Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nathalie

29.3.2017 08:43
Nathalie

XXX.XXX.28.21

Dobrý den, máme pěti měsíční štěňátko maminka pitbul tatínek staford. Je to pejsek. Doma ho máme od jeho tří měsíců. Kakat už se naučil venku, kdyz se mu chce, sedne si ke dveřím a kňučí. Takže o kakání si řekne. Problém máme s čůránim. Během prvního měsíce u nás se naučil na podlozku a v pohode na ni chodil. Posledních 14 dní však čůra všude po bytě, o čůrání si neřekne, dokonce už si 2x načůral do pelíšku a 2x nám do postele. Vždy ho plácnu a dám na podložku, on se na ní v klidu rozvalí, takze uz ani nevím jestli jí bere jako místo na čůrání. Když přijdeme z procházky kde čůral, je schopný se za 20 minut vyčůrat v kuchyni. Vůbec nechápu proč na ni přestal chodit a začal čůrat všude okolo o tam kde se spí. Jinak je to veselé, hravé štěně. Snažíme se vést ho pevnou rukou. Základní povely (sedni, lehni, dej pac, ke mne, zůstaň, fuj) uz ovládá. Děkuji za rady.

29.3.2017 08:58
Iliena

XXX.XXX.47.0

Myslím, že jste si zavařili tou podložkou. Proč jste ho na ní učili? Tím jste mu vlastně řekli, že čůrání doma je v pořádku. Podložku vyhoďte a běhejte ven jako s malým steňátkem, po jídle, po spaní, po hraní...

Skoro se bojím zeptat, ale co má znamenat to vedení pevnou rukou?

29.3.2017 08:59
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Vyhodit podložku a chodit co nejčastěji ven, záleží taky jak byl učen čistotě do těch 3měsíců, tohle není jeho chyba, takže žádní tresty.

29.3.2017 09:03
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Proč jste toho prcka učila, že se kaká venku, ale čůrá na podložku? Proč v tom dělat rozdíly? To on nechápe, naučil se, že venku hodí bobka, ale čůrá se doma, trochu povyrostl, tak nedělá rozdíly mezi tím, zda čůrá na podložku nebo do pelechu, prostě má doma povolené čurání, tak to dělá, a nedojde mu, že je čuně a zrovna tam nesmí.
Když jdete ven pochválíte ho za to, že vyběhne ven a hned se vyčůrá?
To, že se vyčůrá tam kde nemá není řešení, že ho plácnete, on to prostě nechápe, nechápe co udělal špatně, proč ho bijete. On má zato, že nic neudělal. Řešení je takové, že ho nebudete podporovat v tom, aby čůralo doma - ani předložka. Prostě uvidíte, že se přidřepává, že bude čůrat, okamžitě mu řekněte fuj, nesmíš (podle toho co používáte) drapnete ho, hodíte ho před dům na trávu, tam se vyčůrá a následuje obrovská a až přehnaná pochvala. Ten pes to pochopí, chce to jen Vaši důslednost a toto jsou základy, je sice hezké, že ho učíte "pevnou rukou" sedni, lehni, ale základní věci hygienické ne.
Navíc musíte brát v potaz to, že je to dítě, nevydrží prostě dlouho nečůrat, nemá plně vyvinutý svěrač, aby dokázal vydržet bůhvíjak dlouho bez čůrání, to až tak v půlroce, takže je opravdu ještě brzo, dejte mu čas.
Také v tom může hrát roli "chovatelka" jak vedle prcky k čistotě, jak k nim přistupovala, největší roli v tom hraje právě ona a první dny u Vás.

29.3.2017 09:06
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Nechci být zlá, ale zase je mi smutno z toho, že člověk má takové náročnější "plemeno", kor křížence, ale neví si rady se základama, doufám, že Vás podceňuju, protože mám strach, co přijde za dotaz z Vaší strany v pubertě

29.3.2017 11:11
scylla

XXX.XXX.150.32

polárka.15 napsal(a):
Proč jste toho prcka učila, že se kaká venku, ale čůrá na podložku? Proč v tom dělat rozdíly? To on nechápe, naučil se, že venku hodí bobka, ale čůrá se doma, trochu povyrostl, tak nedělá rozdíly mezi tím, zda čůrá na podložku nebo do pelechu, prostě má doma povolené čurání, tak to dělá, a nedojde mu, že je čuně a zrovna tam nesmí.
Když jdete ven pochválíte ho za to, že vyběhne ven a hned se vyčůrá?
To, že se vyčůrá tam kde nemá není řešení, že ho plácnete, on to prostě nechápe, nechápe co udělal špatně, proč ho bijete. On má zato, že nic neudělal. Řešení je takové, že ho nebudete podporovat v tom, aby čůralo doma - ani předložka. Prostě uvidíte, že se přidřepává, že bude čůrat, okamžitě mu řekněte fuj, nesmíš (podle toho co používáte) drapnete ho, hodíte ho před dům na trávu, tam se vyčůrá a následuje obrovská a až přehnaná pochvala. Ten pes to pochopí, chce to jen Vaši důslednost a toto jsou základy, je sice hezké, že ho učíte "pevnou rukou" sedni, lehni, ale základní věci hygienické ne.
Navíc musíte brát v potaz to, že je to dítě, nevydrží prostě dlouho nečůrat, nemá plně vyvinutý svěrač, aby dokázal vydržet bůhvíjak dlouho bez čůrání, to až tak v půlroce, takže je opravdu ještě brzo, dejte mu čas.
Také v tom může hrát roli "chovatelka" jak vedle prcky k čistotě, jak k nim přistupovala, největší roli v tom hraje právě ona a první dny u Vás.

Zákazy a přehrávané pochvaly, to vůbec není dobrý nápad, jen ho znervíte. Choďte ven po probuzení, jídle, každé dvě hodiny. Když to udělá venku, jemně pochvalte až po tom, co to dokončí a zvedne se. Ječení přehrávaných pochval je kontraproduktivní. Doma na ně neštěkejte zákazy, ale vyneste ho ven.

29.3.2017 11:13
polárka.15

XXX.XXX.45.253

scylla napsal(a):
Zákazy a přehrávané pochvaly, to vůbec není dobrý nápad, jen ho znervíte. Choďte ven po probuzení, jídle, každé dvě hodiny. Když to udělá venku, jemně pochvalte až po tom, co to dokončí a zvedne se. Ječení přehrávaných pochval je kontraproduktivní. Doma na ně neštěkejte zákazy, ale vyneste ho ven.

Jaké štěkání? Jaké ječení? Proboha

29.3.2017 11:33
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Mě teda nepřijde normální obrovská pochvala za to, že koná potřebu, akorát se tím rozhodí, stačí prostě normálně říct, tak je to správně, šikula, ale ječet po něm joo super, pašák a bůhví co..

29.3.2017 11:34
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Lorie161 napsal(a):
Mě teda nepřijde normální obrovská pochvala za to, že koná potřebu, akorát se tím rozhodí, stačí prostě normálně říct, tak je to správně, šikula, ale ječet po něm joo super, pašák a bůhví co..

29.3.2017 11:35
Lorie161

XXX.XXX.66.112

polárka.15 napsal(a):

29.3.2017 11:38
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Lorie161 napsal(a):

Opravdu se směju nad tím, kde jste přišla na to, že budu kolem psa skákat, výskat a tleskat, že se vyčůral tady ty anonymní dedukce jsou božíí ♥ ♥.

29.3.2017 11:39
Lorie161

XXX.XXX.66.112

polárka.15 napsal(a):
Opravdu se směju nad tím, kde jste přišla na to, že budu kolem psa skákat, výskat a tleskat, že se vyčůral tady ty anonymní dedukce jsou božíí ♥ ♥.

, Následuje obrovská a až přehnaná pochvala".

29.3.2017 11:40
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Lorie161 napsal(a):
, Následuje obrovská a až přehnaná pochvala".

Aha, takže budeme slovíčkařit a otevírat šampáňo, ok

29.3.2017 11:44
scylla

XXX.XXX.150.32

polárka.15 napsal(a):

Tak proč takové věci sama píšete? Pak se nedivte, že proti tomu někdo ohradí.

29.3.2017 11:44
scylla

XXX.XXX.150.32

polárka.15 napsal(a):
Aha, takže budeme slovíčkařit a otevírat šampáňo, ok

Ne, ale uvedeme věci na takovou míru, aby si někdo nepokazil ještě víc psa, o to tady jde.

29.3.2017 11:46
polárka.15

XXX.XXX.45.253

scylla napsal(a):
Ne, ale uvedeme věci na takovou míru, aby si někdo nepokazil ještě víc psa, o to tady jde.

Vzhledem k tomu, jakým to zadavatelka psala, je to účelně napsané

29.3.2017 12:12
scylla

XXX.XXX.150.32

polárka.15 napsal(a):
Vzhledem k tomu, jakým to zadavatelka psala, je to účelně napsané

To je věc názoru, můj je takový, že i pes potřebuje k této činnosti klid a určité soukromí, takže trestání formou zákazů ani jásání při venčení není na místě.

29.3.2017 12:18
polárka.15

XXX.XXX.45.253

scylla napsal(a):
To je věc názoru, můj je takový, že i pes potřebuje k této činnosti klid a určité soukromí, takže trestání formou zákazů ani jásání při venčení není na místě.

A kdo říká, že odebereme psu soukromí? A trestání? Četla jste vůbec, co psala zadavatelka, že se tady navážíte do mně? To je tak, když emoce pracují rychleji...

29.3.2017 12:22
scylla

XXX.XXX.150.32

polárka.15 napsal(a):
A kdo říká, že odebereme psu soukromí? A trestání? Četla jste vůbec, co psala zadavatelka, že se tady navážíte do mně? To je tak, když emoce pracují rychleji...

O fuj a nesmíš jste psala vy, ne zadavatelka a o přehrávaných pochvalách venku jste psala také vy. Nebo si nepamatujete, co píšete?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2017 12:29

"Vždy ho plácnu a dám na podložku, on se na ní v klidu rozvalí, takze uz ani nevím jestli jí bere jako místo na čůrání. Když přijdeme z procházky kde čůral, je schopný se za 20 minut vyčůrat v kuchyni. Vůbec nechápu proč na ni přestal chodit "

jestli dobře chápu posloupnost, tak se tento děj dá vyložit i takto:
plácnu + položím na podložku = trest (který ovšem štěně nechápe), v klidu si lehne = nikoliv v klidu ale ve stresu jako konejšivé chování (nějak nechápe, proč je na něj jeho člověčice zlá) = začne se podložce vyhýbat, protože ji má spojenou s něčím nepříjemným...

29.3.2017 12:39
polárka.15

XXX.XXX.45.253

scylla napsal(a):
O fuj a nesmíš jste psala vy, ne zadavatelka a o přehrávaných pochvalách venku jste psala také vy. Nebo si nepamatujete, co píšete?

Fuj, nesmíš - byl příklad, takže to mi chcete říct, že štěně, které čůrá kam nemá, byť je to chyba majitelky, za kterou si může sama, ho mlčky vezmu, nic mu neřeknu a hodím ho ven na trávu? Bez určitého povelu to taky nejde, stačí říct důrazné ne, jít s ním ven a tam ho pochválit - po vykonání potřeby ne během toho, co ji vykonává.

Vzhledem k tomu, že zadavatelka na psa zřejmě řve a bije ho za to, že čůrá kam nemá, tak jsem účelné pochválení napsala schválně, protože z celého příspěvku nevyplývá to, že by ho jakkoli venku učila a jakkoli ho pochválila za to, že něco dobře udělalo. A zrovna v tomto případě je přátelské postavení člověka s pochvalou na místě. Nikdo nenapsal, že budu skákat a ječet kolem psa, že se vyčůral, to jste napsala pouze VY, ne já.

Ale je fajn, že zadavatelka tady má určitý problém, psa nevychovává správně, ale navážíte se do mně, jen proto, že mě nechápete a nebo nechcete pochopit...

29.3.2017 12:51

Ještě se vrátím k tomuto:

"Vždy ho plácnu "

vždy je kdy? Když najdeš louži? To už je blbost, která vede k tomu, že se s čuráním začal schovávat.
Nějaké plácnutí má smysl nejpozději ve chvíli, kdy se na potřebu chystá - přičupává, zvedá nožičku - kdy můžeš počurání ještě zabránit, okamžitě štěně bafnout (ne bafnout NA štěně, ale bafnout jako vzít do náruče nebo tak nějak), fofrem ven a tam za vyčurání pochválit. Ano, pochválit, neb chválíš za potřebu VENKU, ne za pouhou potřebu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík