Všechny diskuze zde na toto téma jsou už staršího data vydání, to ještě u nás toto plemeno nebylo vůbec rozšířeno. Předpokládám, že dnes už je více lidí, co ho vlastní, zajímaly by mne zkušenosti s tímto plemenem.
Chce si ho pořídit kamarád - má obrovskou zahradu, pastvinu, pár ovcí, drobné hospodářství. Chce ho jako hlídacího psa. Já znám jen jednoho anatola - asi roční fenu, ale to je totální trouba. Když je zavřená v kotci a někdo přijde na dvůr, tak se ani nezvedne, natož, aby štěkala. Když je na volno, tak se s každým chce družit. Zloděje by nejspíš ulízala k smrti. Jinak je to pastevec svojí povahou - poslechne, když uzná za vhodné. Nicméně venku chodí mimo civilizaci na volno, neutíká, mezi lidmi chodí na vodítku - ale právě proto, že se chce s každým družit a ne každý by měl pro ni pochopení. Majitelka doufá, že až její fenka vyspěje, tj. ve dvou letech, hlídat bude, ale zatím to na to vůbec nevypadá.
Vím, že je tady většina majitelů KAO, SAO a šarplaninců a ačkoliv to jsou také pastevci, zajímají mne zkušenosti právě jen s anatolem.
Omlouvám se, že vstupuju do diskuze bez osobní zkušenosti s plemenem, ale co jsem slyšela od majitelky psa a vyčetla z charakteristik, anatol je hodně pozdní plemeno, které dospívá ve dvou až třech letech, takže roční pes klidně může být totální trouba a hlídat téměř jistě ještě nebude. Pokud se nepetu, je to obvyklé i u ostatních pastevců.
Sousedi mají anatola štěně bez PP teda, ale je mu něco málo přes půl roku, už přerostl našeho ovčouna (70 KV) a už tak měsíc se učí hlídat. Sem tam štěká, hlavně když řvou ti naši a vyjímečně mají na koho řvát. :)
Potkala jsem anatola snad 2x na cvičáku. Pro paničku (drobná slečna a pes jak hora) by i dýchal, ale poslušnost jen když on to vyhodnotil jako vhodné. A prý hlídal dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Znala jsem jen jednu fenu anatola...měla jí mamka mojí kamarádky...doma měli zvěřinec, ke všem zvířatům byla super, k dětem bezva, k návštěvám se chovala přátelsky, těžko soudit...štěkala při hlídání jako většina psů, ale nikdy se k nim nikdo neodvážil vlézt bez vědomí páníků, takže těžko říct, jak by se v podobné situaci zachovala...já věřim tomu, že když by bylo nutný, tak by zasáhla...
V roce bych to ještě neřešila...moje ovčanda začala být "ostrá" až ve dvou letech, do tý doby jsem si myslela, že kdyby na mě někdo vyběhnul, tak se fena sebere a uteče...a pastevci obecně dospívají později...
K nám na cvičák občas hodí jeden anatol, je to tříletej pes a to je teda poděs. Bez vodítka ho nepouští, na krku elektriku, protože jinak ho paní nezvládá.mají ho na hlídání v objektu a už párkrát někoho kousl.V mých očích je dost nevyzpitatelnej a paní ho moc zvládnutýho nemá. Ale znám jen tohodle jednoho