Aneta a Dessa

XXX.XXX.203.244
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat chovatelů na vaše odchovy. Měli jste alespoň jeden vrh štěňat naprosto bez problémů? Už za sebou nějaký ten vrh štěňat mám a pokażdé nějaký problém. Všechna štěnda standartní ale pak u nových majitelů jedno po operaci ramen, další nedostatečná výška, pak zase růstem utvořený zálomek, alergie na lepek a další. Člověk se snaží chovat poctivě a chce mít vše v pořádku, ale nakonec řeší s majiteli jen samý problém. To mám sakra takovou smůlu jen já? Člověka to pak vůči majitelům mrzí a snaží se jim vyhovět, ale občas mě to ubíjí.
Díky za vaše postřehy
Aneta.
Záleží na tom, jaké chováte plemeno. Jsou plemena, která jsou značně prošlechtěna a s tím jdou ruku v ruce zdravotní problémy všeho možného druhu.Nejsem chovatel, ale majitel postupně 8 psů s PP několika plemen a až na FCR, kterou jsme museli nechat utratit v 6 letech kvůli rakovině kostí mám na jejich zdraví (ťuk ťuk) štěstí. Nicméně i tak se potýkáme s drobnostmi, teď naposledy u jednoho ze psů např. reakce na očkování. Když ale vidím okolo sebe, co se psy za zdravotní neduhy napříč všemi plemeny lidé okolo mne řeší, tak určitě nejste vyjímka.
manbea
napsal(a):
Záleží na tom, jaké chováte plemeno. Jsou plemena, která jsou značně prošlechtěna a s tím jdou ruku v ruce zdravotní problémy všeho možného druhu.Nejsem chovatel, ale majitel postupně 8 psů s PP několika plemen a až na FCR, kterou jsme museli nechat utratit v 6 letech kvůli rakovině kostí mám na jejich zdraví (ťuk ťuk) štěstí. Nicméně i tak se potýkáme s drobnostmi, teď naposledy u jednoho ze psů např. reakce na očkování. Když ale vidím okolo sebe, co se psy za zdravotní neduhy napříč všemi plemeny lidé okolo mne řeší, tak určitě nejste vyjímka.
Tohle není tak jednoznačné a spousta zdravotních komplikací je spíše v rukách majitelu..což je dost často nevhodné krmení, překrmování, přetěžování či naopak přeležení psa.
Spousta nových majitelu po koupi štěněte neví co by do něj nacpala a krmí horem dolem co nejvíce nabušené krmivo a stejně tak v prvních dnech a týdnech s ním sjezdí pul světa a následně pak řeší každej prdík což je skvělej kšeft pro veterináře kterej začne na psovi hledat kde co aby se taky trochu přihřál.
V tomto počátečním období vzniká nejvíce zdravotních problému a komlikací které se většinou hodí pak na přešlechtěnost plemene.
Přesně jak se píše výše. Odemě odchází štěňátka bez problémů. V rukou majitelů se pak v každém vrhu objeví něco. A vždy se jedná o majitele, kteří nedodržují mé rady. Se psy experimentují, nebo nejsou dostatečně opatrní. Také mi to kazí radost z chovu. Ale těch zbylých x desítek s normálními majiteli mi to vynahradí
Aneta a Dessa

XXX.XXX.203.244
Díky za vaše postřehy. Zdravotní problémy se kterými se většinou potýkám jsou pravděpodobně dědičné, ale zajímalo by mě kolikrát až z kolikátého pokolení co vyleze. Výběrem rodičů se snažím nemoce eliminovat ale pokaždé vyleze něco jiného. Nejsou to přímo problémy smrtelné, spíše zatím kosmetické nebo pro chov neakceptovatelné. Stejně mě to pak mrzí, ale to je asi hold riziko chovu. Asi kdybych patříla mezi ty, kteří mají štěňata každý rok tak by mi to tak nepřišlo.
Zaplať za zdraví, s tím jsem problémy u odchovů neměla, ale s majiteli ano. Respektive s tím, že se neuměli popasovat s povahovými vlastnostmi daného plemene. A to jsem chovatel, který zájemcům většinou koupi štěněte rozmlouvá. Dospělo to tak daleko, že jsem se rozhodla dále nechovat.