Pes se sám socializuje?!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2017 20:00
Joye

XXX.XXX.162.142

Dobrý večer,
dnes při venčí mé roční border kolie se stala taková velmi častá příhoda, která se děje pejsakuřům ať už, pravýmˇ´ jako psovodům nebo klasickému pejskaři. S mojí borderou se věnuje poslušnosti už od jejich osmi týdnů, samozřejmě k míře věku, ale nevěnujeme se jen poslušnosti (obedience). Ale teď už k věci... jdeme normálně na volno, cestou potkáme psa respektive fenu, nejspíše kříženec huskyho nebo nějakého severského plemene. S ním je tam páníček, který se zabývá kdoví čím. První cesta byla v pohodě, nevšímaly (feny) se samy sebe, pouze ten pes nějak, zamerčil´´. Zpáteční cesta byla něco veselejší, pán tam pořád něco dělal a psa se nijak zvlášť nevšímal, jeho pes byl od něj vzdálen asi 10 metrů. Můj byl navolno a rozběhl se k, huskymu´´, asi dvakrát jsem zavolala, ale nic, když moje border doklusala k, huskymu´´ lehla si asi metr před něj a vrtěla ocasem, submisivní trouba. :) Po chvíli jsem dvakrát na hlas na ní zavolala a okamžitě přišla, samozřejmě přišla pochvala v podobě, pašák, šikula´´. Po chvíli na nás volal páníček, jako na kus hadru, že máme štěstí, že je to fena a další, kynologické termíny´´ :D. Upřímně si myslím, že tohle není žádná tragédie, psy nejsou nikdy stoprocentní, pořád je musíme brát jako zvířata a né jako svoje děti, spousta lidí to tak má a to je velmi špatné. Psi se nerodí jako Komisař Rex, sice je to moc pěkný krimi serial, ale musíme to brát s rezervou. A jak by jste se zachovali VY?
PS Ikdyž pes poslouchá jako tady zmíněný Rex, někdy prostě jeho chuť poznat nové věci, zkusit něco, co se němá jeho instinkt jsou natolik neovladatelný, že pesan tomu prostě podlehne, a tak by to podle mě měli asi i být jelikož i lidé dělají chyby.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2017 20:18

Tady to ani není o tom, že by se psi neměli poznávat...problém je v tom, že ne každý pes o to stojí...kdyby takhle přiběhla k mojí feně, tak by se lehnce mohlo stát, že ta by se do ní pustila...samozřejmě já, když vím, co mám za rapla, tak se podle toho chovám...ale bacha na to, né všichni majitelé psů jsou takový, může se lehce stát, že by na to ta vaše někdy mohla dojet...
Takže i když jsem měla psa, který miloval všechny psy na světě, tak je slušnost, před "seznamováním" prohodit s majitelem pár slov...abychom věděli do čeho jdeme...
Dřív se seznamování psů tolik neřešilo, ale i tak, když jsme potkali jiného psa, tak už jsme na sebe z dálky volali "pes nebo fena?", protože my majitelé fen víme, že na takové "oňufání" se musí opatrněji...

10.8.2017 20:21
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Radím Vám dobře, snažte se takovým věcem předcházet a neomlouvat je. Svého psa jsem to dostatečně nenaučila a věřte, že to byla sakra práce ho naučit v pozdějším věku, aby neběžel za každým psem,. kterého vidí, i když vaše je hodný submisivní trouba,.jako ten můj, tak ne všichni jsou a lidí to velmi otravuje, pán se sice psovi nevěnoval, ale neutekl mu. Je to opravdu na nic, když vám pak pes běží přes celý park za jiným psem a vy voláte a nic. Lidi se bojí i sebe, dítě, psa a křičí na vás, nadávají a vy jdete se svěšeným ocasem odchytit toho lumpa. Jsem ráda, že už to máme taky za sebou. Věřte, že byl pan v právu, ne vy, bohužel se může stát, že vám ji jiný pes překousne, nám se to naštěstí nestalo, ale možností taky bylo dost.
Edit: a teď koukám, že to není žádné štěňátko, nevím proč jsem si myslela, že má tak 8 týdnu, tak o to hůř.

10.8.2017 20:29
Joye

XXX.XXX.162.142

Andrýsek3 napsal(a):
Radím Vám dobře, snažte se takovým věcem předcházet a neomlouvat je. Svého psa jsem to dostatečně nenaučila a věřte, že to byla sakra práce ho naučit v pozdějším věku, aby neběžel za každým psem,. kterého vidí, i když vaše je hodný submisivní trouba,.jako ten můj, tak ne všichni jsou a lidí to velmi otravuje, pán se sice psovi nevěnoval, ale neutekl mu. Je to opravdu na nic, když vám pak pes běží přes celý park za jiným psem a vy voláte a nic. Lidi se bojí i sebe, dítě, psa a křičí na vás, nadávají a vy jdete se svěšeným ocasem odchytit toho lumpa. Jsem ráda, že už to máme taky za sebou. Věřte, že byl pan v právu, ne vy, bohužel se může stát, že vám ji jiný pes překousne, nám se to naštěstí nestalo, ale možností taky bylo dost.
Edit: a teď koukám, že to není žádné štěňátko, nevím proč jsem si myslela, že má tak 8 týdnu, tak o to hůř.

Jistě, že je to chyba majitele, ale nejvíc mi vadí to, jak se chovají a tváří lidi, když k vám přiběhne jejich pes, tak je to ok, ale když váš pes k jejich, tak to je zle... takovýhle přístup mi vadí, je to o inteligenci tady spíše o intelektu majitelé obou stran,.

10.8.2017 20:33
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Joye napsal(a):
Jistě, že je to chyba majitele, ale nejvíc mi vadí to, jak se chovají a tváří lidi, když k vám přiběhne jejich pes, tak je to ok, ale když váš pes k jejich, tak to je zle... takovýhle přístup mi vadí, je to o inteligenci tady spíše o intelektu majitelé obou stran,.

Jasně, já už to beru hodně s nadhledem, když k nám přiběhne cizí pes, protože vím, že můj je v pohodě a že se mi to taky stávalo. Ale ono, když pak máte psa, který začne vyšilovat, bude chtít napadnout vašeho psa a páníček se s ním bude prát, aby k tomu nedošlo a váš pes bude otravovat, nebo bude druhý pes extrémně bojácný atd.. tak to fakt není sranda a nedivím se, že jsou lidé naštvání. Hodně jsem se za to styděla, když mi utíkal.

10.8.2017 20:39

Joye napsal(a):

No protože ti lidi, kteří nechali svého psa přiběhnout k vám, mají defakto stejný názor jako vy...
Taky nejsem perfektní...když jsem měla chrťáka, tak mi, když byl mladej vzal taky čáru ke psovi...
Nic se nestalo né proto, že bychom měli štěstí pouze na hodné psy, ale protože chrt je nadmíru rychlé zvíře, které skvěle manévruje...takže ani načuřelý rotvajler se do něj neměl šanci zakousnout...
Řeknu to asi takhle...já nenechávám svoje psy běhat k ostatním, bez domluvy s majitelem nebo pokud nejsem na psí loučce, kde jsou známí psi a vím, že se snesou a totéž očekávám od ostatních...ono se dá pochopit, že takové odrostlé štěně tohle udělá, ale když nemáte fenu, která je matka Terezoid, ale spíš pes baskervillský, tak věřte, že by vám ani tak nevadilo, že k vám druhý pes přiběhne, ale bojíte se o jeho zdraví...ono i pes na vodítku s košem totiž umí, třeba malému psíkovi hezky pocuchat fasádu...

10.8.2017 20:49
Joye

XXX.XXX.162.142

Já taky, tot se stalo jednou, ale ten druhý pes byl na volno. Podle mě když jsou psy na volno a jetě k tou na psí trase je na 99 pros)cen jasne, že se psi očuchají a zablbnou,.

10.8.2017 20:58

Joye napsal(a):
Já taky, tot se stalo jednou, ale ten druhý pes byl na volno. Podle mě když jsou psy na volno a jetě k tou na psí trase je na 99 pros)cen jasne, že se psi očuchají a zablbnou,.

No znivu si dovolím nesouhlasit...když mám psa zvládnutého, tak ho nemusím mít nutně na vodítku...tam stačí povel ke mně, k noze a kolem cizího psa projdeme aniž by byl na vodítku a nemusí dojít ani k čuchání ani k blbnutí...tím samozřejmě neříkám, že to co jste v úvodu popsala je ten případ...

10.8.2017 21:18

Mě to připadá, že to prostě někdy(samostatná socializace) psovi tolerujete a někdy po něm chcete poslušnost...
Není příjemné, když mi běží naproti cizí pes, nevím co mám čekat a mů pes by ho mohl i napadnou (úvaha) a komu budu pak vysvětlovat, že můj si nezačal...

10.8.2017 21:20

Já mám fenu, která prostě na jiné psy není zvědavá a o nějaké seznamování fakt nestojí.

Pokud budete nechávat toho svého raťafáka běhat za psy, protože je to přece pes, tak vám ho taky jednou může někdo překousnout vejpůl.

10.8.2017 21:21
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Joye napsal(a):

Nie. To ze ma niekto psa vychovaneho tak, ze moze byt navolno a ma privolanie neznamena, ze ten pes je automaticky mily kamarat s kazdym inym psom.
A teda aspon tu v okoli je kazde jedno miesto "na psej trase", takze to zase o tom ci sa psy mozu stretnut alebo nie to nic nehovori.

10.8.2017 21:34
Iliena

XXX.XXX.37.3

Přesně tohle nemám ráda, když jdu s fenkou (ať už na vodítku nebo bez) a přiřítí se k nam cizí pes. Majitelům je to buď jedno, nebo hulákají jak na lesy a psovi je to fuk. Mám to podobně jako Sardullah, moje fena na ostatní vůbec není zvědavá, ať už je to fena nebo pes. Ale je naučená si jich nevšímat, problém nastává pouze u výše uvedené situace kdy má potřebu jim důrazně vysvětlit, že nejsou vítaní.
Takže za mě vaši borderku za cizím psem hned nepouštějte, vždy se domluvte. Nespoléhejte na to, že všichni psi jsou sluníčka

10.8.2017 21:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já mám fenu, která prostě na jiné psy není zvědavá a o nějaké seznamování fakt nestojí.

Pokud budete nechávat toho svého raťafáka běhat za psy, protože je to přece pes, tak vám ho taky jednou může někdo překousnout vejpůl.

Mám to podobně. Feně má 8 let pryč a zvlášť po hárání není na nějaké rozjívené dorostence, kteří se řítí, a chystají se po ní poskakovat, zvědavá.
Jen tedy je nepřekousne, ale rozhodně jim pořádně vynadá, bývá volaná a uvodítkovaná - a na vodítku je pak o to víc nasr...
A já zase nejsem zvědavá na nějaké "jé, ta je zlá, vždyť on si chce jen hrát".
Asi bych taky nebyla nadšená, kdyby po mě 15tiletý puberťák házel balonem, že si chce hrát.
Psi si možná vydrží hrt do vyššího věku, dámy-feny o to až tak moc nestojí.

10.8.2017 21:42

Asi bych taky nebyla nadšená, kdyby po mě 15tiletý puberťák házel balonem, že si chce hrát.

Krásné přirovnání a řekla bych výstižné

10.8.2017 22:08

Iliena napsal(a):
Přesně tohle nemám ráda, když jdu s fenkou (ať už na vodítku nebo bez) a přiřítí se k nam cizí pes. Majitelům je to buď jedno, nebo hulákají jak na lesy a psovi je to fuk. Mám to podobně jako Sardullah, moje fena na ostatní vůbec není zvědavá, ať už je to fena nebo pes. Ale je naučená si jich nevšímat, problém nastává pouze u výše uvedené situace kdy má potřebu jim důrazně vysvětlit, že nejsou vítaní.
Takže za mě vaši borderku za cizím psem hned nepouštějte, vždy se domluvte. Nespoléhejte na to, že všichni psi jsou sluníčka

Bohužel u nás to "důrazné vysvětlení" probíhalo tak, že fena složí psa na záda a drží ho pod krkem a u toho dost brutálně vrčí...stalo se 1x a pak už nedostala šanci...
...drzému cizímu psovi" bylo vysvětleno, jak se má chovat k dámě, naštěstí bez jediného zranění...já jsem sebrala fenu a šla si dát domů panáka (nebo radši dva)...majitel drzouna přechodil infarkt a šel oslavit, že to přežil jak pes, tak páníček(a) a věřím, že příště si dal větší pozor...nicméně samozřejmě já jsem byla ta s tou agresivní bestií (bylo jí 8 měsíců) a jeho hodný ťunťa byl oběť...a bohužel má pravdu...i když byla moje fena na vodítku a i když cizího psa, který se na nás se štěkotem řítil "jen" stopla, tak já jsem tomu měla zabránit
Že se nic nestalo je velká klika, protože při své velikosti a statusu feny "já jsem kápo a pěkně načuřelá" by mohla za určitých okolností cizího psa zranit a to dokonce fatálně...

(nepočítám zjednávání pořádku při společné procházce se psími kamarády...protože dámy nelítají jako praštěné, ale jdou v klidném tempu a důstojně a to znamená, že nebudou lítat ani ostatní a rozhodně žádný pes se nebude courat za zády její zlaté paničky...protože panička chce, abych chodila před ní, aby na mě viděla a když to můžu akceptovat já, psí bohyně, tak nějaký psí spratek to bude dodržovat taky.."...no postupně jsme se přestali zůčastňovat procházek se známými, co měli hodně pohyblivé akční psy...vzhledem k tomu, že čím je fena starší, tím je radikálnější, tak už chodíme jen sami...vystačí si se svým bratrem, kterého si vychovala, vycvičila a tudíž se nemusí furt nervovat nějakými korekcemi...
samozřejmě...pokud má madam chuť si zaběhat, tak je to na ten vzácný okamžik povoleno i našemu psovi a sprint k paničce, když zavolá se nepočítá ).

10.8.2017 22:10

Můj pes nemá přivolání, takže v lokalitách se psy má smolíka. Už se bohužel párkrát stalo, že se k nám přiřítil větší pes (samec), můj spustil klasickou mručící seznamku, druhý to pochopil jako výzvu k boji. Nebo ho naopak otravoval a plazil se před ním a po něm (nechápu tyhle sebevražedné psí povahy, to jsou dementní?), zatímco můj už řval. Pokud se je někdo vůbec snažil zavolat, nereagovali. Majitele takových psů bych nejradši uškrtila.

10.8.2017 22:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Joye napsal(a):

Můj pes je přátelský, nenapadá žádné psy(zatím nikdy, ve svých 9letech psa nenapadnul) a jako dorosteněc mi určitě taky někdy za psem zdrhnul. Pamatuju si jen jeden případ, kdy utíkal za mou kamarádkou, která tehdy měla ne zrovna přátelského berňáka. Ten holt musel paničku od skákajícího trdla zachránit, takže našeho samíka zvalchoval pod sebe a zalehnul(to je u berňáků poměrně běžné) Moje chyba, psa chyba(já ho volala) nikdo jsme trauma ani jiné poškození neutrpěl, a mj dostal ponaučení, že takto ne. Teď jsem v klidu, za psy už nevybíhá, velkým se radši vyhne, jakéhokoliv přeběhnuvšího zvědavého psa psa toleruje.Takže já s tím problém nemám a celkem s váma souhlasím. Pokud druhý pes není na psy zvědavý, dá to jasně najevo. Zavrčí, ožene se. Normálně socializovaný pes pochopí a stáhne se.

10.8.2017 22:47
Iliena

XXX.XXX.37.7

lesnížínka napsal(a):
Můj pes je přátelský, nenapadá žádné psy(zatím nikdy, ve svých 9letech psa nenapadnul) a jako dorosteněc mi určitě taky někdy za psem zdrhnul. Pamatuju si jen jeden případ, kdy utíkal za mou kamarádkou, která tehdy měla ne zrovna přátelského berňáka. Ten holt musel paničku od skákajícího trdla zachránit, takže našeho samíka zvalchoval pod sebe a zalehnul(to je u berňáků poměrně běžné) Moje chyba, psa chyba(já ho volala) nikdo jsme trauma ani jiné poškození neutrpěl, a mj dostal ponaučení, že takto ne. Teď jsem v klidu, za psy už nevybíhá, velkým se radši vyhne, jakéhokoliv přeběhnuvšího zvědavého psa psa toleruje.Takže já s tím problém nemám a celkem s váma souhlasím. Pokud druhý pes není na psy zvědavý, dá to jasně najevo. Zavrčí, ožene se. Normálně socializovaný pes pochopí a stáhne se.

Normální pes to pochopí, to jste mi připomněla nedávný zážitek. Jsme byli s psinou na louce, hrály jsme si spolu s míčkem na šňůře, přetahovaly a tak. Kde se vzal tu se vzal bígl - pes. Vůbec jsem neviděla odkud přišel, prostě k nám skočil. Takže Tara ho hned "seřvala" na tři doby, aby vypadnul. Houkla jsem na ní "dost" a cvakla si jí na vodítko, neb jsem nikde neviděla páníčka druhého psa. Bígl absolutně nepochopil a přihopsal k ní znovu, to už jsem jí ale měla pod kontrolou takže jen výhružně vrčela. A on to zkusil ještě 2x! To už vrčela, cenila zuby, naježená jak dikobraz... Já se jí jen snažila umluvit do klidu "že je to trouba, že si ho nebude všímat..." no pustit jí tak už mu asi jen "nevynadá". Až po několika minutách se přišourala panička a s úsměvem mi prohlásí "Jen jí klidně pusťte, oni si to vysvětlí" no měla jsem sto chutí po ní něco hodit

10.8.2017 22:55
Iliena

XXX.XXX.37.7

Bohužel u nás to "důrazné vysvětlení" probíhalo tak, že fena složí psa na záda a drží ho pod krkem a u toho dost brutálně vrčí...stalo se 1x a pak už nedostala šanci...
...drzému cizímu psovi" bylo vysvětleno, jak se má chovat k dámě, naštěstí bez jediného zranění...já jsem sebrala fenu a šla si dát domů panáka (nebo radši dva)...majitel drzouna přechodil infarkt a šel oslavit, že to přežil jak pes, tak páníček(a) a věřím, že příště si dal větší pozor...nicméně samozřejmě já jsem byla ta s tou agresivní bestií (bylo jí 8 měsíců) a jeho hodný ťunťa byl oběť...a bohužel má pravdu...i když byla moje fena na vodítku a i když cizího psa, který se na nás se štěkotem řítil "jen" stopla, tak já jsem tomu měla zabránit
Že se nic nestalo je velká klika, protože při své velikosti a statusu feny "já jsem kápo a pěkně načuřelá" by mohla za určitých okolností cizího psa zranit a to dokonce fatálně...

(nepočítám zjednávání pořádku při společné procházce se psími kamarády...protože dámy nelítají jako praštěné, ale jdou v klidném tempu a důstojně a to znamená, že nebudou lítat ani ostatní a rozhodně žádný pes se nebude courat za zády její zlaté paničky...protože panička chce, abych chodila před ní, aby na mě viděla a když to můžu akceptovat já, psí bohyně, tak nějaký psí spratek to bude dodržovat taky.."...no postupně jsme se přestali zůčastňovat procházek se známými, co měli hodně pohyblivé akční psy...vzhledem k tomu, že čím je fena starší, tím je radikálnější, tak už chodíme jen sami...vystačí si se svým bratrem, kterého si vychovala, vycvičila a tudíž se nemusí furt nervovat nějakými korekcemi...
samozřejmě...pokud má madam chuť si zaběhat, tak je to na ten vzácný okamžik povoleno i našemu psovi a sprint k paničce, když zavolá se nepočítá ).

Tak naštěstí u nás žádné zranění nebylo (ťuk ťuk) on je to akorát takový ten děsný řev, co působí dost hrůzostrašně a kdo to nezná je dost překvapený. Ale i tak se tomu snažím předcházet, protože se může stát, že i volně přiběhnutý pes bude rapl. I to už se stalo, ale zase naštěstí bez zranění, i když tahle situace se řeší hůř .
My prostě máme "své" 3 psí kámoše/kámošky se kterými si občas pohraje a pak cca 5-6 dalších psů, co vedle sebe snese a vím, že je spolu můžu v klidu pustit. Jo ty občas taky okřikne a srovná, ale pak vedle sebe fungují normálně dál. Na zbytek prostě nejsme zvědavé

10.8.2017 23:09

Iliena napsal(a):
Normální pes to pochopí, to jste mi připomněla nedávný zážitek. Jsme byli s psinou na louce, hrály jsme si spolu s míčkem na šňůře, přetahovaly a tak. Kde se vzal tu se vzal bígl - pes. Vůbec jsem neviděla odkud přišel, prostě k nám skočil. Takže Tara ho hned "seřvala" na tři doby, aby vypadnul. Houkla jsem na ní "dost" a cvakla si jí na vodítko, neb jsem nikde neviděla páníčka druhého psa. Bígl absolutně nepochopil a přihopsal k ní znovu, to už jsem jí ale měla pod kontrolou takže jen výhružně vrčela. A on to zkusil ještě 2x! To už vrčela, cenila zuby, naježená jak dikobraz... Já se jí jen snažila umluvit do klidu "že je to trouba, že si ho nebude všímat..." no pustit jí tak už mu asi jen "nevynadá". Až po několika minutách se přišourala panička a s úsměvem mi prohlásí "Jen jí klidně pusťte, oni si to vysvětlí" no měla jsem sto chutí po ní něco hodit

Přesně. Nejčastější problém se psy, kteří výhružné vrčení chápou jako výzvu k dalšímu obtěžování a nejraději by vytočenému psovi vlezli pomalu do tlamy, máme právě s bígly. O to hůř, že to taky nebývá pes s jistým přivoláním. Majitelé vždycky hlásí "on je hodný", což je mi ale bude dost na prd, jestli ten můj jednou ztratí nervy a ožene se.

11.8.2017 07:54
samik49

XXX.XXX.78.43

Tak tohle se někdy stane skoro každému - já své psy pouštím spíš jen se známými psy, nebo v místech, kde moc lidí nechodí a stíhám kdyžtak psa včas přivolat. Ale samozřejmě se může stát, že se někdo vynoří zpoza rohu a než stačím něco říct, psi už k sobě čuchají...
Každopádně to určitě není situace, kterou bych vyhledávala a omlouvala! Může to být opravdu dost nebezpečné. Starší z mých psů byl bohužel takovým psem navolno pokousaný, kvůli nezodpovědnosti toho cizího páníčka. On je pes, to druhé byla fena, s kterou už se předtím viděl a bylo to ok - podruhé na něj prostě střemhlav vlítla, aniž by si jí on vůbec všimnul, a rovnou trhala... Takže Joye určitě doporučuju opatrnost a buď u svého psa zlepšit přivolání, nebo ho prostě mít na vodítku a pouštět až po dohodě s majitelem druhého psa. Když člověk nemá špatnou zkušenost, těžko si představí, co se může stát, ale fakt to může být nebezpečné.

11.8.2017 07:59

Já teda musím přiznat, že mi nikdy předtím přibíhající psi nevadili...ovčanda byla v pohodě...spíš je ignorovala, ale věděla jsem, že sama od sebe by psa "nenapadla" ani neseřvala...ta psa chytila pod krkem až když byl hodně dotěrný a vysvětlila mu, že k princeznám se nečuchá, ale tohle byly dřív klasické situace, psi spolu lítali, fungovali, pohodička a najednou hup a byli v sobě...tak jsme prostě každej drapli svýho a bylo...
Když jsem měla chrta, tak ten byl sluníčkovej a defakto každý přiběhnuvší pes byl vítán...to by byl přesně ten typ co uvádí zadavatelka...s každým psem, se kterým se potkal by se nejradši očuchal, zaběhal, zablbnul...
No až teď jsem narazila...pes je docela bezproblémovej, jen ho nesmím pouštět k malým psům, protože si prostě nedává pozor, je jak hrom do police a mohl by je přišlápnout (přestože od štěněte chodil ven s russelicí), ale fena je faakt rapl, člověk je rád, že jí ukočíruje do zdánlivého klidu, že se mu na vodítku nevzpíná řvoucí bestie, že jsme schopný minout psa a vypadat u toho, že jsme normální. ...což bohužel přestává fungovat, když kolem nás začne cizí pes kroužit, dorážet, snažit se očuchat...
Prostě myslím, že to ani není o tom, že takové přibíhání psů, tím nemyslím vyslovené řvoucí otravy, ale takové to normání "ahoj já jsem Alík, jak se máš?" nevadí ani tak člověku jako takovému, ale závisí od toho jakého mám psa...
S chrťákem mi vůbec nepřišla blbá klasická hláška, kterou na vás volá majitel přibíhajícího psa..."nebojte on je hodnej", můj byl taky hodnej...byla to pro mě relevantní informace, že to bude v poho...dneska bych za tuhle větu vraždila, protože mě je platný jak mrtvýmu zimník, že je ten pes hodnej...ale já nemám hodnýho psa

elikk

11.8.2017 08:41
elikk

XXX.XXX.37.190

S chrťákem mi vůbec nepřišla blbá klasická hláška, kterou na vás volá majitel přibíhajícího psa..."nebojte on je hodnej", můj byl taky hodnej...byla to pro mě relevantní informace, že to bude v poho...dneska bych za tuhle větu vraždila,

tak moje zkusenost je, ze kdo cokolov - krom omluvy - zdalky vola, vi houbelec o svem psovi, neovlada ho a vetsinou pak nasleduje ne moc bezpecna situace pro vsechy zucastnene...

moje "oblibena" prihoda je i s hlaskou rvanou na dalku " mate psa nebo fenku"?

jako by to nebylo jedno, kdyz sedime na konich! a mame u sebe sice dva psy, ale pres kobcu se k nim ten uprchlik nedostane

11.8.2017 08:47
Iliena

XXX.XXX.169.254

Ono si to podle mě nepřipouští dost pejskařů, že ne každý pes je kámoš. Když vidím, že k nám cizí pes běží a je tam majitel, tak volám "přivolejte si toho psa" v 90% se mi dostává ona nenáviděná odpověď "on je hodnej, nebojte". Na to odpovídám pouze "ale ta moje hodná není..." teprve pak se občas začne něco dít a s pohledem, že asi nejsem normální začnou svého psa odchytávat. A nejspíš jim vůbec nedochází, že mi jde o to aby se ani jednomu psovi nic nestalo.

11.8.2017 09:06
šavlozubka

XXX.XXX.140.24

Přidávám se k názoru, že pohled na volně přibíhající psy se liší podle toho, co má člověk za psa. Taky to nevidím úplně ráda. Máme psa, který je od mládí tak trochu svéráz. O nějaké oňufávání nestojí, radši si jde po svým a čím je starší, tím má svůj klid raději. Takže ačkoliv ho tam, kde to jde, vodím na volno (vyhovuje to jemu i mě, že oba můžeme jít svým tempem a neomezujeme se), jak zmerčím psa (děti atd.) beru ho na vodítko. Většinou to jako signál, že o společnost nestojí, stačí. Problém jsou páníčci "nebojte se to je štěně, on/ona si chce jen hrát". Je hezký, že si chce jen hrát, ale já nestojím o to, aby mi psa, co má chronický zdravotní problémy, zvalchovalo kdejaký rozjívený štěně. A on o to taky nestojí. Takže nejen, že můžete narazit na psa, co si to nenechá libít, ale taky můžete narazit na psa, kterému může vaše štěně v zápalu radosti, že potkalo pejska, ublížit.

Leeee

11.8.2017 09:36
Leeee

XXX.XXX.79.50

Rovněž se nám dost změnil pohled na psy, co se řítí k nám. Se starší fenkou HW nikdy nebyl problém, když druhý moc dorážel a nebyl jí sympatický, uměla mu to dost jasně vysvětlit, aniž by ublížila. Ale od té doby, co máme dvě, tak speciálně, když byla mladší ještě "odrostlejší mimi", tak ji ta starší měla potřebu dost bránit a pak je fakt věta "nebojte, on/ona nic nedělá" dost na zabití...a ty pohledy, když odpovíte "já se také nebojím jeho/jí, ale O něho/ní"...pak jsem si předně mnohokrát vyslechla, proč mám tedy ty krvelačné bestie "na volno a ještě ke všemu bez košíku" (krvelačné bestie mi zatím seděly každá u jedné nohy a "vetřelce" si nevšímaly, pokud k nim nešel vyloženě nadotyk)
Bohužel obzvlášť majitelky mrňavých uřvaných potvor jsou přesvědčené, že velký pes musí být uvázaný a nechat si od toho jejich "statečného = bez pudu sebezáchovy" raťafáka vše líbit a ani se na něj nesmí křivě podívat, i kdyby mu raťafák snad visel na noze nebo na ocase...nedej bože, když se pokusíte na prcka zvýšit hlas nebo zadupat, aby se klidil a dal pokoj

11.8.2017 12:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ano, souhlasím, že pohled se určitě mění podle toho, jakové má člověk psy. Já měla odjakživa pohodáře neagresivní, takže toť můj pohled. A nedramatizuju, že by mohl můj pes rafnout psa, který k němu přiběhne(tedy pokud by to nebyl pes kapesní) Prostě pokud by otravka nepřestal, tak by pes, který to nemá rád, nakonec rafnul. Pro mne: no a co? Normální reakce, pokud pes varuje, ohrazuje se a druhý nevnímá, tak se ožene. Běžná psí komunikace. Můj v životě na psa ani nezavrčel. Po té, co ho takto kousnuli tři jezevčíci, už na sousedovic otravného pidi jezevčíka taky vrčí ve smyslu: ať tě ani nenapadne, jít mi zase okusovat kotníky! Ten, protože je to pes volně ložený(rozuměj: lítá si kolem baráku) tak je už vyškolený a chápe.

11.8.2017 16:33

Souhlasím, psovi bych netolerovala, že se mi vykašle na přivolání a radši se půjde kámošit s neznámým psem. Seznámení s cizím psem musí vždy proběhnout v mojí blízkosti, abych mohla seznámení řídit či zasáhnout v případě problémů. Ideální je, když se s dotyčným pejskařem stihnu domluvit předem (i kdyby jen "to je fena? můj je pes, je hodnej").
Pokud neznáte toho druhýho psa, nikdy nevíte, co je zač, jestli bude v pohodě. Když v pohodě nebude, riskujete fyzickou i duševní pohodu svýho psa. Některým psům stačí jedno dvě napadení a máte doživotně "zábavu" při odstraňování strachový agrese. Prevence je mnohem lepší.

11.8.2017 16:33

lesnížínka napsal(a):
Ano, souhlasím, že pohled se určitě mění podle toho, jakové má člověk psy. Já měla odjakživa pohodáře neagresivní, takže toť můj pohled. A nedramatizuju, že by mohl můj pes rafnout psa, který k němu přiběhne(tedy pokud by to nebyl pes kapesní) Prostě pokud by otravka nepřestal, tak by pes, který to nemá rád, nakonec rafnul. Pro mne: no a co? Normální reakce, pokud pes varuje, ohrazuje se a druhý nevnímá, tak se ožene. Běžná psí komunikace. Můj v životě na psa ani nezavrčel. Po té, co ho takto kousnuli tři jezevčíci, už na sousedovic otravného pidi jezevčíka taky vrčí ve smyslu: ať tě ani nenapadne, jít mi zase okusovat kotníky! Ten, protože je to pes volně ložený(rozuměj: lítá si kolem baráku) tak je už vyškolený a chápe.

No já teda taky nejsem ta co by nějaký to rafnutí dramatizovala...jednak proto, že už jsem zažila, když se psi chytli...několikrát se to stalo, když jsem měla ovčandu...a v té době většina "velkých" psů byli "vlčáci"...a ani majitelé těchto to nedramatizovali a tak jsem se defakto naučila řešit podobné situace s klidem...a jednak možná proto, že jsem za celý svůj žiivot nebyla přítomna psí rvačce "na život a na smrt"...
Problém je v tom, že si nejsem jistá, jestli by moje fena cizímu psovi opravdu neublížila.....ve své podstatě by při souhře okolností mohla malýho psa klidně zabít, ani v tom nemusí být úmysl...blbě ho přikousne...a ani by se nemusela při své velikosti moc namáhat...a i když si myslím, že je dost inteligentní na to, že psa zpacifikuje a pokud on se podrobí, tak mu vlastně nezkřivý chlup, což několikrát předvedla a přesto, že v mnoha věcech tý mojí obludě věřim na stopro...tak v tomhle ani za mák...

11.8.2017 19:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Taky nemám fenu Těm také tak úplně nevěřím a nerozumím... Onehdá u nás hned ráno(než jsem přišla za Workou, už tam byla) přišla sousedovic Dášena. Tak říkám, no pojďte vy dva, jdem tedy na obchůzku a Dášku pak vemem cestou potokem domů. Než jsme obešli zahradu, kde se vzala tu se vzala mámina Mandy. A teď která? Dáša je odjakživa kluků milenka a bere to tu trochu za své Mandy je pes rodinný, mámy, vyrostla prakticky vedle kluků, jezdí s náma na výlety, když zdrhne, tak k nám. Takže baby na sebe začaly povrkávat(obě jsou kastrované) Mandy je mladá, takže ustoupí, Dáša je i o něco větší. Dáša ji nenechala odběhnout ani kousek, pořád byla za ní jak stín, v žádném případě ji nepustila za vepředu běhajícím Worickem. Na potoce jsme přešli všichni přes lávku a na druhém břehu mladý jezevčík jedněch sousedů(asi jim zdrhnul) a hned začal lítat kolem všech tří, Mandy se ho bála, tak jsem ji vyslala, ať už běží zpátky k mamce. Jezevča se k ní přidal a my konečně v klidu dokončili obchůzku..Ustála jsem to, neservalo se mi to na hromadu

11.8.2017 19:52
Terven

XXX.XXX.110.147

Iliena napsal(a):

Zeptám se, protože mě zajímá - pokud by byl bígl (tedy pes-samec) i nadále ponechán bezprizorní, fena by se nakonec pustila do rvačky?
Měla jsem taky nedůtklivou fenu, nesnášela obtěžování psích puberťáků, nejdřív zavrčela, když puberťák nic, ukázala i zuby, když otravoval stále, zavrčela a chňapla, případně vrčení a ohánění se stupňovala, ale ve rvačku by to nevygradovalo, bylo to spíš takové výchovné.
Majitelky psů to dost často vítaly, říkali mi - "jen jí nechte, on to potřebuje, jen ať ví, že ne každej pes je kamarád...".

11.8.2017 23:00
Iliena

XXX.XXX.37.7

Terven napsal(a):
Zeptám se, protože mě zajímá - pokud by byl bígl (tedy pes-samec) i nadále ponechán bezprizorní, fena by se nakonec pustila do rvačky?
Měla jsem taky nedůtklivou fenu, nesnášela obtěžování psích puberťáků, nejdřív zavrčela, když puberťák nic, ukázala i zuby, když otravoval stále, zavrčela a chňapla, případně vrčení a ohánění se stupňovala, ale ve rvačku by to nevygradovalo, bylo to spíš takové výchovné.
Majitelky psů to dost často vítaly, říkali mi - "jen jí nechte, on to potřebuje, jen ať ví, že ne každej pes je kamarád...".

No to nevím, ruku do ohně bych za ní v tomhle případě nestrčila ani za mák. Tak hlavně já jsem si jí hned zajistila aby mu nemohla nic udělat. Ale takhle sar*anou jako na toho bígla jsem jí viděla asi jen 2x, takže jo myslím, že by na něj vlítla.
Jak jsem psala, nikdy se s nikým doopravdy neservala, ale rozhodně jí k tomu nechci dávat příležitost. Prostě vím, že na psy není zvědavá a má potřebu jim to dávat důrazně najevo, takže s tím počítám a jednám podle toho.

Měla jsem taky nedůtklivou fenu, nesnášela obtěžování psích puberťáků, nejdřív zavrčela, když puberťák nic, ukázala i zuby, když otravoval stále, zavrčela a chňapla, případně vrčení a ohánění se stupňovala,
Ona je v tomhle dost rychlá, zavrčí a pár vteřin na to už začne chňapat (naprázdno) a postupně přitvrzuje a dělá u toho větší bordel.

12.8.2017 00:33

"pokud by byl bígl (tedy pes-samec) i nadále ponechán bezprizorní, fena by se nakonec pustila do rvačky?"

proc by se cizi fena nemala pustit do uplne ciziho psa? smajlík
jen protoze to je pes a ona fena?

12.8.2017 06:57
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):

Kde měla fena paničku, když ta nezasáhla a nechala fenu, aby to řešila sama?

12.8.2017 07:35

scylla napsal(a):

Ale to je výchovná fena. Víte. Jak má Ceasar Juniora, protože Daddy umřel.
Copak Vy nemáte ve smečce výchovný kus ? Já teda měla a byl to ten nejlepší učitel psů. Teď nemám, čekám až moje fenka dospěje.. no asi nikdy.. ale jestli jo, pak si pořídím ještě 11 ks.
Bohudíky, že nejsou všichni páníčci:
ježiš malej pes - úprk na protější chodník
bože takový hovado - zvednout mini psa do náruče
nééé on vrčí - zdrháme za vydatného řevu
tvl a eště štěká na tak malýho psa jo - podám na vás žalobu

A jako už toho mám docela dost. Za poslední měsíc jsme potkaly 2 psy, kteří normálně mluvili.
2 z 80. Dva.

12.8.2017 08:43
Terven

XXX.XXX.110.147

"pokud by byl bígl (tedy pes-samec) i nadále ponechán bezprizorní, fena by se nakonec pustila do rvačky?"

proc by se cizi fena nemala pustit do uplne ciziho psa? smajlík
jen protoze to je pes a ona fena?

To taky nevím, proč by se cizí fena neměla pustit do úplně cizího psa ,
mně jenom zajímalo, jak je to konkrétně u feny od Ilieny, protože mi její popis připoměl mou bývalou...evidentně je to kus od kusu.

12.8.2017 08:55
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):

To vám můžu říct docela přesně, paničku měla hned vedle
Tohle považuju za normální psí komunikaci, nevím, proč bych tomu měla bránit a vláčet fenu pryč. Právě díky tomu, že vláčena pryč nikdy nebyla, uměla si to sama vyřešit, jako spoustu jiných věcí. Ti psi jí neobtěžovali z důvodu, že by jí chtěli napadnout, nýbrž si buď chtěli hrát anebo jim voněla jako fena. Ona ani na jedno nebyla zvědavá, tak jim to vysvětlila po svém. Nikomu nešlo o zdraví, natož o život.
Věděla jsem v okolí o pár fenách, se kterými se opravdu nemohla potkat navolno, před těmi jsem jí chránila, jinak jsem jí nechávala běžně mluvit se psy, jak píše megííí, nevidím jediný důvod, proč bych jí měla dělat tiskovou mluvčí a zbavovat jí umění komunikovat se psy.

12.8.2017 09:29

Ale to je výchovná fena. Víte. Jak má Ceasar Juniora, protože Daddy umřel.
Copak Vy nemáte ve smečce výchovný kus ? Já teda měla a byl to ten nejlepší učitel psů. Teď nemám, čekám až moje fenka dospěje.. no asi nikdy.. ale jestli jo, pak si pořídím ještě 11 ks.
Bohudíky, že nejsou všichni páníčci:
ježiš malej pes - úprk na protější chodník
bože takový hovado - zvednout mini psa do náruče
nééé on vrčí - zdrháme za vydatného řevu
tvl a eště štěká na tak malýho psa jo - podám na vás žalobu

A jako už toho mám docela dost. Za poslední měsíc jsme potkaly 2 psy, kteří normálně mluvili.
2 z 80. Dva.

Kéž by všichni mluvili stejnou řečí - můj napružený přijde a hlásí 'nazdar, rvát se nebudem, ale nemontuj se do mě. Nebo mě poslouchej a můžeš do party.' Buď jdou v míru od sebe, nebo spolu. Bohužel to pes někdy chápe jako 'ty mě chceš zabít? Tak to já musím začít první.' Kolikrát i ti "hodní".

Najdou se i kousci, co už z dálky respekt a k verbální komunikaci z naší strany ani nedojde. Fen a kastrovaných se to netýká, ty se mu můžou montovat do všeho. Štěňata a mikroplemena tolerance, stáří ctí.

12.8.2017 09:44
Iliena

XXX.XXX.187.14

Terven napsal(a):
Tohle považuju za normální psí komunikaci, nevím, proč bych tomu měla bránit a vláčet fenu pryč. Právě díky tomu, že vláčena pryč nikdy nebyla, uměla si to sama vyřešit, jako spoustu jiných věcí. Ti psi jí neobtěžovali z důvodu, že by jí chtěli napadnout, nýbrž si buď chtěli hrát anebo jim voněla jako fena. Ona ani na jedno nebyla zvědavá, tak jim to vysvětlila po svém. Nikomu nešlo o zdraví, natož o život.
Věděla jsem v okolí o pár fenách, se kterými se opravdu nemohla potkat navolno, před těmi jsem jí chránila, jinak jsem jí nechávala běžně mluvit se psy, jak píše megííí, nevidím jediný důvod, proč bych jí měla dělat tiskovou mluvčí a zbavovat jí umění komunikovat se psy.

Vy jste třeba tiskovou mluvčí dělat nemusela, já vím, že u cizích psů jí dělat musím.

Nikdy jsem jí v tom nebránila, až do druhého hárání se seznamovala s cizími běžně, každé pohrání se psem jsme vítali. Jenomže pak dospěla a usoudila, že ostatní ji nezajímají. Se známými psy se stýká pravidelně a u těch cizích nevidím jediný důvod koukat se na to jak nějakého psa seřve, pak víc a víc než to druhé straně dojde. Na ní je to úplně vidět, jak je jí to nepříjemné. Tak co bych nezasahovala?

12.8.2017 09:54

"Se známými psy se stýká pravidelně a u těch cizích nevidím jediný důvod koukat se na to jak nějakého psa seřve"

pro me je "hlavne nechat psa komunikovat" dost neprijatelne.

neni to nic prirozeneho -protoze ti psi neziji v prirozenem prostredi, maji na sobe voditka, nutime je chodit mnohem bliz na kontakt, nez je jim mile atd.

par kamaradu dospelemu psovi uplne staci. ostatni at ignoruje.

12.8.2017 10:05

Jo, jenže nikdo neřekl "hlavně".

12.8.2017 10:22
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Terven napsal(a):

Naprosto s váma souhlasím a také mne ta vaše otázka, na pokračování u feny napadla.

12.8.2017 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Sardullah - Bohužel u nás to "důrazné vysvětlení" probíhalo tak, že fena složí psa na záda a drží ho pod krkem a u toho dost brutálně vrčí...stalo se 1x a pak už nedostala šanci... - ale to právě měla. Tohle je naprosto normální reakce (stejně jako vedle v diskusi o dítěti) fena psu neublížila, byť by s klidem mohla. Toto je normální psí důrazné varování, ukázání jasné převahy, kterého(což i dokážu pochopit) se vy, jako majitelka, velkého zlého psa"...prostě bojíte. Můj samík byl takto zvalchován, aniž by on obtěžoval nějakého psa, stačilo že třeba fila utekl ze dvorku. Musím říct, že když jsem viděla jeho reakci(fily) tak jsem si i oddechla, protože v normální rvačce by samík proti němu neměl šanci(což dokonale pochopil) A ještě k tomu dodám: nemám pocit, že by pes ve mne ztratil důvěru, že ho nebráním. Po těchto zkušenostech, když mu řeknu: k tomu pejskovi nechoď, nechce kámošit...tak se opravdu stáhne a nejde za ním, protože ví, že pak by si případný průšvih musel řešit sám...

12.8.2017 10:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

"Se známými psy se stýká pravidelně a u těch cizích nevidím jediný důvod koukat se na to jak nějakého psa seřve"

neni to nic prirozeneho -protoze ti psi neziji v prirozenem prostredi, maji na sobe voditka, nutime je chodit mnohem bliz na kontakt, nez je jim mile atd.

U nás ve vesnici ještě stále pobíhají volně ložení psi - většinou psi různých podivínů a tak. Ve městě bude za chvíli tolik psů, že se nevyhnete. Když váš pes teda nemusí komunikovat...budete za chvíli chodit jak partyzán, aby jste nedejbože někoho se psem nepotkala, nepotkala nějakého zdrhacího dorostence, či psa důchodkyně, co chodí zásadně na volno a která neví, že jsou i zlí psi...

12.8.2017 10:49
Iliena

XXX.XXX.37.7

lesnížínka napsal(a):
U nás ve vesnici ještě stále pobíhají volně ložení psi - většinou psi různých podivínů a tak. Ve městě bude za chvíli tolik psů, že se nevyhnete. Když váš pes teda nemusí komunikovat...budete za chvíli chodit jak partyzán, aby jste nedejbože někoho se psem nepotkala, nepotkala nějakého zdrhacího dorostence, či psa důchodkyně, co chodí zásadně na volno a která neví, že jsou i zlí psi...

Já myslím, že hážete všechno do jednoho pytle. Proč myslíte, že naši psi neumí kominukovat? Ale samozřejmě, že umí, jen komunikují poněkud důrazněji a my nechceme aby někdo přišel k úrazu. Teď mluvím za takové co mají feny jako já nebo Sardullah. Já svojí fenu znám, vy ji neznáte, těžko můžete takhle od PC soudit jestli umí komunikovat...

To že o ten kontakt s druhými nestojí je přece úplně něco jiného. Proč jí budu nutit do něčeho co ona nechce?

12.8.2017 11:02

lesnížínka napsal(a):
Sardullah - Bohužel u nás to "důrazné vysvětlení" probíhalo tak, že fena složí psa na záda a drží ho pod krkem a u toho dost brutálně vrčí...stalo se 1x a pak už nedostala šanci... - ale to právě měla. Tohle je naprosto normální reakce (stejně jako vedle v diskusi o dítěti) fena psu neublížila, byť by s klidem mohla. Toto je normální psí důrazné varování, ukázání jasné převahy, kterého(což i dokážu pochopit) se vy, jako majitelka, velkého zlého psa"...prostě bojíte. Můj samík byl takto zvalchován, aniž by on obtěžoval nějakého psa, stačilo že třeba fila utekl ze dvorku. Musím říct, že když jsem viděla jeho reakci(fily) tak jsem si i oddechla, protože v normální rvačce by samík proti němu neměl šanci(což dokonale pochopil) A ještě k tomu dodám: nemám pocit, že by pes ve mne ztratil důvěru, že ho nebráním. Po těchto zkušenostech, když mu řeknu: k tomu pejskovi nechoď, nechce kámošit...tak se opravdu stáhne a nejde za ním, protože ví, že pak by si případný průšvih musel řešit sám...

Bohužel nežiju ve vakuu, ale ve světě, kde je čím dál tím víc žádoucí nebo by se dalo říct..jedině přípustné, aby psi na sebe nejlépe nereagovali...musí kolem sebe procházet aniž by hnuli brvou...ano dnes se já, majitelka velkého zlého psa opravdu bojím, moje fena je agresor...i když k tomu má možná svoje důvody, tak ona je ta, která psa defakto napadne a věřte, že tohle by se majitelům ostatních psů nelíbilo...navíc menšího psa by opravdu mohla byť neúmyslně zranit, což je další mínus...

Bojím se...možná, že ani ne tak toho, že by moje fena někoho vážně zranila, ale toho, jak by to vzal majitel druhého psa... takové chování je nepřijatelné a to, co možná vy nebo já budeme považovat za normální psí komunikaci, za vyjasnění si vztahů, tak je všeobecně vnímáno jako útok agresivního psa...a musím říct, že jsem vychovala několik psů, řádně socializovala, tak aby uměli komunikovat se psy...takovou "školou" prošla i tahle moje fena, ale i tak psy nesnáší a čím je starší, tím bych její nesnášení opravdu nazvala až agresí...prostě tahle psí dáma až na pár vyjímek psy nenávidí, je to první pes s takovou povahou co mám, dá se s ní normálně v pohodě fungovat, já jsem šťastná, fena myslím taky, jen opravdu nechodíme mezi psy a opravdu jí s cizím psem ani nepouštím běhat...
Moje ovčanda komunikovala velmi podobným způsobem...prostě cizího čokla drapla pod krkem a bylo, ale tam jsem strach neměla, nevím jak to popsat...tam to na mě působilo opravdu jako upozornění "hele kámo, opatrně"...zatímco ta samá situace u téhle feňule je jako kdyby říkala "hni se a zabiju tě...mám velký zuby a nebojim se je použít"...no nejsem žádnej začátečník, ale z toho nemám dobrej pocit ani já...

12.8.2017 11:21

To tady tak čtu a koukám, jak máte kolem a kolem nerudné psy, ...naše důchodkyně si klidně pohrála i s neznámým dorostencem jakého koliv pohlaví a u toho mu vysvětlila, kam až sahají jeho pravomoce.
Viz příspěvek od sardullah- dvě různá plemena a chovají se vůči psům obdobně, není to už spíš "vina" majitele? než nechutí psa se kamarádit?

12.8.2017 11:28

To tady tak čtu a koukám, jak máte kolem a kolem nerudné psy, ...naše důchodkyně si klidně pohrála i s neznámým dorostencem jakého koliv pohlaví a u toho mu vysvětlila, kam až sahají jeho pravomoce.
Viz příspěvek od sardullah- dvě různá plemena a chovají se vůči psům obdobně, není to už spíš "vina" majitele? než nechutí psa se kamarádit?

Je
předpokládá se problém, protože internet, televize, noviny
ne že by se nemohl narodit pes introvert, to nikdo neříká, nutit seznamování, protože se to někde psalo, to je blbost... ale už se to fakt přehání
za 50 let se psi nebudou venčit, budou ve voliéře na balkóně.. no ne legrace
ale už i na vsi je to divné, vyhlášky zákazy příkazy, možná i ten majitel za to nemůže, že je nervní, když je vše zakázané, hned všude přiletí tv nova..

12.8.2017 11:43

Je
ne že by se nemohl narodit pes introvert, to nikdo neříká, nutit seznamování, protože se to někde psalo, to je blbost... ale už se to fakt přehání
ale už i na vsi je to divné, vyhlášky zákazy příkazy, možná i ten majitel za to nemůže, že je nervní, když je vše zakázané, hned všude přiletí tv nova..

Koupila jsem si bulinu, ne že bych chtěla "bojové plemeno" ale mě se ten pes prostě líbí...při venčení posloucháme samé nechoď k němu, překousne tě, dá si tě k večeři, to je ten zlej bojovej pes...tak jim odpovídám, ať se přestanou koukat na novu na zprávy a raději si koupí knížku a něco o psech přečtou a klidně pustí svého psa si pohrát s naším "zabijákem", pokud o to jejich pes stojí...
Vím, že naše buli je zatím mladá, ale já doufám a pevně věřím, že jí její povaha vydrží.

12.8.2017 11:43

Ne to jste špatně pochopila, ovčanda ta někoho drapla až když míra její nekonečné trpělivosti přetekla...jinak se psy fungovala naprosto normálně...dokonce i s fenami...u téhle je to opravdu něco jiného...
edit: a moji psí pánové jsou-byli všichni takřka sluníčkáři...také různá plemena...

Možná že to je moje vina, možná kdybych měla jen fenu a ne i psa, tak by to třeba bylo jiný, ale nevím, já mám svědomí čistý, se psy jsme se stýkali každej den, každej den s nima lítali na volno a pak to šlo u feny postupně do kopru...no teď je feně osm a už s tím nic dělat ani nehodlám...

12.8.2017 11:49

Koupila jsem si bulinu, ne že bych chtěla "bojové plemeno" ale mě se ten pes prostě líbí...při venčení posloucháme samé nechoď k němu, překousne tě, dá si tě k večeři, to je ten zlej bojovej pes...tak jim odpovídám, ať se přestanou koukat na novu na zprávy a raději si koupí knížku a něco o psech přečtou a klidně pustí svého psa si pohrát s naším "zabijákem", pokud o to jejich pes stojí...
Vím, že naše buli je zatím mladá, ale já doufám a pevně věřím, že jí její povaha vydrží.

Vydrží, nebojte, ale nám to nevydrží smajlík
záleží kdo to řekne, dle toho povím - ona tučné nežere
či - lidi nejí, jsou hnusní
nebo naposledy jdeme po náměstí a paní povídá - nemá ten pes mít náhubek ?
jsem jí řekla - a vy jste vlak ?

12.8.2017 11:57
Terven

XXX.XXX.110.147

Psala jsem samozřejmě o psech navolno. Na vodítku je komunikace omezená a přiznám se, že u setkání dvou psů na vodítku jsem hodně obezřetná a s tou komunikací to nepřeháním, k maléru je často o dost blíž. Některé signály jsou nečitelné, některé úplně znemožněné, snadno dojde k nedorozumění a psi po sobě vyjedou - ve velkém procentu případů by se to navolno nestalo.
Pokud se pes ke psu přibližuje rychle a přímo čelem, je to v psí řeči chápáno jako hrozba a to je přesně to, k čemu je de fakto nutíme, pokud se dva psi na vodítku míjejí. Taky se tomu psi obvykle brání, pokud nejsou stopro vychovaní (nebo zpovelovaní tak, že se páníčka bojí víc než blížícího se psa).
Ale je mi jasné, že jsou psi, které nelze vypustit volně a děj se vůle boží, chápu, že fena Illieny by mohla uštědřit takovou výchovnou, že by to leckterý pes nepřežil a nedivím se, že to někdy neriskuje.
Spíš jsem vysvětlovala, proč já nechávám psy komunikovat a proč jsem fenu nebránila před puberťákem, který si chtěl hrát.

12.8.2017 12:16
Iliena

XXX.XXX.37.7

To tady tak čtu a koukám, jak máte kolem a kolem nerudné psy,

Stejně mi pořád přijde, že motáte hrušky s jablkama. Tady je pár fotek "nekomunikujícího nerudného psa". Ta bílá je její nejnovější kámoška, ač je to fenka hned si padly do noty. Ale jejím přísným sítem projde tak 1 nový pes z padesáti.

Mě zase přijde nelogické nutit psa aby vycházel s každým. Já taky na 99% cizích lidí vážně nejsem zvědavá, proč by tedy ona měla? No tady se evidentně neshodneme.

12.8.2017 13:15
Terven

XXX.XXX.110.147

Iliena napsal(a):
To tady tak čtu a koukám, jak máte kolem a kolem nerudné psy,

Stejně mi pořád přijde, že motáte hrušky s jablkama. Tady je pár fotek "nekomunikujícího nerudného psa". Ta bílá je její nejnovější kámoška, ač je to fenka hned si padly do noty. Ale jejím přísným sítem projde tak 1 nový pes z padesáti.

Mě zase přijde nelogické nutit psa aby vycházel s každým. Já taky na 99% cizích lidí vážně nejsem zvědavá, proč by tedy ona měla? No tady se evidentně neshodneme.

Ale to si špatně vysvětlujete, nikdo tu nepíše, že by všichni psi měli být kamarádi.
Já jsem třeba zvědavá na víc lidí než 1% , ale toho zbytku si prostě jen nevšímám. Nejdu jim po krku, nesnažím se jim rvát vlasy...
Ono vycházet spolu a být kamarádi není totéž a mezi kamarádstvím a snahou se sežrat je ještě dlouhá škála možností.
Moje fena, o které jsem psala, taky nebyla na 90% cizích psů zvědavá, ale projevovalo se to tak, že je ignorovala. Byla schopná projít kolem psa, aniž by za ním otočila hlavu. Pokud pes neignoroval jí, buď to strpěla, pokud nebyl dotěrný moc anebo se chovala - viz výše.
Je mi jasné, že dospělý pes nemusí stát o kontakt s jinými dospělými jedinci stejného pohlaví, ale neznamená to přece, že se s každým má chtít servat. A určitě jsou jisté individuální rozdíly - ale myslím, že pes, ač šelma, o boj jako takový příliš nestojí - útočí pouze tehdy, když má pocit, že nemá jinou možnost. Ten pocit zřejmě mají psi omezení úvazem, vodítkem, nesocializovaní psi.
Dobře socializovaný pes mluvící psí řečí by měl umět jinému psu sdělit, že na něj sice vůbec není zvědavý, ale má v úmyslu projít v míru.
Fakt neříkám, že je třeba všechny psy hned vypustit, zas tak jednoduché to není, ale byla bych pro, pouštět je k sobě, co to jde a dokud to jde - hlavně mladé- a ty kontakty vyhledávat.

12.8.2017 13:26
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Iliena napsal(a):
Já myslím, že hážete všechno do jednoho pytle. Proč myslíte, že naši psi neumí kominukovat? Ale samozřejmě, že umí, jen komunikují poněkud důrazněji a my nechceme aby někdo přišel k úrazu. Teď mluvím za takové co mají feny jako já nebo Sardullah. Já svojí fenu znám, vy ji neznáte, těžko můžete takhle od PC soudit jestli umí komunikovat...

To že o ten kontakt s druhými nestojí je přece úplně něco jiného. Proč jí budu nutit do něčeho co ona nechce?

Netvrdím, že neumí komunikovat, reagovala jsem na tohle: pro me je "hlavne nechat psa komunikovat" dost neprijatelne - tedy že si myslím, že psi by komunikovat uměli, kdyby jsme se jim pořád do toh nesr..y s prominutím. Ať už z jakéhokoliv důvodu. Chápu, že se bojí někdo, kdo má bullpsa...protože kdyby se to zvrtlo, byl by to průšvih. Stejně tak velká a obří plemena, stejně tak majitelé pidi psů. Ne, že bych to nechápala, ale jsem si jistá, že pro psy samotné to dobře není.

12.8.2017 13:29
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Je

Jo, to je pravda.

12.8.2017 13:38
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Terven napsal(a):
Ale to si špatně vysvětlujete, nikdo tu nepíše, že by všichni psi měli být kamarádi.
Já jsem třeba zvědavá na víc lidí než 1% , ale toho zbytku si prostě jen nevšímám. Nejdu jim po krku, nesnažím se jim rvát vlasy...
Ono vycházet spolu a být kamarádi není totéž a mezi kamarádstvím a snahou se sežrat je ještě dlouhá škála možností.
Moje fena, o které jsem psala, taky nebyla na 90% cizích psů zvědavá, ale projevovalo se to tak, že je ignorovala. Byla schopná projít kolem psa, aniž by za ním otočila hlavu. Pokud pes neignoroval jí, buď to strpěla, pokud nebyl dotěrný moc anebo se chovala - viz výše.
Je mi jasné, že dospělý pes nemusí stát o kontakt s jinými dospělými jedinci stejného pohlaví, ale neznamená to přece, že se s každým má chtít servat. A určitě jsou jisté individuální rozdíly - ale myslím, že pes, ač šelma, o boj jako takový příliš nestojí - útočí pouze tehdy, když má pocit, že nemá jinou možnost. Ten pocit zřejmě mají psi omezení úvazem, vodítkem, nesocializovaní psi.
Dobře socializovaný pes mluvící psí řečí by měl umět jinému psu sdělit, že na něj sice vůbec není zvědavý, ale má v úmyslu projít v míru.
Fakt neříkám, že je třeba všechny psy hned vypustit, zas tak jednoduché to není, ale byla bych pro, pouštět je k sobě, co to jde a dokud to jde - hlavně mladé- a ty kontakty vyhledávat.

Ano, líp bych to nikdy nevysvětlila, čtete mi myšlenky. Zrovna dneska vyšel ven mladý soused, který si po smrti starého psa, který byl s našima kámoš, vzali dalšího útulkáče a ten se psů strašně bojí, určo by kousnul ze strachu. On se pořád snaží ho socializovat, vodí ho za mým psem k plotu, vyloženě ho cpe do kontaktu, ale pejsa nechce. Tohle nucení až se mi nelíbí. Takže, když jsme šli kolem, tak pro pejsu doběhnul a vynesl ho za branku, držel ho na zemi a ukazoval mu mého psa, něco mu o něm vykládal...Worka ho zmerčil a chtěl jít k němu, já mu řekla, ať nechodí, že pejsek se bojí a očividně řeč těla pejsy mluvila stejně, Worka nešel. Jen si ho asi z 5m prohlédl a odešel.

12.8.2017 13:50
Iliena

XXX.XXX.10.0

Terven napsal(a):

Ale jo, však ona je taky ignoruje. Není problém projít kolem kohokoliv. Měli jsme tu blízko takovou hezkou louku u lesa (než nám jí rozkopali). Chodilo tam spousty psů, klidně jsme tam mohli chodit taky. My si hrály na jednom konci, uprostřed házel někdo další míček, a na dalším konci si hráli další. Měla jsem jí na volno a v klidu, hleděla si svého.
Akorát kdyby se k ní někdo přiřítil, tak by mohl být problém. Neříkám, že by toho psa hned kousla, ne nikdy to neudělala. Ale ten bugr může snadno přerůst v konflikt.

12.8.2017 13:56
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):
Ano, líp bych to nikdy nevysvětlila, čtete mi myšlenky. Zrovna dneska vyšel ven mladý soused, který si po smrti starého psa, který byl s našima kámoš, vzali dalšího útulkáče a ten se psů strašně bojí, určo by kousnul ze strachu. On se pořád snaží ho socializovat, vodí ho za mým psem k plotu, vyloženě ho cpe do kontaktu, ale pejsa nechce. Tohle nucení až se mi nelíbí. Takže, když jsme šli kolem, tak pro pejsu doběhnul a vynesl ho za branku, držel ho na zemi a ukazoval mu mého psa, něco mu o něm vykládal...Worka ho zmerčil a chtěl jít k němu, já mu řekla, ať nechodí, že pejsek se bojí a očividně řeč těla pejsy mluvila stejně, Worka nešel. Jen si ho asi z 5m prohlédl a odešel.

Asi tak...jednou byla s námi na cvičáku fena čokoládového labíka, která se neúčastnila společného hraní, protože, dle majitelky, byla agresivní. Fena samozřejmě nebyla rozený rváč, jen byla zvyklá, že v kontaktu s jinými psy je vždy držena až u krku, takže se cítila bezmocná.
Vždycky, když se k ní přiblížili hrající si psi, zuřivě startovala a cloumala nešťastnou majitelkou.
Pak byla tatáž fena zkusmo vypuštěna navolno s košíkem - po ujištění ostatních majitelů, že jim nevadí to vyzkoušet - a bylo po agresi.

12.8.2017 14:29
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Ono staci aby bol pes cholerik, a nemusi kopu situacii zvladnut vykomunikovat ani ked by to teoreticky vedel. Proste rychlo buchnu sadze a uz je zle.
Taky pes este ide nejak kocirovat ked je so znamymi psami, pretoze ma clovek situaciu dobre pod dohladom a vie kope veci predist. Ale s cudzim ktoreho vzorce spravania nepoznate je to zarabanie si na maler.

12.8.2017 14:57

lesnížínka napsal(a):
Netvrdím, že neumí komunikovat, reagovala jsem na tohle: pro me je "hlavne nechat psa komunikovat" dost neprijatelne - tedy že si myslím, že psi by komunikovat uměli, kdyby jsme se jim pořád do toh nesr..y s prominutím. Ať už z jakéhokoliv důvodu. Chápu, že se bojí někdo, kdo má bullpsa...protože kdyby se to zvrtlo, byl by to průšvih. Stejně tak velká a obří plemena, stejně tak majitelé pidi psů. Ne, že bych to nechápala, ale jsem si jistá, že pro psy samotné to dobře není.

" že psi by komunikovat uměli, kdyby jsme se jim pořád do toh nesr..y s prominutím"

jj, umeli - jenze by se ti to nelibilo nakonec, ta jejich komunikace .
bud je komunukace zadouci vzdy a vsude, nebo ne -proc ne bul plemena, proc ne velci psi?
ano -prave pro riziko, ze by se to zvrtlo.

podle me by zkratka ruzna doporuceni mela mit obecnou platnost, nemelo by to zalezet na velikosti a plemeni.

a ignorace cizich psu je obecne platne funkcni, bezpecne doporuceni bez nejakych ale.
nevyzadane kontakty resim ja -ne psi. protoze ano -taky neziju ve vzduchoprazdu.

