Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na pár věcí. Máme v plánu pořídit si štěně AST (samozřejmě s PP), zkušenosti se psy máme (rotvajler, ridgeback, NO), ale pouze s dospělými psy z útulků, takže od štěněte to bude něco jiného. Doma již máme pár zvířat (kočku, potkany a agamu), tak bych potřebovala vědět, jak je nejlépe seznámit. Kocourovi budou teď tři roky a je to dost velký zbabělec, je hravý a asi jako každá kočka má rád svůj klid. Bydlíme v bytě, takže je zapotřebí, aby spolu vycházeli. Každý den bude pes sám doma (s kocourem) v kuse maximálně sedm hodin. Další mě zajímá, jak to udělat s miskami...nerada bych, aby pes zhltl kocourovi celou misku, se psem chci barfovat. Kočka dostává granule a kapsičky (granule Taste of the Wild a kapsičky Applaws). Program mám zatím připravený takový, že ráno bude minimálně hodinová procházka a odpoledne bude celé jen pro něj. Další věcí u tohoto plemene mě zajímá...opravdu jsou tak hodně nesnášenlivý vůči ostatním psům, nebo je to jen lidské přesvědčení na základě pojmu "bojové plemeno"? Každopádně vím, že je to především o jedincích, ale jestliže s ním budeme chodit do psí školky, na cvičák, na výlety, na vodu, na hory, k moři a podobně a budeme ho hodně socializovat je pravděpodobnost na zvýšení tolerance ostatních psů vyšší? Nerada bych chodila všude se psem s náhubkem. (Stačilo mi to u předchozího psa - ridgebacka, který vůbec neměl rád psy) Popřípadě prosím o vaše zkušenosti a poznatky třeba jen z okolí o tomto plemeni.
Prosím o toleranci a všechny nesnášenlivé komentáře/připomínky, že si máme pořídit plyšového nebo radši ani toho ne, si nechte pro sebe.
Moc děkuji.
Ja k tej neznasanlivosti voci psom.
Okrem psich skoliciek, cvicakov a (spravnej!) socializacie je velmi velmi dolezite vybrat spravne rodicov. Lebo ked oni nebudu k psom priatelski, tak sa budete moct aj rozkrajat a najskor to nepomoze a nebude priatelsky ani ten vas. Agresivita sa vraj dedi dost priamociaro.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kočičí misku bych dala do vyšších míst, kam se pes nedostane. Psí bych zase dala psovi jen na krmení a pak sebrala.
Kocoura je třeba (tedy aspoň podle mýho názoru) chránit před nevhodným chováním psa, což může být náročné hlavně ve štěněcí době. Třeba to bude fungovat samo, kocour se bude dobře bránit sám a štěně nebude dotírat, když o něj nebude zájem, ale asi je potřeba počítat i s tím, že to tak hladce nepůjde - kocour se třeba nebude umět účinně bránit, bude utíkat, stresovat, schovávat se, atd, zatímco štěně bude dotírat čím dál víc,... a pak je potřeba u toho být a silnějšího z těch dvou korigovat, v nepřítomnosti lidí oddělovat.
Pokud si dáte záležet na socializaci, můžete mít pohodovýho pejska. Štěně by mělo potkat co nejvíc co nejrůznějších psů. Kolují teda i historky (zejména tady na ifauně) o tom, že bull psi jednoho dne nečekaně na psího kámoše zaútočí a je průšvih.
S fenkou by v tomhle mohla být snazší práce - samcům se do toho motá testosteron a i když vy uděláte všechno perfektně, může se stát, že vám na vašeho psa skočí nějaký jiný agresor a můžeto z toho mít problém. To se může stát i u čuby, samozřejmě, ale přijde mi, že u samců je ta pravděpodobnost vyšší.
Potkáváme tady v okolí amstafku, která je vynikající, veselá a všemilující. Nevím, jestli s ní byli na cvičáku, ale od malička s ní chodili v místních sídlištních pejskařských oblastech, kde je socializace hojně, takže fena je opravdu pohodová a dokáže ustát i protivný psy, kterým se příště sama od sebe prostě vyhne. Takhle podle mě vypadá dobře socializovanej pes.
L(phi)
napsal(a):
Ja k tej neznasanlivosti voci psom.
