Fena na nás vrčí, nepustí nás na různá místa :(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Koko5687

3.4.2017 12:58
Koko5687

XXX.XXX.64.24

Dobrý den,
máme velký problém s naší adoptovanou fenou (cca jeden rok). Normálně je zlatá, je to náš miláček, ale třeba když si navečer zaleze ven od boudy, tak začne cenit zuby a manžela, který šel blíž i pokousala. Chceme jen, aby šla s námi spát domů, nenechám jí přes noc venku, naproti je panelák a tam bydlí taková divná individua..
Nebo taky když jsme jí jednou koupili velikou kost, strašně vrčela...
A nebo mě takhle jednou nechtěla pustit k lince na které jsem krájela maso..
A nebo dojel syn, večer si hráli, mazlili se a já jsem chtěla přijít za nimi a ona ho bránila, nechtěla mne k němu pustit.
Na fenu jsme asi málo tvrdí, nebo já nevím. Předtím jsme chodili na cvičák, kde paní "krotitelka" vycukávala psy, až lítali vzduchem, to se mi prostě nelíbilo. Našli jsme si jiný přístup a fena nám takto obecně ve výcviku už funguje lépe, je vidět, že jí to moc baví, ale přivolání nám moc nefunguje. Jednou jsme byly na poli (já se jí předtím bála cca půl roku pustit, teď jsem jí ale uvěřila a na chvíli jí pustila..), ona za mnou pořád chodila a pak najednou frnkla na cca 15 minut, vrátila se, ale já myslela, že už je po ní.
Nemáte nějaké rady?

3.4.2017 13:07
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Má nad vámi navrch, v její hierarchii jste vy ti podřadní a ona vám šéfuje, je třeba jí ukázat-zdravě-, že ona je ta, která je na posledním místě a vy jste pánem smečky.Zaděláváte si na pořádný průser, že nezůstane u kousnutí, ale bude hůř.Na venkovní venčení si kupte 10 metrovou lonž, pes bude volnější mnohem, ale vy ho budete mít pod kontrolou a nikam nezdrhne, takhle jsem to dělala s pitbuly na loukách velkých.Každá další hodina, kdy ona má nad vámi navrch jí v tom více utvrzuje.Nebo si zavolejte o radu panu Desenskému, nyní v telce něco s ním je a vyzná se.Jako např. Caesar Millan, ale ten je z ruky :-D

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2017 13:14

Myslím, že se fena v některých situacích bojí, nerozumí vám, neví, co má dělat, proto dělá první věc, která ji napadne (vrčí, kousne, apod.).
Na doma vřele doporučuji, aby fena nastálo (než se naučíte vzájemně si rozumět) nosila couračku, tj. asi 1,5m dlouhé vodítko, které bude moct pohodlně tahat za sebou. Jakmile ji budete potřebovat někam dostat, nemusíte na ni šahat, ale vezmete do ruky vodítko a odvedete ji. To bude srozumitelné a bezpečné i pro ni. Zpočátku by mohl pomoct i náhubek, abyste se nemuseli bát, že vás zase rafne.
Majetnictví ohledně kosti nebo žrádla bych řešila tak, že půjdu kolem a "omylem" mi do misky nebo k feně upadne kus masa nebo šunky nebo nějaký takový mňamky. Fena zjistí, že moje přítomnost u žrádla není nebezpečí, ale naopak z toho i něco kápne.
Majetnictví ohledně syna bych řešila odesláním na místo, ovšem nijak agresivně nebo nazlobeně. Prostě suše "na místo", počkám vteřinu, a feně pomůžu povel splnit tím, že ji na místo odvedu pomocí couračky (pokud se na něj již během té vteřiny nezačala odebírat sama).

Koko5687

3.4.2017 13:20
Koko5687

XXX.XXX.64.24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslím, že se fena v některých situacích bojí, nerozumí vám, neví, co má dělat, proto dělá první věc, která ji napadne (vrčí, kousne, apod.).
Na doma vřele doporučuji, aby fena nastálo (než se naučíte vzájemně si rozumět) nosila couračku, tj. asi 1,5m dlouhé vodítko, které bude moct pohodlně tahat za sebou. Jakmile ji budete potřebovat někam dostat, nemusíte na ni šahat, ale vezmete do ruky vodítko a odvedete ji. To bude srozumitelné a bezpečné i pro ni. Zpočátku by mohl pomoct i náhubek, abyste se nemuseli bát, že vás zase rafne.
Majetnictví ohledně kosti nebo žrádla bych řešila tak, že půjdu kolem a "omylem" mi do misky nebo k feně upadne kus masa nebo šunky nebo nějaký takový mňamky. Fena zjistí, že moje přítomnost u žrádla není nebezpečí, ale naopak z toho i něco kápne.
Majetnictví ohledně syna bych řešila odesláním na místo, ovšem nijak agresivně nebo nazlobeně. Prostě suše "na místo", počkám vteřinu, a feně pomůžu povel splnit tím, že ji na místo odvedu pomocí couračky (pokud se na něj již během té vteřiny nezačala odebírat sama).

Díky, to mi zní logicky :). Jsme už starší lidé, ale já si nechci hrát na dominátora smečky a fenu trestat.. tyhle způsoby prostě odsuzuji. To, že je nejistá a neví, jak se má chovat mi přijde jako odpovídající.
Nevíme, co má za sebou - na útulek jí dovedla stará babka, co jí prý už nezvládala. Hodně se bojí i zvednutí ruky, stačí vzít do ruky pravítko. Asi jí bila..

3.4.2017 13:22
scylla

XXX.XXX.89.110

gitule vrtule napsal(a):
Má nad vámi navrch, v její hierarchii jste vy ti podřadní a ona vám šéfuje, je třeba jí ukázat-zdravě-, že ona je ta, která je na posledním místě a vy jste pánem smečky.Zaděláváte si na pořádný průser, že nezůstane u kousnutí, ale bude hůř.Na venkovní venčení si kupte 10 metrovou lonž, pes bude volnější mnohem, ale vy ho budete mít pod kontrolou a nikam nezdrhne, takhle jsem to dělala s pitbuly na loukách velkých.Každá další hodina, kdy ona má nad vámi navrch jí v tom více utvrzuje.Nebo si zavolejte o radu panu Desenskému, nyní v telce něco s ním je a vyzná se.Jako např. Caesar Millan, ale ten je z ruky :-D

Millana v žádném případě, to je tyran psů. Stopovačka je dobrá rada, ale to ostatní zrovna ze moc nestojí. Čuba má jen majetnickou agresi.

3.4.2017 13:26

Koko5687 napsal(a):
Díky, to mi zní logicky :). Jsme už starší lidé, ale já si nechci hrát na dominátora smečky a fenu trestat.. tyhle způsoby prostě odsuzuji. To, že je nejistá a neví, jak se má chovat mi přijde jako odpovídající.
Nevíme, co má za sebou - na útulek jí dovedla stará babka, co jí prý už nezvládala. Hodně se bojí i zvednutí ruky, stačí vzít do ruky pravítko. Asi jí bila..

Ano, to by odpovídalo. Lidé si myslí, že je pes dominantní nebo se snaží vládnout, ale tohle vážně bude jen zmatek, strach, anarchie. Fenka potřebuje pravidla, ale zároveň podpořit, aby se tak nebála.
Reakci na nápřah lze odstranit - prostě občas jen tak jakoby náhodou zvedněte ruku nebo vemte do ruky pravítko, feny si přitom vůbec nevšímejte, prostě se zrovna potřebujete podrbat na hlavě nebo si chcete prohlídnout pravítko. Fena zjistí, že tyhle gesta, který má spojený s bitím, nyní už nic neznamenají.
Když zavoláte Desenskýmu, (kontakt je na www.vlcary.cz), také vám určitě poradí.

3.4.2017 13:40
vava69

XXX.XXX.136.28

Ano, poradí vám, že fena má dělat to, co chcete vy a násilím toho dosáhnout. Tomu, prosím, nevolejte. To, co vám tu všichni radí s couračkou, stopovačkou atd. je všechno rozumná věc.

3.4.2017 13:44

vava69 napsal(a):
Ano, poradí vám, že fena má dělat to, co chcete vy a násilím toho dosáhnout. Tomu, prosím, nevolejte. To, co vám tu všichni radí s couračkou, stopovačkou atd. je všechno rozumná věc.

Ajajaj, doufám, že nevadí, že jsem se to naučila od Desenskýho

3.4.2017 13:58
vava69

XXX.XXX.136.28

Ne, couračka není nic špatného, to jsem s ním prohovořila kdysi taky. Myslím tím spíš to ostatní - různé tahání, škrcení, lehání atd. A prostě násilím psa vláčet tam, kam chci já a tak. Ono se to špatně popisuje, líp je o tom mluvit. Ale jinak samozřejmě každého věc, kde pobere rozumy a jak si s tím poradí.

3.4.2017 14:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Určitě ne, jestli jste se naučila jen to rozumné.

3.4.2017 14:21

Já tedy při náznaku nějaké "agrese"...nebo spíš, když si pes něco chrání, ať už místo a nebo věc nešla do konfrontace...buď použiju nějaký povel za který následně můžu psa odměnit např. nechce slézt z gauče, vrčí, takže zavelím ke mě, sedni a pochválím...takhle si dle mého názoru nezadám já jako šéfíček a ani nemusím lámat dominantní fenu (psa)...a nebo psa odvelím...je u linky, vrčí na vás, nechce vás pustit, tak jí prostě vyhodím (povelem) z místnosti, protože kuchyň je moje a když se neumí chovat, tak tam prostě nebude...
U mě je jediný rozdíl v tom, že vím, že moji pesani by mě nikdy nepokousali a povel na toto stačí...
Pokud to u vás povelem nejde, tak ta stopovačka je myslím rozumné řešení, jak feňuli po dobrém donutit povel splnit...

Velký důraz kladu na vybudování vzájemné důvěry...já nikdy neublížím psovi a pes nikdy neublíží mě, to že mi občas sdělí nesouhlasný názor je u mě v normě, ale přesto já mám poslední slovo...hlavně v klidu a bez bázně...
A hlavně spolu se psy dělám hromadu věcí, které se jim líbí...mazlindujeme, češeme, chodíme na prochajdy, hrajeme si, povídáme...když vařím, tak se poskládaj okolo, protože ví, že z paničky vždycky něco dobrého vypadne, třeba kousek masa, které krájím...prostě být za dobře s paničkou je věc, která se psům móc vyplatí a co si budem povídat každý pes je v tomhle minimálně trochu sobec a umí si to spočítat...

4.4.2017 08:59
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

scylla napsal(a):
Millana v žádném případě, to je tyran psů. Stopovačka je dobrá rada, ale to ostatní zrovna ze moc nestojí. Čuba má jen majetnickou agresi.

By mě zajímalo, jak zrovna on týrá psy.Před léty jsem koukala na pořad, kde naopak pomáhal lidem, kteří měli nezvladatelné psy apod.Je to sice pár let už, ale za celou dobu jsem neslyšela od jediného pejskaře, že zrovna tento člověk je tyran psů a proč.

4.4.2017 10:22
inusanka

XXX.XXX.98.58

Hlavně píšete, že fence je asi rok. Je v pubertě, snaží se vybudovat si postavení, každý ústupek je její vítězství. Navíc - pes který prošel útulkem, musí nejprve poznat, že se mu nic špatného nestane, to ovšem neznamená, že nemusí poslouchat. A nakonec - nevím, jak dlouho ho máte, když ho ta stará babka nezvládala a měl by mu být asi rok. Není to obratem ruky, chvíli to trvá a tu trpělivost a důslednost musíte mít vy, nebo tu důslednost bude mít fena a nakonec ji odvedete do útulku jako nezvladatelnou, v tom lepším případě.

4.4.2017 12:44
amiš

XXX.XXX.59.141

Ano, přesně tak, pouze a jen důsledné trvání na splnění úkolu. Pozor, ovšem jen za předpokladu, že fena povel zná a vnímá vás. Takže, dám sedni, fena ví oč jde ale zrovna se jí nechce, tak jen na vás koukne a nic. Takže, ví oč jde a vnímá, jen nekoná. Pak jí prostě musíte posadit, ať si vrčí nebo ne. A pak pochválit, tak je dobře sedni, prostě nenásilně, ale důsledně. Zrovna tak s přivoláním.Nechte běhat třeba na prádelní šňůře, naučte předsednutí, třeba, zavolám, posadím, pochválím, zavelím volno. Šňůru múžete po zvládání stříhat, až jí zůstane jen kousek u obojku. A zase ne dril, jen procvičování, ať vidí, že splˇnění povelu je společná radost a ne votrava na entou. Jarka.

4.4.2017 18:54
scylla

XXX.XXX.150.32

gitule vrtule napsal(a):
By mě zajímalo, jak zrovna on týrá psy.Před léty jsem koukala na pořad, kde naopak pomáhal lidem, kteří měli nezvladatelné psy apod.Je to sice pár let už, ale za celou dobu jsem neslyšela od jediného pejskaře, že zrovna tento člověk je tyran psů a proč.

Používá život ohrožující pomůcky - dominant dog collar, jeho vlastní vynález, ostnáče, EO, vyškrcování psů do bezvědomí, kope do psů. On nepomáhá psům, jen jejich majitelům.

4.4.2017 19:18
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

scylla napsal(a):
Používá život ohrožující pomůcky - dominant dog collar, jeho vlastní vynález, ostnáče, EO, vyškrcování psů do bezvědomí, kope do psů. On nepomáhá psům, jen jejich majitelům.

Pokud by psi nebyli zkažení lidmi natolik, aby vznikaly pomůcky, které podle některých rádoby pejskařů psům ubližují, pak by nevznikl ani dominant dog collar.Elektrické obojky používá hodně lidí, i pepřové obojky, i obojky s vodou.Ale nikde jsem neslyšela, ani nebiděla, že by používal ostnáč, vyškrcoval by psy do bezvědomí a kopal do nich.To jsou jen výmysly, protože v jeho případě by to rozmázl tisk apod. paskvily po celém světě.Jsou to nesmysle, kterým věří lidé jako vy.Až uvidím na vlastní oči, pak mohu tvrdit něco takového.

5.4.2017 05:57
scylla

XXX.XXX.150.32

gitule vrtule napsal(a):
Pokud by psi nebyli zkažení lidmi natolik, aby vznikaly pomůcky, které podle některých rádoby pejskařů psům ubližují, pak by nevznikl ani dominant dog collar.Elektrické obojky používá hodně lidí, i pepřové obojky, i obojky s vodou.Ale nikde jsem neslyšela, ani nebiděla, že by používal ostnáč, vyškrcoval by psy do bezvědomí a kopal do nich.To jsou jen výmysly, protože v jeho případě by to rozmázl tisk apod. paskvily po celém světě.Jsou to nesmysle, kterým věří lidé jako vy.Až uvidím na vlastní oči, pak mohu tvrdit něco takového.

Ano, hodně lidí nahrazuje svůj mozek a znalosti takovými pomůckami, to máte bohužel pravdu. Chovají se ke psům jako dobytek a podobným způsobem to okecávají. Podívejte se na youtube na jeho videa a všechno to tam uvidíte na vlastní oči. Tisk už to rozmazal a jsou státy, kde je zakázán kvůli propagaci týrání zvířat. Na pokažené psy jsou tyto pomůcky vysloveně kontraproduktivní a není třeba je používat, to vám říkám z vlastní dost dlouhé zkušenosti.

dr.ban

2.5.2017 02:50
dr.ban

XXX.XXX.253.180

Asi bych souhlasil s tím, co se zde řeklo, nicméně dodám, že známý měl psa, kterého musel dát pryč, kvůli pohybu, pes se choval na zahradě 3 roky přátelsky a poté prokousnul 14-ti leté holčičce tepnu (přežila). pes byl utracen kvůli agresi, a poté se ukázalo, že to způsobil nádor na mozku, tak obzvlášť pokud máte děti, nechal bych psa vyšetřit, protože jeho chování v případě takové nemoci je prostě nepředvídatelné.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2017 06:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

scylla napsal(a):

Nepletete si to s ma*orem Desenským? já viděla všechny díly znalec psí duše a ani jednou tuto věc nikdy nepoužil a jestli myslíte žďobnutí nohou do psa a jeho stehna jako kopání tak asi nevíte co je to kopnout do psa... Myslím že zas něco strašně zveličujete a děláte z pidi komárečka mamuta.

2.5.2017 06:35

Attila, tak to jsi fakt viděla málo...ale obávám se, že ta "výživná" videa už jsou dávno z internetu stažená.

2.5.2017 07:24
scylla

XXX.XXX.150.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nepletete si to s ma*orem Desenským? já viděla všechny díly znalec psí duše a ani jednou tuto věc nikdy nepoužil a jestli myslíte žďobnutí nohou do psa a jeho stehna jako kopání tak asi nevíte co je to kopnout do psa... Myslím že zas něco strašně zveličujete a děláte z pidi komárečka mamuta.

Ne, nepletu. Nikdy jsem neviděla že by RD používal tyto pomůcky. Naopak CM je používá hojně a kopání do slabinové řasy je prostě kopání do psa. Nic nezveličuji, je to otázka přístupu - někomu silové zacházení se psem nevadí, někdo si to okecá.

2.5.2017 08:04
Lacik

XXX.XXX.229.11

To by mě zajímalo v čem konkrétně je rozdíl mezi CM a RD.

2.5.2017 08:11

Lacik napsal(a):

Bych řekla, že pokud někdo nezná práci obou pánů osobně, těžko může přesně říct, o jaký rozdíl jde. A protože práci CM tady asi nikdo osobně nemá tu čest sledovat, půjde o spekulace

2.5.2017 08:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Jednoduchá pomoc - jděte se na RD podívat.

2.5.2017 08:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.156

Lacik
V čem je rozdíl ?
Jeden je slavnější.

2.5.2017 08:16
Lacik

XXX.XXX.229.11

rapotacka11 napsal(a):
Lacik
V čem je rozdíl ?
Jeden je slavnější.

No to máte pravdu...

RD se představoval každý týden nedávno na ČT a opravdu stačilo... Nicméně oba prodávají jen to, po čem je poptávka. A dle jejich marketingového úspěchu je poptávka opravdu veliká a to je opravdu velmi smutné...

2.5.2017 08:22

Lacik napsal(a):
No to máte pravdu...

RD se představoval každý týden nedávno na ČT a opravdu stačilo... Nicméně oba prodávají jen to, po čem je poptávka. A dle jejich marketingového úspěchu je poptávka opravdu veliká a to je opravdu velmi smutné...

Až bude v ČR běžně (nedejbože zdarma) k nalezení někdo, kdo mi chování mýho psa vysvětlí tak, jako RD, a navíc poskytne prostor pro resocializaci a opravu dříve napáchaných chyb, třeba bude k RD jezdit míň lidí než teď. Tuším, že RD tohle dělá už desítky let (zadarmo) a v televizi měl pořad až teď, tak to je fakt marketingovej úspěch jak prase :).

2.5.2017 08:27
Lacik

XXX.XXX.229.11

Až bude v ČR běžně (nedejbože zdarma) k nalezení někdo, kdo mi chování mýho psa vysvětlí tak, jako RD, a navíc poskytne prostor pro resocializaci a opravu dříve napáchaných chyb, třeba bude k RD jezdit míň lidí než teď. Tuším, že RD tohle dělá už desítky let (zadarmo) a v televizi měl pořad až teď, tak to je fakt marketingovej úspěch jak prase :).

Problém je, že psy s problémovým chováním nevyřešíte mávnutím proutku za pár týdnů, jak tomu je při používání metod ala CM, RD (metody založené na negativních motivací - obranném chování), takže proto ani ve světě žádný takový pořad není, protože by to bylo nezajímavé...

Proto také tvůrci pořadu hledali téměř 2 roky výcvikaře... no RD tak nějak zbyl...

2.5.2017 08:28

Bych řekla, že pokud někdo nezná práci obou pánů osobně, těžko může přesně říct, o jaký rozdíl jde. A protože práci CM tady asi nikdo osobně nemá tu čest sledovat, půjde o spekulace

CM - videa, texty (nějakou tu knížku vydal či co...)
RD - jeho poradna, knihy, nevím jestli videa, pořad v TV

minimálně to máme k dispozici všichni a snad jsem si i vědomi, že se vyjadřujeme na základě takových informací, které máme (u RD jsou zde i u některých zkušenosti osobní...). A tyto kanály rozhodně jsou dost informativní a je z nich snad jasná jejich filosofie práce se psy.

Ony ty osobní zkušenosti jsou mnohdy až moc ovlivněny právě těmi osobami...

2.5.2017 08:32

Lacik napsal(a):
Problém je, že psy s problémovým chováním nevyřešíte mávnutím proutku za pár týdnů, jak tomu je při používání metod ala CM, RD (metody založené na negativních motivací - obranném chování), takže proto ani ve světě žádný takový pořad není, protože by to bylo nezajímavé...

Proto také tvůrci pořadu hledali téměř 2 roky výcvikaře... no RD tak nějak zbyl...

No nevím, já jsem problémový chování mýho psa nevyřešila za pár týdnů ani měsíců, dokonce ani let, a to používám něco z metod RD. Přesto mi to dává dost velkej smysl, tak nějak největší z metod, co jsem kdy zažila na všech těch slavných cvičácích.

2.5.2017 08:33

CM - videa, texty (nějakou tu knížku vydal či co...)
RD - jeho poradna, knihy, nevím jestli videa, pořad v TV

minimálně to máme k dispozici všichni a snad jsem si i vědomi, že se vyjadřujeme na základě takových informací, které máme (u RD jsou zde i u některých zkušenosti osobní...). A tyto kanály rozhodně jsou dost informativní a je z nich snad jasná jejich filosofie práce se psy.

Ony ty osobní zkušenosti jsou mnohdy až moc ovlivněny právě těmi osobami...

Nemyslím si, že lze soudit z TV pořadů (tak maximálně, když tam někdo udělá totální hovadinu, jako např. u CM dobře známé vyškrcení psa, kopání do slabin nebo vynervování psa, kterej se bojí o žrádlo - přesto ani podle toho nebudu tvrdit, že CM je úplnej vůl).
Z textů, knih, poradny, snad trochu ano. Nevím, co lepšího by mělo být pro posouzení práce se psy, než osobní zkušenost.

2.5.2017 08:43
Lacik

XXX.XXX.229.11

No nevím, já jsem problémový chování mýho psa nevyřešila za pár týdnů ani měsíců, dokonce ani let, a to používám něco z metod RD. Přesto mi to dává dost velkej smysl, tak nějak největší z metod, co jsem kdy zažila na všech těch slavných cvičácích.

Jako, co dává smysl?

Říct povel -> počkat 1s -> manuálně do povelu psa dostat -> trvat na tom, že v povelu musí zůstat

Toto je typický příklad klasického podminování, kterým se psy učili před 50 lety, kde se to učili služební psovodi, když museli do psů doslova nacpat chování, co nejrychleji to šlo...

Problém je, že i zde má RD značné nedostatky..

1) Reflexní oblouk
Ta 1s je totiž blbost. Reflexvní oblouk je dle typu vyšší nervové soustavy psa.
Sportovní a většinou malí psy s rychlým vzruchem mají tento oblouk 0,5-1s
Větší plemena, molosoidný s lymfaitckou konstitucí až 3s
Proto se také průměr reflexního oblouku uvádí 2s.

2) Manuálně psa do povelu dostat
Po zaznění povelu nato máte 3s, aby došlo ke spojení povelu s chováním. A vše je děláno nátlakem... ruce, talčení na zád, práce s vodítkem... všude negativní motivace, nic jiného nezná, ale uznávám, že je to velmi účinné

3) povel trvá do vyrušení jiného
Tady mam vždy co dělat, abych se udržel. Pes se učí spojováním do 3s, cokoliv co je nad 3s je již rozpojené. Takže pokud sem ho nenaučil déle trající chování, tak pro psa po 3s daný povel končí...

Takže si to shrnme. Používání nátlaku:
- fyzického, aby psa dostal do požadovaného chování
- psychického - z důvodu totálního neporozumění, jak pes funguje

A podle něj má veřejnost vychovávat psy?

2.5.2017 08:49

Lacik napsal(a):
Jako, co dává smysl?

Říct povel -> počkat 1s -> manuálně do povelu psa dostat -> trvat na tom, že v povelu musí zůstat

Toto je typický příklad klasického podminování, kterým se psy učili před 50 lety, kde se to učili služební psovodi, když museli do psů doslova nacpat chování, co nejrychleji to šlo...

1) Reflexní oblouk

Po zaznění povelu nato máte 3s, aby došlo ke spojení povelu s chováním. A vše je děláno nátlakem... ruce, talčení na zád, práce s vodítkem... všude negativní motivace, nic jiného nezná, ale uznávám, že je to velmi účinné

Tady mam vždy co dělat, abych se udržel. Pes se učí spojováním do 3s, cokoliv co je nad 3s je již rozpojené. Takže pokud sem ho nenaučil déle trající chování, tak pro psa po 3s daný povel končí...

Problém je, že vy soudíte zřejmě jen podle pořadu. Kde měl RD tak asi 5 minut prostoru v každým díle. To je "hodně dobrej" zdroj informací o jeho práci

Mně dává smysl jeho přístup ke psům i k lidem, a mýmu psovi evidentně taky. Nedělám vše podle RD, ale nebýt RD, nejspíš bych šla bydlet někam na samotu, kde nebudeme potkávat vůbec žádný psy. Nebo bych dala dalších iks tisíc za super cvičáky s nadějí, že zrovna na tomhle či onom cvičáku nebudou řešit vše vyškrcováním nebo hláškou "ten je dominantní, to už se neodnaučí".

2.5.2017 08:59
Lacik

XXX.XXX.229.11

Problém je, že vy soudíte zřejmě jen podle pořadu. Kde měl RD tak asi 5 minut prostoru v každým díle. To je "hodně dobrej" zdroj informací o jeho práci

Mně dává smysl jeho přístup ke psům i k lidem, a mýmu psovi evidentně taky. Nedělám vše podle RD, ale nebýt RD, nejspíš bych šla bydlet někam na samotu, kde nebudeme potkávat vůbec žádný psy. Nebo bych dala dalších iks tisíc za super cvičáky s nadějí, že zrovna na tomhle či onom cvičáku nebudou řešit vše vyškrcováním nebo hláškou "ten je dominantní, to už se neodnaučí".

On nedělá nic jiného, krom ještě rady at má pořád doma dlouhé vodítko i doma. Protože on psa nemotivuje, ale vždy ho musí nacpat po povelu do požadovaného chování...

A jaký jste měl prosím problém? Jaké rady jste od RD dostal? A jak jste to vyřešil?

2.5.2017 09:01

Lacik napsal(a):
On nedělá nic jiného, krom ještě rady at má pořád doma dlouhé vodítko i doma. Protože on psa nemotivuje, ale vždy ho musí nacpat po povelu do požadovaného chování...

A jaký jste měl prosím problém? Jaké rady jste od RD dostal? A jak jste to vyřešil?

Nemyslím, že má smysl diskutovat o RD, pokud si myslíte, že víte o jeho metodách víc než někdo, kdo jeho pomoci se psem osobně využil a už mnoho let jeho práci sleduje. Takže já bych poradila buď jeho metody nekritizovat anebo se s ním setkat a popovídat si, jistě budete překvapen, kolik vašich "pravd o RD" bude vyvráceno.

2.5.2017 09:03
scylla

XXX.XXX.150.32

Zadarmo to tedy rozhodně nedělá. A ten pořad mu spíš uškodil než prospěl. Když jsem ještě jeho práci sledovala, byly jeho free soboty dobré pro socializaci psů.

2.5.2017 09:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Bohužel nemáte tušení o tom, jak RD pracoval. Znovu zdůrazňuji ten minulý čas, protože už několik let jeho práci nesleduji a tedy nevím, jak pracuje teď. Neměl metody založené na negativní motivaci, ale na komunikaci mezi člověkem a psem. A asi se u něj scházeli psy, které jste zatím nepotkal.

2.5.2017 09:08

scylla napsal(a):
Zadarmo to tedy rozhodně nedělá. A ten pořad mu spíš uškodil než prospěl. Když jsem ještě jeho práci sledovala, byly jeho free soboty dobré pro socializaci psů.

Hm, mně poradil zadarmo.
Freečka jsou fajn na socializaci i dnes, jen tam kvůli tý televizi jezdí dost lidí, a občas se najdou i hlupáci, co tam přijdou s agresorem bez náhubku (ideálně na stahováku). Tak se jen musí dávat víc pozor, ale mně i mýmu psovi to užitek pořád přináší. Zadarmo :).

2.5.2017 09:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Jako, co dává smysl?

1) Reflexní oblouk

1. nikdy netvrdil, že reflexní oblouk je jedna vteřina, vždy zdůrazňoval rozdíly mezi plemeny, dokonce rozdíly ve stupni unavenosti, nakrmenosti psa - nemáte správné informace.

2) převýchova psa není o povelování a nemáte pravdu. Je rozdíl psa do povelu vecpat a něco jiného je mu napovědět.

3. z vašich příspěvků mám dojem, že jak pes funguje toho moc nevíte a o převýchově psů s různými formami problémového chování máte možná něco načteno, jinak byste tohle nemohl napsat.

2.5.2017 09:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Hm, mně poradil zadarmo.
Freečka jsou fajn na socializaci i dnes, jen tam kvůli tý televizi jezdí dost lidí, a občas se najdou i hlupáci, co tam přijdou s agresorem bez náhubku (ideálně na stahováku). Tak se jen musí dávat víc pozor, ale mně i mýmu psovi to užitek pořád přináší. Zadarmo :).

S tím zadarmo jste hodně na omylu, ale když tomu chcete věřit, je to vaše věc.

2.5.2017 09:14

scylla napsal(a):
S tím zadarmo jste hodně na omylu, ale když tomu chcete věřit, je to vaše věc.

Tak snad jediná "odměna", která mě napadá, je, že ho občas někde doporučím, protože je logický doporučovat ostatním něco, co mi pomohlo. Ale jinak prosím snad vím lépe než vy, komu jsem kdy a za co dala peníze a komu ne.

2.5.2017 09:14
scylla

XXX.XXX.150.32

Hm, mně poradil zadarmo.

Napsala jsem vám sz.

2.5.2017 09:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemyslím, že má smysl diskutovat o RD, pokud si myslíte, že víte o jeho metodách víc než někdo, kdo jeho pomoci se psem osobně využil a už mnoho let jeho práci sleduje. Takže já bych poradila buď jeho metody nekritizovat anebo se s ním setkat a popovídat si, jistě budete překvapen, kolik vašich "pravd o RD" bude vyvráceno.

RD mi přijde jako klidný člověk, který si stojí za svým.
Klid je pro psy u člověka velmi pozitivní věc. Jakékoliv výkřiky, nálady, velké emoce myslím na psy dobře nepůsobí. V tom je RD na tom dobře.
Že si stojí za svým, tak dopad tohoto na psy nemohu posoudit, to se opravdu z 5 minutového videa nedá posoudit.
Pan CM je na mě moc velký šoumen, opravdu mám při výchově psa raději klid.

2.5.2017 09:21
Lacik

XXX.XXX.229.11

V pořádku, pojdme se tedy prosím bavit o Vašem konkrétním případu, který jste díky němu vyřešil. To přeci dokážete popsat.

2.5.2017 09:24

Lacik napsal(a):
V pořádku, pojdme se tedy prosím bavit o Vašem konkrétním případu, který jste díky němu vyřešil. To přeci dokážete popsat.

Nevím, proč bych to měla dělat.

Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Bohužel nemáte tušení o tom, jak RD pracoval. Znovu zdůrazňuji ten minulý čas, protože už několik let jeho práci nesleduji a tedy nevím, jak pracuje teď. Neměl metody založené na negativní motivaci, ale na komunikaci mezi člověkem a psem. A asi se u něj scházeli psy, které jste zatím nepotkal.

A jaká tedy byla pozitivní motivace? A jaká je teda komunikace mezi psem a člověkem? Předpokládám, že alespoň víte, že pes neumí česky, takže ty jeho rady: "Když vrčí, tak mu řikám, že se nemá čeho bát a co blbne atd...".

Lacik

XXX.XXX.229.11

Nevím, proč bych to měla dělat.

Škoda, mohli jsme se na to podívat. Ale respektuji to ;).

2.5.2017 09:30
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
1. nikdy netvrdil, že reflexní oblouk je jedna vteřina, vždy zdůrazňoval rozdíly mezi plemeny, dokonce rozdíly ve stupni unavenosti, nakrmenosti psa - nemáte správné informace.

2) převýchova psa není o povelování a nemáte pravdu. Je rozdíl psa do povelu vecpat a něco jiného je mu napovědět.

3. z vašich příspěvků mám dojem, že jak pes funguje toho moc nevíte a o převýchově psů s různými formami problémového chování máte možná něco načteno, jinak byste tohle nemohl napsat.

1) no v pulbkikacích i v různých pořadech, v pořaduna ČT byla různá plemena a vždy to byla 1 vteřina

2) co je napovědět? To co jde všude vidět, je psa do povelu vecpat. Nazývejme věci pravými jmény... Zkuste uvést příklad, například po povelu sedni, když si nesedne... to bylo několkirát vidět i v pořadu.. Nápověda je, že mu silou zatlačím na záď? Ano funguje to, o tom žádná... ale je to negativní motivace a tento způsobe se oravu používal před 50 lety

3) Pokud s časem spojování máte problém, tak bohužel ruský akademik Pavlov, který studoval právě reflexy je již mrtev. Ze základů jeho vědeckých poznatků kynologie a všeobecně práce se zvířata čerpá již desítky let, ale možná jste paní Bučková přišla na něco nového.

2.5.2017 09:38

"Předpokládám, že alespoň víte, že pes neumí česky, takže ty jeho rady: "Když vrčí, tak mu řikám, že se nemá čeho bát a co blbne atd...". "

...takže ty jeho rady jsou velmi funkční (dle velikosti problému)...

1) co je intonace a jaký má při komunikaci se psem význam (+ celkově chování člověka), víš...?
2) pokud volíš vždy stejný proslov, pak se časem sám o sobě stává "povelem" pro "nic se neděje"...víš?...

"1) no v pulbkikacích i v různých pořadech, v pořaduna ČT byla různá plemena a vždy to byla 1 vteřina"
tak tohle má už XX let na netu:
"Začneme tím, co je to reflexní oblouk a proč ho vůbec zmiňuji. Je to do češtiny přeloženo "dlouhé vedení". Narodil se s tím každý pes a každý jedinec je v tomto trochu odlišný délkou reflexu (vedení). U přivolání se jedná v podstatě o to, že zvukový vjem (povel) je zaznamenán sluchovým centrem, sluchové centrum předá signál do CNS (centrální nervové soustavy, nebo obecně do hlavy), kde je zpracován a vyhodnocen. Pokud je ke zvukovému signálu (povelu) přiřazen (ze zkušeností) nějaký podnět (v našem případě příchod), CNS psa jej dle toho vyhodnotí a předá signál příslušnému centru (v případě přivolání pohybovému). To vše trvá u psa 1 až klidně i 3 sekundy! (velké dogy, molosi a pod.), u malých a pracovních plemen je to většinou někde kolem 1 sekundy...".

2.5.2017 09:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

To Lacik
A jak vy to máte se zvířátky? Ve vizitce nic, tu taky nepíšete co váš pes, kočka, potkan, papoušek...
Pochlubte se. Určitě to máte v cajku, když, podle vašich příspěvků, tomu velmi rozumíte.

2.5.2017 09:43
Lacik

XXX.XXX.229.11

"Předpokládám, že alespoň víte, že pes neumí česky, takže ty jeho rady: "Když vrčí, tak mu řikám, že se nemá čeho bát a co blbne atd...". "

...takže ty jeho rady jsou velmi funkční (dle velikosti problému)...

1) co je intonace a jaký má při komunikaci se psem význam (+ celkově chování člověka), víš...?
2) pokud volíš vždy stejný proslov, pak se časem sám o sobě stává "povelem" pro "nic se neděje"...víš?...

"1) no v pulbkikacích i v různých pořadech, v pořaduna ČT byla různá plemena a vždy to byla 1 vteřina"
tak tohle má už XX let na netu:
"Začneme tím, co je to reflexní oblouk a proč ho vůbec zmiňuji. Je to do češtiny přeloženo "dlouhé vedení". Narodil se s tím každý pes a každý jedinec je v tomto trochu odlišný délkou reflexu (vedení). U přivolání se jedná v podstatě o to, že zvukový vjem (povel) je zaznamenán sluchovým centrem, sluchové centrum předá signál do CNS (centrální nervové soustavy, nebo obecně do hlavy), kde je zpracován a vyhodnocen. Pokud je ke zvukovému signálu (povelu) přiřazen (ze zkušeností) nějaký podnět (v našem případě příchod), CNS psa jej dle toho vyhodnotí a předá signál příslušnému centru (v případě přivolání pohybovému). To vše trvá u psa 1 až klidně i 3 sekundy! (velké dogy, molosi a pod.), u malých a pracovních plemen je to většinou někde kolem 1 sekundy...".

1) co je intonace? Jako pes se narodí a ví, co znamená různá intonace?
2) pokud to bude probíhat stále stejně, tak jistě dojde ke spojení, akorát s tím, že pes bude reagovat na "nic" a ne na "nic se neděje". A ani nevim, kdo by chtěl spojovat strach se slovem nic
3) výborně, jen to těm lidem v pořadu nějak zapomněl říct a tak si raději vybral spodní polovinu reflexu...

2.5.2017 09:51

"co je intonace?"
nevíš? Tak to si pohledej na netu...

"Jako pes se narodí a ví, co znamená různá intonace?"
v podstatě jsi na to kápl

"2) pokud to bude probíhat stále stejně, tak jistě dojde ke spojení, akorát s tím, že pes bude reagovat na "nic" a ne na "nic se neděje". A ani nevim, kdo by chtěl spojovat strach se slovem nic"
tento komplex slov nějak nechápu...

2.5.2017 09:53
Lacik

XXX.XXX.229.11

"co je intonace?"
nevíš? Tak to si pohledej na netu...

"Jako pes se narodí a ví, co znamená různá intonace?"
v podstatě jsi na to kápl

"2) pokud to bude probíhat stále stejně, tak jistě dojde ke spojení, akorát s tím, že pes bude reagovat na "nic" a ne na "nic se neděje". A ani nevim, kdo by chtěl spojovat strach se slovem nic"
tento komplex slov nějak nechápu...

přivolám si psa bez pomoci pouze "intonační navigací". Pokud jde ke mně - chválím. Zastaví-li se, nebo uhne ze směru, zpomalí, začne čuchat, nebo dokonce drze zvedne nohu - trestám hrozivým tónem v intonaci velmi agresivního komentáře. Tím pes velmi rychle pochopí, že přijít je dobře a všechno ostatní je špatně - od RD

on se opravdu narodí a chápe, co znamená v lidské řeči různá intonace? Nebo na co ve spojení s tou intonací reaguje?

2.5.2017 09:59

Lacik napsal(a):
přivolám si psa bez pomoci pouze "intonační navigací". Pokud jde ke mně - chválím. Zastaví-li se, nebo uhne ze směru, zpomalí, začne čuchat, nebo dokonce drze zvedne nohu - trestám hrozivým tónem v intonaci velmi agresivního komentáře. Tím pes velmi rychle pochopí, že přijít je dobře a všechno ostatní je špatně - od RD

on se opravdu narodí a chápe, co znamená v lidské řeči různá intonace? Nebo na co ve spojení s tou intonací reaguje?

Pes, který žije od narození mezi lidmi, se snadno a rychle naučí, co znamená jaká intonace. Navíc intonace je spojená s emocí a náladou, a to pes umí číst. I proto člověku pomůže rada typu "řekni udiveně 'co blbneš hysterko'", protože člověku to pomůže pochopit, jakou emoci má psovi ukázat. Pes neví, co znamenají slova, ale člověk to ví, a tím může ke psovi zvolit správný přístup. Je zajímavé, že je vám to divné, vzhledem k tomu, že se - pokud to chápu správně - výcvikem psů zabýváte.

2.5.2017 10:03
Lacik

XXX.XXX.229.11

Pes, který žije od narození mezi lidmi, se snadno a rychle naučí, co znamená jaká intonace. Navíc intonace je spojená s emocí a náladou, a to pes umí číst. I proto člověku pomůže rada typu "řekni udiveně 'co blbneš hysterko'", protože člověku to pomůže pochopit, jakou emoci má psovi ukázat. Pes neví, co znamenají slova, ale člověk to ví, a tím může ke psovi zvolit správný přístup. Je zajímavé, že je vám to divné, vzhledem k tomu, že se - pokud to chápu správně - výcvikem psů zabýváte.

Já nepopírám, že pes nečte Vaši řeč těla, emoce, mimiku, gesta atd. Ale musí se je naučit, jak jste řekla zkušeností v soužití mezi lidmi. Rozhodněte se s tímto nenarodí...

Pokud si výpujčím opět p. RD: Zastaví-li se, nebo uhne ze směru, zpomalí, začne čuchat, nebo dokonce drze zvedne nohu - trestám hrozivým tónem v intonaci velmi agresivního komentáře

Proč pes změní o tohoto tonu své chování?

2.5.2017 10:06
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Lacik napsal(a):

NO ono toto vychází z primitivnosti a vůbec přirozeného chování zvířat.Každé zvíře je raději v příjemném prostředí bez hluku, emocí, negativní energie.Lidé toto neumí, stres, nervy, negativní energie, vybíjení si zlosti na zvířatech apod.Pokud na zvíře zařvu, většinou se štěně začne třást, nebo se snaží někam schovat.Neznají tuto energii a pro ně obrovský hluk a je jim to velice nepříjemné.Zvířata se nám podvolují a snaží se všemožně, aby v nás nevyvolávali toto, co je pro ně velmi nepříjemné.Navíc proč trestat zvíře, že se nedokáže soustředit a dokončit to, co my po něm chceme?Výchova není o trestání, zlomení zvířat, ponižování apod.Výchova by měla směřovat k tomu, že našemu zvířeti s námi bude dobře, budeme pro něj důležitější, než ostatní podněty odvádějící pozornost od pána.Zvíře bychom měli motivovat, aby s námi bylo rádo.Jinak oba pánové mají v základu něco pravdy, ale každý pracuje jinak a přidá si k tomu masu svou omáčku.Asi tak.

2.5.2017 10:09
Iliena

XXX.XXX.255.3

Hm, mně poradil zadarmo.

Chodíte tam i teď? Myslím na ty freečka, RD je teď kousek od nás a když v sobotu jedeme kolem je tam opravdu mraky psů. Ne, že bych potřebovala pomoct s výchovou, problém nemáme jen si říkám, jestli nevyužít příležitost a nepodívat se tam. Na druhou stranu fena o druhé psy moc nestojí tak nevím.

2.5.2017 10:14

Iliena napsal(a):
Chodíte tam i teď? Myslím na ty freečka, RD je teď kousek od nás a když v sobotu jedeme kolem je tam opravdu mraky psů. Ne, že bych potřebovala pomoct s výchovou, problém nemáme jen si říkám, jestli nevyužít příležitost a nepodívat se tam. Na druhou stranu fena o druhé psy moc nestojí tak nevím.

Ano, jezdím na freečka i teď, celkem pravidelně. Lidí a psů tam teď jezdí opravdu hodně. Každý si vybere, s kým se chce nebo nechce kamarádit :).

2.5.2017 10:15

Lacik napsal(a):

Lacík Lacík, nemůžeš takhle v diskuzi těkat od předmětu k předmětu jako nějaký éterek...

Jsme se snad bavili o významu intonace při strachové reakci zvířete, ne?! Tak proč sem cpeš nácvik přivolání?!

Pokud jde o intonaci obecně, tak si teda zjisti, co to je (a že na to nikdo nepotřebuje znalost jakékoliv řeči) a jestli nevíš, kde k té znalosti zvířena přichází, tak si to můžeš zkusit u štěňat/koťat, pokud ti je teda někdo k takovým experimentům půjčí).

2.5.2017 10:15
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
A jaká tedy byla pozitivní motivace? A jaká je teda komunikace mezi psem a člověkem? Předpokládám, že alespoň víte, že pes neumí česky, takže ty jeho rady: "Když vrčí, tak mu řikám, že se nemá čeho bát a co blbne atd...".

Komunikace mezi psem a člověkem probíhá mnoha kanály - výraz tváře, intonace hlasu, řeč těla, vysvětlení, navedení, pochvala. Většinou mají lidé problém se čtením toho, co jim pes říká, pokud je to tedy vůbec zajímá a nezjednoduší si to motivací krmnou dávkou.

2.5.2017 10:20
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

scylla napsal(a):
Komunikace mezi psem a člověkem probíhá mnoha kanály - výraz tváře, intonace hlasu, řeč těla, vysvětlení, navedení, pochvala. Většinou mají lidé problém se čtením toho, co jim pes říká, pokud je to tedy vůbec zajímá a nezjednoduší si to motivací krmnou dávkou.

Lidé mají velmi velký problém se čtením toho, co nám zvířata svým postavením, výrazem apod. naznačují a říkají.Pak se jen diví, k jakým kolizím a neštěstím dochází.Njn- lidé, co bychom chtěli.Člověk, který chce rozumět zvířeti, které bude mít, či má, si může díky netu nastudovat spoustu materiálů a tím předcházet kolizním, stresovým a nepříjemným situacím.Jenže co vím, tak hodně lidí ani neví, co je signál u psa-uši dozadu.Tak pak kde je díra v komunikaci bohužel.

2.5.2017 10:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Je a děsí mě to, že je málo lidí, které to vůbec zajímá, co to zvíře říká. Důležité je ho trénovat a cvičit, nacpat do nějaké šablony, celkem jedno, jakým způsobem zvíře ovládat a víc je nezajímá. A někdy tito lidé dělají výcvikáře a trenéry.

notregistered

2.5.2017 10:36

2.5.2017 10:45

S tím plně souhlasím...moje zkušenost je, že čím víc si se psem po lidsku povídám, čím víc je pes přítomen tomu, jak komunikují členové rodiny mezi sebou, tím víc "chápe", pak někdy opravdu majitel takového psa nabývá dojmu, že pes skutečně rozumí tomu, co člověk říká, pochytí nejen spoustu slov a frází (nepočítám do toho povely) se kterými je schopen si spojit konkrétní věc nebo činnost a adekvátně reagovat, o intonaci ani nemluvím, gestech, výrazu tváře ani nemluvím...

2.5.2017 11:21
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Iliena napsal(a):

Já jezdila ještě do Zlátenky. Taky jsem neměla žádnej problém, psy si umím vychovat sama, ale je fajn ta velká koncentace psů. Pes se tam skvěle vyblbnul. Čubina je závislák, tak ta se stejně motá jen kolem mě, ale taky si občas pohrála. Je fajn, že tam je i dost lidí, co maj agresory, takže s mejma jsem mohla trénovat ignoraci agresorů. Ted už to mám 140 km daleko, tak tam jsem zatim nebyla, ale asi se tam budu musej zajet podívat, jak Ruda válčí :).

2.5.2017 11:23
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Ano, jezdím na freečka i teď, celkem pravidelně. Lidí a psů tam teď jezdí opravdu hodně. Každý si vybere, s kým se chce nebo nechce kamarádit :).

Vy tam jezdíte od letoška, že? Nemáte toho Rona?

2.5.2017 11:37

Huskyjanina napsal(a):
Vy tam jezdíte od letoška, že? Nemáte toho Rona?

Od podzima jezdím skoro na každý freečko, protože to mám teď blízko. Do tý doby jsme jezdívali hlavně na terénní akce v Brně a v Praze, jak to šlo. Jojo, Roňák pískle :).

2.5.2017 11:41
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Jsem si řikala, že to podle profilovky bude on

2.5.2017 13:26
Lacik

XXX.XXX.229.11

Lacík Lacík, nemůžeš takhle v diskuzi těkat od předmětu k předmětu jako nějaký éterek...

Jsme se snad bavili o významu intonace při strachové reakci zvířete, ne?! Tak proč sem cpeš nácvik přivolání?!

Pokud jde o intonaci obecně, tak si teda zjisti, co to je (a že na to nikdo nepotřebuje znalost jakékoliv řeči) a jestli nevíš, kde k té znalosti zvířena přichází, tak si to můžeš zkusit u štěňat/koťat, pokud ti je teda někdo k takovým experimentům půjčí).

Já nepopírám, že na ní nereaguje, již sem to psal výše. Naučí se to. Ale já se ptám, rpoč na ní reaguje. Jak poznal, co jaká intonace znamená. Respektive:

- pokud použijete pochalnou intonaci - co je pochvala a proč na ní pes reaguje, čím ho motivuje
- pokud použijete tu Vaši utišující intonaci při té agresi, tak proč a co ho motivuje.
- pokud použijete výhružnou intonaci - co ho motivuje, aby to pes přestal dělat - zde již gitule odpověděla - je to snaha vyhnout se nepříjemnu - aktivace obranného chování - velmi silná motivace

Takže někdo řekne komunikace, nakonec je za tím skrytá intonace a mě zajímá, jak tedy intonace motivuje. Zatím vyšlo najevo, že aktivuje obranné chování.

2.5.2017 13:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Já nepopírám, že na ní nereaguje, již sem to psal výše. Naučí se to. Ale já se ptám, rpoč na ní reaguje. Jak poznal, co jaká intonace znamená. Respektive:

- pokud použijete pochalnou intonaci - co je pochvala a proč na ní pes reaguje, čím ho motivuje
- pokud použijete tu Vaši utišující intonaci při té agresi, tak proč a co ho motivuje.
- pokud použijete výhružnou intonaci - co ho motivuje, aby to pes přestal dělat - zde již gitule odpověděla - je to snaha vyhnout se nepříjemnu - aktivace obranného chování - velmi silná motivace

Takže někdo řekne komunikace, nakonec je za tím skrytá intonace a mě zajímá, jak tedy intonace motivuje. Zatím vyšlo najevo, že aktivuje obranné chování.

Takže podle vás neexistuje řeč těla, výraz obličeje a takové formy komunikace?

- pokud použijete pochvalnou intonaci, pro psa je to forma odměny, pokud není otupělý buď škubáním za obojek a řevem nebo klikáním a motivací krmnou dávkou

- pokud použijete klidnou intonaci ve chvíli, kdy pes je nejistý, poskytujete mu vedení a oporu na řešení situace do klidu - tedy motivujete pozitivním pocitem - zbavením strachu a nejistoty

- pokud použijete ostřejší ton hlasu, psovi říkáte, co nemá dělat - pak přijde pochvala, tedy něco příjenho.

Zatím vyšlo najevo, že si všechno strašně zjednodušujete. Zkuste si někde v klidu sednout a pozorovat psy a jiná zvířata, jak spolu komunikují. Zkuste jet do nějaké země, kde nebudete rozumět jazyku s zkuste se domluvit s obyvateli pomocí gest, řeči těla a tak dále - je to velmi dobrá zkušenost a pak si nebudete plést komunikaci s dominantní agresí, jak jste kdysi psal.

2.5.2017 13:39
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Takže podle vás neexistuje řeč těla, výraz obličeje a takové formy komunikace?

- pokud použijete pochvalnou intonaci, pro psa je to forma odměny, pokud není otupělý buď škubáním za obojek a řevem nebo klikáním a motivací krmnou dávkou

- pokud použijete klidnou intonaci ve chvíli, kdy pes je nejistý, poskytujete mu vedení a oporu na řešení situace do klidu - tedy motivujete pozitivním pocitem - zbavením strachu a nejistoty

- pokud použijete ostřejší ton hlasu, psovi říkáte, co nemá dělat - pak přijde pochvala, tedy něco příjenho.

Zatím vyšlo najevo, že si všechno strašně zjednodušujete. Zkuste si někde v klidu sednout a pozorovat psy a jiná zvířata, jak spolu komunikují. Zkuste jet do nějaké země, kde nebudete rozumět jazyku s zkuste se domluvit s obyvateli pomocí gest, řeči těla a tak dále - je to velmi dobrá zkušenost a pak si nebudete plést komunikaci s dominantní agresí, jak jste kdysi psal.

Paní Bučková a další profily, které máte. Vy asi máte problém s psaným textem.

samozřejmě, že pes vnímá řeč těla, gestikulaci, mimiku, intonaci... Otázka zní, co je tou motivací na ní reagovat.

Tedy motivace je touha k uspokojení potřeby, at jí je cokoliv. A bud může získat něco, co chce. Aneboo naopak dostat něco, co nechce.

- tedy, co pes získá pochvalou?
- co pes získá klidnou intonací?
- co pes získá nebo naopak nechce ostřejší intonací?

2.5.2017 13:43

Lacik napsal(a):

samozřejmě, že pes vnímá řeč těla, gestikulaci, mimiku, intonaci... Otázka zní, co je tou motivací na ní reagovat.

Tedy motivace je touha k uspokojení potřeby, at jí je cokoliv. A bud může získat něco, co chce. Aneboo naopak dostat něco, co nechce.

Zajímavá metoda rádoby-diskutování, kdy se stále znovu a znovu ostatních ptáte na něco, co je zřejmě nějakým vaším tajným argumentem, a chcete, aby ho vyslovili ti druzí, nikoliv vy. Proč prostě nenapíšete, o co vám jde? :).

2.5.2017 13:50
Lacik

XXX.XXX.229.11

Zajímavá metoda rádoby-diskutování, kdy se stále znovu a znovu ostatních ptáte na něco, co je zřejmě nějakým vaším tajným argumentem, a chcete, aby ho vyslovili ti druzí, nikoliv vy. Proč prostě nenapíšete, o co vám jde? :).

Protože vím, jak to je. Ale je opravdu zvláštní, když někdo dělá a doporučuje metody atd. a vlastně neví, na jakých principech fungují.

2.5.2017 14:02
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Pes je v prvom rade socialne zviera. Co ziska pochvalou? Prijemnu socialnu interakciu. Dtto kladnou intonaciou, peknym pohladom, pohladenim.

Okrem toho su studie na to, ze pes ma zo zvierat najlepsie vyvinutu schopnost rozoznavat ludske gesta. A to vrodenu, napriklad vlci vychovani ludmi mali tuto schopnost mensiu nez steniatka ktore este privela interakcie s ludmi nezazili.
Tak isto by malo fungovat rozoznavanie citoveho zafarbenia hlasu - je to nieco, comu sa ako druh prisposobovali velmi dlho.

2.5.2017 14:09

Lacik napsal(a):
Protože vím, jak to je. Ale je opravdu zvláštní, když někdo dělá a doporučuje metody atd. a vlastně neví, na jakých principech fungují.

Když vy víte, jak to je, tak proč se na to ptáte ostatních?
To, že někdo nezná všechny možný a nemožný termíny k pojmenování kdejakýho detailu v chování psa anebo ho nebaví se v tom takhle nimrat a plkat o tom, neznamená, že je metoda špatně. Například tady jste odvedl téma tak daleko, že už ani skoro nevím, o čem byla řeč na začátku, a proč se tady vlastně ptáte na tu motivaci. Tak když vás to baví... :).

3.5.2017 05:52
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Mám jen jeden profil.

Co je tou motivací? Nejste tím trošku posedlý? Co je motivací pro dva kamarády, aby spolu komunikovali, povídali si ve vzájemné shodě? Dobrý pocit, to, že si rozumí a jsou v pohodě? Pochvalou pes získá příjemný pocit, klidnou intonací získá, pokud je správně použitá, pocit klidu opory a vedení a ostřejší intonací získá informaci, že něco není v pořádku. Bavíme se o komunikaci celou dobu. Co je pro vás motivací tady diskutovat?

3.5.2017 06:16
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Mám jen jeden profil.

Co je tou motivací? Nejste tím trošku posedlý? Co je motivací pro dva kamarády, aby spolu komunikovali, povídali si ve vzájemné shodě? Dobrý pocit, to, že si rozumí a jsou v pohodě? Pochvalou pes získá příjemný pocit, klidnou intonací získá, pokud je správně použitá, pocit klidu opory a vedení a ostřejší intonací získá informaci, že něco není v pořádku. Bavíme se o komunikaci celou dobu. Co je pro vás motivací tady diskutovat?

Nejsem tím posedlý. Ale je to potřebné, abyste si uvědomili, jak to vlastně je. Protože musíte především přemýšlet, co je tou motivaci pro psa a nikoliv jak si myslim ja jako clovek.

- takže dobrý pocit, ze si spolu clovek a pes rozumí. Takže pes uslyší například povel ke mne, kdyz támhle někde cucha. A ihned se otočí a je cely v očekávání, ze opět dostane za příchod trochu dobrého pocitu ze vzájemně spolupráce
- pes se boji. Je motivovaný strachem sama o sebe, tedy pudem sebezáchovy. A kdyz použijeme třeba priklad Debbie a pana RD. Tak si da psa k sobě, jeste blíže k podnětu, kterého se pes boji a použije klidný tón, aby psa uklidnil. Je zvláštní, ze se tak honosíte znalosti komunikace psu. Ale kdo Debbie viděl, tak viděl pasivní obrannou reakci. Což je ve stupni stresu horší nez aktivní obranná reakce, kam patři prave vrceni, Kousani atd. To ji ten hlas byl opravdu podporou.
- ze je něco špatně. Je to totiž ne komfortní zóna. Vás ostřejší tón totiž pes bere jako vyhrožování. A tomu se chce vyhnout. Je to jakobyste na psa vrcela - dominantní agrese. Motivaci je únik z teto situace. Obranné chovani.

Takže pozor na to, co je skryté pod libivim pojmem intonace a ve Vašem případě dokonce komunikace.

3.5.2017 06:25
scylla

XXX.XXX.150.32

Proč zase skáčete na přivolání?

Já se obávám, že každý mluvíme o něčem jiném - já o komunikaci, která probíhá mezi psy, kočkami, koňmi a všemi zvířaty, probíhá i mezidruhově, tisíce let. Probíhá i mezi člověkem a dalšími zvířaty, zase tisíce let. Vy ze zvířete děláte stroj a vycházíte zřejmě z předpokladu, se kterým nesouhlasím - že pes je sobec a oportunista. Podle mého je to nesmysl a je málo tak nesobeckých tvorů na světě, jako je pes.

Příklad z dnešního rána: fena a pes, dospělí (dle vaší teorie sobci a oportunisté s potravním pudem a reflexem). Před několika týdny nám děti přinesly kočku, která u nás porodila. Koťata se už přikrmují. Mají širokou misku a v ní jídlo. Slezou se kolem a krmí se. Ostatní kočky chtějí také, já kočky od krmení vytlačím. Pes zalehne tak, aby viděl na misku a koťata a když se blíží ostatní kočky, vytlačí je od misky, bez použití zubů. Fena i pes nechají koťata nažrat a když od misky odejdou, jdou misku dočistit. Bohužel nemám možnost to nahrát, nemám a kameru a mobil video neumí, je fotky. Nikdo je to neučil. Jakou motivaci mají podle vás k tomuto chování?
Kdyby to bylo podle vašich teorií, vyhodili by přece koťata od masa a sežrali jim to. Takže znovu k začátku - pes uvažuje, myslí, cítí, komunikuje, není to stroj na pamlsky a motivaci, je daleko výš, než kam takové teorie dohlédnou.

3.5.2017 06:46

Och Lacík Lacík...

Určitě si přečti komentář F. Šusty k dílu s Debie, a nejen ty, prosím včetně videa (zejména pro ty, kteří neví, jaký rozdíl je mezi RD a CM):
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/12_agresivni_debie_plna_verzetxt16024.pdf.

edit (po scylle) : jsi mi připomněla mého zlatého hovíčka - uchýlila se k nám porodit kočička patrně bezdomovkyně, pro psa cizí, domácí kočky s ním nikdy z misky nejedly - nikdy nezapomenu na ten obrázek, jak ta cizí kočena s obr břichem jí zároveň z jedné misky s dospělým hovawartem, ten opatrně vybírá jazykem, aby se tam vlezli oba...

3.5.2017 06:53
Lacik

XXX.XXX.229.11

To je jedno co je to za povel či chovani.

Ale motivace je tehdy, kdyz je potřeba. Takže pokud ma pes potřebu získat dobrý pocit z prace s člověkem, tak Vám ta pochvala bude fungovat.
Další dvě intonace sem Vám popsal.

To neni o stroji. To je tom, ze principy fungování přírody jsou nemenne. Platí jako gravitačního zákony. Kdyz je neznáte a nectite, tam tam kde konci znalosti, začíná víra a Vaše povídání o srozumitelné a jedinečné komunikace mezi člověkem a psem, která v celém důsledku akorat tak obsahuje stopovacku, couracku na doma a hlasové vyhrožování.

Vás příběh s kočkami je pro Vás typické, stejne tak jako ze je náhoda, ze to nelze natočit. Opět jeden z Vašich vymyšlených příběhu.

3.5.2017 06:55
Lacik

XXX.XXX.229.11

Och Lacík Lacík...

Určitě si přečti komentář F. Šusty k dílu s Debie, a nejen ty, prosím včetně videa (zejména pro ty, kteří neví, jaký rozdíl je mezi RD a CM):
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/12_agresivni_debie_plna_verzetxt16024.pdf.

edit (po scylle) : jsi mi připomněla mého zlatého hovíčka - uchýlila se k nám porodit kočička patrně bezdomovkyně, pro psa cizí, domácí kočky s ním nikdy z misky nejedly - nikdy nezapomenu na ten obrázek, jak ta cizí kočena s obr břichem jí zároveň z jedné misky s dospělým hovawartem, ten opatrně vybírá jazykem, aby se tam vlezli oba...

Četl a nestačil sem se divit. Ze pan Šusta mluví často o trojúhelníku stresu a jeho flight, fight a freeze. A nepoznal freeze...

Řeknete mi Vás vlastní názor na řec těla psa?

3.5.2017 07:06

Lacik napsal(a):
Nejsem tím posedlý. Ale je to potřebné, abyste si uvědomili, jak to vlastně je. Protože musíte především přemýšlet, co je tou motivaci pro psa a nikoliv jak si myslim ja jako clovek.

- takže dobrý pocit, ze si spolu clovek a pes rozumí. Takže pes uslyší například povel ke mne, kdyz támhle někde cucha. A ihned se otočí a je cely v očekávání, ze opět dostane za příchod trochu dobrého pocitu ze vzájemně spolupráce
- pes se boji. Je motivovaný strachem sama o sebe, tedy pudem sebezáchovy. A kdyz použijeme třeba priklad Debbie a pana RD. Tak si da psa k sobě, jeste blíže k podnětu, kterého se pes boji a použije klidný tón, aby psa uklidnil. Je zvláštní, ze se tak honosíte znalosti komunikace psu. Ale kdo Debbie viděl, tak viděl pasivní obrannou reakci. Což je ve stupni stresu horší nez aktivní obranná reakce, kam patři prave vrceni, Kousani atd. To ji ten hlas byl opravdu podporou.
- ze je něco špatně. Je to totiž ne komfortní zóna. Vás ostřejší tón totiž pes bere jako vyhrožování. A tomu se chce vyhnout. Je to jakobyste na psa vrcela - dominantní agrese. Motivaci je únik z teto situace. Obranné chovani.

Takže pozor na to, co je skryté pod libivim pojmem intonace a ve Vašem případě dokonce komunikace.

To je tak těžké pochopit, že pes vyhledává příjemné a bezpečné situace a vyhýbá se nepříjemným? Takže intonační navigace funguje - světe div se - tak, že psovi je ostrý tón nepříjemný a protože ví, co má dělat, aby se mu vyhnul, udělá to, tedy splní pokyn. Stejně tak přichází-li na přivolání a loudá se, pozitivní intonací ho lze povzbudit, aby si ke mně pospíšil, připomene se mu, že u mě dostane pochvalu, podrbání, a že to bude fajn. Stejně tak když provádí nějakou neplechu, třeba zkoumá, zda by nemohl něco ukrást z linky, káravý tón mu je nepříjemný a on opět ví, jak se tomu vyhnout a udělá to. Nebo ho zase lze pozitivním tónem přivolat a on opět zvolí splnění povelu, protože je k tomu učen a ví, že to přinese dobré věci. Vážně nechápu, co je na tom za vědu, že máte potřebu to rozebírat do nějakých nesmyslných termínů jako obranná reakce a kdovíco všechno :).

3.5.2017 07:16

"Četl a nestačil sem se divit. Ze pan Šusta mluví často o trojúhelníku stresu a jeho flight, fight a freeze. A nepoznal freeze..."
tak že ses divil se nedivím, ještě se máš dost co učit...a z jakého důvodu si myslíš, že nepoznal?

"Řeknete mi Vás vlastní názor na řec těla psa? "
Ano.

3.5.2017 07:19
scylla

XXX.XXX.150.32

To je tak těžké pochopit, že pes vyhledává příjemné a bezpečné situace a vyhýbá se nepříjemným? Takže intonační navigace funguje - světe div se - tak, že psovi je ostrý tón nepříjemný a protože ví, co má dělat, aby se mu vyhnul, udělá to, tedy splní pokyn. Stejně tak přichází-li na přivolání a loudá se, pozitivní intonací ho lze povzbudit, aby si ke mně pospíšil, připomene se mu, že u mě dostane pochvalu, podrbání, a že to bude fajn. Stejně tak když provádí nějakou neplechu, třeba zkoumá, zda by nemohl něco ukrást z linky, káravý tón mu je nepříjemný a on opět ví, jak se tomu vyhnout a udělá to. Nebo ho zase lze pozitivním tónem přivolat a on opět zvolí splnění povelu, protože je k tomu učen a ví, že to přinese dobré věci. Vážně nechápu, co je na tom za vědu, že máte potřebu to rozebírat do nějakých nesmyslných termínů jako obranná reakce a kdovíco všechno :).

Máte pravdu. Já si na rozdíl od pana Lacika nemyslím, že pes je idiot.

Pane Laciku, jak tedy podle VÁS probíhá mezi člověkem a psem a mezi psem a psem komunikace? Co vy si pod tímto pojmem představujete?

3.5.2017 07:34
Lacik

XXX.XXX.229.11

"Četl a nestačil sem se divit. Ze pan Šusta mluví často o trojúhelníku stresu a jeho flight, fight a freeze. A nepoznal freeze..."
tak že ses divil se nedivím, ještě se máš dost co učit...a z jakého důvodu si myslíš, že nepoznal?

"Řeknete mi Vás vlastní názor na řec těla psa? "
Ano.

Protože pokud má pes strach z RD, tak řešením není, že ho k podnětu, kterého se bojím ještě přiblížím manipulací, proti jeho vůli.
Pes používal aktivní obrannou reakci (vrčení, štěkání atd.), aby právě odehnal podnět, kterého se bojí a zvětšil vzdálenost. V tomto případě mu to nevyšlo, protože byl silou přemístěn blíže a reakce, kterou má RD, tak se s ní pes ještě nesetkal. Vyhodnotil to tedy tak, že bude dělat, že tam není. Koukněte se na pohled psa, kam se dívá. Obranná pasivní reakce. Takže v lidských očích to vypadá, že je problém vyřešen. V těch psích je pes ještě ve větším stresu. A p. Šusta k tomu ještě napíše obhajný eloborát, aneb ne nadarmo říká jako první větu na každé přednášce, že není kynolog jen specialista na metodiku.

A Jaký je tedy prosím Váš názor na řeč těla psa?

3.5.2017 07:41
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Máte pravdu. Já si na rozdíl od pana Lacika nemyslím, že pes je idiot.

Pane Laciku, jak tedy podle VÁS probíhá mezi člověkem a psem a mezi psem a psem komunikace? Co vy si pod tímto pojmem představujete?

To já si také nemyslím, že je idiot, ba naopak.

pes - člověk - řeč těla, signály, povely, situace atd.

pes - pes - řeč těla, situace atd.

Nepředstavuji si pod tím hlasové vyhrožování. - intonační navigace - ostřejší tón. Nemam potřebu, abych jako psovod vzbuzoval v psovi potřebu obranného chování a nátlaku, což je u Vás trochu zvlláštní, když se honosíte přirozenou komunikací.
Nepředstavuji si pod tím tu iluzi pochvaly, že by pes něco udělal pro moje modré oči, či vlídné slovo. Aby to pes udělal, tak by msel mít potřebu získávat vlídné slovo a pozitivní přenesení mezi psovodem a psem. Takže pokud máte vztah se psem na štíru, tak i tato emoční pochvala může být motivace. U normálního vztahu psa s psovodem je to slabá motivace (spíše takové koření), protože ty dobré pocity má pes se svým pánem neustále.

3.5.2017 07:44
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Koko5687 napsal(a):
Dobrý den,
máme velký problém s naší adoptovanou fenou (cca jeden rok). Normálně je zlatá, je to náš miláček, ale třeba když si navečer zaleze ven od boudy, tak začne cenit zuby a manžela, který šel blíž i pokousala. Chceme jen, aby šla s námi spát domů, nenechám jí přes noc venku, naproti je panelák a tam bydlí taková divná individua..
Nebo taky když jsme jí jednou koupili velikou kost, strašně vrčela...
A nebo mě takhle jednou nechtěla pustit k lince na které jsem krájela maso..
A nebo dojel syn, večer si hráli, mazlili se a já jsem chtěla přijít za nimi a ona ho bránila, nechtěla mne k němu pustit.
Na fenu jsme asi málo tvrdí, nebo já nevím. Předtím jsme chodili na cvičák, kde paní "krotitelka" vycukávala psy, až lítali vzduchem, to se mi prostě nelíbilo. Našli jsme si jiný přístup a fena nám takto obecně ve výcviku už funguje lépe, je vidět, že jí to moc baví, ale přivolání nám moc nefunguje. Jednou jsme byly na poli (já se jí předtím bála cca půl roku pustit, teď jsem jí ale uvěřila a na chvíli jí pustila..), ona za mnou pořád chodila a pak najednou frnkla na cca 15 minut, vrátila se, ale já myslela, že už je po ní.
Nemáte nějaké rady?

Zadavatelko, našla jste si v té změti možných i nemožných příspěvků radu pro sebe a svou fenku?

3.5.2017 07:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

To Lacik
A jak vy to máte se zvířátky? Ve vizitce nic, tu taky nepíšete co váš pes, kočka, potkan, papoušek... Nikde žádná fotka. Žádný zážitek. Nula, nula nic
Pochlubte se. Určitě to máte v cajku, když, podle vašich příspěvků, tomu velmi rozumíte.
A nebo jste jen teoretik a prudíte lidi, co se zvířaty žijí.
BTW u vás bych zvíře nechtěla být. Zřejmě pro samé bádání a studium na ně stejně nemáte čas Opravte mě, pokud se mýlím

3.5.2017 07:53

sisi58 napsal(a):
To Lacik
A jak vy to máte se zvířátky? Ve vizitce nic, tu taky nepíšete co váš pes, kočka, potkan, papoušek... Nikde žádná fotka. Žádný zážitek. Nula, nula nic
A nebo jste jen teoretik a prudíte lidi, co se zvířaty žijí.
BTW u vás bych zvíře nechtěla být. Zřejmě pro samé bádání a studium na ně stejně nemáte čas Opravte mě, pokud se mýlím

Mluvíte mi z duše

3.5.2017 07:56

"Protože pokud má pes strach z RD, tak řešením není, že ho k podnětu, kterého se bojím ještě přiblížím... Obranná pasivní reakce. Takže v lidských očích to vypadá, že je problém vyřešen. V těch psích je pes ještě ve větším stresu. A p. Šusta k tomu ještě napíše obhajný eloborát, aneb ne nadarmo říká jako první větu na každé přednášce, že není kynolog jen specialista na metodiku".
ani číst neumíš? Tož to je potom težké, no...

"A Jaký je tedy prosím Váš názor na řeč těla psa? "
Už jsem ti odpověděla - ano. Lepší odpověď na takto formulovanou otázku, která poněkud nemá jasný předmět (jakože se ptáš, zda vím, že existuje? Nebo na co?), dát neumím.

3.5.2017 08:09

To jste z toho udělali zadavatelce termínovou bramboračku. Nějaké rady padly hned na začátku, ale prokousat se tím dalším...Neprokousala jsem se.Užitečný je tam odkaz na F.Šustu.
Já bych zcela zjednodušeně poradila : když je fena v klidu naučit povel "ke mně", naučit, procvičit, vždycky trvat na splnění, aby se jí dostal "do krve" a pak ji ze zahrady neodvádět, ale přivolat. A odměnit ( ne lákat ) kusem velké dobroty, a projevit radost z toho, jak je skvělá. A stejně tak povel "na místo, na pělíšek" a pod. a tím ji odesílat z míst, kde vadí. Ale nesmí cítit majitelovu nejistotu. Když vrčí na křesle, nechoďte k ní, neshazujte ji, ale trvejte na tom, že musí ona přijít k vám, resp. na "místo". Nebijte, neplácejte, nepřevracejte, netřepejte. To všechno může vést k ještě větší obranné reakci.

3.5.2017 08:20

Ještě dodám : Pes se nesmí naučit, že když zavrčí, tak majitel couvne.
Kdysi jsem se sešla na venčícím prostoru se staršími manžely, kteří si do domečku na důchod pořídili štěně německého pinče. Líbil se jim velikostí, úpravností...nepočítali s tím, že to není zrovna jednoduché plemeno.
K večeru, už docela chladno - psi si spolu poběhali, já se rozloučila, zavolala si svého psa a paní zobdivovala mého psa, jaký je poslušný ( ha, ha ), že přišel a jde se mnou domů, oni, že by také šli, ale vždycky když chtějí svého psa chytit a uvázat, zavrčí na ně a i by je kousnul ( 8.měsíční ). A stejně to samé doma, když si zaleze na místo do kuchyně, už je tam nepustí.
Ten tedy neměl žádný strach, byl to rozcapený "zmetek", který je měl "na háku" a chtěl si dělat, co uzná za vhodné a nenecht se rušit, když mu to není vhod. Neměl žádné vedení.
Ke mě s mým psem přišel, nechal se uvázat a víckrát jsme se neviděli. Těm lidem jsem poradila, že buď se psa musí přestat bát a necouvat před ním, nebo ho rychle darovat.

3.5.2017 13:52

To jste z toho udělali zadavatelce termínovou bramboračku. Nějaké rady padly hned na začátku, ale prokousat se tím dalším...Neprokousala jsem se.Užitečný je tam odkaz na F.Šustu.
Já bych zcela zjednodušeně poradila : když je fena v klidu naučit povel "ke mně", naučit, procvičit, vždycky trvat na splnění, aby se jí dostal "do krve" a pak ji ze zahrady neodvádět, ale přivolat. A odměnit ( ne lákat ) kusem velké dobroty, a projevit radost z toho, jak je skvělá. A stejně tak povel "na místo, na pělíšek" a pod. a tím ji odesílat z míst, kde vadí. Ale nesmí cítit majitelovu nejistotu. Když vrčí na křesle, nechoďte k ní, neshazujte ji, ale trvejte na tom, že musí ona přijít k vám, resp. na "místo". Nebijte, neplácejte, nepřevracejte, netřepejte. To všechno může vést k ještě větší obranné reakci.

Hezky napsáno

4.5.2017 08:09
scylla

XXX.XXX.89.110

Lacik napsal(a):

Nepředstavuji si pod tím hlasové vyhrožování. - intonační navigace - ostřejší tón. Nemam potřebu, abych jako psovod vzbuzoval v psovi potřebu obranného chování a nátlaku, což je u Vás trochu zvlláštní, když se honosíte přirozenou komunikací.
Nepředstavuji si pod tím tu iluzi pochvaly, že by pes něco udělal pro moje modré oči, či vlídné slovo. Aby to pes udělal, tak by msel mít potřebu získávat vlídné slovo a pozitivní přenesení mezi psovodem a psem. Takže pokud máte vztah se psem na štíru, tak i tato emoční pochvala může být motivace. U normálního vztahu psa s psovodem je to slabá motivace (spíše takové koření), protože ty dobré pocity má pes se svým pánem neustále.

Takže vy si myslíte, že intonační navigace znamená v psovi vyvolat obranné chování? Vy si myslíte, že intonační navigace znamená na psa štěkat povely? Se psem se totiž normálně mluví - nejen s ním, i s koněm se mluví, jde hlasem uklidnit, pochválit, Pokud mám se psem vztah na štíru, neumím se s ním domluvit, nerozumíme si a pak se sahá po "motivaci" krmnou dávkou nebo po ještě tvrdších postupech. Pokud se psem mám vtahy dobré, respektujeme se a rozumíme si, nepotřebuji tyto praktiky.

elikk

4.5.2017 12:50
elikk

XXX.XXX.192.48

Lacik napsal(a):

"U normálního vztahu psa s psovodem je to slabá motivace (spíše takové koření), protože ty dobré pocity má pes se svým pánem neustále"

Socialni odmena je něco, co se bezne pouziva při vychove psa.

Ani ve vycviku to není zadna slaba motivace - naopak.
Ono ty ruce totiž mas vždycky sebou smajlík
Na rozdil od zradla, hracek...
Zeptej se OBckaru třeba smajlík

notregistered

4.5.2017 14:32
notregistered

XXX.XXX.211.212

No. Pes nerozumí co přesně říkám (mimo karolíny, basenji a pitbulíků samozřejmě smajlík ), ale co je přirozenější, než se dotknout, podívat, vyloudit nějaký zvuk ? Copak oblíbený vzor vlček dělá něco jiného ?

To jste teda, Lacik, nedomyslel. Furt pudy, reflexy, vlci, velryby, velká jména, a nakonec se to takhle pěkně uplácá v totální nesmysl "Necvičíš/nežer."... moc přirozené není, přece.

Mimochodem jste mi zapomněl odpovědět pro jakého psa je těch 1000kcal.

4.5.2017 16:04
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Takže podle vás komunikace mezi psy - přirozená komunikace - probíhá jen na bázi příjemného vrtění ocáskem, olizování, vzájemné péče a tak? Zvláštní názor.

4.5.2017 16:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Mohu se zeptat, o čem konkrétně píšete v druhé části příspěvku?

4.5.2017 16:53

Udělá něco pes pro naše modré oči...i když není motivován a i když ví, že nenastane pochvala ani pamlsek?

Pochvaly a pamlskování používám pouze u výchovy štěňat a mladých psů, jakmile pes dospěje, tak už se něčeho takového dočká pouze v případě, že učím něco nového, něco odnaučuju nebo upevňuju, jinak předpokládám, že pes bude poslouchat "zadarmo", nenosím sebou žádné pamlsky, ani po každém splnění povelu (u nás teda většinou jen přivolání a povel čekej...popř. povely typu "nelítejte po tom lese jak blázni, je to tu samej pařízek, ještě si zlámete nohy a kdo vás potáhne dom?) nechválím, jak je to hodný pejsek...prostě moji pesani nečekají odměnu ať už emoční a nebo mlsku...ani se nebojí trestu...ani řevu, když už na psy houknu, tak je to znamení, že se musí něco udělat teď hned a rychle...tak proč poslechnou, proč se na to nevykašlou?
Co je tedy motivuje?

notregistered :
Pes nerozumí co přesně říkám (mimo karolíny, basenji a pitbulíků samozřejmě smajlík )

K tomu bych ještě připočítala afgánského chrta a možná obecně pesany se kterýma je doma hodně po lidsky povídáno

notregistered

4.5.2017 17:25
notregistered

XXX.XXX.211.212

Ok, berbeři taky rozumí :-p

sardullah, víte, že to, co provozujete se psy, je "cukr a bič" ? Fakt, psali to.. v Blesku bohužel ne.

4.5.2017 17:53

notregistered napsal(a):
Ok, berbeři taky rozumí :-p

sardullah, víte, že to, co provozujete se psy, je "cukr a bič" ? Fakt, psali to.. v Blesku bohužel ne.

...prosím poučte mě o tom biči...mě přijde, že u nás je to jen ten cukřík

notregistered

4.5.2017 21:07
notregistered

XXX.XXX.211.212

...prosím poučte mě o tom biči...mě přijde, že u nás je to jen ten cukřík

smajlík smajlík já nemůžu, jsem úplně ztracená smajlík

notregistered

4.5.2017 21:14
notregistered

XXX.XXX.211.212

Vážně jsem z těch pojmů mimo, nic nevysvětlím, nic nevím (stejně mi to napíšete, tak preventivně..) smajlík
cvičit psa
motivovat
však já myslela celou dobu, že pes cvičí mě
tak to jsem tu blbě
tož
čaute.

Přidejte reakci

Přidat smajlík