Uživatel s deaktivovaným účtem

Chystám se psa učit, aby neštěkal na zazvonění zvonku, zaklepání na dveře, jakož ani na příchozí návštěvu. Je to lidumil, ale tyhle momenty nedává (a tudíž ani já, haha). Štěká jak na lesy a já nějak neměla čas to řešit, takže ho vždycky zavřu (štěká i zavřený), a když návštěva dorazí, pes je vypuštěn, přivítá se, a dá pokoj.
V minulosti jsme neměli zvonek nebo k nám zas tak moc návštěv nechodilo.
Teď se na to chci zaměřit, protože máme v létě víc času. Počítám, že dám psovi couračku, manžel půjde simulovat zvonící návštěvu, a já budu vysvětlovat psovi přes přivolání a podobný věci, že je žádoucí být zticha.
Příčinu štěkání bych u něj viděla v kombinaci preventivního "pozor, je tu velkej zlej pes" a v přemíře emocí typu "hurá přijdou lidé".
Takže přivítám nápady či zkušenosti, jak jste to psa odnaučili, ať mám inspiraci.
Moje "torpédo" teda na zvonek neštěkalo, ale jakmile ho uslyšel, začal doslova šílet, lítat a při tom vrážet do všeho okolo. Povely v ten moment nefungovaly, protože byl úplně mimo.
Vyřešil jsem to tak, že jsem si nahrál zvuk zvonku na telefon, na začátek nahrávky přidal dvouminutové ticho a tímto zvukem jsem ho vydatně zásoboval. Netrvalo dlouho a pochopil, že když zazvoní zvonek, vůbec nic se potom nestane a nepřijde nikdo, kdo ho bude vítat, drbat atd. Jeho reakcí jsem si vůbec nevšímal, případně jsem pobaveně prohodil nějakou hlášku typu "ti hrabe?" Když čtvrtý den po začátku tréninku přišel známý, který použil zvonek, ani nezvedl hlavu. Pak i v případě, když přišla skutečná návštěva nebyl problém ho ovládat pomocí povelů (místo), protože se nerozjel už v momentě, když ten zvonek slyšel. A na místě byl v klidu.

Ha, díky, nahrávka mě napadla, ale pouštět mu to furt dokola do zblbnutí ne. Tak snad to bude mít kýžený efekt
Kdysi jsem zkoušela nahrávky ohňostrojů a on pak stejně samozřejmě poznal, kdy to bylo doopravdy... :D.

Nemusíš mu to jenom pouštět do zblbnutí, ale můžeš ho naučit požadovanému chování na tento podnět - z nahrávky, někde venku, kde je zvyklý cvičit.

Tak on samozřejmě na nahrávku puštěnou podruhý nebo potřetí už nereaguje :) ale zkusím mu to pustit i jinde než doma, dobrý nápad.

sisi58
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že se mi stává, že zvonek neslyším, přivítala bych, kdyby se pes ozval. Neštěká na zvonek, ani na klepání, ani na návštěvy.Je to salámista.
Tak si je vyměníme?
Tiež som mala extrémne štekavého psa, štekal na úplne všetko, od susedov, prelietajúcich vtákov až po ľudí, ktorí ku nám išli na návštevu. A zvuk zvončeka, to bol povel na neutíchajúce štekanie...
Bola to fakt katastrofa. Postupovala som klasicky - psovi som vysvetlila, že nesmie štekať (i keď to samozrejme vedel) a odmenila som ho ak naozaj neštekal do minúty od povelu. Hlúpy nebol, pochopil to hneď. Poprosila som suseda o spoluprácu, niečo tam u seba na dvore vykrikoval a môj pes len sedel a neštekal. Odmenila som ho. Postupne som predlžovala interval odmeňovania, potom som prešla po pár dňoch z maškrtiek na slovnú pochvalu.
A zabralo to.
napsal(a):
Ha, díky, nahrávka mě napadla, ale pouštět mu to furt dokola do zblbnutí ne. Tak snad to bude mít kýžený efekt
Kdysi jsem zkoušela nahrávky ohňostrojů a on pak stejně samozřejmě poznal, kdy to bylo doopravdy... :D.
Tak to se nemusí do zblbnutí, dělal jsem to tak 2až3 krát jednou za 2,3,4,5 hodiny podle nálady a situace, celkem tak 4-5 krát denně. To stačilo.
Nemám extrémně štěkavého psa, myslím, že jen zdravě hlídá. Hlídá vše, co považuje za své, byť dočasné teritorium- třeba i prostor cvičáku. Hlásí všechny chodce za plotem a nově příchozí.
Doma reaguje štěkotem na zvonek i na lidi za dveřmi.
Minulá fena, dokud neohluchla, též štěkala na zvonek.
Mám poměrně významnou ztrátu sluchu, takže za ohlášení zvonku jsem ráda, ve všech situacích ho neslyším. Vím jistě, že pokud pes neštěkal, zvonek nezvonil. Nicméně by mi stačily tři štěky a ne aby fena štěkala jako deb.l, dokud návštěva nevyjede výtahem až nahoru. Takže průběžně přemýšlím, jak na to...napadá mě pozitivkou odměňovat ticho, ale potřebuju zachovat ty tři štěky , celkem oříšek.
Jakýsi návod je momentálně na titulce ifauny - nevím, jestli se mi líbí
Terven
napsal(a):
Nemám extrémně štěkavého psa, myslím, že jen zdravě hlídá. Hlídá vše, co považuje za své, byť dočasné teritorium- třeba i prostor cvičáku. Hlásí všechny chodce za plotem a nově příchozí.
Doma reaguje štěkotem na zvonek i na lidi za dveřmi.
Minulá fena, dokud neohluchla, též štěkala na zvonek.
Mám poměrně významnou ztrátu sluchu, takže za ohlášení zvonku jsem ráda, ve všech situacích ho neslyším. Vím jistě, že pokud pes neštěkal, zvonek nezvonil. Nicméně by mi stačily tři štěky a ne aby fena štěkala jako deb.l, dokud návštěva nevyjede výtahem až nahoru. Takže průběžně přemýšlím, jak na to...napadá mě pozitivkou odměňovat ticho, ale potřebuju zachovat ty tři štěky , celkem oříšek.
Jakýsi návod je momentálně na titulce ifauny - nevím, jestli se mi líbí
Ja jsem neco podobneho psiska naucila- ohlasi, prileti ke mne a predsednou. Ucila jsem to tak, ze kdyz zastekali, pockala jsem az ztichli ukazala gesto pro "pst" rekla "ticho" a odmenila. Po par opakovanich pochopila ta nechytrejsi a ti mali ji kopiruji, takze ted je z toho ze steknou a prileti ke mne a ja je odmenim.
Lexaurin
napsal(a):
Ja jsem neco podobneho psiska naucila- ohlasi, prileti ke mne a predsednou. Ucila jsem to tak, ze kdyz zastekali, pockala jsem az ztichli ukazala gesto pro "pst" rekla "ticho" a odmenila. Po par opakovanich pochopila ta nechytrejsi a ti mali ji kopiruji, takze ted je z toho ze steknou a prileti ke mne a ja je odmenim.
Díky, zkusím