Dobrý den,
už půl roku zvažuji pořízení vlastního psa. Od malička jsem na psi zvyklá, děda byl myslivec a psi si cvičil sám, často jsem mu s výcvikem pomáhala. Se psi mám zkušenosti i z hlídání, venčení, občas venčím v útulku. Pracuji osm hodin, mám tří směnný provoz a jelikož žiju sama mám výplatu jen pro sebe. Chtěla bych aktivního pejska venku, ale aby v bytě uměl padnout do pelechu a spát. S koupí psa beru cvičák jako samozřejmost, chtěla bych s pejskem dělat frisbee a dogdancing. Pejska co venčím beru každý den ráno na půl hodiny (než jdu na autobus) a potom na velkou výcházku cca 1,5 až 3 hodiny, podle počasí. A teď přijde největší kámen úrazu...píšu a je to věc které se nehodlám vzdát ani se psem. Jako plemeno se mi hrozně líbí Borderka, ale s mým životním stylem to není nejlepší nápad a začíná se mi hrozně líbit Vipet. Mám ráda chrtíky a Vipet je i celkem malý. Chtěla bych znát názor ostřílených majitelů pejsků.
Předem děkuji za odpověď.
Vipeta schvaluju i dlouhosrstého, jen musíte okamžitě zapomenout na dědův "myslivecký" výcvik a změnit to na laskavou důslednost.
Nejlépe dva
mouse
napsal(a):
Pokud je Vám vipet malý, tak co greyhound?
Vy radíte Anglického chrta? Neblázněte. Dogdancing? Grey je jiná liga. To by nefungovalo. Nehledě na to, že lze pořídit výstavní linii a nebo závodní a ani jedna k tomu jaksi nesedí.
Pokud nemáte na mysli tento dancing.
https://m.youtube.com/watch?v=JT3gPCFhlww
Pokud se Vám skutečně líbí chrti, tak whippet je dobrá volba. Na chytání létajících disků a čehokoli co je rychlé je perfektní. A v tom skutečně využijete jeho potenciál a tím ho i zabavíte a bude Vám skutečně vděčný. Z jeho rychlosti budete nadšená. No a pak ho vezmete domů a on bude spát i několik hodin.
Já mám na to jiný názor. Whippet je naprosto úžasné pracovní zvíře. Vůbec se nehodí k Vámi jmenovaným aktivitám, ale pokud se mu přispůsobíte, jistě budete schopna ho uspokojit. Já ho vždycky rád doporučuji, protože proti jeho nejfrekventovanější práci nikdo nic nemá. Je to práce vyloženě elitní a prvotřídní v tom smyslu, že je ryze instinktivní a lidé do ni nevstupují s tou svoji přiblblou cirkusovou drezůrou. Výkon se u těchto zvířat iniciuje čistoskvoucí výchovu a podporuje kondiční přípravou. Tito psi se proto obejdou naprosto bez výcviku a to je podle mého názoru nejlepší možný přístup. Jejich prací jsou pochopitelně dostihy a coursing. Pokud mohu poradit, určitě si nepořizujte žádné zvíře dříve, než dostihy navštívíte. Pro tyto účely jsou whippeti tvořeni a přináší jim to nejvyšší u nich dosažitelné uspokojení. Vysvětluji to zejména tím, že psi které běh baví, podávají zákonitě nejlepší výsledky, takoví psi jsou potom využíváni v chovu a vášeň whippeta byla takovým chovem vystupňována až v úchvatný fanatismus. Za nedostatek někdo snad i může považovat fakt, že psa musíte neustále vodit na řemeni, aby nespáchal sebevraždu v honbě za prudce se pohybujícími, živými i neživými objekty, které Vás potkávají zcela nepředvídatelně. Adaptací plemene na vrcholové výkony je také absence podsady kvůli přehřívání. Plemeno má výtečně vyvinutý kořistnický pud a je zločin ho nerozvíjet. Velmi důležité je zmínit, že celou dobu mluvím výhradně o psech z dobrých chovů. Mezi ty v žádném případě nelze zařadit chovy zaměřené na exteriér. Vzhledem posedlí chovatelé, neprověřují funkční kvality zvířat. Zejména v jejich chovech se objevují nemoci v nezanedbatelné míře. V pracovních chovech jsou totiž třeba i slabě postižená zvířata, pod zátěží velmi rychle odhalena a z chovu vyřazena. Přitom zvířata chovaná pro výstavy, o nic krásnější než ta pracovní nejsou, právě naopak.
Zde je odkaz na nejobecnější fórum věnované plemeni: http://www.thewhippetforum.com/forums/
Tady odkaz na databázi rodokmenů, která by Vám mohla pomoci při základní i pokročilé orientaci: https://whippet.breedarchive.com/animal/view/8859
Nalistoval jsem Vám zakladatele asi nejproslulejší open field coursingové krevní linie. To je prosím nejzajímavější oblast chovu a specializace chrtů. V ČR ilegální, navzdory tomu, že se jedná o populačně velice šetrnou loveckou techniku.
My měli vipetku právě z exteriérového chovu a musím říci, že byla naprosto zdravá a povahově skvělá. Nám naopak vyhovovalo, že je to pes, který se může pustit z vodítka, aniž by proháněla i igelitový pytlík na druhé straně ulice. Aktivní byla dost, v městském parku v pohodě vyběhala a unavila všechny psy, ráda proháněla ptáky a veverky, ale sama se ihned vracela, přivolávat jí ani nebylo třeba. Zvládala i běh u kola a více jak 15 km pochodové tůry. Běžně jsme ji pouštěli ve volné přírodě a nikdy nebyl problém. Naučila se i základní povely ale nějaké triky jakých borderky umějí spousty jí nic moc neříkaly. Ne, že by nechápala co po ní chceme, ale nebavilo jí to. Na tohle asi vipet skutečně ideální není. Na druhou stranu, doma byla naprosto klidná, stačil jí teplý měkoučký pelíšek a o psovi jsme ani nevěděli. Vydržela celé hodiny ležet na svém oblíbeném místě, pozorovala chod rodiny, ale nevynucovala si pozornost vyštěkáváním, cpaním hraček do klína apod.Dala se zlákat na krátkou hru nebo na cvičení za odměny, ale rozhodně tímto nežila.Také nenanosila žádnou špínu, byla stále čistá a její pobyt v bytě prakticky nebyl znát. Výhoda byla i to, že neměla ráda ošklivé počasí a zimu, takže jsme v těchto nečasech byli ušetřeni dlouhých procházek, jen ve velkých mrazech jí bylo třeba i na krátké venčení dávat kabátek. Doma ani venku neštěkala, výborně se snášela se psy i s fenami.
V mnoha ohledech je vipet ideální pes, ale pokud máte ambice v dogdancingu, agility, cvičení triků apod. volila bych jiné plemeno.
Aliens_II
napsal(a):
Vy radíte Anglického chrta? Neblázněte. Dogdancing? Grey je jiná liga. To by nefungovalo. Nehledě na to, že lze pořídit výstavní linii a nebo závodní a ani jedna k tomu jaksi nesedí.
Jo, jo, pardon, přehlídla jsem ty sporty. Nějak jsem se zaměřila jenom na tu větu, že vipet je malý.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na dogdancing a agility bych nevolila žádného z chrtů. Z jejich povahou nebudou opravdu nadšeni z nacvičování nějakých triků. Pokud chcete psa do bytu a zároven na tyhle sporty napadá mě třeba šeltie, pudl, malý knírač, kavalír, pinč.
Zadavatelka píše mimo jíné frisbee a na to je whippet naprostý ideál. Nic mu netřeba vysvětlovat, pro ten disk poletí do roztrhání těla. Chytat ho bude za letu. Jde o to ho naučit, aby jej vracel, ale pokud toho psa bude mít od štěněte, problém to nebude. Tím tomu psu dá to nej co miluje. Lítat po poli za něčím co je rychlé, ale ne tak rychlé jak je on sám. Takže ano. Tance ani náhodou, ale létat rozhodně jo. No a co se týče příspěvku pana Vetřelce. Sice supr, ale myslím si, že tím se zadavatelka opravdu asi zabývat nebude, takže ji stačí normální "výstavní" linie.
Aliens_II
napsal(a):
Zadavatelka píše mimo jíné frisbee a na to je whippet naprostý ideál. Nic mu netřeba vysvětlovat, pro ten disk poletí do roztrhání těla. Chytat ho bude za letu. Jde o to ho naučit, aby jej vracel, ale pokud toho psa bude mít od štěněte, problém to nebude. Tím tomu psu dá to nej co miluje. Lítat po poli za něčím co je rychlé, ale ne tak rychlé jak je on sám. Takže ano. Tance ani náhodou, ale létat rozhodně jo. No a co se týče příspěvku pana Vetřelce. Sice supr, ale myslím si, že tím se zadavatelka opravdu asi zabývat nebude, takže ji stačí normální "výstavní" linie.
Frisbee jen tak na házení v parku by samozřejmě šlo, ale v rámci sportu je to také hromada triků, povelů, aportování a především načasovaného pouštění a čekání, než bude moci "letět". Na učení je to složitější než celé tancování.
Jinak já znám sousty vipetíků, co milují nejen coursing a talíře, ale také agility, flyball, právě ten dogdancing i obedience. U jiných chrtů bych si to tedy ale představit moc nedovedla.
asurwic
napsal(a):
Frisbee jen tak na házení v parku by samozřejmě šlo, ale v rámci sportu je to také hromada triků, povelů, aportování a především načasovaného pouštění a čekání, než bude moci "letět". Na učení je to složitější než celé tancování.
Jinak já znám sousty vipetíků, co milují nejen coursing a talíře, ale také agility, flyball, právě ten dogdancing i obedience. U jiných chrtů bych si to tedy ale představit moc nedovedla.
Jo ták. To mi nedošlo. Vipet je tak trochu zvláštní a kupodivu asi i k tomuto vhodný. Italák je malinký a nad vipetem to už je spíše grácie, elegance, spaní, móda a dostihy. Tam už pšenka nepokvete. To raději jiné plemeno.
Aliens_II
napsal(a):
Jo ták. To mi nedošlo. Vipet je tak trochu zvláštní a kupodivu asi i k tomuto vhodný. Italák je malinký a nad vipetem to už je spíše grácie, elegance, spaní, móda a dostihy. Tam už pšenka nepokvete. To raději jiné plemeno.
Ne "trošku zvláštní", ale "hodně zvláštní".
Mně se líbí, jak jsou do všeho nadšení. Sice pro člověka, který chce psa jen pro výkon asi nejsou, ale jako parťáci na sporty by podle mě šli. Naši známí vipetí kámoši rychlostí i snahou v trikách strčí do kapsy kdejakou borderu a to samé na překážkách... sice si v trysku občas odběhnou přeskočit třeba i psa, který má vedle odložení a pak plynule pokračují v parkuru, ale to je na nich právě tak super.
Aliens_II
napsal(a):
V loni jsem byla na dogdancigových závodech, a vipet byl mezi soutěžícími také. Není to sice borderka, ale přesto se mi vystoupení líbilo
vipet dogdancing https://www.youtube.com/watch?v=5cwgcepe2mY.
Podívejte se na tento odkaz. Třeba se vám plemeno zalíbí. Není ještě známé, ale povahou převyšuje ostatní u nás známé plemena. Hodí se ke sportu i jako domácí mazlíček k dětem.
http://www.finnishlapphund.cz/cz/o-nas-a-lapinkach.