Pěkný den. Můžete mi prosím někdo zhruba napsat, jak rychle pes tráví? Krmíme 4xdenně (štěně) a občas se po... A když je to třeba dvě hoďky po jídle, tak nevím, jestli je to po něm, nebo po tom předešlým. Přijde mi divný, že by měl psík průjem po rybě (tresce). To by snad měla bejt taková dietka, ne? Snažím se to vypátrat, ale pořád mi to nějak neštymuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lu80
napsal(a):
Pěkný den. Můžete mi prosím někdo zhruba napsat, jak rychle pes tráví? Krmíme 4xdenně (štěně) a občas se po... A když je to třeba dvě hoďky po jídle, tak nevím, jestli je to po něm, nebo po tom předešlým. Přijde mi divný, že by měl psík průjem po rybě (tresce). To by snad měla bejt taková dietka, ne? Snažím se to vypátrat, ale pořád mi to nějak neštymuje.
A jak je staré to štěně?
lu80
napsal(a):
Čím krmíte?

lu80
napsal(a):
To já právě hlídám...jen mě zajímá, k čemu ten průjem patří...jestli třeba už za dvě hoďky je to to, co právě měla, nebo to předtím...
No jestli ten průjem nebude spíš z toho, že tláská páté přes deváté... že krmíte barf ještě neznamená, že každá porce musí mít zcela jiné složení.

Makrela zrovna moc dietka není. Tučná ryba z moře, které je dnes plné toxických látek ukládajících se právě v tom tuku.
Za dvě hodiny po jídle, může to být ta ryba, a taky nemusí. Nejlíp se to zjistí, když mu budete dávat ze začátku jen něco co snáší dobře, a po pár dnech přidávat nové věci. Postupně, nejdřív menší dávky smíchané s něčím co už jeho žaludek zná.
rapotacka11
napsal(a):
Než se srovná, bych vařila.
Granule bych taky nabídla.
To syrové, pro malé štěně, vypadá jak ?
Kvalita ? Teplota?
Hlídat, jsem myslela předcházet "nehodám".
Koupili jsme prvně "do psí misky" Doteď jedla masíčko v lidské kvalitě - kuřecí, krůtí, vepřové na okus, občas maličko jatýrek, nějaký ty žaludky... K tomu přílohy -dle místní diskuze . Vážíme, počítáme...Má to trošku teplejší než pokojová teplota (ohříváme u kamen).
napsal(a):
Makrela zrovna moc dietka není. Tučná ryba z moře, které je dnes plné toxických látek ukládajících se právě v tom tuku.
Za dvě hodiny po jídle, může to být ta ryba, a taky nemusí. Nejlíp se to zjistí, když mu budete dávat ze začátku jen něco co snáší dobře, a po pár dnech přidávat nové věci. Postupně, nejdřív menší dávky smíchané s něčím co už jeho žaludek zná.
My zařadili do jídelníčku ryby (tresku) právě kvůli tomu, aby měla různorodost. A že jsou prý ryby zdravé i pro psy...

