Dobrý večer,
chceme si s přítelem pořídit psa středního plemene, který by byl vhodný do bytu a co je důležitější vhodný pro začátečníka. Rádi chodíme na delší výlety a chceme s pejskem chodit na cvičák. Rádi bychom zkusili i nějaký psí sport. Upřednostnili bychom, kdyby byl pejsek přizpůsobivý a nevadily by mu děti. Oba pracujeme, ale já mám práci blízko bytu, takže by nebyl problém během polední přestávky pejska vyvenčit.
Předem děkuji za tipy.
Zkuste si projít starší diskuse, třeba tuto:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3217967/jakeho-psa#a3218389
Tam najdete konkrétní tipy na plemeno, potřebné rady, jak postupovat při výběru, a na co si dát pozor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jednoznačně hlasuji pro středního knírače p+s. Přizpůsobivý, výlety milují, k dětem ohleduplní - radila bych fenku, i na cvičáku může excelovat.
Někomu se může zdát úprava srsti překážkou. Ale - po úpravě srsti dál nelíná, nemáte chlupy po bytě - a to za to stojí.

A nebo střední pudl ( i velký) - plemeno opomíjené pro dřívější módnost a zaplavení měst všemožnými karikaturami bez PP. A přitom plemeno živé, sportovní, ovladatelné, do bytu přiměřeně velké - a opět - po úpravě nelínající ( a věřte, že vím o čem mluvím - ze současného AUO je chlupato pořád a všude ! a okamžitě ).
Od kud jste? Co zajít na nějakou výstavu psů? Bude tam spousta plemen, řada chovatelů, a i majitelé Vám odpoví na otázky ohledně povahy plemene - http://www.cmku.cz/cz/vystavy-137 - Určitě bych navštívila národní a mezinárodní výstavy.
Ci aktivity stacia je z popisaneho tazko povedat. "Psi sport" a "cvicak" je velmi neurcite, moze to znamenat hocico od toho ze pes robi 3x denne kolecko okolo domu a raz za tyzden ide na hodinu na cvicak, az po to ze clovek vybranemu sportu prepadne, treningy takmer kazdy den a doma uz budete len zakopavat o spiaceho psa.
Inak plemien vhodnych pre zaciatocnika je milion, skor si najdite nejakych favoritov (vzhladom, povahou) a potom vam moze niekto poradit ci su vhodne alebo nie, pripadne co je este podobne.
Lebo na takto vseobecne zadane poziadavky je naj odpoved - nejaky mily krizencek z utulku alebo docasky
awake
napsal(a):
Od kud jste? Co zajít na nějakou výstavu psů? Bude tam spousta plemen, řada chovatelů, a i majitelé Vám odpoví na otázky ohledně povahy plemene - http://www.cmku.cz/cz/vystavy-137 - Určitě bych navštívila národní a mezinárodní výstavy.
Bydlím v Praze, takže by snad mohla klapnout nějaká výstava. Moc děkuji.
Ano, vím, že to jsou celkem obecné požadavky. Bude to náš první pes, takže moc se v psích sportech neorientujeme. Já bych rozhodně chtěla psa vycvičit na zkoušku ZZO, pokud to půjde. Nejsem moc sportovní typ, ale pořízením psa bych to trošku chtěla změnit. Přítel běhá a na rozdíl ode mě je víc sportovně založený. Starost o psa by ale byla z větší části na mně.
Na psa z útulku si netroufáme, chtěli bychom psa s PP.

Renema
napsal(a):
Ano, vím, že to jsou celkem obecné požadavky. Bude to náš první pes, takže moc se v psích sportech neorientujeme. Já bych rozhodně chtěla psa vycvičit na zkoušku ZZO, pokud to půjde. Nejsem moc sportovní typ, ale pořízením psa bych to trošku chtěla změnit. Přítel běhá a na rozdíl ode mě je víc sportovně založený. Starost o psa by ale byla z větší části na mně.
Zkoušku ZZO uděláte s téměř každým psem. snad s výjimkou basenjiho nebo tak.

Dost dobře si nedovedu představit salašníka v bytě ( už ten název trochu napovídá, kam ten pes patří ), snad jen entlebušský - ale zas nevím, jak jednoduchý je na výchovu.
Do bytu bych z větších psů viděla krátkosrstou kolii, českého strakatého, německého pinče
( ale ten už vůbec není jednoduchý na výchovu ).
Také trochu záleží na tom, kde v Praze. Praha je Karlák i Divoká Šárka.

OUT :
http://zvirata.hyperinzerce.cz/kniraci/inzerat/10092377-stredni-knirac-p-s-nabidka-ostrava-mesto/
Jak se někomu může nelíbit knírač

napsal(a):
Dost dobře si nedovedu představit salašníka v bytě ( už ten název trochu napovídá, kam ten pes patří ), snad jen entlebušský - ale zas nevím, jak jednoduchý je na výchovu.
Do bytu bych z větších psů viděla krátkosrstou kolii, českého strakatého, německého pinče
Neznám žádného normálního českého strakatého, všechno jsou to hyperaktivní příšery. neznám jedinou normální krátkosrstou kolii, ty zase znám jen labilní a bojácné. a německý pinč, no, ten teda fakt není jednoduchý na výchovu.
napsal(a):
Bydlíme v Troji. Je to celkem klidná lokalita. Kousek máme Čimický háj, Ďáblický háj, Draháň, Stromovku, kde je i cvičák.
Dobrá, tak salašníka raději ne.

Renema
napsal(a):
Bydlíme v Troji. Je to celkem klidná lokalita. Kousek máme Čimický háj, Ďáblický háj, Draháň, Stromovku, kde je i cvičák.
Dobrá, tak salašníka raději ne.
Na mě nemusíte dát . Vyberte si psa, který se vám líbí, pak pozjišťujte o plemeni všechno, co se dá, pak pár jedinců okoukněte na živo a pak dobře vyberte. Hodně štěstí.
Troja je super lokalita.
Tak on "salašník" není až tak moc střední plemeno (psala jste v úvodu, že chcete " psa středního plemene, který by byl vhodný do bytu" (ASP víc jak 50cm, BSP víc jak 60 a hlavně - ty chlupy, do bytu! Snad jedině ten ESP, ten je proti nim mrňous Tedy - záleží, co je pro vás ještě "střední" a co už velké...
Osobně bych vybírala spíš z krátkosrstých psů (a nebo polodlouhá srst).
"kdyby byl pejsek přizpůsobivý a nevadily by mu děti" - tak to bude záležet čistě na vás, jak si psa vychováte, takový bude. Přestože se např. o retrívrech říká, jací jsou to miláčci k lidem, poznala jsem dost "bestií"...
Zkuste víc specifikovat tu velikost, protože obecně se mezi "střední" plemena řadí jak borderteriér, tak třeba Čv...
napsal(a):
Na mě nemusíte dát . Vyberte si psa, který se vám líbí, pak pozjišťujte o plemeni všechno, co se dá, pak pár jedinců okoukněte na živo a pak dobře vyberte. Hodně štěstí.
Troja je super lokalita.
Já vím, že nemusím , ale jelikož jsme začátečníci, necháme si rádi poradit, protože nechceme udělat chybu v tom, že bychom pak pejska nezvládli. Chceme, aby byl pejsek přizpůsobivý, když bude u nás nějaká nemoc, aby se nezbláznil, když ho pouze vyvenčíme.
Jak už jsem psala, líbí se mi entlebušský salašnický pes, krátkosrstá kolie...

..." neznám jedinou normální krátkosrstou kolii"...
Tedy Bodlinko, kde žijete ? Kraťandu jsme měli v rodině - super fenečka, vodítko na ni nebylo potřeba, bázlivá, nervní nebyla.
Potkávám 3 kraťandy - i v té trojici bez vodítek, vychované na mrknutí.
O německých pinčích s vámi souhlasím. Názor na českého strakáče mě překvapuje, ale neberu vám ho.
xchipsy
napsal(a):
Tak on "salašník" není až tak moc střední plemeno (psala jste v úvodu, že chcete " psa středního plemene, který by byl vhodný do bytu" (ASP víc jak 50cm, BSP víc jak 60 a hlavně - ty chlupy, do bytu! Snad jedině ten ESP, ten je proti nim mrňous Tedy - záleží, co je pro vás ještě "střední" a co už velké...
Osobně bych vybírala spíš z krátkosrstých psů (a nebo polodlouhá srst).
"kdyby byl pejsek přizpůsobivý a nevadily by mu děti" - tak to bude záležet čistě na vás, jak si psa vychováte, takový bude. Přestože se např. o retrívrech říká, jací jsou to miláčci k lidem, poznala jsem dost "bestií"...
Zkuste víc specifikovat tu velikost, protože obecně se mezi "střední" plemena řadí jak borderteriér, tak třeba Čv...
Ono je to asi opravdu o tom, co už je považováno za střední a velké plemeno. Osobně si myslím, že střední plemeno tak 40-50 cm.
HelenaRouleová

XXX.XXX.166.148
napsal(a):
..." neznám jedinou normální krátkosrstou kolii"...
Tedy Bodlinko, kde žijete ? Kraťandu jsme měli v rodině - super fenečka, vodítko na ni nebylo potřeba, bázlivá, nervní nebyla.
Potkávám 3 kraťandy - i v té trojici bez vodítek, vychované na mrknutí.
O německých pinčích s vámi souhlasím. Názor na českého strakáče mě překvapuje, ale neberu vám ho.
Mě by taky zajímalo, docela možná i konkrétněji info k větě "neznám jedinou normální KK, všechny jsou labilní a bázlivé" :)
Jsem majitkou jedné z nich a troufám si říct, že jich znám co běhají po ČR poměrně hodně osobně a z nich není bázlivá ani jedna a už vůbec ne labilní, bez PP jedinci se u nás nevyskytují, tak marně přemýšlím se kterou jste se Bodlinko setkala?
Zadavatelce nechci podsunovat plemeno, které vlastním, ale pokud se Vám vzhledově kraťanda líbí, nebála bych se začít se porozhlížet po pražských majitelích (třeba přes FB forum Krátkosrstá kolie), je jich tam poměrně dost a dát si třeba jen pokec schůzku, abyste viděla kraťandu na živo při běžné vychajdě.
Nebo zkrátka užít podobný postup u jiného plemene, které se Vám vlastnostmi a vzhledem líbí.
Co se týče jediné věci, která by mohla u kraťandy vadit je jejich ukecanost.
HelenaRouleová
napsal(a):
Mě by taky zajímalo, docela možná i konkrétněji info k větě "neznám jedinou normální KK, všechny jsou labilní a bázlivé" :)
Jsem majitkou jedné z nich a troufám si říct, že jich znám co běhají po ČR poměrně hodně osobně a z nich není bázlivá ani jedna a už vůbec ne labilní, bez PP jedinci se u nás nevyskytují, tak marně přemýšlím se kterou jste se Bodlinko setkala?
Zadavatelce nechci podsunovat plemeno, které vlastním, ale pokud se Vám vzhledově kraťanda líbí, nebála bych se začít se porozhlížet po pražských majitelích (třeba přes FB forum Krátkosrstá kolie), je jich tam poměrně dost a dát si třeba jen pokec schůzku, abyste viděla kraťandu na živo při běžné vychajdě.
Nebo zkrátka užít podobný postup u jiného plemene, které se Vám vlastnostmi a vzhledem líbí.
Musím přiznat, že kraťanda se mi líbí. O jejich upovídanosti jsem četla. Jen si nejsem jistá, zda pro nás nebude příliš temperamentní, ale ono asi hodně záleží na konkrétním spojení. Děkuji za tip.

HelenaRouleová
napsal(a):
No, ten nejmíň použitelný ze všech je nějaký Aidan, ale znám ještě další tři. Praha, Praha-Západ, Berounsko. Jako je možný, že existují i normální kolie, ale já osobně bych si na základě těch co znám kraťandu nepořídila ani za zlaté prase.

napsal(a):
No, ten nejmíň použitelný ze všech je nějaký Aidan, ale znám ještě další tři. Praha, Praha-Západ, Berounsko. Jako je možný, že existují i normální kolie, ale já osobně bych si na základě těch co znám kraťandu nepořídila ani za zlaté prase.
Taky znám jednoho, který je klidný, hodný - má ale jednu vadu - je to rváč a lovec - u KK chyby celkem nevídané. Ale to je tím, že jeho majitel je názoru, že pes se nevychovává ( natož aby se cvičil ) a je třeba mu dopřáti přirozený psí život. Ale ani ten není labil a nervní hyperaktiv.
Fakt bych řekla, že máte smůlu na debilní psy - nebo spíš majitele. Určitě je větší procento těch dobrých KK.

napsal(a):
OUT :
Ještě bych se zeptala : Neznáte je z ordinace ?
Kdysi jsme na veterině "byli na řadě" po krásném NO. Ordinace počůraná, zedrápané dveře, na pomoc povolán kolega "od vedle", drželi ho 3. A to nebyl zákrok hodný strachu, jednalo se o obyčejné očkování.
Mám si snad proto myslet, že NO jsou labilové a bázlivci?

napsal(a):
OUT :
Ještě bych se zeptala : Neznáte je z ordinace ?
Kdysi jsme na veterině "byli na řadě" po krásném NO. Ordinace počůraná, zedrápané dveře, na pomoc povolán kolega "od vedle", drželi ho 3. A to nebyl zákrok hodný strachu, jednalo se o obyčejné očkování.
Mám si snad proto myslet, že NO jsou labilové a bázlivci?
No, jezdím za pacienty domů. pokud krátkosrsté kolie nemají v povaze nepřetržité hysterické štěkání po dobu přítomnosti návštěvy v domě...

A ordinace neznamená automaticky, že se tam všichni psi chovají jako blázni. naopak, naprostá většina psů to zvládá bez problémů, někteří se i vyloženě těší, protože ví, že máme hromadu piškotů. pak je největší skupina těch, co teda nejsou nadšení, ale vydrží to. pár pejsků, kteří se bojí, ale mají třeba za sebou nějaký nepříjemný zákrok, tam to člověk bere. takže ano, pokud NO kvůli očkování zboří ordinaci, je to labil a bázlivec.
Renema
napsal(a):
Po pravde dobre a peclive vybrany pes z utulku je vetsi sazka na jistotu nez stene vychovavane zacatecnikem. Tim vubec netvrdim, ze zacatecnik vychova automaticky psa spatne, naopak muze nadsenim, ochotou se psem pracovat a venovat se, ucit se spolu predcit kdejakeho zaslouzileho pejskare a dosahnout lepsich vysledku, ale zda jste takovy typ zacatecnika ted jeste nevite. Mozna oano, mozna ne.
Ale pejsek z utulku, pokud nepodlehnete prvnim smutnym ocim a budete uvazovat racionalne a vedet, co od psa chcecet a co vy naopak jste ochotna nabidnout jemu, navstivite vice psu, vezmete si s sebou nekoho jako poradce, muze byt opravdu vetsi sazka na jistotu, jakkoli se vam to nemusi zdat.
V utulcich si opravdu muze vybrat kazdy, co chce, maleho, velkeho, guacaka i raketu, hlidace i takoveho, co zlodejum pomuze nosit lup do dodavky.
Doporučila bych nezaslouženě opomíjenou bearded kolii. Velice přítulná, kamarádská, snadno cvičitelná, děti milující, pro začínající pejskaře vhodná. Může odrazovat tím svým kožichem, ale péče není zas tak náročná a jak už na zdejších diskusích mnohokrát zaznělo, dlouhé chlupy se uklízí snáz než zabodané krátké jehly.
Gerhild
napsal(a):
Doporučila bych nezaslouženě opomíjenou bearded kolii. Velice přítulná, kamarádská, snadno cvičitelná, děti milující, pro začínající pejskaře vhodná. Může odrazovat tím svým kožichem, ale péče není zas tak náročná a jak už na zdejších diskusích mnohokrát zaznělo, dlouhé chlupy se uklízí snáz než zabodané krátké jehly.
Chlupy - jehly nejsou problém, koberce nemáme

Renema
napsal(a):
Dobrý večer,
chceme si s přítelem pořídit psa středního plemene, který by byl vhodný do bytu a co je důležitější vhodný pro začátečníka. Rádi chodíme na delší výlety a chceme s pejskem chodit na cvičák. Rádi bychom zkusili i nějaký psí sport. Upřednostnili bychom, kdyby byl pejsek přizpůsobivý a nevadily by mu děti. Oba pracujeme, ale já mám práci blízko bytu, takže by nebyl problém během polední přestávky pejska vyvenčit.
Předem děkuji za tipy.
Divná doba. Toto je už x-tý dotaz na stejné téma - chceme psa, ale nevíme jakého.
Je to jak dotaz - jdu na ples, jaké si mám vzít šaty?
Já když jsem chtěla psa, tak jsem přesně věděla, proč ho chci, jakého chci a proč zrovna to plemeno. Měla jsem nastudovanou tehdy dostupnou literaturu, orientovala jsem se v tehdejších CHS a plemenících tohoto plemene.

napsal(a):
Divná doba. Toto je už x-tý dotaz na stejné téma - chceme psa, ale nevíme jakého.
Já když jsem chtěla psa, tak jsem přesně věděla, proč ho chci, jakého chci a proč zrovna to plemeno. Měla jsem nastudovanou tehdy dostupnou literaturu, orientovala jsem se v tehdejších CHS a plemenících tohoto plemene.
Když se zadavatelky zastanu : těch plemen nebylo tolik.
Pracák - zpravidla NO
Gaučák : oni vlastně gaučáci moc nebyli
Pes vesnický : často špicoidní nebo smetákoidní voříšek
A pak lovečáci a ty si pořizovali ti, co se ptát nemuseli a věděli, co chtějí.
A u těch méně běžných plemen to také bylo o dostupnosti.
A můžu se zeptat, jaké plemeno jste měla vybrané, jestli jste si ho pořídila a zůstala u něj ?
Do bytu mně by tedy dlouhosrsté plemeno hodně odrazovalo. Nejen, že tedy nemám zálibu ve vyčesávání kvanta chlupů, ale vidím hlavně to praktické hledisko: kolik dní v roce je sucho? Buď prší, nebo je rozbředlý sníh. Se psem musím nejméně 3x denně ven, takže je pokaždé jako prase, nestačí jen otřít hadrem "podvozek" (jako u hladkosrstého), ale prakticky skončí celý ve vaně. Což hladkosrstý pes někdy taky, ale je tady další věc: jak dlouho bude schnout bearded kolie a jak dlouho boxer? A abych 3x denně psa fénovala... no, není to můj šálek kávy. To už raději ty krátké chlupy všude. Za mne dalmatin - dnes opomíjené plemeno a je to škoda.

Už jsem to psala : co se srsti týče, jsou nejlepší psi, kteří se upravují, psi kudrnatí a hrubosrstí.

napsal(a):
Když se zadavatelky zastanu : těch plemen nebylo tolik.
Pracák - zpravidla NO
Gaučák : oni vlastně gaučáci moc nebyli
Pes vesnický : často špicoidní nebo smetákoidní voříšek
A pak lovečáci a ty si pořizovali ti, co se ptát nemuseli a věděli, co chtějí.
A u těch méně běžných plemen to také bylo o dostupnosti.
A můžu se zeptat, jaké plemeno jste měla vybrané, jestli jste si ho pořídila a zůstala u něj ?
Plemen se v republice chovalo méně, ale výběr byl víc než slušný Některá plemena se časem přestala chovat, jiná začala... Přístup zadavatelů takových dotazů není zapříčiněn dnešním velkým výběrem plemen, ale tím, že navzdory mnohem větší dostupnosti informací si nejsou schopni sami informace vyhledat a získané poznatky zkompletovat a vyhodnotit.
Co jsou gaučáci? Malá společenská plemena? Ta byla vždycky, dokonce se některá chovala v hojnějším počtu než dnes.
Lovecká plemena si pořizovali myslivci, tedy ti, co byli schopni psovi poskytnout práci, ke které byl šlechtěn, a ne pipiny, které si pořídí výmara nebo maďara ke kočárku do parku.
Chtěla jsem moc NO, líbili se mi, s jedním půjčeným od spolužáka jsem cvičila, poslušnost. Další plemena, která se mi tehdy líbila - velký knírač, boxer, briard,.. Naši psa nechtěli, já jsem ve čtrnácti neměla ani pětistovku na psa bez PP (tehdy bych ho brala všema deseti), A tak jsem shodou náhod získala asi ročního křížence NO a asi kolie. Cvičila jsem s ním, trávila každou volnou chvilku, jezdila na vandry, Když dožil, měla jsem psy jiných plemen,... NO jsem si už nikdy nepořídila, a už ani nepořídím.

napsal(a):
Plemen se v republice chovalo méně, ale výběr byl víc než slušný Některá plemena se časem přestala chovat, jiná začala... Přístup zadavatelů takových dotazů není zapříčiněn dnešním velkým výběrem plemen, ale tím, že navzdory mnohem větší dostupnosti informací si nejsou schopni sami informace vyhledat a získané poznatky zkompletovat a vyhodnotit.
Co jsou gaučáci? Malá společenská plemena? Ta byla vždycky, dokonce se některá chovala v hojnějším počtu než dnes.
Lovecká plemena si pořizovali myslivci, tedy ti, co byli schopni psovi poskytnout práci, ke které byl šlechtěn, a ne pipiny, které si pořídí výmara nebo maďara ke kočárku do parku.
Chtěla jsem moc NO, líbili se mi, s jedním půjčeným od spolužáka jsem cvičila, poslušnost. Další plemena, která se mi tehdy líbila - velký knírač, boxer, briard,.. Naši psa nechtěli, já jsem ve čtrnácti neměla ani pětistovku na psa bez PP (tehdy bych ho brala všema deseti), A tak jsem shodou náhod získala asi ročního křížence NO a asi kolie. Cvičila jsem s ním, trávila každou volnou chvilku, jezdila na vandry, Když dožil, měla jsem psy jiných plemen,... NO jsem si už nikdy nepořídila, a už ani nepořídím.
Dík za obsažnou odpověď.
Také v našem výběru byl NO, pak erdel a irský terier. Ale v mém dětství byl pro městské dítě pes prakticky nedostupný.

napsal(a):
Dík za obsažnou odpověď.
Také v našem výběru byl NO, pak erdel a irský terier. Ale v mém dětství byl pro městské dítě pes prakticky nedostupný.
Znám to. Bydleli jsme v bytě, a do bytu pes přece nepatří (tehdy podle našich). A tak jsem psa musela mít u tety na dvoře u domku asi kilák od bytu. Každý den po příchodu ze školy jsem mu nachystala žrádlo, to vzala v kastrolu do tašky, pěšky nebo na kole se přesunula k tetě, aspoň dvě hodiny jsem byla venku se psem, po příchodu jsem ohřála žrádlo, nakrmila, vyměnila vodu a frčela domů. Omlouvala mne jen horečka. Byla to krásná doba.
napsal(a):
Znám to. Bydleli jsme v bytě, a do bytu pes přece nepatří (tehdy podle našich). A tak jsem psa musela mít u tety na dvoře u domku asi kilák od bytu. Každý den po příchodu ze školy jsem mu nachystala žrádlo, to vzala v kastrolu do tašky, pěšky nebo na kole se přesunula k tetě, aspoň dvě hodiny jsem byla venku se psem, po příchodu jsem ohřála žrádlo, nakrmila, vyměnila vodu a frčela domů. Omlouvala mne jen horečka. Byla to krásná doba.
Měla jsem to podobně - a taky na to ráda vzpomínám. My sice bydleli v RD, ale mezi paneláky, naši nechtěli psa ani tam. Sama s vlčákem od tety jsem se toulala po okolních lesích - dnes věc celkem nevídaná, když rodiče vozí děti i do školy, aby se jim nic nestalo. Já většinou v tom lese ani nikoho nepotkávala. Byla jsem se tam podívat po více než 30 letech a všechno bylo jinak - plno psů, lidí, cyklostezka... konec klidu.

koňadra
napsal(a):
Měla jsem to podobně - a taky na to ráda vzpomínám. My sice bydleli v RD, ale mezi paneláky, naši nechtěli psa ani tam. Sama s vlčákem od tety jsem se toulala po okolních lesích - dnes věc celkem nevídaná, když rodiče vozí děti i do školy, aby se jim nic nestalo. Já většinou v tom lese ani nikoho nepotkávala. Byla jsem se tam podívat po více než 30 letech a všechno bylo jinak - plno psů, lidí, cyklostezka... konec klidu.
Ano, dnes je všechno jinak. Tam, kde člověk nepotkal živáčka, je to jak na Václaváku...

Renema
napsal(a):
Chlupy - jehly nejsou problém, koberce nemáme
Tak teď ještě abyste si k beardedce pořídila ovečky
napsal(a):
Nezlobte se, ale o komentáře podobného typu nestojím. Jsme začátečníci. Raději se poptám zde zkušenějších, než bych si pořídila psa, na kterého si ze začátku budu myslet, že stačím, ale opak bude pravdou. Nastudováno samozřejmě máme a pořád studujeme. Plemen je nepřeberné množství, takže se v tom občas ztrácíme.

Renema
napsal(a):
Nezlobte se, ale o komentáře podobného typu nestojím. Jsme začátečníci. Raději se poptám zde zkušenějších, než bych si pořídila psa, na kterého si ze začátku budu myslet, že stačím, ale opak bude pravdou. Nastudováno samozřejmě máme a pořád studujeme. Plemen je nepřeberné množství, takže se v tom občas ztrácíme.
Chápu, že o takové komentáře nestojíte. Každý jsme byli začátečníci a mnozí z nás začínali s kynologií v době, kdy kynologické literatury bylo pomálu a sehnat informace bylo mnohonásobně těžší než dnes, kdy je literatury z celého světa dostatek a máte k dispozici internet. Přesto jsme si dokázali informace vyhledat a na jejich základě se rozhodnout. Popravdě, já jsem dlouho před pořízením psa věděla co chci a proč. A to jsem byla v podstatě dítě. Vy jste dospělá a bezradná. Tak se zkuste sama/sami zorientovat mezi plemeny, navštivte nějaké větší výstavy, zajděte na cvičák, promluvte si s majiteli a chovateli psů plemen, která vás zaujmou, vyhledejte si o těchto plemenech informace v literatuře i na internetu. Prostě buďte aktivní, nečekejte pasivně, co vám lidi, kteří vás vůbec neznají, doporučí.
napsal(a):
Neznám žádného normálního českého strakatého, všechno jsou to hyperaktivní příšery. neznám jedinou normální krátkosrstou kolii, ty zase znám jen labilní a bojácné. a německý pinč, no, ten teda fakt není jednoduchý na výchovu.
Šznám pár strakáčů a nejsou to hyperaktivní příšery. Co mi teda vadilo bylo u jedný feny a pak u jednoho psa - lovecká - a to trvrdá lovecká -vášeň. Jak to má obecně strakatá populace s lovením to nevím. Kolie krátkosrstý znám - taky pár a krom jednoho psa mi nepřijdou nijak labilní - to mě překvapuje. S pinčem souhlasím, to jsou šílenci

Pinč bych řekla hrozný pes strakáči co znám, uštěkaní magoři se silným loveckým pudem, vždyt v sobě mají bígla. Kratandy co znám, nevím, mě to nejsou sympatičtí psi, bohužel znám taky kousavé labily. Co stafbulík, nelíbí se vám ? V rodině jich pár máme, řekla bych ideální pes pro začátečníka, hodí se skoro na všechno canisterapií počínaje a lovečinou konče, jsou inteligentní, velikost akorát, ideální pes do rodiny.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Ještě by teoreticky šel do úvahy kokršpaněl, velký neměcký špic, polský ovčák nížinný (a jiní chundelatí ovčáci, je jich skutečně přehršel) a bedlingtonterier. A kolie je i dlouhosrstá. :).
Osobně bych si do bytu chlupáče nepořizovala. Několik let jsme takhle bydleli s NO nalezencem a pokud bylo venku horší (nemuselo být vyloženě hnusné počasí, tak to bylo peklo. Ve finále si člověk myslel, jak dobře psa opucoval a až uschne a otřepe se, slyšíte jen písek a podobný neřád šustící po zdi... Kratší srst je v tomhle mnohem snáze udržovatelná.

xchipsy
napsal(a):
Osobně bych si do bytu chlupáče nepořizovala. Několik let jsme takhle bydleli s NO nalezencem a pokud bylo venku horší (nemuselo být vyloženě hnusné počasí, tak to bylo peklo. Ve finále si člověk myslel, jak dobře psa opucoval a až uschne a otřepe se, slyšíte jen písek a podobný neřád šustící po zdi... Kratší srst je v tomhle mnohem snáze udržovatelná.
No když máte doma koberce a dva dobrmany, tak je pravda, že "otření" nebo vykoupání takového psa je jednodušší, ale všude v kobercích a v čalounění jsou zapíchaný jejich chlupy a jde to z nic blbě dolu, zatímco delší srst jde v pohodě vysát vysavačem...
Každý typ srsti má asi své klady a zápory..
napsal(a):
No když máte doma koberce a dva dobrmany, tak je pravda, že "otření" nebo vykoupání takového psa je jednodušší, ale všude v kobercích a v čalounění jsou zapíchaný jejich chlupy a jde to z nic blbě dolu, zatímco delší srst jde v pohodě vysát vysavačem...
Každý typ srsti má asi své klady a zápory..
Tak to každopádně