Dobrý večer,
dovolím si požádat zkušené o radu.
Mám pejska malého plemene - malý knírač ve věku 3,5 roku.
Dnes jsme mu pořídili ještě kamaráda, stejného plemene - 3 měsíčního pejska.
Dospělý pes je nadšený, nicméně si myslí, že je to fenka a má stále tendence jen nakrývat :(
Na povel sice poslechne, hned toho nechá, ale jak se otočím, zkouší to znovu a znovu.. :( Je vidět, že je úplně mimo..prostě zamilovaný... :(
Chovatelka mi radí, že mám malého zkusit vykoupat, že možná z něj cítí fenku, co jí doma hárá..Ale štěník má 3 měsíce, není to příliš brzy na koupání?
Nemáte s tím prosím někdo zkušenosti?
Je to hrozné dospěláka nespustit z očí a pořád na něj pokřikovat povely..
Všem moc děkuji a krásný víkend.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dospěláka bych odeslala na místo a zařídila, že na něm zůstane. Pokud neví, že povel "na místo" platí až do odvolání, bude se to muset nyní naučit - to dá trochu práce, ale hodí se to do budoucna i pro jiné situace. Tím se vyhnete neustálému pokřikování povelů.

No to zrovna nebyla rada nad zlato...každej nemá psa vycepovanýho jako žito, vždyť to pak z "místních" leze jako z chlupatý deky, jak je to s jejich psama...
Pro zadavatele: štěně vykoupejte, pokud s ním nepůjdete hned ven, není to snad problém, já si musela štěně vykoupat hned po koupi...
napsal(a):
No to zrovna nebyla rada nad zlato...každej nemá psa vycepovanýho jako žito, vždyť to pak z "místních" leze jako z chlupatý deky, jak je to s jejich psama...
Pro zadavatele: štěně vykoupejte, pokud s ním nepůjdete hned ven, není to snad problém, já si musela štěně vykoupat hned po koupi...
Moc děkuji..
Pes poslouchá, ale aby byl vycepovaný tak, že by se nehnul z místa, když si myslí, že mu přijela fenka na krytí, nebo mu prostě štěně voní jako háravka, to opravdu není...
Zkusím ho zítra vykoupat a snad se to uklidní..protože momentálně je to fakt těžký
Ale snad to nějak postupně zvládneme..
Přeji pěkný večer.
MIKI123
napsal(a):
Moc děkuji..
Pes poslouchá, ale aby byl vycepovaný tak, že by se nehnul z místa, když si myslí, že mu přijela fenka na krytí, nebo mu prostě štěně voní jako háravka, to opravdu není...
Zkusím ho zítra vykoupat a snad se to uklidní..protože momentálně je to fakt těžký
Ale snad to nějak postupně zvládneme..
Přeji pěkný večer.
To nebude mít s koupáním mnoho společného, pes neví, jak se chovat. Nebude to mít nic společného ani s dominancí. Chtělo by to dát velkému vodítko a toto chování mu naprosto znemožnit. Brát je spolu ven, oba mazlit a věnovat jim pozornost stejně, velký sí časem zvykne.

Petunie
napsal(a):
Dává mu tím najevo dominanci...
Jako vážně? Tříměsíčnímu štěněti? To už by ten dospělák musel bejt dost velký hovado... to nedělá ani ten můj frajírek, kterej tendence k šikaně má. Nedokážu si představit, z jakýho důvodu by měl dospělej pes šikanovat tříměsíční mimino.

napsal(a):
Jako vážně? Tříměsíčnímu štěněti? To už by ten dospělák musel bejt dost velký hovado... to nedělá ani ten můj frajírek, kterej tendence k šikaně má. Nedokážu si představit, z jakýho důvodu by měl dospělej pes šikanovat tříměsíční mimino.
Bude to labil a neví, jak se správně chovat, tak zkouší toto chování.

napsal(a):
Radím totiž to, co mi připadá nejlepší a co bych udělala já. Že není pes vycepovanej neznamená, že to nejde. Naopak je to příležitost ho to naučit.
Já bych psovi dala povel "vypadni", a pokud by se k malýmu vrátil a chtěl zase nakrývat, poslala bych ho na místo. Pokud by naznačil, že z místa odejde zase za malým, beze slova bych ho přiměla na místě zůstat. Není to nic složitýho ani pro člověka ani pro psa, jen to chce se tomu chvíli věnovat a být u toho.

napsal(a):
To je možný, ale nechápu, proč by se do toho mělo tahat slovo "dominance".
napsal(a):
Radím totiž to, co mi připadá nejlepší a co bych udělala já. Že není pes vycepovanej neznamená, že to nejde. Naopak je to příležitost ho to naučit.
Já bych psovi dala povel "vypadni", a pokud by se k malýmu vrátil a chtěl zase nakrývat, poslala bych ho na místo. Pokud by naznačil, že z místa odejde zase za malým, beze slova bych ho přiměla na místě zůstat. Není to nic složitýho ani pro člověka ani pro psa, jen to chce se tomu chvíli věnovat a být u toho.
Tím ale toho psa nic nenaučíte, jen mu znechutíte štěně a bude z něj otrávený. Chce to spojit na pohodu a učit ho, co má dělat, ne ležet na pelechu.
aktevi

XXX.XXX.243.228
Este ste stena iba vcera priniesli, oni sa spoznavaju. Dajte tomu cas, hrajte sa s nimi oboma spolu, mazlite sa rovnako s oboma, chodte na prechadzku s oboma. A teda ako radili skuste ho vykupat, tato rada nic nestoji a mozno to naozaj pomoze.
Horsie to bude ak sa starsi neukludni a vy budete musiet do prace a nechat ich samych.

Nedělala bych z toho zas tak velkou vědu. Prostě to dospělému psu nedovolte. Sundejte ho ze štěněte, jednou, dvakrát, třikrát a důrazně mu vysvětlete že to prostě dělat nebude. Nebojte pochopí to. Můj pes to nedávno taky zkoušel když k nám přišel nový psí člen rodiny, bylo mu to vysvětleno a ted už ho to ani nenapadne
Děkuji všem za rady.
Nemyslím ale, že by náš starší pejsek byl labilní, nebo si zkoušel dominanci.
Je to velice hodný a přátelský pes, jak k lidem, tak k ostatním psům. Nikdy se nepere, ani nemá tendence bitky vyvolávat...dokonce venku ani cizí pejsky, obzvláště štěňata tendence nakrývat nemá... :)
Ke štěněti se chová velice přátelsky, spíše jako pes "dvořící se" háravce..Pokníkává, olizuje mu ouška, zadeček, vrtí celým svým tělem a děsně slintá :)..a nechce žrát :(
Byl to až do včerejška jediný pes naší domácnosti (vždy bezproblémový, skvěle socializovaný, jezdí hodně na psí výstavy, na výlety, bereme ho kam to jen jde..). Nedávno tu měl poprvé fenku na krytí (výstavně velmi úspěšný, čistě zbonitovaný pes) a tak si myslíme, že si to zase spojil, navíc když mi chovatelka potvrdila, že jí doma jedna fenka zrovna hárá..
První noc jsme prožili v klidu, my se štěníkem v ložnici, starší pejsek v obýváku (byť jsme byli připraveni, kdyby starší začal plakat, jít za ním, aby se necítil odstrčený) - oba spali klidně, ani jeden nezaplakal..
Ráno nás starší jen velmi zběžně přivítal a hned se začal zajímat o malého..naskakovat si už v mé přítomnosti příliš netroufá...jen když malý odběhne z mého dohledu..
byli jsme společně venku, to bylo trošku horší, starší pes se nechtěl ani venčit, ale nakonec jsme to taky nějak zvládli..
Zkusím dnes malého vykoupat a ještě vytřít těmi napuštěnými dětskými ubrousky a uvidíme :) Snad se to časem skutečně uklidní..
Držte nám prosím pěsti. Krásný víkend všem.
Tohle je naprosto normální chování psího samce. Pokud potká mladšího psa, většinou dorostence, ukazuje mu naskakováním dominanci ve smyslu: hele, já jsem tady kápo a ty si to laskavě zapiš za uši. Nejshorší je to právě, když se u mladšího začnou budit hormony a dospívá. To je období fakt těžkého otravování. Máme tady takového nového skorobulla v ulici a můj trdloň to na něj zkouší hned, jak se potkáme. A ten mlaďoch, je zase z mého u vytržení a zdrhá za ním, minule pánovi ukousal vodítko. Smála jsem se, že za chvíli to bulla přestane bavit(dospěje) a bude mela. Uvidíme. Zadavatelky pejsa, se také snaží mladého přesvědčit, že velet tomu bude on. Jako by jste neznaly: ohýbaj ma mamko, dokial´ som ja Janko, až ja budem Jano, neohneš ma mamo... Psa bych v klidu usměrňovala, ale nijak to nedramatizovala, ono ho to fakt asi za chvíli přestane bavit, jakmile zjistí, že tohle je ještě vážně prcek a nic od něj nehrozí. A ano, hlavně si s nima společně hrát, aby poznal, že mít psího kámoše je super.
My měli opačný problém. Štěně ovcouna šikanování dospělého bigla. Bigl mel už i bolaky na usich. Vyřešil to prostor kam může "oběť " ale sikanator ne. Pak jsme učili bígla se bránit, ale ne tak aby to vyustilo ve rvacku. Teď jsou už v pohodě a jeden bez druhého nedá ani ránu. :) taky se vysvetlovalo ovcounovi jak si má s biglem hrát, že kousání uši nemůže dělat furt jinak brzo nebude mít bigl uši žádné. :).
jolyha

