Hledám návody na to jak naučit psa - sluníčkáře - při přivolání předsedat blíž ke mne. Bígla jsem to naučila, že jsem si dala dobrotu mezi kolena a druhá padala z mé pusy. Ale to s NO nelze praktikovat. Jinak má NO přivolání na můj vkus suprove, ale chci, aby předsedal blíž. Na netu jsem hledala a nic moc nenašla. Jen něco z obedience, ale chci mít víc na výběr. Jo a klikr by pes možná pochopil, ale já jsem k němu nenašla "cestu".
díky za odpověďi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi se moje odpověď nebude zadavatelce líbit, protože jí odpovím otázkami. Proč předsedá pes dál před ní? Jde o přivolání z volna na vycházce? Jde o přivolání na "place" - potom z jakého předchozího povelu - odložení za chůze? z vysílačky? z volna? Proč chce, aby předsedal blíž - kvůli nějaké zkoušce (jaké)? To jsou prosím úplně normální dotazy v klidu položené.
Jestli má suprové přivolání, ale předsedá dál, někde nastala chyba v nácviku. Nad tím je třeba se zamyslet a vrátit se o x kroků zpátky. Nebo předělat celou techniku přivolání.
Tak já odpovim. :)
Přivolání na procházce z volna na vycházce. Zkouška bude leda bonus, nikoliv podmínka.
Předseda dál, protože z té vzdálenosti dosáhne na mlsek.
Já chci psa blíž pro svůj osobní pocit, že mi je prostě blíž a lepší lovení obojku v kožichu.
Chyba bude v nácviku zcela určitě. To nepopru. Myslím že pes se mi nestrani a nebojí se ani připnutí vodítka, s tím problém nemá.
Jsou asi dvě nejjednodušší možnosti, co se dají přes net vysvětlit:
1) psa vždy opravíte, když sedne blbě a neodměníte / nepochválíte, dokud se neupraví do správné pozice a nenalepí se na vás krkem se zakloněnou hlavou - to lze samozřejmě provádět až po naučení pozice "ke mně"... a vzhledem k tomu, že pes tuto pozici už zná jinak (přijít někde sednout a nedotýkat se psovoda), tak můžete zkusit začít dělat celý povel znova a nebo přes nový povel na dotyky = psa naučíte jako trik nalepit se před Vás a pak po "ke mně" vždy povel zadáte... bude to trvat déle, ale určitě časem přijde na to, že nemá dělat klasické sedni, ale musí "ke mně" zakončovat namáčknutím se
2) další možností je postupné zvykání si, aby do Vás "prostě napálil v plné rychlosti" = couvat před ním těsně než přijde a dřepne, prohazovat pamlsky pod nohami, házet na střídačku dvě hračky a nechávat psa, aby pro ně probíhal pod nohami a občas ho na poslední chvíli stopnout do pozice ke mně, nechávat si psa na sebe při přivolání občas bez přesednutí vyskočit pro pamlsek / hračku... mně u velkých psů často pomáhá odměňovat z pusy - pes pak fakt letí a zastaví se až skokem o Vás a pak se sklouzne do sedu
Tedysek
napsal(a):
Přivolání na procházce z volna na vycházce. Zkouška bude leda bonus, nikoliv podmínka.
Já chci psa blíž pro svůj osobní pocit, že mi je prostě blíž a lepší lovení obojku v kožichu.
Chyba bude v nácviku zcela určitě. To nepopru. Myslím že pes se mi nestrani a nebojí se ani připnutí vodítka, s tím problém nemá.
Jo a ještě k tomuto druhému příspěvku - pes nevypadá, že by se úplně stranil (ať Vás nebo vodítka), ale spíše ten povel má naučený "jen tak na vycházku" a nebudí v něm zápal, protože ví, že ho po něm žádná akce nečeká, že půjde už jen připnutý v klidu u Vás nebo si zase bude někde jen tak čichat a tak si tuto náladu spojil i s celým povelem a podle toho ho provádí. Zkuste třeba ne hned lovit obojek, ale po provedení "ke mně" udělat pár akčnějších povelů, hodit párkrát nějakou hračku a podobně. Přeci jen máte NO a na nich se to očekávání klidu / akce občas podepisuje i na předcházejících povelech.
... toť jenom taková moje úvaha.
asurwic
napsal(a):
Jo a ještě k tomuto druhému příspěvku - pes nevypadá, že by se úplně stranil (ať Vás nebo vodítka), ale spíše ten povel má naučený "jen tak na vycházku" a nebudí v něm zápal, protože ví, že ho po něm žádná akce nečeká, že půjde už jen připnutý v klidu u Vás nebo si zase bude někde jen tak čichat a tak si tuto náladu spojil i s celým povelem a podle toho ho provádí. Zkuste třeba ne hned lovit obojek, ale po provedení "ke mně" udělat pár akčnějších povelů, hodit párkrát nějakou hračku a podobně. Přeci jen máte NO a na nich se to očekávání klidu / akce občas podepisuje i na předcházejících povelech.
... toť jenom taková moje úvaha.
Díky za úvahu. Vezmu ji v potaz ve výsledném rozhodnuti "jak na to"

Tedysek
napsal(a):
Tak v tom případě stačí přivolávat během procházky častěji a nelpět pokaždé na preciznosti. Přivolávat častěji a ne za účelem lapání psa a předsedání blíž k člověku. Ale v rámci hry. Aby pes nikdy nevěděl, kdy bude upoután na vodítko a co bude následovat, viz výše. Schovám se ti za strom a najdi si mě. Pašák, našel, sedím na zemi, tak si přijď těsně pro extra mňamku nebo potahání se s hračkou a zase máš volno. Jdeš si pak čuchat? Fajn, vždyť to je volno, ale hele, já jsem panička a mám něco zase jinýho zajímavýho a volám tě, přiletíš nadšeně, já jsem taky happy, tak tě hodně podrbu a pomazlím jen za tu komunikaci, nemusí být za vše kus žrádla. Atd. Nějaký KE MNĚ přesný povel na procházkách je nesmysl a zbytečná buzerace, spíš to ubere bodům na zkouškách, dle mého.
Pokud je argumentem, že si pes sedá dál, neb z té vzdálenosti dosáhne na mlsek, tak zjevně blíž si pro mlsek nechce přijít, že se bojí lovení obojku v srsti? Aspoň tak mi to vyznívá ze psaného slova. Protože předvídá odlapení na vodítko po povelu ke mně. Nerozhlíží se i třeba při tom, proč je volán?
Sluničkově bych začla, co se vysloveně povelu a cviku na zkoušky týká, odzadu. Takže od toho těsného předsednutí před psovodem. Ale to je asi jiná kapitola...
napsal(a):
Tak v tom případě stačí přivolávat během procházky častěji a nelpět pokaždé na preciznosti. Přivolávat častěji a ne za účelem lapání psa a předsedání blíž k člověku. Ale v rámci hry. Aby pes nikdy nevěděl, kdy bude upoután na vodítko a co bude následovat, viz výše. Schovám se ti za strom a najdi si mě. Pašák, našel, sedím na zemi, tak si přijď těsně pro extra mňamku nebo potahání se s hračkou a zase máš volno. Jdeš si pak čuchat? Fajn, vždyť to je volno, ale hele, já jsem panička a mám něco zase jinýho zajímavýho a volám tě, přiletíš nadšeně, já jsem taky happy, tak tě hodně podrbu a pomazlím jen za tu komunikaci, nemusí být za vše kus žrádla. Atd. Nějaký KE MNĚ přesný povel na procházkách je nesmysl a zbytečná buzerace, spíš to ubere bodům na zkouškách, dle mého.
Pokud je argumentem, že si pes sedá dál, neb z té vzdálenosti dosáhne na mlsek, tak zjevně blíž si pro mlsek nechce přijít, že se bojí lovení obojku v srsti? Aspoň tak mi to vyznívá ze psaného slova. Protože předvídá odlapení na vodítko po povelu ke mně. Nerozhlíží se i třeba při tom, proč je volán?
Sluničkově bych začla, co se vysloveně povelu a cviku na zkoušky týká, odzadu. Takže od toho těsného předsednutí před psovodem. Ale to je asi jiná kapitola...
On se chycení nebojí. Když je pricvaknut na vodítko, tak čeká že potkáme divoký zvíře, psa nebo zajímavého člověka. Jinak furt na volno. Když přivolání tak z 90% ne kvůli vodítku. Jen narusim jeho cuchani, protože už se mi zdá daleko nebo příliš zaujatý. Vodí ke mně bígla, když je daleko (bez volání na něj. Prostě nemá rád když je daleko, chce nás mít hezký pohromadě) a mlsky střídám, jak Pako beham s hračkou na vodítku a snažím se trochu interaktivní procházky dělat. Občas mu udělám čtverec a občas kouká jak dělá bígl stopu. Běží ke mně nadšeně, ale jemu to stačí půl metru dál. Nelovim ho pokaždé.
Ale děkuji za názor. :).

Tedysek, jestli uvažuješ o nějakých zkouškách, tak na ně ale cíleně cvič, nemíchej to s "civilní" poslušností. On ten pes chápe, že teď se cvičí, že ta poslušnost je teď hlavní náplň, práce, zaměstnání, hra...a ne jenom něco bokem v rámci procházky. Pes se na to samotné cvičení musí těšit.

Nechci zakládat extra téma, tak to přidám sem. Mohli byste mi někdo poradit jak odbourat couvání při (před)sedání? Nevím jestli někdo měl podobný problém, ale uvítám rady zkušenějších.
O co jde - čuba si sedá stylem že zadní packy nechá na místě a předníma zacouvá dokud nesedne na zadek, potřebuji vymyslet nějaké triky a cviky, aby se naučila sedat opačně - nechala přední kde jsou a podsedla, nebo aby si byla aspoň ochotná poposednout dopředu když už sedí. Chci jen aby po přivolání sedla přede mne v dosahu, žádné přesné provedení a lepení se na stehna.

scylla
napsal(a):
Když přibíhá, těsně před tím, než ona půjde do sedu, lehce zacouvejte s rukama u těla, ona vás bude následovat, pak se zastavte, napřimte se, ruce pořád u těla. Když bude sedět, pochvala, případně odměna, ruce natahujte, až když bude sedět.
Tyhle běžné triky na ní právě vůbec neplatí, respektive jí to vyruší, lekne se a buď zůstane stát tam kde je, nebo uteče. A když se jí snažím navést pamlskem, aby si ze sedu aspoň o kousíček přisedla, zkouší jiné triky nebo opět uteče. (všechno si zkouším i na štěňatech pro porovnání jak na co reagují) Ono s touhle feňulí jsme začínali na příchodu tak na tři metry, sednutí bokem, blíž a čelem si netroufla. Teď už asi měsíc přibíhá krásně čelem a bez stresování, ve stoje se i dotkne čumákem, ale pak si sedne a vyjeveně kouká, že je půl metru od pamlsku. Povedlo se zatím jen jednou, den předtím jsem doma nacvičovala stylem posadit - dojdu k ní do správné polohy - odměním s povelem "ke mně". Jen mi to přijde takový kontraintuitivní, abych při nácviku na povel ke mně chodila já k psovi.

LájošM
napsal(a):
Zkuste target, na fixování předních nohou by vám měl pomoci.
A nějaký konkrétní návod jak na to? Aby zůstala nosem (či předními) na targetu i během toho "sedni"? Zatím je to jedno nebo druhé, nechápem že zároveň. Možná mám delší vedení (to víte, až do Mexika ), ale už mi to asi došlo. Já mám target spojený vždycky jen s dotykem - jednorázovou činností, možná když ji začnu na tom targetu víc vodit, tak to časem půjde i s jinými povely?

"ve stoje se i dotkne čumákem"
když se uci predsednuti, nespojuje se to s privolanim. Nejdriv to jsou dva požadavky.
tj. v klidu doma.naucte, co chcete aby delala. a fakt je lepsi, aby pozici sama vyhledala, nez ze vy se priradite k ni
napr. jestli se umi dotknout ve stoje -využila bych toho. a odmenovala ten dotek. pak pridat sedni a bude platit, jen když se dal bude dotykat.
"Chci jen aby po přivolání sedla přede mne v dosahu"
vim, ze se na tohle neptate -ale protože jde o privolani venku, není jednodusi proste privolat. a když prijde - rici ji sedni a zustan, a udelat krok k ni a pripnout?
naucit jde samo cokoliv, jen -nekdy je to zbytecne.

je lepsi, aby pozici sama vyhledala, nez ze vy se priradite k ni
jo, to jo, ale to bych se načekala. Možná tak v příštím životě.
Jasně, není to nutnost, je to jen další "blbůstka" jako třeba podat packu. V rámci desenzitizace na bezprostřední blízkost člověka nebo jak to říct, ona se jinak lidí a manipulace dost bojí, pohyb směrem k ní je stresující, byť je to ruka s pamlskem. Když se k ní nebudu muset natahovat, odpadne tahle část stresu. Na to zasednutí při povelu "ke mně" je zvyklá, jen teď když se začala odvažovat až ke mně, tak je z toho paf že přijde a sedne a je pořád stejně daleko, až mám pocit že si myslí že couvám od ní já a nechápe proč, tudíž stresuje víc. Na "pojď" nesedá, takže poslední dobou používám hlavně to.