lu80
napsal(a):
Já bych neměla problém vařit...ale ona syrové miluje...no vlastně...miluje všechno. Holt je v ní kus labradora, no...
Já bych se přikláněla k Bodlince, myslím si taky, že stlaská jedno přes druhé, ono vychytat správně krmení u tak malého prcka není až tak jednoduché. Bude mít v žaludku a vůbec trávení asi pěkný guláš. Pokud má teda pestrou stravu, tak ono té pestrosti nesmí být až tak moc příliš. Jídlo bych mírně uvařila i když má radši syrové, to bych začla dávat až později. Krmné dávky bych zjednodušila, je to trochu složitější, než to vychytáte, každý pes je jiný. Jo a štěněti bych krmné maso a syrové k tomu, nedávala vůbec, jen masko pro lidi.
Jinak nebyla odpovězena základní otázka a to, jak dlouho pes tráví. A osobně jsem si to zjišťoval a je to min 20 hodin. a to i více. Tedy od doby než se nají a pak to vyjde ven. Takže je potřeba přihlédnou i k tomu, že když se nají dnes, tak většinou to co z něj vyleze na druhý den je výsledek jídla dne předchozího.
Aliens_II
napsal(a):
Jinak nebyla odpovězena základní otázka a to, jak dlouho pes tráví. A osobně jsem si to zjišťoval a je to min 20 hodin. a to i více. Tedy od doby než se nají a pak to vyjde ven. Takže je potřeba přihlédnou i k tomu, že když se nají dnes, tak většinou to co z něj vyleze na druhý den je výsledek jídla dne předchozího.
Nemyslím si, že by těch 20 hodin byla nějaká univerzální doba. Univerzální jako pro všechny psy a pro všechny potraviny.
Můžete udělat test s "kontrastní látkou". Červená řepa, třeba. Uvidíte sami . Třeba konkrétně na té řepě je i vidět, jak se některé látky mohou vstřebat a vyloučit strašně rychle, aniž ten jejich zdroj byl už pryč z těla.
Když dám štěněti večer skelet, ráno už je na konci své cesty zažívacím traktem. Ryba v celku totéž.
lu80
napsal(a):
Koupili jsme prvně "do psí misky" Doteď jedla masíčko v lidské kvalitě - kuřecí, krůtí, vepřové na okus, občas maličko jatýrek, nějaký ty žaludky... K tomu přílohy -dle místní diskuze . Vážíme, počítáme...Má to trošku teplejší než pokojová teplota (ohříváme u kamen).
Co když to dělají spíš ty přílohy?
Tu tresku máte mletou nebo filé nebo v celku?
Jak dlouho máte to balení rozdělané, jak ho rozmrazená, skladujete, nestalo se, že by rozmrzlo a zas zmrzlo?

Trávení. Mám si to rozdělit na body ? Měla bych. Je toho dost. Aj toho, co vyleze ze psa do pár hodin, často i do pár minut
Malý pes = rychlejší spalování. Štěně = rychlejší spalování nejvíce, tzv. kyselina.
Samozřejmě, předpoklad normálního trávení je krmení psa potravou pro psa.
Nakrmíme-li šelmu psovitou řepnými řízky, vojtěškou, ještě v pondělí "bude žít".
Několik moudrých lidí vzalo mističku, v ni nasimulovali žaludeční šťávy psí, enzymy celého trávicího traktu a vhodili řízek. Vepřový. A co se nestalo ? Do hodiny z misky "žaludek" - fuč.
Do 4 hodin již nezbyl na ně ani cm2.
napsal(a):
Trávení. Mám si to rozdělit na body ? Měla bych. Je toho dost. Aj toho, co vyleze ze psa do pár hodin, často i do pár minut
Malý pes = rychlejší spalování. Štěně = rychlejší spalování nejvíce, tzv. kyselina.
Samozřejmě, předpoklad normálního trávení je krmení psa potravou pro psa.
Nakrmíme-li šelmu psovitou řepnými řízky, vojtěškou, ještě v pondělí "bude žít".
Několik moudrých lidí vzalo mističku, v ni nasimulovali žaludeční šťávy psí, enzymy celého trávicího traktu a vhodili řízek. Vepřový. A co se nestalo ? Do hodiny z misky "žaludek" - fuč.
Do 4 hodin již nezbyl na ně ani cm2.
No jo no, jenomže, na různých místech může být error.
Cesta tlama žaludek - když kouknete na psa, občas si to tu cestu udělá párkrát tam a zpět. Žaludek nejen něco vypouští, ale taky se hýbe. Střeva. Šťávy do střev, co když chudák slinivka. Aby vše proběhlo co nejlíp, je potřeba klid... Když klid není, může se to zpomalit až zastavit nebo naopak průchod podstatně zrychlit.
Takže jako jo, šťávy dobrý, ale...

tapina
napsal(a):
No jo no, jenomže, na různých místech může být error.
Cesta tlama žaludek - když kouknete na psa, občas si to tu cestu udělá párkrát tam a zpět. Žaludek nejen něco vypouští, ale taky se hýbe. Střeva. Šťávy do střev, co když chudák slinivka. Aby vše proběhlo co nejlíp, je potřeba klid... Když klid není, může se to zpomalit až zastavit nebo naopak průchod podstatně zrychlit.
Takže jako jo, šťávy dobrý, ale...
Předpoklad - zdravý pes se nají a lehne na místo. Klid. Čas na vstřebávání a tak. Správný postřeh - oni tam s těmi mističkami neběhali po laborce, ani jim nezpívali "černé oči.. jak to je ?
Je to složitější, ano.
Stále ale trvám na tom, že 20 hodin nebo, jak praví legenda - 48 hodin průmyslové krmivo.. NE.
Jistě, jinak je to když se hýbe, hraje si na bachor, čepec atd...anebo.. vnitřnosti když jí. Fauna by mohla vyprávět