"Viz příspěvek od sardullah- dvě různá plemena a chovají se vůči psům obdobně, není to už spíš "vina" majitele? než nechutí psa se kamarádit?"

fajn uvaha.jen je to takove dost zjednodusene " vysvetleni".
ono asi dkyz to clovek vazne nema doma, moc nechape...

Mam dve feny stejneho plemene, ziji ve stejnych podminkach, se stejnym pristupem- jedna naprosto bez problemu, druha ne.
a staci naznak nemile prihody - a spis se ta "hodna" priklani k reseni podle te "zle" - protoze ve dvou by to slo

12.8.2017 15:09
Iliena

XXX.XXX.37.7

Terven napsal(a):
Asi tak...jednou byla s námi na cvičáku fena čokoládového labíka, která se neúčastnila společného hraní, protože, dle majitelky, byla agresivní. Fena samozřejmě nebyla rozený rváč, jen byla zvyklá, že v kontaktu s jinými psy je vždy držena až u krku, takže se cítila bezmocná.
Vždycky, když se k ní přiblížili hrající si psi, zuřivě startovala a cloumala nešťastnou majitelkou.
Pak byla tatáž fena zkusmo vypuštěna navolno s košíkem - po ujištění ostatních majitelů, že jim nevadí to vyzkoušet - a bylo po agresi.

A tady je ten rozdíl, je jasné, že když budu psa od mala od ostatních separovat bude startovat, protože se bojí - nezná chování ostatních. I my jsme na cvičáku takové 2 měli, jo po pár hodinách se otrkaly a bez problémů si hrály. Ale něco jiného je, když je pes mezi ostatními od mala a po dosažení dospělosti o ně nestojí a odhání je. To přeci není nic tak neobvyklého.

12.8.2017 18:32

Iliena napsal(a):
A tady je ten rozdíl, je jasné, že když budu psa od mala od ostatních separovat bude startovat, protože se bojí - nezná chování ostatních. I my jsme na cvičáku takové 2 měli, jo po pár hodinách se otrkaly a bez problémů si hrály. Ale něco jiného je, když je pes mezi ostatními od mala a po dosažení dospělosti o ně nestojí a odhání je. To přeci není nic tak neobvyklého.

Chtěla bych to za mě shrnout...nemám sluníčkovou fenu, spíš naopak, přestože hned od chvíle, co jsme jí přivezli domů, tak chodila mezi psy...do toho, aby si se psy hrála, když o to nemá zájem, jí rozhodně nehodlám nutit, do toho, aby vedle sebe psy strpěla, aby se s každým psem přátelsky očuchala a pozdravila, když jí je to evidentně proti srsti já to prostě nehodlám řešit, možná že psy polidšťuju, ale vždycky si řeknu, jak by bylo mě, kdyby mě někdo nutil, abych byla společenská víc než unesu, když si vzpomenu s kolika blbcema za den musím mluvit, když jsem v práci a kolika bych nejraději taky skočila po krku, ale nesmím, musím se chovat slušně...
Stejně tak to má s lidma...od malička se ňufala s každým našim známým a jak odrůstala, tak už na sebe postupně nenechala sáhnout, lidi, od kterých kvituje pohlazení bych spočítala na prstech jedné ruky...a co mám dělat? mám jí cvičit na to, aby se nechala ráda pohladit od každýho člověka, co potkáme?...nevidím jediný důvod...to jsem si mohla pořídit zlatýho retrívra...

Moje fena možná není ideální prototyp psa, ale mě to nevadí, protože je to ten povahově nej pes pro mě, jakýho jsem kdy měla...a jestli je jako pes "divná"...no a co nemusí být všichni stejný...a nemyslete si, taky máme psí kámoše, ke kterým jí můžu normálně pustit a to i když je třeba půl roku nevidí...ale ani s těmi nemá zájem si hrát...jen taková ta prvotní radost, pozdravení a pak už si hledí svýho...prostě o psy nemá zájem, asi bude introvert po mě .

To, že je chyba na mojí straně je pravda...ne proto, že bych dostatečně nesocializovala, ne proto, že bych jí neumožnila, aby se naučila komunikovat se psy, ale proto, že když řekla "a dost, od teď už žádný kamarádčofty provozovat nebudu..." a já jí na to neřekla "tak to ne holčičko, se psy se budeš kamarádit a hotovo"...já jen pokrčila rameny "jak chceš je to tvůj život, nechceš se kamarádit, tak to je tvoje věc".

12.8.2017 18:39
Iliena

XXX.XXX.10.0

Chtěla bych to za mě shrnout...nemám sluníčkovou fenu, spíš naopak, přestože hned od chvíle, co jsme jí přivezli domů, tak chodila mezi psy...do toho, aby si se psy hrála, když o to nemá zájem, jí rozhodně nehodlám nutit, do toho, aby vedle sebe psy strpěla, aby se s každým psem přátelsky očuchala a pozdravila, když jí je to evidentně proti srsti já to prostě nehodlám řešit, možná že psy polidšťuju, ale vždycky si řeknu, jak by bylo mě, kdyby mě někdo nutil, abych byla společenská víc než unesu, když si vzpomenu s kolika blbcema za den musím mluvit, když jsem v práci a kolika bych nejraději taky skočila po krku, ale nesmím, musím se chovat slušně...
Stejně tak to má s lidma...od malička se ňufala s každým našim známým a jak odrůstala, tak už na sebe postupně nenechala sáhnout, lidi, od kterých kvituje pohlazení bych spočítala na prstech jedné ruky...a co mám dělat? mám jí cvičit na to, aby se nechala ráda pohladit od každýho člověka, co potkáme?...nevidím jediný důvod...to jsem si mohla pořídit zlatýho retrívra...

Moje fena možná není ideální prototyp psa, ale mě to nevadí, protože je to ten povahově nej pes pro mě, jakýho jsem kdy měla...a jestli je jako pes "divná"...no a co nemusí být všichni stejný...a nemyslete si, taky máme psí kámoše, ke kterým jí můžu normálně pustit a to i když je třeba půl roku nevidí...ale ani s těmi nemá zájem si hrát...jen taková ta prvotní radost, pozdravení a pak už si hledí svýho...prostě o psy nemá zájem, asi bude introvert po mě .

To, že je chyba na mojí straně je pravda...ne proto, že bych dostatečně nesocializovala, ne proto, že bych jí neumožnila, aby se naučila komunikovat se psy, ale proto, že když řekla "a dost, od teď už žádný kamarádčofty provozovat nebudu..." a já jí na to neřekla "tak to ne holčičko, se psy se budeš kamarádit a hotovo"...já jen pokrčila rameny "jak chceš je to tvůj život, nechceš se kamarádit, tak to je tvoje věc".

Chápu a naprosto souhlasím

12.8.2017 20:14
Terven

XXX.XXX.110.147

podle me by zkratka ruzna doporuceni mela mit obecnou platnost, nemelo by to zalezet na velikosti a plemeni.

a ignorace cizich psu je obecne platne funkcni, bezpecne doporuceni bez nejakych ale.

aha, zajímavé...takže třeba někteří psi v lese loví zvěř, jiní sice nikoli, ale bezpečnější bude zakázat vstup do lesa všem...anebo někteří psi jsou navolno dobře ovladatelní, ale jsou tací, co nejsou, tak na vodítku pro jistotu budou všichni...a tak by se dalo pokračovat dál, ale proč dělat ze všech lidí apriori nesvéprávné bezmozky?
Co by ti psi a jejich lidi měli s takovými doporučeními za život?
Naštěstí kolem nás bydlí dost normálních majitelů, kteří chtějí psům dopřát psí život a zároveň vědí, co si můžou dovolit, takže naše vycházky jsou pro fenu zároveň společenské události - téměř s každým psem se pozdraví a s některými se i proběhne.
A jo, opravdu chápu, že nemůže každej s každým a sardullah i Illienu považuju za normální rozumné majitele. Jen jsem prostě ráda, že některé věci neplatí obecně

12.8.2017 20:36
L(phi)

XXX.XXX.67.138

takže třeba někteří psi v lese loví zvěř, jiní sice nikoli, ale bezpečnější bude zakázat vstup do lesa všem...

Nepochopene, ci prekrutene? V tom kontexte v ktorom sa spomina nepustanie psov k cudzim by bolo presnejsie "kedze psi v lese lovia zver, tak je bezpecnejsie nevodit psa po lese navolno kym si niesom ista ze ma privolanie"

Aneb, menej je viac. Nepustam na kontakt cudzieho psa, kym si niesom ista ze to bude naozaj v poriadku. Pretoze snaha socializovat a "ucit psiu rec" je uplne na dve veci, ked kazdy treti (piaty, desiaty) pokus o "napravenie" psa kontaktom s cudzim skonci tym ze sa pobije.

12.8.2017 20:42
Terven

XXX.XXX.110.147

L(phi) napsal(a):
takže třeba někteří psi v lese loví zvěř, jiní sice nikoli, ale bezpečnější bude zakázat vstup do lesa všem...

Nepochopene, ci prekrutene? V tom kontexte v ktorom sa spomina nepustanie psov k cudzim by bolo presnejsie "kedze psi v lese lovia zver, tak je bezpecnejsie nevodit psa po lese navolno kym si niesom ista ze ma privolanie"

Aneb, menej je viac. Nepustam na kontakt cudzieho psa, kym si niesom ista ze to bude naozaj v poriadku. Pretoze snaha socializovat a "ucit psiu rec" je uplne na dve veci, ked kazdy treti (piaty, desiaty) pokus o "napravenie" psa kontaktom s cudzim skonci tym ze sa pobije.

Ve vašem podání už je to o něčem jiném...
Nepustam na kontakt cudzieho psa, kym si niesom ista ze to bude naozaj v poriadku.
anebo
kedze psi v lese lovia zver, tak je bezpecnejsie nevodit psa po lese navolno kym si niesom ista ze ma privolanie"
to, co píšete vy, už je o zdravém rozumu - nevodit psa po lese navolno, pokud si nejsem jistá, že má přivolání, nepustit ho na volno, pokud si nejsem jistá, že to bude v pořádku. Nikoli tedy nikdy ho nepustit navolno v lese a nikdy ho nepustit k cizím psům.
Kdežto petrahei dporučuje ignoraci cizích psů bez rozdílu rasy a velikosti a bez nějakých ale...vidíte rozdíl?

12.8.2017 21:06
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Stale si myslim, ze ekvivalent k "nauc psa ignorovat cudzie psy" je "nepustaj psa v lese navolno". Je to proste rada ktoru dostane clovek, ktoremu zdrha pes v lese a o ktorom viac nevieme. Konkretne sposoby ako s tym pracovat uz su individualne a na kazdeho psa a majitela ine.
Rovnako naucit ignor je asi tak jedina vseobecna rada pre cloveka s agresivnym psom na to, aby sa problem nezhorsoval. Ostatne uz su individualne a co jednemu pomoze, ineho moze zhorsit.

A keby som sa tou radou riadila už dávno, mohla som sebe a pánovi psovi ušetriť kopu nervov a problémov :).

12.8.2017 21:21
Terven

XXX.XXX.110.147

Rovnako naucit ignor je asi tak jedina vseobecna rada pre cloveka s agresivnym psom na to, aby sa problem nezhorsoval. Ostatne uz su individualne a co jednemu pomoze, ineho moze zhorsit.

ano, pro člověka s agresivním psem.
To beru - ale s každým psem bez rozdílu velikosti a plemene, prostě obecně platné ignorování všech cizích psů- nad tím jsem se pozastavila. Pokud ani teď ten rozdíl nevnímáte, tak už asi nevím, co k tomu dál napsat.

12.8.2017 21:37

Terven napsal(a):

ano, pro člověka s agresivním psem.
To beru - ale s každým psem bez rozdílu velikosti a plemene, prostě obecně platné ignorování všech cizích psů- nad tím jsem se pozastavila. Pokud ani teď ten rozdíl nevnímáte, tak už asi nevím, co k tomu dál napsat.

"prostě obecně platné ignorování všech cizích psů- nad tím jsem se pozastavila"

tak to taky zkusim obracene:

o co vlastne prichazi pes, co si hraje, komunikuje jen se znamymi psy?
krom spatnych zkusenosti, kdyz blbe vyhodnotis situaci teda?

12.8.2017 22:00
Terven

XXX.XXX.110.147

"prostě obecně platné ignorování všech cizích psů- nad tím jsem se pozastavila"

tak to taky zkusim obracene:

o co vlastne prichazi pes, co si hraje, komunikuje jen se znamymi psy?
krom spatnych zkusenosti, kdyz blbe vyhodnotis situaci teda?

Ale původně všichni ti známí psi museli být cizí, ne?
Nějak se ti psi seznámit museli...ono asi záleží, jak široký je ten okruh známých. Pokud je to jeden, dva, tak podle mě nic moc.
Netroufám si odhadnout, kolik my máme známých psů, tipuju, že padesát určitě...tak ano, pokud bychom měli ignorovat ty úplně cizí, zas tak moc by se nestalo , ale byla by to v některých případech škoda.

13.8.2017 07:37

Terven napsal(a):
Ale původně všichni ti známí psi museli být cizí, ne?
Nějak se ti psi seznámit museli...ono asi záleží, jak široký je ten okruh známých. Pokud je to jeden, dva, tak podle mě nic moc.
Netroufám si odhadnout, kolik my máme známých psů, tipuju, že padesát určitě...tak ano, pokud bychom měli ignorovat ty úplně cizí, zas tak moc by se nestalo , ale byla by to v některých případech škoda.

"Ale původně všichni ti známí psi museli být cizí, ne?"

ze stene a dospely pes je rozdil, se shodneme?

a ignorovat se maji psy pri nahodnem setkani, obtezovani od uprchliku a neposlusnych psu, od psu kde na me majitel z dalky vola " mate fenku nebo psa"
neznamena, ze jinak zijeme v izolaci.

protoze to, ze se s nekym rozhodnu jit na prochazku - tj. seznameni psu se povenuju - jsem domluvena, znam panecka druheho psa -to je uplne jina situace.

"ale byla by to v některých případech škoda."

zase -proc? aby clovek mohl stat na kraji louky, kafrat a psi nechat delat cokoliv?

13.8.2017 09:11
Terven

XXX.XXX.110.147

"Ale původně všichni ti známí psi museli být cizí, ne?"

ze stene a dospely pes je rozdil, se shodneme?

a ignorovat se maji psy pri nahodnem setkani, obtezovani od uprchliku a neposlusnych psu, od psu kde na me majitel z dalky vola " mate fenku nebo psa"
neznamena, ze jinak zijeme v izolaci.

protoze to, ze se s nekym rozhodnu jit na prochazku - tj. seznameni psu se povenuju - jsem domluvena, znam panecka druheho psa -to je uplne jina situace.

"ale byla by to v některých případech škoda."

zase -proc? aby clovek mohl stat na kraji louky, kafrat a psi nechat delat cokoliv?

Abych to nějak vysvětlila a shrnula - já venčím cca 4x denně a žiju na kraji města, kde je veliká koncentrace psů. Když to nepatrně přeženu, v obydlené části je prakticky pořád nějaký na dohled.
Ano, sem tam venčím s někým, se ségrou nebo beru psa tchýně, ale drtivá většina těch procházek je, že jdeme samy. Přičemž potkáme nějaké ty známé a pokud potkáme někoho, koho neznáme - tak jo, určitě nechci, aby se k němu fena bez zábran z dálky řítila, ale ona to stejně nedělá. Mám zkušenost, že právě tohle dělají buď štěňata anebo psi se špatnou socializací. Otázka "máte fenku nebo psa" mě naprosto neirituje, v drtivé většině případů se s majiteli dohodnu, že psi se seznámit můžou. Přiznám se, že mě i fenu potěší, pokud při procházce spatříme na dohled někoho se psem, je to pro nás milé zpestření. Je mi líto majitelů, které jiný pes na obzoru spolehlivě rozladí, berou psa do náruče či na vodítko a rozhlížejí se, kudy půjdou jinudy.
Asi je jedno, jak to máme my, původní moje myšlenka byla, že je třeba psům, hlavně mladým, co nejvíc umožnit volný kontakt s jinými psy, různého stáří, vzhledu, pohlaví- samozřejmě v rámci možností. Myslím, že je to nejlepší prevence budoucích rvaček a nedorozumění.
Dost často vidím pravý opak - lidi se snaží za každou cenu psům včetně štěňat v kontaktu s jinými psy zabránit i v případě, že to nemá opodstatnění, prostě jenom z principu...nebo z pohodlnosti, nevím.

13.8.2017 09:46
Iliena

XXX.XXX.37.7

Asi je jedno, jak to máme my, původní moje myšlenka byla, že je třeba psům, hlavně mladým, co nejvíc umožnit volný kontakt s jinými psy, různého stáří, vzhledu, pohlaví- samozřejmě v rámci možností. Myslím, že je to nejlepší prevence budoucích rvaček a nedorozumění.

V tom s vámi naprosto souhlasím. Když byla psina malá (do toho roku a něco), vždycky když jsme se vraceli z procházky hlásili jsme si s přítelem navzájem "dneska 3 body!". Bod za každé setkání s druhým pejskem . Myslím, že na socializaci jsme si dali vážně záležet. Ale tohle je prostě o její povaze.

Je mi líto majitelů, které jiný pes na obzoru spolehlivě rozladí, berou psa do náruče či na vodítko a rozhlížejí se, kudy půjdou jinudy.

Tady trošku nesouhlasím, ano braní do náruče je pitomost, ale připnutí na vodítko mi přijde normální. Jdu s psinou na volno, vidím že budeme míjet psa, kterého neznám, psinu přivolám, zapnu vodítko a v klidu kolem sebe projdeme.

Shrnutí: člověk by měl prostě používat rozum, nic nepřehánět a neuvádět do extrému (za každou cenu nebránit kontaktu, nebo naopak nutit do něj). Hlavně by měl každý svého psa znát a vědět co si může dovolit.

13.8.2017 10:01

Terven napsal(a):
Abych to nějak vysvětlila a shrnula - já venčím cca 4x denně a žiju na kraji města, kde je veliká koncentrace psů. Když to nepatrně přeženu, v obydlené části je prakticky pořád nějaký na dohled.
Ano, sem tam venčím s někým, se ségrou nebo beru psa tchýně, ale drtivá většina těch procházek je, že jdeme samy. Přičemž potkáme nějaké ty známé a pokud potkáme někoho, koho neznáme - tak jo, určitě nechci, aby se k němu fena bez zábran z dálky řítila, ale ona to stejně nedělá. Mám zkušenost, že právě tohle dělají buď štěňata anebo psi se špatnou socializací. Otázka "máte fenku nebo psa" mě naprosto neirituje, v drtivé většině případů se s majiteli dohodnu, že psi se seznámit můžou. Přiznám se, že mě i fenu potěší, pokud při procházce spatříme na dohled někoho se psem, je to pro nás milé zpestření. Je mi líto majitelů, které jiný pes na obzoru spolehlivě rozladí, berou psa do náruče či na vodítko a rozhlížejí se, kudy půjdou jinudy.
Dost často vidím pravý opak - lidi se snaží za každou cenu psům včetně štěňat v kontaktu s jinými psy zabránit i v případě, že to nemá opodstatnění, prostě jenom z principu...nebo z pohodlnosti, nevím.

To, co popisujete, bylo za mých mladých let naprosto normální...asi i psi a jejich majitelé byli "normálnější"...přesně jak říkáte, pokud jsme potkali cizího psa, tak jsme na dálku zkonzultovali, zda je to pes či fena....a vlastně se přistupovalo opatrněji jen u varianty fena-fena, moje ovčanda lítala se "sídlištní smečkou" složenou převážně z malých pudlů, následně dokonce ovčanda a setr...žádný majitel pudlíka se nebál...protože kdybych měla psa, co je "zlej", tak se mezi psy nepouští, tím, že ovčanda byla vypuštěna, tak to bylo znamení, že je přátelská...dneska by stačilo, že by šla vedle mě na volno a bez koše a už by mohl být problém...ano, dřív když jsme potkali psa, tak to bylo milé a žádoucí zpestření procházky...pokud jsme se potkali v místě, kde bylo možné mít psy puštěné, tak si pesani poběhali...ale na druhou stranu nikdo "neodsuzoval" psi, co společenští nebyli...prostě sousedův vlčák Aram je hodně ostrej a tak si s pejsama nehraje a musí mít košík...no a když jsme potkali sousedovic Arama, tak jsme psi prostě k němu nepouštěli...
Sice mám momentálně fenu, která o to nestojí, ale na druhou stranu pes jiné psy miluje...no od té doby, co nám z nepoužívané ploché dráhy...úžasný velký oplocený prostor, na lítání psů a hlavně pesani tam nikomu nevadili,...udělali multifunkční park hlavně pro dětičky, máme útrum... takže to co jsme donedávna provozovali, že jsem vzala jen psa a ten celej šťastnej si poběhá s kolegy už je minulostí...

13.8.2017 10:03
Iliena

XXX.XXX.37.7

Ještě takový postřeh, psina spolehlivě pozná psa co se neumí chovat a ty opravdu nemusí. Takový příklad: letos na jaře k nám na cvičení přibyly 4 nové fenky a 1 pes (všichni ve věku 10-12měsíců). Ten pes a dvě fenky do té doby nebyly mezi ostatními psy, byly pouze na zahradě nebo jednou za x šli na procházku sami. Ty 2 fenky (ZR a CC) zvyklé na ostatní snesla. Jo jo, taky je občas okřikla, stylem "hele já jsem tu šéf", ale pak vedle sebe fungovaly v pohodě dál. Ovšem ty tři...pes HW absolutní jeliman, který jen prudil a otravoval a bylo vidět, že to není příjemné nejen naší psině, ale i dalším psům. Toho tedy dokonce jednou štípla do zadku . A ty zbylé 2 nevychované (NO a Boxerka) tam byl už trochu problém, pokud měli volno bylo potřeba dávat pozor aby se nevyskytovali moc blízko sebe. Ty se prostě nesnesly, ona třeba na boxerka hned první hodinu po mojí psině vystartovala (asi ze strachu no) a ta moje můra si takové věci pamatuje a dotyčného už nikdy nevezme na milost.

13.8.2017 10:04
Terven

XXX.XXX.110.147

Iliena napsal(a):

V tom s vámi naprosto souhlasím. Když byla psina malá (do toho roku a něco), vždycky když jsme se vraceli z procházky hlásili jsme si s přítelem navzájem "dneska 3 body!". Bod za každé setkání s druhým pejskem . Myslím, že na socializaci jsme si dali vážně záležet. Ale tohle je prostě o její povaze.

Je mi líto majitelů, které jiný pes na obzoru spolehlivě rozladí, berou psa do náruče či na vodítko a rozhlížejí se, kudy půjdou jinudy.

Tady trošku nesouhlasím, ano braní do náruče je pitomost, ale připnutí na vodítko mi přijde normální. Jdu s psinou na volno, vidím že budeme míjet psa, kterého neznám, psinu přivolám, zapnu vodítko a v klidu kolem sebe projdeme.

Shrnutí: člověk by měl prostě používat rozum, nic nepřehánět a neuvádět do extrému (za každou cenu nebránit kontaktu, nebo naopak nutit do něj). Hlavně by měl každý svého psa znát a vědět co si může dovolit.

Jo, jasně, to připnutí na vodítko tam nebylo to podstatné, to já někdy dělám dělám taky. Smysl to dává jen s tím dovětkem "...a rozhlížejí se, kudy půjdou jinudy", jinak je to vytržené z kontextu.
A aby bylo jasno, je mi těch lidí líto, ať už to dělají z jakéhokoliv důvodu, nemyslím to nijak špatně. Jen to musí být nepříjemné, pohybovat se na vycházce jako partyzán, hlavně nikoho nepotkat.

13.8.2017 10:16
Iliena

XXX.XXX.37.7

Terven napsal(a):
Jo, jasně, to připnutí na vodítko tam nebylo to podstatné, to já někdy dělám dělám taky. Smysl to dává jen s tím dovětkem "...a rozhlížejí se, kudy půjdou jinudy", jinak je to vytržené z kontextu.
A aby bylo jasno, je mi těch lidí líto, ať už to dělají z jakéhokoliv důvodu, nemyslím to nijak špatně. Jen to musí být nepříjemné, pohybovat se na vycházce jako partyzán, hlavně nikoho nepotkat.

Tak to samozřejmě, to by mě taky nebavilo . Víte my bydlíme na kraji města, takže teď chodíme na prochajdy za město, buď na jednu louku, na druhou, do lesa, nebo k řece. A na stejná místa chodí většinou ti samí pejskaři. Takže jdeme, vidím cizího psa, fenu připnu, projdeme. Vidím psa, kterého znám a vím jak se s sobě budou chovat tak ji nechám ať se pozdraví. A jo taky je tu ten případ, když potkám jistou paní s dogama, tak je raději velkým obloukem obejdu (blbé zkušenosti). Ono totiž podle mé zkušenosti jsou lidé bohužel velmi líní vylézt a jít se psem kousek za město, takže tam víceméně potkáváme ty samé a časem už prostě vím ke komu jo a ke komu ne.

13.8.2017 10:35

Terven napsal(a):

Je to děs...jeden čas jsme to taky dělali, když moje fena dospěla do fáze, kdy po konfrontaci s fenou staforda, že startovala po každým psu, co jsme potkali...a jeli jsme ve dvou režimech...tréning ignorace a klidu pouze s fenou a procházky s oběma psy, bylo to hrozné období, protože pes fenu poslouchá na slovo a na rovinu, dvě odhodlaná padesátikilová zvířata prostě neudržím...musel se mnou dokonce chodit syn, i když jsem v rámci tréningu vedla oba psy, tak aby v případě krizovky jednoho psa vzal...věděla jsem, že abysme prošli kolem psa v klidu, tak potřebuju minimálně třímetrový odstup, což je na některých cestách naprosto nemožné, takže jsme taky kolikrát otáčeli...je to fakt hrůza, u nás to trvalo asi 3 měsíce a neumím si představit, že bych to takhle provozovala celý život...

