Jak poznám, které plemeno je pro mě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2017 21:53
Terez15

XXX.XXX.133.123

Dobrý den, už dlouho přemýšlím nad tím, jaké plemeno je pro mě to pravé. Je mi jasné, že se mi pes musí líbit i vzhledově, ale mně se líbí skoro všechna plemena. Proto jsem se Vás chtěla zeptat, jak a podle čeho jste vybírali své pejsky. Děkuji moc za odpovědi :).

9.4.2017 22:27
koňadra

XXX.XXX.128.31

- k čemu psa budu využívat? Gaučink, sportovní výcvik, agility, myslivost...;
Teprve potom vybírám dál:
- kde bude pes "bydlet" - převážně v bytě (tak si nekoupím třeba malamuta), nebo převážně venku (pak si nekoupím společenská plemena - čivava, chrty)?
- velikost plemene, to souvisí i s tím, kde bude pes bydlet, těžko si do bytu vezmu bernardýna;
- druh srsti (preferuji všechny kromě dlouhosrstých, ale někoho právě baví psa pořád činčat a česat).
Pokud je ti 15, tak ještě zvaž, co se bude líbit rodině a kolik máš peněz na koupi psa a potom na další výdaje: veterinář, krmení, pelíšek, vodítka... A taky co se psem bude, když třeba půjdeš studovat mimo bydliště a nebudeš si moct vzít psa s sebou.
Dřív to bylo jednoduché: všichni jsme vychodili nějaké školy, nejlépe v místě bydliště, po škole jsme nastoupili do nejbližší Kolbenky a zůstali tam třeba do důchodu. Na dovču se jezdilo po vlastech českých, max. do Jugošky. Dnes jsou úplně jiné možnosti, včetně možnosti studia v zahraničí, mladí lidé chtějí cestovat (nejlépe do exotických zemí), řeší bydlení zpočátku po podnájmech (a ne všude může být pes), takže takových "rizikových faktorů" pro pořízení psa dokud člověk nemá alespoň částečně jistou budoucnost, třeba v jistotě bydlení ve vlastním, je podstatně víc. Každý mladý člověk se nadchne, že chce pejska, ale tohle nedomýšlí.
Také jsem chtěla strašně psa, ale naši mně ho nikdy nedovolili. Prvního psa jsem si pořídila jako vdaná do vlastního bytu a myslím, že jsem o nic nepřišla.

9.4.2017 22:51
konkon

XXX.XXX.150.103

Pro me byla treba este navic dost dulezita takova ta vseobecna povaha plemene... jestli mate rads pratelstejsi psy, co vlezou za kazdym nebo spis ignoranty apod...

Tedysek

9.4.2017 23:00
Tedysek

XXX.XXX.0.245

Pro mě už jsou priority 1) cochcak ( dělá si co chce) nebo rad sám od sebe spolupracuje.
2) vrahoun (od přírody rvac) nebo kámoš
3) fyzicky zvladnutelny (mám 160 cm a už teď když se zničeho nic rozběhne momentálních cca 55kg ve dvou psech je docela letecky moment občas pro me)
4) jaky je k dětem. Přeci jen já psa když tak presvedcim ze já mám na vrch, ale vnouče ne
5) hyper pes nebo klidný

Teď už nemam starost o jistotu zabezpečení psa, ale dnes už bych si bez pocitu jistoty žádného nepořídila. To už raději na stesk nějaký leky.

9.4.2017 23:15
Tessa15

XXX.XXX.133.123

koňadra napsal(a):
- k čemu psa budu využívat? Gaučink, sportovní výcvik, agility, myslivost...;
Teprve potom vybírám dál:
- kde bude pes "bydlet" - převážně v bytě (tak si nekoupím třeba malamuta), nebo převážně venku (pak si nekoupím společenská plemena - čivava, chrty)?
- velikost plemene, to souvisí i s tím, kde bude pes bydlet, těžko si do bytu vezmu bernardýna;
- druh srsti (preferuji všechny kromě dlouhosrstých, ale někoho právě baví psa pořád činčat a česat).
Pokud je ti 15, tak ještě zvaž, co se bude líbit rodině a kolik máš peněz na koupi psa a potom na další výdaje: veterinář, krmení, pelíšek, vodítka... A taky co se psem bude, když třeba půjdeš studovat mimo bydliště a nebudeš si moct vzít psa s sebou.
Dřív to bylo jednoduché: všichni jsme vychodili nějaké školy, nejlépe v místě bydliště, po škole jsme nastoupili do nejbližší Kolbenky a zůstali tam třeba do důchodu. Na dovču se jezdilo po vlastech českých, max. do Jugošky. Dnes jsou úplně jiné možnosti, včetně možnosti studia v zahraničí, mladí lidé chtějí cestovat (nejlépe do exotických zemí), řeší bydlení zpočátku po podnájmech (a ne všude může být pes), takže takových "rizikových faktorů" pro pořízení psa dokud člověk nemá alespoň částečně jistou budoucnost, třeba v jistotě bydlení ve vlastním, je podstatně víc. Každý mladý člověk se nadchne, že chce pejska, ale tohle nedomýšlí.
Také jsem chtěla strašně psa, ale naši mně ho nikdy nedovolili. Prvního psa jsem si pořídila jako vdaná do vlastního bytu a myslím, že jsem o nic nepřišla.