Okrem psich skoliciek, cvicakov a (spravnej!) socializacie je velmi velmi dolezite vybrat spravne rodicov. Lebo ked oni nebudu k psom priatelski, tak sa budete moct aj rozkrajat a najskor to nepomoze a nebude priatelsky ani ten vas. Agresivita sa vraj dedi dost priamociaro.
Děkuji za odpodvěď.
Samozřejmě budeme vybírat podle povahy rodičů.Žádné agresivní jedince, jenom prověřená spojení a máme v plánu se na štěně i rodiče přijet podívat před složením zálohy.

Jo, ještě aby to nevyznělo, že podle jedný dobře vychovaný amstafky soudím a doporučuju - pak tu chodí řada dalších stafíků, kteří jsou na tom s výchovou a socializací mnohem hůř. Ale takovejch je spousta psů bez ohledu na plemeno.
Jestli vás tady bude někdo přesvědčovat, že vše je o výchově, nevěřte tomu! Vše je nejen o výchově, ale hlavně o konkrétním jedinci! Některý AST může být mírnější, některý prostě mírnější nebude. To, co vypadá u štěněte nadějně, jako je snášenlivost s jinými psy, protože si s nimi v parku hraje, může v dospělosti vypadat úplně jinak. Stačí, aby se na něj jiný pes jen škaredě podíval, natož, aby projevil útok, a AST přejde do bleskového útoku také. Myslím, že žádné psí školky a cvičák v tom moc nepomůžou - možná bude tolerovat tamní psi, ale v reálu potkáte nějakého, který se mu určitě zamlouvat nebude a bude zle. Majitel AST prostě musí být stále ve střehu a předpokládat spíše to horší.
Takže u dospělého AST bych nikdy nespoléhala na jeho snášenlivost - ani vůči všem ostatním psům, ani vůči domácím zvířatům. Mohou vedle sebe být měsíce a roky v pohodě, ale nikdy nevíte, co se mezi nimi stane. Takže nechávat doma psa s kocourem považuji za dost riskantní. Oddělit krmení kocourovi a psovi jde tak, že kocourovi ho budete dávat do výšek (na skříň), kam se pes nemůže dostat. Horší to je s krmením psa, ideálně mu dát tolik, kolik hned sežere pod vaším dohledem. Nechávat mu krmení v misce a jít pryč bych neriskovala. Kdyby kocour strčil hlavu do psí misky, možná by to bylo to poslední, co by udělal.
Na ostatní zvířata, která jsou v klecích a teráriích, si pravděpodobně zvykne. Spíše bych řekla, že si prostě zvykne, že tam v té kleci "něco" je než, že by si nějak zvykl na konkrétní jedince, zvláště u potkanů moc nevěřím, že by se s nimi přátelil. I když viděla jsem už fotku, že AST (nebo pitbul, někdy to nejde poznat) se očuchává s papouškem, nebo leží s kočkou, ale to jsou spíš výjimky a vy nemůžete počítat, že budete mít zrovna tu výjimku. Navíc nikdy není jisté, že přátelství AST a jiného zvířete bude trvalé!
Něco lze ovlivnit výchovou, např., aby si nevšímal zvířat (kočky) doma, ale většinou vše funguje jen do chvíle, kdy jste doma a pes je "pod dozorem". Nechávat AST o samotě s jinými zvířaty, to bych nikdy neriskovala.
Moje zkušenosti jsou podloženy 10 lety života s AST, které choval můj soused. Byli jsme denně v kontaktu, o psy jsem se starala, když jel na dovolenou, na výstavu apod. Poznala jsem takto 2 psy a 4 feny a mnoho štěňat, někdy i ty už dospělé, co přišli "na prázdniny" (majitel si jej dal k chovateli po dobu své dovolené apod.). Všichni měli svůj kotec a vždycky bylo potřeba vědět koho s kým je možné pustit, a to ještě pod dohledem.
AST není smečkové zvíře, tudíž já tvrdím, že AST je pro rodinu perfektní pes, ale jako jediné zvíře v rodině. A venku je potřeba být vždy ve střehu.
Výjimky jen potvrzují pravidlo.
Amstaff4
napsal(a):
Děkuji za odpodvěď.
Samozřejmě budeme vybírat podle povahy rodičů.Žádné agresivní jedince, jenom prověřená spojení a máme v plánu se na štěně i rodiče přijet podívat před složením zálohy.
Myslíte, že na jedné návštěvě něco uvidíte? Na štěněti, co se budoucí povahy týče, neuvidíte vůbec nic a chování dospělého AST (většinou uvidíte jen matku) vůči vám zřejmě bude přátelské.
Je potřeba si udělat procházku s matkou (ideálně i otcem) štěňat, potkávat jiné psy a sledovat jejich chování.
A stejně nemáte jistotu, jestli vaše štěně nezdědilo úplně jinou povahu po některém z dalších předků.

Keriton: u pitbullů a podobných, je právě fena teritoriální, teda můj osobní názor.. se psy se dá mnohem jednodušeji
.. megí projde kolem jedné zdejší značkové staffordky úplně v klidu - ne, že "ji nevidí" nebo jen toleruje, ale normálně na ni kouká, neježí se, ocas dole, trochu radost, koukne na mě, jde dál.
Ale ta druhá, ta je celkem napnutá, naštvaná, chodíme po její cestě. Veřejné, ale její.
Pán říká, že jsou sem naplaveni z Prahy, perfektní socializace, že prý tam běhali po výběhu se psy běžně. Já ji teda tady neviděla na volno, nevím. Ale nás "nenávidí".
Samci, nechci říct hloupější, ale holky to mají v hlavě složitější.
Říká se, že fenka se lépe zvládá, tady to může ale být naopak, téměř jistě v českém chovu.
Jak tyto popisuje koňadra, říkala jsem si, to je snad nějaká hloupost, omyl. A ne. Místo té povahy, kvůli které megí mám, se tu rozšiřují výbušní psi, kteří rozkazují majitelům, před 15 lety nic takového nepamatuji, kromě pár zdivočelých, týraných.
A teď. Achjo.
Máme kočku, koťátka, potkany a králíka, všichni na volno, žerou si granule navzájem.
Nebojím se odejít a nechat všude otevřeno.
Ale megí jsou dva roky. V půl roce klepala s kočkou jako s hadrem.
Všichni musí počítat s tím, že na 100% není nic, a pes je komplet kolem dvou, tří let. Do té doby mraky trpělivosti, učení, ale žádný stres, že mám nesnášenlivého psa. Reagují na myšlenku.
Mají úžasný smysl pro humor. Budoucí majitel by měl mít také.

napsal(a):
Keriton: u pitbullů a podobných, je právě fena teritoriální, teda můj osobní názor.. se psy se dá mnohem jednodušeji
.. megí projde kolem jedné zdejší značkové staffordky úplně v klidu - ne, že "ji nevidí" nebo jen toleruje, ale normálně na ni kouká, neježí se, ocas dole, trochu radost, koukne na mě, jde dál.
Ale ta druhá, ta je celkem napnutá, naštvaná, chodíme po její cestě. Veřejné, ale její.
Pán říká, že jsou sem naplaveni z Prahy, perfektní socializace, že prý tam běhali po výběhu se psy běžně. Já ji teda tady neviděla na volno, nevím. Ale nás "nenávidí".
Samci, nechci říct hloupější, ale holky to mají v hlavě složitější.
Říká se, že fenka se lépe zvládá, tady to může ale být naopak, téměř jistě v českém chovu.
Jak tyto popisuje koňadra, říkala jsem si, to je snad nějaká hloupost, omyl. A ne. Místo té povahy, kvůli které megí mám, se tu rozšiřují výbušní psi, kteří rozkazují majitelům, před 15 lety nic takového nepamatuji, kromě pár zdivočelých, týraných.
A teď. Achjo.
Máme kočku, koťátka, potkany a králíka, všichni na volno, žerou si granule navzájem.
Nebojím se odejít a nechat všude otevřeno.
Ale megí jsou dva roky. V půl roce klepala s kočkou jako s hadrem.
Všichni musí počítat s tím, že na 100% není nic, a pes je komplet kolem dvou, tří let. Do té doby mraky trpělivosti, učení, ale žádný stres, že mám nesnášenlivého psa. Reagují na myšlenku.
Mají úžasný smysl pro humor. Budoucí majitel by měl mít také.
Díky, to je zajímavé. Soudím hlavně podle psů, co potkávám běžně doma nebo na socializačkách, kde obvykle pár samců typu bull s náhubky a značným problémem s agresí bývá. I feny, ale ty méně.