XXX.XXX.229.101
scylla
napsal(a):
Žádný z našich psů to nikdy štěněti ani mladšímu psovi nedělal, takže mi to vůbec jako normální chování psího samce rozhodně nepřijde.
Tak to se dost divím, při Vašich zkušenostech. Většinou, jak do "smečky" psích samců přibude jeden nový, tak ho v tu chvíli ojíždí všichni, bez ohledu na věk. (aspoň teda u plemen do cca 10ti kg, s většíma zkušenosti nemám). Stejně tak pokud přibude štěně - někteří se krotí, jiní na to jdou jako u dospěláka. Musím teda psát do smečky, protože u nás je vždy pesanů více, ale jinak jsem se s podobným chováním dospělého psa vůči štěněti setkala častěji. Trvalo to pár dní, ideální je nenechat dospěláka aby štěně tímto způsobem otravoval, za den, dva, tři, mu většinou dojde a už je to v pohodě. Pro zadavetele: Takže psa (dospěláka) prostě pacifikujte, převeďte jeho pozornost jinam, na hru, na pamlsky, na povely, co umí...vykoupat štěně neublíží, pokud se k němu chová vyloženě jako k háravé fenečce. Přejde to, jen chce to usměrnit aby se prcek necítil šikanován.
jolyha
napsal(a):
Tak to se dost divím, při Vašich zkušenostech. Většinou, jak do "smečky" psích samců přibude jeden nový, tak ho v tu chvíli ojíždí všichni, bez ohledu na věk. (aspoň teda u plemen do cca 10ti kg, s většíma zkušenosti nemám). Stejně tak pokud přibude štěně - někteří se krotí, jiní na to jdou jako u dospěláka. Musím teda psát do smečky, protože u nás je vždy pesanů více, ale jinak jsem se s podobným chováním dospělého psa vůči štěněti setkala častěji. Trvalo to pár dní, ideální je nenechat dospěláka aby štěně tímto způsobem otravoval, za den, dva, tři, mu většinou dojde a už je to v pohodě. Pro zadavetele: Takže psa (dospěláka) prostě pacifikujte, převeďte jeho pozornost jinam, na hru, na pamlsky, na povely, co umí...vykoupat štěně neublíží, pokud se k němu chová vyloženě jako k háravé fenečce. Přejde to, jen chce to usměrnit aby se prcek necítil šikanován.
Děkuji Vám,
jsme rádi, že v tom nejsme sami :)
Dnes je to již o chlup lepší, v naší přítomnosti už si na malého naskakovat nedovolí, už se i trošku zajímal o míček..
Zatímco ráno byla procházka děsná, odpolední cesta na vycházku už byla bezva, starší si šel i po svém...na cestě zpět, už měl zase tendence, ale šel na řemínek a po pár cuknutích se zklidnil..
Rozhodně nedovolíme, aby malému ubližoval, dopustíme max. očichávání oušek a zadečku..takže momentálně to vypadá tak, že běhá malému těsně bok po boku, nebo za jeho zadečkem.. Jak naznačí zdvihnutí tlapky, hned jej okřikneme..
Už nepíská, jen ještě trochu vzrušením slintá :)
Dnes jsme ještě malého nekoupali, je tu první den, navíc tu bylo ošklivo, tak uvidíme zítra, jak to nebude zase o chlup lepší, půjde mladší do vany a starší hned po něm..Má děsně zaslintané vousy :)
Pěkný večer všem a děkuji za podporu!

scylla
napsal(a):
Žádný z našich psů to nikdy štěněti ani mladšímu psovi nedělal, takže mi to vůbec jako normální chování psího samce rozhodně nepřijde.
Ledacos mezi nebem a zemí je možné : Moje fena zkouší nakrývat kocoura. Docela pravidelně.
Jasně, že ji okřiknu - z chudáka kocoura by byla za chvíli placka.
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Ledacos mezi nebem a zemí je možné : Moje fena zkouší nakrývat kocoura. Docela pravidelně.
Tak u nás to bylo občas opačně, nekastrovanýkocour nám nakrýval kastrovanou fenu. Kocour váha cca 6,5kg, fenka cca 1,8kg. Taky jsem měla obavu, že z ní bude placka. Zklidnit kocoura je poněkud náročnější než psa, ono se jim, potforám kočičím, obecně moc na povely fungovat moc nechce...Nakonec fenka pochopila, že si to bude muset vyřešit sama (samozřejmě v našem dosahu jsme řešili, ale nelze sledovat nonstop), jednou po kocourovi vystartovala, asi ho chytla zubama za citlivější partie... chudák kocour jen mňaučnul, vyškub se, zdrhnul... následná kontrola neodhalila zdravotní problém, škrábanec či kousanec v oné oblasti se nekonal. Nicméně - od té doby má psina pokoj. Tedy většinou, před nedávnem zjistil, že se venku mrouská cizí kočka (naše holky kočičí jsou po kastraci, kocour nee, neb je o něj na krytí zájem, je chovný a nechi mu spáchat újmu dokud nebude nutnost, ven nechodí atd.) psina napřed kulila oči jako že "už zas"? trochu vrkla - pan kocour s omluvou slezl a tvářil se zmateně - jako že vůbec neví co se stalo, že se strašně omlouvá a asi se mu něco divného zdálo, tak si dovolil... bylo to celé strašně úsměvné. Tak čekám až to zkusí zas, zda mu koule zůstanou na místě nebo mu je mailčká naporcuje...
jolyha
napsal(a):
Většinou při příchodu do smečky se očichají a pomocí řeči těla a různých rituálních postojů a gest si řeknou svoje, ale po sobě opravdu nelezou, nikdy po sobě nelezli. Přišlo k nám dost štěňat za poslední roky a nikdy po nich šéf neměl potřebu rajtovat nebo si na nich něco dokazoval, byla vychovávána tolerancí a s láskou. Nevím, čemu se divíte, ono to bude o tom, jestli je šéf vyrovnaný pes na svém místě nebo úchylák, co si potřebuje honit na miminu ego. My měli štěstí na vyrovnané šéfy smečky.
napsal(a):
Našich v současné době 5 psů a 9 koček nemá tyto sklony a za posledních 15 let, co máme víc psů a koček než jednoho, tyto sklony neměl. Feny po sobě lezou v období hárání, jinak je to ani nenapadne, ani psy.
jolyha

XXX.XXX.229.101
scylla
napsal(a):
Většinou při příchodu do smečky se očichají a pomocí řeči těla a různých rituálních postojů a gest si řeknou svoje, ale po sobě opravdu nelezou, nikdy po sobě nelezli. Přišlo k nám dost štěňat za poslední roky a nikdy po nich šéf neměl potřebu rajtovat nebo si na nich něco dokazoval, byla vychovávána tolerancí a s láskou. Nevím, čemu se divíte, ono to bude o tom, jestli je šéf vyrovnaný pes na svém místě nebo úchylák, co si potřebuje honit na miminu ego. My měli štěstí na vyrovnané šéfy smečky.
Jasně, vy prostě máte veškeré psy a zvířectvo vždy zcela dokonalé, od mala vychovávané tolerancí a láskou, což je záležitost plně samospásná a funguje vždy, na vše a okamžitě... Tak za to buďte ráda. Ne každý pes má jen dobré za sebou a ne každý je natolik vyrovnaný, aby vše řešil jejn rituálníma postojema. Holt jsou na světě i psi jiní, buďte ráda, že vy je doma nemáte. Jak vidíte, jiní lidé občas ano - i když je to pes na ostatní zvyklý, socializovaný a dle zadavatelky evidentně na kontakt s jinými psy zvyklý. Přesto "vetřelce" ve svém území nějakým způsobem řeší a nejsou to zrovinka jen rituální postoje. My teda máme dle vašich měřítek úchylného kocoura, večer u telky mu to řeknu. Co on na to - nevím, uvidíme.
jolyha
napsal(a):
Jasně, vy prostě máte veškeré psy a zvířectvo vždy zcela dokonalé, od mala vychovávané tolerancí a láskou, což je záležitost plně samospásná a funguje vždy, na vše a okamžitě... Tak za to buďte ráda. Ne každý pes má jen dobré za sebou a ne každý je natolik vyrovnaný, aby vše řešil jejn rituálníma postojema. Holt jsou na světě i psi jiní, buďte ráda, že vy je doma nemáte. Jak vidíte, jiní lidé občas ano - i když je to pes na ostatní zvyklý, socializovaný a dle zadavatelky evidentně na kontakt s jinými psy zvyklý. Přesto "vetřelce" ve svém území nějakým způsobem řeší a nejsou to zrovinka jen rituální postoje. My teda máme dle vašich měřítek úchylného kocoura, večer u telky mu to řeknu. Co on na to - nevím, uvidíme.
Když nemáte zrovna co rozumného napsat, tak nepište raději nic. Jsem ráda, že nemám doma magory a pokud se ke mně dostanou, je možné jim pomoct. Jen mi vadí lidé, kteří kecají hlouposti a vydávají problémové chování za standard, aby s tím nemuseli nic dělat.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Když nemáte zrovna co rozumného napsat, tak nepište raději nic.
Zrovna vy...
jolyha

XXX.XXX.229.101
scylla
napsal(a):
Když nemáte zrovna co rozumného napsat, tak nepište raději nic. Jsem ráda, že nemám doma magory a pokud se ke mně dostanou, je možné jim pomoct. Jen mi vadí lidé, kteří kecají hlouposti a vydávají problémové chování za standard, aby s tím nemuseli nic dělat.
Já zas nemusím lidi, kteří jsou chytří jak rádio a když chce zadavatel poradit, mají řeči o tom, že u nich doma by se nic takového dít nemohlo. Prostě jste dokonalý jedinec vlastnící dokonalá zvířata a myslím to upřímně - buďte za to ráda. Jiní třeba tolik štěstí nemají, proto se tady ptají jak situaci řešit. Jestli umíte číst, já jim rozhodně neradím nechat to být a neřešit. Pokud vím, radily jsme obě dost podobně - psovi nedovolit to dělat, v tomto chování mu zamezit a vytrvat v tom než si na sebe kluci zvyknou. Rozdíl je v tom, že já píšu, že toto chování je vcelku častým jevem (setkala jsem se s ním u vícero psů různých majietlů, aby to zas nevyznělo, že mám doma úchyláky), kdežto vy, že u Vás se nic podobného stát přece nemůže. Jinak se naše rady ohledně řešení problému nijak moc nelišily. Nikde nepíšu, že má psa nechat a toto chování mu tolerovat.

Když už se tu tak dohadujete : Zeptala bych se Scylly ( vážně bez rýpání - zajímá mě to ) - jakým způsobem převychováte problémového psa, který se k vám dostane a jak dlouho to trvá ?
Z vašich příspěvků mám dojem, že je to u vás otázka pár týdnů a proto by mě zajímalo, jak to děláte.
Zejména mě zajímá pes ubližovaný ( nebudu psát doslova týraný ). Dík.
Zdravím,
tak po dvou dnech je vše v naprostém pořádku. Pes už od rána o štěně téměř neprojevuje zájem, sexuální už vůbec ne, spíše má tendence se ho stranit.. (štěně je veliký divoch, kdežto starší pes spíše klidnější povahy..)Začal zase normálně jíst.
Normálně jsou už spolu, dnes v noci zkusíme už i nezavírat dveře :)
Tak moc a moc díky všem za rady.
Jen pro ty, co si myslí, že je můj pes nějaký labilní nebo úchylný..štěník byl pár dní před tím, než šel k nám v neustálém kontaktu s háravou fenkou, byli spolu zavření v jedné místnosti, aby fenka nebyla sama.
Pravděpodobně tedy její vůní "načichnul" a naše psisko, které před pár měsíci poprvé krylo fenku, si to prostě spojilo..Malý za ty 2 dny od pátku prostě vyčichnul i bez koupání a tak psa už teď nezajímá...
Můj pes nikdy nežil ve smečce, máme jen jeho, jak jsem již psala, postrádá jakékoliv známky agrese ať již k lidem, dětem, tak i psům. Jen ho asi skutečně zmátl ten pach..
I jeho vstřícná a přátelská povaha ke všemu živému nás vedla k tomu, že mu pořídíme kámoše, aby nebyl sám..Krom něj máme ještě dvě čistě bytové kočky, staré kastráty..k nim nikdy sexuální chování neuplatňoval..
Děkujeme všem, co nám radili, teď už bude určitě vše v nejlepším pořádku
Krásné léto všem..Snad se už zítra podaří i nějaká fotka

Dobrá práce!
jolyha
napsal(a):
Mám hodně přátel, kteří mají víc než 3 psy. Nikdy ani u nás ani u nich, starší psy po štěňatech a mladých psech nelezli a nelezou. Za celou dobu, co mám psy, se toto nedělo a ani neděje. Považuju to za normální, spousta lidí to považuje za normální, takže je asi blbost tvrdit, že to je běžné chování vyrovnaného psa. Zkuste si o tom něco zjistit.
napsal(a):
Když už se tu tak dohadujete : Zeptala bych se Scylly ( vážně bez rýpání - zajímá mě to ) - jakým způsobem převychováte problémového psa, který se k vám dostane a jak dlouho to trvá ?
Z vašich příspěvků mám dojem, že je to u vás otázka pár týdnů a proto by mě zajímalo, jak to děláte.
Zejména mě zajímá pes ubližovaný ( nebudu psát doslova týraný ). Dík.
To záleží na spoustě faktorů. Pokud byl pes vychováván násilím bez toho aby se ho snažil někdo pochopit, stačí přestat násilí používat a naučit psa komunikovat a získat si jeho důvěru. To může být otázka několika hodin, jako se podařilo před lety dceři u jedné NO, kterou přivedly na ostnáči majitelky s obvázanýma rukama jako strašnou bestii. Sára večer toho dne zaujala místo postelového mazla mé dcery, které měla do své smrti za dva roky (když přišla, bylo jí 10 let). Také to může trvat několik měsíců - pes o psa.
Pokud je pes vychováván tzv. pozitivní motivací s kašláním na to, co říká pes, mívá tak vymytou hlavu, že je nejdřív nutné ho naučit opět komunikovat a být psem, chovat se jako pes a nečekat na povel k vyvenčení a k jídlu nebo si také o něco říct a naučit ho normálním reakcím a životě v reálném světe. Tam to bývá na delší dobu.
Pokud byl pes týraný a je bázlivý, je to na dost dlouho, zase pes od psa. Tam je to snad nejvíc o správném čtení psa, správných odpovědích, naučit se, jak a kdy se psa dotknout, o práci s hlasem a řečí těla. Někdy se zadaří v řádu týdnů, někdy měsíců.
napsal(a):
Dobrá práce!
Díky!
Zvládli jsme to a jsme tomu moc rádi.
Pokud to někoho zajímá, tak noc úplně v pohodě..starší pes spal klasicky s námi v posteli a malý dole v pelíšku, protože postel máme vysokou a máme strach, aby z ní v noci nespadl a neublížil si..
Vše je tedy perfektní, děkujeme moc všem za podporu
scylla
napsal(a):
Našich v současné době 5 psů a 9 koček nemá tyto sklony a za posledních 15 let, co máme víc psů a koček než jednoho, tyto sklony neměl. Feny po sobě lezou v období hárání, jinak je to ani nenapadne, ani psy.
U nas to samé. Nikdy mi zadny pes na stene nelezl. Ani v dobe puberty, ze by ho tak usmernoval...feny na sebe samozrejme lezou v dobe harani, ale jinak nic. Kocky mi taky nakryvat nikdo ze psu nikdy nechtel.
Možná je to dane tim, ze jsme vzdy meli vic psu ( smečka od 3 do 7 psu s tim, ze nejmensi mela 4,5 kila a největší 65 kg) a tak se nebali o sve postavení jedinacka?
lavacca
napsal(a):
U nas to samé. Nikdy mi zadny pes na stene nelezl. Ani v dobe puberty, ze by ho tak usmernoval...feny na sebe samozrejme lezou v dobe harani, ale jinak nic. Kocky mi taky nakryvat nikdo ze psu nikdy nechtel.
Možná je to dane tim, ze jsme vzdy meli vic psu ( smečka od 3 do 7 psu s tim, ze nejmensi mela 4,5 kila a největší 65 kg) a tak se nebali o sve postavení jedinacka?
Měla jsem dva psy (samce) a ten mírnější(berňák) mi v pubertě začal těžce nakrývat dospívajícího kocoura. Bylo to v noci a já ráno našla kocoura s dodrásaným krkem tak, že jsem myslela, že ho chtěl někdo zabít. Trvalo pár dní, než jsem zjistila, o co jde. Myslíte, že nebyl vyrovnaný, nebo se u něj prostě jen ozvaly hormony? Já bych řekla, že se choval prostě tak, jak mu příroda velela. Nesouhlasím s tím, že to dělá labil(to by byla většina mužského pokolení, že áno ) Scylla sice píše, že její vyrovnaná a s láskou vychovávaná zvířata se tak neprojevujou...a není to právě proto, že prostě nesmí? Kdyby se chovala přirozeně(a bylo jim dovoleno) tak by se dle mého názoru i takhle projevila. Jak jsem X krát psala, chodí k nám háravá sousedovic fena(naštěstí stárne a vypadá to, že konečně dohárává) a můj pes ji nakrývá, dle její libosti. Pokud pak ucítí někde jen náznak hormonů, už to s ním mává. Ale labilem bych to nenazvala, i když v tu chvíli zrovna je jen je to z jiného soudku.
Jedináček nikdy nebyl(až teď, když pominu kočky) a je zvyklý se neustále setkávat s různými psy. Naskakováním si přece běžně psi vyjadřují své postavení, nebo už je jim zakázáno úplně vše? Z toho pak vzniká hafl psů, kteří si prostě nerozumí...

Nakrývání má přece řadu významů a dokazování si postavení je jen jedna z více možností. Další možností je třeba projev přátelství, kdy pes toho druhýho prostě "fakt žere". Je to prostě komunikační prostředek a člověk by měl rozeznat, co to má za význam v tom konkrétním případě, a jestli je potřeba to řešit, zakazovat.
Můj pes má kupříkaldu tendenci naskakovat na mladý psy, a tam je to, jak věřím, čistě pokus o šikanu, honění si trika na slabších, a samozřejmě to patří mezi nepovolené aktivity. Je to pes, kterýmu se nedostalo potřebný socializace v mládí, naopak měl pár horších zážitků plus labilnější povahu, takže ke psům projevuje sklon k agresi ze strachu, a k tomu mi dává smysl i ta snaha něco si dokazovat. Zkušenější a schopnější člověk už by to měl určitě zmáknutý, já na tom pořád ještě pracuju.
jolyha

XXX.XXX.229.101
scylla
napsal(a):
Mám hodně přátel, kteří mají víc než 3 psy. Nikdy ani u nás ani u nich, starší psy po štěňatech a mladých psech nelezli a nelezou. Za celou dobu, co mám psy, se toto nedělo a ani neděje. Považuju to za normální, spousta lidí to považuje za normální, takže je asi blbost tvrdit, že to je běžné chování vyrovnaného psa. Zkuste si o tom něco zjistit.
Mám hodně přátel, kteří mají též 3 psy a více - často i početnější smečky. Většinou pár "svých" psů" dobrovolně pořízených a pak těch, kteří prostě z nějakého důvodu "přišli" a už neměli kam odejít, tak zůstali. Většinou jde o malé psy, do těch cca 10ti kg. Mezi sebou vychází v pohodě, bez konfliktů. Ale když do smečky přibude "nový pesa" - ať už štěně, mlaďas nebo kidně i stařík, je dost časté, že se někteří z psů začnou chovat přesně tím způsobem, že mají nově příchozího tendenci prostě ojíždět. Netvrdím, že se tak vždy chová "šéf" smečky, ale prostě někteří jedinci ve smečce. I když jsou jinak mezi sebou v pohodě a v cizím prostředí, na procházkách apod. se tak k neznámým psům nechovají. Poté, co jsem se tím setkala již mnohokrát, to považuju za vcelku obvyklé chování, stejně tak jako to už nepřekvapí mé známé. Takže je asi blbost tvrdit, že se nic takového neděje. Vzhledem k tomu, jak se ti psi jinak běžně chovají mezi sebou i k psům cizím při běžném kontaktu mimo vlastní území, nemyslím si, že by šlo o nevyrovnané labily. Prostě do smečky přibyl někdo nový a oni mají tendence si mezi sebou vyříkat co a jak. Používají k tomu i toto chování a není to nic divného ani úchylného. Samozřejmě pokud má majitel mozek, tak nikoho nenechá takto vypruzovat, hlídá, zabraňuje tomu, převádí pozornost jinam - dokud si to psi mezi sebou nesrovnají mírnějším způsobem a poněkud "jemnější" komunikací. Ale nebudu tady tvrdit, že se nic podobného neděje, je to úchylné apod., když vím, že se to stává vcelku často. Opět - nevím zda to dělají běžně i větší psi - tam by to možná i vzhledem k fyziologii apod. bylo náročnější a pro toho psa asi i víc fyzicky dřina... ale u prcků je to chování vcelku obyvklé. Když s tím zkušenost nemáte, zkuste si o tom něco zjistit - děje se to, stejně jako z oblohy občas padá voda a občas je na obloze k vidění duha. Kdyby se to nedělo, asi by nikdo neměl důvod tady podobná témata zakládat. Končím, protože tyhle blabla hádky, s prominutím o výkalu, nemaj smysl. Dle vás se nic takového nestává, dle mě ano, víc to nemá smysl pitvat.

Co se týče imitace nakrývání štěňat: - moje štěně se pokoušeli nakrývat 2 zlatí retrývři a jeden baset, hráli si hráli a mezi tím si to zkusili a tak dokola....fenka ještě nehárala.
lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem dva psy (samce) a ten mírnější(berňák) mi v pubertě začal těžce nakrývat dospívajícího kocoura. Bylo to v noci a já ráno našla kocoura s dodrásaným krkem tak, že jsem myslela, že ho chtěl někdo zabít. Trvalo pár dní, než jsem zjistila, o co jde. Myslíte, že nebyl vyrovnaný, nebo se u něj prostě jen ozvaly hormony? Já bych řekla, že se choval prostě tak, jak mu příroda velela. Nesouhlasím s tím, že to dělá labil(to by byla většina mužského pokolení, že áno ) Scylla sice píše, že její vyrovnaná a s láskou vychovávaná zvířata se tak neprojevujou...a není to právě proto, že prostě nesmí? Kdyby se chovala přirozeně(a bylo jim dovoleno) tak by se dle mého názoru i takhle projevila. Jak jsem X krát psala, chodí k nám háravá sousedovic fena(naštěstí stárne a vypadá to, že konečně dohárává) a můj pes ji nakrývá, dle její libosti. Pokud pak ucítí někde jen náznak hormonů, už to s ním mává. Ale labilem bych to nenazvala, i když v tu chvíli zrovna je jen je to z jiného soudku.
Jedináček nikdy nebyl(až teď, když pominu kočky) a je zvyklý se neustále setkávat s různými psy. Naskakováním si přece běžně psi vyjadřují své postavení, nebo už je jim zakázáno úplně vše? Z toho pak vzniká hafl psů, kteří si prostě nerozumí...
Dle meho jen hormony. ;) Za labila bych ho neoznacila. Někteří samecci jsou proste hnani hormony vic nez jini. V puberte je to navic castejsi, to zkousi, co si muzou dovolit, atd. a občas prave i nakryvanim...
Jen proste osobní zkusenost, ze by mi to delal pes na stene nemam, tak proto byla ma odpoved takova, jaka byla.
Mě zase jde jen o to, že se z normálního psího chování dělá úchylárna, či hned mluví o nevyrovnaném psu. Pes očichá Fifince zadek a majitelka se z toho pohoršeně hroutí...to je něco, co z duše nenávidím. Mám rozmazlence(či spíše umazlence) ale poslouchá celkem dobře, výborně zvládá ostatní psy i lidi. I když psi byli vždycky, mí kluci, nebo moje mimi", pořád se snažím, aby měli psí život a nebyli moje hračka, můj sluha..prostě chci, aby si žili, jako pes. Měli psí kamarády(i psí nepřátele ) čichali si kde a co chtějí atd. Samozřejmě tak, aby jsme nebyli okolí na obtíž, nějaké to usměrnění být musí, nežijem na Aljašce
napsal(a):
Já teda nevím, ale když jsem si k 11ti letému retrívrovi pořídila štěně, tak měl zpočátku také tendence ho nakrývat. A labil to opravdu nebyl, že by nevěděl jak se správně chovat ke psům bych taky neřekla. Byl celý život se psema hodně v kontaktu a nikdy s žádným neměl konflikt. Opravdu snad nikdy jsem ho neslyšela na psa byť jen zavrčet, pokud si dovoloval jiný pes na něj tak se podřídil, pokud to zkoušel dál tak ho začal ignorovat a chodil za mnou. Byl hodně submisivní a každému psovi se podřídil, prostě v tomhle byl fakt pohodovej.
Když štěně nakrýval tak jsem mu vždycky dala najevo, že tohle dělat nebude, okřikla ho. Pochopil to rychle.
MIKI123
napsal(a):
Díky!
Zvládli jsme to a jsme tomu moc rádi.
Pokud to někoho zajímá, tak noc úplně v pohodě..starší pes spal klasicky s námi v posteli a malý dole v pelíšku, protože postel máme vysokou a máme strach, aby z ní v noci nespadl a neublížil si..
Vše je tedy perfektní, děkujeme moc všem za podporu
Fotečka by nebyla? kníračů je jako šafránu a mimi jsem neviděla věčnost.
Pořídili jsme si stene z útulku 4 měsíční většího plemene, doma máme ročního civavaka. Máme stejný problém, jen s tím rozdílem, ze byl z útulku tak špinavý, ze jsme ho vykoupali hned. Nas pejsek na nej ze zacatku žárlil a karal ho, ale od včerejška se snaží si s nim hrát a najednou ho začal nakryvat a nic jiného ho nezajímá. Pošleme ho na místo a on jde, ale jakmile přijdou do kontaktu tak chce znovu. Slyšela jsem, ze to muže byt tím, ze mu ukazuje dominanci, nebo také tím, ze si neumí hrát tak to jednoduše děla takhle. Někde jsem nasla, ze to je nevyrovnal u povahou a nezmění se to. S námi si hraje suprove, jen s novým Hafanem ne. Nevim jestli to neni tím, ze je větší nez on.
Nenechte nevychovaného čivaváka štěně kárat ani nakrývat, vy jste tam od toho, abyste štěněti zajistila klid a pohodu, když jste si ho pořídila a nevychovaného úchyla nenechala ho otravovat. Chce to obojek a permanentní vodítko a při každém náznaku nevhodného chování ze strany čivaváka ho za to vodítko odvést a nevhodné chování mu nedovolit. Proč jste si pořizovala štěně, když máte nevychovaného staršího psa? Jak k tomu to štěně přijde.
jolyha
napsal(a):
Vím, že je to stará diskuze, ale teda musím se přiznat, že jsem to taky nikdy doma neviděla. A to tudy těch psů prošlo opravdu stovky... Že by mi slušně vychovanej pes obtěžoval štěně. To vůbec..
Jedinej, kdo má tendence někoho neustále až ujetě nakrývat, bývají mladí rozmazlení samci, kteří byli ve svém původním domově postaveni na nějakej piedestal slávy a nekonečného obdivu a myslí si osobě, že oni jsou ti nej na světě a oni si mohou dovolit naprosto cokoliv. Což jim tady teda velice rychle vysvětlím...
Civavak v žádném případě neni nevychovany, ten pes poslechne na slovo. Na povel ne i na povel na místo, sedni atd. V tomto případě kdy začne nakryvat stene samozřejmě také zasahujeme, ale ptala jsem se spíše na to, proc to děla. Skoro jste ted napsala, ze si pořizují stene proto, aby ho nas pes nakryval což je trapné. To nikdo netušil, ani my... pokud nejsme doma a jsou spolu, neuhlídam je. Neni to civava která spí v posteli, nebo smí vsechno.