13.8.2017 10:58
Terven

XXX.XXX.110.147

Je to děs...jeden čas jsme to taky dělali, když moje fena dospěla do fáze, kdy po konfrontaci s fenou staforda, že startovala po každým psu, co jsme potkali...a jeli jsme ve dvou režimech...tréning ignorace a klidu pouze s fenou a procházky s oběma psy, bylo to hrozné období, protože pes fenu poslouchá na slovo a na rovinu, dvě odhodlaná padesátikilová zvířata prostě neudržím...musel se mnou dokonce chodit syn, i když jsem v rámci tréningu vedla oba psy, tak aby v případě krizovky jednoho psa vzal...věděla jsem, že abysme prošli kolem psa v klidu, tak potřebuju minimálně třímetrový odstup, což je na některých cestách naprosto nemožné, takže jsme taky kolikrát otáčeli...je to fakt hrůza, u nás to trvalo asi 3 měsíce a neumím si představit, že bych to takhle provozovala celý život...

Jj, myslím, že si pamatuju, jak jste to tu tenkrát probírala a taky si pamatuju, že jsem si říkala, jak to musí bejt blbý.
Naštěstí dost problémů má tendenci uhladit se časem, tak nějak vyšumět...někdy je lepší nechat to koňovi než nějak radikálně řešit.
Kdysi jsem u nás potkávala staršího chlapa s ridgebackem, který byl odhodlaný rvát se se vším, co má čtyři nohy bez rozdílu pohlaví, důvod netuším. Chlap chtěl psovi dopřát aspoň trochu volnosti, takže ho v polích či podél lesa opatrně pouštěl a monitoroval při tom okolí jako ostříž- bylo mi ho líto.
Z nějakého důvodu toho psa naše nebožka Terina neiritovala, takže byla jedním z mála nebo možná jediným psem, kterého ten pes směl potkat navolno. Pamatuju se, jak se tomu chlapovi vždycky ulevilo, že jsme to my. Říkala jsem si, že za takových podmínek by mě snad ani netěšilo toho psa mít.

13.8.2017 11:01
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

S tím připínáním na vodítko...Třeba můj pes nemá odvolání od zvěře, takže v lese a kolem, či třeba jen vesnicí, kde je silnice, jen na vodítku, páč vystartuje za každým ptákem, kočkou a zapomene, že nesmí z chodníku atd. Dneska jsme zaspali a šli jsme svou ranní obchůzku pozděj. Bylo mi jasné, že v tu dobu chodí starší pan soused s mladým NO, se kterým se sice už Worka potkal zoči voči(oba na volno) neservali se, ale přátelské to nebylo, kdykoli nás NO potká, tak vrčí(jako štěně ani ven nechodil, jen zahrada, natož za psy) Takže jdem, já už předem říkám: Wori, kdyby jsme potkali Wika, tak za ním nechoď. No pochopitelně, kouknu k sousednímu domu, kouknu zpátky a zpod kopečka se pár metrů, od vepředu jdoucího Woricka vynoří Wik, smýkající za sebou souseda. Jejda Wori Wik jde, poď sem, obejdeme. Worick pochopitelně schválně stál, neb je o 10cm menší, ale tu byl na kopečku, tak machroval, ještě demonstrativně přechcal ale jak Wik stoupal na kopeček, tak radši na další moje přivolání šel. Uhnuli jsme kousek dál na strniště, sousedovi jsem se omluvila, že jsme zaspali(protože vím, že schválně chodí v tuto dobu, až všichni ostatní psi přejdou) Vodítko nemám, ráno Worka nenosí ani obojek. Takže připnout ho nemůžu, já ani nemusím tedy a myslím si, že možná ten rituál připnutí právě, tu situaci v hlavě psa zhoršuje. Takhle mluvím v klidu, beru to jako zákon schválnosti, takže až z vesela, pes je v klidu, prostě počká se až pejsek přejde a jde se dál. Pes to nebere jako nějakou újmu, ještě ho povzbudím, že teď když Wik už přešel, tak mu může přeznačkovat všechny značky..

13.8.2017 23:13

lesnížínka napsal(a):
S tím připínáním na vodítko...Třeba můj pes nemá odvolání od zvěře, takže v lese a kolem, či třeba jen vesnicí, kde je silnice, jen na vodítku, páč vystartuje za každým ptákem, kočkou a zapomene, že nesmí z chodníku atd. Dneska jsme zaspali a šli jsme svou ranní obchůzku pozděj. Bylo mi jasné, že v tu dobu chodí starší pan soused s mladým NO, se kterým se sice už Worka potkal zoči voči(oba na volno) neservali se, ale přátelské to nebylo, kdykoli nás NO potká, tak vrčí(jako štěně ani ven nechodil, jen zahrada, natož za psy) Takže jdem, já už předem říkám: Wori, kdyby jsme potkali Wika, tak za ním nechoď. No pochopitelně, kouknu k sousednímu domu, kouknu zpátky a zpod kopečka se pár metrů, od vepředu jdoucího Woricka vynoří Wik, smýkající za sebou souseda. Jejda Wori Wik jde, poď sem, obejdeme. Worick pochopitelně schválně stál, neb je o 10cm menší, ale tu byl na kopečku, tak machroval, ještě demonstrativně přechcal ale jak Wik stoupal na kopeček, tak radši na další moje přivolání šel. Uhnuli jsme kousek dál na strniště, sousedovi jsem se omluvila, že jsme zaspali(protože vím, že schválně chodí v tuto dobu, až všichni ostatní psi přejdou) Vodítko nemám, ráno Worka nenosí ani obojek. Takže připnout ho nemůžu, já ani nemusím tedy a myslím si, že možná ten rituál připnutí právě, tu situaci v hlavě psa zhoršuje. Takhle mluvím v klidu, beru to jako zákon schválnosti, takže až z vesela, pes je v klidu, prostě počká se až pejsek přejde a jde se dál. Pes to nebere jako nějakou újmu, ještě ho povzbudím, že teď když Wik už přešel, tak mu může přeznačkovat všechny značky..

Tomu přečůrávání se vždycky musím smát. Např. tady máme voříška, který mému už od štěněte vysvětloval, kdo je v rajónu šéfem. Tj. kamarádi nejsou, ale nevrčí na sebe. Místo toho dostanou značkovací amok, při tom na sebe neustále zírají. V druhé fázi můj číhá jak na startu, až druhý dočůrá, a vyletí, zatímco konkurence se znechuceně vrací přečůrat přečůrané. Nebo než se se stejně starým sousedem westíkem rozhodli, že budou přátelé, tak ta kolečka u jednoho rohu byla nekonečná, klidně každý pětkrát.

14.8.2017 11:11
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jo, jo. A když chce soka fakt naštvat, tak mu k plotu hodí bobka To budeš čumět, až to tam najdeš, ha

dannny

14.8.2017 13:28
dannny

XXX.XXX.1.20

Taky se za námi tuhle rozběhl jeden moc hodný pejsek "nebojteonnicneudělá". Jenže my stáli na druhé straně čtyřproudé silnice... Měl víc štěstí než rozumu a nic se mu nestalo, první auto, co to do něj nakouřilo jelo pomalu a jen ho ťuklo do zadku. I kvůli takovým situacím je třeba je bezchybné přivolání. smajlík Můj pes se to učil víc jak rok (útulkáč, brala jsem již jako dospělého), ale dnes dokáže projít půl metr od psa a dokud neřeknu, nevšimne si ho. smajlík

Elikk

14.8.2017 15:43
Elikk

XXX.XXX.26.165

"původní moje myšlenka byla, že je třeba psům, hlavně mladým, co nejvíc umožnit volný kontakt s jinými psy, různého stáří, vzhledu, pohlaví- samozřejmě v rámci možností. Myslím, že je to nejlepší prevence budoucích rvaček a nedorozumění. "

Co se ted deje ve mestech, v mistech s velkou koncentraci psu - to není nic normálního a zdravého pro psi komunikaci.

Doby, kdy bylo jen par psu, ( majitele měli mozek v hlave ) - a všichni se navzájem znaly jsou uz davno pryc smajlík

14.8.2017 17:29
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Elikk napsal(a):
"původní moje myšlenka byla, že je třeba psům, hlavně mladým, co nejvíc umožnit volný kontakt s jinými psy, různého stáří, vzhledu, pohlaví- samozřejmě v rámci možností. Myslím, že je to nejlepší prevence budoucích rvaček a nedorozumění. "

Co se ted deje ve mestech, v mistech s velkou koncentraci psu - to není nic normálního a zdravého pro psi komunikaci.

Doby, kdy bylo jen par psu, ( majitele měli mozek v hlave ) - a všichni se navzájem znaly jsou uz davno pryc smajlík

Nevím co se děje ve městech, díky bohu tam nejsem. Ale když si zkoncentruju pár psích páníčků co znám tady a nakopala bych je...trochu si to dovedu představit Neškodila by osvěta v tom, že fakt každý fakt nemusí mít psa a ve městě je to teprve pruda. V prvé řadě bych zakázala reklamy typu: každá rodina a každý šťastný pár, má kolem pejska, štěňátko...Ne, opravdu každý nemusí mít psa, u některých bych to přímo zakázala. Stačí si přečíst pár dotazů tu na fóru

14.8.2017 19:59

lesnížínka napsal(a):
Nevím co se děje ve městech, díky bohu tam nejsem. Ale když si zkoncentruju pár psích páníčků co znám tady a nakopala bych je...trochu si to dovedu představit Neškodila by osvěta v tom, že fakt každý fakt nemusí mít psa a ve městě je to teprve pruda. V prvé řadě bych zakázala reklamy typu: každá rodina a každý šťastný pár, má kolem pejska, štěňátko...Ne, opravdu každý nemusí mít psa, u některých bych to přímo zakázala. Stačí si přečíst pár dotazů tu na fóru

No já sice žiju ve městě, ale defakto je naše čtvrť už vesnicí na konci města...když člověk venčí pravidelně, tak už ví, co má před sebou...jakože tenhle pes v pohodě, tenhle je štěkna, tohle je náš soused kámoš a bože ať nepotkáme ty dva raubíře z toho hnědýho baráku, to by asi nedopadlo dobře...a u nás bych řekla, že je trend opačný...dřív byl ve skoro každym baráku vlčák nebo voříšek, ale jak populace stárne a mladší ročníky se dali do rekonstrukcí domů a chtějí mít upravené zahrady, tak těch psů, obzvlášť hlídacích už tolik není, když potkáme novýho velkého psa, tak jsem skoro dojatá...a když jdu k mámě do města, tak neříkám, občas se stane, že potkáme nánu s malou vyštěkávající věcí na flexině...ona telefon v ruce a pes na celou flexinu před ní, ale jinak bych řekla, že naopak městští psi jsou zvyklí se potkávat, lidi je maj z 99% na vodítkách-dáno vyhláškou a když vidí, že si psa ztahuju k noze, tak si toho svýho taky přitáhnou...

14.8.2017 21:16
Iliena

XXX.XXX.37.7

občas se stane, že potkáme nánu s malou vyštěkávající věcí na flexině

tou vyštěkávající věcí jste mě dostala. No, kdyby jste vyrazila k nám do města, tak o ně budete skoro zakopávat

14.8.2017 21:48

Iliena napsal(a):
občas se stane, že potkáme nánu s malou vyštěkávající věcí na flexině

tou vyštěkávající věcí jste mě dostala. No, kdyby jste vyrazila k nám do města, tak o ně budete skoro zakopávat

No možná, že je to u nás taky tak, ale vzhledem k tomu, že psa táhnu do civilizace tak jednou za dva měsíce v rámci toho, abysme nebyli jako nějaký burani furt...tak mi ta frekvence tohoto jevu nepřijde tak častá...

15.8.2017 08:58

Tak ja taky neziju ve meste. A ani tam nemusim jezdit - na socializaci smajlík

Mesti psi jezdi sem - na vikendy, na prazdniny...
A jsou z toho mesta nevybehani - tak to tady dohani smajlík

Behem roku, kdyz o to nestojim, nepotkam nikoho. Ale ted je to vazne sila.

Nedokazu si predstavit, ze bych nechala stene napospas takovymhle blizkym setkanim tretiho druhu :-D
to by vazne nebyl dobry start do zivota.

15.8.2017 19:50
ketlin

XXX.XXX.204.32

Máme kousek od domu malé štěně zlaťáka, fenečku 4 měsiční..A páníček je ultra kret*n a pouští ji seznamovat s cizími, kolemjdoucími pejsky..
Mé feně naposledy vběhla pod břicho a začala ji škrábat..Ji málem kleplo /chtěla toho prcka ztrestat/, mě to stálo hlasivky na toho blba a 3 panáky slivovice...

Přidejte reakci

Přidat smajlík