Děkuji moc za Vaše rady. S rodiči je vše domluvené a s pejsky mám zkušenosti už od školky jsme měli psa. Nedávno zemřel a v našem domečku je teď ticho, takže jsme se rozhodli, že si pořídíme psa. Rodiče mi dali možnost, že si mám plemeno vybrat a já nechci nic uspěchat, protože nechci, aby se pes trápil. Pejska chceme využívat jako společníka a aby ovládat základní povely - žádný extra sportovní výcvik od něj nečekáme. Jediné naše kritérium je, aby zvládl pár kilometrové procházky, výlety, zvládal pár hodin sám doma, ale jinak ho chceme jako společníka. Mým největším kandidátem je německý boxer. Při dobré vychově je to milý pejsek. Se svým vzděláním si starosti nedělám, protože pejsek by cestoval všude se mnou, to je má podmínka pro nastěhování do bytu v okolí mé školy. Ještě jednou moc děkuji.

9.4.2017 23:17
Tessa15

XXX.XXX.133.123

konkon napsal(a):
Pro me byla treba este navic dost dulezita takova ta vseobecna povaha plemene... jestli mate rads pratelstejsi psy, co vlezou za kazdym nebo spis ignoranty apod...

Děkuji povaha je pro mě také podmínka číslo jedna.

9.4.2017 23:20
Tessa15

XXX.XXX.133.123

Tedysek napsal(a):
Pro mě už jsou priority 1) cochcak ( dělá si co chce) nebo rad sám od sebe spolupracuje.
2) vrahoun (od přírody rvac) nebo kámoš
3) fyzicky zvladnutelny (mám 160 cm a už teď když se zničeho nic rozběhne momentálních cca 55kg ve dvou psech je docela letecky moment občas pro me)
4) jaky je k dětem. Přeci jen já psa když tak presvedcim ze já mám na vrch, ale vnouče ne
5) hyper pes nebo klidný

Teď už nemam starost o jistotu zabezpečení psa, ale dnes už bych si bez pocitu jistoty žádného nepořídila. To už raději na stesk nějaký leky.

Děkuji určitě vše zvážím. Zabezpečení psa je vyřízené o to sarost nemám. Spíše se bojím, aby se s námi pes netrápil, kdybychom si vybrali špatné plemeno.

Tedysek

10.4.2017 00:07
Tedysek

XXX.XXX.0.245

Tessa15 napsal(a):
Děkuji určitě vše zvážím. Zabezpečení psa je vyřízené o to sarost nemám. Spíše se bojím, aby se s námi pes netrápil, kdybychom si vybrali špatné plemeno.

Zkuste se s pár plemeny nejdřív seznámit. Navštívit par chovatelských stanic, zjistit jak věci fungují a tak.

10.4.2017 05:22
scylla

XXX.XXX.150.32

Terez15 napsal(a):
Dobrý den, už dlouho přemýšlím nad tím, jaké plemeno je pro mě to pravé. Je mi jasné, že se mi pes musí líbit i vzhledově, ale mně se líbí skoro všechna plemena. Proto jsem se Vás chtěla zeptat, jak a podle čeho jste vybírali své pejsky. Děkuji moc za odpovědi :).

To, se kterým si sednete povahově. Pokud budete chtít parťáka, tak bych zvolila pejska z tzv. primitovních plemen, třeba čsv, pokud chcete psa, co bude trdlovat po cvičáku, třeba malinu, pokud magora do agility tak třeba jacka. Záleží na tom, co psovi nabízíte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2017 06:44

Terez, správně by otázka měla znít "Pro jakého psa jsem já, jako jeho psovod, to pravé ořechové?"...neboli kolik času mu dám, jakou náplň / zaměstnání...hodlám se mu věnovat aktivně / víceméně pasivně (neboli jenom špacír)...

"aby ovládat základní povely "
správně - chci(nechci) ho učit alespoň základní poslušnost = jsem schopná sama / budu s ním někam docházet, kde mě to naučí...pes bude umět to, co ho naučíš, sám o sobě ne...

"zvládal pár hodin sám doma"
třeba tohle záleží v prvé řadě na nervové soustavě psa, v druhé opět na tvém úsilí - naučíš ho to/nenaučíš (opět přístup aktivní x pasivní)

boxer je zlatý ale hodně temperamentní, tam by nějaké to zaměstnání hlavičky bylo určitě žádoucí.

10.4.2017 07:32

Pokud máš někde možnost, tak si vybraná plemena někde "osahej" v reálu. Mě by se třeba do užšího výběru nikdy nedostal jezevčík, kdyby to nebyl "můj" první pes - patřil prarodičům, ani dobrman, malamut nebo německý ohař, kdybych s nimi neměla tu čest při práci v útulku. Mým snem jako dítěte byl NO, nad kterým bych dnes vůbec neuvažovala.

u mě si teda vždy psi vybrali mě. Jinak by to asi bylo následovně:
1) velikost, údržba, obecně zdravotní předpoklady - to zúží výběr na to co zvládnu finančně
2) povaha a vhodnost plemene k aktivitám kterým se věnuji (to jak po stránce povahové, tak i fyzické)
3) vzhled - jo, musí se mi líbit
4) dlouhověkost - asi bych neměla psychicky na koupi krátkověkého plemene, i těch patnáct let je málo.

10.4.2017 07:46

Tessa15 napsal(a):
Děkuji moc za Vaše rady. S rodiči je vše domluvené a s pejsky mám zkušenosti už od školky jsme měli psa. Nedávno zemřel a v našem domečku je teď ticho, takže jsme se rozhodli, že si pořídíme psa. Rodiče mi dali možnost, že si mám plemeno vybrat a já nechci nic uspěchat, protože nechci, aby se pes trápil. Pejska chceme využívat jako společníka a aby ovládat základní povely - žádný extra sportovní výcvik od něj nečekáme. Jediné naše kritérium je, aby zvládl pár kilometrové procházky, výlety, zvládal pár hodin sám doma, ale jinak ho chceme jako společníka. Mým největším kandidátem je německý boxer. Při dobré vychově je to milý pejsek. Se svým vzděláním si starosti nedělám, protože pejsek by cestoval všude se mnou, to je má podmínka pro nastěhování do bytu v okolí mé školy. Ještě jednou moc děkuji.

Základní povely musí zvládnout každý pes. To aby vydržel sám doma je otázkou výchovy a u psa který žije s lidmi v bytě by tohle mělo být samozřejmostí. Pár kilometrové procházky nejsou pro zdravého psa problém. Těmhle zadaným kritériím vyhovuje skoro každý pes. Boxer je dobrý pes, učenlivý, inteligentní a mohl by ti vyhovovat. Jen po zdravotní stránce musíš vybrat opravdu štěně z kvalitního chovu. Takže připrav rodiče na to že pořizovací cena psa bude asi dost vysoká. Rozhodně si nekupuj boxera bez PP, to radši vyber nějakého vořška.Jinak boxeři dřív bývali dobří pracovní psi, také sem ho mívala, ale ti co potkávám dneska bych bohužel zařadila spíš do společenských plemen, ale to by právě pro vás podle toho co píšeš mohlo vyhovovat.

Neregistrovaný uživatel

10.4.2017 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Tessa15 napsal(a):

Boxeray měli moji rodiče, myslím že pro tebe by to byl pes akorát, ale vybírej dobře i skrz povahu po rodičích, naši boxeři byli vždy veselí psi, plní elánu, života a neikdy neskazili žádnou srandu, pozor si dávej na dysplazii kyčlí a loktů a bacha taky na srdce... jinak první naše boxerka zemřela ve 13 letech na zánět dělohy (operaci podstoupila, ale moc už jí to nepomohlo) a boxerka co měli naposledy zemřela na rakovinu kostí. Jinak bych ti chtěla ještě doporučit spíš fenku než psa, se psy je výchova komplikovanější, fenky jsou více empatické a rodinné. A navíc co nám hárali boxerky bylo to cca 1x do roka asi co 10 měsíců, nebylo to 2x do roka, takže když začne hárací období, ty jako mladá slečna bys mohla mít problémy s pobouchaným hormonálním psem, co tě nebude vnímat...