20 - 57 hodin od pozření do vyloučení SYROVÉHO bramborového škrobu. Měřili kapslovou endoskopií.
Píší ve wiki např.
Pes ráno zvrací šťávy z hladu a chce ven.
Koukám, bychom mohli zvednout limit "Jak dlouho vydrží bez venčení". "Pracuji 16 hodin denně, nebude to vadit psovi ?"
Bude.
Se mohl ještě 4 hodiny dívat na Simpsonovi. Bez vás. V klidu.

lu80
napsal(a):
A co šproty, ty jsou ok?
Aliens_II
napsal(a):
Super, děkuji!To přesně mě zajímalo

Treska je od nich špatná. Ale jinak ryby čerstvé, nemleté, nemražené a krmná kvalita to není..přebytky myslím že.
Velké balení, tzn.2kg a 4kg mletiny = celá pomletá kráva nebo kuře, kachna = vnitřnosti, kosti, svalovina.
Není to staré, závadné, ale každý pes vnitřnosti nedává. Ne každý den nebo v tom množství, které v mletém je.
Vzala bych tam třeba kachní čtvrtky..39kč to stojí..zatím.
Velká balení hovězího s droby apod. nechte na později, až bude psík zvyklý.
Přílohy, pamlsek, kdo ví.. Anebo že má "moc práce" s okolím, pořád se něco zajímavého děje, všecko ochutnat..
Občas mám pocit, že "krmte pestře" je pro psy tak před sto lety.
Tak jistě selským rozumem člověk pochopí, že když pes sežere tu údajnou červenou řepu a vyleze z něj na druhý den po 20 hodinách, tak to jedl, strávil a vrátil za 20 hodin. Když ho ale někdo narve "paprikovým" bokem, jako že pochoutku a ze psa se stane za pět hodin "průtokáč", tak z toho strávení a trávení nic neměl. Nějaká wiki je mi volná, jak jsem psal. Normálně krmený pes, jednou za den prostě to jídlo zpracovává téměř celý následující den. Zdar.

Jistě, pes krmený škroby, který se válí, může strávit "kompletně" potravu až za 20 a více hodin. Takto se ale krmí kůň, ne pes.
Kompletně je v uvozovkách, protože nestravitelná vláknina například. Nevhodná strava zůstane opravdu dlouho.
A jestli budu krmit kytičkami, zbytky budou v pejskovi dlouho, odpadní látky, hezký kompost, a milý pejsek mi moc dlouho nevydrží.
Běžné maso, vejce, vařené přílohy - NE.
Nemusíme věřit kdo měl kterými testy, ať už s mističkami, kontrastní látkou,...pravdu, nakrmte ráno psa kuřetem, zapněte stopky, chvilku klid, pak jděte ven a uvidíte.
Poté (již ten samý den klidně ) totéž zkuste s mrkví syrovou a třeba uvařenou bramborou.
Protože. Také nikomu nevěřím, jako Mulder, ten věděl.
"Selským rozumem", no proč ne. Kde ten selský rozum vzal to číslo? Když je wiki volná?
No tak ale i před operací je u psa hladovka 12hodin, někdo říká pro jistotu 18, štěně zhruba půlka, byla jsem ve 3 m se štěnětem na nějakém zákroku a veterinář říkal dokonce, že u štěněte stačí 4 hodiny. Ano, jde o vyprázdnění žaludku, jenomže v těch střevech už to pak není takhle dlouho.
Nicméně teda selský rozum a zkušenost - ta řepa v tom traktu fakt není 20 hodin, snad ani ten bůček ne. Já teda fakt nevím, co je normální krmení, nebo normální pes, ale moji psi, psi v rodině, tak, jak krmím já, skelet, krůtí nohu, celou rybu, trochu brambor nebo trochu řepy, nebo kousek jablka nebo kousek fenyklu atd. stráví fakt do těch deseti hodin. Maximálně. S rezervou. Dostávají všechno vcelku, žádné mletinu, koušou hezky. Co tak vím, že trávila nejdýl byly 2 ovčí kosti, tak to by možná těch 20 hodin mohlo být, do posledního zbytku. Granule jsou venku do 4 hodin, kdyby dostala příležitost, možná i rychleji.
Jistěže to může být u každého psa jinak, ale těch 20h mi fakt přijde na "normální krmení psa" hodně.
Edit.
Navíc, ten, kdo se ptal, se ptal na štěně. Metabolismus je rychlejší. Štěně se nekrmí jednou denně... Přesto se snad shodném, že i štěně je "normální" stav psa ;-).
jolyha

