Výběr plemene - bílý švýcarský ovčák nebo krátkosrstá kolie?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pesik

22.5.2017 10:01
pesik

XXX.XXX.248.194

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o názory na výběr plemene. V horizontu cca roku bychom rádi pořídili rodinného psa, a vzhledově se mi velmi líbí tato dvě plemena.
Jak by jste je srovnali a které doporučili?
Využití - kamarád do rodiny, psí sporty ani cvičák zatím neplánujeme pes musí být absolutní pohodář k dětem (máme tříleté), aktivní ale pohodář. V minulosti jsem měla knírače a boxera, zkušenosti se psy tedy mám, ale s těmito plemeny žádné.
Poradíte?

22.5.2017 10:14
Kuron

XXX.XXX.9.162

Za mě kolie, ale k dětem je jednoznačně lepší Lapinkoira.

22.5.2017 10:18
Santinan

XXX.XXX.146.31

S oběma plemeny jsem se několikrát setkala a obě jsou poměrně dost aktivní u kraťandy mám pocit, že je skoro až hyperaktivní.. U obou plemen bych určitě počítala minimálně ze začátku s cvičákem už jen kvůli základní práci se psem a možné socializaci. Co znám kraťandy tak jsou to skoro až závisláci na pánečcích. Spíš bych se zaměřila, co přesně psovi můžete nabídnout za aktivity?

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2017 10:30

KK - znám blíže dva, psa a fenu, pes je kliďas, fenečka akční (ale ještě nedospělec, tak se uvidí...)...neboli to bude o jedinci

"Co znám kraťandy tak jsou to skoro až závisláci na pánečcích"
jestli si na něco "stěžuje" majitelka psa, tak na nezávislost...

až si myslím, že je to celkem jedno, ale v každém případě, vzhledem k dětem (i k asi ne velkému vyžití psa), bych hledala vyloženě vyrovnané, klidné štěně (až v rámci plemenné povahy flegmouše).

22.5.2017 10:31
beastije

XXX.XXX.205.71

Hodím sem jen zkušenost ze cvičáků a procházek:
potkala jsem hodně bílých švýcaráků a snad každý měl nějaký exém nebo problémy v loktech a ohybech, lidi i říkali, že hodně spjaté s plemenem. Ale super mazel, veliký medvěd, hravý se psy, žádný z nich nebyl agresivní.

Kólií jsem potkala na cvičácích méně, ale uvažovali jsme o ní taky. Jsou to velké závislačky, mám dvě nezávislé zkušenosti ze cvičáků, kde i výstavní kólie naříkala při odložení, kdy na tu paničku koukala, kňourání a kníkání a vysoké pískání a štěkání u ní byly na denním pořádku, zatraceně hlučný pes, ukecanost je u plemene taky uváděná.

Další mínus je teda nutnost psa oblékat (a toho možná máte dost už s tříletým prckem, natož ještě se zdržovat se psem), a fakt, že je hodně citlivá na nálady v domě/rodině a odráží se to v jejím chování a náladě, specificky na to poukazují i na fórech a článcích, tam to je pak třeba zvážit, protože na děti se přeci jen křičí, děti brečí, zlobí se, a jestli je tohle faktor, co toho psa ovlivní třeba k neurózám nebo tak, asi je to na zvážení.

Hodně dobré, co mě pomáhalo při rozhodování, byly zahraniční stránky a blogy lidí, co plemeno mají, našla jsem jich pár na googlu, porovnávala.Pak třeba youtube videa, jasně jsou od lidí, co s tím psem něco dělají, a nemyslím si, že je vhodné soudit dle jednoho videa celou rasu, ale člověk třeba zjistí, asi tak obecně. Například jsem si myslela, že je ta kolie mnohem menší, než jsem jí viděla na youtube, jak je to velké jako gauč :)

To tak za mě.

22.5.2017 13:39
samik49

XXX.XXX.78.43

Kolie potřebuje hodně vyžití. Pokud neplánujete žádné cvičení a sporty, spíš bych nedoporučovala.
Co jsem viděla švýcarské ovčáky, byli to naopak celkem klidní psi, co na sobě nechali skoro dříví štípat, viděla jsem je i v rodinách s dětmi.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2017 14:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.89

Cvičila jsem tři krátkosrsté kolie a osm švýcaráků jako vodící psy.
Dle mého názoru je švýcarák daleko větší nervák a špatně se hledají vyrovnaní jedinci. Při výcviku se poměrně lehce přetíží a není výjimečný, že se začne bát třeba městského ruchu, nebo cizích lidí. Krátkosrstá kolie mi hypreaktivní nepřijde, naopak docela pohodový pes. Mně osobně se víc v povaze líbí než bílí ovčáci. Je taky u nich velké plus jejich údržba, do bytu výborný pes. Ze švýcaráka máte chlupy i na lustru.
U kolií ale pozor na zdraví - do chovu se běžně nevyšetřují na dysplasie a i když se udělají genetické testy, stává se, že se prodávají i pozitivní zvířata, nejen přenašeči.

22.5.2017 17:52

Ješrě doplním beastije - všichni švýcaři, které znám, mají větší či menší problémy s trávením.

23.5.2017 13:06

KK opravdu nemusíte oblékat (jak uvádí beastije), není to naháč, ale normální pes s kratší - ne úplně krátkou - srstí. Ani vyloženě hladkosrsté psy nemusíte oblékat, pokud mají venku pohyb.
Tak trochu rozumu...

pesik

23.5.2017 18:02
pesik

XXX.XXX.248.194

Moc děkuju za všechny odpovědi.

Oblékání se nebojím, jak už jsem psala, měla jsem boxera a taky se neoblékal a bez problémů.

Pes by samozřejmě nebyl celoročně venku, byl by "domkový" plus zahrada a procházky.

Accuracy

29.5.2017 13:54
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
KK opravdu nemusíte oblékat (jak uvádí beastije), není to naháč, ale normální pes s kratší - ne úplně krátkou - srstí. Ani vyloženě hladkosrsté psy nemusíte oblékat, pokud mají venku pohyb.
Tak trochu rozumu...

No já si říkám, že to čtu o KK poprvé. Naopak jsem všude slyšela, jak ty krátkosrsté jsou odolnější, co se týče počasí, než dlouhosrsté.

29.5.2017 14:10
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Vzivote, jde neviděla oblečenou kratandu . Kdo toto vymyslel?

HelenaRouleová

9.6.2017 14:31
HelenaRouleová

XXX.XXX.166.148

Kraťandu mám sedm let, před ní jsem měla bordeauxské dogy a výběr psa jsem právě zúžila na plemeno, který bude přednostně zdravý a k lidem absolutně pohodový, se kterým budu moct dělat sporty, nebo se taky povalovat doma :)
Vše se vyplnilo, hyperaktivní mi nepřijde ani náhodou, je to pes co zvládne celodenní zátěž stejně jako celodenní gaučing, jediný a opravdu důležitý vědět je to, pro co ji většinou na cvičáku moc lidí nemá rádo - vážně je to ukecanej pes, všechno komentuje, když se nudí tak na sebe upozorňuje, nebaví ji čekat než docvičí ostatní a ozývá se.
Netýká se doma, ale prostě se tak nějak ráda poslouchá.
U miminka se chová úplně jinak, to je něžná a tichá.
A souhlasím, jsou to cíťové, hodí se pro vyrovnaný majitele.
Zimu a teplo snáší úplně v pohodě, k ostatním domácím mazlíčkům taky skvělá.
Ještě bych dala jako plus - je půjčovací, to že je závislák se pozná jen dle toho, že se svým páníkem je opravdu šťastná, když je hlídaná, chová se jako "jen" jako veselej pes.
Jinak ta má a vlastně i ty ostatní co znám zrovna moc mazlivý nejsou, nevadí jim hlazení, ale kdykoliv ji chci pomuckat, tak se štítivě odtáhne, v tom možná spočívá její rádobykouzlo elegance :)
Taky jsem chtěla plemeno, co se mi neztratí v lese na hodinu a půl, což se splnilo, ale zas někdy nevím, jestli venčím sebe nebo ji, protože mi buď chodí za patama, nebo se věnuje hledáním klacků, který by mohla nadhodit v hubě a poskakovat jako koza:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík