Marketa123

XXX.XXX.142.29
Prosím vás chyěla bych se zeptat, jestli neznáte nějaká psí plemena vhodná pro začátečníky. Nikdy jsem psa neměla, ale od malička psy miluju a tak hledám, kteří psy se daji lehce vycvičit a které zvládne i začátečník. Moc vám děkujo za vaše rady a názory
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nějaký retrívr, ovčák, kolie (ne bordera), ostatní určitě doplní další.
Zásadní je vybrat si dobrou chovatelskou stanici, kde chovají na zdravých a povahově vyrovnaných psech a chovu se opravdu věnují. Pak si můžete odvézt štěně, které bude mít nejlepší předpoklady, bude mít základy socializace, a vy budete mít spoustu rad, jak postupovat dál.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
Může být i foto
Marketa123

XXX.XXX.142.29
Děkuji. Právě miluju border kolie, ale bojím se že bych ji nezvládala, přece jenom je to hodně aktivní plemeno

Marketa123
napsal(a):
Děkuji. Právě miluju border kolie, ale bojím se že bych ji nezvládala, přece jenom je to hodně aktivní plemeno
Taková krátkosrstá kolie je taky fajn, není takový "magor", a nemá ji každej, takže to je originálnější.. :) :).
Marketa123

XXX.XXX.142.29
napsal(a):
Taková krátkosrstá kolie je taky fajn, není takový "magor", a nemá ji každej, takže to je originálnější.. :) :).
Děkuji podívám se.

A co šeltie, to je super plemeno, ale ta kolie krát.srstá taky dobrá volba, ale budete asi dlouho zánět, je jich málo
Marketa123

XXX.XXX.142.29
napsal(a):
A co šeltie, to je super plemeno, ale ta kolie krát.srstá taky dobrá volba, ale budete asi dlouho zánět, je jich málo
Děkuji za rady.
Australský honácký pes
Australská kelpie
Možná belgický ovčák tervueren/goenendael
Bílý švýcarský ovčák
Krátkosrstá kolie
Mudi
Pumi
pyrenejský ovčák
šeltie
šiperka (?)
Welsch corgi
nějaký ze salašnických plemen
Hovawart by asi taky šel
nějaký z kníračů
Německá doga
Německý boxer
nějaký pinč
novofundland
Bedlington terier
Silky terier
pudl
a mnoho mnoho dalších
Záleží na tom co můžete psovi nabídnout a co od psa očekáváte.:) Z čmku plemen lze vybrat jednoho z cca 400 plemen. :)http://www.cmku.cz/cz/seznam-plemen-159.

Za mě naprostá jednička...fena NO.

Tedysek, fakt sranda seznam
samozřejmě NO.

Tedysek
napsal(a):
Australský honácký pes
Australská kelpie
Bílý švýcarský ovčák
Krátkosrstá kolie
Mudi
Pumi
pyrenejský ovčák
šeltie
šiperka (?)
Welsch corgi
Hovawart by asi taky šel
nějaký z kníračů
Německá doga
Německý boxer
nějaký pinč
novofundland
Bedlington terier
Silky terier
pudl
a mnoho mnoho dalších
Záleží na tom co můžete psovi nabídnout a co od psa očekáváte.:) Z čmku plemen lze vybrat jednoho z cca 400 plemen. :)http://www.cmku.cz/cz/seznam-plemen-159.
Už zase nabízíte úplně nesmyslně plemena, která se pro začátečníka absolutně nehodí?
napsal(a):
Už zase nabízíte úplně nesmyslně plemena, která se pro začátečníka absolutně nehodí?
Jaký se nehodí? Je snad někdo z nich absolutně nevycvičitelný? Nebo začátečník může mít jen to z toho co tu nabízíte furt dokola: choďák, špic, NO,...
Když se zeptáte chovatelů, tak od každýho plemene se najde člověk, který jako první volil obtížné plemeno a zvládl ho. Nemáme tu jen těch pár plemen přece.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
Tedysek
napsal(a):
Jaký se nehodí? Je snad někdo z nich absolutně nevycvičitelný? Nebo začátečník může mít jen to z toho co tu nabízíte furt dokola: choďák, špic, NO,...
Když se zeptáte chovatelů, tak od každýho plemene se najde člověk, který jako první volil obtížné plemeno a zvládl ho. Nemáme tu jen těch pár plemen přece.
Můžu se vás zeptat? Co třeba kanadský retrívr?

Tedysek
napsal(a):
Jakcí se nehodí? Nehodí se 1.,2.,6.,7.,8.,15.

Marketa123
napsal(a):
Můžu se vás zeptat? Co třeba kanadský retrívr?
Nepište zbytečně pod dvěma přezdívkami...
Kanadský retrívr je pracovní pes a navíc jich tu moc není a nejlevnější také nejsou.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
napsal(a):
Jakcí se nehodí? Nehodí se 1.,2.,6.,7.,8.,15.
Můžu se zeptat? Co třeba kanadský tetrívr?

Marketa123
napsal(a):
Můžu se zeptat? Co třeba kanadský tetrívr?
Ne.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
napsal(a):
Nepište zbytečně pod dvěma přezdívkami...
Kanadský retrívr je pracovní pes a navíc jich tu moc není a nejlevnější také nejsou.
Aha pardon na internetu jsem našla že je vhodný pro začátečníky no.
Tedysek
napsal(a):
Australský honácký pes
Australská kelpie
Bílý švýcarský ovčák
Krátkosrstá kolie
Mudi
Pumi
pyrenejský ovčák
šeltie
šiperka (?)
Welsch corgi
Hovawart by asi taky šel
nějaký z kníračů
Německá doga
Německý boxer
nějaký pinč
novofundland
Bedlington terier
Silky terier
pudl
a mnoho mnoho dalších
Podle mě naprosto nevhodný ACD, kelpie, šiperka nic moc, pinč, mudi a pumi moc neznám, ale nevím, nevím.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
napsal(a):
Ne.
Pardon na internetu psali že je vhodny pro začátečníky tak jsem se zeptala.

Marketa123
napsal(a):
Pardon na internetu psali že je vhodny pro začátečníky tak jsem se zeptala.
Nehledejte info na internetu, tam si každý píše co chce. Jako první si přečtěte standardy plemen, které Vás zaujaly a pokud se Vám bude zdát, že byste psovi mohla dát to správné využití, tak kontaktujte chovatele, ten Vám dodá zbytek informací.

Tedysek
napsal(a):
A proč prosím?
Zjevně máme obě jiné zkušenosti a pohledy na věc.
No tak to evidentně máme
Víte, jaké povahy mají ona plemena a k čemu jsou předurčena?
napsal(a):
No tak to evidentně máme
Víte, jaké povahy mají ona plemena a k čemu jsou předurčena?
Díky za optání, číst umím.
Nicméně tazatelka nenapsala ani co od psa očekává ani co po něm chce. Takže spektrum možností využití je dost široké. Ne každý začátečník je navíc od přírody "nekynolog" a nevidím důvod proč některá plemena by neměl prostě zvládnout. Zeptej se chovatelů těch oněch plemen o kterých ty pochybuješ jestli prodali štěně nějakému začátečníkovi. A jestli jim to klape. A uvidíš, že plemena, která by nezvládl šikovný začátečník je pár.

Tedysek
napsal(a):
Díky za optání, číst umím.
Nicméně tazatelka nenapsala ani co od psa očekává ani co po něm chce. Takže spektrum možností využití je dost široké. Ne každý začátečník je navíc od přírody "nekynolog" a nevidím důvod proč některá plemena by neměl prostě zvládnout. Zeptej se chovatelů těch oněch plemen o kterých ty pochybuješ jestli prodali štěně nějakému začátečníkovi. A jestli jim to klape. A uvidíš, že plemena, která by nezvládl šikovný začátečník je pár.
Nenapsala, spektrum využití prvních dvou, tebou, uvedených plemen je pouze práce u krav nebo ovcí Žádné široké tam není.
Chovatelů podobných plemen mám tady i v zahraničí dost, takže vím, co jsou zač
napsal(a):
Nenapsala, spektrum využití prvních dvou, tebou, uvedených plemen je pouze práce u krav nebo ovcí Žádné široké tam není.
A zadavatelka psala, že nikdy nepujde k ovcím? A pes musí dělat jen to k čemu byl vyšlechtěn? Mno nic, hele v tomhle se asi neshodneme. Já to vidím jinak a ty taky.

Tedysek
napsal(a):
A zadavatelka psala, že nikdy nepujde k ovcím? A pes musí dělat jen to k čemu byl vyšlechtěn? Mno nic, hele v tomhle se asi neshodneme. Já to vidím jinak a ty taky.
Sama píšeš, ze zadavatelka nenapsala o aktivitách ani čárku.
Měl by, jinak je nějaká šlechtitelská pràce k ničemu, neshodneme, nevadí
Podle mne víc záleží na člověku než na plemeni. Co je schopen se naučit, jestli je ochoten cvičit psa pod vedením někoho zkušeného, co je schopen si načíst, pochopit, jaký má pro psy cit.
Rád vzpomínám na mladinkou holčinu, co přišla na cvičák s dobrmanem. Řeklo by se, že to není pes pro začátečníka, navíc pro děvče co nemá ani 50 kg. Jenže ona měla velké srdce a cit, se psem si neskutečně kápla do noty, pes ji poslouchal, aktivně cvičili. Jestli si to dobře pamatuji, udělali ZVV1 a prošli i pár závodů.
Spíš se, tazatelko, sama zamyslete, kolik toho o psech víte obecně, o cvičení (co je lehké pro jednoho, může být těžké pro druhého), kolik svého času jste schopná a ochotná psovi dát, jaké možnosti výcviku v okolí máte (nebo jestli můžete dojíždět), jaké máte rodinné zázemí (kvůli vašemu případnému výpadku), důležité je i prostředí chovu psa. Něco jiného je pes do města s jedním parkem, něco jiného vesnice nebo kraj města s lesem na dohled.
Taky nepíšete, jestli chcete (a můžete mít) psa velkého, malého, krátkosrstého, dlouhosrstého...
Jaké cvičení preferujete? Na jaké psí akce jste se byla podívat? Teď je neskutečně mnoho psích sportů, je úžasné, že téměř pro každé plemeno se najde něco, aby se nenudil pes ani jeho pán.
Také se zamyslete nad finanční stránkou. Nejen co pes sežere a že bude potřebovat veterináře, ale i to cvičení a sportování něco stojí. A některé sporty opravdu hodně, pokud se jim chcete věnovat aktivně.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
LájošM
napsal(a):
Podle mne víc záleží na člověku než na plemeni. Co je schopen se naučit, jestli je ochoten cvičit psa pod vedením někoho zkušeného, co je schopen si načíst, pochopit, jaký má pro psy cit.
Rád vzpomínám na mladinkou holčinu, co přišla na cvičák s dobrmanem. Řeklo by se, že to není pes pro začátečníka, navíc pro děvče co nemá ani 50 kg. Jenže ona měla velké srdce a cit, se psem si neskutečně kápla do noty, pes ji poslouchal, aktivně cvičili. Jestli si to dobře pamatuji, udělali ZVV1 a prošli i pár závodů.
Spíš se, tazatelko, sama zamyslete, kolik toho o psech víte obecně, o cvičení (co je lehké pro jednoho, může být těžké pro druhého), kolik svého času jste schopná a ochotná psovi dát, jaké možnosti výcviku v okolí máte (nebo jestli můžete dojíždět), jaké máte rodinné zázemí (kvůli vašemu případnému výpadku), důležité je i prostředí chovu psa. Něco jiného je pes do města s jedním parkem, něco jiného vesnice nebo kraj města s lesem na dohled.
Taky nepíšete, jestli chcete (a můžete mít) psa velkého, malého, krátkosrstého, dlouhosrstého...
Jaké cvičení preferujete? Na jaké psí akce jste se byla podívat? Teď je neskutečně mnoho psích sportů, je úžasné, že téměř pro každé plemeno se najde něco, aby se nenudil pes ani jeho pán.
Také se zamyslete nad finanční stránkou. Nejen co pes sežere a že bude potřebovat veterináře, ale i to cvičení a sportování něco stojí. A některé sporty opravdu hodně, pokud se jim chcete věnovat aktivně.
Bydlíme na vesnici, žadný cvičák poblíž nemáme, ale psa bych chtěla naučit základní, ale i takove ty, zbytečne" cviky (např. Dej pac, popros, válej sudy, mrtvola atd.) Chtěla bych tedy psa inteligentního a ne moc tvrdohlavého. Pes by měl být středněvelký nebo velký. Se psem bych chodila na procházky ráda, ale zase nechci aby byl tolik aktivni jako border kolie, třeba bych se s ním chtěla věnobat aportování a frisbee. Psy miluju už od malička.
Marketa123
napsal(a):
Bydlíme na vesnici, žadný cvičák poblíž nemáme, ale psa bych chtěla naučit základní, ale i takove ty, zbytečne" cviky (např. Dej pac, popros, válej sudy, mrtvola atd.) Chtěla bych tedy psa inteligentního a ne moc tvrdohlavého. Pes by měl být středněvelký nebo velký. Se psem bych chodila na procházky ráda, ale zase nechci aby byl tolik aktivni jako border kolie, třeba bych se s ním chtěla věnobat aportování a frisbee. Psy miluju už od malička.
Zkus mrknout na chodského psa, tvoje požadavky by mohl splňovat
Marketa123

XXX.XXX.142.29
macomb
napsal(a):
Zkus mrknout na chodského psa, tvoje požadavky by mohl splňovat
Děkuji to nezní špatně
A máye s nm zkušenkst? Jak se chova k dětem a obecně lidem?
napsal(a):
No tak třeba s Australáčkem to není pravda, jsou úžasní i jako rodinní kámoši. Ovšem pro začátečníka...asi spíš ne. I když pokud je začátečník narozen na, chlupaté planetě" a opravdu se poptá zkušených chovatelů, co očekávat, může to fungovat
Marketa123

XXX.XXX.142.29
A co entlebušský salašnický pes? Mohl by být pro začátečníka?
Marketa123
napsal(a):
Prosím vás chyěla bych se zeptat, jestli neznáte nějaká psí plemena vhodná pro začátečníky. Nikdy jsem psa neměla, ale od malička psy miluju a tak hledám, kteří psy se daji lehce vycvičit a které zvládne i začátečník. Moc vám děkujo za vaše rady a názory
To jako začátečník nemáte ani trošku představu?
Žádný pes se Vám líbí/nelíbí, je sympatický/nesympatický, má ho někdo v rodině/okolí?
Jsou a budou tu nabízena plemena možná i nemožná, dostupná i nedostupná, drahá i levnější, vhodná i nevhodná (podle názoru odpovídajícího).
A Vy se v tom časem "ztratíte".

Kříženec z útulku nebo darovacích inzerátů
kolie
šeltie
pudl
knírač
NO
boxer
naháči (jsou i osrstění jedinci)
každý vám tu napíše svoje oblíbená plemena a vybrat si musíte stejně vy. Vyhněte se psům s loveckým pudem, to vám jako začátečníkovi a na vsi zbytečně zkomplikuje život. A vyhněte se hyperaktivním plemenům jako je bordera.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
Fiona.Praha
napsal(a):
To jako začátečník nemáte ani trošku představu?
Žádný pes se Vám líbí/nelíbí, je sympatický/nesympatický, má ho někdo v rodině/okolí?
Jsou a budou tu nabízena plemena možná i nemožná, dostupná i nedostupná, drahá i levnější, vhodná i nevhodná (podle názoru odpovídajícího).
A Vy se v tom časem "ztratíte".
Mám ráda border kolie, ale jelikož jsou hodné náročné na pohyb tak jsem ji vyloučila no jinak se mi ještě líbí entlebušský salašnický pes tak chci slyšet názory ostatních.
Marketa123

XXX.XXX.142.29
napsal(a):
kolie
šeltie
pudl
knírač
NO
boxer
každý vám tu napíše svoje oblíbená plemena a vybrat si musíte stejně vy. Vyhněte se psům s loveckým pudem, to vám jako začátečníkovi a na vsi zbytečně zkomplikuje život. A vyhněte se hyperaktivním plemenům jako je bordera.
Na pejskovi s útulku jsem taky přemýšlela.
Marketa123
napsal(a):
Základní povely a blbůstky typu dej pac se naučí téměř každý pes, to není zrovna dobré kritérium výběru.
Myslete i na to, jestli ho budete mít ubytovaného venku, aby měl vhodnou srst. Třeba výše navrhovaný boxer nebo naháč nejsou zrovna psi na dvůr.
Etlebuch je výborný pes, dobře cvičitelný, ale potřebuje důsledného majitele, i u něj byste si měla něco o výchově a výcviku nastudovat, abyste nebyli oba nešťastní.
Pudl je taky výborný, univerzál, velmi inteligentní, dobře cvičitelný, veselý a můžete si vybrat velikost podle sebe.
Jsem ráda, že než si někdo pořídí psa tak se také zabývá tím, jaké plemeno by pro něho bylo vhodné. Ale nemyslím si, že jde úplně říci, která plemena jsou vhodná pro začátečníky a tohle rozdělení mi připadá jako blbost.
Podle mě jde spíš o to, co má člověk se psem v plánu a hlavně co od psa očekává, jaký byl měl podle něho pes být. No a taky o povahu toho člověka...
Znám spousty lidí, kteří si jako prvního psa pořídili plemeno, které zrovna podle diskuzí není vhodné pro začátečníky. Ať už to byl čsv, samojed, pastevci, RR, shiba inu... No a se psem jim to funguje skvěle, ale vybírali psa prostě podle toho, co mu mohou nabídnout, co od něho očekávají a jakou by měl asi mít povahu. Nepořídili si shibu s tím, že na nich bude viset očima a bude nadšeně plnit všechny povely, vychovávali ji s láskou a rozumem a je to pro ně prima parťák. Kdyby si pořídili třeba NO, který je hodně doporučován pro začátečníky, tak budou nešťastní - jak pes tak majitel.
No a pak znám taky lidi, kteří si jako prvního psa pořídili třeba toho NO a totálně to nezvládli...
Řekla bych, že jsou lidi, kteří mohou mít jako prvního psa plemeno, které není doporučováno pro začátečníky a zvládnou to v pohodě a pak jsou lidi, kteří ať si pořídí jakékoli plemeno tak to dopadne špatně...
Někomu bude povaha NO nebo jiných ovčáků naprosto vyhovovat, ale jsou lidi, kterým povaha ovčáku vyloženě nevyhovuje. Jsou lidi, kteří chtějí ne tolik "závislého" psa, psa se svojí hlavou, který se sám rozhoduje - tak proč by si jako prvního psa měli pořizovat ovčáka?
Tak tak, neexistuji premena vhodna a nevhodna pro zacatecniky.
Existuji jenom plemena a jednotlivci vhodne nebo nevhodne vybrani adekvatne k zajmum, ucelum, prostredi, ochote se psem pracovat atd. budoucich majitelu.
A pokud clovek se psem nema nejake konkretni pracovni nebo sportovni cile, tak by dle mehou soudu mel zavitat do utulku.

.."Psy miluju už od malička."...
Zaráží mě tahle věta. Byli jsme doma tři sourozenci. Milovali jsme psy. Každý z nás měl své vysněné plemeno. Doma jsme měli stoh Kynologií, věděli jsme všechno o péči o štěně, hodně o výchově a výcviku.
Přestože jsme dobře věděli, že psa mít nemůžeme. Pořídili jsme si psy až v dospělosti.

napsal(a):
.."Psy miluju už od malička."...
Zaráží mě tahle věta. Byli jsme doma tři sourozenci. Milovali jsme psy. Každý z nás měl své vysněné plemeno. Doma jsme měli stoh Kynologií, věděli jsme všechno o péči o štěně, hodně o výchově a výcviku.
Přestože jsme dobře věděli, že psa mít nemůžeme. Pořídili jsme si psy až v dospělosti.

Mmaarrkkeettaa
napsal(a):
Promiňte moc neznám můžete nějak přiblížit? Děkuji.
Fena NO...obecně výborně spolupracující plemeno, odpustí začátečníkovi dost chyb, zvládne vycvičit i třeba dítě dle mého 10-12 let úplně s klidem, když má alespoň špetičku talentu a někdo mu alespoň nastíní jak na to...samozřejmě může být i pes samec, mě jen přijde, že fena je více přemýšlivá, jemnější a bývá menší...

napsal(a):
Fena NO...obecně výborně spolupracující plemeno, odpustí začátečníkovi dost chyb, zvládne vycvičit i třeba dítě dle mého 10-12 let úplně s klidem, když má alespoň špetičku talentu a někdo mu alespoň nastíní jak na to...samozřejmě může být i pes samec, mě jen přijde, že fena je více přemýšlivá, jemnější a bývá menší...
Zase z těch NO nedělejte takové andílky. Vyskytnou se i sem tam normální. Známý měl rabiáta, kterého původně pořídil jako rodinného psa.
Dopadlo to tak, že s ním mohl ven jen on a s košem. Pes byl ostrý ( až nepřiměřeně - kdejaký výcvikář mu ho záviděl). Jestli byl s PP nebo bez, si nepamatuji.

napsal(a):
Zase z těch NO nedělejte takové andílky. Vyskytnou se i sem tam normální. Známý měl rabiáta, kterého původně pořídil jako rodinného psa.
Dopadlo to tak, že s ním mohl ven jen on a s košem. Pes byl ostrý ( až nepřiměřeně - kdejaký výcvikář mu ho záviděl). Jestli byl s PP nebo bez, si nepamatuji.
Jo jasně, jsou samozřejmě i vyjímky, ale nikdo mi nevymluví, že hodně záleží na výchově...a celkovém soužití se psem.
Prostě chci za sebe říct, že kdybych chtěla univerzálního, lehce cvičitelného psa, tak je pro mě NO top ten...´
Jinak ostrost já beru jako velký plus, takže v tom bych viděla problém nejmenší, moje feňule taky nebyla kontaktní k cizím lidem, spíš naopak, hlídačka a ochranářka až na půdu, ale jako rodinný pes ke svým lidem a návštěvám, k dětem...prostě super...

napsal(a):
Jo jasně, jsou samozřejmě i vyjímky, ale nikdo mi nevymluví, že hodně záleží na výchově...a celkovém soužití se psem.
Prostě chci za sebe říct, že kdybych chtěla univerzálního, lehce cvičitelného psa, tak je pro mě NO top ten...´
Jinak ostrost já beru jako velký plus, takže v tom bych viděla problém nejmenší, moje feňule taky nebyla kontaktní k cizím lidem, spíš naopak, hlídačka a ochranářka až na půdu, ale jako rodinný pes ke svým lidem a návštěvám, k dětem...prostě super...
Jasně, pokud bydlíte venku, v domku...tak pohda. Jenže oni ve městě, počítal s tím, že se psem budou dcery ( dost odrostlé ) a nemohl ho svěřit nikomu. Při odjezdech na dovolenou šel pes k výcvikáři, snad rozumnému, pes ho miloval. S rodinou v pohodě, nikomu z rodiny neublížil.

napsal(a):
Fena N.O. obecně výborně spolupracující plemeno? Jak která, moje je exot, v pubertě mi nervy tekly, byla jsem z ní hotová. Samostatná jednotka, vyčůraná na nejvyšší možnou míru. Nedovedu si představit, že by ju cvičilo 12 leté dítě. Ale to je fakt vyjímka, nic ve zlým, většinou jsou takové, jak píšete. Měli jsme ovčouny odjakživa, tato je fakt, no spíš byla, vyjímečný magor. Teď je už mnohem lepší. Co se týká toho výběru pro začátečníka, nejvystižněji a nejlíp to tady napsali: marcelamax, LájošM a jezicek. Znám rodinu, která nikdy psa neměla, jejich velkým přáním byl ČSV. Hodně lidí je odrazovalo, oni se přesto rozhodli pořídit si to plemeno. Psovi je 8 let je absolutně v pohodě, vychovaný, prostě super. Ze začátku chodili na cvičák, pak jim došlo a pochopili, že čévo na cvičák moc nemusí. Podotýkám ale, že oni nejsou dítě, ale pár středních let.
napsal(a):
kolie
šeltie
pudl
knírač
NO
boxer
Naháč ne - alespoň ne číňan. Je to přetáčivý labil. Abyste z něj vychovali normálního pohodového psa, chce to jistou zkušenost.

balisek
napsal(a):
Naháč ne - alespoň ne číňan. Je to přetáčivý labil. Abyste z něj vychovali normálního pohodového psa, chce to jistou zkušenost.
Souhlasím, neznám prakticky jediného normálního. jsou to hysterická zvířátka a na rozdíl od spousty jiných uštěkaných bojavých tvorečků jsou nenormální už jako štěňata.

Ono by asi taky chtělo říct, že také není začátečník jako začátečník...znala jsem holčinu, co si jako prvního psa v sedmnácti letech pořídila Kavkazana a zvládala ho levou zadní, koukal na ní jak na svatej obrázek, když začal dunět, stačilo, aby mu položila ruku na tu jeho obrovskou pasteveckou palici a řekla slaďounce "nedělej bububu broučínku" a byl klid, venku taky na takového psa výborně ovladatelný (tedy pouze od ní)...těžko říct, jestli měla "štěstí" na psa nebo byla přirozenej talent...no a někdo už může mít třeba pátého psa toho nejmíň problémového plemene na světě a stejně to nedává...
napsal(a):
Ono by asi taky chtělo říct, že také není začátečník jako začátečník...znala jsem holčinu, co si jako prvního psa v sedmnácti letech pořídila Kavkazana a zvládala ho levou zadní, koukal na ní jak na svatej obrázek, když začal dunět, stačilo, aby mu položila ruku na tu jeho obrovskou pasteveckou palici a řekla slaďounce "nedělej bububu broučínku" a byl klid, venku taky na takového psa výborně ovladatelný (tedy pouze od ní)...těžko říct, jestli měla "štěstí" na psa nebo byla přirozenej talent...no a někdo už může mít třeba pátého psa toho nejmíň problémového plemene na světě a stejně to nedává...
Já jsem se přesvědčila o tom, že pro psy některý lidi "TO" v sobě mají a ti co "TO" v sobě nemaj na ty každej pes kašle. Do dnes nevím co je to "TO". Ale když člověk s " TIM" dá povel tak pes prakticky jakýkoliv pes ho splní. když dá povel člověk co "TO" nemá, může trénovat do aleluja a neposlechne ho ani NO. A to oba lidí můžou dávat povel ve stejné hlasové intonaci... Pak se může stát jako jsem už mnohokrát viděla, že 10 let starý dítě v pohodě ukociruje velkého psa. :).
Ano, pro výchovu psa je potřeba mít i vrozený talent a cit. Jsou lidé, kteří ať dělají co dělají, vychovají z každého psa debila. A pak ti, co bez zkušeností napoprvé zvládnou levou zadní i ultra komplikovaná plemena .
Jedná se však o dvě krajnosti. Obecně vzato se začátečníkovi bude vždy lépe pracovat s "měkčím", na výchovu méně náročným psem, který mu ledacos odpustí.
Nicméně zadavatelka by měla alespoň naznačit, jaký má vkus, co se psem chce podnikat, jakou má představu o nárocích na péči nebo o ubytování psa... Jinak se budeme plácat v desítkách plemen od toy pudlíka po vlkodava.

No, a když se vrátíme k úvodnímu dotazu na lehce cvičitelné plemeno, tak jsme zase u NO (a to bez zkoumání toho TO u toho či onoho člověka)

Marketa123
napsal(a):
Co si dojít do útulku a vybrat si nějakého staršího "vycvičeného" kříženečka- ? (staršího neznamená psíka okolo 10let, prostě ne štěně) když budete vybírat, ptejte se, ptejte, co vás napadne, pro vás ideálně psíka ne týraného nebo jinak zrazeného (i kdyby koukal nejsmutněji na celém světě) musíte znát své možnosti- jste začátečník.
napsal(a):
No, a když se vrátíme k úvodnímu dotazu na lehce cvičitelné plemeno, tak jsme zase u NO (a to bez zkoumání toho TO u toho či onoho člověka)
Nikdo asi nebude rozporovat, zda je NO snadno cvicitelny.
Uskali vidim v tom pro zacatecniky (nehlede na velikost, nebo treba miru posuteni srstit).
NO muze byt i "dosti ostry" a hlidavy a s tim si bude muset zacatecnik poradit nebo byt schopen psa fyzicky zpacifikovat (tim proboha nemyslim trestani nasilim, ale fyzicke zamezeni/preruseni chovani).
Pokud bych mne mely napadnout cvicitelna ovladatelna plemena, tak treba papilonek, maly a stredni pudl nebo treba stafbulik (fenka, radeji).
Jsme úplní začátečníci a pořídili jsme si BOC – pejska, dnes 11 měsíců. Rozhodně to není žádný magor, jak se všude píše. Je úplně pohodový a neuvěřitelně přizpůsobivý. Když se nic nedělá, tak se někam zašije a spí nebo s námi „pracuje“ – pořád je nám za patami, a když se něco děje, tak do toho jde s chutí a radostí. Ráno mu dáme tak cca 1/5 – ¾ hoďky – venčení, trochu tréninku a blbnutí. Pak je od cca 7:00 hod. do 14:00 hod. sám doma (není to pravidlo, manžel dělá na šichty, tak je někdy dopol. doma). Odpoledne tak 1-2 hodiny (někdy i více, záleží na okolnostech) – běhání, cvičení, blbnutí, házení disku, míčku…prostě cokoliv. Někdy si také jen sedneme na louku a koukáme do údolí… Večer okolo 21:00 jen vyvenčit. O víkendech, když počasí a okolnosti dovolí, jezdíme na celodenní výlety (klidně i 20 – 30 km). Poslouchá celkem obstojně, ale zatím ne na 100 % (když jsou někde psí kámoši –oou, to jde poslušnost trošku stranou). Za zvěří nám párkrát utekl, ale pak si dal vysvětlit, že mu ty srny stejně utečou, a nemá smysl se za nimi honit. Na cvičák chodíme občas a trénujeme obedienci. Doma pak různé blbinky pro zabavení. Je to super parťák do přírody na výlety. Neberte povahy psů moc globálně. Každý pes je jiný. A z vlastní zkušenosti vidím, že pes se opravdu přizpůsobí pánovi a rodině. Je pravda, že máme pejska z výstavní a „rodinné“ linie, ale to už je pouze na výběru. Stačí mít psa od srdce rád a vložit počáteční úsilí do jeho socializace a výchovy. BOC bych se nebála.

Jenom výkřik ze tmy, měla jsem teď dva dny nějakou zaběhlou skoroNO - odvolávám doporučení na NO... ZLATÝ PASTEVEC !

napsal(a):
Jenom výkřik ze tmy, měla jsem teď dva dny nějakou zaběhlou skoroNO - odvolávám doporučení na NO... ZLATÝ PASTEVEC !
To je přesně ono - SKORO NO
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!