deckera, výsledek HD/A.
Mohl by to někdo přeložit laikovi? Základ chápu, ale jaký je rozdíl mezi HD/C a HD/A? Vzali byste si takové štěně?
Děkuji Honza.
HD/C znamená lehkou dysplazii kyčelního kloubu. HD/A znamená, že klouby jsou zcela v pořádku a žádná DKK tam není. Zřejmě se chovatelce první posudek nezamlouval, tak nechala fenku přerentgenovat, což ale klub neuznává. Takže vlastně nevíme jak na tom fenka je. Každopádně - podíbvala bych se jak jsou na tom s DKK sourozenci a rodiče matky, případně pokud fenka již má nějaké potomstvo - tak i u nich. To řekne více, protože DKK je částečně vriozená, ale i částečně ovlivňovaná výživou, nadbytkem či nedostatkem pohybu ve štěněcím věku atd. Pak bych se teprve rozhodovala zda po ní štěně vzít či nevzít - i s přihlédnutím k tomu o jaké konkrétní plemeno se jedná.
Honza.....

XXX.XXX.175.3
jolyha
napsal(a):
HD/C znamená lehkou dysplazii kyčelního kloubu. HD/A znamená, že klouby jsou zcela v pořádku a žádná DKK tam není. Zřejmě se chovatelce první posudek nezamlouval, tak nechala fenku přerentgenovat, což ale klub neuznává. Takže vlastně nevíme jak na tom fenka je. Každopádně - podíbvala bych se jak jsou na tom s DKK sourozenci a rodiče matky, případně pokud fenka již má nějaké potomstvo - tak i u nich. To řekne více, protože DKK je částečně vriozená, ale i částečně ovlivňovaná výživou, nadbytkem či nedostatkem pohybu ve štěněcím věku atd. Pak bych se teprve rozhodovala zda po ní štěně vzít či nevzít - i s přihlédnutím k tomu o jaké konkrétní plemeno se jedná.
Děkuji za polopatické vysvětlení.
Jsem dost rozčarovaný, vše znělo dost slibně, chovatelka moc milá a rozumná, známá CHS s dlouhou tradicí, vůbec mě nenapadlo, že bude nějaký problém a nyní zjišťuji celkem podivné informace, vlastně ani nevím pod jakým klubem chová, nejspíš má od klubu pozastavenou činnost.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Honza.....
napsal(a):
Děkuji za polopatické vysvětlení.
Jsem dost rozčarovaný, vše znělo dost slibně, chovatelka moc milá a rozumná, známá CHS s dlouhou tradicí, vůbec mě nenapadlo, že bude nějaký problém a nyní zjišťuji celkem podivné informace, vlastně ani nevím pod jakým klubem chová, nejspíš má od klubu pozastavenou činnost.
Asi vám nezbyde než zjistit více. Pro jedno plemeno bývá klubů více, tak zkusit zjistit pod kterým je, případně i pokud není členem klubu, tak který z nich ji poskytuje chovatelský servis (lze chovat i jako nečlen klubu, ale zcela bez klubu to nejde, to by štěňata nedostala PP). Takže nějaký klub za tím být musí. Pokud by měla pozastavenou činnost v jednom, může chovat pod druhým, to se nevylučuje. Každopádně nějaký klub pod vystavením PP podepsaný být musí. Zjistila bych si který to je, případně se zkusila zeptat poradce chovu tohoto klubu. Ale každopádně pokud je k onomu plemeni nějaká dostupná databáze - tak kouknout jak na tom s DKK jsou příbuzní, rodiče a případní potomci fenky - matky vámi vybraného štěněte. TZN pokusti se zjistit objektivní informace a pak se rozhodnout. Pomluv a fám lítá internetem bohužel dost, občas pravdivě, občas nepravdivě. Zjistit co nejvíc a pak se zamyslet, nic jiného poradit nelze. Každopádně prolustrovat tu DKK v linii matky štěňete - pokud tedy je otec ok a u něj pochybnosti nemáte - jinak i u otce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych teda s něčím takovým nechtěla mít nic společného. Smrdí to habaďůrou.
Honza.....

XXX.XXX.175.3
Aha, tak už jsem to spojení našel i na stránkách klubu. Nejspíš si CHS změnila jméno, zatímco inzeruje pod starým jménem na stránkách klubu je spojení pod jiným jménem, fena má na stránkách klubu psaný HD/C.
Tak nevím.
Komu bych měl zavolat nebo napsat pro víc informací, kromě CHS samotné, je na toto vhodný poradce chovu nebo jiný funkcionář?
Zas nerad bych plašil pro nějaké nedorozumění, navíc nechci psa uchovňovat, vystavovat ano s ním nemíním nijak náročně pracovat, chceme ho pouze jako parťáka do rodiny.
Honza.....

XXX.XXX.175.3
rapotacka11
napsal(a):
Šla bych od toho.
Mám ráda fér hru.
( - australák ?).
Velký knírač.

Honza.....
napsal(a):
Aha, tak už jsem to spojení našel i na stránkách klubu. Nejspíš si CHS změnila jméno, zatímco inzeruje pod starým jménem na stránkách klubu je spojení pod jiným jménem, fena má na stránkách klubu psaný HD/C.
Tak nevím.
Komu bych měl zavolat nebo napsat pro víc informací, kromě CHS samotné, je na toto vhodný poradce chovu nebo jiný funkcionář?
Zas nerad bych plašil pro nějaké nedorozumění, navíc nechci psa uchovňovat, vystavovat ano s ním nemíním nijak náročně pracovat, chceme ho pouze jako parťáka do rodiny.
Honzo, já bych nikam nevolala, nic si nezjišťovala, po ničem nepátrala, vzala bych prostě štěndo z jiné chovky. Budete se jen trápit a nervovat, co by, kdyby. CHovatelce bych řekla na rovinu a jasně, že nemám zájem a konec.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Honza.....
napsal(a):
Tak nevím.
Tak přímo na těch stránkách klubu, pod kterým je spojení vedeno budou i odkazy na představenstvo klubu, tudíž i na poradce chovu. Za zavolání mu zas tak moc nedáte a třeba zjistíte víc. Jinak chovatel nemůže svou chovtelskou stanici přejmenovat, má ji na celý život. Jediné změny byly před lety, když se přcházelo pod celkovou mezinárodní databázi FCI. Tam se jména některých chovek trochu upravovala, aby nebyla stejná jako u některých chovek zahraničních. Ale neměnily se celé názvy, jen třeba přibylo slovo "bohemia" apod. Takže spíše třeba chovtelce "blokliL z nějakého důvodu chov a ona chová na chovku někoho jiného z rodiny, manžela apod. To se smí. Ale asi bych si zjistila více - jaké důvody k to, u byly atd. Myslím, že tím poradcem a informacemi od něj nic nezkazíte, budete vědět víc a bude víc informací k rozhodování se zda ano či nee.

Když zadáte strýčkovi Googlovi vyhledání matky, vyjede vám pravděpodobně Důležité upozornění a tam se dočtete všechno ( jestli je matka Ki v. Ho ).
Na stránkách KCHK najdete další plánované vrhy na toto jaro. Poohlédla bych se jinde. Kromě toho, že chovatelka nemá zrovna dobré jméno, bych z DKK u takhle velkého plemene neměla dobrý pocit.

Ta chovka má velkou tradici a chovatelka psy umí. Její odchovy jsou dlouhodobě úspěšné. Co ji zavedlo "na šikmou plochu" ? Je to docela škoda.

Já se ještě vrátím ke dvěma rtg snímkům :
Druhý rtg snímek nejde dělat ani po požádání na klub? Když budu přesvědčená, že mého psa vyhodnocení rtg snímku poškodilo, nemůžu žádným způsobem požádat o přezkoumání ?
( Hypoteticky - nechovám ).

Zadavateli : Jak to dopadlo, máte Rivala nebo ne ?
Honza.....

XXX.XXX.175.3
Nemám, stále nad tím dumám, spíš se podívám jinde.
Pro štěně nahrávalo to, že chovatelka byla do telefonu milá a zdála se rozumná, stanice má nebo spíš měla dobré jméno a štěňata skutečně umí. Další věc, chovatelka byla ochotná psa pohlídat v době dovolených, jak na potvoru máme zamluvenou dovolenou dlouho dopředu a nechceme a ani nemůžeme ji rušit. Navíc manželka ještě bude pár měsíců doma, děti už chodí do školky, měla by na psa čas.
POkud by jsme hledali jindy, znamenalo by to štěně na srpen/září a mám strach jestli vůbec jsou štěňata tak velkých psů na podzim. Před mnoho lety jsme už štěně velkého psa na tento termín sháněli a byl to problém.
Ale spíš ne, poohlédnu se jinde.

napsal(a):
Já se ještě vrátím ke dvěma rtg snímkům :
Druhý rtg snímek nejde dělat ani po požádání na klub? Když budu přesvědčená, že mého psa vyhodnocení rtg snímku poškodilo, nemůžu žádným způsobem požádat o přezkoumání ?
( Hypoteticky - nechovám ).
Proti výsledkům oficiálně provedených rentgenů se dá odvolat. V tom případě je ale psa potřeba dopravit do Brna na veterinární univerzitu, kde si ho vyfotí a vyhodnotí osobně odvolací komise, která je složena z veterinářů schválených pro vyhodnocování DKK.

napsal(a):
Proti výsledkům oficiálně provedených rentgenů se dá odvolat. V tom případě je ale psa potřeba dopravit do Brna na veterinární univerzitu, kde si ho vyfotí a vyhodnotí osobně odvolací komise, která je složena z veterinářů schválených pro vyhodnocování DKK.
Dík, pak je škoda, že si kvůli tomu chovatelka pokazila reputaci.

Ono s tím DKK se nabízí taková "žertovná" úvaha - jestli feně vyhodnotil zahraniční hodnotitel DKK jako 2/2 a český totéž jako 0/0, jakoupak mají vypovídací hodnotu nulová DKK ostatních psů hodnocených tímto českým hodnotitelem?!
(já to teda znám opačně - že se pro nulky jezdí do zahraničí, ale...).

napsal(a):
Dík, pak je škoda, že si kvůli tomu chovatelka pokazila reputaci.
Ale tak spíš to na mě působí tak, že věděla, kolik stojí nulové vyhodnocení a na podruhé to vyšlo
Ono odvolání je komisní právě proto, aby byla minimalizována šance úspěšného úplatku.

napsal(a):
Ale tak spíš to na mě působí tak, že věděla, kolik stojí nulové vyhodnocení a na podruhé to vyšlo
Ono odvolání je komisní právě proto, aby byla minimalizována šance úspěšného úplatku.
1. rtg byl na roce, druhý o 8 měsíců později. Není možné, že se kyčle ještě spravily (dovyvinuly, dorostly ) ?
Nemám tušení, jestli se v roce ještě dají kyčle ovlivnit stravou, správným pohybem, plaváním, rehabilitací. Proto se ptám.

napsal(a):
1. rtg byl na roce, druhý o 8 měsíců později. Není možné, že se kyčle ještě spravily (dovyvinuly, dorostly ) ?
Nemám tušení, jestli se v roce ještě dají kyčle ovlivnit stravou, správným pohybem, plaváním, rehabilitací. Proto se ptám.
Negativní, bez příznaků dysplazie
Kongruentní hlavice a acetabulum, Norberg – Olssonův úhel je 105 stupňů a více. Kraniolaterální okraj acetabula je ostře ohraničený a mírně zaoblený, kloubní štěrbina je úzká a pravidelná, střed hlavice leží mediálně od dorzálního okraje acetabula
mírná dysplazie
Kloubní plochy jsou inkongruentní, N-O úhel je větší než 100. Kraniolaterální okraj je mírně oploštělý, střed hlavice je na úrovni dorsálního okraje acetabula. Mírná artróza.
Jakože by během těch osmi měsíců zmizela artróza a okraj kloubní plochy by se správně vypoulil do kloubní jamky?

V zápisu klubu je i jmého hodnotícího veterináře. Proti němu není žádný postih? Jestli je úplatný? Rtg je snad po vyhodnocení archivovaný. Pak by snad měl veterinář přijít aspoň o funkci hodnotitele KK.

napsal(a):
V zápisu klubu je i jmého hodnotícího veterináře. Proti němu není žádný postih? Jestli je úplatný? Rtg je snad po vyhodnocení archivovaný. Pak by snad měl veterinář přijít aspoň o funkci hodnotitele KK.
On hlavně neměl vůbec ten snímek dělat, před provedením oficiálních rentgenů je povinen se přesvědčit, že už ty fotky udělané nejsou. Prostě k čemu takovému, jako dva různé oficiální rentgeny od jednoho psa, by vůbec nemělo dojít.
Ale kde je pravda, jakou DKK má tenhle konkrétní pes, to by se dalo zjistit asi jen tím revizním přezkoumáním.

napsal(a):
Negativní, bez příznaků dysplazie
Kongruentní hlavice a acetabulum, Norberg – Olssonův úhel je 105 stupňů a více. Kraniolaterální okraj acetabula je ostře ohraničený a mírně zaoblený, kloubní štěrbina je úzká a pravidelná, střed hlavice leží mediálně od dorzálního okraje acetabula
mírná dysplazie
Kloubní plochy jsou inkongruentní, N-O úhel je větší než 100. Kraniolaterální okraj je mírně oploštělý, střed hlavice je na úrovni dorsálního okraje acetabula. Mírná artróza.
Jakože by během těch osmi měsíců zmizela artróza a okraj kloubní plochy by se správně vypoulil do kloubní jamky?
Tak jestli KK feny staré 1 1/2 roku vykazují počátek artrozy, tak by se na ní asi chovat nemělo. Ne snad kvůli dědičnosti, ale kvůli feně samotné. Kdyby pes s takovými KK kryl, tak mu to asi neublíží. U feny je to jiné.

napsal(a):
On hlavně neměl vůbec ten snímek dělat, před provedením oficiálních rentgenů je povinen se přesvědčit, že už ty fotky udělané nejsou. Prostě k čemu takovému, jako dva různé oficiální rentgeny od jednoho psa, by vůbec nemělo dojít.
Ale kde je pravda, jakou DKK má tenhle konkrétní pes, to by se dalo zjistit asi jen tím revizním přezkoumáním.
Takže veterinář buď rentgenoval bez předložení rodokmenu ( což by asi taky neměl ) a nebo věděl co je třeba.
Když on je celý tenhle humbuk kolem DKK v Česku takový... podivný.
znám chovatelskou stanici, kde všichni chovní psi mají údajně nuly. I takoví, kteří už na pohled nechodí dobře a zdravé kyčle nemají ani náhodou.
Já zase mám doma psa, kterého jeden z nejslavnějších českých ortopedů nepochybně poškodil, protože já jsem nepochopil, že pan doktor čeká, kolik nabídnu.
v jistém českém klubu zase předsednictvo samovolně upravuje a zveřejňuje (lepší) výsledky DKK u spřátelených majitelů.
Nemluvím o kníračích!
Zadavateli, proč se přímo nezeptáte chovatelky? neznám tuto konkrétní kauzu ani jednotlivé lidi a psy! Vím ale, žeskutečnost mnohdy bývá poněkud jiná než byl první, druhý i třetí dojem při pohledu zvenčí.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Dasvo
napsal(a):
Když on je celý tenhle humbuk kolem DKK v Česku takový... podivný.
znám chovatelskou stanici, kde všichni chovní psi mají údajně nuly. I takoví, kteří už na pohled nechodí dobře a zdravé kyčle nemají ani náhodou.
Já zase mám doma psa, kterého jeden z nejslavnějších českých ortopedů nepochybně poškodil, protože já jsem nepochopil, že pan doktor čeká, kolik nabídnu.
v jistém českém klubu zase předsednictvo samovolně upravuje a zveřejňuje (lepší) výsledky DKK u spřátelených majitelů.
Nemluvím o kníračích!
Zadavateli, proč se přímo nezeptáte chovatelky? neznám tuto konkrétní kauzu ani jednotlivé lidi a psy! Vím ale, žeskutečnost mnohdy bývá poněkud jiná než byl první, druhý i třetí dojem při pohledu zvenčí.
Tak s tím bohužel nejde nesouhlasit. V české kynologii je fakt dost věcí špatně.