napsal(a):
Díky, to je zajímavé. Soudím hlavně podle psů, co potkávám běžně doma nebo na socializačkách, kde obvykle pár samců typu bull s náhubky a značným problémem s agresí bývá. I feny, ale ty méně.
Já nevím. Jsem tady z té situace zmatená, vůbec ty psy nepoznávám.
Slýchávám "tak jako je to stafford, s tím se nic nenadělá" už v roce psa. A co dělali do roka ?
Myslím, že je to maličko dědictví a většina "vždyť je ještě malý, na co sedni ke mně lehni, pustím ho v lese, oni stafíci prostě psy nesnáší".
Pak teda dostane náhubek a nazdar. Určitě ale vyhraje mraky pohárů a jestli tvoří modrá štěňátka..

napsal(a):
Já nevím. Jsem tady z té situace zmatená, vůbec ty psy nepoznávám.
Slýchávám "tak jako je to stafford, s tím se nic nenadělá" už v roce psa. A co dělali do roka ?
Myslím, že je to maličko dědictví a většina "vždyť je ještě malý, na co sedni ke mně lehni, pustím ho v lese, oni stafíci prostě psy nesnáší".
Pak teda dostane náhubek a nazdar. Určitě ale vyhraje mraky pohárů a jestli tvoří modrá štěňátka..
Vídám tohle žel i u jiných plemen, bejt v módě je těžkej úděl.
Dobře, děkuji za informace. S chovatelkou se domluvím na procházku a budu sledovat její chování. Jinak tedy budeme kocoura a psa na dobu nepřítomnosti oddělovat, ale s potkany to nebude možné (ale jsou v kleci) a nebo bych dala psovi misky do jiné místnosti, kde by byl potom sám. Mám z toho ale jedinou obavu, že když bude kocour ve vedlejší místnosti chodit/pít/hrabat v záchodě etc., tak aby nezničil dveře za účelem se k němu dostat, případně jak toto odnaučit či naučit, že se to nemá dělat?
A všem děkuji za informace, samozřejmě je mi jasné, že budu muset být pořád ve střehu, ale zvyknu si na to a bude to v pohodě, ještě jednou všem děkuji.
Amstaff4
napsal(a):
Dobře, děkuji za informace. S chovatelkou se domluvím na procházku a budu sledovat její chování. Jinak tedy budeme kocoura a psa na dobu nepřítomnosti oddělovat, ale s potkany to nebude možné (ale jsou v kleci) a nebo bych dala psovi misky do jiné místnosti, kde by byl potom sám. Mám z toho ale jedinou obavu, že když bude kocour ve vedlejší místnosti chodit/pít/hrabat v záchodě etc., tak aby nezničil dveře za účelem se k němu dostat, případně jak toto odnaučit či naučit, že se to nemá dělat?
A všem děkuji za informace, samozřejmě je mi jasné, že budu muset být pořád ve střehu, ale zvyknu si na to a bude to v pohodě, ještě jednou všem děkuji.
Já myslím, že když pes bude na kocoura zvyklý od štěněte alespoň tak, že ho bude ve vaší přítomnosti tolerovat, tak se na kocoura nebude zase tak dobývat, že by rozkousal dveře.
Já nevím, ale když se mi nelíbí nějaký povahový rys, něco co se u psa předpokládá, tak si ho nepořídim a nebudu doufat ve výjimku. Setkávám se tady s tím dost často, osobně třeba vím, že bych se svými zkušenostmi nezvládla lovecký pud, nepořídím si loveckého psa, chci psa, který se bude snášet se všemi psy, nebudu se muset strachovat, jestli tam zrovna nebude nějaký jiný pes, tak já bych toho Bulla asi neriskla, i když vím, že nejsou zabijáci, a znám jich hafo, kteří se snesou, tak už jen ta pravděpodobnost, že to tam bude bych neriskovala. Promyslete to. Já chtěla psa, kterého budu moct pustit se všemi psy, který bude milovat lidi, děti, nebude zdrhat, když ho pustím a bude to prostě parťák, který by odešel sice i se zlodějem, a takového mám.

"Stačilo mi to u předchozího psa - ridgebacka, který vůbec neměl rád psy.".