10.4.2017 14:48

Moje kritéria výběru:

1. zásadní - váha do cca 10 kg, abych ho unesla i na delší vzdálenost, kdyby něco
2. povaha - jsem spíš kočkař, nemusím ultraaktivní robůtky se stoprocentní poslušností, popř. psychomíčkaře
3. nemám ráda zimu a déšť, pes by měl být stejný
4. hladkosrstý, ne čuně, předpoklad psa postelového (můj jako bonus postrádá jakýkoliv náznak psího pachu)
5. bezúdržbový, max. obrousit drápky a vyčistit zuby
6. v létě aktivní, musí být schopen ujít i desítky km
7. plemeno bez častých zdravotních problémů (jako jsou problémy s klouby apod.), dlouhověké
8. vzhledově vyvážený, prostě normální šelma psovitá, žádné exteriérové anomálie

Pro mě se ideální pes, který splňuje všechno, co jsem si přála, našel.

Neregistrovaný uživatel

10.4.2017 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Ollie a jak je to s basenji s procházkami? jsou to prý vášnivý lovci a mají tendenci utíkat za zvěří...

10.4.2017 17:24
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Mě si zatím psi také vybírali. Ale většinou jsem při ''záchraně'' vybírala psy která vtěsnám do postele, půjdou kdykoliv a za jakéhokoliv počasí, nebudou přehnaně vítací na ostatní lidi, budou zvládat i těžší povely. Zatím jsem měla dva křížence většího vzrůstu, teď to jsou dva zachránění skorojorci a do budoucna už konečně přibude jeden čisťák a to vipet i když u něj se některé mé priority asi neuskuteční :D nevadí!

10.4.2017 18:03

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ollie a jak je to s basenji s procházkami? jsou to prý vášnivý lovci a mají tendenci utíkat za zvěří...

No... Nedělám si iluze, že v parku, kde to zná, by nevzal kramle za ušákem. Ale jelikož machruje na větší konkurenci a nechci tím otravovat ostatní, je tam většinou na 10 m flexině. Takže mi maximálně málem urve ruku. Po veverkách jde hrozně, ale s nimi to končí u nejbližšího stromu.

Jinak mám klidnější kousek, takového závisláčka. Venku je to v klidu, hrůza, že mě v neznámém prostředí ztratí, je silnější než lovecký pud. To po něm kolikrát i šlapu, jak se mi motá pod nohama. Jiná situace je, když jdeme ve smečce stejně "poslušných" kolegů, to už jsem v pozoru, abych případnou zvěř viděla dřív než on. Ještě v životě neutekl, tak buď je na basenžíka svatý, nebo mám super postřeh. On nestartuje bezhlavě, vždycky chvilku uvažuje, co a jak. Jednou jsme viděli veverčí námluvy, jedna zblbá běžela přímo proti nám, a to ze zastavil a nevěřícně zíral.. Pobral se, až když přiběhla druhá.

11.4.2017 06:53

Nedávno jsme se s kámoškou (já mám křížence rtw, ona bernskýho salašníka) shodly, že velkej pes je fajn, protože na něj člověk snadno dosáhne, ale že si snad příště obě pořídíme malýho psa. Malej pejsek třeba kolem 15-20kg nám prostě připadá na všechno levnější, praktičtější, jednodušší.
Typ srsti - krátkosrsťák sice při línání shodí opticky míň srsti, ale zato se ta srst do všeho zapichuje a už nikdy se jí nezbavíš. Dlouhé srsti je víc, ale je jemnější a dá se snáze uklidit (prý - já mám krátkosrsťáka, jehož srsti se už nikdy nezbavím :D)
A já mám co se týče plemene jasno - útulkáč, a jakej přesně to bude příště, to fakt netuším :D.

11.4.2017 07:01

"že velkej pes je fajn, protože na něj člověk snadno dosáhne"
a když na něj případně šlápne či tak nějak, tak si toho ten velký ani nevšimne, s malým už by bylo ouzko

"Malej pejsek třeba kolem 15-20kg nám prostě připadá na všechno levnější, praktičtější, jednodušší."
to určitě ano, zejména ta veterina...

"Typ srsti - krátkosrsťák sice při línání shodí opticky míň srsti, ale zato se ta srst do všeho zapichuje a už nikdy se jí nezbavíš. Dlouhé srsti je víc, ale je jemnější a dá se snáze uklidit "
Hovík - dlouhá hustá srst - pouštěl doma, lze lehce sebrat česacím hrablem, gumovou stěrkou
Pyrenejský horský - dlouhá a echthustá srst - nepouští nic, všechno uvolněné zůstává v srsti, musí se vyčesat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík