Shanim psa dalmatina ke kryti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dalmos

18.3.2017 23:20
dalmos

XXX.XXX.135.131

Prosim shanim akutne psa pro kryti me feny. Z planovaneho kryti bohuzel seslo. Pejsek onemocnel. Dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2017 08:36

dalmos napsal(a):
Prosim shanim akutne psa pro kryti me feny. Z planovaneho kryti bohuzel seslo. Pejsek onemocnel. Dekuji.

A proč tady, proč ne přes klub?

19.3.2017 08:56
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A proč tady, proč ne přes klub?

Vsadím boty, že proto, že je to vrh bez PP. Žádný chovatel jakéhokoliv plemene nebude shánět ženicha tady, když má na to klub.

19.3.2017 09:05

koňadra napsal(a):
Vsadím boty, že proto, že je to vrh bez PP. Žádný chovatel jakéhokoliv plemene nebude shánět ženicha tady, když má na to klub.

Je mi to jasné.

Tak snad nevyrobí další tragédii, když i v PP chovu se kolkrát "zadaří".
http://www.aavet.cz/cerven-tragedie-dalmatini-rodiny/.

19.3.2017 11:36
lavacca

XXX.XXX.218.25

Je mi to jasné.

Tak snad nevyrobí další tragédii, když i v PP chovu se kolkrát "zadaří".
http://www.aavet.cz/cerven-tragedie-dalmatini-rodiny/.

Chudáci. :( Ale ten postup poradkyně chovu nechápu...

19.3.2017 17:55
balisek

XXX.XXX.131.211

Já zas úplně nechápu obsah článku. Princip dědičnosti hluchoty u dalmatinů není zdaleka probádán - doposud se nepodařilo jednoznačně identifikovat locus odpovědný za hluchotu ani genetický princip jejího přenosu. Jak se ukazuje, dědí se recesivně a jedná se o více faktorový model.

Tudíž tvrdit, že jeden z rodičů musel být nutně hluchý, je naprostý nesmysl a z tohoto pohledu se reakci poradkyně chovu ani tolik nedivím.

19.3.2017 18:51

To už bych ani neřešila, dala jsem to jen jako upozornění, co se může stát. Pokud nejde o normální chov, testy se zpravidla nedělají a majitelé kolikrát ani netuší. Měli jsme tu dalmatina bez PP - pořád divně natáčel hlavu. Tak jsem se jednou zeptala, jestli trpí jednostrannou hluchotou a majitel na mě vytřeštil oči, o čem to mluvím a proč by měl.

Neregistrovaný uživatel

20.3.2017 11:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Hluchota je určitě problém, ale spíš z chovatelského pohledu, na běžné soužití to není zdaleka takový problém, jak se někteří lidé obávají. Mám 7 letou fenku A0 od narození zcela hluchou a patří k mým nejposlušnějším psům. Snaživá, bezproblémová i v psí smečce, protože psi komunikují hlavně vizuálně. Ve smečce zaujímá vyšší postavení. Na procházky chodí na volno.
Utracení jinak zdravých štěňat je škoda i když chápu chovatele, že se bojí, že je neudá.

Hluchota přece souvisí s absencí pigmentu na hlavě a hlavně kolem uší. Nebylo by řešením u plemen s bílou hlavou (např. argentina, bilý bulík, dalmatin) prostě strčit do chovu jedince s barevnými skvrnami na hlavě? Viděla jsem např argentinu, která měla hodně barvy kolem očí a uší a byla kvůli tomu prý vyřazená z chovu, protože prostě nebyla celá bílá.
Ona vlastně "bílá" u těchto plemen není bílá jako taková, ale je to absence pigmentu, je to úplně geneticky něco jiného než třeba bílá u bílého pudla, švýcaráka, čuvače atd.
Dalmatin je geneticky stejně "bílý" jako třeba ta argentina, jen má navíc gen pro tečkování.
Tečkování ale, ani když je více přítomno na hlavě, tak pigment na ušním hlemýždi zachranit nemusí. Chtělo by to prostě šlechtit na barvu jako takovou, tedy aby ten bezbarvý flek přes celého psa byl o něco menší.
Tvrzení pana doktora o tom, že jeden rodič musel být zcela hluchý mě taky dost překvapilo.

20.3.2017 12:03

Utracení hluchých štěňat chápu. I když je člověku těch mimin líto. Já bych si hluché štěně ale nevzala. A tak bych ho ani nechtěla nabízet v roli chovatelky.
Psů je až moc - a zcela zdravých bez handicapu.

20.3.2017 12:45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hluchota je určitě problém, ale spíš z chovatelského pohledu, na běžné soužití to není zdaleka takový problém, jak se někteří lidé obávají. Mám 7 letou fenku A0 od narození zcela hluchou a patří k mým nejposlušnějším psům. Snaživá, bezproblémová i v psí smečce, protože psi komunikují hlavně vizuálně. Ve smečce zaujímá vyšší postavení. Na procházky chodí na volno.
Utracení jinak zdravých štěňat je škoda i když chápu chovatele, že se bojí, že je neudá.

Hluchota přece souvisí s absencí pigmentu na hlavě a hlavně kolem uší. Nebylo by řešením u plemen s bílou hlavou (např. argentina, bilý bulík, dalmatin) prostě strčit do chovu jedince s barevnými skvrnami na hlavě? Viděla jsem např argentinu, která měla hodně barvy kolem očí a uší a byla kvůli tomu prý vyřazená z chovu, protože prostě nebyla celá bílá.
Ona vlastně "bílá" u těchto plemen není bílá jako taková, ale je to absence pigmentu, je to úplně geneticky něco jiného než třeba bílá u bílého pudla, švýcaráka, čuvače atd.
Dalmatin je geneticky stejně "bílý" jako třeba ta argentina, jen má navíc gen pro tečkování.
Tečkování ale, ani když je více přítomno na hlavě, tak pigment na ušním hlemýždi zachranit nemusí. Chtělo by to prostě šlechtit na barvu jako takovou, tedy aby ten bezbarvý flek přes celého psa byl o něco menší.
Tvrzení pana doktora o tom, že jeden rodič musel být zcela hluchý mě taky dost překvapilo.

Argentýna celá bílá určitě být nemusí, je přípustná nějaká skvrna a nevím teda že by existovala ještě v jiné barvě, ani kdysi. Jestli měla fleků moc, vyřadili ji správně. Pigment musí být na tlamě, čenichu atd. Tohle je normálně bílý pes. Dalmatin je flekatý komplet a stejně hluchý. V tom to úplně nebude, v kožichu ;-) Protože polovina vrhu ok.. bílá hlava, nevím nevím, slyšela jste někdy o hluchém staffovi ? Ti jsou strakatí jak krávy. Není to jen o barvě zvenku, moc toho zjištěno není, no tak jsou testy, no. Vyrobíte černého dalmatina a bude ok ? To určitě.
Tady je to docela jednoduše a mně to přijde logické.. dovnitř psa moc nevidím smajlík
http://www.sportovni-kynologie.cz/pece-zdravi-a-nemoci/bila-v-chovu-psu-zabijak-nebo-fama/.

20.3.2017 13:06
assil

XXX.XXX.216.60

Argentýna celá bílá určitě být nemusí, je přípustná nějaká skvrna a nevím teda že by existovala ještě v jiné barvě, ani kdysi. Jestli měla fleků moc, vyřadili ji správně. Pigment musí být na tlamě, čenichu atd. Tohle je normálně bílý pes. Dalmatin je flekatý komplet a stejně hluchý. V tom to úplně nebude, v kožichu ;-) Protože polovina vrhu ok.. bílá hlava, nevím nevím, slyšela jste někdy o hluchém staffovi ? Ti jsou strakatí jak krávy. Není to jen o barvě zvenku, moc toho zjištěno není, no tak jsou testy, no. Vyrobíte černého dalmatina a bude ok ? To určitě.
Tady je to docela jednoduše a mně to přijde logické.. dovnitř psa moc nevidím smajlík
http://www.sportovni-kynologie.cz/pece-zdravi-a-nemoci/bila-v-chovu-psu-zabijak-nebo-fama/.

Dalmatin není flekatý ani komplet ani trochu, dalmatin je komplet bílý pes s tickingem a proto trpí hluchotou jako jiná bílá plemena. Strakatí psi jsou hluší je v případě nevhodného rozložení skrvn na hlavě a to bývá tak málo často, že se to ani nebere moc v úvahu.

20.3.2017 13:10

assil napsal(a):
Dalmatin není flekatý ani komplet ani trochu, dalmatin je komplet bílý pes s tickingem a proto trpí hluchotou jako jiná bílá plemena. Strakatí psi jsou hluší je v případě nevhodného rozložení skrvn na hlavě a to bývá tak málo často, že se to ani nebere moc v úvahu.

Vzhledově je flekatý. Můžu to říkat ? Ještě říkám vlčák Nóčkovi.

20.3.2017 13:50
ketlin

XXX.XXX.204.32

assil napsal(a):

Nechápu moc co tím chtěl básník říci, ale budiž...
Např. v Německu se do chovu používají i psi s plotnou, právě kvůli zlepšení případné hluchoty ve vrhu...

20.3.2017 13:51
ketlin

XXX.XXX.204.32

Trochu z toho stříkají emoce, že...

21.3.2017 08:39
assil

XXX.XXX.216.60

ketlin napsal(a):
Nechápu moc co tím chtěl básník říci, ale budiž...
Např. v Německu se do chovu používají i psi s plotnou, právě kvůli zlepšení případné hluchoty ve vrhu...

Básník tím chtěl říci, že hluchota je vázaná na bílou barvu a dalmatin je geneticky bílý pes a ne strakoš, tudíž žádné překvapení, že se u něj hluchota vyskytuje.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2017 14:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Ano, přesně tak - dalmatin je geneticky stejně bílý pes jako třeba argentina nebo bílý bulík či boxer. Tedy přesněji - není bílý (bílý je např. švýcarák, bílý pudl, čuvač, bílý zlatý retrívr atd.) -
- je bez pigmentu. Bez pigmentu rovná se velké riziko hluchoty.
A těší mě (nevěděla jsem to), že např. v Německu, jak zde někdo píše, už jim to došlo a dávají do chovu zvířata s barevnýma skvrnama. Fakt je moc dobrý, že i v chovu se občas někdo "osvítí" a snaží se to svoje plemeno ozdravit.

jolyha

21.3.2017 14:44
jolyha

XXX.XXX.229.101

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ano, přesně tak - dalmatin je geneticky stejně bílý pes jako třeba argentina nebo bílý bulík či boxer. Tedy přesněji - není bílý (bílý je např. švýcarák, bílý pudl, čuvač, bílý zlatý retrívr atd.) -
- je bez pigmentu. Bez pigmentu rovná se velké riziko hluchoty.
A těší mě (nevěděla jsem to), že např. v Německu, jak zde někdo píše, už jim to došlo a dávají do chovu zvířata s barevnýma skvrnama. Fakt je moc dobrý, že i v chovu se občas někdo "osvítí" a snaží se to svoje plemeno ozdravit.

Ono bez "bez pigmentu" taky není nejlepší označení...to je albín. Co takhle tomu říkat "extrémní strakoš"? Být to králík, je to tzv. "mlynář", ale tam to zas je letální faktor, narozdíl od psů.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2017 14:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Ano, souhlas, je to přesně jak píšete - jedná se o extrémní strakatost.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2017 14:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Dalmatin je vlastně geneticky extrémní strakáč s vlohou pro tečkování. A každý extrémní strakáč je ohrožený hluchotou a nic na tom nezmění jestli je s PP nebo bez. Na tom můžou něco změnit jen osvícení chovatelé, kteří tu extrémní strakatost chovem přibrzdí.
Nedivím se chovatelům boxerů, že extrémní strakáče nechtějí. Nedávno tu bylo vlákno právě o bílých boxerech a někdo tam tvrdil, že je to vlastně jenom jiná barva a že nechápe proč jsou bělouši diskriminovaní. Není to právě jenom barva.

21.3.2017 15:24
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Ten článek pana doktora Velebného je velmi starý! Minimálně deset let, spíš ale podstatně víc. Dnes je situace v chovu dalmatinů přece jen dost jinde. A nejen dalmatinů, taky třeba těch zmíněných bulteriérů a argentýnských dog. Problém je v tom, co je psáno výše - genetika hluchoty zdaleka není probádána a přesný způsob dědění je zatím stále nejasný! A bohužel, ani barva nezaručí, že pes nebude „přenašeč“ nebo dokonce sám hluchý. (Jinak řečeno, i barevný rodič může dát hluchého potomka.)
V každém případě, BAER test považuju za neoddiskutovatelnou podmínku chovnosti! A u predisponovaných plemen bych považoval za samozřejmé, že chovatelé prodávají štěňata s už zhotoveným tímto testem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík