květina luční

XXX.XXX.181.114
Zdravím, že je zde už několik příspěvků na toto téma, ale ty děsivé zážitky tam nemám sílu pročítat. Moje milovaná fenečka je už stará a nemocná a její čas zde se velice rychle krátí. Mám dotaz z toho co jsem přečetla, proč se někdy smrtící injekce píchá do srdce a jindy ne. A pokud někdo ví přesně jakou látku veterináři užívají na uspání a jakou na zastavení srdíčka, jestli si třeba můžu vybrat to lepší, ale nevím jestli bude čas něco lepšího objednávat, jsme na vesnici a netuším co používá místní vet, ale zeptat se můžu. Chtěla bych pro ni něco co ji nezabolí, ale bojím se, aby se něco nepokazilo. Fenečka je obří plemeno cca 70kg, netuším jestli to má nějaká specifika, když je to velký pes. A pokud by někdo věděl, tak aspoň přibližnou cenu, půjčka to jistí, ale nevím kolik si mám vzít. Hrobeček bude mít u nás. A kdyby někdo z vás uměl zázraky, vraťte mi ji zpět do mládí a zdraví , lepší už nikdy žádný být nemůže .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Veterinář nám už uspával několik psů.Vždy jim píchal do žíly a než injekci domáčkl už byl pejsek na druhé straně.Vždy to trvalo pár vteřin.Také to byli velcí psi,50-60kg.
květina luční

XXX.XXX.181.114
rapotacka11
napsal(a):
Základ je narkóza, pak...
Jasně narkoza, to vím, ale někdo psal, že pejsek ji dostal do svalu a někdo, že do žíly. Já zatím uspávala jen kočičky a to jsme byli ve městě, vše proběhlo v klidu. Ale tohle...
květina luční

XXX.XXX.181.114
napsal(a):
Veterinář nám už uspával několik psů.Vždy jim píchal do žíly a než injekci domáčkl už byl pejsek na druhé straně.Vždy to trvalo pár vteřin.Také to byli velcí psi,50-60kg.
Do žíly píchal narkozu a pak i tu poslední?

lidule
napsal(a):
Neměl by takto velký pes zůstat na veterine po uspání?
No to je otázka do pranice...nestrašte už tak vystresovaného majitele...
Naše fena 30kg- cena uspání doma minulý rok 450 kč.

Je to jednoduché.
Eutanazie je předávkování narkotiky.
Ale celá věc může probíhat různě podle toho, která narkotika se použijí a jak a všechny metody jsou nakonec srovnatelné.
Mohu podat cokoliv do svalu. To má výhodu, nitrosvalové injekce si pes moc nevšimne. A nevýhodu, nejde utratit injekcí do svalu, potřebná dávka narkotika by byla obrovská a celé by to trvalo hodně dlouho.
Mohu podat cokoliv do žíly. To má výhodu, do žíly se už dá nadávkovat smrtelná dávka. A nevýhodu, musí se holit tlapka, je tam manipulace. U některých psů z nějakého důvodu céva úplně nejde, může být rozpíchaná, může praskat, pes může být dehydratovaný a žíly jsou velmi těžko k nalezení.
Mohu podat cokoliv do srdce. To má výhodu, do srdce se dá rovněž snadno nadávkovat smrtelná dávka. A intrakardiální injekce funguje i když žíly z nějakého důvodu použít nejdou. A nevýhodu, nedá se to dělat během vědomí zvířete.
No a z těchto věcí se dá dělat libovolná kombinace, podle psa, jeho temperamentu, stavu či přání majitele. Mám-li psa, co už pouze leží, nejjednodušší je oholit nožku a fouknout přímo do žíly thiopental. To se silná narkóza a dá se použít samostatně - v jedné chvíli je to jak narkóza tak "ta poslední".
U psů, kteří by holení a žílu ještě moc řešili, je jednodušší nejprve dát do svalu buď oblbovák, nebo úplnou narkózu a holit až pak. Pak máte injekce dvě: narkózu a tu druhou.
Nebo v jakémkoliv stádiu zjistím, že žíla neklapne. Tak pak je potřeba narkóza a pokračování, nejlépe T61, přímo do srdce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Květinko luční, to mě moc mrzí
první se dává do žíly na uspání, narkóza a až pejsek usne a nevnímá teprve potom se dává na zastavení srdíčka, potom by měl vet ještě srdíčko několik minut poslouchat přes stetoskop aby se ujistil, že už se pejsek nevzbudí
Buďte silná, hlavně se s drahým kamarádem rozlučte v náručí na klíně

květina luční
napsal(a):
Do žíly píchal narkozu a pak i tu poslední?
Nám veterinář dával vždy jen jednu injekci.Nevím co, vždy si ji přivezl připravenou.Ani jeden psům neholil nohu, prostě, jak pes ležel a já měla hlavu v klíně, napíchl mu žílu na zadní noze a do 5 vteřin bylo po všem.
Petr KM

XXX.XXX.234.28
Je to smutne ale snad bude psikovi lip, me mojeho 15leteho NO pichal vet na vesnici, tak ze mu dal nejakou predavkovanou narkozu, oholil mu predni nozku a nez dopichl 10mlstrikacku toz se pes jen stacil na nas podivat, jako rozloucit a behem par vterin bylo po vsem cena vloni 200kc, zatim co na veterinarni klinice nam nabizeli napred narkozu a pak injekci na zastavu srdce za 1200.
My vloni nechavali odejit 65 kg kavkazacku. Vet prijel k nam domu, prve ji dal injekci do svalu na uspani a pak konečnou injekci do zily. Bylo to velmi rychle a proste mi usla s hlavou v kline. Platila jsem 1100, - vcetne cesty k nam ( tam a zpět to mel vet cca 40 km).
2 roky predtim u naseho veta v ordinaci fena 25 kg, platila jsem 500, -.
Jinak - drzte se. Bude vas to bolet, odchod boli vzdy, ale berte to tak, ze ji nenecháte trapit se...idealne se tu chvili udrzte a nebrecte uz pred ni, at odejde v klidu, proste at jen usne... ja kvuli tomu odeslala pri obojim mamu pryc, protoze ta uz začínala brecet..a sama jsem to vydrzela nez bylo po vsem..vsak clovek pak ma spoustu casu se vybrecet a dostat se z toho...

lavacca
napsal(a):
Jinak - drzte se. Bude vas to bolet, odchod boli vzdy, ale berte to tak, ze ji nenecháte trapit se...idealne se tu chvili udrzte a nebrecte uz pred ni, at odejde v klidu, proste at jen usne... ja kvuli tomu odeslala pri obojim mamu pryc, protoze ta uz začínala brecet..a sama jsem to vydrzela nez bylo po vsem..vsak clovek pak ma spoustu casu se vybrecet a dostat se z toho...
Tak já nebyla ani schopná doktorovi říct do telefonu, co potřebuju...pak to už šlo. Psa jsem si zakopala na našem pozemku, bohužel manžel nebyl doma a při manipulaci s tělem do auta a hrobem (metr na metr, hloubka1,30m- 3hodiny) mi musela pomoct dcera, tím chci říct, aby zadavatelka měla na 70 kg psa pomocníka a dost velkou díru.
napsal(a):
Tak já nebyla ani schopná doktorovi říct do telefonu, co potřebuju...pak to už šlo. Psa jsem si zakopala na našem pozemku, bohužel manžel nebyl doma a při manipulaci s tělem do auta a hrobem (metr na metr, hloubka1,30m- 3hodiny) mi musela pomoct dcera, tím chci říct, aby zadavatelka měla na 70 kg psa pomocníka a dost velkou díru.
My byli s nasim vetem domluveni, ze pokud lecba nezabere, at zavolame a prijede...fena se zlepsila, za 14 dni odjel vet na dovolenou do ciziny a bohuzel zase rapidni zhorseni..takze jsme si uzili jeste kolecko ala shanime veta, ktery prijede domu ( povedlo se az u 4., ostatni po dovolenych a 1 neprijemny, ze kdyz k nemu bezne nechodime, at si sezeneme nekodo jineho). Mohli jsme ji sice zvednout do auta a dojet na kliniku, ale nechtěli jsme ji zbytecne jeste cpat do auta, atd..
Ano, fyzicky je to pak malacka...my na to byli 3 dospeli.
květina luční

XXX.XXX.181.114
lavacca
napsal(a):
My byli s nasim vetem domluveni, ze pokud lecba nezabere, at zavolame a prijede...fena se zlepsila, za 14 dni odjel vet na dovolenou do ciziny a bohuzel zase rapidni zhorseni..takze jsme si uzili jeste kolecko ala shanime veta, ktery prijede domu ( povedlo se az u 4., ostatni po dovolenych a 1 neprijemny, ze kdyz k nemu bezne nechodime, at si sezeneme nekodo jineho). Mohli jsme ji sice zvednout do auta a dojet na kliniku, ale nechtěli jsme ji zbytecne jeste cpat do auta, atd..
Ano, fyzicky je to pak malacka...my na to byli 3 dospeli.
Bohužel já mám právě také tuto strašnou zkušenost před rokem a půl s druhu fenkou, taky obří plemeno, zánětlivá rakovina mléčné žlázy. Pořád byla radostná s ohromnou chutí k jídlu, moc statečná, brala ještě ATB a vet měl přijít na kontrolu za 3 dny, ale najednou přišlo takové zhoršení a nikdo nikde nebyl, nikdo nepřijel a zemřela mi v náručí. No a teď mě to čeká zas a budu muset rozhodovat, kdy to bude. Jsem smířená se smrtí, že to příjde, ale to rozhdnutí o druhém co je mi drahý, je pro mě nejhorší. Proč zvířata nemají lehku smrt skoro nikdy, zasloužili by si usnout jen tak v klidu ve spánku.
květina luční

XXX.XXX.181.114
napsal(a):
Je to jednoduché.
Ale celá věc může probíhat různě podle toho, která narkotika se použijí a jak a všechny metody jsou nakonec srovnatelné.
Mohu podat cokoliv do svalu. To má výhodu, nitrosvalové injekce si pes moc nevšimne. A nevýhodu, nejde utratit injekcí do svalu, potřebná dávka narkotika by byla obrovská a celé by to trvalo hodně dlouho.
Mohu podat cokoliv do žíly. To má výhodu, do žíly se už dá nadávkovat smrtelná dávka. A nevýhodu, musí se holit tlapka, je tam manipulace. U některých psů z nějakého důvodu céva úplně nejde, může být rozpíchaná, může praskat, pes může být dehydratovaný a žíly jsou velmi těžko k nalezení.
Mohu podat cokoliv do srdce. To má výhodu, do srdce se dá rovněž snadno nadávkovat smrtelná dávka. A intrakardiální injekce funguje i když žíly z nějakého důvodu použít nejdou. A nevýhodu, nedá se to dělat během vědomí zvířete.
No a z těchto věcí se dá dělat libovolná kombinace, podle psa, jeho temperamentu, stavu či přání majitele. Mám-li psa, co už pouze leží, nejjednodušší je oholit nožku a fouknout přímo do žíly thiopental. To se silná narkóza a dá se použít samostatně - v jedné chvíli je to jak narkóza tak "ta poslední".
U psů, kteří by holení a žílu ještě moc řešili, je jednodušší nejprve dát do svalu buď oblbovák, nebo úplnou narkózu a holit až pak. Pak máte injekce dvě: narkózu a tu druhou.
Nebo v jakémkoliv stádiu zjistím, že žíla neklapne. Tak pak je potřeba narkóza a pokračování, nejlépe T61, přímo do srdce.
Díky za vysvětlení. Přímo do srdce mi připadá hrozné jako laikovi
květina luční

XXX.XXX.181.114
lidule
napsal(a):
Neměl by takto velký pes zůstat na veterine po uspání?
Proč myslíte a z jakého důvodu? Já bych ji ta nenechala a ani tam s ní nepojedu, pokud eutanázie, tak jedině doma.
květina luční
napsal(a):
Bohužel já mám právě také tuto strašnou zkušenost před rokem a půl s druhu fenkou, taky obří plemeno, zánětlivá rakovina mléčné žlázy. Pořád byla radostná s ohromnou chutí k jídlu, moc statečná, brala ještě ATB a vet měl přijít na kontrolu za 3 dny, ale najednou přišlo takové zhoršení a nikdo nikde nebyl, nikdo nepřijel a zemřela mi v náručí. No a teď mě to čeká zas a budu muset rozhodovat, kdy to bude. Jsem smířená se smrtí, že to příjde, ale to rozhdnutí o druhém co je mi drahý, je pro mě nejhorší. Proč zvířata nemají lehku smrt skoro nikdy, zasloužili by si usnout jen tak v klidu ve spánku.
To je jasne, nic prijemneho a lehkého to neni...i ted po vic jak roce si pri vzpomince na ni zaplacu...ale vim, ze to pro ni bylo vysvobozeni od bolesti. A to nejlepsi, co jsme pro ni v tu chvili mohli udelat...
květina luční

XXX.XXX.181.114
Zítra se ještě pokusíme nějak ji naložit do auta, bojím se toho, aby se při tom nezranila nebo nezkolabovala ze stresu. Domluvila jsem se s vetem ještě na RTG pokud se nám i podaří dopravit a snad pak lépe odhadneme, kolik jí ještě můžeme dát času. Držte nám palce prosím.

květina luční
napsal(a):
Díky za vysvětlení. Přímo do srdce mi připadá hrozné jako laikovi
Pes je uspaný, vůbec nic necítí- jako při operaci... naše fena byla takto uspána, nic hrozného se nekonalo.
květina luční
napsal(a):
Zítra se ještě pokusíme nějak ji naložit do auta, bojím se toho, aby se při tom nezranila nebo nezkolabovala ze stresu. Domluvila jsem se s vetem ještě na RTG pokud se nám i podaří dopravit a snad pak lépe odhadneme, kolik jí ještě můžeme dát času. Držte nám palce prosím.
Drzim vsechny 4. ;).
aktevi

XXX.XXX.243.228
Tazka a smutna tema. Ja som mala yorkshirku a umrela mi v marci. Mala chore srdiecko a vodu na pluckach. Bola nase zlaticko a preto jej odchod neskutocne boli. Este aj dnes su noci, sa niekedy zobudim a placem.
Na tu poslednu noc nikdy nezabudnem. Mozno mala rada pre teba, bud silna, neplac aby psik odisiel v pokoji. Na plac a smutok bude cas potom. Psika hladkaj aby citil ze si tam. Bude to tazke a tu chvilu si budes dookola v hlave premietat este dlho, ako aj ja. Ale nic na tom uz nezmenis. Psikovi si ulahcila trapenie.
Ja som moju dala spopolnit. Stalo to cca 3 000 czk ale nelutujem. Neviem si predstavit ako pani vyssie zeby som kopala malinkej hrob v zahrade a tam ju mala zahrabanu. Velmi s nou sucitim, muselo to byt hrozne. Takto mam urnicku doma, hori mi kazdy den kahancek pri nej. Milovala som ju ako svoj zivot.
Jedine co som sa u veterinara v tu poslednu noc divila, ze ju po podani injekcie nepopocuval fonendoskopom. Zabalil ju hned ako dopichol do modreho igelitu, polozil do peliska a my sme odisli na cintorin. V tej chvili som si to neuvedomila, nemala som na to silu, az potom doma, ked bolo po vsetkom ma to napadlo. Mam z toho vycitky, ze co ak...aj ked po podani injekcie uz zrejme neprezije nik.
Drz sa moja, je to tazke. Bude vam smutno ale ver ze cas pomoze zmierit sa s odchodom kamarata. Boliet to bude stale ale tie ostre hrany bolesti sa casom otupia.
napsal(a):
Je to jednoduché.
Bodlinko prosím, a proč se musí vyholovat tlapka? Já si vždycky myslela, že je to kvůli infekci...ale v tomhle případě už je to asi jedno...Je nějaký jiný důvod? :).

Grandina
napsal(a):
Bodlinko prosím, a proč se musí vyholovat tlapka? Já si vždycky myslela, že je to kvůli infekci...ale v tomhle případě už je to asi jedno...Je nějaký jiný důvod? :).
Mno, u většiny psů se po oholení ta žíla milionkrát lépe napichuje. zvláště když je zkolabovaná, což u pejsků k utracení bývá časté.