Zdravím, už delší dobu se rozhodujeme jaké plemeno k dětem, bydlíme v rodinném domku se zahradou, kolem nás lesy pole. V konečném výběru zůstala KK a ČSP - jakého by jste volili spíše vy? Kdo je klidnější? Od ČSP nás odrazuje to, že trpívají separační úzkostí, o kolii moc nevíme. Máte někdo nějaké zkušenosti? A neplánuje nějaká CHS těchto dvou plemen vrh s odběrem červen/červenec? Díky za dopovědi! :).
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Kolie bývají bázlivější, i když těch krátkosrstých se to až tak moc netýká. Čeští strakatí občas projeví nějaké lovecké pudy, ale to každý pes.
Z těchto dvou plemen je celkem jedno, které se vyberete. Pokud jste obě plemena viděla na živo a byla jste spokojena, připadá mi důležitější je vybrat správně konkrétního psa. Pak hraje roli také dostupnost, i když Vám neradím vzít si toho pejska, kterého chovají nejblíž a mají ho zrovna k dispozici.
Já bych zas volila strakáče. Znám pár jedinů obou plemen a strakáči se mi zdají vyrovnanější. U dvou kólií byla velká nervozita a bázlivost. Částečně to mohlo být i výchovou, ale přece jen kraťanda stala poslední roky módním plemenem a kryje se kde co, chce to si pořádně pohlídat povahy i zdraví rodičů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dala bych přednost KK, na rozdíl od davidky, se mi zdají vyrovnanější v povahách než strakáči.
Za mně strakáč. Máme v okolí dva psy a jednu fenu, všichni chovaní v bytě a majitelé jsou spokojeni. Ke psům jsou tolerantní, dobře ovladatelní, co jsem se bavil s majiteli, dokážou odpočívat a dobře se přizpůsobí chodu domácnosti.
Však si zajděte na nějaký jejich sraz. Doporučuji FB skupinu "Český strakatý pes...pravda skáče někde venku".