Nepouzivanaprezdivka

XXX.XXX.208.3
Dobrý den přátelé,
vybírám pejska a nejvíce se mi líbí tyto plemena: drsnosrstý foxterier, Velšterier, Lakeland teriér, Erdel teriér, irsky teriér,... myslím tím drsnosrsté kompaktní psiky s rovným celem. Poraďte prosím, je nějaký z nich klidnější nebo jsou všichni torpéda?. Popřípadě nějaké chovne stanice kde se nelpí na lovecké a pracovní dovednosti. Na pesweb mají u Lakelanda nižší nároky na výchovu, ale na jiných (zahraničních) webech je to stejně jako u ostatních. Vím, ze Erdel je větší, ale dal jsem ho tam kvůli diskuzi tady na ifaune kde ho někteří doporucovali dokonce i jako prvního psa.
Jinak je mi 26 a psa jsme už měli ale Tedka tak 8 let už ne. Takže skoro začátečník. Bydlím na vesnici. Les je kousek.
(Popřípadě se můžete vyjádřit ještě ke kerry blue a bedlingtonovi)
Pište jakékoliv zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Dobrý den přátelé,
vybírám pejska a nejvíce se mi líbí tyto plemena: drsnosrstý foxterier, Velšterier, Lakeland teriér, Erdel teriér, irsky teriér,... myslím tím drsnosrsté kompaktní psiky s rovným celem. Poraďte prosím, je nějaký z nich klidnější nebo jsou všichni torpéda?. Popřípadě nějaké chovne stanice kde se nelpí na lovecké a pracovní dovednosti. Na pesweb mají u Lakelanda nižší nároky na výchovu, ale na jiných (zahraničních) webech je to stejně jako u ostatních. Vím, ze Erdel je větší, ale dal jsem ho tam kvůli diskuzi tady na ifaune kde ho někteří doporucovali dokonce i jako prvního psa.
Jinak je mi 26 a psa jsme už měli ale Tedka tak 8 let už ne. Takže skoro začátečník. Bydlím na vesnici. Les je kousek.
Zapomněl jste na border teriera. Skvělý malý ježatý psík. Ale s neskutečně silným loveckým pudem. Doma zlatíčko, neničí, nekouše - ani děti, ani domácí kočky nezakusuje.
Já mám dva WT - co k němu říci, je to velice aktivní, tvrdohlavý, ale přátelský pes se silnými loveckými pudy (je i tak veden - jsem myslivec). Je to pes - jako ostatní teriéři - šlechtění k práci pod zemí, takže jsou dost svéhlaví a hlavně se odkazují sami na sebe a jsou takové samostatné jednotky, byť jste s něma (při práci pod zemí si musel vždy poradit sám a tak mu to zůstalo). Takže výchova se dost liší od ostatních plemen, stejně tak klid před zvěří. Navíc naši WT jsou od přírody dost ostří na škodnou a kočky. Člověk musí pochopit co se jim honí v hlavě, aby se jak pán, tak pes pochopili, rozhodně to jednoduché plemeno není.
Je pěkné, že se Vám tento pes líbí, ale promyslete to, WT neuběháte, toho unavíte smysluplnou prací.

Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Dobrý den přátelé,
Uvědomte si že chcete loveckého teriéra, a přitom máte požadavek na klidnějšího psa a nechcete lovecké a pracovní dovednosti. to se moc neschoduje. Většina teriérů jsou velmi lovečtí a pracovní psi. Na výchovu a výcvik nejsou vůbec jednodušší. Možná se poohlídnout spíš po nějakém tom teriérovi který už spadá spíš do společenských plemen např vestík, případně ten kerry nebo bedlington. Ale určitě ne velšteriera, foxe, jagoše apod. To jsou lovečtí psi tělěm i duší. Pokud jste našel zálibu ve vousatých hrubosrstých čumácích co takhle knírač ? Budete to s ním mít mnohem snadnější než a teriérem.

Ten nápad s kníračem je dost dost dobrý.
Jinak já můžu srovnávat kerryka a borderteriera ( vlastně i toho knírače ), nejhorší na výchovu byla kerryčka. Kníračka a borderterierka srovnatelné, borderka je samostatnější, přátelštější k lidem.
Nepouzivanaprezdivka

XXX.XXX.60.47
Díky za odpovědi. Borderterier už je takový jiný. Kníráč Kdyby se někdo vyjádřil ještě k lakelandovi a erdelovi.. nebo je to na jedno brdo? na internetu se člověk dočte opravdu všechno, i že uvedená plemena jsou vhodná do začátku, i že jsou to zabijáci všeho co se hne a strašní bitkaři. Na mysliveckém foru je zase že už nejsou dost ostří a že jsou šlechtěni na okrasu a že pracovníka musí hodně vybírat aby byl ostrý.
Toho erdela v jinné diskuzi doporučovali lidé i pro 13letou holku, takže jde vidět, že ty zkušenosti se dost liší.
Všude v okolí je to samý německý ovčák, retrívr a labrador, tak hledám něco jiného.
Ještě jednou díky všem :).
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Erdela měla kdysi dávno moje babička, tak nevím, do jaké míry se změnili, ale říkala, že povahou byl jako „ten policejní“ (tím myslela dobrmana). Ostřejší a tvrdší pes to byl, ale rváč vyloženě ne. Chodila s ním na cvičák, tehdy tam chodili snad jen policejní složky a podobně, pes se docela osvědčil. O loveckých pudech se vůbec nezmiňovala, snad jednou vletěl mezi fotbalisty pro míč, ale jinak nikdy nic, asi že byl ve městě, nevím. Jinak k rodině byl spíš až něžný a byl dobře ovladatelný. Měl obojek a za obojek zahákla deštník a na tom ho vodila.
Tak jestli Vám to k něčemu bude...

Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Díky za odpovědi. Borderterier už je takový jiný. Kníráč Kdyby se někdo vyjádřil ještě k lakelandovi a erdelovi.. nebo je to na jedno brdo? na internetu se člověk dočte opravdu všechno, i že uvedená plemena jsou vhodná do začátku, i že jsou to zabijáci všeho co se hne a strašní bitkaři. Na mysliveckém foru je zase že už nejsou dost ostří a že jsou šlechtěni na okrasu a že pracovníka musí hodně vybírat aby byl ostrý.
Toho erdela v jinné diskuzi doporučovali lidé i pro 13letou holku, takže jde vidět, že ty zkušenosti se dost liší.
Všude v okolí je to samý německý ovčák, retrívr a labrador, tak hledám něco jiného.
Erdelka mi minulý rok odešla, na cvičák jsme nechodily, základní cviky lze zvládnout(sedni lehni k noze ke mě štěkej... ), pes je to "pažravý" tak za kokínko udělá kotrmelec, je důležitá socializace- já jí brala od mala mezi psi...pohrála si jak s fenou tak se psem, ale na druhou stranu porvat se taky uměla(pokud jaký koliv pes projevil známku agrese dala se taky slyšet, myslím opravdu výhrůžky- na štěkání a vrčení babičkovských psíků nebrala zřetel)pes co prostě umí situaci zhodnotit. v paneláku nám zbytečně neštěkala-prakticky vůbec, je to pes velice kontaktní a milující svojí rodinu.(mám ráda když můžu večer u televize svého psa pohladit aniž bych musela na dvůr-tím chci říct, že, pes je rád se svou smečkou-žádnej kotec) Důležité, je naučit psa samotě doma a na vodítku před krámem- pak vám nebude chodit pes po krámě naproti.
Na pohyb je tento pes více náročný, několikrát týdně je zapotřebí erdela pořádně vylítat- měnit trasy. najít i psí kámoše na hraní, prostě kam koliv jsem šla a jen to bylo možné psina šla se mnou i třeba do města na zmrzku do lesa na houby...
Teď máme štěně bulteriera- i když se píše, že erdel je svéhlavý, tak vedle bulíka je to zanedbatelné...
Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Dobrý den přátelé,
Nejsem extra zkušená, ale měla jsem dloooouho Erdelku a byla největší a nejklidnější zlatíčko, jaký jsem viděla.. Ovšem potřebuje pohyb a pravda - v lese musela na vodítku, nezvládla jsem zvítězit nad pudy. Ale oproti těm menším teriérům byla podstatně klidnější a míň uštěkaná.
Nepouzivanaprezdivka

XXX.XXX.208.3
Díky všem za odpovědi. Pořídim nejspíš také erdelfenu

Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Díky všem za odpovědi. Pořídim nejspíš také erdelfenu
Nevím ale znám pana co erdely celý život chová.Jsou to dost ostří psi. Neznám vás a vaše zkušenosti ale, výchova teriéra se nedá srovnat třeba s vámi zmiňovaným německým ovčákem.Na vašem místě bych přece jen zvážila toho knírače.nekolik velikostních rázu jsou inteligentní učenliví a hlavně nejsou to lovečtí psi. Proč si každý nutné pořizuje lovecaka a pak tu řeší jak ho odnaučit lovit.
Máme foxe. Měl by jste zvážit jestli vám nebude vadit ze psí jsou tvrdohlavý, poslušnost lze docílit opravdu důsledným a neustálým výcvikem a v neposlední řadě lovecký pud. Nejsem zkušený ve výchově psů ale výše uvedené můžu potvrdit. Mám to diskutovano i s myslivci kteří jej taky mají. To jsem ale věděl. To může přinášet určitá omezení a mohlo by se vám to i nelibit. To ze se lovecky pes trápí když nepracuje si nemyslím. Jen nerozvijim jeho lovecký pud. Jinak za mně bych ale jiné plemeno nechtěl, asi proto ze je takový. Společník je to neskutečný.
Arni
napsal(a):
Máme foxe. Měl by jste zvážit jestli vám nebude vadit ze psí jsou tvrdohlavý, poslušnost lze docílit opravdu důsledným a neustálým výcvikem a v neposlední řadě lovecký pud. Nejsem zkušený ve výchově psů ale výše uvedené můžu potvrdit. Mám to diskutovano i s myslivci kteří jej taky mají. To jsem ale věděl. To může přinášet určitá omezení a mohlo by se vám to i nelibit. To ze se lovecky pes trápí když nepracuje si nemyslím. Jen nerozvijim jeho lovecký pud. Jinak za mně bych ale jiné plemeno nechtěl, asi proto ze je takový. Společník je to neskutečný.
Jak psovi chcete vysvětlit, že ty věci, které mu jsou přirozené, má je v sobě, má tu vášeň, prostě dělat nesmí? To ten pes nikdy nepochopí, každý by měl vybírat plemeno i primárně dle toho, pro co ty plemena byly šlechtěné a v čem vynikají a srovnat to se svými zálibami a životním stylem. Tohle je neúcta k těm, kteří se o to roky a roky snaží.

Erdel je sice původně lovecký pes, ale už v první světové válce se používal jako služební v armádách a jeho počty tehdy daleko přesahovaly počty NO. V minulosti byl zařazen mezi služební plemena a k jeho uchovnění byla mimo jiné potřeba zkouška z výkonu. Náročnost jeho výchovy je podle mého názoru srovnatelná s výchovou velkého knírače. Obě plemena jsou psi, kteří potřebují důsledné ale laskavé vedení. Ale to by mělo platit u všech teriérů a vlastně u většiny plemen.
Usnadněte si rozhodování tím, že se zúčastníte postupně různých akcí klubů vámi vytipovaných plemen a uvidíte, jak se psi chovají. Promluvte si s majiteli i chovateli, zhodnoťte získané informace a podle toho se rozhodujte.
Nepouzivanaprezdivka

XXX.XXX.208.3
polárka.15
napsal(a):
Jak psovi chcete vysvětlit, že ty věci, které mu jsou přirozené, má je v sobě, má tu vášeň, prostě dělat nesmí? To ten pes nikdy nepochopí, každý by měl vybírat plemeno i primárně dle toho, pro co ty plemena byly šlechtěné a v čem vynikají a srovnat to se svými zálibami a životním stylem. Tohle je neúcta k těm, kteří se o to roky a roky snaží.
Pardon, ale podle vás by se plemena vyšlechtěna pro psi zápasy měla stále používat pro psi zápasy? A kdo není bitkař, ten ať si ho raději neporizuje. Takhle jsem to pochopil. Ale částečně vím, kam mirite. Ještě to promyslim, slibuji! Každopádně z toho co jsem vyčetl si taky myslím, ze Erdel není to samé co Fox Velš atd.
Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Pardon, ale podle vás by se plemena vyšlechtěna pro psi zápasy měla stále používat pro psi zápasy? A kdo není bitkař, ten ať si ho raději neporizuje. Takhle jsem to pochopil. Ale částečně vím, kam mirite. Ještě to promyslim, slibuji! Každopádně z toho co jsem vyčetl si taky myslím, ze Erdel není to samé co Fox Velš atd.
Myslet znamená... vědět... Pes typu bull nebyl primárně cvičen a chován JEN pro zápasy, jeho využití bylo i jiné.
napsal(a):
Erdel je sice původně lovecký pes, ale už v první světové válce se používal jako služební v armádách a jeho počty tehdy daleko přesahovaly počty NO. V minulosti byl zařazen mezi služební plemena a k jeho uchovnění byla mimo jiné potřeba zkouška z výkonu. Náročnost jeho výchovy je podle mého názoru srovnatelná s výchovou velkého knírače. Obě plemena jsou psi, kteří potřebují důsledné ale laskavé vedení. Ale to by mělo platit u všech teriérů a vlastně u většiny plemen.
Usnadněte si rozhodování tím, že se zúčastníte postupně různých akcí klubů vámi vytipovaných plemen a uvidíte, jak se psi chovají. Promluvte si s majiteli i chovateli, zhodnoťte získané informace a podle toho se rozhodujte.
Ale pořád má dost podobný vývoj a předky jako WT, žádné plemeno nezůstalo u jedné specializace.
polárka.15
napsal(a):
Nic psovi nezakazuji, jen v něm ty pudy nerozvíjím jak jsem psal. Mluvit o neúctě k těm kteří se o to roky snaží když jsem si vzal foxe, no nevím. Dost jich zůstává, hlavně psů neprodaných. Tak jednoho z nich mám doma.
napsal(a):
Znám spostu erdelů...a mezi nimi skutečně někteří ostřejší jsou. Ale neznám jedinou ostřejší Erdelku... Asi to hodně bude pes od psa!.Jak jsem psala, měla jsem erdelku, teď mám mix NO a náročnost výchovy a výcviku se vůůůůbec nedá srovnat.. Teď je to o 80 procent náročnější...
...tohle není nesouhlas s Vaším příspěvkem...pouze má vlastní zkušenost.

polárka.15
napsal(a):
Ale pořád má dost podobný vývoj a předky jako WT, žádné plemeno nezůstalo u jedné specializace.
Erdel, zvlášť v kontinentální Evropě a tedy i u nás, se používá jako služební - pracovní, sportovní, snad sedmdesát let. Velšteriér - pokud je zkratkou WT myšlen velšteriér - se celou tu dobu používá výhradně jako lovecké plemeno.
Ta dvě plemena jsou dnes každé jinde. I když původně byla obě lovecká.
napsal(a):
Erdel, zvlášť v kontinentální Evropě a tedy i u nás, se používá jako služební - pracovní, sportovní, snad sedmdesát let. Velšteriér - pokud je zkratkou WT myšlen velšteriér - se celou tu dobu používá výhradně jako lovecké plemeno.
Ta dvě plemena jsou dnes každé jinde. I když původně byla obě lovecká.
Ano, WT je oficiální zkratka Velšteriéra u nás v ČR. Nebavím se o tom, že jsou dnes trochu rozdílné, bavím se o předcích.

polárka.15
napsal(a):
Ano, WT je oficiální zkratka Velšteriéra u nás v ČR. Nebavím se o tom, že jsou dnes trochu rozdílné, bavím se o předcích.
A já se bavím o současnosti .

polárka.15
napsal(a):
O voze, o koze...
Zájemci o štěně půjde o současný charakter plemene a jeho využití. Informace, že jde v případě erdela o původně lovecké plemeno stačí.
Nevím o co vám jde.

Opravdu mohu potvrdit, že vychovat erdelku lze, i co se týče loveckého pudu...já si erdela koupila po tom co mi NOxkavkaz zkousal jezevčíka (pošel)...takže zkušenosti prakticky 0. A měly jsme se spolu náramně, to že se nevěnuji tomu, čemu byl pes vyšlechtěn, myslím, že u nás v čechách se prakticky tolik nevyužívá na myslivost (nejsou moc vidět u myslivců natoš mezi lidma- u nás jsme byli i jediní ) neznamená, že se není člověk, který se chce psu věnovat, schopen o psa postarat tak, aby byl pes vytížen i jako společník má také svou roli pro aktivní lidi. Další využití jako záchranářský pes.

Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Jestli je jediný důvod pro pořízení jakéhokoliv teriéra to, že :Všude v okolí je to samý německý ovčák, retrívr a labrador, tak hledám něco jiného., tak lze zvolit i jiná plemena, neteriéří. Třeba najdete taková, která se vám také budou líbit dle vzhledu.
U erdelteriéra hlavně nezapomínejte na trimování a úpravu srsti, není to až taková procházka růžovým sadem, co vím. A také možná bude dost problém erdelteriéra vůbec sehnat, prý se rodí jen třeba 5-6 vrhů ročně v republice.
Nepouzivanaprezdivka

XXX.XXX.208.3
napsal(a):
Jestli je jediný důvod pro pořízení jakéhokoliv teriéra to, že :Všude v okolí je to samý německý ovčák, retrívr a labrador, tak hledám něco jiného., tak lze zvolit i jiná plemena, neteriéří. Třeba najdete taková, která se vám také budou líbit dle vzhledu.
U erdelteriéra hlavně nezapomínejte na trimování a úpravu srsti, není to až taková procházka růžovým sadem, co vím. A také možná bude dost problém erdelteriéra vůbec sehnat, prý se rodí jen třeba 5-6 vrhů ročně v republice.
Pročetl jsem tady na ifaune dost témat na výběr plemena a v každém se objeví, aby si člověk pořídil jedno z těchto mnou zmíněných. Stal se z nich takový startovací stupínek pro pejskare, což je určitě škoda.
Díky všem za odpovědi ohledně vašich zkušenosti.
Nepouzivanaprezdivka
napsal(a):
Pročetl jsem tady na ifaune dost témat na výběr plemena a v každém se objeví, aby si člověk pořídil jedno z těchto mnou zmíněných. Stal se z nich takový startovací stupínek pro pejskare, což je určitě škoda.
Díky všem za odpovědi ohledně vašich zkušenosti.
Startovací stupínek pro pejskaře? Co? To slyším i vidím poprvé Já sama za sebe bych si jako začátečník takového teriéra rozhodně nekoupila, bála bych se, že to nedám. Většinou, co znám, tak začínají na těch "malých smetáčcích" (bez urážky ), případně retrívři.
Hodně štěstí při výběru a pevné nervy a štěstí.

polárka.15
napsal(a):
Startovací stupínek pro pejskaře? Co? To slyším i vidím poprvé Já sama za sebe bych si jako začátečník takového teriéra rozhodně nekoupila, bála bych se, že to nedám. Většinou, co znám, tak začínají na těch "malých smetáčcích" (bez urážky ), případně retrívři.
Hodně štěstí při výběru a pevné nervy a štěstí.
Ano bohužel se stalo trendem doporučovat začátečníkům retrívra. Pro to na ulicích potkáváme tisíce přetloustlých, pažravých, agresivních a nevychovaných bezpapíráků, kteří kazí těmto plemenům pověst. Možná kdyby se zadavatel jel podívat na nějaké vrcholové zkoušky aby viděl co se dá dělat s retrívrem pak by uznal že je opravdu nemá v okolí každý a to co vidí jsou jen napodobeniny bez pp

napsal(a):
Pokud není erdel na výstavu, tak stačí 2-3x ročně nechat ostříhat...žádné zjemnění nebo něco podobného srstí se nikdy nekonalo.

napsal(a):
Ano bohužel se stalo trendem doporučovat začátečníkům retrívra. Pro to na ulicích potkáváme tisíce přetloustlých, pažravých, agresivních a nevychovaných bezpapíráků, kteří kazí těmto plemenům pověst. Možná kdyby se zadavatel jel podívat na nějaké vrcholové zkoušky aby viděl co se dá dělat s retrívrem pak by uznal že je opravdu nemá v okolí každý a to co vidí jsou jen napodobeniny bez pp
Můžete mi říct, proč hned to odsuzování bezpapíráků? Je to o lidech, ne o těch psech. Notabene v našem okolí neznám nikoho, kdo by měl nevychovaného a agresivního retrívra, opravdu ne. A co se týká přežírání, to je problém lidí, stejně tak jako jsou přežírání jezevčíci,... Pokud to budeme hnát do extrémů, všechny budeme posílat na vrcholové zkoušky a sporty psů, skoro nikdo si toho psa nepořídí (ale v některých případech by to bylo i dobře...).

polárka.15
napsal(a):
Můžete mi říct, proč hned to odsuzování bezpapíráků? Je to o lidech, ne o těch psech. Notabene v našem okolí neznám nikoho, kdo by měl nevychovaného a agresivního retrívra, opravdu ne. A co se týká přežírání, to je problém lidí, stejně tak jako jsou přežírání jezevčíci,... Pokud to budeme hnát do extrémů, všechny budeme posílat na vrcholové zkoušky a sporty psů, skoro nikdo si toho psa nepořídí (ale v některých případech by to bylo i dobře...).
Jsem toho názoru že pokud by si tři čtvrtiny majitelů psů psa nepořídili udělali by mnohem lépe. by si měl pořizovat pouze ten kdo má na něj čas, chce s ním něco dělat a má na péči a pořízení psa peníze. jJnomže dnes musí mít psa nutně každý protože je to prostě moderní a pokud možno chce hezčího, většího a neobvyklejšího než má soused. Pokud někdo chce pouze mazlíka do města a do bytu měl by volit ze společenských plemen k tomu určených a neprznit pracovní plemena.Což tedy souvisí i s chovem bezpapíráků.
napsal(a):
Jsem toho názoru že pokud by si tři čtvrtiny majitelů psů psa nepořídili udělali by mnohem lépe. by si měl pořizovat pouze ten kdo má na něj čas, chce s ním něco dělat a má na péči a pořízení psa peníze. jJnomže dnes musí mít psa nutně každý protože je to prostě moderní a pokud možno chce hezčího, většího a neobvyklejšího než má soused. Pokud někdo chce pouze mazlíka do města a do bytu měl by volit ze společenských plemen k tomu určených a neprznit pracovní plemena.Což tedy souvisí i s chovem bezpapíráků.
To jste nenapsala nic nové či převratného...
Accuracy

XXX.XXX.1.187
napsal(a):
Foto.
Ježiš, to je úplně jiný pes. :)
Babička toho svého erdela dostala od vojáků krátce po 2. světové (prý si Britové museli zaplatit převoz koní a psů na Britské ostrovy, jinak se zvířata prodala nebo rozdala na kontinentu - nebo byla zastřelena), a vypadal ale úplně jinak. Asi že ho v životě netrimovala ani nestříhala.
Byl chundelatý. Jakože hodně chundelatý. Vypadal, jako kdyby měl hodně nepovedenou trvalou. :D.

Accuracy

XXX.XXX.1.187
Těžko soudit, ta fotka je stará a navíc černobílá, ale asi tak. :) Akorát se mi zdá, že Tim měl ještě delší chlupy na zádech.
Je divné, že se mi Vaše neostříhaná fenka líbí víc, než když byla upravená?

Accuracy
napsal(a):
Těžko soudit, ta fotka je stará a navíc černobílá, ale asi tak. :) Akorát se mi zdá, že Tim měl ještě delší chlupy na zádech.
Je divné, že se mi Vaše neostříhaná fenka líbí víc, než když byla upravená?
Do chlupů se daly schovat ruce , v době zralosti srsti by jste jí chlupatou doma mít nechtěla , jednou jsem vážila jedno vyčesání - 300g, uplácala jsem z toho jorkšíra. V chlupech domů nosila půl louky a lesa, co jí spadlo na záda, co po cestě nabalila, to jí do kožichu zapadlo, v zimě i sníh...
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Prostřední fotka a bahnité tlapičky jsou nejlepší.

Accuracy

XXX.XXX.1.187
Je krásná. Nádherná.
Mně se na erdelech vždycky líbily ty uši. Teď je zakázáno kupírovat a takové má každý druhý pes, ale dřív to byla rarita, zvláště u velkých psů.
Já o erdelovi kdysi uvažovala, takové to „třeba jednou“, ale nakonec to vyhrál belgičan a po něm bych chtěla nějakého většího křížence z útulku. A co bude pak, to je až za víc než 20 let, kdo ví, co bude.
Blaznivy-belosi

XXX.XXX.143.222
Pokud teréra, který nemá až tak výrazný lovecký pud, tzn. dá se ukočírovat, tak volím westíka, srst je trošku náročnější na údržbu, ale jinak jsou to skvělí psi.