XXX.XXX.229.101
Dříve jsme měli větší plemena, trávila déle, tak do těch 12ti hod z nich vypadl první "následek" konkrétní krmné dávky. Tzn. večer měli maso s mrkví, v ranním bobku byly zbytky vařené mrkve znát, odpoledne pokračovaly. Večer krmení maso s jinou zeleninou - opět některé nestrávené části zeleniny, případně přírodní barviva z ní se objevila při ranním venčení. Déle jak 12 hod to nebylo. Momentálně malé pidi plemeno - když dostanou granule (občasně) - stolice po nich pevná a bezproblémová, objeví se cca za 4- 6 hodin. "Granulový" bobek od "masového" rozeznám dle smradu bezpečně. Pokud mají maso (syrové s kostmi), trvá to o něco déle, cca do těch 8mi hodin od pozření po vyloučení. Záleží na velikosti psa, rychlosti metabolismu (ta se liší i u různých plemen docela dost - např. srovnání italský chrtík x bernský slašník - italák je tak 2-3x rychlejší na trávící proces než BSP - vlastní pozorování během měsíčního hlídání několika italáčků a dvou BSP). takže teoreticky - 6 hodin i 20 hodin může být správná odpověď.
Všem Vám děkuji za odpovědi a omlouvám se za neustálé otravování. Byla to nejspíš fakt ta treska (mletá). Ani mě se moc nelíbila a příště jí neberem. Včera vepřový plátky s rejží...a bez problémů... Časem to samosebou vychytáme. Takhle mám alespoň představu, jak to u těch pesanů funguje.

Tak jsem po večeři psině dala karobový lusk a uvidíme jestli zrníčka zítra ráno opět spatří světlo...

napsal(a):
Tak jsem po večeři psině dala karobový lusk a uvidíme jestli zrníčka zítra ráno opět spatří světlo...
Zrníčka vyšla... po cca 12 hodinách. Krmení po sedmé večer, venčení v půl třetí ráno-i když byl bobek, tak zrníčka nebyla(pravděpodobně po odpolední krmení ve dvě) další ranní venčení po půl osmé, zrníčka na světle. Psina žere syrové maso, kostřičky z kuřátek a trochu přílohy+ovoce, a co si vyžebrá a vyslouží za odměnu.
Děláte zásadní chyb v krmení. Treska pro štěně je nevhodná. Patří k velmi tučným rybám. Doba rávení je různá u různých psů. Lze jen velmi přibližně říci, že je to cca 2 hod., ale velmi záleží na druhu a složení krmiva. K vyprázdnění žaludku může totiž dojít mezi 70–270 min. Pak ale jsou střeva atd. Bylo by to na dlouho. Štěně je nutné krmit ptavidelně ve stejnou dobu a vždy stejným krmivem! Počet krmení závísí na věku. Nastudujte si něco o krmivech.
psi doktorka
napsal(a):
Děláte zásadní chyb v krmení. Treska pro štěně je nevhodná. Patří k velmi tučným rybám. Doba rávení je různá u různých psů. Lze jen velmi přibližně říci, že je to cca 2 hod., ale velmi záleží na druhu a složení krmiva. K vyprázdnění žaludku může totiž dojít mezi 70–270 min. Pak ale jsou střeva atd. Bylo by to na dlouho. Štěně je nutné krmit ptavidelně ve stejnou dobu a vždy stejným krmivem! Počet krmení závísí na věku. Nastudujte si něco o krmivech.
Stejným krmivem? Takže pořád stejnými granulemi?

psi doktorka
napsal(a):
Jste fakt dr. ? Proboha. Treska má tak málo tuku, že je ke krmení psa úplně k ničemu.0,1% tuku a 15% bílkovin.
Navíc je řeč o mleté hnusné z barfshopů.
Aby se pes najedl, tak makrelu. Ta má přes 13% tuku a 19% bílkovin.
Tak jděte studovat Vy ;-).

psi doktorka
napsal(a):
Tohle je ukázka z té knihy ? Takže zbytečná koupě, super.
"Hele dělej, jestli v ten svůj čas nedostanu svoje krmení, půjdu uklidit po kocourovi. A tím rozhodně nemyslím obsah jeho misky. Bo to už jsem provedl před chvílí.".

tapina
napsal(a):
"Hele dělej, jestli v ten svůj čas nedostanu svoje krmení, půjdu uklidit po kocourovi. A tím rozhodně nemyslím obsah jeho misky. Bo to už jsem provedl před chvílí.".
psi doktorka
napsal(a):
Tak já věřím, že jsme tu zásadní chybu jak píšete udělali pouze jednou...a to tou treskou...těch nezásadních bude jistě ještě mnoho... Ale nepatří mezi ně ani nepravidelnost ani špatný počet krmení či velikost dávky. A to stejné krmivo...to bych si dovolila nesouhlasit. Je jasný, že plácat pátý přes devátý je blbě...ale aby jedla furt to samý je taky blbě...tedy pokud krmíme masem. Mmch, granule už nechce.

tapina
napsal(a):
Ještě furt si namlouváš, že je koliovník ?

tapina
napsal(a):
No tak dobře, je to vzornokolie. Je to estét. To po bulíkovi mít nemůže
A toho alabaje vynecháváš proč
jolyha

XXX.XXX.229.101
psi doktorka
napsal(a):
Ano stále stejným, ale velmi kvalitním krmivem. Nebudu zastírat, že nejsem příznivcem B.A.R.F - tedy krmení syrovým masem a zeleninou atd. Krmení masem ano, ale vždy tepelně upraveným. Pokud to jsou granule tak stále stejné - ale vybírejte podle složení a ne podle ceny.
A "vyrobte" si psa, který se následně zeser...e jak Amina, jakmile jen čuchne k něčemu jinému, než ke svým granulím. Děkuji, nechci.
Vidím, že opět odpovídá odbornice megii. Treska má obsah tuku do 2 % - záleží na více faktorech. Ano, někde je opravdu uveden obsah kolem 0,1 %, ale není to tak - je to možná zbožné přání těch co hubnou. Je pravda, že velmi tučné ryby se berou ty přes 8 % tuku. Proto z tohoto pohledu máte pravdu, že slovou velmi tam nemělo být. Ale bylo to myšleno s ohledem na štěně a samozřejmě další krmení, které se s tím podávalo a obsahuje tuk. Měla jsem to rozepsat. Nadbytek tuku (tak jako jeho nedostek) je škodlivý. Ryby se podávají zejména kvůli kvalitním proteinům a omega kyselinán. Proteiny se mohou pohybovat opravdu kolem 12-16 % u tresky (u různých ryb je to různé). Treska obsahuje nějaký cholesterol atd., ale to určitě víte.
Co týče obrázku, tak ten mi poslala klientka s dotazem na jejího psa a mne se líbil jako vtipný, tak jej přidávám jako odlehčení. Důkladně jsem neprohlížela to co je na obrázku, zda to existuje, ale brala jsem to jak prtiklad k těm krmivům a popisu v bublinách. Ale podívám se na internet, zda to existuje a pokud ano, tak si to koupím.
Bohužel se mýlíte. Nemůžete srovnávat psí trávíácí trakt s trávícím traktem člověa! Trávící trakt psa potřebuje určitou dobu na to, aby si vytvořil potřebné trávící šťávy (zjednodušuji název) a trávící enzymy v tenkém střevu. Proto nevhodné střídání druhů krmiva mu činí trávící potíže. Pes nemá ve svých slinách enzymy co má člověk a začíná trávit až v žaludku. Je vědecky dokázano, že přizpůsobení trávicích šťáv trvá až 14 dnů (někdy i déle).
jolyha

XXX.XXX.229.101
psi doktorka
napsal(a):
Každý pes, pokud dostane něco jiného než na co je jeho trávící trak přizpůsoben, bude mít trrávící potíže.
A proto přizpůsobíme trávicí trakt psa výhradně jedné značce granulí, aby pak měli jak prodejci dané značky, tak veterináři na čem vydělávat. Tleskám. Asi mám divné psy. Před mnohla lety jsem taky udělala tu chybu, že jsem věřila tomu, že granule jsou to nej. Už to opravdu znovu neudělám. Na kombinované stravě nemají žádné zažívací ani zdravotní obtíže, dokud jsem odchovávala štěňata a jezdili jsme po výstavách, mnozí se divili vitalitě, kvalitě srsti atd. A co je hlavní, pesani si mohou klidně venku pohrabat v hlíně, pokud vyluxujou myš nebo nějaký fujtajblík, jsou v pohodě, nemají tři dny lejno připomínající výkaly tura domácího a není jim zle. Návštěva jim dá kus rohlíku se šunkou nebo paštikou a oni se nepose...ou. Své psy si krmte čím chcete, ale nechtějte to po ostatních, kteří narozdíl od vás mají zkušenosti z praxe a ne z knížek.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
psi doktorka
napsal(a):
Ano stále stejným, ale velmi kvalitním krmivem. Nebudu zastírat, že nejsem příznivcem B.A.R.F - tedy krmení syrovým masem a zeleninou atd. Krmení masem ano, ale vždy tepelně upraveným. Pokud to jsou granule tak stále stejné - ale vybírejte podle složení a ne podle ceny.
Taky nejsem příznivcem barfu, ale že bych to šmahem odsoudila a řekla, že barf nikdy a nikomu, to nee.
Oni totiž existují psi, kterým granule nevyhovují. Co byste jim doporučila? Nebo těm, kteří mají trávení citlivé na plísně? V sušené a skladované stravě jich je vždycky víc. Nebo alergici na dvě tři nejčastější složky v granulích jsou taky milá věc, kupovat granule kilo za 230 korun sice není mimo moje možnosti, ale to už si radši nastuduju ten barf. A vařené maso je dost nevyvážené, co k němu? Syrovou kost nenahradíte žádnou bylinou. Takže doplňky stravy? Moc chemie. Rozdrcené skořápky? A víte, kolik skořápek sežere třeba takový rotvajler? A proč to maso vlastně vařit, vždyť to pro lidskou spotřebu nic nevhodného obsahovat nesmí a i to krmné je kontrolované a ošetřené. Jasně, stát se může cokoli, ale to platí i u granulí. A nezapomínejme na ekologické hledisko, není lepší 2x týdně vzít cestou z práce v řeznictví kus masa a v zelenině salát, než kupovat maso v granulích z Německa, obilí z Ukrajiny a spostu dalších složek z opačného konce planety?
Hele, já granulemi krmím. Ale to rozhodnutí, čím krmit, není tak jednoduché, jak to tady prezentujete.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
jolyha
napsal(a):
A "vyrobte" si psa, který se následně zeser...e jak Amina, jakmile jen čuchne k něčemu jinému, než ke svým granulím. Děkuji, nechci.
Tak tohle taky potvrdit nemůžu, asi tam souvislost je, ale nejvíc záleží na tom psovi. Znám psa celoživotně na Ance, v osmi letech přešel k jiným majitelům, kde žere kůže, trochu vařeného masa a vařené kosti, třeba i drůbeží. K tomu ty granule, které jsou zrovna v akci, nutno tedy říct, že lepší kvality než ta Anka. A není problém. Žádný průjem, zvracení, nic.
A není to jediný případ z okolí.
V principu s vámi souhlasím, je třeba to štěně naučit žrát pestrou stravu, ale nejvíc záleží na náchylnosti a odolnosti daného jedince.
psi doktorka
napsal(a):
A proto, když má divoký pes dingo štěňata, tak jim mamka fena chodí kupovat stále ty stejné granule, či nedejbože loví!...stále ta stejná zvířata, aby se jim nezbláznily trávící šťávy a pak jim to taky musí někde uvařit, protože jinak by pochcípaly...dává vám to logiku?!? a k tomu dodám, že můj pes žere i granule, protože je má rád, ale pokud je jí delší dobu bez toho, aniž by dostal maso a kosti...tak se zese.e. a to je mu pozítří 9.

psi doktorka
napsal(a):
Bohužel se mýlíte. Nemůžete srovnávat psí trávíácí trakt s trávícím traktem člověa! Trávící trakt psa potřebuje určitou dobu na to, aby si vytvořil potřebné trávící šťávy (zjednodušuji název) a trávící enzymy v tenkém střevu. Proto nevhodné střídání druhů krmiva mu činí trávící potíže. Pes nemá ve svých slinách enzymy co má člověk a začíná trávit až v žaludku. Je vědecky dokázano, že přizpůsobení trávicích šťáv trvá až 14 dnů (někdy i déle).
Mluvíte o amyláze? Pes ve slinách tuto má, jen je jí málo, takže k trávení nedochází tak snadno jako u dobytka nebo lidí.
Pročetla jsem toho o slinách, enzymech, trávení atd. hodně a víte co ? Ani ty sliny nejsou ještě prozkoumány zcela.
Spousta studií je o myších, potkanech nebo vzorku 20-200 psů buď jednoho nebo několika málo plemen a jen třeba z jednoho kontinentu.
Připouštíte rozdíl v krmení psa z pouště a psa z přímořského městečka v Řecku ?
My tu mluvíme ale o tom, že už od mala zvykáme psy na různé krmení, proto nemají problém.
lesnížínka
napsal(a):
A proto, když má divoký pes dingo štěňata, tak jim mamka fena chodí kupovat stále ty stejné granule, či nedejbože loví!...stále ta stejná zvířata, aby se jim nezbláznily trávící šťávy a pak jim to taky musí někde uvařit, protože jinak by pochcípaly...dává vám to logiku?!? a k tomu dodám, že můj pes žere i granule, protože je má rád, ale pokud je jí delší dobu bez toho, aniž by dostal maso a kosti...tak se zese.e. a to je mu pozítří 9.

To Psi doktorka: Jste tedy prodejce granulí, když ne dealer té knihy ? Nebo proč tohle všechno ?
Nick naznačuje jistého prodejce, no chtěla bych se mýlit.

psi doktorka
napsal(a):
Vidím, že opět odpovídá odbornice megii. Treska má obsah tuku do 2 % - záleží na více faktorech. Ano, někde je opravdu uveden obsah kolem 0,1 %, ale není to tak - je to možná zbožné přání těch co hubnou. Je pravda, že velmi tučné ryby se berou ty přes 8 % tuku. Proto z tohoto pohledu máte pravdu, že slovou velmi tam nemělo být. Ale bylo to myšleno s ohledem na štěně a samozřejmě další krmení, které se s tím podávalo a obsahuje tuk. Měla jsem to rozepsat. Nadbytek tuku (tak jako jeho nedostek) je škodlivý. Ryby se podávají zejména kvůli kvalitním proteinům a omega kyselinán. Proteiny se mohou pohybovat opravdu kolem 12-16 % u tresky (u různých ryb je to různé). Treska obsahuje nějaký cholesterol atd., ale to určitě víte.
Co týče obrázku, tak ten mi poslala klientka s dotazem na jejího psa a mne se líbil jako vtipný, tak jej přidávám jako odlehčení. Důkladně jsem neprohlížela to co je na obrázku, zda to existuje, ale brala jsem to jak prtiklad k těm krmivům a popisu v bublinách. Ale podívám se na internet, zda to existuje a pokud ano, tak si to koupím.
Nejsem žádná odbornice, stačí megííí.
Máte načteno, ale asi jen co se hodí.
Vezměte to od začátku - pes má nejvíce energie z tuků, pak z proteinů, nakonec ze sacharidů.
Granulím se takto i vypočítává ME.
Proč by teda se štěňatům mělo dávat málo tuku ?
I ta tučná makrela má tuku docela málo, ani proteiny se nepředala.
Snad ještě nechcete popřít doporučení NRC nebo Handa ?