Pětiměsíční štěně maliňáka se nepřetahuje, jak na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Malinmaniak

27.2.2017 22:10
Malinmaniak

XXX.XXX.64.24

Zdravím,
mám pětiměsíční (za týden šesti) štěně maliňáka. Děláme u něj už průběžnou přípravu na nějaký ten sport. Učí se skvěle, povely dáváme bezvadně i míčky se pomalu učí nosit a jde mu to. Jenže se prostě nepřetahuje o hračku, hadr, nebo cokoliv jiného. Zkouším různé hračky, hračky na šňůře, ale ona jen hračku po doběhu lehce přežvýkne a tím to končí, jakmile se s ní chci přetahovat, hračku pustí a kolikrát jde koukat po něčem jiném. Ostatní štěňata z vrhu se přetahují krásně, nevíte co s tím?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.2.2017 22:29

Malinmaniak napsal(a):
Zdravím,
mám pětiměsíční (za týden šesti) štěně maliňáka. Děláme u něj už průběžnou přípravu na nějaký ten sport. Učí se skvěle, povely dáváme bezvadně i míčky se pomalu učí nosit a jde mu to. Jenže se prostě nepřetahuje o hračku, hadr, nebo cokoliv jiného. Zkouším různé hračky, hračky na šňůře, ale ona jen hračku po doběhu lehce přežvýkne a tím to končí, jakmile se s ní chci přetahovat, hračku pustí a kolikrát jde koukat po něčem jiném. Ostatní štěňata z vrhu se přetahují krásně, nevíte co s tím?

A cvičíte ho jako dospělého psa nebo hrou jako štěně? štěněti chybí sebevědomí, jesti není moc zahlcené povely, nebrat tolik i když nabízí...

27.2.2017 22:38

Někde jsem četla, že se štěňaty ovčáků se dělá zkušební testík. Před štěně se pošle míček.
To štěně, které míček zastaví - bude pást. To, které ho popadne, má lovecký pud a bude "sportovec". A BOM je přece taky ovčák. Tak třeba ten váš bude pasáček smajlík.

Malinmaniak

27.2.2017 22:40
Malinmaniak

XXX.XXX.64.24

Míčky nosí krásně :), hraju si s ním tak, že jezdím hadrem po zemi a on ho chytá - běhá za ním moc hezky, jenom ho prostě "nedrží" a jakmile zatáhnu tahá tak vteřinku a pak ho pustí. Teď jsem to před minutkou zkoušel na klikr a to mu šlo - hadr mi na kliknutí držel i několik vteřin, od toho by se šlo nějak odrazit, ne?

27.2.2017 23:36
asurwic

XXX.XXX.36.3

Malinmaniak napsal(a):
Míčky nosí krásně :), hraju si s ním tak, že jezdím hadrem po zemi a on ho chytá - běhá za ním moc hezky, jenom ho prostě "nedrží" a jakmile zatáhnu tahá tak vteřinku a pak ho pustí. Teď jsem to před minutkou zkoušel na klikr a to mu šlo - hadr mi na kliknutí držel i několik vteřin, od toho by se šlo nějak odrazit, ne?

Nošení za klikání a odměny si nechtě opravdu na výcvik a předměty, se kterými se hraje oddělujte od těch, které se nosí, chcete-li aport učit jako "trik" a ne jako "kořist" (což bych v tomto případě také doporučovala).
Žvýká Vám maliňátko kosti nebo nějaké sušiny (chrupavky, hrtany a další větší), když mu je necháte? Můžete mu to zkusit přivázat na provázek nebo řetízek a během chroupání mu s tím pomalu "utíkat" a při prvním zatáhnutí ho nechat vyhrát a mňamku si v klidu dojíst. Během pár pokusů pak už vyžadujte k větší sílu nebo delší tah k tomu, aby kost / sušinu získal. Když se naučí tohle, zabalte to ho hadru a až konečně přijde na to, že lze tahat, můžete používat jen hadr samotný a potom další hračky. Provázek odstraňte až úplně nakonec.

28.2.2017 07:03
scylla

XXX.XXX.150.32

Malinmaniak napsal(a):

Netlačte na něj, nechte ho hadr ulovit a vyhrát, odnést si ho, cupovat ho, podporujte ho v tom, chvalte, potahání přidávejte postupně, potřebuje zvednout sebevědomí, pokud si má hru s hadrem opravdu užít a ne to mít jako naučený cvik.

28.2.2017 08:51
sufle

XXX.XXX.161.21

Měla jsem psy, kteří od pidi štěněte přetahování milovali, byla to jejich nejoblíbenější hra a zůstalo jim to celý život. Ale také jsem měla psy nebo spíše mám psa, který o tahání nikdy velký zájem nejevil a ani teď v dospělosti ho to nijak nebaví. Nevyhecuji ho žádným způsobem.
Možná existuje nějaká metoda, aby si pes tuto činnost oblíbil, ale já jsem na nic nepřišla. Prostě si myslím, že jsou psi, které to nebaví a mají rádi jiný způsob hry.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2017 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Malinmaniak napsal(a):
Zdravím,

Štěně z vás má přehnaný respekt, proto vám kořist přenechává
Zkuste si ten míček nebo pešečka dát na vodítko, hodit ho, a pak s ním táhnout po zemi, ať ho štěně loví, a když ho uchopí, tak lehce potáhněte. pokud ho pustí, tak mu kořist zase po zemi uteče....
Prostě ať ten předmět simuluje lov malé kořisti, a až to bude držet a tahat se na delším vodítku, tak teprve zkracovat vzdálenost mezi vámi a kořistí. Bohužel rozvíjet lovecké chování a kořistnický pud jste měli už poněkud dříve, kdy bylo pro štěně přirozené se tyhle věci učit. U maliny ale není většinou nic ztracený, a pokud si najdete dobrého instruktora, tak se štěndo ještě probere.
Odkud jste?

Neregistrovaný uživatel

28.2.2017 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Malinmaniak napsal(a):

Pokud chcete, aby pes aportovat a kousal s chutí (což je dnes ve sportovce nutnost), tak to musíte postavit tak, aby to sám hrozně chtěl, a ne aby to byl jen prostředek k tomu, aby dostal piškot. Maliňák to má v sobě, toho nemusíte nic učit uměle, jen to prostě musíte umět probudit a rozvinout.

Malinmaniak

28.2.2017 10:43
Malinmaniak

XXX.XXX.71.161

Nevim v jakem smyslu ten prehnany respekt myslite, nijak ji netrestam, snazime se delat vse po dobrem. Peska ji davam i na voditko, vice se ji libi na udicce. Takze jakmile hadr chytne, hned pustit? Ja jsem ted na rok se psem v Nemecku, tudiz se na cvicak nedostanu. Malina tedy nebude na sportovku, ale na agi. Koristnicky pud rozvijime od zacatku, ale ma primarne zajem hracku honit, nekdy se mi aspon lehce zakousne do rukavu mikiny. Ostatni lide mi rikaji, ze dle jejich nazoru i hodne neohrabana, bez vetsiho drivu, ale tam jsem si rikal, ze kazdy pes se vyviji ruzne.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2017 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Malinmaniak napsal(a):
Nevim v jakem smyslu ten prehnany respekt myslite, nijak ji netrestam, snazime se delat vse po dobrem. Peska ji davam i na voditko, vice se ji libi na udicce. Takze jakmile hadr chytne, hned pustit? Ja jsem ted na rok se psem v Nemecku, tudiz se na cvicak nedostanu. Malina tedy nebude na sportovku, ale na agi. Koristnicky pud rozvijime od zacatku, ale ma primarne zajem hracku honit, nekdy se mi aspon lehce zakousne do rukavu mikiny. Ostatni lide mi rikaji, ze dle jejich nazoru i hodne neohrabana, bez vetsiho drivu, ale tam jsem si rikal, ze kazdy pes se vyviji ruzne.

Nátlak na psa nemusí být jen fyzický (tresty), ale i psychický - viděla jsem psy ryzích "pozitivkářů", kteří byli rozebraní na atomy, aniž by na ně někdy majitel fyzicky zatlačil.
Pokud pes nedrží "ulovenou" kořist ani na té udičce, tak to asi nebudé vhodné zvíře na sportovku - maliňák co má předpoklady tohle zvládá ve 2 -3 měsících (je to přirozené chování). Na obrázku jsou naše 7 týdnů stará štěňata, a už v tom věku je z kůže nesetřesete:.

28.2.2017 14:28

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nátlak na psa nemusí být jen fyzický (tresty), ale i psychický - viděla jsem psy ryzích "pozitivkářů", kteří byli rozebraní na atomy, aniž by na ně někdy majitel fyzicky zatlačil.
Pokud pes nedrží "ulovenou" kořist ani na té udičce, tak to asi nebudé vhodné zvíře na sportovku - maliňák co má předpoklady tohle zvládá ve 2 -3 měsících (je to přirozené chování). Na obrázku jsou naše 7 týdnů stará štěňata, a už v tom věku je z kůže nesetřesete:.

Dobré piraně smajlík

Malinmaniak

28.2.2017 16:08
Malinmaniak

XXX.XXX.71.161

Na sportovku neni, je na agi :). Rad bych ale u ni vyvinul vetsi koristicky pud, aby se mi naucila snizit teziste, misto behu zatim krasne hopsa :D. Takze nikdo zakus hodnotit nebude. A mohu se zeptat, myslite ze se jednotliva stenata ruzne vyvijet? Kdyz jsem s ni porovnaval jina stenda, byla jina, kolikrat lepsi v pohybu.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2017 16:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ano jednotlivá štěňata se můžou vyvíjet různě, a může to být i ovlivněné majitelem - viděla jsem štěňata, co byla "horší" ale při správném vedení z nich vyrostli super psi, a naopak super zvířata odmala, na které pak byl třeba v roce smutný pohled...

Malinmaniak

28.2.2017 16:27
Malinmaniak

XXX.XXX.71.161

Diky :). Je fakt, ze jsme na tom pudu mohli pracovat jeste vice, fena byla ale velka bazlivka a stresovali ji cizi lide, tudiz jsem na tomhle pracoval vice, uz je i krasne zvedava :). Myslim si, ze jsem udelal chybu v tom, ze haderka vzdycky nakonec skoncila v me ruce a ona hodne prohravala.

28.2.2017 20:47
anonymx

XXX.XXX.229.237

Malinmaniak napsal(a):
Diky :). Je fakt, ze jsme na tom pudu mohli pracovat jeste vice, fena byla ale velka bazlivka a stresovali ji cizi lide, tudiz jsem na tomhle pracoval vice, uz je i krasne zvedava :). Myslim si, ze jsem udelal chybu v tom, ze haderka vzdycky nakonec skoncila v me ruce a ona hodne prohravala.

Vite, ; zrejme nemate fenu z pracovni linie,. Pokud by to v ni bylo, tak byste mel velky problem, aby vam hadr zustal v ruce uz od prvniho dne. Na agility to tolik nevadi.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2017 21:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Malinmaniak napsal(a):

Tohle je bohužel hodně o výběru zvířete - štěně má být už v době odběru nebojácné, dravé a kontaktní. Pokud to tak není, tak se musí počítat s tím, že to nemusí být v budoucnu všechno podle představ. Můzu se zeptat, z jaké chs nebo aspoň po jakém otci máte štěndo? Klidně do soukromých zpráv - nechci tu nikoho propírat, spíš mě to zajímá z hlediska chovu.

1.3.2017 05:37
scylla

XXX.XXX.150.32

Malinmaniak napsal(a):

Asi to tak je, netlačte, hrajte si, hru si užívejte oba a ono to půjde. Nemusíte mít malinu magora, jsou i maliny normální.

1.3.2017 06:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.126

Třeba bude mistr na stopách .

Neregistrovaný uživatel

1.3.2017 09:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Asi to tak je, netlačte, hrajte si, hru si užívejte oba a ono to půjde. Nemusíte mít malinu magora, jsou i maliny normální.

Nezlobte se na mě, ale zase melete blbosti o věcích kterým nerozumíte - normální malina je sebevědomá a nebojácná. Možná bude lepší když svoji energii věnujete něčemu, o čem máte aspoň tušení.

1.3.2017 21:18
shavoid

XXX.XXX.64.24

Mám teda úplně diametrálně odlišné plemeno - a vím, že u sportovky hodně záleží na výběru psa a je evidentní, že ta vaše asi nikdy nebude žádný sportovkář snů, ale vzhledem k tomu, že chcete dělat agi, tak to nevadí. Odměňovat se dá i tím míčkem, ale chápu - ten hadr chcete za tím účelem, aby snížila těžiště po točení a tím pádem se bude stáčet více efektivněji.
Já se teda přiznám, že mám současné štěně (skoro 6 měsíců) naučené tahat se přes klikr, je to teda sheltie, ne malina. Dělal mi něco podobného, maximálně se tou svou jemnou tlamičkou hračky dotknul a tím to skončilo, jakmile jsem jen zlehýnka uhla, nebo zatáhla, přestal.
Kombinuju teda více způsobů, mám od každého něco a tenhle systém mi zafungoval i na borderku, která si teda nehrála už vůbec.
Se štěnětem klikám tahání za hadr - ne držení, ale tahání. A kupodivu ten hadr jenom tupě nedrží, ale přímo se o něj začal přetahovat a nadšeně u toho vrčí. Taky už proklikávám větší sílu tahu - zvyšuju kritéria a to, když zavrčí. Pak ho taky nechám hadr dohonit, zakousne se, já kliknu a dostane odměnu. Teď už jsme díky tomu intervaly prodloužili a po doběhnutí hadru se i pár vteřinek zvládne tahat, díky klikání fakt udělal pokrok za dva dny.
Pak ho nechávám vždycky vyhrát, ať si hračku užije, klidně potrhá.
A ve finále miluje taky tu udičku, jakmile předmět dohoní, tak mu ho vždy nechám. Bylo vidět, když se mu kořist poté co jí pustil z tlamy ztrácí, byl z toho dost frustrovaný a nechtěl si dál hrát. Takže mu hadérku vždycky ponechám a postupně to kombinuju, už je to o kousek lepší.
Na agility by to fungovat mohlo. Mě to teda funguje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík